‡FAEDAH-FAEDAH ZIKIR FAEDAH1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Mendapat keredhaan ALLAH Menghilangkan rasa susah dan kegelisahan hati Membuat hati menjadi senang,gembira dan tenang Dapat menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa dosamengusir,mengalahkan dan menghancurkan syaitan Dapat menyelamatkan seseorang dari kepayahan pada hari kiamat Zikir merupakan tanaman di syurga

ZIKIR DAN BACAAN SEBELUM TIDUR  Disunatkan berwudhuk sebelum menuju ke katil.(3x) Baca ayat kursi sekali Baca SUBHAANALLAAH (33x) Baca ALHAMDULILLAH (33x) Baca ALLAAHU AKBAR (33x) Tidur miring ke kanan    .kemudian: dedahkan keduakedua-dua tapak tangan utk di tiup dgn bacaan: surah AL-IKHLAS ALsurah AL-FALAQ ALsurah an-NAS anlalu diusapkan keseluruh badan.

lahulmulku walahulhamdu wahuwa a¶la kulli syaiin qadir  4 kalimat disebut sbnyak 3x yang sama timbangannya jika di tmbg dgn kalimat diatas yang di sbt sjk dari pagi td ialah: *subhaanallahhi wabihamdihi a¶dada qalqihi waridhaa nafsihi wazinata a¶rsyihi wamidaada kalimaatih .ZIKIR BOLEH DILAKUKAN SEPANJANG MASA«  Laa illaaha illallahhu wahdahu laa syarikalahu.

 Sebelum berdoa dan sesudahnya.W disebut.A.  Pada malam Jumaat (Khamis malam).  Pada setiap majlis pertemuan dan lain-lain.  Ketika mendengar nama Nabi S. .

 RASLULLAH S. AI-dusunatkan baca SURAH AL-KAHFI.yang dapat memberi syafa·at pada seseorang yang membacanya bahkan dosa-dosanya akan dosadiampunkan oleh ALLAH.W: *Bacalah AL-QURAN .kerana dia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa·at bagi orang yang ALmembacanya. Iaitu SURAH AL-MULK. AL- .A. sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah seseorang yang almembacakan surah AI-BAQARAH di dalamnya. IMAM AN-NAWAWI (KITAB AL-AZHAR) : ANAL*Ketahuilah bahawa membaca AL-QURAN merupakan zikir yang paling utama. -disunatkan baca 10 ayat pertama dari surah AL-KAHFI secara tetap. yakni surah AL-BAQARAH dan AZALALsurah ALI IMRAN« -disunatkan membaca surah al-baqarah. Maka selayaknya apabila AL-QURAN dibaca secara tetap setiap hari dan jangan sampai tidak membacanya pada siang ataupun malam. AL-disunatkan baca SURAH AL-MULK.maka dia akan terpelihara dari gangguan DAJJAL.. Sesiapa yang memelihara(mewiridkan) ALbacaan 10 ayat pertama dari SURAH AL-KAHFI. Sesiapa membaca SURAH AL-KAHFI pada hari Jumaat.maka ALALALLAH akan memancarkan cahaya untuknya di antara 2 Jumaat. Bacalah AZ-ZAHRAWAIN (dua bunga AL-QURAN). Sesungguhnya salah satu dari AL-QURAN itu ada yang terdiri dari ALAL30 ayat.

-apabila selesai membaca SURAH AL-QIYAMAH disunatkan membaca: *BALAA WAANAA A·LAA ZAALIKA MINASSHAAHIDIN. -selesai membaca surah AT-TIIN di suntkan mengucapkan: AT*BALAA WA A NAA A·LAA ZAALIKA MINASHSYAHIDIN.AAMANNAA BILLAH. doa- . AL-disunatkan berdoa sewaktu mengkhatamkan AL-QURAN . Bukan dengan doa-doa yang khusus.tetapi ALdoadengan doa-doa yang dikuasai atau mudah. BALAA -setelah selesai membaca SURAH AL-MURSALAAT disunatkan membaca: AL*AAMANNAA BILLAH. -disunatkan membaca AL-QURAN dengan suara atau lagu yang bagus.

TUJIBBUL A·FWA FA· FUA·NNI. IN SYAA ALLAH. buka puasa: *ZAHABAZ ZOMAU WABTALLATIL U·RUQU WA SABATAL AJR. .  Jika bertepatan dengan lailatul qadar.berdoa dengan mengucapkan: *ALLAHHUMMA INNAKA A·FU.