P. 1
Senarai Peribahasa SPM

Senarai Peribahasa SPM

5.0

|Views: 5,500|Likes:
Published by irshad_09

More info:

Published by: irshad_09 on Sep 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2013

pdf

text

original

Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

32. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. pecah satu pecah semua(nya). Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. Ada hati Keinginan 36. jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya. 40. Biar putih (berputih) tulang. Hendak seribu daya. Buah fikiran Pendapat 35. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). 37. suka duka). ( seperti telur dua sebanding. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat.banksoalanspm. Umpama (ibarat) telur sesangkak. jangan seperti lalang. 3 www. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. makin berisi makin rendah. 29. Harimau mati meninggalkan belang. buah mulut. Diam-diam ubi berisi. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. 39. Mulai hendak berjalan b. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi. 31. milik) seseorang. 34. Ambil langkah a. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir.28. Mulai bertindak 33. 30.blogspot. jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental. 38.com . Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi.

Kalau kail panjang sejengkal. Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. 51. pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak). Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47. Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. kita akan menjadi lemah. Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak.blogspot. Bersatu teguh. besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. 44. 45. Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang. (Lemak) manis jangan terus ditelan. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar.com . 53. 43. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www. 48. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. 42.41. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. 52. 50. wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara.banksoalanspm. 46. 49. Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa.

seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas. 61. kalau sudah besar.com . 65. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat.54. 55. Berakit-rakit ke hulu. 59. Anak emas a. layar dll). 67. tidak membuat apa-apa. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. bersakit-sakit dahulu. 5 www. ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah. 66. Ringan tulang Rajin bekerja. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal.blogspot. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. tidak akan berhasil lagi. sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan. jantung hati. 60. 63. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. tangkas 58. Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. 64. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. Buah hati Orang yang dikasihi. berenang-renang ke tepian. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. 56. Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b.banksoalanspm.

Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. 6 www. 71. Darah panas Pemarah. 79.banksoalanspm. Seperti (Bagai) enau dalam belukar.blogspot.68. Kata dikota Janji mesti ditunaikan.com . 70. 76. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. 74. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). 72. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c. Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. Masa itu emas Masa sangat berharga 69. tidak boleh diubah lagi. lekas marah 77. 81. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. 75. Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. Anak buah a. 78. kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan.

5. b. Baik sangka Rasa muhibah 13. Perang secara saling menggertak. Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). jantung hati 8.TINGKATAN 2 1. 6. Bongkak. 9.blogspot. dia akan beroleh rezeki 2. gembira b. 3. Alang-alang menyeluk pekasam. Buah hati Orang yang dikasihi. Besar hati a. 11. picik. Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha.banksoalanspm. Berkahwin dahulu daripada kakak b. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. sombong 7. Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. cetek akal. 12. 4. Singkat akal Tidak bijak. Langkah bendul a. pendek akal. Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan.com . bangga. Perang dingin a. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10. biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya.

blogspot. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Salah adat Tidak mengikut adat 24. 8 www. Kalah perang 28. c. Mencolok mata a. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. Mula terlibat dalam peperangan b. Tangkai jering Kedekut 23. Nampak jelas kelihatan benar. Pecah perang a. memberi malu. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. Mencucuk mata. Berdiri sama tinggi (tegak).com . 18. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17. 16.banksoalanspm. Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19. 15. gembira 21. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan. membangkitkan marah orang yang melihat. Berbalik hati Berubah hati. menyakitkan hati.14. Lapang dada Lega. b. Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27. Bidan terjun a. Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22. Jantung hati Orang yang dikasihi 25.

Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 40. 37. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. 36.blogspot.banksoalanspm. (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. a. Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb). Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. kita akan menjadi lemah. 32. Malu bertanya sesat jalan. 42. 38. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan. 35. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai. Malu makan perut lapar b. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. 33. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan. Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 9 www. 43. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39. malu berdayung poerahu hanyut. Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar.29. 41. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu.com . 30. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin.

ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata). ke lurah sama dituruni. 57. Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll).banksoalanspm. Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56.blogspot. Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b. Berat sama dipikul.( bukit sama didaki. 55. ke laut sama direnangi. Ibarat burung. Campur tangan a. Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh. Kalau tidak berada-ada. Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. 48. 10 www. mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki.com . 47. Biar putih tulang. 46. 49. Ke bukit sama didaki. berasa belas sungguh 51. 53. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya. Terkait atau terlibat dalam hal orang dll. 52. jangan putih mata ( berputih tulang.44. 54. tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat).

Bagaimana acuan.com . Merajuk pada yang kasih. meminta pada yang ada. Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. 69. Rupa tak dapat diubah. kerugian akan ditanggung bersama-sama. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. 60. sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi.blogspot. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. 64. 70. 59. Kecil jangan disangka anak. besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak. mati dikandung tanah. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak.banksoalanspm. Hidup dikandung adat. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku. 68. Tangkai jering Kedekut. perangai tak dapat diubah. (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). Lintah darat Orang yang makan riba. 61. 62. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda). Lawannya : Rupa dapat diubah. (bapa borek anak rintik). Buah fikiran Pendapat 65. 67. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka. 11 www. 63. 66.58. manja pada yang sayang. 71. Dapat sama laba. setelah mati terserlah kepada Tuhan. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. buah bibir.

com . jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. Menapak baru setapak. 74. 77. tidak boleh dipercayai perkataannya. Mendapat angin (kapal. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang. 75. Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. layar. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha. Makan angin a. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini). Bertikam lidah Bertengkar 86. 84. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah. 81.banksoalanspm. 83. sudah sewajarnya. dll) b. sangat pemarah.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. 82. melapangkan fikiran. sudah seharusnya. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 12 www. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. lidah biawak) Tidak tetap perkataan. (seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. 79.blogspot.72. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah. Kalau takut dilambung ombak. 80. Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya. Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. 76. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental. c. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73. Sememangnya begitu. dll) 85. Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b. 78.

pemberani. kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah. 97. 13 www. tidak malu. Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. (Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). Terdengar guruh di langit. 91. Darah daging a. 98. air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi.banksoalanspm. 93.blogspot.com . dll perangainya). Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan. 94. 88. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran. Anak kandung b. 96. silir-semilir. gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. khabar yang belum sah. Khabar angin Desas-desus. barang yang tersedia dilepaskan. Kaum kerabat sendiri 89. 92. 95. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. 90. 99. 100. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin). Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk). air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. tergamak melakukan sendiri.87. kurang berakal dan belum berpendapat.

tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang.blogspot. Buah tangan a. Ada jalan Ada cara. Di mana ada kemahuan. Hasil pekerjaan b. hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. 14. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13.com . 9.banksoalanspm. Biar jatuh terletak. 2. 5. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. 10. 12. akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. oleh-oleh.TINGKATAN 3 1. 7. jika tidak dibakar. Kemenyan sebesar lutut. 14 www. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai. Barang yang dibawa di perjalanan. 11. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. 3. (Berapa) Berat mata memandang. Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya. yang kurang baik pun berguna juga. ikhtiar. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak. 4. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. 8. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. usaha. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. Hendak belajar berenang dapatkan itik. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain. Hendak seribu daya. 6. (kalau) tidak ada rotan.

lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. 27. Yang dikejar tak dapat. Sekali melakukan pekerjaan.banksoalanspm. Carik-carik bulu ayam. 19. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. kita akan menjadi lemah. minum air 22. Ke sungai sambil mandi 21. Belayar sambil memapan. 30. Sekali membuka pura. 26. dua tiga pulau terlampau) 24. Sambil menyelam. 29. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah.com . Bersatu teguh. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. 18. dua tiga maksud tercapai. Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu. 25.(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja. Berkayuh sambil bertimba 20. barang yang ada pula hilang atau habis. 17. 16. Kacang hantu Orang jahat. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah.blogspot. 28.15. maksud tercapai 15 www. biduk ke hilir 23. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. Sambil berdendang.

Ular menyusur akar. 35. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. b. Kalau tiada angin bertiup. menyedarkan. Dalam tangan 16 www. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin. tidak akan hilang bisanya. hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. 33. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37.blogspot. Arab dan juga Eropah) 36.banksoalanspm. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India.) jika tidak ada sebabnya. Langkah kanan Mujur. 32. (Mem) buka mata a. Lembut hati Baik hati. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. 38. sopan. 45. 34. Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll). pendiam). menginsafkan. 43.com . Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. Otak cair (cair otak) Pandai 42. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa. 41. 40. 44.31. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan. elok perangai (budi bahasa). Bagai kerakap tumbuh di batu. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. Biar mati anak. Iran. 44.

58. 49. melapangkan fikiran dll). 55. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. Ayam di kepuk mati kelaparan. b.banksoalanspm. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 57. 51. Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit. 50. Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja.com . 59. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Bulat air kerana pembentung. telor. Ayam tambatan Orang harapan 48. Mendapat angin (kapal. Makan angin a. b. layar dll). bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. 56. Otak batu (otak beku) Bodoh. 46. sudah tentu dapat atau akan diperolehi. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a. 52. 47.blogspot. jantung hati. 54. Buah hati Orang yang dikasihi. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah.Dalam kekuasaan (kemampuan. Habis madu sepah dibuang 17 www. milik) seseorang. 53. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh.

18 www. kejora. Orang yang baru berkahwin d. johar. 63. pagi. Bintang timur (bintang barat. 65. 70. Orang yang baru bekerja b. Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. anak kandung b. zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari.com . 66. Darah daging a. Anak yang akan atau baru dilahirkan. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya. 74. (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang. Kaki judi Orang yang suka berjudi. 73. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. 67. Orang baru a. 60. Kaum kerabat sendiri 68. Kaki joli Orang yang suka joli. Masa itu emas Masa sangat berharga. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan. 72.blogspot. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat.banksoalanspm. 71. 69. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. 62. 61. setelah itu ditinggalkan.

kejam b. 10. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. pertubuhan dll). pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri. 5. Buat baik berpada-pada. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. Naik darah Menjadi marah. 4. 76. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). Berat tulang Malas. 2.banksoalanspm. Buta hati a. Ringan tulang Rajin bekerja. tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat. 77. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. 7.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri. Hati kecil 19 www. 11. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). 75. 8. Berat sama dipikul. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer. 3. 6. tangkas. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan. Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban. 9.blogspot. Tidak berhari perut.com .

tidak angkuh (sombong). baik hatinya. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan. Duduk sama rendah. Dayung sudah di tangan. haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat. Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. Pemuda harapan bangsa. perahu sudah di air (apa digaduhkan. 20. pengayuh sama di tangan. 13. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar).Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). tidak akan berhasil lagi. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. 14.blogspot. b. 17. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. tidak membuat apa-apa. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. Pengasih. 16. perahu sama di air) a. 21. 18. tidak kedekut b. Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. 22. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). Rendah hati Suka merendahkan diri.com . Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 20 www. Murah hati a. 12. kalau sudah besar.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. 19. Jika kedua-dua sama hajatnya. Suka memberi. 15. penyayang 23.banksoalanspm.

37. Anak buah a. Buang belakang a. 30. 31. Permukaan air. sudah direka-reka akan gunanya. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. Tak ke mana belut. Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. b. Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri. 26. 28. tidak berlebihan 25.24. c. Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. 33. Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru. b. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup. tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). Lari (melarikan diri). Kais (mengais) pagi makan pagi. 35. 29. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. harga diri. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). 27.banksoalanspm. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll).blogspot. Air muka a. Tak (tidak) lapuk dek hujan. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). (seperti) melukut di tepi gantang a. 34. Ki maruah. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36. kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan).com . Disangka panas sampai ke petang. rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). b. 32. b. Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi.

40. Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). 51. 39. sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. Keras kepala Degil 41. 52. 22 www. 50. Hal orang yang sangat kecewa. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat. 42. (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. Makan angin a. 49.com . Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). 43.blogspot. 45. layar dll). 48.Sangat sedih. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a. dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). 38.banksoalanspm. b. Sekali (jalan) terkena. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47. kelihatan selalu kesal. Harapkan sokong. berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya.Tidak keruan air mukanya. Melanting menuju tampuk. b. Mendapat angin (kapal. 46. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. melapangkan fikiran dll). bunyi. dll). 44.

6. 3. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Hati gajah sama dilapah. 10. tidak sebaik negeri sendiri. 4.TINGKATAN 5 1. 2. 8. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya.com . jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. Hujan emas di negeri orang. 12. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). 11. beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. Lintah darat Orang yang makan riba. (Hujan emas di negeri orang. 9. 7. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. 23 www. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). Dimana ada kemahuan. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. hujan batu di negeri sendiri. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai.banksoalanspm. Mercu tanda Lambang kemegahan. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. kita akan menjadi lemah. Bersatu kita teguh.blogspot. Bukit sama didaki. 5.

blogspot. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. Mencari jalan Mencari ikhtiar. 16. Ibarat telur sesangkak. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. 14. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. 15. Lawannya : Yang bulat datang bergolek. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. Berakit-rakit ke hulu. Bulat air kerana pembentung. 22. 24 www.banksoalanspm. akhirnya berjaya juga. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). Di mana bumi dipijak. Bagai kacang lupakan kulit = panas hari. 17. 23. 24.com . bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan. Kalau tidak dipecahkan ruyung. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa. lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. 18. 21. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. Sedikit-sedikit. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. 19. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. usaha. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. 20.13. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. idea.

Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. 33. ketika sudah aur apa gunanya) a. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. tidak akan berhasil lagi. 27. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung. Setitik dijadikan laut. b. 30.blogspot. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Tangkai jering Orang yang kedekut.banksoalanspm. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. 34. kalau sudah besar. 32. 36. Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. 37. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. Buah fikiran Pendapat 29. Daripada sedikit menjadi banyak b. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. 35. Bunga dedap (laksana bunga dedap. setitik menjadi laut a. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. 31. Buah mulut Bahan perbualan 28. susah hendak mendidiknya. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah.25.com . merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. Genggam bara api. 26.

50. 49. 40. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. Arab dan juga Eropah). Iran. Mata hati Perasaan hati 44.com . Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Kilau mata. barang yang tersedia dilepaskan. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. Mencari akal (fikiran. 47. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). air kecil 46. 43. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India.banksoalanspm. 39. jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. buah hati c. Mendengar guruh di langit. Air seni Air kencing. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. Kekasih. 42.blogspot. batang yang tersedia dilepaskan.38. anak 26 www. Cahaya mata a. 48. 41. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. sinar mata b.

Anak dagang Orang asing 54. 55.banksoalanspm. (Me) tunjuk belang a. 60.51. Lidah tidak bertulang a. 57. Peluh dingin (seni. Bermurah hati a. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat.blogspot. 62. 64. Anak yang diambil sebagai anak 61. Akar tunjang b. Akar umbi a.com . berdakap (bersilang) tangan di dada b. 59. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. Kecil hati (jauh hati. malas berusaha (bekerja) 58. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www. Anak emas a. 52. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). Memperlihatkan kekuasaannya. Berpeluk tubuh (tangan) a. merajuk hati) Merasa tersinggung. suka memberi. tidak kedekut b. pengasih dan penyayang 53. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. Ada hati Ada keinginan 56.

66. Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan. 65. Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati. Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut.com . gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati.b. 69. 70. alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). 67.blogspot.banksoalanspm. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). 72. harus pandai menyimpan rahsia. 71. Berbadan dua Hamil 28 www. 68. Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->