P. 1
Kerja Kursus Bm2(Jawi)

Kerja Kursus Bm2(Jawi)

|Views: 271|Likes:
Published by Ain Adnan

More info:

Published by: Ain Adnan on Sep 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/10/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

dan kolaborasi. . 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi. 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya. Menyiapkan muka depan.borang pelaksanaan. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut. 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan. 6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word. Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya.Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan.

.

(iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut.Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca . (ii)Dengan memberikan contoh-contoh . . (ii)Dengan memberikan contoh-contoh. (i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan). pelajar diminta : Secara individu. Untuk melaksanakan tugasan ini .

. N.Baharom. 2. Bahasa Melayu 1. Kuala Lumpur. Bahasa Melayu 1.Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah. Bhd. (2005). 3. In Kamus Dewan Edisi Keempat.Rujukan 1. Wangsa Maju. Kaki Novel Enterprise. Kamus Dewan Edisi Keempat. H.Aziz. Dewan Pustaka Dan Bahasa. Aziz. S. H. In S. H. Oxford Fajar Sdn. (2008).

variasi rendah taraf daripada bahasa standard. khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza. tidak kekal. Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. cun. bahasa halus. bahasa formal. bahasa istana. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta. tidak baku. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli. baik punya.Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial. istilah pupus setelah beberapa waktu. Sikalang sutat susah. bahasa kasar. kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian . bahasa tidak formal. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. ‡ Itula. Banyak cantik. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan. lu tatak mau ikut gua pindah. tangkap relaks dan bro .Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa. Kalu suka esok boleh mari tengok.Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata. Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin. poyo.

Antaranya dialek daerah Terengganu. Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah .Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah. terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya.

Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu . aku terdengar jeritan anak gadis .kami harus pulang ke Bangi.Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta. aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi.Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin . kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku.Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua.Entah mengapa .PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula.Petang ini lebih kurang pukul jam lima. aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam.Sebelum ini. Jawikan Petikan Diatas« .

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini.PENGHARGAAN Alhamdulillah. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. Bersyukur ke hadrat Ilahi. . Selain itu. Sebelum itu. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. terima kasih. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan. akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial. setelah beberapa minggu bertungkus lumus.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->