‡FAEDAH-FAEDAH ZIKIR FAEDAH1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Mendapat keredhaan ALLAH Menghilangkan rasa susah dan kegelisahan hati Membuat hati menjadi senang,gembira dan tenang Dapat menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa dosamengusir,mengalahkan dan menghancurkan syaitan Dapat menyelamatkan seseorang dari kepayahan pada hari kiamat Zikir merupakan tanaman di syurga

(3x) Baca ayat kursi sekali Baca SUBHAANALLAAH (33x) Baca ALHAMDULILLAH (33x) Baca ALLAAHU AKBAR (33x) Tidur miring ke kanan    .ZIKIR DAN BACAAN SEBELUM TIDUR  Disunatkan berwudhuk sebelum menuju ke katil.kemudian: dedahkan keduakedua-dua tapak tangan utk di tiup dgn bacaan: surah AL-IKHLAS ALsurah AL-FALAQ ALsurah an-NAS anlalu diusapkan keseluruh badan.

ZIKIR BOLEH DILAKUKAN SEPANJANG MASA«  Laa illaaha illallahhu wahdahu laa syarikalahu.lahulmulku walahulhamdu wahuwa a¶la kulli syaiin qadir  4 kalimat disebut sbnyak 3x yang sama timbangannya jika di tmbg dgn kalimat diatas yang di sbt sjk dari pagi td ialah: *subhaanallahhi wabihamdihi a¶dada qalqihi waridhaa nafsihi wazinata a¶rsyihi wamidaada kalimaatih .

 Ketika mendengar nama Nabi S.W disebut. .  Pada malam Jumaat (Khamis malam).A.  Pada setiap majlis pertemuan dan lain-lain. Sebelum berdoa dan sesudahnya.

W: *Bacalah AL-QURAN ..yang dapat memberi syafa·at pada seseorang yang membacanya bahkan dosa-dosanya akan dosadiampunkan oleh ALLAH. AL- . yakni surah AL-BAQARAH dan AZALALsurah ALI IMRAN« -disunatkan membaca surah al-baqarah. AI-dusunatkan baca SURAH AL-KAHFI. -disunatkan baca 10 ayat pertama dari surah AL-KAHFI secara tetap. sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah seseorang yang almembacakan surah AI-BAQARAH di dalamnya. Iaitu SURAH AL-MULK. Maka selayaknya apabila AL-QURAN dibaca secara tetap setiap hari dan jangan sampai tidak membacanya pada siang ataupun malam. AL-disunatkan baca SURAH AL-MULK. Sesiapa membaca SURAH AL-KAHFI pada hari Jumaat. IMAM AN-NAWAWI (KITAB AL-AZHAR) : ANAL*Ketahuilah bahawa membaca AL-QURAN merupakan zikir yang paling utama. Bacalah AZ-ZAHRAWAIN (dua bunga AL-QURAN).maka ALALALLAH akan memancarkan cahaya untuknya di antara 2 Jumaat.kerana dia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa·at bagi orang yang ALmembacanya. Sesungguhnya salah satu dari AL-QURAN itu ada yang terdiri dari ALAL30 ayat.A.  RASLULLAH S. Sesiapa yang memelihara(mewiridkan) ALbacaan 10 ayat pertama dari SURAH AL-KAHFI.maka dia akan terpelihara dari gangguan DAJJAL.

BALAA -setelah selesai membaca SURAH AL-MURSALAAT disunatkan membaca: AL*AAMANNAA BILLAH. -disunatkan membaca AL-QURAN dengan suara atau lagu yang bagus. -selesai membaca surah AT-TIIN di suntkan mengucapkan: AT*BALAA WA A NAA A·LAA ZAALIKA MINASHSYAHIDIN.-apabila selesai membaca SURAH AL-QIYAMAH disunatkan membaca: *BALAA WAANAA A·LAA ZAALIKA MINASSHAAHIDIN.tetapi ALdoadengan doa-doa yang dikuasai atau mudah. Bukan dengan doa-doa yang khusus. doa- .AAMANNAA BILLAH. AL-disunatkan berdoa sewaktu mengkhatamkan AL-QURAN .

.TUJIBBUL A·FWA FA· FUA·NNI.  Jika bertepatan dengan lailatul qadar. buka puasa: *ZAHABAZ ZOMAU WABTALLATIL U·RUQU WA SABATAL AJR.berdoa dengan mengucapkan: *ALLAHHUMMA INNAKA A·FU. IN SYAA ALLAH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful