INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word.borang pelaksanaan.Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan. Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya. 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi. Menyiapkan muka depan. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya. 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut. . 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet.dan kolaborasi.

.

pelajar diminta : Secara individu. nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan). Untuk melaksanakan tugasan ini . nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut. . (ii)Dengan memberikan contoh-contoh.Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca . (iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. (i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh .

H. In Kamus Dewan Edisi Keempat. H. (2008). Oxford Fajar Sdn. Bahasa Melayu 1. Kamus Dewan Edisi Keempat. Kaki Novel Enterprise.Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah. 3.Baharom.Rujukan 1. 2. In S. Aziz. . Bahasa Melayu 1. Bhd.Aziz. H. S. Kuala Lumpur. Wangsa Maju. (2005). N. Dewan Pustaka Dan Bahasa.

Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata. tangkap relaks dan bro .Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta. variasi rendah taraf daripada bahasa standard. lu tatak mau ikut gua pindah. bahasa istana. Sikalang sutat susah.Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa. Banyak cantik. ‡ Itula. Kalu suka esok boleh mari tengok. tidak kekal. bahasa tidak formal. baik punya. bahasa halus. bahasa kasar. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. bahasa formal.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza. kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian . Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek. poyo. cun. tidak baku. khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi. istilah pupus setelah beberapa waktu.

Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah .Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah. terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya.Antaranya dialek daerah Terengganu.

aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam.Sebelum ini.PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula.Entah mengapa .Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta.Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua.Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin . kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku. Jawikan Petikan Diatas« .kami harus pulang ke Bangi. aku terdengar jeritan anak gadis . Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu .Petang ini lebih kurang pukul jam lima. aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi.

. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini. Bersyukur ke hadrat Ilahi.PENGHARGAAN Alhamdulillah. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. Sebelum itu. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial. setelah beberapa minggu bertungkus lumus. Selain itu. terima kasih. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful