‡FAEDAH-FAEDAH ZIKIR FAEDAH1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Mendapat keredhaan ALLAH Menghilangkan rasa susah dan kegelisahan hati Membuat hati menjadi senang,gembira dan tenang Dapat menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa dosamengusir,mengalahkan dan menghancurkan syaitan Dapat menyelamatkan seseorang dari kepayahan pada hari kiamat Zikir merupakan tanaman di syurga

ZIKIR DAN BACAAN SEBELUM TIDUR  Disunatkan berwudhuk sebelum menuju ke katil.(3x) Baca ayat kursi sekali Baca SUBHAANALLAAH (33x) Baca ALHAMDULILLAH (33x) Baca ALLAAHU AKBAR (33x) Tidur miring ke kanan    .kemudian: dedahkan keduakedua-dua tapak tangan utk di tiup dgn bacaan: surah AL-IKHLAS ALsurah AL-FALAQ ALsurah an-NAS anlalu diusapkan keseluruh badan.

ZIKIR BOLEH DILAKUKAN SEPANJANG MASA«  Laa illaaha illallahhu wahdahu laa syarikalahu.lahulmulku walahulhamdu wahuwa a¶la kulli syaiin qadir  4 kalimat disebut sbnyak 3x yang sama timbangannya jika di tmbg dgn kalimat diatas yang di sbt sjk dari pagi td ialah: *subhaanallahhi wabihamdihi a¶dada qalqihi waridhaa nafsihi wazinata a¶rsyihi wamidaada kalimaatih .

A. Sebelum berdoa dan sesudahnya.W disebut.  Pada malam Jumaat (Khamis malam).  Pada setiap majlis pertemuan dan lain-lain.  Ketika mendengar nama Nabi S. .

-disunatkan baca 10 ayat pertama dari surah AL-KAHFI secara tetap. Maka selayaknya apabila AL-QURAN dibaca secara tetap setiap hari dan jangan sampai tidak membacanya pada siang ataupun malam. Sesungguhnya salah satu dari AL-QURAN itu ada yang terdiri dari ALAL30 ayat. Bacalah AZ-ZAHRAWAIN (dua bunga AL-QURAN). AL- . Sesiapa membaca SURAH AL-KAHFI pada hari Jumaat.yang dapat memberi syafa·at pada seseorang yang membacanya bahkan dosa-dosanya akan dosadiampunkan oleh ALLAH. IMAM AN-NAWAWI (KITAB AL-AZHAR) : ANAL*Ketahuilah bahawa membaca AL-QURAN merupakan zikir yang paling utama.A.W: *Bacalah AL-QURAN . AL-disunatkan baca SURAH AL-MULK. AI-dusunatkan baca SURAH AL-KAHFI.maka ALALALLAH akan memancarkan cahaya untuknya di antara 2 Jumaat..kerana dia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa·at bagi orang yang ALmembacanya. yakni surah AL-BAQARAH dan AZALALsurah ALI IMRAN« -disunatkan membaca surah al-baqarah. Sesiapa yang memelihara(mewiridkan) ALbacaan 10 ayat pertama dari SURAH AL-KAHFI.  RASLULLAH S.maka dia akan terpelihara dari gangguan DAJJAL. Iaitu SURAH AL-MULK. sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah seseorang yang almembacakan surah AI-BAQARAH di dalamnya.

AL-disunatkan berdoa sewaktu mengkhatamkan AL-QURAN . BALAA -setelah selesai membaca SURAH AL-MURSALAAT disunatkan membaca: AL*AAMANNAA BILLAH.tetapi ALdoadengan doa-doa yang dikuasai atau mudah.AAMANNAA BILLAH.-apabila selesai membaca SURAH AL-QIYAMAH disunatkan membaca: *BALAA WAANAA A·LAA ZAALIKA MINASSHAAHIDIN. -disunatkan membaca AL-QURAN dengan suara atau lagu yang bagus. -selesai membaca surah AT-TIIN di suntkan mengucapkan: AT*BALAA WA A NAA A·LAA ZAALIKA MINASHSYAHIDIN. doa- . Bukan dengan doa-doa yang khusus.

berdoa dengan mengucapkan: *ALLAHHUMMA INNAKA A·FU.TUJIBBUL A·FWA FA· FUA·NNI.  Jika bertepatan dengan lailatul qadar. buka puasa: *ZAHABAZ ZOMAU WABTALLATIL U·RUQU WA SABATAL AJR. . IN SYAA ALLAH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful