INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

dan kolaborasi.borang pelaksanaan. 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi. . 6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word. 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya. Menyiapkan muka depan. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut. 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet.Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan. Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya.

.

(i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi. Untuk melaksanakan tugasan ini . nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh . pelajar diminta : Secara individu. petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan). (iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. . nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh.Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca .

S.Rujukan 1. N. In Kamus Dewan Edisi Keempat. Bhd. Kuala Lumpur. (2008). Bahasa Melayu 1. 3. .Baharom. Bahasa Melayu 1.Aziz. H. 2. Kamus Dewan Edisi Keempat. Aziz. (2005). Wangsa Maju. H. Dewan Pustaka Dan Bahasa. H. Oxford Fajar Sdn. Kaki Novel Enterprise. In S.Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah.

lu tatak mau ikut gua pindah. tangkap relaks dan bro . kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian . tidak baku. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta. cun. bahasa istana. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. bahasa kasar.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza. bahasa tidak formal. Banyak cantik. baik punya.Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa. Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin. bahasa formal. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek.Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. tidak kekal. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial. ‡ Itula.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli.Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata. poyo. variasi rendah taraf daripada bahasa standard. Sikalang sutat susah. Kalu suka esok boleh mari tengok. istilah pupus setelah beberapa waktu. bahasa halus. khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi.

Antaranya dialek daerah Terengganu. terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya.Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah. Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah .

PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula.Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua.Petang ini lebih kurang pukul jam lima.Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta.Sebelum ini. aku terdengar jeritan anak gadis . Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu . aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi. kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku. Jawikan Petikan Diatas« .Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin .kami harus pulang ke Bangi.Entah mengapa . aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam.

Bersyukur ke hadrat Ilahi. Selain itu. terima kasih. setelah beberapa minggu bertungkus lumus. Sebelum itu. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini. .PENGHARGAAN Alhamdulillah. akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial.