Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

suka duka). Umpama (ibarat) telur sesangkak. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental.banksoalanspm. Ada hati Keinginan 36. jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. 38.28. Buah fikiran Pendapat 35. jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi. Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). Diam-diam ubi berisi. makin berisi makin rendah. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. 31. 30. 29. milik) seseorang. manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. 34.blogspot. jangan seperti lalang. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Biar putih (berputih) tulang. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). 37.com . Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi. Ambil langkah a. 39. pecah satu pecah semua(nya). tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya. Mulai hendak berjalan b. 3 www. Harimau mati meninggalkan belang. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. buah mulut. ( seperti telur dua sebanding. Mulai bertindak 33. 40. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. 32. Hendak seribu daya.

Kalau kail panjang sejengkal. 49. kita akan menjadi lemah. 46. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47. Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara.com . 51. Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). (Lemak) manis jangan terus ditelan. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www.41. 42.banksoalanspm. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar. Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. 53. Bersatu teguh. bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. 52. Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa. pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak). 44. 50. 45. Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang. 43. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik.blogspot. 48.

ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. tidak akan berhasil lagi. Buah hati Orang yang dikasihi. bersakit-sakit dahulu.banksoalanspm. Anak emas a. 59. 63. Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). tidak membuat apa-apa. sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan. 65. layar dll). tangkas 58. kalau sudah besar. Berakit-rakit ke hulu. Ringan tulang Rajin bekerja. 64. berenang-renang ke tepian. Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas. 61. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan.blogspot. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. 66.com . Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62. jantung hati. sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. 5 www. 55.54. Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah. 56. 67. 60. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal.

Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80.com . melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73.68. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. tidak boleh diubah lagi. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c.blogspot. 76. Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). Masa itu emas Masa sangat berharga 69. Darah panas Pemarah. Anak buah a. 78. 72. Kata dikota Janji mesti ditunaikan. lekas marah 77. kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan.banksoalanspm. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. 79. 70. Seperti (Bagai) enau dalam belukar. Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. 81. 71. 74. 6 www. 75.

Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). Bongkak. Singkat akal Tidak bijak. sombong 7. Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan. pendek akal. Perang secara saling menggertak. jantung hati 8. Langkah bendul a. 11. Perang dingin a. 12. picik. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. 5. b. 9. 6. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. dia akan beroleh rezeki 2.com . Buah hati Orang yang dikasihi. bangga. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. Besar hati a.banksoalanspm.blogspot. gembira b. Baik sangka Rasa muhibah 13. cetek akal.TINGKATAN 2 1. Berkahwin dahulu daripada kakak b. biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya. 4. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10. 3. Alang-alang menyeluk pekasam. Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan.

14. 15. Salah adat Tidak mengikut adat 24. Tangkai jering Kedekut 23. b. menyakitkan hati. Nampak jelas kelihatan benar. 16.com . Bidan terjun a. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. Mencolok mata a.banksoalanspm. memberi malu. Pecah perang a. Kalah perang 28. Mencucuk mata. c. Lapang dada Lega. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. Mula terlibat dalam peperangan b. Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19. Jantung hati Orang yang dikasihi 25. membangkitkan marah orang yang melihat. gembira 21. Berdiri sama tinggi (tegak). Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27.blogspot. 18. Berbalik hati Berubah hati. 8 www. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17.

Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. 43. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan. Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. Malu bertanya sesat jalan. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 36. 30. malu berdayung poerahu hanyut. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb). Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 41.blogspot. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. kita akan menjadi lemah. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan. 38. 42. Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 32. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya.banksoalanspm. 35. Malu makan perut lapar b.com . (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. 33. Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar. 9 www. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. 40. Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. 37. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39.29. a.

10 www. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam. 46. 52. Campur tangan a.com . 48. berasa belas sungguh 51. tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. Kalau tidak berada-ada. mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan. 53.blogspot. ke laut sama direnangi. Biar putih tulang.banksoalanspm. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. Ke bukit sama didaki. ke lurah sama dituruni. 47. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll). ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Terkait atau terlibat dalam hal orang dll. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. Berat sama dipikul. Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b. Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56. 57. Ibarat burung.44.( bukit sama didaki. Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya. 49. Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50. jangan putih mata ( berputih tulang. 55. Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh. 54. ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata).

64. Dapat sama laba. sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi. setelah mati terserlah kepada Tuhan. Lawannya : Rupa dapat diubah. manja pada yang sayang. Buah fikiran Pendapat 65. (bapa borek anak rintik). kerugian akan ditanggung bersama-sama.banksoalanspm. buah bibir. (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). 61. Merajuk pada yang kasih. 63. 60. 69.blogspot. 67. Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. meminta pada yang ada. 70. 68. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. mati dikandung tanah. Bagaimana acuan. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya. perangai tak dapat diubah. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak. 62. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku. Hidup dikandung adat. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. Rupa tak dapat diubah. 59. Lintah darat Orang yang makan riba.com . besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak. 11 www. Tangkai jering Kedekut. 71. 66.58. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda). Kecil jangan disangka anak.

jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang. lidah biawak) Tidak tetap perkataan. Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang. 77. sangat pemarah. Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya. 79. melapangkan fikiran. (seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Bertikam lidah Bertengkar 86. 75. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental. Kalau takut dilambung ombak. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. Menapak baru setapak. tidak boleh dipercayai perkataannya. 81. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah. Makan angin a. layar. sudah sewajarnya. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. dll) b. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah.com . Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini). Mendapat angin (kapal. sudah seharusnya. 76. 12 www. 82. c. Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. 84.blogspot. 80.72. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. Sememangnya begitu.banksoalanspm. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. 74. 78. 83. dll) 85.

air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. 88. barang yang tersedia dilepaskan. 100. khabar yang belum sah. Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan. 99. Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran. Terdengar guruh di langit. Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. Darah daging a. kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah.blogspot. pemberani. silir-semilir. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. Khabar angin Desas-desus. 90. gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. 92. dll perangainya).banksoalanspm. 93. tergamak melakukan sendiri.87. 97. Anak kandung b. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi. 91.com . 95. Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk). 98. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. 94. Kaum kerabat sendiri 89. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin). 96. 13 www. Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). kurang berakal dan belum berpendapat. (Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. tidak malu.

Hendak seribu daya.TINGKATAN 3 1. 6. jika tidak dibakar. akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. Di mana ada kemahuan. 14 www. tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. 10. Ada jalan Ada cara. Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya.banksoalanspm. 4. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. Hasil pekerjaan b. usaha. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. Buah tangan a. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya.blogspot. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah. (kalau) tidak ada rotan. Biar jatuh terletak. 8. 14. hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13. 5. ikhtiar.com . Hendak belajar berenang dapatkan itik. Barang yang dibawa di perjalanan. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. yang kurang baik pun berguna juga. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. 11. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai. 9. 3. oleh-oleh. 2. Kemenyan sebesar lutut. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. 7. Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak. 12. (Berapa) Berat mata memandang.

(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja. 17. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. dua tiga pulau terlampau) 24. Sambil berdendang. Belayar sambil memapan. 29. Yang dikejar tak dapat. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung. Sambil menyelam. barang yang ada pula hilang atau habis. biduk ke hilir 23. Ke sungai sambil mandi 21. Sekali membuka pura. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan. 19.com . 26.banksoalanspm. dua tiga maksud tercapai. maksud tercapai 15 www. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. Carik-carik bulu ayam. Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu. minum air 22. 27.blogspot. Berkayuh sambil bertimba 20. 30. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah. Sekali melakukan pekerjaan. kita akan menjadi lemah. 18. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Bersatu teguh. Kacang hantu Orang jahat. 28. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah.15. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. 16. 25. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan.

banksoalanspm. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39. 44. menginsafkan. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. sopan. b. elok perangai (budi bahasa). Lembut hati Baik hati. (Mem) buka mata a. Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll). Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. 33. pendiam). Iran. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa. 41. menyedarkan. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan. 44.) jika tidak ada sebabnya. Bagai kerakap tumbuh di batu.blogspot. 34. tidak akan hilang bisanya. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. Langkah kanan Mujur. 40. Dalam tangan 16 www. 45. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. 32. Otak cair (cair otak) Pandai 42. Biar mati anak.31. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37. hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. Ular menyusur akar. 43. Kalau tiada angin bertiup. Arab dan juga Eropah) 36.com . 35. 38.

Dalam kekuasaan (kemampuan. 55. 56.blogspot. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. Buah hati Orang yang dikasihi. 49. milik) seseorang. Ayam di kepuk mati kelaparan. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja. jantung hati. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a. 51. 57. Bulat air kerana pembentung. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan.banksoalanspm. melapangkan fikiran dll). bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh. Ayam tambatan Orang harapan 48.com . 53. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu. 58. 46. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. Mendapat angin (kapal. 50. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. Makan angin a. b. Habis madu sepah dibuang 17 www. 59. sudah tentu dapat atau akan diperolehi. 47. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 52. layar dll). Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 54. Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit. telor. b. Otak batu (otak beku) Bodoh.

69. (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang. 74. 73. anak kandung b. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Orang yang baru berkahwin d. 67. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya. Kaki judi Orang yang suka berjudi. zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari. kejora. Anak yang akan atau baru dilahirkan. Orang yang baru bekerja b. 66. 63. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. 65. Kaki joli Orang yang suka joli.banksoalanspm. 62. Darah daging a. Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. 60. 72. johar. 61. setelah itu ditinggalkan. Bintang timur (bintang barat. 70.blogspot. 18 www. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. Kaum kerabat sendiri 68. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan.com . Masa itu emas Masa sangat berharga. 71. Orang baru a. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. pagi.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai.

76. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. 7. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). 11. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. pertubuhan dll). 75. 8. tangkas. 5. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri. tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat.com . Naik darah Menjadi marah. 77. Buat baik berpada-pada. kejam b. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah.blogspot. Buta hati a. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer. 9. Ringan tulang Rajin bekerja. 4.banksoalanspm. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. Tidak berhari perut. 10. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar. 6. Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri. 2. Berat tulang Malas. Hati kecil 19 www. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan. Berat sama dipikul. 3.

20 www. 20. 19. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. perahu sudah di air (apa digaduhkan. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. tidak kedekut b. perahu sama di air) a. b. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan. haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat. Pemuda harapan bangsa. 18. Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 12.blogspot. tidak akan berhasil lagi. baik hatinya. 16. 13. 22.banksoalanspm. 17. Rendah hati Suka merendahkan diri. Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. Pengasih.Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). Jika kedua-dua sama hajatnya. tidak membuat apa-apa. penyayang 23. 15. kalau sudah besar. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat.com . Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. Dayung sudah di tangan. Duduk sama rendah. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). Murah hati a. tidak angkuh (sombong). Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 14. 21. pengayuh sama di tangan. Suka memberi.

rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu.blogspot. 35. Tak ke mana belut. Permukaan air. (seperti) melukut di tepi gantang a. 29. Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri. b. b. b. 26. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 28. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). Tak (tidak) lapuk dek hujan. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36. 37. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. 31. b. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup.24. 33. Air muka a. Anak buah a. 34. Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru. Ki maruah. harga diri. Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). 32. Lari (melarikan diri). 27.banksoalanspm. Kais (mengais) pagi makan pagi. Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. Buang belakang a. Disangka panas sampai ke petang. 30.com . tidak berlebihan 25. c. kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan). sudah direka-reka akan gunanya.

Tidak keruan air mukanya. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. 49. kelihatan selalu kesal. dll). Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. Hal orang yang sangat kecewa. b. (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. melapangkan fikiran dll). 22 www. 51. sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. b.banksoalanspm. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). layar dll). 42. 46.blogspot. Sekali (jalan) terkena. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a. bunyi. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. 39. 50. 43. Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat. 48.com . 44. Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). Makan angin a. 38. Melanting menuju tampuk.Sangat sedih. 52. Mendapat angin (kapal. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47. Harapkan sokong. berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. 45. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 40. Keras kepala Degil 41.

2.banksoalanspm. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 23 www. hujan batu di negeri sendiri. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. tidak sebaik negeri sendiri. kita akan menjadi lemah. 6. (Hujan emas di negeri orang. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak. 9. 10. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. 3. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Mercu tanda Lambang kemegahan. Lintah darat Orang yang makan riba. Bersatu kita teguh. Hujan emas di negeri orang. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya).TINGKATAN 5 1. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya. 7. Hati gajah sama dilapah. Dimana ada kemahuan. 12.blogspot. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. 4. Bukit sama didaki. baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. 5.com . 8. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). 11.

Sedikit-sedikit.blogspot. 19. Berakit-rakit ke hulu.13. lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. 17. 24 www. Di mana bumi dipijak. Lawannya : Yang bulat datang bergolek.com . 22. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan. usaha. 15. akhirnya berjaya juga. idea. 20. Ibarat telur sesangkak. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. 24. 23. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa. Bulat air kerana pembentung. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). Bagai kacang lupakan kulit = panas hari. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang.banksoalanspm. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. Kalau tidak dipecahkan ruyung. 21. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. 16. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. 14. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. Mencari jalan Mencari ikhtiar. 18.

Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. Bunga dedap (laksana bunga dedap. Setitik dijadikan laut. 31. Tangkai jering Orang yang kedekut. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 30. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung. Buah mulut Bahan perbualan 28. 35. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. Daripada sedikit menjadi banyak b. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. setitik menjadi laut a. 33. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena.com .banksoalanspm. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. 32. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja.blogspot. Buah fikiran Pendapat 29. 27. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. 36. ketika sudah aur apa gunanya) a. 37. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. kalau sudah besar.25. 26. Genggam bara api. b. 34. tidak akan berhasil lagi. susah hendak mendidiknya. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir.

beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan. jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 50.banksoalanspm. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. 47. 40. 49.com . Mendengar guruh di langit. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India.blogspot. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. 48. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. 43. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. buah hati c. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. Kekasih.38. barang yang tersedia dilepaskan. Iran. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. batang yang tersedia dilepaskan. Arab dan juga Eropah). 41. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. sinar mata b. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. 39. Cahaya mata a. anak 26 www. air kecil 46. Air seni Air kencing. 42. Mata hati Perasaan hati 44. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. Mencari akal (fikiran. Kilau mata.

60.blogspot. 52. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63.banksoalanspm. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). suka memberi. Bermurah hati a. Memperlihatkan kekuasaannya. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. Ada hati Ada keinginan 56. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). Berpeluk tubuh (tangan) a. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. 55. 62. Kecil hati (jauh hati. Lidah tidak bertulang a. Akar umbi a. Akar tunjang b. 64. 57. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat. Anak yang diambil sebagai anak 61.51. (Me) tunjuk belang a. merajuk hati) Merasa tersinggung. malas berusaha (bekerja) 58. Peluh dingin (seni. Anak emas a. pengasih dan penyayang 53. berdakap (bersilang) tangan di dada b.com . 59. tidak kedekut b. Anak dagang Orang asing 54. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www.

Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan.b. Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat. 65.com . Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). 72. Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan.blogspot. alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). harus pandai menyimpan rahsia. Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati. 68. Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. 67. 71.banksoalanspm. 69. Berbadan dua Hamil 28 www. 70. 66.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful