‡FAEDAH-FAEDAH ZIKIR FAEDAH1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Mendapat keredhaan ALLAH Menghilangkan rasa susah dan kegelisahan hati Membuat hati menjadi senang,gembira dan tenang Dapat menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa dosamengusir,mengalahkan dan menghancurkan syaitan Dapat menyelamatkan seseorang dari kepayahan pada hari kiamat Zikir merupakan tanaman di syurga

kemudian: dedahkan keduakedua-dua tapak tangan utk di tiup dgn bacaan: surah AL-IKHLAS ALsurah AL-FALAQ ALsurah an-NAS anlalu diusapkan keseluruh badan.ZIKIR DAN BACAAN SEBELUM TIDUR  Disunatkan berwudhuk sebelum menuju ke katil.(3x) Baca ayat kursi sekali Baca SUBHAANALLAAH (33x) Baca ALHAMDULILLAH (33x) Baca ALLAAHU AKBAR (33x) Tidur miring ke kanan    .

lahulmulku walahulhamdu wahuwa a¶la kulli syaiin qadir  4 kalimat disebut sbnyak 3x yang sama timbangannya jika di tmbg dgn kalimat diatas yang di sbt sjk dari pagi td ialah: *subhaanallahhi wabihamdihi a¶dada qalqihi waridhaa nafsihi wazinata a¶rsyihi wamidaada kalimaatih .ZIKIR BOLEH DILAKUKAN SEPANJANG MASA«  Laa illaaha illallahhu wahdahu laa syarikalahu.

 Pada malam Jumaat (Khamis malam).A.  Ketika mendengar nama Nabi S. .W disebut. Sebelum berdoa dan sesudahnya.  Pada setiap majlis pertemuan dan lain-lain.

yang dapat memberi syafa·at pada seseorang yang membacanya bahkan dosa-dosanya akan dosadiampunkan oleh ALLAH. IMAM AN-NAWAWI (KITAB AL-AZHAR) : ANAL*Ketahuilah bahawa membaca AL-QURAN merupakan zikir yang paling utama. AI-dusunatkan baca SURAH AL-KAHFI. Sesiapa membaca SURAH AL-KAHFI pada hari Jumaat.  RASLULLAH S. -disunatkan baca 10 ayat pertama dari surah AL-KAHFI secara tetap.maka dia akan terpelihara dari gangguan DAJJAL. sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah seseorang yang almembacakan surah AI-BAQARAH di dalamnya. Iaitu SURAH AL-MULK.A. yakni surah AL-BAQARAH dan AZALALsurah ALI IMRAN« -disunatkan membaca surah al-baqarah.W: *Bacalah AL-QURAN . Sesiapa yang memelihara(mewiridkan) ALbacaan 10 ayat pertama dari SURAH AL-KAHFI.kerana dia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa·at bagi orang yang ALmembacanya. Sesungguhnya salah satu dari AL-QURAN itu ada yang terdiri dari ALAL30 ayat..maka ALALALLAH akan memancarkan cahaya untuknya di antara 2 Jumaat. AL- . Maka selayaknya apabila AL-QURAN dibaca secara tetap setiap hari dan jangan sampai tidak membacanya pada siang ataupun malam. Bacalah AZ-ZAHRAWAIN (dua bunga AL-QURAN). AL-disunatkan baca SURAH AL-MULK.

AAMANNAA BILLAH. AL-disunatkan berdoa sewaktu mengkhatamkan AL-QURAN . -disunatkan membaca AL-QURAN dengan suara atau lagu yang bagus. BALAA -setelah selesai membaca SURAH AL-MURSALAAT disunatkan membaca: AL*AAMANNAA BILLAH. -selesai membaca surah AT-TIIN di suntkan mengucapkan: AT*BALAA WA A NAA A·LAA ZAALIKA MINASHSYAHIDIN.-apabila selesai membaca SURAH AL-QIYAMAH disunatkan membaca: *BALAA WAANAA A·LAA ZAALIKA MINASSHAAHIDIN. Bukan dengan doa-doa yang khusus.tetapi ALdoadengan doa-doa yang dikuasai atau mudah. doa- .

 buka puasa: *ZAHABAZ ZOMAU WABTALLATIL U·RUQU WA SABATAL AJR.berdoa dengan mengucapkan: *ALLAHHUMMA INNAKA A·FU.  Jika bertepatan dengan lailatul qadar.TUJIBBUL A·FWA FA· FUA·NNI. . IN SYAA ALLAH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful