Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Ambil langkah a. jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. Mulai hendak berjalan b. Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis. 30. 32. jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. 38. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan. 3 www. diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental. 39. ( seperti telur dua sebanding. Harimau mati meninggalkan belang. 31. manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. 40. Diam-diam ubi berisi. Ada hati Keinginan 36. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. Mulai bertindak 33.blogspot.banksoalanspm. Umpama (ibarat) telur sesangkak. kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). pecah satu pecah semua(nya). Hendak seribu daya. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi. Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya.com . 29. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. Biar putih (berputih) tulang. makin berisi makin rendah. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). 37. milik) seseorang. jangan seperti lalang. buah mulut.28. 34. Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi. Buah fikiran Pendapat 35. suka duka).

Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. 46. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. (Lemak) manis jangan terus ditelan. Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara. 44. bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. Kalau kail panjang sejengkal. kita akan menjadi lemah.41. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak. 49. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar. 45. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. 50.banksoalanspm. 42.blogspot. 48. 52. Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang. jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. 43. Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www. 53. 51.com . pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak). besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). Bersatu teguh.

56. tidak akan berhasil lagi. 65. berenang-renang ke tepian. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. 64. layar dll). Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. 60. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan. 66.blogspot. 61.com . 5 www. Buah hati Orang yang dikasihi. seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas. Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah. tidak membuat apa-apa. Ringan tulang Rajin bekerja. Berakit-rakit ke hulu. Anak emas a. 67. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. jantung hati. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62. 59.54. tangkas 58.banksoalanspm. Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik. Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan. 63. bersakit-sakit dahulu. Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. 55. kalau sudah besar. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda.

Darah panas Pemarah. 72. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. Masa itu emas Masa sangat berharga 69. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah.com . Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan. Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). 71. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. tidak boleh diubah lagi. 70. Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80. lekas marah 77. 78. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang).68. Anak buah a. melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 81. Kata dikota Janji mesti ditunaikan. jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. 6 www. 79. 75.banksoalanspm.blogspot. Seperti (Bagai) enau dalam belukar. 74. 76.

Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya.TINGKATAN 2 1. b. bangga. sombong 7. Langkah bendul a. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. 3. Buah hati Orang yang dikasihi. Berkahwin dahulu daripada kakak b. Alang-alang menyeluk pekasam. 12. Perang dingin a. 5. gembira b. 4.banksoalanspm. Perang secara saling menggertak. Singkat akal Tidak bijak. Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan. Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Baik sangka Rasa muhibah 13. dia akan beroleh rezeki 2. Bongkak. cetek akal. 9. picik. jantung hati 8. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti.blogspot.com . 6. Besar hati a. pendek akal. Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10. 11. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin.

Kalah perang 28. 8 www. gembira 21. 16. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan.14. 15. Bidan terjun a. c.blogspot. Mencolok mata a.com . Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. Salah adat Tidak mengikut adat 24. Nampak jelas kelihatan benar. memberi malu. 18. Pecah perang a. Jantung hati Orang yang dikasihi 25. Mula terlibat dalam peperangan b. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17. Mencucuk mata. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. Berbalik hati Berubah hati. b. menyakitkan hati. membangkitkan marah orang yang melihat. Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27.banksoalanspm. Lapang dada Lega. Berdiri sama tinggi (tegak). Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Tangkai jering Kedekut 23.

Malu bertanya sesat jalan. a. Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai.29. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. 36. 40. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan.com . Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. 43. Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. kita akan menjadi lemah.banksoalanspm. Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 30. 42. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan. Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. malu berdayung poerahu hanyut. 41. (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. 33.blogspot. 9 www. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 32. Malu makan perut lapar b. Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb). 35. 38. 37. Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar.

berasa belas sungguh 51. Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll). Ke bukit sama didaki. Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh.44. Terkait atau terlibat dalam hal orang dll. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. 52. 55. 57. jangan putih mata ( berputih tulang. ke laut sama direnangi. Berat sama dipikul. 48. 54. Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b.com . Campur tangan a. 47. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata).banksoalanspm. Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya. Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50. 46. Ibarat burung. mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan. tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. 49.( bukit sama didaki. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. ke lurah sama dituruni. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. Biar putih tulang. Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56. Kalau tidak berada-ada. 53. 10 www.blogspot.

62. 61. 11 www. 66. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda). 60. (bapa borek anak rintik). 63. mati dikandung tanah. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku.58. Bagaimana acuan. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak. Merajuk pada yang kasih. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. kerugian akan ditanggung bersama-sama. Buah fikiran Pendapat 65. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. Lawannya : Rupa dapat diubah. besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak. buah bibir. 68. 71. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya. perangai tak dapat diubah. setelah mati terserlah kepada Tuhan. Kecil jangan disangka anak. Tangkai jering Kedekut. 69. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. Lintah darat Orang yang makan riba. Dapat sama laba.com . 67. Hidup dikandung adat. (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. manja pada yang sayang. meminta pada yang ada.banksoalanspm.blogspot. 59. 70. sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi. 64. Rupa tak dapat diubah. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah.

(seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). 84. sudah seharusnya. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah. 74. layar. Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. Sememangnya begitu. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. sudah sewajarnya. Makan angin a. 83. 81. 75. Mendapat angin (kapal. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental.blogspot. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah. 79. 78. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini). Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya. 76. Menapak baru setapak. dll) b. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha.banksoalanspm.72. Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. lidah biawak) Tidak tetap perkataan. Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Bertikam lidah Bertengkar 86. tidak boleh dipercayai perkataannya. dll) 85. c. melapangkan fikiran. 77. 82. 12 www. 80. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b.com . Kalau takut dilambung ombak. sangat pemarah. jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang.

97. 91. kurang berakal dan belum berpendapat. 99. Darah daging a. tidak malu. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. 98. pemberani. Terdengar guruh di langit.com . 93. Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. 92. Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan. barang yang tersedia dilepaskan.87. kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah. silir-semilir. Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. dll perangainya). 96. Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran. (Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). tergamak melakukan sendiri. 95.blogspot. khabar yang belum sah. 88.banksoalanspm. Anak kandung b. Khabar angin Desas-desus. 94. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. 13 www. 90. Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk). air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Kaum kerabat sendiri 89. Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi. 100. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin).

Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. Hasil pekerjaan b.TINGKATAN 3 1. 12.banksoalanspm. 9. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. 5. 3. Barang yang dibawa di perjalanan. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13. 14 www. 7. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai. usaha. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain. 6. Buah tangan a. 14. Hendak belajar berenang dapatkan itik. tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. Ada jalan Ada cara. (kalau) tidak ada rotan. Kemenyan sebesar lutut. jika tidak dibakar. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah.blogspot. 4. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. yang kurang baik pun berguna juga. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. Biar jatuh terletak. Hendak seribu daya. Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak. 10. hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. 2. Di mana ada kemahuan. oleh-oleh. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. ikhtiar. 11. (Berapa) Berat mata memandang.com . 8. akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya.

banksoalanspm. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Carik-carik bulu ayam. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan. 27. 28. 29. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. barang yang ada pula hilang atau habis. Sekali melakukan pekerjaan.(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja. Berkayuh sambil bertimba 20. Sekali membuka pura. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung. dua tiga pulau terlampau) 24. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. Belayar sambil memapan.com . 18.15.blogspot. biduk ke hilir 23. Sambil menyelam. Sambil berdendang. minum air 22. 16. Kacang hantu Orang jahat. Ke sungai sambil mandi 21. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah. 26. Bersatu teguh. kita akan menjadi lemah. Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu. maksud tercapai 15 www. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah. 30. Yang dikejar tak dapat. 19. 25. 17. dua tiga maksud tercapai.

Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37.banksoalanspm. Kalau tiada angin bertiup. (Mem) buka mata a. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin. pendiam). 40. Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan. b. Iran. Otak cair (cair otak) Pandai 42. Arab dan juga Eropah) 36. Lembut hati Baik hati. 33. hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. tidak akan hilang bisanya.com . Ular menyusur akar. Bagai kerakap tumbuh di batu. 32. elok perangai (budi bahasa). Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll). 35. menginsafkan. 38. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. 45. 41. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. menyedarkan. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa. 44. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. 34. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39. Langkah kanan Mujur.blogspot. 43.31. Dalam tangan 16 www. 44. sopan.) jika tidak ada sebabnya. Biar mati anak.

Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 50. sudah tentu dapat atau akan diperolehi. Makan angin a. 58. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat.Dalam kekuasaan (kemampuan. 57. Otak batu (otak beku) Bodoh. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu.blogspot. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. jantung hati. Bulat air kerana pembentung. 53. Mendapat angin (kapal.banksoalanspm. melapangkan fikiran dll). b. milik) seseorang. b. 46. 56. bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. Ayam tambatan Orang harapan 48. 51. Habis madu sepah dibuang 17 www. 59. 47. layar dll). telor. Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja. Ayam di kepuk mati kelaparan. 52. 49. 55. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan. 54.com . Buah hati Orang yang dikasihi. Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit.

Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. pagi. 66. 67. 18 www. 73. 70. Kaki joli Orang yang suka joli. setelah itu ditinggalkan. 60. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya. Orang yang baru berkahwin d. 61.banksoalanspm. johar. 71.com . (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang. Bintang timur (bintang barat. Masa itu emas Masa sangat berharga. anak kandung b. 62. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. 72. Orang baru a. 65. 63. Kaum kerabat sendiri 68.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan. Orang yang baru bekerja b. Darah daging a.blogspot. 74. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. Kaki judi Orang yang suka berjudi. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. 69. zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari. Anak yang akan atau baru dilahirkan. kejora.

Buta hati a. Naik darah Menjadi marah. 8. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. 9. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer.banksoalanspm. 10. 7. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar. 75. pertubuhan dll). kejam b. 4. 5. 2. Berat tulang Malas. pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri.com . Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban. Ringan tulang Rajin bekerja. Berat sama dipikul. 77. 6. Hati kecil 19 www. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. tangkas. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). 11. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat. 3.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri.blogspot. Tidak berhari perut. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Buat baik berpada-pada. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan. 76.

21. 16. 20 www. Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. Pemuda harapan bangsa. perahu sama di air) a. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. 22. Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. penyayang 23. Dayung sudah di tangan. Pengasih.blogspot.banksoalanspm. haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat. tidak angkuh (sombong). Suka memberi. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). 20. tidak akan berhasil lagi. Duduk sama rendah. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. tidak membuat apa-apa. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. Jika kedua-dua sama hajatnya. 19. Rendah hati Suka merendahkan diri. 12. 14.Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). 17. Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. b.com . 18. perahu sudah di air (apa digaduhkan. pengayuh sama di tangan. baik hatinya. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). tidak kedekut b. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. kalau sudah besar. Murah hati a. 15. 13.

Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). Air muka a.24. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). Buang belakang a. Tak ke mana belut. Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri.banksoalanspm. 31. 32. 35. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). Kais (mengais) pagi makan pagi. tidak berlebihan 25. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. 30. c. Lari (melarikan diri). Disangka panas sampai ke petang. 28. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan). b. Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup. Permukaan air. sudah direka-reka akan gunanya. b. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 33. 26. b. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36. Ki maruah. Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru.blogspot. Tak (tidak) lapuk dek hujan. 29. b.com . tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). (seperti) melukut di tepi gantang a. 34. Anak buah a. 37. 27. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. harga diri.

Tidak keruan air mukanya. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti.blogspot. 51. (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. Mendapat angin (kapal. 52. Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja).com . Keras kepala Degil 41. Sekali (jalan) terkena. b. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. 49.banksoalanspm.Sangat sedih. layar dll). berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). 48. 22 www. 45. melapangkan fikiran dll). Melanting menuju tampuk. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. 46. bunyi. 42. dll). 50. 44. sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. 40. Harapkan sokong. b. Makan angin a. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat. Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. 39. 38. Hal orang yang sangat kecewa. 43. kelihatan selalu kesal. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47.

lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya. 10. beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. 5.blogspot. 6. hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). 9.com . Dimana ada kemahuan. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya).banksoalanspm. 7. 3. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. 23 www. 4. Mercu tanda Lambang kemegahan. Bersatu kita teguh. baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. Bukit sama didaki. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang.TINGKATAN 5 1. 8. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Hujan emas di negeri orang. 12. Lintah darat Orang yang makan riba. kita akan menjadi lemah. Hati gajah sama dilapah. hujan batu di negeri sendiri. 2. tidak sebaik negeri sendiri. (Hujan emas di negeri orang. di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. 11. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak.

18. Berakit-rakit ke hulu. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. 22. Sedikit-sedikit. Bagai kacang lupakan kulit = panas hari. Di mana bumi dipijak. Kalau tidak dipecahkan ruyung. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa.blogspot. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. 17. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. 15.13. 23. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). Bulat air kerana pembentung. 20. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. 24. lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. idea. 16. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. 24 www. akhirnya berjaya juga.banksoalanspm. Ibarat telur sesangkak. Mencari jalan Mencari ikhtiar. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. usaha. 19. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan.com . 14. Lawannya : Yang bulat datang bergolek. 21.

Buah mulut Bahan perbualan 28. Tangkai jering Orang yang kedekut. 37. 34. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. setitik menjadi laut a. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. 32.banksoalanspm. 31. ketika sudah aur apa gunanya) a.25. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Bunga dedap (laksana bunga dedap. Buah fikiran Pendapat 29. 35. Setitik dijadikan laut. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung.blogspot. kalau sudah besar. 33. Genggam bara api. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. 36. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. tidak akan berhasil lagi. 30. b. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental.com . melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. Daripada sedikit menjadi banyak b. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 26. susah hendak mendidiknya. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. 27.

42. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. Cahaya mata a. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. 43. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan.38. air kecil 46.blogspot. 41. Mata hati Perasaan hati 44. jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 39. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. Iran.com . Mendengar guruh di langit. 40. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. 50. Mencari akal (fikiran. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam.banksoalanspm. batang yang tersedia dilepaskan. sinar mata b. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Kekasih. 47. 48. 49. Kilau mata. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). Arab dan juga Eropah). anak 26 www. barang yang tersedia dilepaskan. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. buah hati c. Air seni Air kencing. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan.

55. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). suka memberi. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll).banksoalanspm. Kecil hati (jauh hati. berdakap (bersilang) tangan di dada b. 57. Anak yang diambil sebagai anak 61. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www. 59. Anak emas a. Anak dagang Orang asing 54. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63.51. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. tidak kedekut b. Berpeluk tubuh (tangan) a. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. Peluh dingin (seni. 52. malas berusaha (bekerja) 58. Akar tunjang b. merajuk hati) Merasa tersinggung. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. pengasih dan penyayang 53. 64. 60. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. Lidah tidak bertulang a. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. Bermurah hati a.blogspot. Ada hati Ada keinginan 56. Memperlihatkan kekuasaannya. (Me) tunjuk belang a. Akar umbi a. 62.com .

65.b.blogspot. Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. 70. 66. alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati. Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan.com . harus pandai menyimpan rahsia. 67. 72. Berbadan dua Hamil 28 www. 69. Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). 71. 68.banksoalanspm. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful