P. 1
Kerja Kursus Bm2(Jawi)

Kerja Kursus Bm2(Jawi)

|Views: 271|Likes:
Published by Ain Adnan

More info:

Published by: Ain Adnan on Sep 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/10/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

borang pelaksanaan. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut. . 6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word. 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi. 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. Menyiapkan muka depan. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya. 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet. Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya.dan kolaborasi. 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan.Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan.

.

Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca . pelajar diminta : Secara individu. (iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. . (ii)Dengan memberikan contoh-contoh. Untuk melaksanakan tugasan ini . (i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh . petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan).

Rujukan 1. Oxford Fajar Sdn. Kaki Novel Enterprise.Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah. Kuala Lumpur. . (2005). Wangsa Maju. In Kamus Dewan Edisi Keempat. Kamus Dewan Edisi Keempat. H. (2008).Baharom. Aziz. 3.Aziz. S. Bahasa Melayu 1. Bhd. Bahasa Melayu 1. 2. Dewan Pustaka Dan Bahasa. H. H. N. In S.

bahasa kasar. Banyak cantik. ‡ Itula. Sikalang sutat susah.Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial. bahasa tidak formal. Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. tidak baku. khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi. cun. tangkap relaks dan bro . lu tatak mau ikut gua pindah. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan. Kalu suka esok boleh mari tengok. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek. poyo. istilah pupus setelah beberapa waktu.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta. kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian .Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa. bahasa formal. variasi rendah taraf daripada bahasa standard. bahasa istana. Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin. tidak kekal. baik punya. bahasa halus.Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata.

Antaranya dialek daerah Terengganu.Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah. Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah . terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya.

Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin . aku terdengar jeritan anak gadis .Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua.PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula.Sebelum ini. Jawikan Petikan Diatas« .Entah mengapa . aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam. Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu .kami harus pulang ke Bangi.Petang ini lebih kurang pukul jam lima.Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta. kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku. aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi.

Sebelum itu. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. Selain itu.PENGHARGAAN Alhamdulillah. . Bersyukur ke hadrat Ilahi. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial. setelah beberapa minggu bertungkus lumus. terima kasih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->