Kesan Globalisasi di Malaysia Definisi Globalisasi Menurut Kamus Dewan globalisasi didefinisikan sebagai fenomena yang menjadikan dunia

mengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat. Manakala cendikiawan barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial, dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia di dunia ini. Ini bermakna segala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan. Dana Kewangan Antarabangsa mentakrifkan globalisasi sebagai pergantungan ekonomi yang semakin berkembang antara negara melalui kenaikan jumlah dan kepelbagaian tukaran barangan dan perkhidmatan, pergerakan pelaburan

antarabangsa bebas, dan peresapan teknologi yang lebih pesat dan meluas. Pada masa yang sama, Forum Antarabangsa mengenai Globalisasi mendefinisikan ia sebagai gerakan dunia kepada satu sistem ekonomi sejagat yang didominasi perdagangan korporat dan institusi supranasional yang tidak dipertanggungjawab kepada proses demokrasi atau kerajaan-kerajaan negara. Walaupun ahli teori yang kritikal seperti Immanuel Wallerstein menekankan yang globalisasi tidak boleh difahami secara berasingan daripada sejarah perkembangan sistem kapitalis dunia, definisidefinisi berlainan dan saling bertentangan ini menggariskan debat berterusan mengenai peranan dan perhubungan kerajaan, koperasi dan individu dalam memaksimakan kebajikan sosial dalam paradigma globalisasi. Ia jelas bahawa globalisasi mempunyai aspek ekonomi, politik, budaya dan teknologi yang terikat. Oleh kerana aspek-aspek ini adalah kunci kepada kualiti kehidupan seseorang individu, kebaikan dan keburukan yang menimpa disebabkan globalisasi mewujudkan pertikaian yang kuat.

Peningkatan tersebut mungkin disebabkan kurangnya fahaman serta didikan dalam agama disebabkan kemajuan serta globalisasi yang dicapai.Kesan Globalisasi di Malaysia dari Sudut Sosial Kekeluargaan Terdapat pelbagai kesan yang dapat dilihat daripada globalisasi. Salah satu kesan negatif tersebut ialah perceraian serta gejala sosial serta budaya kuning yang semakin menular. Kesan tersebut dapat dilihat daripada peningkatan kes perceraian sejak akhir-akhir ini. pendidikan agama diketepikan. peningkatan juga dapat dilihat daripada kes penderaan terhadap wanita serta kanak-kanak. Selain daripada kes cerai. Kesan ini dilihat positif kerana dapat mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. malahan bertentangan dengan norma kehidupan manusia biasa. peningkatan bilangan wanita yang berpendidikan tinggi dapat memenuhi permintaan dalam pasaran kerja di Malaysia seterusnya mengurangkan kadar kebergantungan terhadap tenaga mahir asing. terdapat juga kesan negatif. Selain itu. Salah satu kesan positif yang dapat dilihat ialah lebih ramai wanita yang sudah berkeluarga ataupun yang belum berkeluarga terlibat dalam pelbagai lapangan kerjaya. Namun begitu. Firman Allah dalam surah An-Nisa¶ ayat ke 19: . Kesan tersebut terdiri daripada kesan positif dan kesan negatif. Sesungguhnya Islam melarang keras perbuatan tersebut kerana ia bukan sahaja salah di sisi agama.

´ Berdasarkan potongan ayat di atas.T. Firman Allah S. ayat 59: . golongan ini langsung tidak menghiraukan suruhan agama agar setiap Muslim menutup aurat. Ramai remaja sekarang ini berpakaian mencolok mata tanpa mengira adat serta budaya sebagai orang timur. Lebih parah lagi. sedangkan Allah menjadikan kebaikan yang banyak di dalamnya.³Hai orang-orang yang beriman. Arus pemodenan dalam berfesyen tersebut didominasi oleh barat yang telah berjaya mempengaruhi manusia hampir di seluruh dunia. tiada dihalalkan bagimu mempusakai perempuan dengan paksaan dan janganlah bertindak kejam terhadap mereka. ramai rakyat Malaysia terutama golongan remaja terikut-ikut dengan arus pemodenan dalam cara berpakaian. Pemakaian Daripada sudut pemakaian pula. sebaliknya bergaullah dengan mereka secara berbaik-baik lagi adil. suami tidak mempunyai sebarang hak untuk memukul isteri walau suami memberikan pelbagai alasan.W. dalam surah Al-Ahzab. Kalau kamu benci kepadanya mungkin kamu benci akan sesuatu.

( Surah alAhzab. Perkhidmatan yang ditawarkan juga . Restoran serta francais yang mengedarkan makanan Jepun juga tumbuh bak cendawan.500 buah restoran di 50 buah negara di dunia manakala Kentucky Fried Chicken mempunyai lebih daripada 7.750 restoran di 58 buah negara. lagi Maha Mengasihani. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. malahan golongan lelaki juga tidak terlepas daripada menunaikan kewajipan tersebut. Berdasarkan petikan surah di atas beserta dengan terjemahannya. Fenomena yang berlaku ini merupakan salah satu daripada globalisasi yang melanda bidang pemakanan.³Wahai Nabi. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuanperempuan yang beriman. makanan Jepun sudah ada di mana-mana. Pemakanan Seperti mana yang kita lihat sekarang ini. Makanan Amerika pula semakin popular di Jepun serta serata negara lain. Malaysia juga tidak terkecuali sebagai salah sebuah negara penyumbang kepada kemajuan francais makanan tersebut. Kewajipan menutup aurat tidak terbatas kepada kaum Hawa semata-mata. rakyat Malaysia boleh menikmati hidangan yang enak serta tempat yang selesa yang disediakan pihak restoran walaupun harganya sedikit mahal berbanding restoran biasa. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). Dengan kewujudan restoran serta francais makanan tersebut. jelaslah bahawa setiap manusia yang beragama Islam wajib menutup aurat mengikut cara serta kaedah yang telah ditetapkan. mempunyai 10. Mc Donald misalnya. 59).

serta wang ringgit.amat memuaskan memandangkan mereka telah menetapkan piawaian yang tinggi atau cara kerja yang positif dalam organisasi bermula daripada pekerja biasa hinggalah kepada pihak atasan. adalah untuk memudahkan kerja serta urusan yang dilakukan oleh manusia biasa. pelbagai alat serta mesin canggih telah berjaya dicipta dalam bidang pemakanan ini. Firman Allah (Surah Al-Baqarah ayat 168) bermaksud: ³Wahai manusia makanlah daripada apa yang Kami berikan di muka bumi ini yang halal lagi bermutu dan jangan sekali-kali kamu mengikut jejak langkah syaitan . Tujuannya tidak lain dan tidak bukan. Biasanya teknologi yang dicipta ini menjimatkan masa. Hal ini seterusnya akan mengurangkan kadar pengangguran serta mengurangkan gejala social dalam kalangan belia. namun kerajaan juga harus memberi peluang serta ruang kepada golongan ini untuk memajukan industri makanan tempatan. Namun begitu. Selain itu. perniagaan makanan ringan tersebut dapat bertapak dengan kukuh serta berkembang hingga ke hari ini. proses penyediaan makanan yang disediakan juga telah mendapat pengesahan status halal daripada pihak berkuasa. Selain itu. Jika dilihat. ramai pengusaha-pengusaha yang tidak dapat bertahan lama dek kerana persaingan sengit yang terpaksa dihadapi dengan francais makanan dari luar negara tersebut. tenaga. Tidak hairanlah. banyak makanan di pasaran diragui status halalnya. Contoh yang dapat diambil ialah status halal produk tenusu daripada negara luar yang diragui status halalnya kerana dikatakan menggunakan gelatin babi sebagai salah satu bahan adunan dalam produk tersebut. disebabkan ledakan teknologi ini serta kemasukan produk makanan yang diimport daripada negara luar. ada laporan menyatakan ayam tersebut hanya dikenakan kejutan elektrik. Dengan peningkatan jumlah restoran tersebut. Seiring dengan kemajuan teknologi. Namun begitu. terdapat juga kesan negatif daripada kemasukan produk asing tersebut. Walaupun ianya dilihat sebagai persaingan sihat. Tambahan. pengusaha-pengusaha makanan yang berniaga samada melalui gerai atau restoran biasa akan mengalami kesukaran untuk mempertahankan perniagaan mereka. kecanggihan teknolgi juga menyebabkan status halal ayam mentah di pasaran diragui kerana terdapat laporan menyatakan ayam tersebut tidak disembelih dengan cara yang betul. Kemasukan perniagaan makanan ringan daripada barat ini sebenarnya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Peningkatan teknologi penciptaan telefon mudah alih juga melahirkan model telefon yang menampilkan kemudahan internet dimana sahaja seseorang itu berada. Kes-kes sebegini seharusnya dipandang berat oleh pihak yang berwajib kerana Islam amat menitikberatkan soal pemakanan umatnya. Ini bermaksud cara pemilihan makanan dan minuman itu membuktikan nilai iman seseorang. komputer dan telefon bimbit.kerana syaitan itu musuh yang nyata. Makanan yang dimakan akan menjadi darah daging manusia itu sendiri serta mempengaruhi tingkah laku serta akhlaknya. kita akan sentiasa mempunyai sumber maklumat terbaru mengenai perkara-perkara yang berlaku di sekitar kita dan lain-lain maklumat. Malah mengikut ayat 88 surah al-Maidah. televisyen. Melalui media elektronik. Lebih parah lagi. manusia dapat berhubung antara satu sama lain dengan hanya menekan beberapa butang sahaja. Kesan Globalisasi Dari Sudut Media Media Elektronik Kehidupan manusia yang melalui liku-liku arus pemodenan mutakhir ini tidak terlepas daripada penggunaan media elektronik dalam kehidupan seharian samada secara langsung atau tidak langsung. Maklumat ini biasanya disampaikan melalui segmen berita yang penuh .´ Jelas. Media menurut kamus dewan edisi ketiga bermaksud alat atau perantara komunikasi. kepentingan makanan yang halal telah disebut oleh Allah di dalam Al-Quran lebih 1400 tahun yang lampau menunjukkan betapa pentingnya konsep pemakanan halal yang sempurna. Begitulah hebatnya teknologi. Allah menegaskan bahawa makan dan minum adalah tanda keimanan seseorang. Kemajuan teknologi dalam media elektronik memang tidak dapat dinafikan lagi serta membawa banyak faedah kepada manusia. Contoh media elektronik ialah radio. keturunan yang tidak baik ini berkembang ke generasi yang lebih besar. Melalui media elektronik. Contoh alat perhubungan tersebut ialah telefon bimbit dimana seseorang itu dapat berhubung dengan manusia lain yang duduk berjauhan beribu-ribu kilometer dengannya. Alat-alat ini berfungsi sebagai medium perhubungan serta alat untuk menyebarkan maklumat dengan pantas dalam masa yang singkat.

Boleh dikatakan hampir seluruh rakyat Malaysia membeli serta membaca surat khabar setiap hari dan perbuatan ini sudah menjadi amalan harian. Media Cetak Media cetak merupakan salah satu medium perhubungan terpenting di Malaysia. malahan laman-laman porno juga tidak ketinggalan. Selain daripada surat khabar. majalah. Selain itu. Ada majalah mengenai pendidikan. Namun begitu. terdapat berbagai lagi media cetak yang lain yang terdapat di pasaran seperti majalah. Namun begitu. Penyebaran maklumat dengan pantas ini dapat menyediakan setiap orang untuk melakukan tindakan sewajarnya.dengan informasi terkini. Ramai kita lihat golongan di luar sana terutamanya golongan remaja yang terpengaruh dengan . fesyen. Media cetak juga mempunyai fungsi yang hampir sama dengan media elektronik dimana ia berfungsi menyebarkan maklumat kepada umum. Contoh media cetak ialah surat khabar. Kilang-kilang percetakan juga bertambah dari semasa ke semasa. Majalah pula datang dengan pelbagai bentuk serta tujuan. Kepelbagaian bentuk bahan bacaan ini memberi lebih kebebasan kepada kita dalam memilih bahan bacaan. hiburan. Perkembangan ini mendatangkan pelbagai manfaat kepada rakyat Malaysia. risalah. bukan kebaikan semata-mata yang dibawa oleh media elektronik. Selain itu. Justeru. kejadian sumbang dan lain-lain lagi. Aktiviti-aktiviti kurang sihat ini jika tidak dibendung bakal mengundang keburukan yang lebih besar seperti jenayah siber. ramai remaja yang terpengaruh dengan gejala serta aktiviti yang tidak bermoral yang ditonton. Bermula sebagai hiburan. dan buku. melalui media elektronik juga tersebarnya perkaraperkara yang tidak sepatutnya seperti fitnah. Pembukaan kilang-kilang baru semestinya memerlukan tenaga kerja serta tenaga mahir untuk menggerakkan operasi. dan lain-lain lagi. pelbagai teknologi canggih digunakan dalam percetakan surat khabar. kutukan. buruk padahnya. jika kemudahan serta kelebihan ini disalahguna. lama-kelamaan program-program hiburan menjadi ikutan remaja pada masa kini. Untuk menampung permintaan tinggi daripada pembaca. pelbagai peluang pekerjaan akan diperolehi oleh penduduk setempat seterusnya mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. majalah-majalah ini amat senang untuk diperolehi memandangkan terdapat banyak gerai yang menjual majalah di luar sana. kartun. Melalui media elektronik.

. Pengaruh ini tersebar salah satunya melalui media cetak seperti majalah hiburan serta majalah fesyen yang banyak memaparkan gaya fesyen dari barat yang bertentangan dengan adat timur serta hukum berpakaian dalam Islam.budaya barat samada cara berhibur mahupun cara berpakaian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful