LANGKAH PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN HUTAN

LANGKAH PERUNDANGAN

LANGKAH PENGURUSAN HUTAN YANG STRATEGIK

KEMPEN KESEDARAN DAN PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

dua aspek ini terangkum dlm dasar Perhutanan negara 1978 ‡ Tujuan dasar ini dibentuk untuk memastikan pengekalan sumber. keluasan dan fungsi kawasan. .LANGKAH PERUNDANGAN ‡ Kelestarian dlm pembangunan sektor perhutanan ditinjau melalui 2 aspek iaitu : a)langkah perundangan b) bukan perundangan ‡ Kedua.sumber hutan dan keberterusannya agar dpt memberi sumbangan yg bermakna kepada pembangunan sosio ekonomi negara. ‡ Kerajaan telah mengisytiharkan beberapa kawasan yg sesuai sebagai hutan simpan kekal meliputi kedudukan.

bekalan air bersih.‡ Pengisytiharan ini bertujuan : a)mewujudkan hutan perlindungan iaitu iklim dan rupa bumi yg sempurna. kesuburan tanah dan keadaan sekeliling yg memuaskan. pemulihan dan penghutanan semula e)menggalakkan usaha pengeluaran dan penggunaan kayu bagi semua jenis keluaran hutan. menjalankan penyelidikan serta pendidikan dan memelihara tumbuh.tumbuhan. .usaha penyelidikan dan pembangunan(R&D). c)dapat memberikan faedah sosio ekonomi dan keselesaan alam sekeliling dengan sepenuhnya. d)melaksanakan usaha. b)mewujudkan hutan lipur iaitu kawasan hutan untuk tujuan istirehat.

dan memindahkan hasil hutan d)membersih atau membajak mana.mana tanah untuk tanaman e)menggunakan bahan beracun di dalam sungai atau tasik utk menangkap ikan . Antara larangannya ialah : a) memasuki hutan simpan kekal b) menebang. atau menoreh pokok c)mencari. mengambil. memotong.‡ Akta Perhutanan Negara telah menggariskan beberapa larangan yang berkaitan dengan kawasan hutan simpan kekal.

dua sistem ini menitikberatkan kepada kaedah penebangan hutan secara sistematik dan berjadual.LANGKAH PENGURUSAN HUTAN YANG STRATEGIK  Melaksankan sistem penebangan terpilih (SMS) dan sistem Sebaya Malaya (MUS) Kedua. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful