Senarai Peribahasa untuk Pelajar Sekolah Menengah TINGKATAN 1

1. Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain. Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. 2. Tangan terbuka a. Suka menolong orang yang dalam kesusahan, murah hati. b. Dengan tangan terbuka = ikhlas atau suka hati (menerima sesuatu dll). 3. Besar hati a. Bangga, gembira b. Bongkak, sombong 4. Bulat hati a. Lurus hati b. Tegap (teguh) hati, sungguh-sungguh 5. Buah tangan a. Hasil pekerjaan b. barang yang dibawa daripada perjalanan, oleh-oleh 6. Ringan mulut ( lidah ) a. Peramah, lancar dan fasih tutur katanya, suka bercakap. b. Suka cerewet (banyak mulut) 7. Tajam akal Mudah menangkap sesuatu atau mengerti, pintar, cerdik. 8. Ambil (mengambil) berat Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu atau seseorang). 9. (Bagai) layang-layang putus tali Sudah putus harapan (bergantung pada nasib) 10. Bagai (seperti) cincin dengan permata Sama padan, cocok benar 11. Bagaimana acuan begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka (bapa borek anak rintik). 12. Bagai minyak dengan air (minyak dengan air adakah bercampur) Orang bermusuhan atau yang tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu. 13. Bagai murai dicabut ekor Perempuan yang suka bercakap banyak.

1

www.banksoalanspm.blogspot.com

14. Bagai pucuk (enau) dilancarkan (diluncurkan) Sangat laju atau luncur perginya 15. Seperti lipas kudung Selalu bergerak dengan cepat (pantas lagi cekap membuat kerja).

16. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). 17. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja, tidak membuat apa-apa. 18. Hancur hati Sedih, putus asa. 19. Tali barut Orang yang menjadi ampama (penyampai rahsia dll) orang lain, barua. 20. Bagai anjing buruk kepala (kepala busuk) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana ia pergi dihinakan orang juga. 21. Mencari akal Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan. 22. Baik berjagung-jagung sementara (padi belum masak) menanti padi masak Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. 23. Alah bisa tegal (kerana) biasa Segala kesudahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa. 24. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). 25. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-beringat. 26. Jauhari juga yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. 27. Ukur baju di badan sendiri Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita.

2

www.banksoalanspm.blogspot.com

Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang (baik membawa resmi padi. 37. Biar putih (berputih) tulang. suka duka). Diam-diam ubi berisi. makin berisi makin rendah. 39. 38. Umpama (ibarat) telur sesangkak. pecah satu pecah keduanya) Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. Ada hati Keinginan 36. jangan (ber)putih mata Lebih baik mati daripada menanggung malu. 32. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin. makin lama makin tinggi = seperti resmi padi. Buah fikiran Pendapat 35. 40. buah mulut. 30. Harimau mati meninggalkan belang. melainkan dima ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. pecah satu pecah semua(nya). Asam garam Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit manis. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. 29. jangan seperti lalang. 3 www.blogspot. Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam). kian berisi kian tunduk = semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong). Hendak seribu daya. Mulai hendak berjalan b. 31. milik) seseorang. Ambil langkah a. manusia mati meninggalkan nama (gajah mati meninggalkan gading) Orang yang berjasa itu akan selalu disebut-sebut orang walau berapa lama pun ia telah mati. Mulai bertindak 33. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebaikannya.28. sudah tentu dapat atau akan diperoleh. Dalam tangan Dalam kekuasaan (kemampuan. ( seperti telur dua sebanding. 34.banksoalanspm.com . jangan membawa resmi lalang) Seperti buah padi. diam-diam besi berkarat (diam ubi lagi kental.

besar jangan (tidak boleh) disangka bapa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang tua). Hidup Ini Satu Perlumbaan Dalam kehidupan seharian. 51. Kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. pahit jangan (terus) dibuang (dimuntahkan) Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak (harus dipertimbangkan dalam-dalam sebelum sesuatu perkara diterima atau ditolak).41. 46. wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara. Kebudayaan Sendi Perpaduan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa. kita akan menjadi lemah. jangan lautan hendak diduga Kalau pengetahuan (kebolehan) itu sedikit. 50. 42.banksoalanspm. Tangan yang menghayun (mengayun) buaian mampu menggoncang dunia Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. (Lemak) manis jangan terus ditelan. 49. 53. 45. Berkatalah benar walaupun pahit Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang. 43. bercerai roboh (cogan kata) Kalau kita bersatu padu. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik.blogspot. Bersatu teguh. Kalau(jika)tidak dipecah (kan) ruyung manakan (di mana) boleh (men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha.com . Kalau kail panjang sejengkal. jangan hendak berbuat (melawan dll) sesuatu yang besar. Nasi sudah menjadi bubur Perbuatan yang sudah terlanjur (tidak dapat diubah lagi). 44. Kecil jangan (tidak boleh) disangka anak. 52. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar 4 www. 48. Hidup segan mati tak mahu Orang yang hidup melarat (miskin atau selalu sakit-sakit) 47.

Orang yang dikasihi oleh majikannya (diberikan layanan istimewa) 57. Tulang empat kerat Anggota badan (kaki dan tangan). Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat Dengan kesihatan yang baik.blogspot. tangkas 58. Anak emas a. Buah hati Orang yang dikasihi. 65. Sayangkan (kasihkan) anak tangan-tangankan. Bertangguh itu pencuri masa Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. 61. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya( Tatkala rebung tiada dipatah. tidak membuat apa-apa. Bagai bulan (purnama) empat belas Peri keelokan muka perempuan 62. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. berenang-renang ke tepian.54. Makan angin Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. Anak yang diambil sebagai anak oleh orang asing c. seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas. 67. 66. 60. 63. layar dll). sayang di negeri ditinggalkan = Yang disayangi itu janganlah dimanjamanjakan. ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. melapangkan fikiran dll) Mendapat angin (kapal. Membaca jambatan ilmu Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan. 55. 59. tidak akan berhasil lagi. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja.banksoalanspm. 64. Ringan tulang Rajin bekerja. bersenangsenang kemudian Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. 5 www.com . kalau sudah besar. bersakit-sakit dahulu. sayangkan (kasihkan bini)isteri tinggaltinggalkan Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sayang di anak dilecuti. jantung hati. 56. Bersekutu bertambah mutu Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan. Berakit-rakit ke hulu.

kata-kata lebih tajam daripada mata pedang Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll) b. Seperti (Bagai) enau dalam belukar. Rezeki kalau secupak takkan jadi segantang (kalau secupak tidak boleh jadi segantang) Sesuatu sudah ditentukan. Anak buah a. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah.com . 72. 76. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang c. 79. jerat tidak melupakan pelanduk Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam. (Ber) putih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). Darah panas Pemarah. Masa itu emas Masa sangat berharga 69. 78. lekas marah 77. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja.blogspot. tidak boleh diubah lagi. 74. 70. Bagai bulan dipagar bintang Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. Kata dikota Janji mesti ditunaikan. Kancil juga lupakan jerat @ Pelanduklah yang melupakan jerat. 75. Padang jarak padang tekukur Padang atau tanah luas yang ditinggalkan (tidak dikerjakan). Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti 73. 81. 6 www.banksoalanspm. Sepakat/Muafakat Membawa Berkat Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik. Pekerja di kapal (kapal terbang dll) 80.68. 71.

Orang berbudi kita berbahasa = kata hikmat Orang telah berbudi kepada kita wajar dibalas dengan percakapan yang baik dan sopan. sombong 7. picik. 4. Buah hati Orang yang dikasihi. Kalau (Jika) tidak dipecahkan ruyung manakan (di mana boleh men) dapat sagunya Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha. Singkat akal Tidak bijak. Perang secara saling menggertak. Memperisterikan adik sedangkan kakaknya belum berkahwin 7 www. Besar hati a. 9. gembira b. 12.TINGKATAN 2 1. Berkahwin dahulu daripada kakak b. belum menggunakan senjata lagi untuk menyerang dsb. b. pendek akal. dia akan beroleh rezeki 2. Alang-alang menyeluk pekasam. Ada udang di sebalik batu Ada hal atau sesuatu yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan. Bongkak. Bergaduh dengan tidak bercakap ( suami isteri dll). Langkah bendul a. biar sampai ke pangkal lengan Kalau sudah terlanjur jahat biarlah sampai beroleh hasilnya. 11. cetek akal. (Mem) Bawa alamat Menandakan 10.com . 6. Genggam bara api biar (sampai) jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Baik sangka Rasa muhibah 13. jantung hati 8. Perang dingin a. Ringan tulang berat perut Sesiapa yang rajin.banksoalanspm. 3. 5. bangga.blogspot.

Berdiri sama tinggi (tegak). c.14. Salah adat Tidak mengikut adat 24. Tumbuk rusuk Perbuatan rasuah 26. Bidan terjun a. menyakitkan hati. 18. memberi malu. duduk sama rendah Sama taraf atau sejajar dengan. Jantung hati Orang yang dikasihi 25. Berbalik hati Berubah hati. Tangkap maut Mengambil mana-mana yang sempat (ada) sahaja 20. Orang yang diminta melakukan sesuatu pekerjaan secara mendadak (kerana orang yang sepatutnya tidak ada atau tidak hadir) 19. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian) 17.blogspot. Bidan yang dipanggil secara mendadak (tidak diberitahu terlebih dahulu) b. membangkitkan marah orang yang melihat. Tangkai jering Kedekut 23. 15. Lapang dada Lega. Mencucuk mata. Nampak jelas kelihatan benar. Kalah perang 28. 8 www. Mati kutu Tidak dapat berbuat apa-apa 22.banksoalanspm. Mencolok mata a. Pecah perang a. b. 16. gembira 21.com . Lain lubuk lain ikan(nya) Lain negeri lain negerinya 27. Batu loncatan Orang atau tempat yang dipergunakan untuk mencapai sesuatu. Mula terlibat dalam peperangan b.

33. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja. Alang-alang mandi biar basah (alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin.banksoalanspm. 9 www. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) 34. 38. Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). malu berdayung poerahu hanyut. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai berai. Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. Kecil tapak tangan nyiru (saya) tadahkan. 32. Biar titik jangan tumpah Biar menanggung kerugian kecil jangan menanggung kerugian besar. 35. 37. Malu bertanya sesat jalan. 42. Kalau tidak mahu berusaha tentulah tidak akan dapat mencapai kejayaan. 36. Jauhari jua yang mengenal manikam Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu. Muafakat membawa berkat Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan yang baik 31. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pandangannya. Bersatu teguh bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. Seperti (bagai) enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 41. 43. 40. (Baik) Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak (padi belum masak) Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik. Malu makan perut lapar b. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena ( mendapat kesusahan dll) baru beringat-ringat 39. Bagai ayam disambar helang Padi ditanam tumbuh lalang = untung yang malang (seperti isteri atau tunangan dirampas orang yang berkuasa. kita akan menjadi lemah. Menyatakan kasih atas nasihat atau pertolongan. a.com .blogspot.29. 30. Jauh berjalan luas pandangan (banyak pamandangan. Alah membeli menang memakai Tidak apalah mahal sedikit harganya asal barang itu kuat (tahan dsb).

mata terlepas badan terkurung Walaupun terpelihara baik tetapi tidak mempunyai kebebasan. Ibarat burung. Biar putih tulang. Seperti api dalam sekam (seperti api makan (dalam ) sekam ) Sesuatu yang berlaku dengan diam-diam. jangan berputih mata = Lebih baik berputih tulang daripada berputih mata) Lebih baik mati daripada menanggung malu. tak akan tempua bersarang rendah Tentu ada sebabnya (ada sesuatu yang tersembunyi) maka terjadi sesuatu hal. Membaca Jambatan Ilmu = Kata Hikmat Ilmu diperoleh menerusi pembacaan 56. 49.( bukit sama didaki. 46. Mengambil bahagian dalam atau memasuki hal orang (kejahatan dll) b.44. Terkait atau terlibat dalam hal orang dll. Seperti (bagai) hujan jatuh ke pasir Kebaikan (pertolongan dll) yang sia-sia (tidak berbalas) 50.blogspot. Ke bukit sama didaki. 57. Seperti embun di hujung rumput Tidak kekal dan segera hilang (kasih sayang dll). 47. 54. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Berat sama dipikul. 10 www. Campur tangan a. 53. ke lurah sama dituruni.banksoalanspm. Bagai (seperti) rusa masuk kampung Tercengang-cengang 45. jangan putih mata ( berputih tulang. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. 55. ke laut sama direnangi.com . Seperti lintah menghisap darah Orang yang mengenakan orang lain untuk mendapat keuntungan yang lebih (bayaran yang tinggi dll). Seperti harimau menyembunyikan (menyorokkan) kuku Orang berpengetahuan yang menyembunyikan pengetahuannya. 48. berasa belas sungguh 51. ke lurah sama menurun) Sepakat (seia sekata). Sayang seribu kali sayang Kasihan sungguh. Kalau tidak berada-ada. 52.

meminta pada yang ada. 11 www. Bunga dedap ( Laksana bunga dedap. (merajuk kepada yang kasih (sayang) ) Barang kehendak janganlah yang mustahil (hendaklah mana yang mungkin). sungguh merah berbau tidak) Orang yang elok dan tampan tetapi tiada berbudi. Lintah darat Orang yang makan riba. perangai dapat diubah Perangai seseorang dapat diubah sedangkan penampilannya dari segi fizikal akan tetap sama. besar jangan disangka bapa ( kecil jangan (tak boleh) disangka anak. Durian runtuh (dapat durian runtuh) Mendapat keuntungan dengan tidak disangka-sangka atau dengan tidak bersusah payah.banksoalanspm. Merajuk pada yang kasih. 61. besar jangan (tak boleh) disangka bapa) Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja (selalu juga ada pada orang-orang muda).blogspot. Pening-pening lalat Pening-pening pikat = berasa pening-pening sedikit. Tangkai jering Kedekut. manja pada yang sayang. Kecil jangan disangka anak. 70. mati dikandung tanah. 67. setelah mati terserlah kepada Tuhan. Dapat sama laba. buah bibir. Jinak-jinak merpati Perempuan yang kelihatan senang diperdaya tetapi sebenarnya tidak. Hidup dikandung adat. maka keuntungan itu diberikan sama rata dan jika sebaliknya.58. 68. 66. 64. kerugian akan ditanggung bersama-sama. Rupa tak dapat diubah. 62. cicir sama rugi Jika sesuatu pekerjaan itu mendapat keuntungan. Buah mulut Percakapan (perbualan) orang. perangai tak dapat diubah. begitulah kuihnya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka. Buah fikiran Pendapat 65. Lawannya : Rupa dapat diubah. 63. 59. (bapa borek anak rintik). Bagaimana acuan. 60. 69.com . 71. Waktu hidup hendaklah mengikut peraturan dan kebiasaan yang berlaku.

Dikatakan mengenai anak yang dikahwinkan dengan kemanakan (anak saudara perempuan) b. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). c. Umpama lebah membuang sengat Orang yang meninggalkan sikap suka mengata dan mengeji orang. 74. tidak boleh dipercayai perkataannya.blogspot. Kalau takut dilambung ombak. 78. Berputih mata Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang). sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja. sangat pemarah. Bertikam lidah Bertengkar 86. mendaki baru sekaki Baru hendak belajar sesuatu atau baru hendak memulakan sesuatu usaha. 79. Diam ubi berisi ( diam ubi lagi kental.com . Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. sudah seharusnya. diam besi lagi sentil – bukannya diam penggali berkarat. Mulut manis Lemah lembut dan baik tutur katanya. 77. Orang mengantuk disoringkan bantal Mendapat sesuatu yang sangat-sangat dikehendaki (diingini).banksoalanspm. Baik buruk seorang bapa itu sedikit sebanyak turun ke anaknya. 80. lidah biawak) Tidak tetap perkataan. dll) 85. 12 www. jangan berumah di tepi pantai Lamun takut dilanggar batang. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. (seperti) Kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai. Panas baran Panas bala = panas darah = cepat marah. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak 73. sudah sewajarnya. 82. Sememangnya begitu. Makan angin a. 75. dll) b. Umpama biawak bercabang lidah (lidah bercabang. Mendapat angin (kapal. 76. jangan duduk di kepala pulau = jikalau takut akan susah.melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. melapangkan fikiran. Kuah tumpah /tertuang /tertunggang ke nasi atau (ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi) a. layar. Menapak baru setapak. 84.72. 81. 83.

blogspot. khabar yang belum sah. Terdengar guruh di langit. Beradu nasib Mencuba membuat atau mendapatkan sesuatu dengan harapan akan beroleh kejayaan. Beradu tenaga Bertanding untuk menentukan siapa yang kuat. 100. Anak angkat Anak yang diambil dan dijadikan anak sendiri. 13 www. 99. 96. pemberani. (Seperti) Talam dua muka Perihal orang yang berbuat baik kepada dua orang yang berseteru (untuk keuntungan diri sendiri). dll perangainya).com . 92. Kaum kerabat sendiri 89. 95. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Setahun jagung ( Umur setahun jagung (darah setampuk pinang) Seseorang yang masih muda. gelagat bahawa sesuatu akan terjadi. 88. 93. Mabuk laut Pening dan muntah-muntah dalam pelayaran (dengan kapal atau perahu). kurang sihat sedikit atau tidak panjang fikirannya (cepat marah. barang yang tersedia dilepaskan. Suara hati Perasaan hati (untuk membezakan antara baik dengan buruk).87. 94.banksoalanspm. Gila-gila bahasa Rempang bahasa. Darah daging a. air tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. 90. tidak malu. 97. silir-semilir. 98. kurang berakal dan belum berpendapat. tergamak melakukan sendiri. 91. Sampai hati Sampai hemat = berasa tidak segan-segan lagi. Khabar angin Desas-desus. Sepoi-sepoi bahasa Perlahan-perlahan atau lemah lembut (tiupan angin). Isi hati Isi dada = isi perut = perasaan atau fikiran. Anak kandung b.

akar pun berguna/jadi Kalau tidak ada yang baik sekali. (kalau) tidak ada rotan. kita perlulah belajar daripada orang yang pakar dalam hal tersebut. 11.TINGKATAN 3 1. hendak belajar memanjat dapatkan tupai Jika kita hendak mempelajari sesuatu. Belum duduk sudah berlunjur Menganggap sudah memperoleh atau memiliki sesuatu perkara yang belum pasti dapat dimiliki atau dikuasai atau bergirang dahulu sebelum maksud tercapai. Buah tangan a. berat lagi bahu memikul Betapa juga susah orang yang melihat sesuatu kesusahan orang lain. 6. terlebih susah lagi orang yang menanggungnya. 14. Hendak seribu daya. 5. jika tidak digunakan dengan betul tidak akan mendatangkan faedah. Bagai (seperti) menatang minyak yang penuh Sangat dikasihi dan dipelihara dengan sempurnanya.banksoalanspm. tidak akan berbau Kebolehan yang dimiliki oleh seseorang. 14 www. Hendak belajar berenang dapatkan itik. Ilmu itu pelita hati Ilmu pengetahuan menjadi panduan untuk membuat keputusan yang bijak. jangan jatuh terhempas (terhentak) Berhenti bekerja dengan kemahuan sendiri adalah lebih baik daripada dipecat. disitu ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. tak hendak seribu dalih Jika dikehendaki bermacam-macam macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya. Kemenyan sebesar lutut. usaha. 8. yang kurang baik pun berguna juga. Di mana ada kemahuan.com . 4. Hasil pekerjaan b. jika tidak dibakar. ikhtiar. Biar jatuh terletak. 10. 9. Besar pasak daripada tiang Besar belanja daripada pendapatan. 7. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. Membuka pekung di dada Meraih pekung ke dada 13. 2.blogspot. Ada jalan Ada cara. 12. oleh-oleh. (Berapa) Berat mata memandang. 3. Barang yang dibawa di perjalanan.

blogspot. Mengangkat bendera putih bendera yang dinaikkan sebagai tanda menyerah. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. biduk ke hilir 23. alangalang/alang-alangan berdakwat biar hitam) Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan. Bersatu teguh. dua tiga maksud tercapai. 27.banksoalanspm. 25. bercerai roboh Kalau kita bersatu padu. Berkayuh sambil bertimba 20. 30. 28. kita akan menjadi lemah. Sekali membuka pura. dua tiga pulau terlampau) 24. Sambil berdendang. 26. Belayar sambil memapan. Kacang hantu Orang jahat. dia tiga hutang berbayar (sekali merengkuh dayung. 17. 16. (seperti) ikan pulang ke lubuk Orang yang telah balik ke tempat asalnya payahlah hendak berdagang semula. Seperti aur ditarik songsang Membuat sesuatu kerja yang sangat sukar. Sambil menyelam.15. 18. minum air 22. Belut kena ranjau (getah) Orang yang cerdik kena tipu. Yang dikejar tak dapat. lama-lama bercantum juga(pula) Orang yang bersaudara (sekaum) itu tidak akan bercerai kerana perselisihan.(merapat)sambil belayar Sekali melakukan kerja. maksud tercapai 15 www. yang dikendong (dikandung) berciciran Apa yang dicari itu tidak diperoleh. 29.com . Sekali melakukan pekerjaan. Alang-alang/alang-alangan berminyak biar licin(Alang-alangan mandi biar basah. Ke sungai sambil mandi 21. 19. Carik-carik bulu ayam. Enggang lalu ranting patah Orang jahat akan selalu dituduh apabila berlaku sesuatu musibah. barang yang ada pula hilang atau habis.

Kalau tiada angin bertiup. 41. Tidur ayam Tidur yang tidak nyenyak. (Mem) buka mata a.31. menginsafkan. b. Arab dan juga Eropah) 36. Meluaskan pandangan serta pengalaman dengan melawat tempat orang. Ular menyusur akar. 43. sopan. pokok kayu mahukah bergoyang Tidak mungkin sesuatu itu berlaku (diperkatakan orang dll. 35. 34. Bagai kerakap tumbuh di batu. Iran.) jika tidak ada sebabnya.com . Beri jalan Memberikan idea (cara ikhtiar dll). Biar mati anak. Lembut hati Baik hati. pendiam). 32. Langkah kanan Mujur. menyedarkan.banksoalanspm. 38. jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak asalkan adat yang dipegang dipelihara. 45. Langkah kiri Sial (tidak beruntung) 39. Diam-diam ubi (berisi) Pendiam tetapi banyak berfikir atau berpengetahuan. 33. 40. Atas angin Negeri atas angin = Negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. Berat mulut Berat bibir = tebal bibir (tidak suka berkata-kata. elok perangai (budi bahasa). 44. takkan pokok bergoyang = tak sebab kerana angin.blogspot. Otak cair (cair otak) Pandai 42. hidup segan mati tak mahu Keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. tidak akan hilang bisanya. Dalam tangan 16 www. 44. Bawah angin Tempat angin datang (kepulauan Melayu) 37. Kemuliaan seseorang yang berpangkat tidak akan hilang kerana bergaul dengan orang biasa.

59. sudah tentu dapat atau akan diperolehi. 47.com . 49. Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat-rehat. 58. 46. Sehelai sepinggang Pakaina yang ada pada tubuh sahaja. 54. Buah hati Orang yang dikasihi. Ibarat (seperti) melukut di tepi gantang a. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Mendapat angin (kapal. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. Darah seni Bakat semula jadi (yang diwarisi) dalam bidang seni. Ayam di kepuk mati kelaparan. Otak batu (otak beku) Bodoh. 53. Keras lidah (lidah keras) Tidak dapat menyebut sesuatu perkataan dengan betul. Habis madu sepah dibuang 17 www. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. layar dll). Bulat air kerana pembentung. 50. Anak ayam disambar helang (bagai ayam disambar helang) Mati tanpa sakit. Ikat pinggang (ikat perut) Mengurangkan makan kerana kemiskinan. b. bulat kata kerana muafakat (bulat air oleh pembuluh. jantung hati. 56.blogspot. telor. b. milik) seseorang. Takkan lari gunung dikejar (hilang kabut tampaklah dia) Tidak perlu bergopoh –gapah mengerjakan sesuatu yang sudah tentu.banksoalanspm. itik di air mati kehausan (itik berenang dalam air (di laut) mati kehausan Menderita kesusahan meskipun banyak wang atau berpangkat tinggi. 57. melapangkan fikiran dll). 52. 51. 55.Dalam kekuasaan (kemampuan. Makan angin a. Ayam tambatan Orang harapan 48.

70. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. 74. 62. Terkilas ikan di (dalam) air sudah tahun jantan betinanya. Kaki minum Orang yang suka minum arak 64. 73. Bintang timur (bintang barat. pagi. Kaum kerabat sendiri 68. kejora.banksoalanspm. Sambil menyelam minum air Sekali melakukan pekerjaan dua tiga maksud tercapai. 65. 67.com . Orang yang baru berkahwin d.blogspot. 18 www.Digunakan sesuatu sewaktu ada perlunya sahaja. Kaki joli Orang yang suka joli. setelah itu ditinggalkan. Masa itu emas Masa sangat berharga. 66. Darah daging a. Orang yang baru datang ke atau tinggal di sesuatu tempat c. Kaki judi Orang yang suka berjudi. 72. 69. 60. (Hutang) keliling pinggang Terlalu banyak hutang. Akal yang sihat itu ada pada badan yang cergas Orang yang sihat tubuh badan memiliki fikiran yang baik atau idea yang bernas. johar. 71. zuhrah) Bintang yang kelihatan terang pada petang dan dinihari. Sudah terhantuk baru terngadah (tengadah) Sesudah terkena (mendapat kesusahan dll) baru beringat-ingat. Orang baru a. anak kandung b. Lupa daratan Melupakan tujuan asal kerana tenggelam dalam arus kemewahan serta kesenangan dunia. Anak yang akan atau baru dilahirkan. 63. Kaki perempuan Orang yang suka main perempuan. Orang yang baru bekerja b. 61.

7. Berat sama dipikul. buat jahat jangan sekali Membuat pekerjaan baik janganlah berlebih-lebihan. Ringan tulang Rajin bekerja. 77. Buta hati a. tetapi pekerjaan jahat jangan sekalikali dibuat. 10. Tiada beban batu digalas ( tiada beban dicari beban. Berat tulang Malas.Orang yang bijaksana dapat mengetahui maksud (dalam dangkalnya ilmu) seseorang itu daripada gerak-geri. ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). 76. Cakap besar Cakap yang membesar-besarkan diri sendiri. 8. tangkas. Tulang belakang Orang atau tenaga yang menjadi sumber kekuatan (sesuatu perkumpulan. Gelap fikiran (tidak berpengetahuan) TINGKATAN 4 1. pertubuhan dll). Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah. 11. Hati kecil 19 www. Celik komputer Arif atau tahu tentang komputer. 4. bulat manusia (kata) kerana (oleh) muafakat Kata sepakat tercapai melalui mesyuarat. Naik darah Menjadi marah. 3. 2.banksoalanspm. pergi ke pulau batu digalas) Mencampuri perkara orang dan beroleh kesusahan sendiri. Tidak berhari perut. 5.com .blogspot. kejam b. Bulat air kerana pembentung (oleh pembuluh). 6. 9. Buat baik berpada-pada. 75. Kaki ayam Tidak berkasut atau berselipar.

baik hatinya.com . 19. 22. Genggan bara api biar sampai jadi arang Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti.banksoalanspm. pengayuh sama di tangan. Melenjar buluh biarlah dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. 13. tidak angkuh (sombong). 17. Putus asa Habis harapan (tiada ada harapan lagi). Dayung sudah di tangan. b. Duduk sama rendah. Tangan kosong Berhampa tangan atau tidak mendapat (membawa) apa-apa. 15. Pengasih. pemudi tiang negara Anak muda menjadi orang yang diharapkan untuk membangunkan negara pada masa depan.blogspot. 18. 20. Pemuda harapan bangsa. 12. penyayang 23. Jika kedua-dua sama hajatnya. Janganlah gentar melawan orang yang setara dengan kita kerana nasib kita di tangan Allah. perahu sudah di air (apa digaduhkan. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh = berdakap tangan = tidak bekerja. Terang hati Terang fikiran = mudah mengerti (belajar). Rendah hati Suka merendahkan diri. perahu sama di air) a. haruslah diperjuangkan terus supaya tentu siapa yang mendapat. Seperti lembu (kerbau) dicucuk (diatur) hidung (nya) Orang bodoh yang menurut perintah orang. 21. tidak akan berhasil lagi. Suka memberi. tidak kedekut b.ketika sudah aur apa gunanya) Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda.Perasaan dalam batin (maksud yang sebenarnya). kalau sudah besar. tidak membuat apa-apa. 16. 20 www. Murah hati a. berdiri (tegak) sama tinggi Sama taraf atau sejajar dengan orang yang sama sedarjat. 14.

b. Tidak mahu tahu (mengenai sesuatu). Bagai kaca terhempas ke batu 21 www. Nafas baru Semangat baru atau sumber baru kekuatan yang memulihkan sesuatu kegagalan dll atau memberikan keupayaan baru. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan (cogan kata) Makan hanya untuk keprluan hidup. 28. rupanya (kiranya) hujan (di) tengah hari Disangka senang (baik dll) selama-lamanya tiba-tiba ditimpa kesusahan (bahaya dll). 30. Sebatang kara Seorang diri (tidak ada saudara-mara) 36. 27. b. Tak ke mana belut. c. 37. tidak berlebihan 25. 35.24. Ki maruah. Orang yang termasuk dalam sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang Pekerja di kapal (kapal terbang dll). Air muka a. harga diri.banksoalanspm. Tak (tidak) lapuk dek hujan.blogspot. sudah direka-reka akan gunanya.com . 31. kais (mengais) petang makan petang Pendapatan hanya cukup untuk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak makan). Burung terbang dipipiskan lada Belum tentu lagi diperoleh sesuatu. Permukaan air. Tidak dapat menolong sebab dirinya sendiri susah. 29. Kais (mengais) pagi makan pagi. tak (tidak) lekang dek panas Kekal dan tidak dipinda-pinda (adat dll). Orang yang telah balik ke tempat asalnya dan payah akan pergi lagi. Lari (melarikan diri). b. Anak buah a. 34. b. Rosak bawang ditimpa jambak Rosak kerana kesalahan kaum atau diri sendiri. 26. akhirnya pulang ke lumpur juga @ belut pulang ke lumpur. Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan). 32. 33. Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga (negeri dll). Buang belakang a. Seseorang yang dipandang ringan oleh orang lain sebab tiada berkuasa. (seperti) melukut di tepi gantang a. Disangka panas sampai ke petang.

blogspot. 45. Patah tongkat berjeremang Terus berusaha (tidak pernah putus asa). 40. Bara api yang digenggam menjadi arang (genggam bara api biar jadi arang) Jika melakukan pekerjaan yang susah haruslah dengan sabar sehingga mendapat nikmatnya nanti. Mendapat angin (kapal. Harapkan sokong. dll). dua kali jalan tahu Seseorang hanya boleh ditipu sekali sahaja (kerana dia akan mengetahui tipu helah tersebut jika dikenakan buat kali kedua). 44. Pilih kasih Mengasihi (memihak) sesuatu pihak.banksoalanspm. Goyang kaki Bersenang-senang (hidup dengan tidak bekerja). Seperti (bagai) aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 48. 43. 50. 49. b. bunyi. sokong bawa rebah (sokong bawa rebah) Orang yang dipercayai itu sendiri yang berkhianat kepada kita. berkata menuju benar Tiap-tiap usaha tentu ada maksudnya. Makan angin a. Keras kepala Degil 41. melapangkan fikiran dll).Tidak keruan air mukanya. kelihatan selalu kesal. Hal orang yang sangat kecewa. (Me) pasang telinga Meneliti atau mendengarkan baik-baik (percakapan. 39.com . 51. layar dll). Bersiar-siar untuk mendapat angin bersih (berehat0rehat.Sangat sedih. Menunggu buah yang tak gugur (menunggu tanduk kerbau goyah) Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin (berlaku tiba dll) 47. Sekali (jalan) terkena. 22 www. 38. Melanting menuju tampuk. 46. Membanting tulang Bekerja keras (bermati-matian). 52. b. 42. berat sebelah dalam membuat keputusan dll. Banyak makan garam Mempunyai banyak pengalaman hidup. Muka empat belas (tarik muka dua belas ) a.

23 www. hati kuman (tungau) sama dicecah Beruntung banyak sama-sama mendapat banyak. Hati gajah sama dilapah. Bagai aur dengan tebing Dikatakan mengenai orang yang suka bertolong-tolongan. 9. 12. ke lurah sama menurun Sepakat (seia sekata). di situ ada jalan Jika kita berhasrat kepada sesuatu. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Lintah darat Orang yang makan riba. baik juga di negeri sendiri = hujan keris lembing di negeri kita. kita pasti akan beroleh cara untuk mendapatkannya. hujan batu di negara sendiri Sebaik-baik negeri orang. Bukit sama didaki. 11.banksoalanspm. Mercu tanda Lambang kemegahan. 6. Hujan emas di negeri orang. bercerai kita roboh Kalau kita bersatu padu. jangan dibuat sesuatu pekerjaan. 7. Bersatu kita teguh. 5.com . beruntung sedikit sama-sama mendapat sedikit. 8. Kalau takut dilambung ombak mengapa berumah ditepi pantai (lamun takut dilanggar batang. lurah sama dituruni = ke bukit sama mendaki. tidak sebaik negeri sendiri. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing Baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). kita akan menjadi lemah. (Hujan emas di negeri orang. 4. hujan mas perak di negeri orang baik juga di negeri kita). Indah khabar daripada rupa Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan (daripada keadaan yang sebenarnya). hujan batu di negeri sendiri. Jauh berjalan luas pandangan (banyak permandangan. lama hidup banyak dirasai) Orang yang banyak mengembara dan lama hidup itu tentu banyak pengalamannya dan luas pandangannya.blogspot. 2. 10. Dimana ada kemahuan.TINGKATAN 5 1. jangan duduk di kepala pulau) Jikalau takut akan susah. 3.

lupa kacang akan kulitnya Orang yang lupa akan asalnya (orang yang telah menolongnya dll) setelah menikmati kesenangan dll. berenang-renang ke tepian (biarlah kita semua berakit-rakit ke hulu sebelum berenang-berenang ke tepian) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang. usaha. Di mana bumi dipijak. 23. Berakit-rakit ke hulu. masuk ke kandang kerbau menguak Menyesuaikan diri dengan masyarakat di sekeliling. Bulat air kerana pembentung. idea. Lawannya : Yang bulat datang bergolek. Ibarat telur sesangkak. 17. 19. 18. Sedikit-sedikit. Masuk ke kandang kambing mengembek (membebek). yang pipih datang melayang = keuntungan (kemewahan dll) datang daripada berbagai-bagai punca. bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian Menenpuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan. pecah satu pecah keduanya = Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya.13. Yang bulat tidak datang bergolek yang pipih tidak datang melayang Rezeki perlu diusahakan dan tidak datang dengan sendirinya. di situ langit dijunjung Mematuhi peraturan dll tempat yang didiami. 15. 24. Bagai kacang lupakan kulit = panas hari. 22. manakan dapat sagunya (jika tidak dipecahkan ruyung di mana mendapat sagu) Tidak akan tercapai cita-cita dengan tidak berusaha kuat. lama-lama jadi bukit Sabar dan tekun mengerjakan sesuatu. Bak (bagai) cendawan tumbuh selepas hujan Terlalu banyak pada suatu masa. 16. bulat kata oleh muafakat) Kata sepakat tercapai dengan mesyuarat. Kalau tidak dipecahkan ruyung. Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian. akhirnya berjaya juga. pecah sebiji (satu) pecah semua ( Seperti telur dua sebandung.blogspot. 20. bulat manusia kerana muafakat ( bulat air oleh pembuluh. 24 www.com .banksoalanspm. 21. 14. Mencari jalan Mencari ikhtiar.

Bunga dedap (laksana bunga dedap. Buah fikiran Pendapat 29. 36. (seperti) kera sumbang Orang yang takut (tidak gemar) mencampuri orang ramai.com .blogspot. 37. Genggam bara api. Diam-diam ubi (diam ubi lagi kental. 30. 27. 35. kalau sudah besar. 33. setitik menjadi laut a. biar sampai jadi arang Kalau melakukan sesuatu pekerjaan yang susah. Sediakan payung sebelum hujan Hendaklah bersiap sedia sebelum terjadi sesuatu yang kurang baik. melainkan diam ubi berisi) Diam orang yang berilmu itu berfikir. Durian runtuh Mendapat keuntungan secara tiba-tiba. Tidur-tidur ayam Tidur yang tidak lena. Daripada sedikit menjadi banyak b. b. tidak akan berhasil lagi. biarlah bersungguh-sungguh dan hendaklah bersabar sehingga mendapat hasilnya nanti. 32. Buah mulut Bahan perbualan 28. susah hendak mendidiknya. Tangkai jering Orang yang kedekut.banksoalanspm. Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. sekepal dijadikan gunung Sekepal menjadi gunung. diam besi lagi sentil = bukannya diam penggali berkarat. Perkara kecil dibesar-besarkan 25 www. merah ada berbau tidak) Orang yang elok rupanya tetapi tidak berbudi bahasa. 34. 26. 31. Setitik dijadikan laut. ketika sudah aur apa gunanya) a.25. Mendidik anak hendaklah dari kecil kerana apabila sudah besar. Biar mati anak jangan mati adat Tidak mengapa jika mengorbankan anak aslkan adat yang dipegang dipelihara. Kalau kita hendak mendidik biarlah bermula dari rebungnya (tatkala rebung tiada dipatah. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja.

Kilau mata. anak 26 www. air di tempayan dicurahkan (harapkan guruh di langit. teman dll) yang hampir-hampir serupa (sama cantik dan sama padan).banksoalanspm. 43. Kilat memancar hujan tak jadi Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. kera di hutan disusui) Menguruskan hal orang lain sedangkan hal sendiri diabaikan. Redah gunung tinggi harapan Dipakai untuk menyatakan besarnya harapan 45. air kecil 46. Kekasih. Mata hati Perasaan hati 44. Seperti merak mengigal (seperti merak mengigal di tengah hutan) Menunjukkan lagak (pandai dll) bukan pada tempatnya. sinar mata b. Cahaya mata a. Arab dan juga Eropah). Mencari akal (fikiran. batang yang tersedia dilepaskan. pantat dikait dengan onak) Bermuka-muka manis tetapi di belakang diumpat atau dibuatkan pekerjaan yang mendatangkan bahaya dll. 39. air tempayan dicurahkan) Kerana mengharapkan sesuatu yang belum tentu. Mendengar guruh di langit. Anak dipijak dagang dijinjing (anak di pangku dilepaskan. 47. 50. jalan) Berusaha mendapat cara untuk mencapai tujuan.com . Atas angin Negeri atas angin = negeri yang dipandang sebagai asal angin (seperti India. 40. 49. Iran. barang yang tersedia dilepaskan. 42. Bagaimana (seperti) pinang dibelah dua Dua orang (suami isteri. 41. Gunting makan di hujung Mencapai sesuatu dengan diam-diam. Mulut kena suap pisang buntut kena cangkuk anak (mulut disuapi pisang.38.blogspot. 48. buah hati c. beruk di rimba disusui = anak di riba diletakkan. Air seni Air kencing.

com . Kecil hati (jauh hati. Peluh dingin (seni. suka memberi. 52. Bertepuk sebelah tangan (bertepuk sebelah tangan tiada akan berbunyi) Tidak mungkin percintaan atau perselisihan terjadi daripada satu pihak sahaja. Kaki tuak Orang yang suka minum tuak. 60. Anak emas a. sejuk) Peluh yang sejuk ketika ketakutan atau sakit tenat. Akar umbi a.51. Anak yang diambil sebagai anak 61. 55. Mudah berjanji dan mudah pula mengubah janjinya 27 www. pengasih dan penyayang 53. malas berusaha (bekerja) 58. Lidah tidak bertulang a. 62. 59. merajuk hati) Merasa tersinggung. 64. Keseluruhan asas (sesujatu) yang kukuh 63. 57. Akar tunjang b. anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh tuannya b. Ada hati Ada keinginan 56. Memperlihatkan sifatnya (yang sebenar) b. layanan) yang istimewa (kepada atau terhadap sesuatu seseorang). Memperlihatkan kekuasaannya. tidak kedekut b. Ringan langkah Suka berkunjung (melawat dll). Anak dagang Orang asing 54.blogspot. (Me) tunjuk belang a. Mengambil berat Memberikan perhatian (minat. berdakap (bersilang) tangan di dada b.banksoalanspm. Berpeluk tubuh (tangan) a. Bermurah hati a.

70. alu terharung patah tiga) Perihal jalan seorang perempuan yang baik lagi teratur (tidak terlalu lambat dan tidak terlalu cepat). Orang yang mengeluarkan celaan dangan tidak tersangkut-sangkut. Menangkuk di air keruh Mencari keuntungan dll sementara ada kekacauan (perselisihan dll). 71. 69. Pijak semut tak mati ( semut dipijak tidak mati. 66. gajah diharung bergelimpangan = semut terpijak tidak mati. Pandai makan pandailah simpan Pandai berbuat jahat.banksoalanspm. harus pandai menyimpan rahsia. Pucuk dicita ulam tiba (hendak ulam pucuk menjulai) Beroleh sesuatu lebih daripada apa yang diharapkan. 65. Pinang pulang ke tampuk Sudah cocok benar (sudah pada tempatnya). 68.b.blogspot. Berbadan dua Hamil 28 www. Kilat ikan di air burung di udara sudah menyambar (Ikan terkilat. 72. jala tiba) Cepat menangkap maksud cakap orang (sebelum habis diperkatakan sudah dapat dijawab).com . Air muka Rupa muka (yang membayangkan sesuatu perasaan. 67.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful