P. 1
Power Point KKP

Power Point KKP

|Views: 466|Likes:
Published by atikyummy

More info:

Published by: atikyummy on Sep 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

LOGO

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS

ANATOMI DAN FISIOLOGI

PERINGKAT KIMIA, SELULAR DAN TISU ORGANISMA

LOGO

AHLI KUMPULAN :
NUR ATIKAH BT ADANAN 890217-03-5544

NABILA BT ISMAIL 880105-11-5452

NURUL ATHIRAH IZZATI BT AWANG 901003-03-5830

KUMPULAN : PISMP SAINS/PJ/SIVIK PENSYARAH : ENCIK ROSLEY BIN ABDULLAH

KANDUNGAN TAJUK

SUBTOPIK 1 : PENGENALAN KEPADA BAHAN KIMIA UTAMA BADAN .

Air .KANDUNGAN BAHAN KIMIA DALAM BADAN 1. Protein 4. Asid Nukleik 5. Lipid 3. Karbohidrat 2.

glikogen akan diuraikan kepada glukosa. karbohidrat yang berlebihan akan disimpan dalam bentuk glikogen. Glukosa berfungsi membekal tenaga kepada tubuh untuk melakukan aktivitiaktiviti harian. Apabila diperlukan. Dalam badan manusia. hidrogen dan oksigen.KARBOHIDRAT Glukosa dibentuk daripada unsur karbon. .

Polisakarida Terbentuk daripada gabungan banyak molekul monosakarida. .Jenis-jenis Karbohidrat Monosakarida adalah gula ringkas dan merupakan unit asas karbohidrat Monosakarida Disakarida Terbentuk daripada gabungan dua molekul monosakarida.

LIPID Lipid terdiri daripada unsur karbon. lilin dan steroid. minyak. Lemak membekalkan tenaga dua kali lebih banyak daripada karbohidrat. Terdapat perlbagai jenis lipid iaitu lemak. hidrogen dan oksigen. .

‡ Membina hormon seperti hormon seks.Fungsi Lipid FUNGSI LIPID LEMAK Sebagai pelarut bagi vitamin A.D.E & K. KOLESTEROL ‡ Membentuk asid hempedu dalam perut. . Lemak yang berlebihan ditukarkan kepada tisu adipos yang bertindak sebagai penebat haba.

Asid amino ialah unit asas protein. Sesetengah protein mempunyai fosfurus dan sulfur. Protein terbentuk daripada percatuman molekul asid amino.PROTEIN ‡ Protein terdiri daripada unsur karbon. . Sesetengah molekul protein terdiri daripada beriburibu asid amino. hidrogen dan ‡ ‡ ‡ ‡ oksigen.

Fungsi Protein Protein berfungsi membentuk sel baru untuk menggantikan sel yang mati atau rosak Protein digunakan untuk membina tisu penghubung pada tendon. ligamen dan otot Protein diperlukan untuk mensintesiskan antibodi bagi mempertahankan badan daripada penyakit Protein berfungsi mensintesiskan hormon bagi koordinasi badan .

ASID NUKLEIK Asid nukleik terdiri daripada unsur karbon. hidrogen. Setiap nukleotida terdiri daripada gula. oksigen. Terdapat dua jenis asid nukleik iaitu : ‡ Asid deoksiribonukleik (DNA) ‡ Asid ribonukleik (RNA) . nitrogen dan fosfurus. kumpulan fosfat dan bes bernitrogen. Unit asas bagi asid nukleik ialah nukleotida.

Mengandungi maklumat genetik untuk mensintesis protein RNA Terlibat dalam proses mensintesis protein .Fungsi Asid Nukleik Click to edit text styles Edit your company slogan Membina kromosom yang terdapat didalam nukleus DNA Merupakan bahan baka keturunan yang mengandungi bahan genetik yang dapat diwariskan.

Air membentuk kira-kira 90% daripada protoplasma sel.AIR Air merupakan sebatian bukan organik yang paling banyak dan terpenting dalam protoplasma sel. . Kandungan air dalam sesuatu sel akan berubah mengikut peringkat pertumbuhan sel itu. Air terdiri daripada 2 molekul Hidrogen dan 1 molekul Oksigen.

Fungsi Air Sebagai pelarut yang baik Bertindak sebagai molekul tindak balas dalam metabolisme sel Mengawal suhu badan FUNGSI Memberi kesegahan kepada sel .

SUBTOPIK 2 : KONSEP KEADAAN KESEIMBANGAN .

MEMBRAN PLASMA Membran plasma adalah bersifat separa telap. Mekanisme utama yang menggerakkan bahan merentasi membran plasma ialah Pengangkutan pasif Resapan ringkas Resapan berbantu Osmosis Pengangkutan aktif . iaitu membenarkan air dan zat terlarut tertentu sahaja melaluinya.

Cth : penyerapan fruktosa dari lumen usus ke dalam vilus. Memerlukan tenaga.Pengangkutan Pasif Resapan ringkas Osmosis Resapan berbantu 1 Pergerakan molekul dari kawasan berkepekatan tinggi ke kawasan berkepekatan rendah. Tidak melibatkan penggunaan tenaga oleh sel Cth: pertukaran gas Oksigen dan karbon dioksida di antara alveolus dan kapilari darah 2 Resapan molekul air melalui membran separa telap dari larutan berkepekatan tinggi ke larutan berkepekatan rendah. zarah bercas dan molekul besar merentas secara resapan berbantu. Cth : penyerapan air oleh tumbuhan melalui rambut akar 3 Pergerakan bahan merentas membran melalui protein pembawa dari kawasan berkepekatan tinggi ke kawasan berkepekatan rendah. Bahan yang tidak larut lipid. .

Zat terlarut bergabung dengan protein pembawa yang menerima tenaga daripada ATP.  Cth : penyerapan semula ion pada rambut akar tumbuhan. . Proses ini memerlukan tenaga yang dihasilkan oleh sel. Protein pembawa yang bertenaga akan berubah bentuk dan bergerak untuk membawa zat terlarut merentas membran menentang kecerunan kepekatan.Pengangkutan Aktif Pengankutan aktif adalah pergerakan bahan merentas membran plasma menentang kecerunan kepekatan. : penyerapan semula glukosa dan asid amino dari nefron ke dalam kapilari dalam ginjal.

SUBTOPIK 3 : STRUKTUR MEMBRAN DAN FUNGSI .

GAMBARAJAH SEL HAIWAN .

. lemak dan gliserol reticulum (ER) Ribosom Motokondrion / motochondrion Tempat berlakunya sintesis protein Tapak penjanaa tenaga hasil daripada pengoksidaan makanan.FUNGSI ORGANEL ORGANEL Membran Plasma / Cell membrane Sitoplasma / Cytoplasm Nukleus / nucleus FUNGSI Mengawal pergerakan bahan keluar dan masuk sel Bertindak sebagai medium di mana proses metabolisme berlaku Mengawal keseluruhan aktiviti sel Jalinan endoplasma / ‡ Membentuk rangkaian pengangkutan dalam sel endoplasmic ‡ Mengangkut dan mensintesiskan protein.

SUBTOPIK 4 : JENIS DAN FUNGSI TISU UTAMA .

JENIS-JENIS TISU Tisu penghubung Tisu otot Tisu Epitelium Tisu saraf JENIS TISU .

FUNGSI-FUNGSI TISU Tisu Epitelium ‡ melindungi tisu dan organ badan ‡ mengawal atur suhu ‡ membenarkan pergerakan bahan seperti oksigen. minyak dan jus pencernaan Terdapat 3 jenis otot : ‡ otot rangka ± berfungsi menggerakkan tulang dan anggota badan ‡ otot licin ± berperanan menggerakkan bahan dalam salur pencernaan dan usus ‡ otot jantung ± menyebabkan jantung berdenyut untuk mengepam darah Tisu Otot . karbon dioksida dan nutrien merentasinya ‡ merembes peluh.

Tisu itelium .

Tisu Otot .

.FUNGSI-FUNGSI TISU Tisu Penghubung Tiga jenis tisu penghubung : ‡ Tulang ± membentuk rangka badan & melindungi organ badan ‡ darah ± mengangkut oksigen dan melindungi badan dari serangan patogen ‡ rawan ± membentuk permukaan yang licin dan fleksibel di hujung tulang Tisu Saraf ‡ Bergerak balas terhadap rangsangan kimia dan fizikal ‡ Mengutus maklumat (impuls saraf) dari satu tempat ke temepat lain ‡ Memproses maklumat rangsangan supaya gerak balas dapat dilaksanakan.

Tisu Penghubung .

Tisu r f .

LOGO .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->