Kesan Globalisasi di Malaysia Definisi Globalisasi Menurut Kamus Dewan globalisasi didefinisikan sebagai fenomena yang menjadikan dunia

mengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat. Manakala cendikiawan barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial, dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia di dunia ini. Ini bermakna segala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan. Dana Kewangan Antarabangsa mentakrifkan globalisasi sebagai pergantungan ekonomi yang semakin berkembang antara negara melalui kenaikan jumlah dan kepelbagaian tukaran barangan dan perkhidmatan, pergerakan pelaburan

antarabangsa bebas, dan peresapan teknologi yang lebih pesat dan meluas. Pada masa yang sama, Forum Antarabangsa mengenai Globalisasi mendefinisikan ia sebagai gerakan dunia kepada satu sistem ekonomi sejagat yang didominasi perdagangan korporat dan institusi supranasional yang tidak dipertanggungjawab kepada proses demokrasi atau kerajaan-kerajaan negara. Walaupun ahli teori yang kritikal seperti Immanuel Wallerstein menekankan yang globalisasi tidak boleh difahami secara berasingan daripada sejarah perkembangan sistem kapitalis dunia, definisidefinisi berlainan dan saling bertentangan ini menggariskan debat berterusan mengenai peranan dan perhubungan kerajaan, koperasi dan individu dalam memaksimakan kebajikan sosial dalam paradigma globalisasi. Ia jelas bahawa globalisasi mempunyai aspek ekonomi, politik, budaya dan teknologi yang terikat. Oleh kerana aspek-aspek ini adalah kunci kepada kualiti kehidupan seseorang individu, kebaikan dan keburukan yang menimpa disebabkan globalisasi mewujudkan pertikaian yang kuat.

pendidikan agama diketepikan. Selain daripada kes cerai. Peningkatan tersebut mungkin disebabkan kurangnya fahaman serta didikan dalam agama disebabkan kemajuan serta globalisasi yang dicapai. Salah satu kesan negatif tersebut ialah perceraian serta gejala sosial serta budaya kuning yang semakin menular. peningkatan bilangan wanita yang berpendidikan tinggi dapat memenuhi permintaan dalam pasaran kerja di Malaysia seterusnya mengurangkan kadar kebergantungan terhadap tenaga mahir asing. Kesan ini dilihat positif kerana dapat mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. malahan bertentangan dengan norma kehidupan manusia biasa. Kesan tersebut dapat dilihat daripada peningkatan kes perceraian sejak akhir-akhir ini. Sesungguhnya Islam melarang keras perbuatan tersebut kerana ia bukan sahaja salah di sisi agama. Salah satu kesan positif yang dapat dilihat ialah lebih ramai wanita yang sudah berkeluarga ataupun yang belum berkeluarga terlibat dalam pelbagai lapangan kerjaya. Namun begitu. Kesan tersebut terdiri daripada kesan positif dan kesan negatif.Kesan Globalisasi di Malaysia dari Sudut Sosial Kekeluargaan Terdapat pelbagai kesan yang dapat dilihat daripada globalisasi. terdapat juga kesan negatif. Selain itu. peningkatan juga dapat dilihat daripada kes penderaan terhadap wanita serta kanak-kanak. Firman Allah dalam surah An-Nisa¶ ayat ke 19: .

Arus pemodenan dalam berfesyen tersebut didominasi oleh barat yang telah berjaya mempengaruhi manusia hampir di seluruh dunia.³Hai orang-orang yang beriman. tiada dihalalkan bagimu mempusakai perempuan dengan paksaan dan janganlah bertindak kejam terhadap mereka. sebaliknya bergaullah dengan mereka secara berbaik-baik lagi adil.´ Berdasarkan potongan ayat di atas. sedangkan Allah menjadikan kebaikan yang banyak di dalamnya. golongan ini langsung tidak menghiraukan suruhan agama agar setiap Muslim menutup aurat. Ramai remaja sekarang ini berpakaian mencolok mata tanpa mengira adat serta budaya sebagai orang timur. Lebih parah lagi. ayat 59: . dalam surah Al-Ahzab. Pemakaian Daripada sudut pemakaian pula.T. suami tidak mempunyai sebarang hak untuk memukul isteri walau suami memberikan pelbagai alasan. ramai rakyat Malaysia terutama golongan remaja terikut-ikut dengan arus pemodenan dalam cara berpakaian.W. Kalau kamu benci kepadanya mungkin kamu benci akan sesuatu. Firman Allah S.

59). supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). malahan golongan lelaki juga tidak terlepas daripada menunaikan kewajipan tersebut. Restoran serta francais yang mengedarkan makanan Jepun juga tumbuh bak cendawan. Makanan Amerika pula semakin popular di Jepun serta serata negara lain. Dengan kewujudan restoran serta francais makanan tersebut. jelaslah bahawa setiap manusia yang beragama Islam wajib menutup aurat mengikut cara serta kaedah yang telah ditetapkan. makanan Jepun sudah ada di mana-mana. Malaysia juga tidak terkecuali sebagai salah sebuah negara penyumbang kepada kemajuan francais makanan tersebut. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. Kewajipan menutup aurat tidak terbatas kepada kaum Hawa semata-mata. rakyat Malaysia boleh menikmati hidangan yang enak serta tempat yang selesa yang disediakan pihak restoran walaupun harganya sedikit mahal berbanding restoran biasa.750 restoran di 58 buah negara. Fenomena yang berlaku ini merupakan salah satu daripada globalisasi yang melanda bidang pemakanan. Berdasarkan petikan surah di atas beserta dengan terjemahannya. lagi Maha Mengasihani. ( Surah alAhzab. mempunyai 10. Pemakanan Seperti mana yang kita lihat sekarang ini. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuanperempuan yang beriman. Mc Donald misalnya.500 buah restoran di 50 buah negara di dunia manakala Kentucky Fried Chicken mempunyai lebih daripada 7. Perkhidmatan yang ditawarkan juga .³Wahai Nabi.

ramai pengusaha-pengusaha yang tidak dapat bertahan lama dek kerana persaingan sengit yang terpaksa dihadapi dengan francais makanan dari luar negara tersebut. serta wang ringgit. Selain itu. banyak makanan di pasaran diragui status halalnya. Contoh yang dapat diambil ialah status halal produk tenusu daripada negara luar yang diragui status halalnya kerana dikatakan menggunakan gelatin babi sebagai salah satu bahan adunan dalam produk tersebut. pelbagai alat serta mesin canggih telah berjaya dicipta dalam bidang pemakanan ini. kecanggihan teknolgi juga menyebabkan status halal ayam mentah di pasaran diragui kerana terdapat laporan menyatakan ayam tersebut tidak disembelih dengan cara yang betul. pengusaha-pengusaha makanan yang berniaga samada melalui gerai atau restoran biasa akan mengalami kesukaran untuk mempertahankan perniagaan mereka. Seiring dengan kemajuan teknologi. Namun begitu. Selain itu. Firman Allah (Surah Al-Baqarah ayat 168) bermaksud: ³Wahai manusia makanlah daripada apa yang Kami berikan di muka bumi ini yang halal lagi bermutu dan jangan sekali-kali kamu mengikut jejak langkah syaitan . Tambahan. disebabkan ledakan teknologi ini serta kemasukan produk makanan yang diimport daripada negara luar. proses penyediaan makanan yang disediakan juga telah mendapat pengesahan status halal daripada pihak berkuasa. Kemasukan perniagaan makanan ringan daripada barat ini sebenarnya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia.amat memuaskan memandangkan mereka telah menetapkan piawaian yang tinggi atau cara kerja yang positif dalam organisasi bermula daripada pekerja biasa hinggalah kepada pihak atasan. Walaupun ianya dilihat sebagai persaingan sihat. terdapat juga kesan negatif daripada kemasukan produk asing tersebut. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan. Biasanya teknologi yang dicipta ini menjimatkan masa. adalah untuk memudahkan kerja serta urusan yang dilakukan oleh manusia biasa. Tidak hairanlah. Jika dilihat. perniagaan makanan ringan tersebut dapat bertapak dengan kukuh serta berkembang hingga ke hari ini. namun kerajaan juga harus memberi peluang serta ruang kepada golongan ini untuk memajukan industri makanan tempatan. Dengan peningkatan jumlah restoran tersebut. Hal ini seterusnya akan mengurangkan kadar pengangguran serta mengurangkan gejala social dalam kalangan belia. ada laporan menyatakan ayam tersebut hanya dikenakan kejutan elektrik. tenaga. Namun begitu.

Begitulah hebatnya teknologi. Maklumat ini biasanya disampaikan melalui segmen berita yang penuh . Melalui media elektronik. Melalui media elektronik.kerana syaitan itu musuh yang nyata. Kes-kes sebegini seharusnya dipandang berat oleh pihak yang berwajib kerana Islam amat menitikberatkan soal pemakanan umatnya. Kemajuan teknologi dalam media elektronik memang tidak dapat dinafikan lagi serta membawa banyak faedah kepada manusia. Malah mengikut ayat 88 surah al-Maidah. Contoh alat perhubungan tersebut ialah telefon bimbit dimana seseorang itu dapat berhubung dengan manusia lain yang duduk berjauhan beribu-ribu kilometer dengannya. manusia dapat berhubung antara satu sama lain dengan hanya menekan beberapa butang sahaja.´ Jelas. Ini bermaksud cara pemilihan makanan dan minuman itu membuktikan nilai iman seseorang. televisyen. Lebih parah lagi. Allah menegaskan bahawa makan dan minum adalah tanda keimanan seseorang. Kesan Globalisasi Dari Sudut Media Media Elektronik Kehidupan manusia yang melalui liku-liku arus pemodenan mutakhir ini tidak terlepas daripada penggunaan media elektronik dalam kehidupan seharian samada secara langsung atau tidak langsung. Peningkatan teknologi penciptaan telefon mudah alih juga melahirkan model telefon yang menampilkan kemudahan internet dimana sahaja seseorang itu berada. keturunan yang tidak baik ini berkembang ke generasi yang lebih besar. kepentingan makanan yang halal telah disebut oleh Allah di dalam Al-Quran lebih 1400 tahun yang lampau menunjukkan betapa pentingnya konsep pemakanan halal yang sempurna. Alat-alat ini berfungsi sebagai medium perhubungan serta alat untuk menyebarkan maklumat dengan pantas dalam masa yang singkat. Contoh media elektronik ialah radio. komputer dan telefon bimbit. kita akan sentiasa mempunyai sumber maklumat terbaru mengenai perkara-perkara yang berlaku di sekitar kita dan lain-lain maklumat. Media menurut kamus dewan edisi ketiga bermaksud alat atau perantara komunikasi. Makanan yang dimakan akan menjadi darah daging manusia itu sendiri serta mempengaruhi tingkah laku serta akhlaknya.

pelbagai peluang pekerjaan akan diperolehi oleh penduduk setempat seterusnya mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. Media cetak juga mempunyai fungsi yang hampir sama dengan media elektronik dimana ia berfungsi menyebarkan maklumat kepada umum. ramai remaja yang terpengaruh dengan gejala serta aktiviti yang tidak bermoral yang ditonton. pelbagai teknologi canggih digunakan dalam percetakan surat khabar. hiburan. risalah. jika kemudahan serta kelebihan ini disalahguna. dan lain-lain lagi. Selain itu. Namun begitu. bukan kebaikan semata-mata yang dibawa oleh media elektronik. melalui media elektronik juga tersebarnya perkaraperkara yang tidak sepatutnya seperti fitnah. Untuk menampung permintaan tinggi daripada pembaca. Kilang-kilang percetakan juga bertambah dari semasa ke semasa. Bermula sebagai hiburan. malahan laman-laman porno juga tidak ketinggalan. majalah. kartun. dan buku. Media Cetak Media cetak merupakan salah satu medium perhubungan terpenting di Malaysia. Melalui media elektronik. Majalah pula datang dengan pelbagai bentuk serta tujuan. Pembukaan kilang-kilang baru semestinya memerlukan tenaga kerja serta tenaga mahir untuk menggerakkan operasi. kejadian sumbang dan lain-lain lagi. Selain itu. Perkembangan ini mendatangkan pelbagai manfaat kepada rakyat Malaysia. majalah-majalah ini amat senang untuk diperolehi memandangkan terdapat banyak gerai yang menjual majalah di luar sana. Ramai kita lihat golongan di luar sana terutamanya golongan remaja yang terpengaruh dengan . Justeru. Penyebaran maklumat dengan pantas ini dapat menyediakan setiap orang untuk melakukan tindakan sewajarnya. Namun begitu. Kepelbagaian bentuk bahan bacaan ini memberi lebih kebebasan kepada kita dalam memilih bahan bacaan. terdapat berbagai lagi media cetak yang lain yang terdapat di pasaran seperti majalah. kutukan. Contoh media cetak ialah surat khabar. Aktiviti-aktiviti kurang sihat ini jika tidak dibendung bakal mengundang keburukan yang lebih besar seperti jenayah siber. Ada majalah mengenai pendidikan. Boleh dikatakan hampir seluruh rakyat Malaysia membeli serta membaca surat khabar setiap hari dan perbuatan ini sudah menjadi amalan harian. buruk padahnya. lama-kelamaan program-program hiburan menjadi ikutan remaja pada masa kini. fesyen.dengan informasi terkini. Selain daripada surat khabar.

.budaya barat samada cara berhibur mahupun cara berpakaian. Pengaruh ini tersebar salah satunya melalui media cetak seperti majalah hiburan serta majalah fesyen yang banyak memaparkan gaya fesyen dari barat yang bertentangan dengan adat timur serta hukum berpakaian dalam Islam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful