Karangan Puasa

Bersempena Ramadhan mulia ini, ustaz ketengahkan satu tajuk karangan untuk Bahasa Arab Tinggi kepada para calon SPM 2010 ;

.

. .

. 183: ": "

"

"

:

.

: : : "

Berpuasa juga menunjukkan pengabdian manusia kepada penciptannya iaitu dengan mengikuti suruhan Allah dan sunnah Rasulnya. Ketiga . Ini akan membawa kepada kejayaan dalam kehidupan mereka sepertimana firman Allah ³ Sesungguhnya berjayalah sesiapa memberishkannya (jiwa/hati) ³ Kedua . Benarlah seperti sabda Nabu SAW ³ berpuasalah kamu.. Sesiapa melaksanakannya kerana mematuhi perintah Allah dan mencari keredhaanNya . Terjemahan maksud Berpuasa adalah satu rukun dari rukun-rukun Islam. Bersabda Rasulullah³ Sesiapa yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan kepatuhan diampunkan baginya apa-apa dosa yang terdahulu ³ Berpuasa mempunyai kesan yang besar dan penting dalam kehidupan manusia Pertama . menguatkan ruh dan kesihatan badan. : . Perut memerlukan kepada rehat (dari bekerja) samada mingguan atau bulanan. Berpuasa dari sudut bahasa bermakna menahan . Berpuasa membawa kepada mujahadah dan menyucian jiwa dari sifat tercela dan buruk dalam diri muslim seperti riak. Firman Allah dalam surah al Baqarah ayat 183 yang bermaksud " wahai orang yang beriman telah diwajibkan keatas kamu berpuasa seprtimana telah diwajibkan keatas mereka sebelum kamu moga kamu menjadi orang yang bertakwa " Di dalam hadis pula sabda nabi SAW " Telah didirikan Islam atas 5 (rukun) iaitu bersyahadah (bersaksi) sesungguhnya tiada Tuhan (yang disembah) melainkan Allah dan sesungguhnya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah dan mendirikan solat. : . bangga diri dan takabbur. hadis nabi dan Ijmak .. maka ia menghapuskan keburukan dan menjadi sebab untuk memasuki syurga. " . Berpuasa ( Soum ) diambil dari kata dasar ( soma .. syiam ) Dari sudut syara' pula iaitu menahan kedua syahwat kemaluan dan perut dari fajar hingga ke terbenam matahari beserta niat Dalil atau bukti kewajipan berpuasa telah sabit di dalam kitab Al Quran .. Berpuasa membawa kepada kesihatan iaitu dengan merehatkan tubuh badan dari makan dan minum. Jadi berpuasa adalah jalan atau cara khusus dan penting untuk mencapai kepada matlamat ini. haji dan puasa dalam bulan Ramadhan ³ riwayat bukhari muslim Sesungguhnya Allah telaj mewajibkan (puasa) pada tahun ke tiga hijrah dan ia adalah satu ibadah untuk membersihkan jiwa. mengeluarkan zakat. kamu akan sihat ³ .

. duduk dalam majlis ilmu dan berbuka puasa secara berjemaah.Keempat . Sebahagian mereka menunaikan solat terawih di masjid. Dengan berpuasa manusia mampu menjauhkan diri dari penyakit iaitu dengan cara mengurangkan makan dan perut mendapat rehat yang cukup dan mengambil makanan seimbang. Rumusan bicara berpuasa itu berfaedah dan bermanfaat dalam kehidupan seorang Islam untuk menjadi seorang lalaki yang beriman. sejahtera dan kuat . mentadarus al Quran. Dengan kehadiran ramadhan kaum musliman menggandakan ibadah keada Allah .