KEMAHIRAN MENULIS

: KUMPULAN 3 Norfaizah bt. Paimin Rahman b. Mahmod N. Ratna Malar Mohd Rahimei b. Mat Zahid Noraman b. Nazar Shah

PENGENALAN ‡ Merupakan kegiatan menghasilkan simbol-simbol grafik yang disusun atur berdasarkan pertuturan yang membentuk perkataan dan seterusnya disusun menjadi ayat-ayat. . ‡ Bahasa yang bertulis dengan lambanglambang bunyi.

Mengapa perlu diterapkan kemahiran menulis kepada kanak-kanak? .

Meluaskan pengetahuan dalam perbendaharaan kata. perkembangan bahasa dan tulisan Membolehkan kanak-kanak mengeja perkataan dengan pantas TUJUAN KEMAHIRAN MENULIS menyusun ayatayat dengan betul dan boleh difahami oleh pembaca. Mendedahkan kanak-kanak cara penulisan yang betul. cekap dan pantas. Membolehkan kanakkanak melahirkan fikiran dan perasaan dengan sempurna dalam bentuk tulisan.Mendirikan asas menulis yang kukuh bagi membolehkan kanak-kanak menulis dengan baik. .

Apakah kepentingan yang dapat diperoleh daripada kemahiran menulis? .

KEPENTINGAN KEMAHIRAN MENULIS ‡ Membolehkan kanak-kanak menulis dengan kemas. . ‡ Kanak-kanak dapat membaca apa yang ditulis. cantik dan tersusun ‡ Kanak-kanak dapat mempelajari cara dan teknik penulisan yang betul ‡ Kanak-kanak dapat memahami apa yang ditulis oleh mereka.

dan mereka dilatih membentuk lambanglambang tulisan Pelahiran (mental) melahirkan fikiran murid secara bertulis .PERINGKAT-PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS Pramenulis Peringkat persediaan sebelum murid dapat menulis dengan kemas Mendirikan asas (mekanis) Selepas pramenulis.

‡ Merangkumi latihan otot-otot tangan. ‡ Pelajaran tulisan hendaklah dirancang secara sistematik bermula dengan aktiviti pramenulis bebas. jari serta koordinasi mata dan tangan perlu diberi kepada kanak2 sejak dari awal sehingga mereka menguasai kemahiran menulis.PERINGKAT PRAMENULIS ‡ Tempoh masa kanak-kanak disediakan dengan aktiviti menulis sebelum mereka dapat menulis huruf²huruf dengan kemas dan betul. .

Melakukan latihan pergerakan mata.Latihan-latihan pramenulis menitikberatkan perkara-perkara berikut: Melakukan latihan pergerakan tangan Menguasai gerak tangan yang bebas supaya boleh menulis dengan selesa dan sempurna. . Melakukan latihan kordinasi tangan dan mata.

‡ ‡ ‡ ‡ .Aktiviti pramenulis Menguli dan membuat rekaan menggunakan doh Menggunting mengikut garisan tertentu Menguntai manik Menggantung barang menggunakan penyepit baju. ‡ Melakar bentuk (objek/ huruf/ nombor) menggunakan jari telunjuk di atas permukaan berlainan seperti di udara dan di pasir. ‡ Memindahkan duit syiling/ butang/ manik dari satu bekas ke satu bekas yang lain menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.

Latihan membentuk corak .

Latihan mewarnakan bentuk .

PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS ( PERINGKAT TULISAN MEKANIS ) ‡ Selepas kanak-kanak mempelajari peringkat pramenulis. . faham dan tahu memegang pensel.mereka dilatih membentuk lambang tulisan ‡ Permulaannya.kanak-kanak dicadangkan membentuk huruf di kertas kosong tanpa garisan ‡ Membentuk huruf pada permukaan bergariskawalan tulisan perlu dilakukan.

.

melengkapkan ayat dan perenggan sehingga pelajar boleh menghasilkan tulisan tanpa panduan. ‡ Bermula daripada menulis berpandukan gambar. . mengisi tempat kosong. pelajar digalakkan melahirkan fikiran mereka secara bertulis.PERINGKAT MENULIS UNTUK PELAHIRAN ‡ Setelah menguasai menulis mekanis.

Mekanis : Dikuasai pada peringkat awal supaya dapat menghasilkan tulisan yang kemas JENIS-JENIS KEMAHIRAN MENULIS Pelahiran (mental) : Selepas mekanis dan banyak melibatkan mental ± kemahiran berfikir contoh: pembinaan ayat .

‡ Menulis ayat berdasarkan gambar .AKTIVITI MENULIS UNTUK PELAHIRAN ‡ Mengisi teka silang kata ‡ Mengisi tempat kosong dalam ayat ‡ Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful