Kesan Globalisasi di Malaysia Definisi Globalisasi Menurut Kamus Dewan globalisasi didefinisikan sebagai fenomena yang menjadikan dunia

mengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat. Manakala cendikiawan barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial, dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia di dunia ini. Ini bermakna segala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan. Dana Kewangan Antarabangsa mentakrifkan globalisasi sebagai pergantungan ekonomi yang semakin berkembang antara negara melalui kenaikan jumlah dan kepelbagaian tukaran barangan dan perkhidmatan, pergerakan pelaburan

antarabangsa bebas, dan peresapan teknologi yang lebih pesat dan meluas. Pada masa yang sama, Forum Antarabangsa mengenai Globalisasi mendefinisikan ia sebagai gerakan dunia kepada satu sistem ekonomi sejagat yang didominasi perdagangan korporat dan institusi supranasional yang tidak dipertanggungjawab kepada proses demokrasi atau kerajaan-kerajaan negara. Walaupun ahli teori yang kritikal seperti Immanuel Wallerstein menekankan yang globalisasi tidak boleh difahami secara berasingan daripada sejarah perkembangan sistem kapitalis dunia, definisidefinisi berlainan dan saling bertentangan ini menggariskan debat berterusan mengenai peranan dan perhubungan kerajaan, koperasi dan individu dalam memaksimakan kebajikan sosial dalam paradigma globalisasi. Ia jelas bahawa globalisasi mempunyai aspek ekonomi, politik, budaya dan teknologi yang terikat. Oleh kerana aspek-aspek ini adalah kunci kepada kualiti kehidupan seseorang individu, kebaikan dan keburukan yang menimpa disebabkan globalisasi mewujudkan pertikaian yang kuat.

Kesan tersebut dapat dilihat daripada peningkatan kes perceraian sejak akhir-akhir ini. Kesan tersebut terdiri daripada kesan positif dan kesan negatif. Firman Allah dalam surah An-Nisa¶ ayat ke 19: .Kesan Globalisasi di Malaysia dari Sudut Sosial Kekeluargaan Terdapat pelbagai kesan yang dapat dilihat daripada globalisasi. Selain daripada kes cerai. Selain itu. pendidikan agama diketepikan. peningkatan juga dapat dilihat daripada kes penderaan terhadap wanita serta kanak-kanak. Salah satu kesan positif yang dapat dilihat ialah lebih ramai wanita yang sudah berkeluarga ataupun yang belum berkeluarga terlibat dalam pelbagai lapangan kerjaya. peningkatan bilangan wanita yang berpendidikan tinggi dapat memenuhi permintaan dalam pasaran kerja di Malaysia seterusnya mengurangkan kadar kebergantungan terhadap tenaga mahir asing. Kesan ini dilihat positif kerana dapat mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. Namun begitu. malahan bertentangan dengan norma kehidupan manusia biasa. terdapat juga kesan negatif. Sesungguhnya Islam melarang keras perbuatan tersebut kerana ia bukan sahaja salah di sisi agama. Peningkatan tersebut mungkin disebabkan kurangnya fahaman serta didikan dalam agama disebabkan kemajuan serta globalisasi yang dicapai. Salah satu kesan negatif tersebut ialah perceraian serta gejala sosial serta budaya kuning yang semakin menular.

Arus pemodenan dalam berfesyen tersebut didominasi oleh barat yang telah berjaya mempengaruhi manusia hampir di seluruh dunia. ramai rakyat Malaysia terutama golongan remaja terikut-ikut dengan arus pemodenan dalam cara berpakaian.³Hai orang-orang yang beriman. dalam surah Al-Ahzab. golongan ini langsung tidak menghiraukan suruhan agama agar setiap Muslim menutup aurat.W. ayat 59: . suami tidak mempunyai sebarang hak untuk memukul isteri walau suami memberikan pelbagai alasan. sedangkan Allah menjadikan kebaikan yang banyak di dalamnya.´ Berdasarkan potongan ayat di atas. Pemakaian Daripada sudut pemakaian pula. Ramai remaja sekarang ini berpakaian mencolok mata tanpa mengira adat serta budaya sebagai orang timur. tiada dihalalkan bagimu mempusakai perempuan dengan paksaan dan janganlah bertindak kejam terhadap mereka.T. Lebih parah lagi. Kalau kamu benci kepadanya mungkin kamu benci akan sesuatu. Firman Allah S. sebaliknya bergaullah dengan mereka secara berbaik-baik lagi adil.

suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuanperempuan yang beriman. ( Surah alAhzab. mempunyai 10. malahan golongan lelaki juga tidak terlepas daripada menunaikan kewajipan tersebut. Perkhidmatan yang ditawarkan juga . rakyat Malaysia boleh menikmati hidangan yang enak serta tempat yang selesa yang disediakan pihak restoran walaupun harganya sedikit mahal berbanding restoran biasa. Malaysia juga tidak terkecuali sebagai salah sebuah negara penyumbang kepada kemajuan francais makanan tersebut. Restoran serta francais yang mengedarkan makanan Jepun juga tumbuh bak cendawan. Berdasarkan petikan surah di atas beserta dengan terjemahannya. Fenomena yang berlaku ini merupakan salah satu daripada globalisasi yang melanda bidang pemakanan. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). lagi Maha Mengasihani. 59).750 restoran di 58 buah negara. Kewajipan menutup aurat tidak terbatas kepada kaum Hawa semata-mata. Makanan Amerika pula semakin popular di Jepun serta serata negara lain. Mc Donald misalnya. makanan Jepun sudah ada di mana-mana. Pemakanan Seperti mana yang kita lihat sekarang ini.500 buah restoran di 50 buah negara di dunia manakala Kentucky Fried Chicken mempunyai lebih daripada 7. Dengan kewujudan restoran serta francais makanan tersebut. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun.³Wahai Nabi. jelaslah bahawa setiap manusia yang beragama Islam wajib menutup aurat mengikut cara serta kaedah yang telah ditetapkan.

pengusaha-pengusaha makanan yang berniaga samada melalui gerai atau restoran biasa akan mengalami kesukaran untuk mempertahankan perniagaan mereka. namun kerajaan juga harus memberi peluang serta ruang kepada golongan ini untuk memajukan industri makanan tempatan. Tidak hairanlah. Contoh yang dapat diambil ialah status halal produk tenusu daripada negara luar yang diragui status halalnya kerana dikatakan menggunakan gelatin babi sebagai salah satu bahan adunan dalam produk tersebut. serta wang ringgit. Hal ini seterusnya akan mengurangkan kadar pengangguran serta mengurangkan gejala social dalam kalangan belia. Dengan peningkatan jumlah restoran tersebut. terdapat juga kesan negatif daripada kemasukan produk asing tersebut.amat memuaskan memandangkan mereka telah menetapkan piawaian yang tinggi atau cara kerja yang positif dalam organisasi bermula daripada pekerja biasa hinggalah kepada pihak atasan. disebabkan ledakan teknologi ini serta kemasukan produk makanan yang diimport daripada negara luar. adalah untuk memudahkan kerja serta urusan yang dilakukan oleh manusia biasa. Jika dilihat. Namun begitu. Kemasukan perniagaan makanan ringan daripada barat ini sebenarnya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Firman Allah (Surah Al-Baqarah ayat 168) bermaksud: ³Wahai manusia makanlah daripada apa yang Kami berikan di muka bumi ini yang halal lagi bermutu dan jangan sekali-kali kamu mengikut jejak langkah syaitan . Selain itu. Walaupun ianya dilihat sebagai persaingan sihat. Tambahan. Selain itu. kecanggihan teknolgi juga menyebabkan status halal ayam mentah di pasaran diragui kerana terdapat laporan menyatakan ayam tersebut tidak disembelih dengan cara yang betul. Namun begitu. banyak makanan di pasaran diragui status halalnya. perniagaan makanan ringan tersebut dapat bertapak dengan kukuh serta berkembang hingga ke hari ini. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan. Seiring dengan kemajuan teknologi. proses penyediaan makanan yang disediakan juga telah mendapat pengesahan status halal daripada pihak berkuasa. Biasanya teknologi yang dicipta ini menjimatkan masa. pelbagai alat serta mesin canggih telah berjaya dicipta dalam bidang pemakanan ini. ramai pengusaha-pengusaha yang tidak dapat bertahan lama dek kerana persaingan sengit yang terpaksa dihadapi dengan francais makanan dari luar negara tersebut. ada laporan menyatakan ayam tersebut hanya dikenakan kejutan elektrik. tenaga.

´ Jelas. televisyen. Contoh alat perhubungan tersebut ialah telefon bimbit dimana seseorang itu dapat berhubung dengan manusia lain yang duduk berjauhan beribu-ribu kilometer dengannya. Contoh media elektronik ialah radio. kita akan sentiasa mempunyai sumber maklumat terbaru mengenai perkara-perkara yang berlaku di sekitar kita dan lain-lain maklumat. kepentingan makanan yang halal telah disebut oleh Allah di dalam Al-Quran lebih 1400 tahun yang lampau menunjukkan betapa pentingnya konsep pemakanan halal yang sempurna. Maklumat ini biasanya disampaikan melalui segmen berita yang penuh . Malah mengikut ayat 88 surah al-Maidah. Lebih parah lagi. Kesan Globalisasi Dari Sudut Media Media Elektronik Kehidupan manusia yang melalui liku-liku arus pemodenan mutakhir ini tidak terlepas daripada penggunaan media elektronik dalam kehidupan seharian samada secara langsung atau tidak langsung. Allah menegaskan bahawa makan dan minum adalah tanda keimanan seseorang. Media menurut kamus dewan edisi ketiga bermaksud alat atau perantara komunikasi. keturunan yang tidak baik ini berkembang ke generasi yang lebih besar. komputer dan telefon bimbit. Ini bermaksud cara pemilihan makanan dan minuman itu membuktikan nilai iman seseorang. Kemajuan teknologi dalam media elektronik memang tidak dapat dinafikan lagi serta membawa banyak faedah kepada manusia. Alat-alat ini berfungsi sebagai medium perhubungan serta alat untuk menyebarkan maklumat dengan pantas dalam masa yang singkat. Makanan yang dimakan akan menjadi darah daging manusia itu sendiri serta mempengaruhi tingkah laku serta akhlaknya.kerana syaitan itu musuh yang nyata. Begitulah hebatnya teknologi. Melalui media elektronik. manusia dapat berhubung antara satu sama lain dengan hanya menekan beberapa butang sahaja. Peningkatan teknologi penciptaan telefon mudah alih juga melahirkan model telefon yang menampilkan kemudahan internet dimana sahaja seseorang itu berada. Kes-kes sebegini seharusnya dipandang berat oleh pihak yang berwajib kerana Islam amat menitikberatkan soal pemakanan umatnya. Melalui media elektronik.

Majalah pula datang dengan pelbagai bentuk serta tujuan. Perkembangan ini mendatangkan pelbagai manfaat kepada rakyat Malaysia. Media cetak juga mempunyai fungsi yang hampir sama dengan media elektronik dimana ia berfungsi menyebarkan maklumat kepada umum. kejadian sumbang dan lain-lain lagi. Selain daripada surat khabar. Melalui media elektronik. Selain itu. Penyebaran maklumat dengan pantas ini dapat menyediakan setiap orang untuk melakukan tindakan sewajarnya. dan buku.dengan informasi terkini. Namun begitu. Boleh dikatakan hampir seluruh rakyat Malaysia membeli serta membaca surat khabar setiap hari dan perbuatan ini sudah menjadi amalan harian. Contoh media cetak ialah surat khabar. Aktiviti-aktiviti kurang sihat ini jika tidak dibendung bakal mengundang keburukan yang lebih besar seperti jenayah siber. pelbagai teknologi canggih digunakan dalam percetakan surat khabar. Justeru. terdapat berbagai lagi media cetak yang lain yang terdapat di pasaran seperti majalah. Pembukaan kilang-kilang baru semestinya memerlukan tenaga kerja serta tenaga mahir untuk menggerakkan operasi. Selain itu. Kepelbagaian bentuk bahan bacaan ini memberi lebih kebebasan kepada kita dalam memilih bahan bacaan. Ramai kita lihat golongan di luar sana terutamanya golongan remaja yang terpengaruh dengan . kutukan. ramai remaja yang terpengaruh dengan gejala serta aktiviti yang tidak bermoral yang ditonton. bukan kebaikan semata-mata yang dibawa oleh media elektronik. pelbagai peluang pekerjaan akan diperolehi oleh penduduk setempat seterusnya mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. risalah. kartun. fesyen. Namun begitu. Untuk menampung permintaan tinggi daripada pembaca. melalui media elektronik juga tersebarnya perkaraperkara yang tidak sepatutnya seperti fitnah. Ada majalah mengenai pendidikan. jika kemudahan serta kelebihan ini disalahguna. buruk padahnya. Media Cetak Media cetak merupakan salah satu medium perhubungan terpenting di Malaysia. hiburan. dan lain-lain lagi. majalah-majalah ini amat senang untuk diperolehi memandangkan terdapat banyak gerai yang menjual majalah di luar sana. Kilang-kilang percetakan juga bertambah dari semasa ke semasa. majalah. malahan laman-laman porno juga tidak ketinggalan. Bermula sebagai hiburan. lama-kelamaan program-program hiburan menjadi ikutan remaja pada masa kini.

budaya barat samada cara berhibur mahupun cara berpakaian. Pengaruh ini tersebar salah satunya melalui media cetak seperti majalah hiburan serta majalah fesyen yang banyak memaparkan gaya fesyen dari barat yang bertentangan dengan adat timur serta hukum berpakaian dalam Islam. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful