Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). suka duka). manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. Biar putih (berputih) tulang. diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan.blogspot. 39. Mulai hendak berjalan b. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi. Buah fikiran Pendapat 35. Diam-diam ubi berisi.banksoalanspm.28. 3 www. Hendak seribu daya. ( seperti telur dua sebanding. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. pecah satu pecah semua(nya). 31. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya. buah mulut. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. Mulai bertindak 33. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. 37. milik) seseorang. makin berisi makin rendah. 29. 38. Umpama (ibarat) telur sesangkak. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan.com . 32. Harimau mati meninggalkan belang. jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. 34. Ada hati Keinginan 36. Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi. Ambil langkah a. jangan seperti lalang. 30. jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). 40. Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis.

(Lemak) manis jangan terus ditelan.blogspot. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak. pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak). 45. Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. 48. Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara. 52. besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www. 46. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar. 42. 51.banksoalanspm. 53. Bersatu teguh. 49. kita akan menjadi lemah. 50.com . 44. Kalau kail panjang sejengkal. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47. bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. 43. Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang.41.

kalau sudah besar. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal. 5 www. Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik. sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan. Buah hati Orang yang dikasihi. bersakit-sakit dahulu. 60.blogspot. Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri.banksoalanspm. seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. tidak membuat apa-apa. jantung hati. layar dll). ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. 59. berenang-renang ke tepian. 66. Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. 65. Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. Anak emas a. 55. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. tidak akan berhasil lagi.54.com . tangkas 58. 64. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. 61. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). Berakit-rakit ke hulu. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62. 67. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan. Ringan tulang Rajin bekerja. 56. 63.

Masa itu emas Masa sangat berharga 69. 6 www. Seperti (Bagai) enau dalam belukar.68. 70. 79. 75. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). 76. melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. Anak buah a. tidak boleh diubah lagi. 72.blogspot. Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). 78. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73.banksoalanspm. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. Kata dikota Janji mesti ditunaikan. kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan. 74.com . Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. lekas marah 77. 81. jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c. 71. Darah panas Pemarah.

pendek akal. Baik sangka Rasa muhibah 13. picik. Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Besar hati a.banksoalanspm. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Alang-alang menyeluk pekasam. bangga.blogspot. Buah hati Orang yang dikasihi. biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya. 3. Perang secara saling menggertak.com . 9. b. Perang dingin a. Berkahwin dahulu daripada kakak b. dia akan beroleh rezeki 2. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. 12. Singkat akal Tidak bijak. Bongkak.TINGKATAN 2 1. Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan. jantung hati 8. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin. 11. gembira b. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. cetek akal. Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan. Langkah bendul a. 5. 4. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10. 6. sombong 7.

Mencucuk mata. 15. Salah adat Tidak mengikut adat 24. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. Bidan terjun a. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17. Nampak jelas kelihatan benar. Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19.com .14. membangkitkan marah orang yang melihat. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan. c. 18. b. Lapang dada Lega. Tangkai jering Kedekut 23. 8 www. memberi malu.blogspot. 16. Kalah perang 28.banksoalanspm. Berbalik hati Berubah hati. Berdiri sama tinggi (tegak). Jantung hati Orang yang dikasihi 25. gembira 21. Mula terlibat dalam peperangan b. Mencolok mata a. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22. Pecah perang a. menyakitkan hati.

hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. 36. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. 43. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan. Malu bertanya sesat jalan. a. 41. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 42. Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. 9 www. Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. kita akan menjadi lemah. 33. malu berdayung poerahu hanyut. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan. 37.29. 35. 38. 40. Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39. Malu makan perut lapar b. 30. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar.com . 32.blogspot. Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb).banksoalanspm. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai.

jangan putih mata ( berputih tulang. 10 www. Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). Biar putih tulang. Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b.blogspot. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. 52. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). 55. 49.( bukit sama didaki. Ke bukit sama didaki. Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh. Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50. 53. 48. ke lurah sama dituruni. 54. ke laut sama direnangi. 57. tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll). ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata). Ibarat burung. 47. Campur tangan a.com . Kalau tidak berada-ada. Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya. 46. mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan.44. berasa belas sungguh 51.banksoalanspm. Berat sama dipikul. Terkait atau terlibat dalam hal orang dll. Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam.

60. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda). setelah mati terserlah kepada Tuhan. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak. sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi. 68. perangai tak dapat diubah. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka. 61. kerugian akan ditanggung bersama-sama. 63. 11 www. Rupa tak dapat diubah. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. 64.banksoalanspm. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. Lawannya : Rupa dapat diubah. Kecil jangan disangka anak. Lintah darat Orang yang makan riba. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah. 71. buah bibir. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya. Merajuk pada yang kasih. Bagaimana acuan. 67. Buah fikiran Pendapat 65. 66. 59. Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. 69. mati dikandung tanah. besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak.com . (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). Tangkai jering Kedekut. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku.blogspot.58. Hidup dikandung adat. manja pada yang sayang. (bapa borek anak rintik). meminta pada yang ada. 62. Dapat sama laba. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. 70.

lidah biawak) Tidak tetap perkataan. dll) 85. sudah seharusnya. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). 75. jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang. Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha. Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya.blogspot. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental. (seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang. 78. layar. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah.72. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. 77.banksoalanspm. 84. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. sudah sewajarnya. Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b.com . Menapak baru setapak. tidak boleh dipercayai perkataannya. Makan angin a. Sememangnya begitu. Bertikam lidah Bertengkar 86. Kalau takut dilambung ombak. dll) b. 80. c. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. 82. Mendapat angin (kapal. sangat pemarah. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah. 74. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini). Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. melapangkan fikiran. 79. 83. 76. 81. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. 12 www.

Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan. khabar yang belum sah. Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi. 92. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. barang yang tersedia dilepaskan. 91. air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah. Anak kandung b. silir-semilir. Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. pemberani. 93. 90.87. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. 98. 13 www. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. Terdengar guruh di langit. 96. 97. Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk). 100. 95. 99. 94. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin). Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. Darah daging a. Kaum kerabat sendiri 89. Khabar angin Desas-desus.com . dll perangainya). 88. (Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. kurang berakal dan belum berpendapat. tergamak melakukan sendiri.banksoalanspm.blogspot. tidak malu. Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran.

hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. Barang yang dibawa di perjalanan.blogspot. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak. jika tidak dibakar. yang kurang baik pun berguna juga. 11. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain. 8. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah. 2. oleh-oleh. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. ikhtiar.TINGKATAN 3 1. Buah tangan a. 7.com . 14.banksoalanspm. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13. Hasil pekerjaan b. tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang. Hendak belajar berenang dapatkan itik. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. 6. 14 www. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. Hendak seribu daya. 10. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. 5. 9. 4. Ada jalan Ada cara. Di mana ada kemahuan. 3. (kalau) tidak ada rotan. Kemenyan sebesar lutut. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. (Berapa) Berat mata memandang. usaha. Biar jatuh terletak. 12.

Bersatu teguh. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. kita akan menjadi lemah. 19. barang yang ada pula hilang atau habis. 25.blogspot. 16. 17. Sambil menyelam.(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja. Ke sungai sambil mandi 21. Belayar sambil memapan. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah. 29. Berkayuh sambil bertimba 20. 18. 28. 27. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Sekali melakukan pekerjaan. lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu.15. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah. Sekali membuka pura. maksud tercapai 15 www.com . Kacang hantu Orang jahat. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. Yang dikejar tak dapat. dua tiga maksud tercapai. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung. Carik-carik bulu ayam. 26. biduk ke hilir 23. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. 30. dua tiga pulau terlampau) 24. minum air 22. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. Sambil berdendang.banksoalanspm.

sopan. Lembut hati Baik hati. menyedarkan. pendiam). Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll). 44. 38. 43. Dalam tangan 16 www. Otak cair (cair otak) Pandai 42. 33. 35. hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. b.banksoalanspm. Langkah kanan Mujur. 40. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa. 34. Ular menyusur akar. Arab dan juga Eropah) 36. Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39.) jika tidak ada sebabnya. tidak akan hilang bisanya.blogspot. 41. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. Iran. Biar mati anak. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37. menginsafkan. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. Kalau tiada angin bertiup. Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India.com . elok perangai (budi bahasa). 32. Bagai kerakap tumbuh di batu. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin. (Mem) buka mata a. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. 44. 45.31. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan.

47. b. 49. Mendapat angin (kapal. Bulat air kerana pembentung. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 56. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. melapangkan fikiran dll). layar dll). Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit. 58. b. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi.banksoalanspm. bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh. milik) seseorang. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu. 46. 54. jantung hati. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 59. Habis madu sepah dibuang 17 www. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Otak batu (otak beku) Bodoh. 57. telor. Ayam di kepuk mati kelaparan. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a.com . 51. 52. 50. 53. Makan angin a. 55. Buah hati Orang yang dikasihi. sudah tentu dapat atau akan diperolehi. Ayam tambatan Orang harapan 48.blogspot. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa.Dalam kekuasaan (kemampuan.

71. setelah itu ditinggalkan. zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. 60. Kaki joli Orang yang suka joli. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. 67. 18 www. Darah daging a. Masa itu emas Masa sangat berharga. 69.com . Orang baru a. 65. anak kandung b. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. 63. 73. 70.banksoalanspm.blogspot. Orang yang baru berkahwin d. kejora. Bintang timur (bintang barat. Kaum kerabat sendiri 68. johar. pagi.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. Orang yang baru bekerja b. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. 72. Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. Anak yang akan atau baru dilahirkan. 66. (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang. Kaki judi Orang yang suka berjudi. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya. 62. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan. 74. 61.

tangkas. Buta hati a. 3. Tidak berhari perut. 75. Berat tulang Malas. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Naik darah Menjadi marah. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar. Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban. 6.banksoalanspm. 5. 76. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. Buat baik berpada-pada. 77. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. Hati kecil 19 www.blogspot. 8. 7. 10. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). Berat sama dipikul. 4. 2.com . kejam b.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. pertubuhan dll). ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan. tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat. Ringan tulang Rajin bekerja. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. 9. 11.

Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. 13. perahu sudah di air (apa digaduhkan. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). tidak akan berhasil lagi. 20 www. 15. Suka memberi. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti.banksoalanspm. 22. Pengasih. 14.Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). Duduk sama rendah. 12. 16. 19. perahu sama di air) a.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. b. kalau sudah besar. 18. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan. 20. tidak kedekut b. Pemuda harapan bangsa. 21. penyayang 23. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. tidak membuat apa-apa. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. baik hatinya. tidak angkuh (sombong). Dayung sudah di tangan.blogspot. haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat. Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. Rendah hati Suka merendahkan diri. pengayuh sama di tangan. Jika kedua-dua sama hajatnya. Murah hati a. Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi).com . 17.

35. Tak ke mana belut. tidak berlebihan 25. rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). harga diri. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. b. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). Ki maruah. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36. Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. (seperti) melukut di tepi gantang a. 30. 28.banksoalanspm. Lari (melarikan diri). kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan). 33. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup. Tak (tidak) lapuk dek hujan. Air muka a. tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). 29. Kais (mengais) pagi makan pagi. 31.com . 37. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. Permukaan air. b. 34. Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri.24. sudah direka-reka akan gunanya. b. c.blogspot. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). Disangka panas sampai ke petang. Buang belakang a. 26. Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. b. Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. Anak buah a. 32. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). 27.

dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). 50. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 22 www. Sekali (jalan) terkena.com . kelihatan selalu kesal. Melanting menuju tampuk. b. Makan angin a.blogspot. Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. 52. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). 44. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). 48. 38. berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. 39. 46. Harapkan sokong. Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. 42. Keras kepala Degil 41. dll). 49.Tidak keruan air mukanya. layar dll). Mendapat angin (kapal. b. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47.banksoalanspm. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. 43. Hal orang yang sangat kecewa. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. melapangkan fikiran dll). 40. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat.Sangat sedih. 45. 51. bunyi.

hujan batu di negeri sendiri. 3. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. Mercu tanda Lambang kemegahan. Bersatu kita teguh. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. 11. (Hujan emas di negeri orang. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). 7. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak. Bukit sama didaki. Dimana ada kemahuan.banksoalanspm.TINGKATAN 5 1. 10. tidak sebaik negeri sendiri. 9. kita akan menjadi lemah. Lintah darat Orang yang makan riba. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). 23 www. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu.blogspot. Hujan emas di negeri orang. Hati gajah sama dilapah.com . jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. 6. 12. 2. 8. 4. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. 5. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya.

24. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. idea. 16. Sedikit-sedikit. 20. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. Mencari jalan Mencari ikhtiar. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. 17. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). Ibarat telur sesangkak. usaha. 18. 22. 15. 14. akhirnya berjaya juga. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami.13. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat.com .blogspot. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya.banksoalanspm. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. 19. Di mana bumi dipijak. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. Berakit-rakit ke hulu. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. 23. 21. Bulat air kerana pembentung. 24 www. Kalau tidak dipecahkan ruyung. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa. Lawannya : Yang bulat datang bergolek. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. Bagai kacang lupakan kulit = panas hari.

Daripada sedikit menjadi banyak b. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. kalau sudah besar. Buah mulut Bahan perbualan 28. Bunga dedap (laksana bunga dedap. 26. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Buah fikiran Pendapat 29. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat.com . Genggam bara api.banksoalanspm. ketika sudah aur apa gunanya) a. 30. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. 27. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. 34. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. Setitik dijadikan laut. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. 32. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. 37. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung. tidak akan berhasil lagi. setitik menjadi laut a. Tangkai jering Orang yang kedekut. 36. 33. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja.blogspot. 31. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. b. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. 35.25. susah hendak mendidiknya.

41. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. 48. 39. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. 49. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. Mata hati Perasaan hati 44. 42.blogspot.banksoalanspm. sinar mata b. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. 50. Mencari akal (fikiran. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. Kilau mata. buah hati c. batang yang tersedia dilepaskan. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan.com . jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan.38. Iran. Mendengar guruh di langit. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. Air seni Air kencing. Cahaya mata a. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. Arab dan juga Eropah). 43. 47. anak 26 www. air kecil 46. Kekasih. 40. barang yang tersedia dilepaskan. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang.

62. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. 52. suka memberi. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Lidah tidak bertulang a.com . 55. pengasih dan penyayang 53. Bermurah hati a. Berpeluk tubuh (tangan) a. malas berusaha (bekerja) 58. Akar umbi a. (Me) tunjuk belang a.blogspot. Anak dagang Orang asing 54. tidak kedekut b. 57. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang).banksoalanspm. 60. Ada hati Ada keinginan 56. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www. Akar tunjang b.51. merajuk hati) Merasa tersinggung. Anak yang diambil sebagai anak 61. 59. 64. Kecil hati (jauh hati. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat. Memperlihatkan kekuasaannya. Anak emas a. berdakap (bersilang) tangan di dada b. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). Peluh dingin (seni. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak.

69. 66. harus pandai menyimpan rahsia.banksoalanspm. 71. 65. 68. 72. Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati.com . alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan.b.blogspot. 67. Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). 70. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan. Berbadan dua Hamil 28 www. Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful