P. 1
Folio Geografi Ting 1

Folio Geografi Ting 1

|Views: 2,836|Likes:
Published by Sathian Menon

More info:

Published by: Sathian Menon on Sep 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2013

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH CONVENT IPOH KAJIAN GEOGRAFI TEMPATAN TINGKATAN 1 2009

NAMA CALON: SALMAH BT SALLEH TINGKATAN: 1 ORKID GURU PENILAI: PN AISHAH TANDATANGAN: _____________ TARIKH: 3 SEPTEMBER 2009

1

2 .

Kaedah Kajian 9. Penghargaan 6. Lampiran 12. Kawasan Kajian 8. Hasil Kajian 10. Rujukan MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 8 9-12 13 14 15-16 TAJUK: PENGARUH CUACA DAN IKLIM TERHADAP KEGIATAN EKONOMI 3 . ISI KANDUNGAN TAJUK 1.Tajuk Kajian 4. Pendahuluan 7. Rumusan 11. Skema Pemarkahan 2. Objektif Kajian 5.2. Isi Kandungan 3 .

KAWASAN KAJIAN TAMAN IPOH TIMUR. IPOH 4: OBJEKTIF KAJIAN Kajian saya merangkumi objektif – objektif berikut:- 4 .

III.I. Mengenalpasti masalah yang berkaitan dengan kegiatan penduduk di kawasan kajian IV. II. Memerhati dan mengkaji cuaca dan iklim serta pengaruhnya terhadap kegiatan ekonomi di Taman Ipoh Timur. Mengkaji langkah – langkah mengatasinya 5: PENGHARGAAN 5 . Mengenalpasti jenis-jenis kegiatan ekonomi yang terdapat di kawasan Taman Ipoh Timur.

Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh ahli keluarga saya atas segala bimbingan dan dorongan yang diberikan selama saya menyiapkan folio ini. 6: PENDAHULUAN 6 .Saya ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada guru subejek geografi saya kerana telah memberikan tunjuk ajar dan sumber rujukan yang amat diperlukan untuk menyiapkan folio ini. Disamping itu. terima kasih juga saya ucapkan kepada rakan – rakan sekelas saya kerana telah berkongsi idea dan pengetahuan bersama saya.

Selain itu. 7: KAWASAN KAJIAN 7 . Saya seorang pelajar tingkatan 1 Orkid di Sekolah Menengah Main Convent.6. Ipoh.” Saya telah memilih kawasan perumahan Taman Ipoh Timur untuk menjalankan kajian saya.Ini memudahkan saya menyiapkan folio ini. 6. saya perlu menyiapkan satu Kajian Geografi Tempatan (KGT) yang bertajuk “Cuaca dan Iklim dalam aspek Kegiatan Ekonomi. 6.1 Nama saya Salmah bt Salleh. saya telah tinggal di kawasan ini lebih daripada 12 tahun .2 Saya telah memilih kawasan ini kerana terletak di tempat saya tinggal .3 Saya telah mengambil masa selama 3 minggu untuk mengumpul maklumat dan gambar untuk menyiapkan folio ini. Sebagai memenuhi kehendak subjek geografi.

Taman Ipoh Timur merupakan kawasan perumahan kos sederhana rendah dan kos sederhana tinggi. Pola petempatan di Taman Ipoh Timur ialah pola berpusat dimana rumah – rumah dan deretan kedai dibina rapat.4 Jenis Petempatan Taman Ipoh Timur didiami oleh penduduk yang terdiri daripada pelbagai kaum seperti Melayu. Ini menyebabkan kawasan ini padat dengan bangunan – bangunan.Terdapat beberapa jalan lain yang menghubungi Taman Ipoh Timur dengan pusat bandaraya Ipoh. Taman Ipoh Timur terletak berhampiran dengan kawasan yang lain seperti Taman Perak.1 Latar Belakang Kawasan Kajian Saya telah memilih Taman Ipoh Timur sebagai kawasan kajian. Taman Ipoh Timur didiami lebih kurang hampir 10. 7. 7.7. Segala kemudahan awam dan infrasturuktur disediakan dan dijaga rapi . Hasil daripada pencarian saya di internet.000 orang penduduk. Taman Ipoh Timur terletak lebih kurang 10 km daripada bandaraya Ipoh. sehingga akhir Disember tahun 2008. 7. Cina dan India. Majoriti masyarkat terdiri daripada bangsa Cina diikuti oleh bangsa India dan Melayu.3 Jarak Dari Bandar Taman Ipoh Timur terletak lebih kurang 10 km daripada Pusat Bandar Ipoh.2 Lokasi Kawasan Kajian Taman Ipoh Timur mempuyai keluasan seluas 50 km persegi. Sebelum dibangunkan Taman Ipoh Timur merupakan kawasan perlombongan bijih timah. rumah teres dan rumah banglo di kawasan ini. Penduduk di kawasan ini dapat ke Pusat Bandar dengan menggunakan kenderaan awam seperti teksi ataupun bas. 8: KAEDAH KAJIAN 8 . Kawasan ini mula dibangunkan dan dimajukan pada tahun 1970an. kondominium. Terdapat rumah pangsa. Taman Kemuncak dan Bercham. apartment.

8. Jiran.4Temubual Saya telah bertemubual bersama beberapa orang jiran saya mengenai kegiatan ekonomi di kawasan ini.1 Kaedah kajian yang telah saya gunakan untuk menyiapkan folio ini ialah:a) Pemerhatian b) Internet c) Temubual 8. 8. Antara maklumat yang berguna saya perolehi adalah jumlah penduduk dan keluasan kawasan kajian dan gambar-gambar serta peta yang telah dimuatturunkan. 9: HASIL KAJIAN 9 .jiran saya yang di temubual itu telah menduduki Taman Ipoh Timur selama lebih daripada 20 tahun.2Pemerhatian Saya telah meluangkan banyak masa memerhati ciri – ciri cuaca dan iklim di kawasan Taman Ipoh Timur dan ktiviti–aktiviti ekonomi yang dijalankan.3 Internet Saya juga telah melayari internet untuk mendapatkan lebih banyak lagi maklumat tentang kawasan kajian yang tidak boleh didapati melalui pemerhatian ataupun melalui keadah temubual. 8.

perniagaan dan perkhidmatan.2.3. Terdapat ramai usahawan – usahawan yang membuka perniagaan. perniagaan dan perkhiddmatan. sawi. butik. Kedudukan Taman Ipoh Timur menerima pancaran matahari sepanjang tahun dengan purata enam jam sehari. terung dan terung merupakan beberapa jenis tanaman yang di tanam di kawasan ini.1 Ciri – Ciri cuaca dan Iklim Taman Ipoh Timur yang terletak di bahagian tengah Semenanjung Malaysia menteBHGkan ia menerima iklim Khatulistiwa yang panas dan lembab sepanjang tahun. 9.2 Pengaruh cuaca dan iklim terhadap kegiatan ekonomi Cuaca dan iklim di Taman Ipoh Timur yang panas dan lembabmenyebabkan penduduk di Taman Ipoh Timur terlibat di dalam aktiviti pertanian.2. Cuaca sedemikina amat sesuai untuk aktiviti pertanian. Antara perniagaan yang dijalankan ialah kedai makan. kedai runcit dan servis seperti kedai gunting rambut.1 Pertanian Iklim dan cuaca yang panas dan lembab sepanjang tahun merupakan factor yang mempengaruhi kegiatan pertanian di kawasan Taman Ipoh Timur.2 Perniagaan Deretan kedai yang banyak sekitar kawasan Taman Ipoh Timur telah menggalakkan aktiviti – aktiviti perniagaan. Di antara jenis pertanian yang dijalankan ialah tanaman sayur. Bekalan hasil tanaman juga mudah diperolehi dari kebun-kebun yang berhampiran.2. 9. Sayur-sayuran jenis kekacang.9. cili.Perkhidmatan 10 .sayuran dan buah-buahan. 9. 9. Kawasan ini juga berkeadaan lembab sepanjang tahun. dobi pakaian dan bengkel. Oleh itu. ramai penduduk disini menjalankan aktiviti perniagaan.

sekolah rendah dan tadika. Oleh itu. penduduk di Taman Ipoh Timur terlibat di dalam bidang perkhidmatan kerana di kawasan Taman Ipoh Timur terdapat beberapa sekolah menengah.Selain itu. 70 60 50 40 30 20 10 0 JENIS PERNIAGAAN DAN PERHIDMATAN JENIS PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN DI TAMAN IPOH TIMUR Pelabgai Barangan Pelbagai Perkhidmatan Makanan Graf 1 JUMLAH KEDAI 11 . ramai penduduk di sini terlibat dalam bidang pendidikan dan menjadi tenaga pengajar di tempat – tempat tersebut.

1.3. 9. 9.4 Langkah-langkah Penyelesaian masalah 9.3 Masalah 9. sulfur dioksida dan nitrogen dioksida.Bahan kimia daripada penggunaan baja kimia yang digunakan oleh penduduk juga telah menyebabkan pencemaran.3. Di Taman Ipoh Timur aktiviti pertanian telah menyebabkan pencemaran udara dan air.9. Mereka digalakkan supaya lebih berwaspada tentang kesankesan amalan mereka terhadap alam sekitar. Di Taman Ipoh Timur.1.2.4. kebun-kebun banyak melepaskan asap dan dapat menyumbang dalam pembentukan hujan asid. 9.Kempen Penduduk Taman Ipoh Timur diingatkan tentang kepentingan menjaga alam sekitar melalui kempen. Udara tercemar kerana asap dari pembakaran sisa tanaman dilepaskan ke udara.Penipisan Lapisan Ozon Kegiatan ekonomi di Taman Ipoh Timur seperti pertanian yang menggunakan bahan kimia akan bertindak balas dengan ozon dan menyebabkan penipisan lapisan ozon. 12 .Asap ini mengandungi gas-gas seperti karbon dioksida..3.Pencemaran Pencemaran berlaku apabila bahan-bahan yang kotor dan berbahaya kepada kesihatan dilepaskan ke alam sekitar.3.Hujan Asid Kejadian hujan asid mempunyai kaitan rapat dengan pelepasan asap dari mesinmesin pertanian dan kenderaan.

4.4. kesedaran ini diwujudkan melalui pendidikan diperingkat sekolah rendah (Kajian Tempatan) dan sekolah menengah (Geografi dan Sains) 9. Teknik ini dikenali sebagai teknologi mesra alam dan harus diamalkan oleh semua yang terlibat.Pendidikan Pendidikan alam sekitar penting bagi mewujudkan kesedaran kepada penduduk Taman Ipoh Timur tentang memelihara alam sekitar. 13 . 9.3. Antara akta yang penting ialah Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 yang merupakan perundangan yang menyeluruh tentang alam sekitar termasuk pertanian di Taman Ipoh Timur.Penyelidikan Penyelidikan dan Pembangunan (P&P) ialah aktiviti menghasilkan teknologi yang baru atau lebih baik.2. Melalui P&P pelbagai kaedah pengeluaran dicipta yang tidak mencemerkan alam sekitar.Penguatkuasaan Undang-undang Kerajaan Malaysia telah menggubal pelbagai undang-undang untuk melindungi alam sekitar.4. Undang-undang bertujuan mengawal semua pihak supaya tidak melakukan perkara-perkara yang dapat menyebabkan pencemaran.9.4.

Akhir sekali. Contoh kesannya ialah seperti pencemaran air dan udara. Saya berasa bangga dengan kegiatan ekonomi di tempat saya. Saya berharap agar kawasan yang saya duduki ini akan terus berkembang dengan lebih pesat dan akan terus menyumbang kepada perkembangan di negara kita. sifat bertanggungjawab dapat dicungkil dan ditanam dalam jiwa penduduk. Dengan melihat kesan kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar.10. Selain itu. Dengan ini. 14 .. Apabila penduduk melihat langkah-langkah yang telah diambil. Ini dapat dilihat apabila penduduk bersama-sama mengurangkan kesan-kesan tersebut. unsur patriotisme seperti cinta akan tanah air dan berbangga dengan sumbangan kegiatan ekonomi setempat terhadap pembangunan negara dapat dicapai. kita akan dapat mengenalpasti apakah langkah-langkah yang telah dan harus diambil untuk mengurangkan kesan-kesan kegiatan ekonomi tersebut . Saya juga dapat mengetahui bahawa terdapat pelbagai kesan yang didapati daripada kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar. RUMUSAN Melalui kajian Geografi yang telah saya buat.kita juga dapat mengetahui apakah sumbangan kegiatan ekonomi di tempat kita terhadap negara kita yang tercinta. Jenis-jenis kegiatan ekonomi di tempat kita harus diketahui kerana ini dapat memupuk sifat menghayati dan merasai kepentingan kegiatan ekonomi yang dijalankan terhadap pembangunan negara. . mereka akan turut mengikuti langkah-langkah tersebut. saya dapat mengetahui apakah jenis-jenis kegiatan ekonomi di kawasan kajian saya. Unsur patriotisme seperti bertindak wajar dan timbul rasa cinta akan tanah air dapat dilihat apabila penduduk mengikuti langkah-langkah tersebut.

RUJUKAN 1.12. Buku Rujukan Geografi PMR.2.kualalumpur – hotels – classify.3 Terbitan: Sasbadi Sdn. Tahun: Cetakan 2008 3.tutor.scribd.com. Laman Web: www. Buku Teks Geografi Tingkatan 1. KBSM 2. Bhd.com www.com google earth 15 . Ulang Kaji Total Tingkatan 1.my www.

16 .

Gambar Aktiviti Penanaman 17 .

Gambar Aktiviti Perniagaan 18 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->