INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya.Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan. Menyiapkan muka depan. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut.borang pelaksanaan. . 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan.dan kolaborasi. 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet. 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya. 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi. 6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word.

.

(iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. pelajar diminta : Secara individu. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh .Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca . petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan). Untuk melaksanakan tugasan ini . (ii)Dengan memberikan contoh-contoh. . (i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi.

Baharom. Aziz. 2. S. Bahasa Melayu 1.Rujukan 1. . Bahasa Melayu 1. Wangsa Maju. Kuala Lumpur. H. Kamus Dewan Edisi Keempat. N.Aziz. Oxford Fajar Sdn. In S. Dewan Pustaka Dan Bahasa. 3. H. Kaki Novel Enterprise. H. (2005).Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah. Bhd. In Kamus Dewan Edisi Keempat. (2008).

bahasa istana. tangkap relaks dan bro . Sikalang sutat susah. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. bahasa halus.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek. khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi. variasi rendah taraf daripada bahasa standard. Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin. ‡ Itula. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan. bahasa tidak formal. cun. bahasa formal. Kalu suka esok boleh mari tengok.Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata. baik punya. poyo. lu tatak mau ikut gua pindah. tidak baku. Banyak cantik.Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa.Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. tidak kekal. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza. kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian . istilah pupus setelah beberapa waktu. bahasa kasar.

Antaranya dialek daerah Terengganu. terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya.Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah. Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah .

kami harus pulang ke Bangi.Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta. Jawikan Petikan Diatas« . aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi. kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku.Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua. Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu .PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula. aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam.Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin .Entah mengapa .Petang ini lebih kurang pukul jam lima. aku terdengar jeritan anak gadis .Sebelum ini.

akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. terima kasih. Sebelum itu.PENGHARGAAN Alhamdulillah. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. Selain itu. Bersyukur ke hadrat Ilahi. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan. . setelah beberapa minggu bertungkus lumus.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful