INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan. 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya.borang pelaksanaan. 6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word. . 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan.dan kolaborasi. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut. 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi. 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya. Menyiapkan muka depan.

.

Untuk melaksanakan tugasan ini . (i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. pelajar diminta : Secara individu. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh . petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan). .Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca . (iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut.

Rujukan 1. Wangsa Maju. 3. Oxford Fajar Sdn.Aziz. S. Kamus Dewan Edisi Keempat. Kaki Novel Enterprise. In S. N. Dewan Pustaka Dan Bahasa. Kuala Lumpur. H.Baharom. Bahasa Melayu 1. H. 2. (2008). In Kamus Dewan Edisi Keempat. H. (2005). Bahasa Melayu 1. Bhd. Aziz. .Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah.

Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli. tangkap relaks dan bro . Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin. kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian . khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek. bahasa halus. Banyak cantik. tidak kekal. tidak baku. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. bahasa istana. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta. istilah pupus setelah beberapa waktu. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial. Kalu suka esok boleh mari tengok. variasi rendah taraf daripada bahasa standard. bahasa tidak formal.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza.Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata.Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. lu tatak mau ikut gua pindah. poyo. cun. Sikalang sutat susah. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan. ‡ Itula. bahasa formal. baik punya. Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. bahasa kasar.

terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya. Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah .Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah.Antaranya dialek daerah Terengganu.

kami harus pulang ke Bangi.PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula.Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta. aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi.Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin . Jawikan Petikan Diatas« .Entah mengapa . aku terdengar jeritan anak gadis . aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam. Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu .Petang ini lebih kurang pukul jam lima.Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua.Sebelum ini. kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini. Bersyukur ke hadrat Ilahi. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. terima kasih. akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan. setelah beberapa minggu bertungkus lumus. Selain itu. Sebelum itu.PENGHARGAAN Alhamdulillah. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. .