Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

Mulai hendak berjalan b.banksoalanspm. kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental. 34. jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. suka duka). Hendak seribu daya.28.blogspot. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. Mulai bertindak 33. 39. Ada hati Keinginan 36. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya. 37. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. 32. Diam-diam ubi berisi. 38. makin berisi makin rendah. buah mulut. jangan seperti lalang. manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. 31. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. Ambil langkah a. jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. milik) seseorang. pecah satu pecah semua(nya). Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. 3 www. Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis. Biar putih (berputih) tulang. Harimau mati meninggalkan belang. 30. 29. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). 40. Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. ( seperti telur dua sebanding.com . Buah fikiran Pendapat 35. Umpama (ibarat) telur sesangkak. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi.

(Lemak) manis jangan terus ditelan. 43. 46. pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak). Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. 49. besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. 53. Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar.blogspot.com . 45. 51. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. 52. bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. 48. kita akan menjadi lemah. 42.41. Bersatu teguh. 44. Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa. wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak.banksoalanspm. Kalau kail panjang sejengkal. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www. 50. Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha.

jantung hati. sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan.54. Ringan tulang Rajin bekerja. bersakit-sakit dahulu.com . Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. tangkas 58. 56. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. 65. tidak membuat apa-apa. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. Berakit-rakit ke hulu. tidak akan berhasil lagi. Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan. Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62. 61. 64. berenang-renang ke tepian. 5 www. layar dll). kalau sudah besar. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah. Anak emas a. 55. ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. 63. 66. sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik. Buah hati Orang yang dikasihi. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal.banksoalanspm. 67. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas.blogspot. 60. 59.

Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Anak buah a. 74. Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80.blogspot. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. 71. Darah panas Pemarah. Kata dikota Janji mesti ditunaikan. kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan. 76. Seperti (Bagai) enau dalam belukar. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. 79. 81. Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). 75.68.banksoalanspm. 72. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. lekas marah 77. 6 www. jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c. 78. 70. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik. tidak boleh diubah lagi.com . Masa itu emas Masa sangat berharga 69.

Buah hati Orang yang dikasihi. cetek akal. biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya. Berkahwin dahulu daripada kakak b. Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). jantung hati 8. Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Baik sangka Rasa muhibah 13. 11. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin. Bongkak. picik. Alang-alang menyeluk pekasam. bangga. dia akan beroleh rezeki 2. 5. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10.banksoalanspm. sombong 7.TINGKATAN 2 1. Perang dingin a. pendek akal. 9. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. gembira b. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. b. 6. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. 4. 12. 3.com .blogspot. Singkat akal Tidak bijak. Perang secara saling menggertak. Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan. Besar hati a. Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan. Langkah bendul a.

Berdiri sama tinggi (tegak). Mencolok mata a. menyakitkan hati. Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19. Tangkai jering Kedekut 23.14. Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17. Bidan terjun a. Salah adat Tidak mengikut adat 24. Mencucuk mata. Kalah perang 28. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. memberi malu. 15. c. membangkitkan marah orang yang melihat. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. b. Nampak jelas kelihatan benar. 16. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Jantung hati Orang yang dikasihi 25.banksoalanspm. 8 www. Berbalik hati Berubah hati. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. Pecah perang a.blogspot. Mula terlibat dalam peperangan b. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan. Lapang dada Lega.com . gembira 21. 18. Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27.

Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan.com . Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar. 36. Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb). 42. Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. 32. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. malu berdayung poerahu hanyut. 35. (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan. Malu bertanya sesat jalan.banksoalanspm. 33.29. 40.blogspot. 9 www. 38. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai. 37. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. a. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. Malu makan perut lapar b. 43. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. 30. kita akan menjadi lemah. 41. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja.

Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56. Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b.com .( bukit sama didaki. tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. 54.blogspot. ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata). Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50. 10 www. 46. 57. berasa belas sungguh 51. Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya. Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). Berat sama dipikul. ke laut sama direnangi. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan. 55. 48. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). ke lurah sama dituruni. 47. Ibarat burung. Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh. Ke bukit sama didaki. jangan putih mata ( berputih tulang. 52.44. Campur tangan a. 53. Biar putih tulang. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. Kalau tidak berada-ada. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. 49.banksoalanspm. Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll). Terkait atau terlibat dalam hal orang dll.

58. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah. Lawannya : Rupa dapat diubah. buah bibir. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda). Hidup dikandung adat. Tangkai jering Kedekut. Dapat sama laba. Rupa tak dapat diubah. 69. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. 63. (bapa borek anak rintik). perangai tak dapat diubah. Bagaimana acuan. Kecil jangan disangka anak. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. 67. 71. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya. besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak. (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). meminta pada yang ada. 66. 60. 62. 11 www. 68. Lintah darat Orang yang makan riba. mati dikandung tanah. 70. setelah mati terserlah kepada Tuhan. kerugian akan ditanggung bersama-sama.blogspot. manja pada yang sayang. 64. Buah fikiran Pendapat 65. sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka.com . 61. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku. 59. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. Merajuk pada yang kasih.banksoalanspm.

Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. Sememangnya begitu. Mendapat angin (kapal. sangat pemarah.banksoalanspm. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat.blogspot. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha. Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. Bertikam lidah Bertengkar 86. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya).72. 78. Makan angin a. lidah biawak) Tidak tetap perkataan. sudah seharusnya. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah. Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). 12 www. Menapak baru setapak. sudah sewajarnya. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah. Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b. c. tidak boleh dipercayai perkataannya. 81. 76. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73. 80. dll) 85.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. melapangkan fikiran. layar. Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya. 84. jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang. 79. Kalau takut dilambung ombak. 82. (seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini). 74. 83.com . 77. dll) b. 75. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang.

blogspot. 100. gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. Kaum kerabat sendiri 89. Terdengar guruh di langit. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. tidak malu. khabar yang belum sah. 91. Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. Khabar angin Desas-desus. Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan. silir-semilir. dll perangainya). Anak kandung b.87. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. 93. air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit.com .banksoalanspm. 99. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. 98. kurang berakal dan belum berpendapat. kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah. 97. (Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). pemberani. Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. 94. 90. tergamak melakukan sendiri. Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi. 88. Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk). 96. Darah daging a. Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran. 92. barang yang tersedia dilepaskan. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin). 13 www. Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). 95.

akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. 10. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. Hendak belajar berenang dapatkan itik. (Berapa) Berat mata memandang. yang kurang baik pun berguna juga. Hasil pekerjaan b. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. 6. Ada jalan Ada cara. (kalau) tidak ada rotan. Hendak seribu daya. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. 2. hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. 9. ikhtiar. 3. 5. 14. 8.banksoalanspm. oleh-oleh. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. Biar jatuh terletak. 12. Buah tangan a. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13. usaha. Barang yang dibawa di perjalanan. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya.TINGKATAN 3 1. Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya. Di mana ada kemahuan. 7. 11. Kemenyan sebesar lutut. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai.com . Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah. 14 www. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. 4. tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang. jika tidak dibakar.blogspot. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain.

Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu. 18. dua tiga maksud tercapai. biduk ke hilir 23. Kacang hantu Orang jahat.blogspot. kita akan menjadi lemah. 17. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung. Berkayuh sambil bertimba 20. Sekali melakukan pekerjaan. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. barang yang ada pula hilang atau habis. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah. lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. dua tiga pulau terlampau) 24. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. minum air 22. Sekali membuka pura. 26. 19. 25.banksoalanspm. Sambil berdendang. Sambil menyelam. Yang dikejar tak dapat. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah. 29. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. 28. 16.(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja.15. Carik-carik bulu ayam. Ke sungai sambil mandi 21. Bersatu teguh. Belayar sambil memapan. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. maksud tercapai 15 www.com . 30. 27. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu.

43. (Mem) buka mata a. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. Lembut hati Baik hati. 35. 45. 44. 44. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin.) jika tidak ada sebabnya. 34. Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. menginsafkan. Ular menyusur akar. b. Langkah kanan Mujur. Bagai kerakap tumbuh di batu. Kalau tiada angin bertiup. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan. 32. 40. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa. Arab dan juga Eropah) 36. menyedarkan. Iran. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. 33. Biar mati anak. 38. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. elok perangai (budi bahasa). 41. Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India.com . Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll).blogspot. tidak akan hilang bisanya.banksoalanspm. pendiam). hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat.31. sopan. Dalam tangan 16 www. Otak cair (cair otak) Pandai 42. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37.

53. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu. 50. Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit. Otak batu (otak beku) Bodoh. telor. melapangkan fikiran dll). bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. 57. 49. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 56. Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja. Bulat air kerana pembentung. 47.blogspot.banksoalanspm. 58. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 46. b. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. 54. b. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Makan angin a. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. 51. Ayam tambatan Orang harapan 48. Habis madu sepah dibuang 17 www. 55.Dalam kekuasaan (kemampuan.com . 59. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. Ayam di kepuk mati kelaparan. milik) seseorang. jantung hati. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a. Mendapat angin (kapal. sudah tentu dapat atau akan diperolehi. Buah hati Orang yang dikasihi. 52. layar dll). bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh.

zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari. Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. 62. 61. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. 70. 67. Kaki joli Orang yang suka joli. johar. 66. kejora. 71. Darah daging a. Orang yang baru bekerja b. Masa itu emas Masa sangat berharga. Bintang timur (bintang barat. 72.com . Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. 60. Kaum kerabat sendiri 68. Orang baru a. 65. anak kandung b.banksoalanspm. Kaki judi Orang yang suka berjudi. Orang yang baru berkahwin d. setelah itu ditinggalkan. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. 73. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang.blogspot. 18 www. Anak yang akan atau baru dilahirkan. 74. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan. 63. pagi. 69.

tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat. Ringan tulang Rajin bekerja. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan.banksoalanspm. 8. 75. 10. Berat sama dipikul. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. 3. Naik darah Menjadi marah.blogspot. 2. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. Berat tulang Malas. 7. Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban. 9.com . 5. tangkas. kejam b. 4. 11. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. 77. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer. Tidak berhari perut. pertubuhan dll). Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). 76. Buta hati a. Hati kecil 19 www. 6.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. Buat baik berpada-pada.

Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). baik hatinya. Rendah hati Suka merendahkan diri. kalau sudah besar. haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat.blogspot. tidak angkuh (sombong). Murah hati a. tidak kedekut b. tidak akan berhasil lagi. pengayuh sama di tangan. perahu sudah di air (apa digaduhkan. 20 www. Duduk sama rendah. 12. 18. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. 15. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda.Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). Suka memberi. Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. 14. Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 20. Jika kedua-dua sama hajatnya. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. Pengasih. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). Pemuda harapan bangsa. 19. 17.com . penyayang 23. 13. Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. perahu sama di air) a. 22.banksoalanspm. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan. tidak membuat apa-apa. Dayung sudah di tangan. b. 16. 21.

Tak ke mana belut. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan).blogspot. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). c.24. 30. Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru. 26. 34. tidak berlebihan 25. Anak buah a. Kais (mengais) pagi makan pagi. 31. 37. b. Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup. Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. b. 28. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. Air muka a. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36.banksoalanspm. 27. rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). b. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). (seperti) melukut di tepi gantang a. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). Buang belakang a. Ki maruah. 32. Permukaan air. Disangka panas sampai ke petang. sudah direka-reka akan gunanya. 35. Lari (melarikan diri). 29. 33. harga diri.com . Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. b. Tak (tidak) lapuk dek hujan.

50. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat. Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. 49. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47. 42. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). kelihatan selalu kesal. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. Sekali (jalan) terkena. Makan angin a.Tidak keruan air mukanya.banksoalanspm. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. 45. dll). Melanting menuju tampuk. (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan.Sangat sedih. b. layar dll). 52. 22 www. bunyi. Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. 46. 40. dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). melapangkan fikiran dll).com . Hal orang yang sangat kecewa. 38. 48. 39. Keras kepala Degil 41.blogspot. b. 43. Mendapat angin (kapal. 51. Harapkan sokong. berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. 44.

jangan dibuat sesuatu pekerjaan. Bukit sama didaki. Hujan emas di negeri orang. 23 www. jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. hujan batu di negeri sendiri. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya. hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). kita akan menjadi lemah. tidak sebaik negeri sendiri. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. 7. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. 10. 2. beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit.TINGKATAN 5 1. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak. 6. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya.com . Mercu tanda Lambang kemegahan. 9. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. Lintah darat Orang yang makan riba. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. Bersatu kita teguh.banksoalanspm. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya).blogspot. 12. 5. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Dimana ada kemahuan. 8. (Hujan emas di negeri orang. 4. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. 3. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. 11. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Hati gajah sama dilapah.

di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. Di mana bumi dipijak. idea. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. Lawannya : Yang bulat datang bergolek. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. 20. 21. 24 www. 18. Berakit-rakit ke hulu. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. Kalau tidak dipecahkan ruyung. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat.com . Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). 23. usaha. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa. 17. 19. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya.banksoalanspm. Bulat air kerana pembentung. 22. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. 24. Mencari jalan Mencari ikhtiar. 15. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan.13. 14. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. Ibarat telur sesangkak.blogspot. akhirnya berjaya juga. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. Sedikit-sedikit. 16. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. Bagai kacang lupakan kulit = panas hari.

Daripada sedikit menjadi banyak b. 37. 32. ketika sudah aur apa gunanya) a. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. 34. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. susah hendak mendidiknya.blogspot. Tangkai jering Orang yang kedekut. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. Bunga dedap (laksana bunga dedap.25. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. 35. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. Buah fikiran Pendapat 29. 27. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. Buah mulut Bahan perbualan 28. setitik menjadi laut a. 33. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Setitik dijadikan laut. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah.com . b. 36. Genggam bara api. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung.banksoalanspm. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. 26. 31. kalau sudah besar. tidak akan berhasil lagi. Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. 30.

Mendengar guruh di langit. air kecil 46. barang yang tersedia dilepaskan. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). 47. 41. Iran. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu.com . jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. 40. Cahaya mata a. 39.38. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. sinar mata b. 42. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang. 49.banksoalanspm. Arab dan juga Eropah). 43. batang yang tersedia dilepaskan. Mata hati Perasaan hati 44. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. 50. Kekasih. buah hati c. 48.blogspot. Kilau mata. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. anak 26 www. Mencari akal (fikiran. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan. Air seni Air kencing.

tidak kedekut b. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). 55. Anak emas a. 64. Akar tunjang b. Berpeluk tubuh (tangan) a. Memperlihatkan kekuasaannya.banksoalanspm. 59. Akar umbi a.blogspot. (Me) tunjuk belang a. Anak dagang Orang asing 54. 57. 62. Ada hati Ada keinginan 56. 52. berdakap (bersilang) tangan di dada b. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www. Peluh dingin (seni. malas berusaha (bekerja) 58. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). 60.51. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Bermurah hati a. suka memberi. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. merajuk hati) Merasa tersinggung.com . Anak yang diambil sebagai anak 61. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63. Lidah tidak bertulang a. pengasih dan penyayang 53. Kecil hati (jauh hati. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat.

68. 69.b. Berbadan dua Hamil 28 www. 70. Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati. Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati.com . 65. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll).blogspot. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan. alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat.banksoalanspm. Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. 66. 72. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). 71. 67. harus pandai menyimpan rahsia. Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful