Kesan Globalisasi di Malaysia Definisi Globalisasi Menurut Kamus Dewan globalisasi didefinisikan sebagai fenomena yang menjadikan dunia

mengecil dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat. Manakala cendikiawan barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infiniti merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik, sosial, dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia di dunia ini. Ini bermakna segala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan. Dana Kewangan Antarabangsa mentakrifkan globalisasi sebagai pergantungan ekonomi yang semakin berkembang antara negara melalui kenaikan jumlah dan kepelbagaian tukaran barangan dan perkhidmatan, pergerakan pelaburan

antarabangsa bebas, dan peresapan teknologi yang lebih pesat dan meluas. Pada masa yang sama, Forum Antarabangsa mengenai Globalisasi mendefinisikan ia sebagai gerakan dunia kepada satu sistem ekonomi sejagat yang didominasi perdagangan korporat dan institusi supranasional yang tidak dipertanggungjawab kepada proses demokrasi atau kerajaan-kerajaan negara. Walaupun ahli teori yang kritikal seperti Immanuel Wallerstein menekankan yang globalisasi tidak boleh difahami secara berasingan daripada sejarah perkembangan sistem kapitalis dunia, definisidefinisi berlainan dan saling bertentangan ini menggariskan debat berterusan mengenai peranan dan perhubungan kerajaan, koperasi dan individu dalam memaksimakan kebajikan sosial dalam paradigma globalisasi. Ia jelas bahawa globalisasi mempunyai aspek ekonomi, politik, budaya dan teknologi yang terikat. Oleh kerana aspek-aspek ini adalah kunci kepada kualiti kehidupan seseorang individu, kebaikan dan keburukan yang menimpa disebabkan globalisasi mewujudkan pertikaian yang kuat.

peningkatan juga dapat dilihat daripada kes penderaan terhadap wanita serta kanak-kanak.Kesan Globalisasi di Malaysia dari Sudut Sosial Kekeluargaan Terdapat pelbagai kesan yang dapat dilihat daripada globalisasi. Selain daripada kes cerai. Peningkatan tersebut mungkin disebabkan kurangnya fahaman serta didikan dalam agama disebabkan kemajuan serta globalisasi yang dicapai. Firman Allah dalam surah An-Nisa¶ ayat ke 19: . peningkatan bilangan wanita yang berpendidikan tinggi dapat memenuhi permintaan dalam pasaran kerja di Malaysia seterusnya mengurangkan kadar kebergantungan terhadap tenaga mahir asing. Selain itu. Sesungguhnya Islam melarang keras perbuatan tersebut kerana ia bukan sahaja salah di sisi agama. Salah satu kesan positif yang dapat dilihat ialah lebih ramai wanita yang sudah berkeluarga ataupun yang belum berkeluarga terlibat dalam pelbagai lapangan kerjaya. Kesan ini dilihat positif kerana dapat mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. Kesan tersebut terdiri daripada kesan positif dan kesan negatif. terdapat juga kesan negatif. Salah satu kesan negatif tersebut ialah perceraian serta gejala sosial serta budaya kuning yang semakin menular. pendidikan agama diketepikan. Namun begitu. Kesan tersebut dapat dilihat daripada peningkatan kes perceraian sejak akhir-akhir ini. malahan bertentangan dengan norma kehidupan manusia biasa.

T. Ramai remaja sekarang ini berpakaian mencolok mata tanpa mengira adat serta budaya sebagai orang timur. Firman Allah S.³Hai orang-orang yang beriman.W. Pemakaian Daripada sudut pemakaian pula. Kalau kamu benci kepadanya mungkin kamu benci akan sesuatu. sebaliknya bergaullah dengan mereka secara berbaik-baik lagi adil. golongan ini langsung tidak menghiraukan suruhan agama agar setiap Muslim menutup aurat. suami tidak mempunyai sebarang hak untuk memukul isteri walau suami memberikan pelbagai alasan. ayat 59: .´ Berdasarkan potongan ayat di atas. dalam surah Al-Ahzab. Lebih parah lagi. ramai rakyat Malaysia terutama golongan remaja terikut-ikut dengan arus pemodenan dalam cara berpakaian. sedangkan Allah menjadikan kebaikan yang banyak di dalamnya. Arus pemodenan dalam berfesyen tersebut didominasi oleh barat yang telah berjaya mempengaruhi manusia hampir di seluruh dunia. tiada dihalalkan bagimu mempusakai perempuan dengan paksaan dan janganlah bertindak kejam terhadap mereka.

500 buah restoran di 50 buah negara di dunia manakala Kentucky Fried Chicken mempunyai lebih daripada 7. Mc Donald misalnya. Fenomena yang berlaku ini merupakan salah satu daripada globalisasi yang melanda bidang pemakanan. Berdasarkan petikan surah di atas beserta dengan terjemahannya. Kewajipan menutup aurat tidak terbatas kepada kaum Hawa semata-mata. Restoran serta francais yang mengedarkan makanan Jepun juga tumbuh bak cendawan. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. mempunyai 10. lagi Maha Mengasihani. malahan golongan lelaki juga tidak terlepas daripada menunaikan kewajipan tersebut. makanan Jepun sudah ada di mana-mana. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuanperempuan yang beriman. jelaslah bahawa setiap manusia yang beragama Islam wajib menutup aurat mengikut cara serta kaedah yang telah ditetapkan. Malaysia juga tidak terkecuali sebagai salah sebuah negara penyumbang kepada kemajuan francais makanan tersebut. 59). Makanan Amerika pula semakin popular di Jepun serta serata negara lain. rakyat Malaysia boleh menikmati hidangan yang enak serta tempat yang selesa yang disediakan pihak restoran walaupun harganya sedikit mahal berbanding restoran biasa. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). ( Surah alAhzab. Dengan kewujudan restoran serta francais makanan tersebut.750 restoran di 58 buah negara. Pemakanan Seperti mana yang kita lihat sekarang ini. Perkhidmatan yang ditawarkan juga .³Wahai Nabi.

Walaupun ianya dilihat sebagai persaingan sihat. kecanggihan teknolgi juga menyebabkan status halal ayam mentah di pasaran diragui kerana terdapat laporan menyatakan ayam tersebut tidak disembelih dengan cara yang betul. pelbagai alat serta mesin canggih telah berjaya dicipta dalam bidang pemakanan ini. Namun begitu. adalah untuk memudahkan kerja serta urusan yang dilakukan oleh manusia biasa. proses penyediaan makanan yang disediakan juga telah mendapat pengesahan status halal daripada pihak berkuasa. tenaga. Dengan peningkatan jumlah restoran tersebut. serta wang ringgit. Selain itu. Hal ini seterusnya akan mengurangkan kadar pengangguran serta mengurangkan gejala social dalam kalangan belia. terdapat juga kesan negatif daripada kemasukan produk asing tersebut. ramai pengusaha-pengusaha yang tidak dapat bertahan lama dek kerana persaingan sengit yang terpaksa dihadapi dengan francais makanan dari luar negara tersebut. Selain itu. Biasanya teknologi yang dicipta ini menjimatkan masa. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan. Tambahan. Kemasukan perniagaan makanan ringan daripada barat ini sebenarnya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Tidak hairanlah. Namun begitu. Jika dilihat. ada laporan menyatakan ayam tersebut hanya dikenakan kejutan elektrik. disebabkan ledakan teknologi ini serta kemasukan produk makanan yang diimport daripada negara luar. Contoh yang dapat diambil ialah status halal produk tenusu daripada negara luar yang diragui status halalnya kerana dikatakan menggunakan gelatin babi sebagai salah satu bahan adunan dalam produk tersebut.amat memuaskan memandangkan mereka telah menetapkan piawaian yang tinggi atau cara kerja yang positif dalam organisasi bermula daripada pekerja biasa hinggalah kepada pihak atasan. banyak makanan di pasaran diragui status halalnya. pengusaha-pengusaha makanan yang berniaga samada melalui gerai atau restoran biasa akan mengalami kesukaran untuk mempertahankan perniagaan mereka. Firman Allah (Surah Al-Baqarah ayat 168) bermaksud: ³Wahai manusia makanlah daripada apa yang Kami berikan di muka bumi ini yang halal lagi bermutu dan jangan sekali-kali kamu mengikut jejak langkah syaitan . Seiring dengan kemajuan teknologi. namun kerajaan juga harus memberi peluang serta ruang kepada golongan ini untuk memajukan industri makanan tempatan. perniagaan makanan ringan tersebut dapat bertapak dengan kukuh serta berkembang hingga ke hari ini.

Alat-alat ini berfungsi sebagai medium perhubungan serta alat untuk menyebarkan maklumat dengan pantas dalam masa yang singkat. Ini bermaksud cara pemilihan makanan dan minuman itu membuktikan nilai iman seseorang. Contoh media elektronik ialah radio. Allah menegaskan bahawa makan dan minum adalah tanda keimanan seseorang. Malah mengikut ayat 88 surah al-Maidah. Contoh alat perhubungan tersebut ialah telefon bimbit dimana seseorang itu dapat berhubung dengan manusia lain yang duduk berjauhan beribu-ribu kilometer dengannya. kita akan sentiasa mempunyai sumber maklumat terbaru mengenai perkara-perkara yang berlaku di sekitar kita dan lain-lain maklumat. Melalui media elektronik. Maklumat ini biasanya disampaikan melalui segmen berita yang penuh . Peningkatan teknologi penciptaan telefon mudah alih juga melahirkan model telefon yang menampilkan kemudahan internet dimana sahaja seseorang itu berada.kerana syaitan itu musuh yang nyata. televisyen. Lebih parah lagi. manusia dapat berhubung antara satu sama lain dengan hanya menekan beberapa butang sahaja. Melalui media elektronik. komputer dan telefon bimbit. keturunan yang tidak baik ini berkembang ke generasi yang lebih besar. kepentingan makanan yang halal telah disebut oleh Allah di dalam Al-Quran lebih 1400 tahun yang lampau menunjukkan betapa pentingnya konsep pemakanan halal yang sempurna. Kemajuan teknologi dalam media elektronik memang tidak dapat dinafikan lagi serta membawa banyak faedah kepada manusia. Begitulah hebatnya teknologi. Kesan Globalisasi Dari Sudut Media Media Elektronik Kehidupan manusia yang melalui liku-liku arus pemodenan mutakhir ini tidak terlepas daripada penggunaan media elektronik dalam kehidupan seharian samada secara langsung atau tidak langsung. Makanan yang dimakan akan menjadi darah daging manusia itu sendiri serta mempengaruhi tingkah laku serta akhlaknya.´ Jelas. Media menurut kamus dewan edisi ketiga bermaksud alat atau perantara komunikasi. Kes-kes sebegini seharusnya dipandang berat oleh pihak yang berwajib kerana Islam amat menitikberatkan soal pemakanan umatnya.

pelbagai teknologi canggih digunakan dalam percetakan surat khabar. Melalui media elektronik. risalah. dan buku. Perkembangan ini mendatangkan pelbagai manfaat kepada rakyat Malaysia. Selain daripada surat khabar. dan lain-lain lagi. Untuk menampung permintaan tinggi daripada pembaca. Namun begitu. Majalah pula datang dengan pelbagai bentuk serta tujuan. lama-kelamaan program-program hiburan menjadi ikutan remaja pada masa kini. hiburan. Media cetak juga mempunyai fungsi yang hampir sama dengan media elektronik dimana ia berfungsi menyebarkan maklumat kepada umum. Selain itu. malahan laman-laman porno juga tidak ketinggalan. kejadian sumbang dan lain-lain lagi.dengan informasi terkini. Aktiviti-aktiviti kurang sihat ini jika tidak dibendung bakal mengundang keburukan yang lebih besar seperti jenayah siber. bukan kebaikan semata-mata yang dibawa oleh media elektronik. terdapat berbagai lagi media cetak yang lain yang terdapat di pasaran seperti majalah. pelbagai peluang pekerjaan akan diperolehi oleh penduduk setempat seterusnya mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia. majalah. Penyebaran maklumat dengan pantas ini dapat menyediakan setiap orang untuk melakukan tindakan sewajarnya. Boleh dikatakan hampir seluruh rakyat Malaysia membeli serta membaca surat khabar setiap hari dan perbuatan ini sudah menjadi amalan harian. kutukan. Selain itu. kartun. Ramai kita lihat golongan di luar sana terutamanya golongan remaja yang terpengaruh dengan . melalui media elektronik juga tersebarnya perkaraperkara yang tidak sepatutnya seperti fitnah. Contoh media cetak ialah surat khabar. jika kemudahan serta kelebihan ini disalahguna. Kepelbagaian bentuk bahan bacaan ini memberi lebih kebebasan kepada kita dalam memilih bahan bacaan. buruk padahnya. Ada majalah mengenai pendidikan. majalah-majalah ini amat senang untuk diperolehi memandangkan terdapat banyak gerai yang menjual majalah di luar sana. Namun begitu. Bermula sebagai hiburan. Justeru. Pembukaan kilang-kilang baru semestinya memerlukan tenaga kerja serta tenaga mahir untuk menggerakkan operasi. Kilang-kilang percetakan juga bertambah dari semasa ke semasa. fesyen. Media Cetak Media cetak merupakan salah satu medium perhubungan terpenting di Malaysia. ramai remaja yang terpengaruh dengan gejala serta aktiviti yang tidak bermoral yang ditonton.

Pengaruh ini tersebar salah satunya melalui media cetak seperti majalah hiburan serta majalah fesyen yang banyak memaparkan gaya fesyen dari barat yang bertentangan dengan adat timur serta hukum berpakaian dalam Islam. .budaya barat samada cara berhibur mahupun cara berpakaian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful