KEMAHIRAN MENULIS

: KUMPULAN 3 Norfaizah bt. Paimin Rahman b. Mahmod N. Ratna Malar Mohd Rahimei b. Mat Zahid Noraman b. Nazar Shah

‡ Bahasa yang bertulis dengan lambanglambang bunyi. .PENGENALAN ‡ Merupakan kegiatan menghasilkan simbol-simbol grafik yang disusun atur berdasarkan pertuturan yang membentuk perkataan dan seterusnya disusun menjadi ayat-ayat.

Mengapa perlu diterapkan kemahiran menulis kepada kanak-kanak? .

Membolehkan kanakkanak melahirkan fikiran dan perasaan dengan sempurna dalam bentuk tulisan. Mendedahkan kanak-kanak cara penulisan yang betul.Mendirikan asas menulis yang kukuh bagi membolehkan kanak-kanak menulis dengan baik. cekap dan pantas. perkembangan bahasa dan tulisan Membolehkan kanak-kanak mengeja perkataan dengan pantas TUJUAN KEMAHIRAN MENULIS menyusun ayatayat dengan betul dan boleh difahami oleh pembaca. Meluaskan pengetahuan dalam perbendaharaan kata. .

Apakah kepentingan yang dapat diperoleh daripada kemahiran menulis? .

cantik dan tersusun ‡ Kanak-kanak dapat mempelajari cara dan teknik penulisan yang betul ‡ Kanak-kanak dapat memahami apa yang ditulis oleh mereka. ‡ Kanak-kanak dapat membaca apa yang ditulis.KEPENTINGAN KEMAHIRAN MENULIS ‡ Membolehkan kanak-kanak menulis dengan kemas. .

dan mereka dilatih membentuk lambanglambang tulisan Pelahiran (mental) melahirkan fikiran murid secara bertulis .PERINGKAT-PERINGKAT KEMAHIRAN MENULIS Pramenulis Peringkat persediaan sebelum murid dapat menulis dengan kemas Mendirikan asas (mekanis) Selepas pramenulis.

PERINGKAT PRAMENULIS ‡ Tempoh masa kanak-kanak disediakan dengan aktiviti menulis sebelum mereka dapat menulis huruf²huruf dengan kemas dan betul. ‡ Merangkumi latihan otot-otot tangan. . ‡ Pelajaran tulisan hendaklah dirancang secara sistematik bermula dengan aktiviti pramenulis bebas. jari serta koordinasi mata dan tangan perlu diberi kepada kanak2 sejak dari awal sehingga mereka menguasai kemahiran menulis.

Melakukan latihan pergerakan mata.Latihan-latihan pramenulis menitikberatkan perkara-perkara berikut: Melakukan latihan pergerakan tangan Menguasai gerak tangan yang bebas supaya boleh menulis dengan selesa dan sempurna. . Melakukan latihan kordinasi tangan dan mata.

Aktiviti pramenulis Menguli dan membuat rekaan menggunakan doh Menggunting mengikut garisan tertentu Menguntai manik Menggantung barang menggunakan penyepit baju. ‡ ‡ ‡ ‡ . ‡ Memindahkan duit syiling/ butang/ manik dari satu bekas ke satu bekas yang lain menggunakan ibu jari dan jari telunjuk. ‡ Melakar bentuk (objek/ huruf/ nombor) menggunakan jari telunjuk di atas permukaan berlainan seperti di udara dan di pasir.

Latihan membentuk corak .

Latihan mewarnakan bentuk .

.PERINGKAT MENDIRIKAN ASAS ( PERINGKAT TULISAN MEKANIS ) ‡ Selepas kanak-kanak mempelajari peringkat pramenulis. faham dan tahu memegang pensel.mereka dilatih membentuk lambang tulisan ‡ Permulaannya.kanak-kanak dicadangkan membentuk huruf di kertas kosong tanpa garisan ‡ Membentuk huruf pada permukaan bergariskawalan tulisan perlu dilakukan.

.

melengkapkan ayat dan perenggan sehingga pelajar boleh menghasilkan tulisan tanpa panduan.PERINGKAT MENULIS UNTUK PELAHIRAN ‡ Setelah menguasai menulis mekanis. ‡ Bermula daripada menulis berpandukan gambar. . mengisi tempat kosong. pelajar digalakkan melahirkan fikiran mereka secara bertulis.

Mekanis : Dikuasai pada peringkat awal supaya dapat menghasilkan tulisan yang kemas JENIS-JENIS KEMAHIRAN MENULIS Pelahiran (mental) : Selepas mekanis dan banyak melibatkan mental ± kemahiran berfikir contoh: pembinaan ayat .

‡ Menulis ayat berdasarkan gambar .AKTIVITI MENULIS UNTUK PELAHIRAN ‡ Mengisi teka silang kata ‡ Mengisi tempat kosong dalam ayat ‡ Melengkapkan ayat dengan menambahkan rangkai kata yang sesuai.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful