TAJUK : KESANTUNAN BAHASA

sama ada secara lisan atau pun bertulis. bahasa yang digunakan bukan sahaja mengambil kira bentuk atau pilihan kata tetapi turut menitikberatkan sistem sapaan yang diguna pakai. . Oleh itu.Apa itu kesantunan berbahasa? Kesantunan berbahasa ialah kesopanan dan kehalusan dalam menggunakan bahasa ketika berkomunikasi. Kesantunan berbahasa juga bermakna timbang rasa yang diberikan kepada pihak yang mendengar apa-apa yang diperkatakan atau terhadap apa-apa yang ditulis.

Bahasa Sapaan .

kata ganti diri kedua (tunggal dan jamak) dan kata ganti diri ketiga (tunggal dan jamak). Protokol dan panggilan hormat Penggunaan bahasa sapaan ini merupakan tatasusila dan panggilan hormat yang melibatkan seseorang individu. .Kata ganti diri dan sapaan dalam keluarga Secara umum kata ganti diri terbahagi kepada tiga iaitu kata ganti diri pertama (tunggal dan jamak). Kata ganti diri dan sapaan dalam masyarakat Penggunaan kata ganti diri dan sapaan dalam masyarakat ialah berdasarkan pangkat atau status seseorang. Manakala sapaan dalam keluarga pula biasanya berbeza mengikut daerah.

. Bahasa kebangsaan biasanya digunakan untuk wacana politik dan undangundang yang ditetapkan di dalam sesebuah kerajaan. bukti tentang kedaulatannya membolehkan sesebuah negara berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara berdaulat yang lain. Bahasa kebangsaan ialah bahasa yang diangkat menjadi bahasa utama sesebuah negara yang berdaulat dan lazimnya digunakan sebagai bahasa rasmi negara tersebut. Ia merupakan lambang jati diri negara dan kewarganegaraan.Fungsi Bahasa Melayu   Sebagai Bahasa Kebangsaan Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik.

. maktab. dan universiti. Biasanya. Tidak syak lagi bahawa Bahasa Melayu telah membuktikan kejayaan dan keupayaan sebagai bahasa ilmu. Sebagai Bahasa Pengantar Bahasa Melayu sekian lama telah menjadi bahasa pengantar di sekolah. bahasa bagi wahana ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang. Penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia merupakan kemuncak bagi menentukan Bahasa Melayu digunakan sepenuhnya sebagai bahasa pengantar ilmu pengetahuan. politeknik.Sebagai Bahasa Rasmi Bahasa yang digunakan dalam perhubungan rasmi. seperti dalam ucapan rasmi dan surat menyurat. bahasa kebangsaan sesebuah negara turut berfungsi sebagai bahasa rasmi.

. Maka fungsi pembinaan jati diri akan tetap dimainkan oleh bahasa itu kerana pembinaan jati diri mempunyai ikatan yang erat dengan emosi. Sebagai Bahasa Perpaduan Bahasa Melayu yang digunakan secara meluas dalam kalangan rakyat Malaysia membantu memupuk perpaduan secara tidak langsung antara kaum. dan sebagai perpaduan politik. keturunan.Sebagai Bahasa Komunikasi Bahasa Melayu telah menjadi bahasa komunikasi atau bahasa perhubungan di antara rakyat jelata kerana bahasa itu dapat dipelajari dengan senang dan telah sekian lama menjadi lingua franca penduduk kawasan ini.

dan bahasa perhubungan rakyat Malaysia secara meluasnya. Maka fungsi pembinaan jati diri akan tetap dimainkan oleh bahasa itu kerana pembinaan jati diri mempunyai ikatan yang erat dengan emosi. . Bahasa Melayu telah sekian lama menjadi bahasa kebangsaan. bahasa komunikasi.Peranan Bahasa Melayu dengan Jati Diri Rakyat Malaysia dan Wawasan Negara Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik.

kita dapat mengetahui sama ada apa-apa yang diperkatakan diterima dengan positif atau negatif. Selain itu. . Bahasa ini sangat penting kerana dapat menyampaikan mesej yang sukar dilahirkan melalui pertuturan atau tulisan. Komunikasi melalui bahasa tubuh ini mampu menggambarkan emosi.Bahasa Tubuh Bahasa tubuh ialah bahasa komunikasi bukan lisan yang melibatkan isyarat tangan. air muka. tujuan. Dengan membaca bahasa tubuh. dan status sosial seseorang individu. komunikasi lisan yang disepadukan dengan bahasa tubuh akan lebih berkesan kerana dapat menterjemahkan maksud yang hendak disampaikan dengan jelas. dan gerakan badan. personaliti.

Mata dan dahi berkerut. Biasanya pergerakan anggota badan membawa makna sejagat yang difahami oleh semua orang. menunjukkan minat tetapi tidak percaya. penggerak anggota dapat menyampaikan mesej dalam komunikasi yang dihasilkan. Tidak memandang mata menunjukkan berminat tetapi malu/ tidak tenteram perasaannya. Gerakan Mata Mata yang bergerak ke sana ke mari menunjukkan tidak berminat.   . Mata berkelip lebih laju daripada biasa menunjukkan dia berdusta.Gerakan Anggota Badan Mempunyai makna tertentu Oleh itu.

   Gerakan Tangan Gerakan tangan yang digunakan bersama-sama bahasa lisan dapat mengukuhkan keberkesanan komunikasi yang berlaku. dia akan menggunakan tangan untuk menggambarkan sesuatu yang ingin disampaikannya itu. Isyarat gerakan tangan yang digunakan secara tersendiri untuk menyampaikan maksud. . Terdapat juga maksud sejagat seperti meletakkan jari telunjuk di depan mulut yang bermakna diam/ tolong senyap. Isyarat gerakan tangan digunakan bersama-sama ucapan lisan dan tujuannya adalah untuk membantu atau mengukuhkan ucapan lisan seseorang. setiap kali seseorang itu bercakap. Secara sedar atau tidak. Maksud yang disampaikan boleh berbeza kerana dipengaruhi oleh budaya.

Selain itu. kehendak dan harapan seseorang. menentukan jalinan komunikasi yang dilalui. tunjukkanlah air muka yang jernih. Air muka dapat menyatakan emosi. .   Mimik Muka Riak air muka mempunyai pelbagai maksud tersirat yang dapat diterjemahkan maknanya dalam komunikasi tanpa lisan. Kita dapat mengesan perasaan sebenar seseorang dengan mengamati air mukanya. Riak air muka juga dapat menambat hati seseorang untuk bertindak balas terhadap seseorang. Untuk membentuk jalinan komunikasi yang mesra / positif.

 Gerakan tangan yang digunakan bersama-sama bahasa lisan dapat mengukuhkan keberkesanan komunikasi yang berlaku. komunikasi lisan yang disepadukan dengan bahasa tubuh akan lebih berkesan kerana dapat menterjemahkan maksud yang hendak disampaikan dengan jelas. dan status sosial seseorang individu.Kesepaduan Bahasa Lisan dan Bahasa Tubuh dalam Komunikasi Dapat Memberi Kesan Pemahaman yang Lebih Mendalam Antara Pemberi dengan Penerima Mesej. Komunikasi melalui bahasa tubuh ini mampu menggambarkan emosi. personaliti. Riak air muka mempunyai pelbagai maksud tersirat yang dapat diterjemahkan maknanya dalam komunikasi tanpa lisan yang membantu mengukuhkan ucapan lisan seseorang. . tujuan. Selain itu.

com/feeds http://www.Sumber Rujukan Bahasa Melayu Komunikasi Pengajian Asas (Modul 1/1) http://www.com/doc .blogger.scribd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful