P. 1
RPH_CONTOH

RPH_CONTOH

|Views: 3,258|Likes:
Published by KiNg MaSaI

More info:

Published by: KiNg MaSaI on Sep 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN

(Kemahiran Hidup)
Bil 1 Tajuk Kemahiran Hidup Tahun 6 Baikpulih dan Penyenggaraan Kemahiran Hidup Tahun 4 Tanaman Hiasan Kemahiran Hidup Tahun 4 Tanaman Hiasan Penjagaan Tanaman Hiasan Kemahiran Hidup Tahun 6 Mempromosi Jualan Mempromosi Katalog Kemahiran Hidup Tahun 4 Perniagaan dan Keusahawanan Mempromosi Jualan Muka surat 2

2

7

3

11

4

15

5

20

1

Subjek Tarikh Masa Kelas Bilangan Murid Topik Sub Topik

: Kemahiran Hidup : 5 April 2010 (Isnin) : 9.00 pagi ± 10.00 pagi (1 jam) : 6 Harmoni : 35/35 orang : (1.5) Baikpulih dan Penyenggaraan : (b) Penyenggaraan dan Membaiki Kerosakan Pada Mesin Mudah : Aras 1 Menyenggara dan baik pulih pam basikal dan bahagian basikal seperti loceng dan brek basikal serta mengetahui alatan tangan yang diperlukan dalam proses penyenggaraan.

Kemahiran

Pengetahuan Sedia Ada

:Murid-murid pernah menunggang basikal dan mengetahui setiap komponen basikal.

Hasil Pembelajaran Umum :Diakhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat mengenalpasti setiap bahagian yang perlu dibaikpulih dan memilih alatan tangan yang sesuai untuk kerja baik pulih.

Hasil Pembelajaran Khusus : Diakhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1) menyenaraikan 5 daripada 9 komponen penting yang terdapat pada basikal dengan betul. 2) menyatakan 2 daripada 4 bahagian basikal yang perlu dibaik pulih dengan betul. 3) menyenaraikan 4 daripada 6 alatan tangan yang digunakan untuk kerja baik pulih basikal dengan betul setelah mendengar penjelasan daripada guru. 4) menyatakan 2 daripada 4 langkah-langkah baik pulih dan menggantikan komponen yang rosak dengan betul selepas mendengar penerangan daripada guru. Kemahiran Berfikir : Menyelesaikan masalah, membuat inferens, dan membuat rumusan. : 1) Kemahiran Belajar Cara Belajar 2) Pembelajaran secara kontekstual
2

Kemahiran Pelbagai

Guru bersoal jawab dengan Membuat murid-murid tentang video inferens. alatan tangan separa maujud Penerapan Nilai-Nilai Murni : Berhati-hati. yang ditayangkan.pptx 2. apakah yang kamu akan lakukan ?. Guru menayangkan animasi kanak-kanak sedang bermain basikal. soal jawab. perhatian. taat. LCD kad gambar. Jawapan : Membaiki basikal tersebut. Baik pulih n penyenggaraan. Guru menunjukkan klip video animasi kanak-kanak sedang bermain basikal. Catatan 1. menjana idea. Konstruktif. BBM: Klip video.3) Pembelajaran Masteri Bahan Bantu Mengajar : video. Guru mengaitkan aktiviti tersebut dengan tajuk pembelajaran pada hari ini ³Penyenggaraan dan Membaiki Kerosakan Pada Mesin Mudah´ Nilai-nilai murni: Perhatian. Jawapan : Hampir semua murid mengaku mempunyai basikal. power point. 3 . Kontekstual. dan Tunjuk cara. Perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Isi Pembelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran 1. cermat. Induktif. Deduktif. dan tekun.Jika basikal kamu rosak. 3.Siapakah diantara kamu yang mempunyai basikal ?. Komunikatif. kerjasama. Penyerapan Ilmu Strategi dan Kaedah : Teknologi Sains dalam membaik pulih mesin : Mediatif. Guru bersoal jawab dengan murid: . Soal jawab. . Strategi: Konstruktivisme. kerjasama. model basikal. KBKK: 2.

2.Tukul .Pedal . Guru menunjukkan bahan separa maujud iaitu alatan Strategi: tangan kepada muridSoal jawab. Alatan tangan (bahan separa maujud).Brek . Guru memilih murid secara mengenalpasti. menyelesaikan beberapa soalan yang terdapat dalam Strategi: slaid. 3. Bahagian basikal yang dibaik pulih: . deduktif. Guru menyediakan beberapa keping kad jawapan yang menunjukkan KBKK: nama komponen beserta Membuat fungsi. induktif.Tempat duduk . .Hendal . 4. 2.Rantai 2. kerjasama. rawak untuk memadankan kad tersebut pada gambar Nilai-nilai murni: yang dilekatkan. Penerangan. membeza.Pengumpil tayar 1. Guru memberikan penerangan pada setiap paparan slaid. KBKK: Mengenal pasti dan membeza. inferens.Rantai .Engkol 2.Rantai .Pengumpil tayar. Nilai-nilai murni: 3. BBM: Paparan slaid. Penilaian: Murid-murid dapat menyenaraikan 2 daripada 3 elemen pelajaran yang terdapat dalam slaid dengan betul setelah mendengar penerangan guru. murid.Sepana . Perhatian. Fungsi setiap alatan tangan: .Tempat duduk .Playar gabung .Langkah / Masa Isi Pembelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan Langkah 1 (10 minit) Paparan slaid: 1. tekun.Jari-jari .Tiub 1. Murid-murid diminta Perhatian.Sepana . Kad jawapan. taat.Hendal .Rim . .Brek .Playar gabung . Guru menunjukkan paparan slaid kepada murid. Alatan tangan: . Memadankan komponen basikal. 3. Guru menunjukkan gambar basikal dan melekatkannya pada papan putih. LCD. 4 BBM: Gambar basikal.Tukul . Langkah 2 ( 15 minit) 1. Komponekomponen basikal: .

Guru membahagikan murid kepada 3 atau 4 kumpulan. Penilaian: Murid-murid dapat menyenaraikan sekurangkurangnya 5 komponen basikal dan 3 fungsi alatan tangan setelah menjalankan aktiviti tersebut.Langkah / Masa Isi Pembelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran 5. 3. Guru memberikan satu model basikal kepada setiap KBKK: Menjana idea kumpulan. Murid-murid diminta membaik pulih setiap bahagian yang rosak pada basikal tersebut. 5. Strategi: Tunjuk cara. Guru memberikan gulagula kepada murid yang dapat menjawab sebagai ganjaran. tekun. Guru memaparkan paparan slaid yang menunjukkan langkah-langkah membaik pulih sebagai panduan murid-murid. 6. Catatan Langkah 3 ( 15 minit) Baik pulih bahagian basikal secara amali.Membaiki rantai 1. BBM: Model basikal. Penilaian: Murid dapat menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 4 langkah-langkah baik pulih dan menggantikan 5 Nilai-nilai murni: Kerjasama. . Guru memilih murid secara rambang untuk bangun dan menyatakan fungsi alatan yang ditunjukkan. 4. konstruktif. . Guru membimbing muridmurid untuk membaik pulih. perhatian. paparan slaid 2.

Aktiviti susulan: Murid-murid diminta menjawab kertas soalan yang diberikan oleh guru sebagai latihan di rumah BBM: Kertas soalan KBKK: Membuat rumusan.Langkah / Masa Isi Pembelajaran Aktiviti pengajaran dan pembelajaran komponen yang rosak. Penutup (5 minit) Rumusan: 1. Guru mengedarkan kertas soalan kepada murid-murid tentang komponen basikal. Kemudian. Langkah-langkah membaik pulih 1. 3. Sumbang saran. 2. perhatian. Guru memberi peluang kepada pelajar untuk mengemukakan soalan atau menyuarakan pendapat. Strategi: Menjana idea. guru membuat rumusan tentang pelajaran hari ini kepada muridmurid. Murid-murid di minta menjawab dan mengisi tempat kosong pada kertas soalan yang diberikan. Catatan Pengukuhan (10 minit) Guru menguji kefahaman muridmurid berkaitan mata pelajaran yang diajar pada hari ini. kerjasama. (sila rujuk lampiran) 1. KBKK: Membuat kesimpulan. mengingat kembali. 6 . Bahagian-bahagian basikal dan kegunaanya. Nilai-nilai murni: Perhatian. Murid membuat refleksi tentang pelajaran pada hari ini. BBM: Kertas soalan. 2. 2. Alatan tangan yang digunakan untuk baikpulih. Nilai-nilai murni: Tekun. Strategi: Perbincangan. 3.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Kelas Tarikh Masa Bil. Murid dapat menjawab 3 daripada 5 soalan penggayaan yang disediakan. 3. Bahan bantu mengajar : peralatan ICT. Bunga Raya.7 Penjagaan Tanaman Hiasan Pengetahuan sedia ada: Murid-murid pernah melihat tanaman di persekitaran tempat tinggalnya dan sekolah. Hasil Pembelajaran : di akhir pengajaran murid akan dapat: 1.45 (1 Jam) : __ / 20 orang : Kemahiran Hidup : Tanaman Hiasan : 1. membuat gambaran mental. Murid Mata Pelajaran Tajuk Sub Tajuk : 4 Intan : 10 januari 2010 : 10. 2. menghargai kurniaan Tuhan. : Komersialkan tanaman hiasan sebagai punca pendapatan sampingan. dan membuat rumusan. menjana idea. Menyenaraikan 5 jenis tanaman hiasan di sekolah. : bersyukur dengan ciptaan Tuhan. Bunga Mawar Kemahiran berfikir Nilai Kajian Masa Depan : membuat inferens.45 ± 11. Menyenaraikan 3 daripada 5 tujuan penjagaa tanaman hiasan. 7 .

Guru mencatat jawapan di papan tulis. Menambahkan pengetahuan berkaitan alam semulajadi.Murid memberi beberapa jawapan yang berbeza. Di mana biasanya pokok ini didapati. Orkid. 4. 3. Mengindahkan ruang tempat kediaman¶. Nilai: estetika. . member perhatian . Menghayati keindahan alam sekitar. KBKK: membuat inferens. Bunga raya 2. Mawar. menjana idea Siapa yang menanam Nilai: menyayangi alam sekitar. Orkid BBM: power point.Murid dan guru bersama membanding jawapan yang disediakan oleh guru di skrin Power Point 8 . Memberikan ketenangan perasaan. . BBM: Power Point . Menyemai perasaan sayangkan tanaman peliharaan 5.Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran Guru bertanya apakah nama dua jenis tanaman hiasan tersebut. Bunga Raya. Mawar 3. Catatan Set Induksi Bersoal jawab tentang dua jenis tanaman hiasan (5 Minit) yang dibawa oleh guru dan di tayangkan oleh guru ( slaid powerpoint) Contoh Tumbuhan Hiasan 1.Guru meminta murid menyatakan KBKK: membuat beberapa tujuan gambaran mental penjagaan tanaman hiasan. 2. Langkah 1 (10 minit) Tujuan menjaga tanaman hiasan 1. Jadikan ia sebagai hobi. bertanggunjawab. pokok ini di rumah.

Murid membandingkan jawapan yang diberikan dengan jawapan yang disediakan oleh guru. BBM: Powerpoint KBKK: membuat gambaran mental.Murid membetulkan semula jawapan yang salah.Murid menjawab soalan yang diberikan oleh guru dalam bentuk 9 BBM: Powerpoint.merumput .Menyiram . membanding beza Nilai: berfikiran terbuka Langkah 3 (10 Minit) Menamakan 5 jenis peralatan berkebun 1. 4. .Membaja . . 3. 5.memberi perhatian . 2.Menggembur . 6.Guru menayangkan beberapa jenis peralatan berkebun yang biasa digunakan.Murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan pada skrin powerpoint.Guru menayangkan gambar penjagaan tanaman hiasan pada skrin power point. . . alatan berkebun.Murid dikehendaki menyenaraikan beberapa jenis peralatan berkebun yang biasa dilihat. .Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran Catatan Langkah 2 (15 minit) Aktiviti penjagaan tanaman hiasan: . KBKK: mengingat kembali Nilai: bekerjasama. Cangkul Sudip tangan Serampang Sketeur Penapis Penyiram .

. Alatan yang digunakan . 10 .Murid dibimbing untuk membuat rumusan. Tujuan menjaga pokok hiasan.Murid bersoal jawab dengan guru mengenai hasil kerja yang telah mereka hasilkan. - BBM: Powerpoint KBKK: membuat rumusan. 2. 3. mengingat kembali.Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran power point Catatan Penutup (5 minit) Rumusan: 1. Aktiviti yang biasa dilakukan untuk menjaga pokok hiasan. tanggungjawab Murid diberi tugasan dan diminta menghantarnya pada minggu depan. Nilai: Bekerjasama.

6. Menyenaraikan 5 jenis tanaman hiasan di sekolah. Menyenaraikan 3 daripada 5 tujuan penjagaa tanaman hiasan. dan membuat rumusan. Murid Mata Pelajaran Tajuk Sub Tajuk : 4 Intan : 10 januari 2010 : 10. membuat gambaran mental. : Komersialkan tanaman hiasan sebagai punca pendapatan sampingan. Hasil Pembelajaran : di akhir pengajaran murid akan dapat: 4.45 (1 Jam) : __ / 20 orang : Kemahiran Hidup : Tanaman Hiasan : 1.45 ± 11. menghargai kurniaan Tuhan.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Kelas Tarikh Masa Bil. Bahan bantu mengajar : peralatan ICT. 5. Bunga Raya. Nilai Kajian Masa Depan 11 . : bersyukur dengan ciptaan Tuhan. Murid dapat menjawab 3 daripada 5 soalan penggayaan yang disediakan.7 Penjagaan Tanaman Hiasan Pengetahuan sedia ada: Murid-murid pernah melihat tanaman di persekitaran tempat tinggalnya dan sekolah. menjana idea. Bunga Mawar Kemahiran berfikir : membuat inferens.

Mawar 6. . Nilai: estetika. BBM: Power Point . Mawar. menjana idea Siapa yang menanam Nilai: menyayangi pokok ini di rumah.Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran Guru bertanya apakah nama dua jenis tanaman hiasan tersebut. Menghayati keindahan alam sekitar.Guru meminta murid menyatakan KBKK: membuat beberapa tujuan gambaran mental penjagaan tanaman hiasan. Mengindahkan ruang tempat kediaman¶. Menambahkan pengetahuan berkaitan alam semulajadi. Bunga Raya. Orkid BBM: power point. member perhatian . 9.Murid dan guru bersama membanding jawapan yang disediakan oleh guru di skrin Power Point 12 . hobi. KBKK: membuat inferens. Orkid.Murid memberi beberapa jawapan yang berbeza. Bunga raya 5. alam sekitar. Menyemai perasaan sayangkan tanaman peliharaan 10. 7. Memberikan ketenangan perasaan. 8.Guru mencatat jawapan di papan tulis. Di mana biasanya pokok ini didapati. Catatan Set Induksi Bersoal jawab tentang dua jenis tanaman hiasan (5 Minit) yang dibawa oleh guru dan di tayangkan oleh guru ( slaid powerpoint) Contoh Tumbuhan Hiasan 4. . Jadikan ia sebagai bertanggunjawab. Langkah 1 (10 minit) Tujuan menjaga tanaman hiasan 6.

Murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan pada skrin powerpoint.Murid menjawab soalan yang 13 BBM: Powerpoint.Membaja . . . Penapis 12. membanding beza Nilai: berfikiran terbuka Langkah 3 (10 Minit) Menamakan 5 jenis peralatan berkebun 7.memberi perhatian . Serampang 10.Menggembur . BBM: Powerpoint KBKK: membuat gambaran mental.Guru menayangkan gambar penjagaan tanaman hiasan pada skrin power point. Cangkul 8.Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran Catatan Langkah 2 (15 minit) Aktiviti penjagaan tanaman hiasan: .Murid membetulkan semula jawapan yang salah. alatan berkebun.Menyiram . Sketeur 11. . Penyiram . KBKK: mengingat kembali Nilai: bekerjasama.Murid dikehendaki menyenaraikan beberapa jenis peralatan berkebun yang biasa dilihat.Guru menayangkan beberapa jenis peralatan berkebun yang biasa digunakan.Murid membandingkan jawapan yang diberikan dengan jawapan yang disediakan oleh guru. . Sudip tangan 9.merumput . .

Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran Catatan & Pembelajaran diberikan oleh guru dalam bentuk power point Penutup (5 minit) Rumusan: 4. . Nilai: Bekerjasama. - BBM: Powerpoint KBKK: membuat rumusan. Aktiviti yang biasa dilakukan untuk menjaga pokok hiasan. Alatan yang digunakan .Murid bersoal jawab dengan guru mengenai hasil kerja yang telah mereka hasilkan. 5. 14 . mengingat kembali. Tujuan menjaga pokok hiasan. 6.Murid dibimbing untuk membuat rumusan. tanggungjawab Murid diberi tugasan dan diminta menghantarnya pada minggu depan.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran : Kemahiran Hidup Kelas: 6 Anggun Tarikh : 19 Ogos 2009 (Jumaat) Masa : 10. menyelesai masalah Bahan bantu mengajar :power point. Guru bersoal jawab dengan manakah lebih menarik? murid. membanding beza. 1. menilai . Menyenaraikan sekurang-kurangnya lima kandungan yang perlu dalam katalog dengan betul setelah mendengar penerangan guru. kerjasama.3 Mempromosi Jualan Subtopik : A. Penyerapan ilmu : pendidikan seni visual Strategi dan kaedah: soal jawab. gam. 1. ketelitian. Penerapan nilai murni : memberi perhatian. Mereka dan menghasilkan katalog mudah bagi barang yang hendak dijual dengan kemas setelah dibimbing oleh guru. menilai. membuat rumusan Perlaksanaan p&P : Langkah/masa Isi pelajaran Set induksi (5minit) Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Gambar katalog : 1. Kemahiran berfikir : Mereka cipta menciri. nota ringkas. Guru mengaitkan jawapan katalog ini murid dengan tajuk hasil menarik? pemeblajaran hari ini iaitu 15 Catatan BBM: katalog gambar Kemahiran berfikir: Membanding beza. Guru menunjukkan beberapa jenis katalog. Katalog yang 2. lembaran soalan. murid dapat . katalog.00 Pagi Bilangan Pelajar : 36/36 Tajuk : 2. kad manila. 2. 3. tekun. deduktif. induktif. Hasil pembelajaran khusus : di akhir pengajaran dan pembelajaran. Hasil pembelajaran umum: murid dapat mempelajari tentang kandungan katalog di samping menghasilkan katalog yang menarik. Mengapakah 3. Menyatakan sekurang-kurangnya lima ciri katalog yang baik selepas mendengar penerangan dari guru. gunting. menyenarai. pensil warna. Pengetahuan Sedia Ada : Murid telah mengetahui cara promosi jualan cara promosi jualan melalui poster. 2. kertas warna. Mempromosi Katalog Kemahiran : Murid dapat mereka bentuk dan menghasilkan katalog mudah dengan betul dan baik.00 -11. kebersihan.

dan Catatan Nilai murni : Tekun.Langkah/masa Isi pelajaran Contoh jawapan : 1. Murid bersoal jawab dengan guru mengenai kandungan dalam katalog. deduktif 1. Saiz huruf yang digunakan dapat dilihat dengan jelas dan mudah dibaca. katalog yang baik selepas 3. Maklumat yang tepat dan 16 BBM : Power point Kemahiran berfikir : Menciri Nilai murni : Tekun Strategi : Soal jawab. deduktif . 2. Gambar barang Penilaian: jualan terang Murid dapat menyenaraikan sekurang-kurangnya lima ciri-ciri dan jelas. Katalog A 2. 4. Mempunyai mendengan penerangan oleh guru. Jenama 2. ketelitian Strategi : Soal jawab. Gambar barang 5. Maklumat pengeluar Aktiviti pengajaran pembelajaran ³mempromosi melalui katalog´. Ciri-ciri katalog yang 1. Guru menayangkan contoh catalog yang mengikut kandungan katalog yang betul. Langkah 1 Kandungan yang perlu ada dalam katalog : 1. Guru menayangkan power digunakan point mengenai ciri-ciri mudah katalog yang baik. Perkataan yang 2. katalog Kemahiran berfikir: Menciri Nilai murni : Tekun Strategi : Soal jawab. Guru menayangkan power point mengenai kandungan yang perlu ada dalam katalog. kombinasi warna yang menarik. induktif BBM : Power point. Guru menyoal murid secara rambang tentang ciri-ciri baik : katalog yang baik. Kerana ia mempunyai gambar warnawarni. 1. difaham oleh orang ramai. 2. 3. Spesifikasi barang iaitu ukuran dan warna 4. 5. Langkah 2 Penilaian: Murid dapat menyenaraikan sekurang-kurangnya lima kandungan yang perlu ada dalam katalog dengan betul setelah mendengar penerangan guru. Jenis barang 3.

AMALI : Mereka cipta dan menghasilkan katalog mudah untuk barang yang hendak dijual. Kandungan dalam katalog 2. Guru meminta murid merumus isi pelajaran. pensil warna. 2. ketelitian Strategi: Soal jawab BBM: Kemahiran berfikir: Nilai: Member perhatian Strategi : Membuat rumusan Pengukuhan Pengukuhan / penilaian (rujuk Lembaran Kerja 1) 1. pensil warna. Ciri-ciri katalog yang baik 1. 2. 17 . Penilaian : Murid dapat mereka bentuk dan menghasilkan katalog mudah dengan kemas selepas dibimbing oleh guru. Aktiviti pengajaran pembelajaran dan Catatan Langkah 3 1. kandungan dalam catalog dan ciri-ciri katalog yang baik. Guru meminta murid mereka cipta dan menghasilkan katalog mudah. 3. Guru mengedarkan Lembaran Kerja 1 kepada murid. Guru membuat rumusan tentang pelajaran hari ini kepada murid. kebersihan Strategi : Konstruktif BBM: Lembaran soalan Kemahiran berfikir : Menyelesai masalah Nilai: Member perhatian. BBM : Kad manila. menyelesai masalah Nilai murni : Tekun. 2. Muri menjawab Lembaran Kerja 1 yang berkaitan dengan maksud catalog. Guru membahagikan murid kepada 6 kumpulan. gunting dan gam kepada setiap kumpulan.Langkah/masa Isi pelajaran jelas. kerjasama. kertas warna. kertas warna. Guru mengedarkan kad manila. Penutup Rumusan isi pelajaran 1. gunting dan gam Kemahiran berfikir : Mereka cipta.

««««««««««««««««««««««««««««««« «.Lembaran Kerja 1 1.. ««««««««««««««««««««««««««««««« «. 18 .. ii. ««««««««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««« 2. v. iii. ««««««««««««««««««««««««««««««« «. i.. ««««««««««««««««««««««««««««««« «.. ««««««««««««««««««««««««««««««« «. Nyatakan ciri-ciri katalog yang baik.. iv. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul Kandungan dalam katalog 3. Berikan maksud katalog.

Perkataan yang digunakan mudah difahami oleh orang ramai ii. Gambar jualan terang dan jelas iii. Berikan maksud katalog. Mempunyai kombinasi yang menarik iv.Jawapan bagi Lembaran Kerja 1 1. 19 . Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul Jenis barang Spesifikasi barang iaitu ukuran dan warna Kandungan dalam katalog Jenama Maklumat pengeluar Gambar barang 3. 2. i. Katalog merupakan dokumen atau buku yang mengandungi gambar foto berwarna tentang sesuatu barang yang hendak diiklankan. Nyatakan ciri-ciri catalog yang baik. Saiz dan huruf yang digunakan dapat dilihat dengan jelas dan mudah dibaca v. Maklumat yang tepat dan jelas.

: Membandingbeza. : Strategi mediatif. Murid Tajuk Sub-Tajuk Pengetahuan Sedia Ada Objektif Eksplisit : Kemahiran Hidup Bersepadu Sekolah Rendah : Selasa : 04 Ogos 2010 : 9. Murid dapat membanding beza bungkusan mana yang lebih menarik untuk dipromosikan dengan betul. plastik bungkusan : Tekun. yakin diri. kit bungkusan. menilai : Slide Power Point. Pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran : Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P&P Catatan/Nilai Set induksi ( 5 minit) y Guru mengimbas kembali pelajaran yang lepas 20 Guru bersoal jawab dengan murid mengenai pelajaran yang lepas. Nilai-nilai murni Strategi/Kaedah komunikatif. 3. Guru memberi beberapa contoh ABM : Plastik bungkusan .00 Pagi : 4 Amanah : 40 orang : Perniagaan Dan Keusahawanan : Mempromosi Jualan : Murid-murid sudah mengetahui maksud perniagaan dan kumpulan sasaran yang dipelajari dalam topik sebelumnya. berdikari. 2. mencirikan. Video. KMD.00 ± 10. deduktif. PBL. Murid dapat membungkus barang jualan untuk tujuan promosi selepas mendengar penerangan dari guru. konstektual dan (1 Jam) Kemahiran Berfikir Bahan Bantu Mengajar makanan. teliti. 4. Murid menyatakan 2 daripada 5 Ciri pembungkusan yang menarik untuk tujuan promosi dengan tepat selepas melihat tayangan video dan penerangan guru. Menyatakan maksud dan tujuan promosi dengan tepat selepas melihat slide show yang ditunjukkan oleh guru. induktif. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat: 1.Mata pelajaran Hari Tarikh Masa Kelas Bil.kerjasama.

buku teks KBKK : Mencirikan dan berfikir Nilai Murni : Tekun Strategi : Deduktif dan Soal Jawab. Langkah 1 (10 minit) Mengenal maksud dan tujuan promosi. Promosi ialah satu kaedah atau cara untuk memberitahu dan mempengaruhi pengguna untuk membeli sesuatu barang. Aktiviti P&P bungkusan makanan kepada murid dan bersoal jawab dengan murid. y - - - Guru menunjukkan slideshow PowerPoint berkaitan dengan maksud dan tujuan promosi sesuatu jualan. Murid dapat menyatakan maksud dan tujuan promosi dengan tepat selepas melihat slideshow yang ditunjukkan oleh guru. Catatan/Nilai makanan. Tujuan promosi ialah: Menyebarkan maklumat barang y Menimbulkan minat terhadap barang y Mengingatkan pelanggan tentang barang y Meluaskan pasaran barangan. Penilaian : ABM : Komputer riba & LCD. Guru mengaitkan jawapan murid dengan pelajaran hari ini iaitu promosi jualan. - Guru menayangkan video mengenai ciriciri pembungkusan 21 . Pembungkusan yang cantik akan menarik perhatian pelanggan. Guru menerangkan kaedah pembungkusan adalah satu cara yang digunakan untuk menarik pelanggan. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai tajuk yang dibincangkan. Murid diarahkan merujuk ke halaman 109 di dalam buku teks. y - .Langkah/ Masa Isi Pelajaran Guru mengaitkan jawapan murid dengan pelajaran pada hari ini. Perniaga boleh mempromosikan sesuatu barang jualan melalui kaedah pembungkusan.

video. - Langkah 3 (20 minit) - Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. kotak dan plastic. KBKK : Banding beza dan mengkategori Ciri-ciri pembungkusan yang baik. Catatan/Nilai Langkah 2 (10 minit) - ABM : Buku Teks. y y y y Bentuk dan rupa yang menarik Sesuai dengan jenis barang Warna Tahan lama Mudah dibawa. ABM: Buku Teks. tin. Setiap kumpulan perlu juga membungkus barang jualan yang berlainan jenis. Teliti Strategi : Kontekstual dan komunikatif..Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P&P yang menarik untuk tujuan promosi. Ciri pembungkusan yang menarik untuk tujuan promosi adalah seperti: y Nilai murni : Penilaian : Murid menyatakan 2 daripada 5 Ciri pembungkusan yang menarik untuk tujuan promosi dengan tepat selepas melihat tayangan video dan penerangan guru. Pembungkusan dapat dilakukan dengan menggunakan botol. kit bungkusan gula-gula. Guru menyemak dan membantu hasil kerja setiap kumpulan. KBKK : Penilaian : 22 Mengkategori . Setiap kumpulan dikehendaki menjalankan aktiviti membungkus barang jualan untuk tujuan promosi. LCD. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai ciri-ciri pembungkusan yang menarik. komputer riba.

Kuiz 3 iii. Penilaian: Murid dapat membanding beza bungkusan mana yang lebih menarik untuk dipromosikan dengan Membandingkan beza 23 . - - ABM : Microsoft Office Word Lembaran kerja Langkah 4 (10minit) Strategi : Murid diberi borang banding beza pembungkusan. Murid diminta menjawab soalan kuiz di paparan slaid i. kemahiran. Konstruktif. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai bungkusan mana yang lebih menarik untuk dipromosikan. Soal jawab. Murid menjawab soalan guru dengan menunjukkan hasil bungkusan yang kemas dan lebih menarik. PBL. Kuiz 1 Kuiz 2 ii. kreativiti. KMD y y Supaya barang yang dijual kelihatan lebih menarik Pembungkusan bertindak sebagai cara pengiklanan Menarik perhatian pelanggan untuk membeli.Langkah/ Masa Isi Pelajaran Aktiviti P&P Murid dapat membungkus barang jualan untuk tujuan promosi selepas mendegar penerangan dari guru Catatan/Nilai dan menyelesaikan masalah. Promosi melalui pembungkusan Tujuan promosi melalui pembungkusan barang adalah seperti : y Nilai Murni : Kerjasama Strategi : Hasil dari setiap kumpulan tadi dikumpulkan.

Catatan/Nilai Aktiviti Pengukuhan (Rujuk lampiran) Penutup ( 5 minit) Rumusan isi pelajaran : - - - - - Membincangka n kembali mengenai maksud dan tujuan promosi Membincangka n mengenai apakah cirri Aktiviti Susulan : bungkusan yang menarik untuk Meminta murid mencari tujuan promosi. Menyanyi lagu rasa sayang. Aktiviti P&P betul. Refleksi Pelatih : a) Sebelum pengajaran _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ ______________________________________ ____________________________ 24 .. n tujuan promosi melalui pembungkusan. Guru meminta murid membuat refleksi berkaitan proses pengajaran dan pembelajaran pada hari tersebut. bungkusan-bungkusan yang Membincangka menarik dirumah mereka.Langkah/ Masa Isi Pelajaran bungkusan yang menarik dengan bungkusan yang kurang menarik.

b) Selepas pengajaran _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ __________________________________________________________________ Komen Pensyarah : _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ ________________________________ _____________________________________ _____________________________________________________________ 25 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->