Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

blogspot. jangan seperti lalang. Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis.banksoalanspm. makin berisi makin rendah. 40. ( seperti telur dua sebanding. 29. kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. 31.com . Hendak seribu daya. Buah fikiran Pendapat 35. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. milik) seseorang. 37. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. 30. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya. Harimau mati meninggalkan belang. 38. Biar putih (berputih) tulang. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). Ambil langkah a. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi. Diam-diam ubi berisi. 39. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. Mulai hendak berjalan b. manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. Umpama (ibarat) telur sesangkak.28. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. pecah satu pecah semua(nya). jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. suka duka). 3 www. Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi. Mulai bertindak 33. diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental. 34. 32. Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan. buah mulut. Ada hati Keinginan 36.

bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. 52. Bersatu teguh. 49. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47. Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak. besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). 43. 45.41. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). 51. kita akan menjadi lemah. 48.blogspot. 50. 53.com . Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. (Lemak) manis jangan terus ditelan.banksoalanspm. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www. Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa. Kalau kail panjang sejengkal. Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. 44. 46. pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak). 42. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar. Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang.

5 www. Berakit-rakit ke hulu. ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah.54. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. layar dll). anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. berenang-renang ke tepian. 64. kalau sudah besar. 56. Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik. 65. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan. 60. 59. Anak emas a. 66. tidak membuat apa-apa. bersakit-sakit dahulu. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. 63. Ringan tulang Rajin bekerja.blogspot. jantung hati.com . tangkas 58. sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. 67.banksoalanspm. Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. tidak akan berhasil lagi. Buah hati Orang yang dikasihi. 61. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. 55. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62.

blogspot. kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c. 6 www. 81. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. Anak buah a. 76. tidak boleh diubah lagi. lekas marah 77. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73. 71. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Masa itu emas Masa sangat berharga 69. 79.com . Seperti (Bagai) enau dalam belukar. 70. jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. 78. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang).banksoalanspm. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik.68. 75. 74. Darah panas Pemarah. Kata dikota Janji mesti ditunaikan. Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 72. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja.

Singkat akal Tidak bijak. 4.blogspot.com . Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan. pendek akal. 11. gembira b. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. Alang-alang menyeluk pekasam. picik. bangga.TINGKATAN 2 1. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. jantung hati 8. 6. 12.banksoalanspm. Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Perang dingin a. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin. Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). cetek akal. Perang secara saling menggertak. sombong 7. Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan. 9. Berkahwin dahulu daripada kakak b. dia akan beroleh rezeki 2. Baik sangka Rasa muhibah 13. 3. Langkah bendul a. b. Buah hati Orang yang dikasihi. biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya. 5. Besar hati a. Bongkak.

Bidan terjun a. memberi malu. Salah adat Tidak mengikut adat 24.blogspot. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17. Mula terlibat dalam peperangan b. Pecah perang a.14. Mencolok mata a. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan. Berdiri sama tinggi (tegak). Tangkai jering Kedekut 23. gembira 21. 8 www. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22. Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27. Mencucuk mata. Kalah perang 28. 18. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. Nampak jelas kelihatan benar. 16. Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19. b. membangkitkan marah orang yang melihat. Jantung hati Orang yang dikasihi 25.com . 15. Lapang dada Lega.banksoalanspm. Berbalik hati Berubah hati. menyakitkan hati. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. c.

Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb). 43. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai. Malu bertanya sesat jalan. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. malu berdayung poerahu hanyut. Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 30. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya. 38.banksoalanspm. Malu makan perut lapar b.29. 40. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan. Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. 32.com . alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. 9 www. 37. Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 33. Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar. (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. a. 41. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 36. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. 35.blogspot. 42. kita akan menjadi lemah.

10 www. Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50. jangan putih mata ( berputih tulang. Ke bukit sama didaki. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b. 47. Berat sama dipikul. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam. Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya.com . ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata). berasa belas sungguh 51. 48. Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll). tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. Terkait atau terlibat dalam hal orang dll. 55. Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56. 49. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki.blogspot. mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan. 53. 54. Biar putih tulang. 46. 52. ke lurah sama dituruni. Campur tangan a. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat).banksoalanspm. 57.( bukit sama didaki. ke laut sama direnangi. Kalau tidak berada-ada. Ibarat burung.44.

62. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya. kerugian akan ditanggung bersama-sama. 60. (bapa borek anak rintik). Tangkai jering Kedekut. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku. Rupa tak dapat diubah. Lintah darat Orang yang makan riba. Bagaimana acuan. manja pada yang sayang. besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. 61. setelah mati terserlah kepada Tuhan. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. 11 www. perangai tak dapat diubah. 67. 69.banksoalanspm. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. 66. 64. 68. Dapat sama laba. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda). Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. meminta pada yang ada. Lawannya : Rupa dapat diubah. 63. sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi. 71. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah. mati dikandung tanah. (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). buah bibir.com . Merajuk pada yang kasih. Kecil jangan disangka anak.blogspot.58. 70. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. Buah fikiran Pendapat 65. 59. Hidup dikandung adat.

(seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. 12 www. Sememangnya begitu. Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang. Mendapat angin (kapal. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. Kalau takut dilambung ombak. Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. 84. layar. Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). sudah seharusnya. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat.banksoalanspm. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini).72. Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. Makan angin a. 74. Bertikam lidah Bertengkar 86. 81. jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang. sudah sewajarnya. 75. Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha. sangat pemarah. dll) 85. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b. 83. 79. 77. c.blogspot. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. Menapak baru setapak. 76.com . 82. 80. tidak boleh dipercayai perkataannya. dll) b. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73. melapangkan fikiran. Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. 78. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. lidah biawak) Tidak tetap perkataan.

(Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). 94. 13 www. 90. dll perangainya). 100. gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan.87. pemberani. Khabar angin Desas-desus. Terdengar guruh di langit. Anak kandung b. tidak malu. 92. air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. 97. 98. Kaum kerabat sendiri 89. Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk). silir-semilir. barang yang tersedia dilepaskan. kurang berakal dan belum berpendapat.banksoalanspm. tergamak melakukan sendiri. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin).com . Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi. Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. 96.blogspot. Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah. 95. Darah daging a. 91. Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. 93. Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran. khabar yang belum sah. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. 99. 88.

banksoalanspm. Hendak seribu daya. 12. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. jika tidak dibakar. oleh-oleh. yang kurang baik pun berguna juga. 2. 14. (Berapa) Berat mata memandang. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain. 4. 5.com . Di mana ada kemahuan. ikhtiar. 11. Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak.TINGKATAN 3 1. 6. Buah tangan a. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13. Hendak belajar berenang dapatkan itik.blogspot. 9. 3. hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. Hasil pekerjaan b. Kemenyan sebesar lutut. akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. (kalau) tidak ada rotan. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang. 7. usaha. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah. 10. Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya. Barang yang dibawa di perjalanan. 8. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. 14 www. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. Biar jatuh terletak. Ada jalan Ada cara.

barang yang ada pula hilang atau habis.banksoalanspm. Ke sungai sambil mandi 21. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. Sambil berdendang. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. Sambil menyelam. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. kita akan menjadi lemah.(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja.com . 30. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. 17. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. 29.blogspot. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah. lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung.15. Kacang hantu Orang jahat. 28. 18. Sekali membuka pura. 19. Yang dikejar tak dapat. biduk ke hilir 23. Berkayuh sambil bertimba 20. 26. minum air 22. Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu. dua tiga pulau terlampau) 24. 25. Belayar sambil memapan. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah. maksud tercapai 15 www. Carik-carik bulu ayam. 27. Bersatu teguh. Sekali melakukan pekerjaan. 16. dua tiga maksud tercapai.

hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. 45. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39. Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India.com .31. Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll). Iran. 44. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37. Lembut hati Baik hati. 38. sopan. Langkah kanan Mujur. Arab dan juga Eropah) 36. 34. menginsafkan. 44. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. (Mem) buka mata a. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. Biar mati anak.banksoalanspm. 41.blogspot. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. 32. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. 33. tidak akan hilang bisanya. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin. elok perangai (budi bahasa). 35. menyedarkan. Kalau tiada angin bertiup. 43. Ular menyusur akar. Bagai kerakap tumbuh di batu. 40.) jika tidak ada sebabnya. Dalam tangan 16 www. Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. b. pendiam). Otak cair (cair otak) Pandai 42.

sudah tentu dapat atau akan diperolehi. b. 56. Buah hati Orang yang dikasihi. Makan angin a. Ayam tambatan Orang harapan 48. Habis madu sepah dibuang 17 www. 46. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. Bulat air kerana pembentung. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 49. milik) seseorang. Mendapat angin (kapal. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. 52. telor.Dalam kekuasaan (kemampuan. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a. jantung hati. 57. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa.banksoalanspm. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan. 59. 51.com . 58. 50. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu. Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit. melapangkan fikiran dll). 54. b. bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh. 53. 47. layar dll). Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja. Ayam di kepuk mati kelaparan. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 55. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. Otak batu (otak beku) Bodoh.blogspot.

62. 63. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. Kaki joli Orang yang suka joli. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. pagi. 70. Orang yang baru bekerja b. kejora.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. 67. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya. 74. 71. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. 61. Orang yang baru berkahwin d.banksoalanspm. 65. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan. Masa itu emas Masa sangat berharga. setelah itu ditinggalkan. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. Anak yang akan atau baru dilahirkan. 69. 66. 73. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. 72. Kaki judi Orang yang suka berjudi. Kaum kerabat sendiri 68. johar. (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang.blogspot. Darah daging a. Bintang timur (bintang barat. zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari. 60. anak kandung b.com . Orang baru a. 18 www.

8. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan. 6. 76.banksoalanspm. 7. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. Buat baik berpada-pada. 10.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri. pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri. 4. tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat.com . 77. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. Tidak berhari perut. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. Buta hati a. Berat tulang Malas. pertubuhan dll). Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban. kejam b. Hati kecil 19 www. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). tangkas. 9. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer.blogspot. Ringan tulang Rajin bekerja. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar. Berat sama dipikul. 3. 11. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. 2. Naik darah Menjadi marah. 5. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). 75.

perahu sama di air) a. 21. tidak akan berhasil lagi.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. penyayang 23. 17. Duduk sama rendah. Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja.com . 12. tidak kedekut b. 19. Jika kedua-dua sama hajatnya. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan. tidak membuat apa-apa. kalau sudah besar. 20 www.Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). Suka memberi. Pemuda harapan bangsa. Dayung sudah di tangan. Murah hati a. 22. 16. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. perahu sudah di air (apa digaduhkan.blogspot. Rendah hati Suka merendahkan diri. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. 13. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. 20. 14.banksoalanspm. 15. 18. baik hatinya. b. Pengasih. pengayuh sama di tangan. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. tidak angkuh (sombong). haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat.

harga diri. 35. Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri. b. Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 32. 29. sudah direka-reka akan gunanya. Tak ke mana belut. Anak buah a. Lari (melarikan diri). 28. 27. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. Disangka panas sampai ke petang. Permukaan air. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36. b. 26. 30. Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. Kais (mengais) pagi makan pagi. kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan). Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). b. Buang belakang a. c. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru. (seperti) melukut di tepi gantang a. Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. tidak berlebihan 25. 37. 31. 33. 34. Air muka a.24.banksoalanspm. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup. Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu).com . Ki maruah. tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). Tak (tidak) lapuk dek hujan.blogspot. rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). b.

Harapkan sokong.banksoalanspm. 43. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat. 40. bunyi. dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). kelihatan selalu kesal. Sekali (jalan) terkena. melapangkan fikiran dll). 39. 42. Melanting menuju tampuk. sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). 22 www. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47. b. Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak. Mendapat angin (kapal. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). 48.blogspot. layar dll). 51. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti.Sangat sedih. Hal orang yang sangat kecewa. 44.com . berat sebelah dalam membuat keputusan dll. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). Keras kepala Degil 41. 49. dll). 46. 52.Tidak keruan air mukanya. (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. 50. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a. Makan angin a. Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. b. 38. 45.

hujan batu di negeri sendiri. Bersatu kita teguh. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 3. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. 4. beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. Hati gajah sama dilapah. jangan dibuat sesuatu pekerjaan.com . Mercu tanda Lambang kemegahan. 11. 9. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). tidak sebaik negeri sendiri. 7. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak.TINGKATAN 5 1. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 10. Lintah darat Orang yang makan riba. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. 6.blogspot. 5. di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. 23 www. 2. (Hujan emas di negeri orang. kita akan menjadi lemah. Dimana ada kemahuan. hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). 8. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. Hujan emas di negeri orang. 12. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Bukit sama didaki.banksoalanspm.

usaha. idea. 24. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian.blogspot. lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. 23. 17.13. 15. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. Kalau tidak dipecahkan ruyung. Di mana bumi dipijak. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). Bagai kacang lupakan kulit = panas hari. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. 22. Berakit-rakit ke hulu. 24 www. Mencari jalan Mencari ikhtiar. Ibarat telur sesangkak. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa.com . lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. 19. akhirnya berjaya juga. 18.banksoalanspm. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. Bulat air kerana pembentung. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. 21. 20. Lawannya : Yang bulat datang bergolek. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. Sedikit-sedikit. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. 14. 16. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan.

33. 26.com . Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda.blogspot. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. Genggam bara api. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung. Buah mulut Bahan perbualan 28. Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. Tangkai jering Orang yang kedekut. Setitik dijadikan laut. tidak akan berhasil lagi. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. susah hendak mendidiknya. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Bunga dedap (laksana bunga dedap. setitik menjadi laut a. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. 36. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. Daripada sedikit menjadi banyak b. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. Buah fikiran Pendapat 29. 30. 27. 37. 32. 35. ketika sudah aur apa gunanya) a. 34. kalau sudah besar. b.25. 31.banksoalanspm. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba.

air kecil 46. 49. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan). buah hati c. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. Iran. sinar mata b. Mendengar guruh di langit. Cahaya mata a. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. barang yang tersedia dilepaskan.blogspot. Arab dan juga Eropah). Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. Kekasih.com . 42. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. 39. 41. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. 47. 48.38. Kilau mata. Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. Mata hati Perasaan hati 44. anak 26 www. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan. 50. 40. Mencari akal (fikiran. 43. Air seni Air kencing. batang yang tersedia dilepaskan. jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan.banksoalanspm.

Memperlihatkan kekuasaannya. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Anak emas a. Anak yang diambil sebagai anak 61. 64. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www.banksoalanspm. pengasih dan penyayang 53. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). 57. 52. malas berusaha (bekerja) 58. Anak dagang Orang asing 54. Peluh dingin (seni. Akar tunjang b. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. Berpeluk tubuh (tangan) a. Bermurah hati a. tidak kedekut b. 55. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. 59. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat.blogspot. berdakap (bersilang) tangan di dada b.51. Akar umbi a. Kecil hati (jauh hati. Ada hati Ada keinginan 56. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. suka memberi. 60. merajuk hati) Merasa tersinggung.com . (Me) tunjuk belang a. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63. 62. Lidah tidak bertulang a.

71. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab). Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan. 72.blogspot. Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat. Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan. Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat. 67. harus pandai menyimpan rahsia. 69. Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati. gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati. 68. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). Berbadan dua Hamil 28 www. 65.com . alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya).banksoalanspm. 66. Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. 70.b.