P. 1
FAEDAH-FAEDAH ZIKIR

FAEDAH-FAEDAH ZIKIR

|Views: 106|Likes:
Published by Are Key

More info:

Published by: Are Key on Sep 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2010

pdf

text

original

‡FAEDAH-FAEDAH ZIKIR FAEDAH1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Mendapat keredhaan ALLAH Menghilangkan rasa susah dan kegelisahan hati Membuat hati menjadi senang,gembira dan tenang Dapat menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa dosamengusir,mengalahkan dan menghancurkan syaitan Dapat menyelamatkan seseorang dari kepayahan pada hari kiamat Zikir merupakan tanaman di syurga

kemudian: dedahkan keduakedua-dua tapak tangan utk di tiup dgn bacaan: surah AL-IKHLAS ALsurah AL-FALAQ ALsurah an-NAS anlalu diusapkan keseluruh badan.ZIKIR DAN BACAAN SEBELUM TIDUR  Disunatkan berwudhuk sebelum menuju ke katil.(3x) Baca ayat kursi sekali Baca SUBHAANALLAAH (33x) Baca ALHAMDULILLAH (33x) Baca ALLAAHU AKBAR (33x) Tidur miring ke kanan    .

ZIKIR BOLEH DILAKUKAN SEPANJANG MASA«  Laa illaaha illallahhu wahdahu laa syarikalahu.lahulmulku walahulhamdu wahuwa a¶la kulli syaiin qadir  4 kalimat disebut sbnyak 3x yang sama timbangannya jika di tmbg dgn kalimat diatas yang di sbt sjk dari pagi td ialah: *subhaanallahhi wabihamdihi a¶dada qalqihi waridhaa nafsihi wazinata a¶rsyihi wamidaada kalimaatih .

 Sebelum berdoa dan sesudahnya.W disebut.A.  Pada malam Jumaat (Khamis malam).  Pada setiap majlis pertemuan dan lain-lain.  Ketika mendengar nama Nabi S. .

Iaitu SURAH AL-MULK.maka dia akan terpelihara dari gangguan DAJJAL..yang dapat memberi syafa·at pada seseorang yang membacanya bahkan dosa-dosanya akan dosadiampunkan oleh ALLAH. AI-dusunatkan baca SURAH AL-KAHFI.A. AL-disunatkan baca SURAH AL-MULK. IMAM AN-NAWAWI (KITAB AL-AZHAR) : ANAL*Ketahuilah bahawa membaca AL-QURAN merupakan zikir yang paling utama. yakni surah AL-BAQARAH dan AZALALsurah ALI IMRAN« -disunatkan membaca surah al-baqarah.maka ALALALLAH akan memancarkan cahaya untuknya di antara 2 Jumaat. AL- . Sesungguhnya salah satu dari AL-QURAN itu ada yang terdiri dari ALAL30 ayat.W: *Bacalah AL-QURAN . Sesiapa yang memelihara(mewiridkan) ALbacaan 10 ayat pertama dari SURAH AL-KAHFI. Maka selayaknya apabila AL-QURAN dibaca secara tetap setiap hari dan jangan sampai tidak membacanya pada siang ataupun malam. Bacalah AZ-ZAHRAWAIN (dua bunga AL-QURAN). Sesiapa membaca SURAH AL-KAHFI pada hari Jumaat. sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah seseorang yang almembacakan surah AI-BAQARAH di dalamnya. -disunatkan baca 10 ayat pertama dari surah AL-KAHFI secara tetap.  RASLULLAH S.kerana dia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa·at bagi orang yang ALmembacanya.

BALAA -setelah selesai membaca SURAH AL-MURSALAAT disunatkan membaca: AL*AAMANNAA BILLAH. -selesai membaca surah AT-TIIN di suntkan mengucapkan: AT*BALAA WA A NAA A·LAA ZAALIKA MINASHSYAHIDIN.AAMANNAA BILLAH. AL-disunatkan berdoa sewaktu mengkhatamkan AL-QURAN . doa- .tetapi ALdoadengan doa-doa yang dikuasai atau mudah.-apabila selesai membaca SURAH AL-QIYAMAH disunatkan membaca: *BALAA WAANAA A·LAA ZAALIKA MINASSHAAHIDIN. -disunatkan membaca AL-QURAN dengan suara atau lagu yang bagus. Bukan dengan doa-doa yang khusus.

.berdoa dengan mengucapkan: *ALLAHHUMMA INNAKA A·FU. buka puasa: *ZAHABAZ ZOMAU WABTALLATIL U·RUQU WA SABATAL AJR.  Jika bertepatan dengan lailatul qadar.TUJIBBUL A·FWA FA· FUA·NNI. IN SYAA ALLAH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->