P. 1
langkah pemeliharaan dan pemuliharaan hutan

langkah pemeliharaan dan pemuliharaan hutan

|Views: 4,852|Likes:
Published by Fatimatuzahrah

More info:

Published by: Fatimatuzahrah on Sep 06, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2013

pdf

text

original

LANGKAH PEMELIHARAAN DAN PEMULIHARAAN HUTAN

LANGKAH PERUNDANGAN

LANGKAH PENGURUSAN HUTAN YANG STRATEGIK

KEMPEN KESEDARAN DAN PENDIDIKAN ALAM SEKITAR

sumber hutan dan keberterusannya agar dpt memberi sumbangan yg bermakna kepada pembangunan sosio ekonomi negara. ‡ Kerajaan telah mengisytiharkan beberapa kawasan yg sesuai sebagai hutan simpan kekal meliputi kedudukan. .LANGKAH PERUNDANGAN ‡ Kelestarian dlm pembangunan sektor perhutanan ditinjau melalui 2 aspek iaitu : a)langkah perundangan b) bukan perundangan ‡ Kedua. keluasan dan fungsi kawasan.dua aspek ini terangkum dlm dasar Perhutanan negara 1978 ‡ Tujuan dasar ini dibentuk untuk memastikan pengekalan sumber.

. pemulihan dan penghutanan semula e)menggalakkan usaha pengeluaran dan penggunaan kayu bagi semua jenis keluaran hutan. d)melaksanakan usaha. bekalan air bersih.usaha penyelidikan dan pembangunan(R&D).tumbuhan. b)mewujudkan hutan lipur iaitu kawasan hutan untuk tujuan istirehat. c)dapat memberikan faedah sosio ekonomi dan keselesaan alam sekeliling dengan sepenuhnya. menjalankan penyelidikan serta pendidikan dan memelihara tumbuh.‡ Pengisytiharan ini bertujuan : a)mewujudkan hutan perlindungan iaitu iklim dan rupa bumi yg sempurna. kesuburan tanah dan keadaan sekeliling yg memuaskan.

‡ Akta Perhutanan Negara telah menggariskan beberapa larangan yang berkaitan dengan kawasan hutan simpan kekal. memotong. atau menoreh pokok c)mencari.dan memindahkan hasil hutan d)membersih atau membajak mana. Antara larangannya ialah : a) memasuki hutan simpan kekal b) menebang.mana tanah untuk tanaman e)menggunakan bahan beracun di dalam sungai atau tasik utk menangkap ikan . mengambil.

.dua sistem ini menitikberatkan kepada kaedah penebangan hutan secara sistematik dan berjadual.LANGKAH PENGURUSAN HUTAN YANG STRATEGIK  Melaksankan sistem penebangan terpilih (SMS) dan sistem Sebaya Malaya (MUS) Kedua.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->