INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN MENGKUANG 14000 BUKIT MERTAJAM PULAU PINANG

BAHASA MELAYU (2)
JAWI
DIALEK SOSIAL

DISEDIAKAN OLEH : NAMA : NUR AIN BINTI ADNAN IC NO : 911114085370 OPSYEN: PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : EN.OTHMAN BIN AHMAD

BORANG KOLABORASI NAMA NO KP KUMPULAN : FAHIMAH BT TAJUDIN : 910922025830 : PPISMP PM/PJ/KS PENSYARAH : ENCIK OTHMAN BIN AHMAD BIL TAJUK KOMEN TANDA TANGAN .

6 30/8/2009 Memulakan membuat tugasan menggunakan komputer dalam Microsoft word. Menyemak semula dan mengemaskini tugasan 9 9/9/2009 10 10/9/2009 Tugasan siap sepenuhnya.Jadual Pelaksanaan Tugasan Bil Tarikh 1 18/8/2009 Tugas Mencari novel yang sesuai untuk tugasan. 4 23/8/2009 Photostat petikan tersebut. Catatan Tajuk novel Seteguh Kasih Aina Najihah 2 20/8/2009 Mencari petikan yang mempunyai dialek sosial di dalamnya.dan kolaborasi. 5 27/8/2009 Mula membuat tugasan seperti menjawikan petikan yang telah diphotostat. Menyiapkan muka depan. . 7 2/9/2009 8 5/9/2009 Mencari maklumat mengenai dialek sosial di dalam internet.borang pelaksanaan. 8 7/9/2009 Menyiapkan rumusan mengenai dialek soial yang terdapat dalam petikan. 3 22/8/2009 Mengadakan perbincangan dengan rakanrakan mengenai tugasan yang diberi.

.

(ii)Dengan memberikan contoh-contoh. pelajar diminta : Secara individu. Untuk melaksanakan tugasan ini . (i)Mencari seperenggan daripada novel yang pernah dibaca dan translitrasikannya ke dalam tulisan jawi. (ii)Dengan memberikan contoh-contoh . petik satu perenggan dan buatlah Latihan seperti berikut: (i)Translitrasikan tulisan rumi menjadi tulisan jawi dengan system ejaan terkini(anggaran petikan 50-70 patah perkataan). (iii)Buat rumusan tentang dialek sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia. . nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut.Soalan Tugasan Dengan berpandukan novel yang pernah anda baca . nyatakan dialek sosial yang terdapat dalam petikan tersebut.

Kaki Novel Enterprise.Rujukan 1. H.Baharom. S. 2. (2005). Dewan Pustaka Dan Bahasa. Bahasa Melayu 1. H. .Aziz. Kuala Lumpur. Oxford Fajar Sdn. Wangsa Maju. Kamus Dewan Edisi Keempat. 3. Aziz. In S. N.Dina Najat (2008)Seteguh Kasih Aina Najihah. In Kamus Dewan Edisi Keempat. H. Bhd. Bahasa Melayu 1. (2008).

Kita bicarakan pula bahasa slanga bahasa slanga / bahasa kutu / bahasa rocker ‡ bahasa yang dipertuturkan golongan tertentu. Digunakan oleh kumpulan-kumpulan penutur mengikut kelas sosial. bahasa formal. Banyak cantik. lu tatak mau ikut gua pindah. istilah pupus setelah beberapa waktu. bahasa halus.Selain itu dialek digunakkan dalam lisan dan system sapaan berbeza. bahasa tidak formal. kosa kata ada makna sendiri yang difahami golongan tertentu Contoh: awek. variasi rendah taraf daripada bahasa standard. tidak kekal. iaitu bahasa yang dipermudah untuk proses komunikasi Apakah antara contoh bahasa pasar? contoh ‡ Kita orang ada satu kereta.Kebanyakkan menggunakan istilah daerah dan sebutan tidak tepat atau tidak mengikut ejaan serta menggunakan kependekan kata. ‡ Itula. Bahasa yang terhasil berdasarkan aspek penggunaan Contoh: bahasa baku. bahasa kasar. cun. Kalu suka esok boleh mari tengok. bahasa istana. khususnya remaja Ciri-ciri: tidak rasmi. bahasa pasar dan bahasa slanga Dialek ialah kelainan bahasa yang berbeza dari segi sebutan.Dialek juga digunakan dalam urusan tidak rasmi dan mempunyai penutur asli.Seterusnya dialek ialah tidak patuh dan tidak mementingkan peraturan tatabahasa.Rumusan Dialek Sosial Dikenali juga sebagai sosiolek. poyo. tidak baku. baik punya. Kategori Dialek Sosial ‡ Bahasa Pasar ‡ Bahasa Slanga Bahasa Pasar ialah bentuk bahasa campuran yang berkait dengan bahasa pijin. kosa kata dan tatabahasa daripada bahasa baku yang digunakan secara tidak rasmi dalam perhubungan kekeluargaan dan perhubungan harian . Sikalang sutat susah. tangkap relaks dan bro .

terdapat beberapa dialek sosial di dalamnya. Contoh: y Bakpe = buat apa y Nasik= nasi y Dok = tengah y Watpe= buat apa y Berah= beras y Sebeloh= sebelah y Pong= pun y Buleh= boleh y Tangang= tangan y Je= sahaja y Kapong= kampung y Doh= dah .Antaranya dialek daerah Terengganu.Menerusi petikan yang diambil daripada cerpen Seteguh Kasih Najihah.

Entah mengapa .Sebelum ini.Siapa lagi kalau bukan Si Afifah yang sedang meluru ke tingkap kereta.kami harus pulang ke Bangi. Jawikan Petikan Diatas« . aku terdengar jeritan anak gadis .Pertemuan tengah hari ini merupakan kedatanganku kali kedua. aku jadi geram dengan usikan Ameer Mulhin tadi. Kami tidak ada banyak masa di Kuala Terengganu .PETIKAN DARIPADA NOVEL SETEGUH KASIH NAJIHAH KARYA DINA NAJAT ³Kenapa nak pergi Hotel Seri Malaysia pula.Belum sempat cubitanku singgah dipaha Ameer Mulhin .Petang ini lebih kurang pukul jam lima. kalau Jihah rindukan abang jalan kaki terus ke Bangikan bagus?!´ Terasa naik merah mukaku. aku pernah datang ke rumah ini pada hari Jumaat petang dan pulang semula ke hotel sekitar jam sebelas malam.

. Tanpa tunjuk ajar Encik Othman mungkin susah bagi saya untuk menyiapkan tugasan. Sebelum itu. Bersyukur ke hadrat Ilahi. akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan Pengajian Melayu 2 iaitu Jawi yang bertajuk Dialek Sosial.PENGHARGAAN Alhamdulillah. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan taulan yang sudi menolong dan membantu saya dari segi pandangan dan sokongan sepanjang saya menyediakan tugasan ini. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pengajian Melayu kami iaitu Encik Othman kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada kami selama kami menyiapkan tugasan yang diberikan. setelah beberapa minggu bertungkus lumus. saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibubapa yang sudi memberi bantuan dari segi kewangan bagi memudahkan saya menjalankan tugasan Sekian. Selain itu. terima kasih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful