TAJUK : KESANTUNAN BAHASA

Apa itu kesantunan berbahasa? Kesantunan berbahasa ialah kesopanan dan kehalusan dalam menggunakan bahasa ketika berkomunikasi. Oleh itu. . bahasa yang digunakan bukan sahaja mengambil kira bentuk atau pilihan kata tetapi turut menitikberatkan sistem sapaan yang diguna pakai. Kesantunan berbahasa juga bermakna timbang rasa yang diberikan kepada pihak yang mendengar apa-apa yang diperkatakan atau terhadap apa-apa yang ditulis. sama ada secara lisan atau pun bertulis.

Bahasa Sapaan .

kata ganti diri kedua (tunggal dan jamak) dan kata ganti diri ketiga (tunggal dan jamak). Manakala sapaan dalam keluarga pula biasanya berbeza mengikut daerah. Protokol dan panggilan hormat Penggunaan bahasa sapaan ini merupakan tatasusila dan panggilan hormat yang melibatkan seseorang individu. .Kata ganti diri dan sapaan dalam keluarga Secara umum kata ganti diri terbahagi kepada tiga iaitu kata ganti diri pertama (tunggal dan jamak). Kata ganti diri dan sapaan dalam masyarakat Penggunaan kata ganti diri dan sapaan dalam masyarakat ialah berdasarkan pangkat atau status seseorang.

Ia merupakan lambang jati diri negara dan kewarganegaraan. . Bahasa kebangsaan biasanya digunakan untuk wacana politik dan undangundang yang ditetapkan di dalam sesebuah kerajaan. Bahasa kebangsaan ialah bahasa yang diangkat menjadi bahasa utama sesebuah negara yang berdaulat dan lazimnya digunakan sebagai bahasa rasmi negara tersebut.Fungsi Bahasa Melayu   Sebagai Bahasa Kebangsaan Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. bukti tentang kedaulatannya membolehkan sesebuah negara berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara berdaulat yang lain.

maktab. seperti dalam ucapan rasmi dan surat menyurat. politeknik. Tidak syak lagi bahawa Bahasa Melayu telah membuktikan kejayaan dan keupayaan sebagai bahasa ilmu.Sebagai Bahasa Rasmi Bahasa yang digunakan dalam perhubungan rasmi. Sebagai Bahasa Pengantar Bahasa Melayu sekian lama telah menjadi bahasa pengantar di sekolah. Biasanya. . dan universiti. bahasa bagi wahana ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang. Penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia merupakan kemuncak bagi menentukan Bahasa Melayu digunakan sepenuhnya sebagai bahasa pengantar ilmu pengetahuan. bahasa kebangsaan sesebuah negara turut berfungsi sebagai bahasa rasmi.

Sebagai Bahasa Perpaduan Bahasa Melayu yang digunakan secara meluas dalam kalangan rakyat Malaysia membantu memupuk perpaduan secara tidak langsung antara kaum. . Maka fungsi pembinaan jati diri akan tetap dimainkan oleh bahasa itu kerana pembinaan jati diri mempunyai ikatan yang erat dengan emosi.Sebagai Bahasa Komunikasi Bahasa Melayu telah menjadi bahasa komunikasi atau bahasa perhubungan di antara rakyat jelata kerana bahasa itu dapat dipelajari dengan senang dan telah sekian lama menjadi lingua franca penduduk kawasan ini. dan sebagai perpaduan politik. keturunan.

 Bahasa Melayu telah sekian lama menjadi bahasa kebangsaan. dan bahasa perhubungan rakyat Malaysia secara meluasnya. Maka fungsi pembinaan jati diri akan tetap dimainkan oleh bahasa itu kerana pembinaan jati diri mempunyai ikatan yang erat dengan emosi. bahasa komunikasi.Peranan Bahasa Melayu dengan Jati Diri Rakyat Malaysia dan Wawasan Negara Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. .

personaliti. Dengan membaca bahasa tubuh. . Komunikasi melalui bahasa tubuh ini mampu menggambarkan emosi.Bahasa Tubuh Bahasa tubuh ialah bahasa komunikasi bukan lisan yang melibatkan isyarat tangan. Selain itu. dan gerakan badan. kita dapat mengetahui sama ada apa-apa yang diperkatakan diterima dengan positif atau negatif. dan status sosial seseorang individu. komunikasi lisan yang disepadukan dengan bahasa tubuh akan lebih berkesan kerana dapat menterjemahkan maksud yang hendak disampaikan dengan jelas. tujuan. Bahasa ini sangat penting kerana dapat menyampaikan mesej yang sukar dilahirkan melalui pertuturan atau tulisan. air muka.

Gerakan Anggota Badan Mempunyai makna tertentu Oleh itu. Biasanya pergerakan anggota badan membawa makna sejagat yang difahami oleh semua orang. Tidak memandang mata menunjukkan berminat tetapi malu/ tidak tenteram perasaannya. menunjukkan minat tetapi tidak percaya. Gerakan Mata Mata yang bergerak ke sana ke mari menunjukkan tidak berminat. penggerak anggota dapat menyampaikan mesej dalam komunikasi yang dihasilkan. Mata berkelip lebih laju daripada biasa menunjukkan dia berdusta. Mata dan dahi berkerut.   .

. Terdapat juga maksud sejagat seperti meletakkan jari telunjuk di depan mulut yang bermakna diam/ tolong senyap. Isyarat gerakan tangan yang digunakan secara tersendiri untuk menyampaikan maksud. Maksud yang disampaikan boleh berbeza kerana dipengaruhi oleh budaya. Isyarat gerakan tangan digunakan bersama-sama ucapan lisan dan tujuannya adalah untuk membantu atau mengukuhkan ucapan lisan seseorang. Secara sedar atau tidak. dia akan menggunakan tangan untuk menggambarkan sesuatu yang ingin disampaikannya itu.   Gerakan Tangan Gerakan tangan yang digunakan bersama-sama bahasa lisan dapat mengukuhkan keberkesanan komunikasi yang berlaku. setiap kali seseorang itu bercakap.

tunjukkanlah air muka yang jernih. kehendak dan harapan seseorang. Air muka dapat menyatakan emosi. Selain itu. menentukan jalinan komunikasi yang dilalui. Untuk membentuk jalinan komunikasi yang mesra / positif. Riak air muka juga dapat menambat hati seseorang untuk bertindak balas terhadap seseorang. Kita dapat mengesan perasaan sebenar seseorang dengan mengamati air mukanya. .   Mimik Muka Riak air muka mempunyai pelbagai maksud tersirat yang dapat diterjemahkan maknanya dalam komunikasi tanpa lisan.

Kesepaduan Bahasa Lisan dan Bahasa Tubuh dalam Komunikasi Dapat Memberi Kesan Pemahaman yang Lebih Mendalam Antara Pemberi dengan Penerima Mesej. Selain itu. personaliti. Riak air muka mempunyai pelbagai maksud tersirat yang dapat diterjemahkan maknanya dalam komunikasi tanpa lisan yang membantu mengukuhkan ucapan lisan seseorang. dan status sosial seseorang individu. Gerakan tangan yang digunakan bersama-sama bahasa lisan dapat mengukuhkan keberkesanan komunikasi yang berlaku. tujuan. Komunikasi melalui bahasa tubuh ini mampu menggambarkan emosi. komunikasi lisan yang disepadukan dengan bahasa tubuh akan lebih berkesan kerana dapat menterjemahkan maksud yang hendak disampaikan dengan jelas. .

scribd.com/feeds http://www.Sumber Rujukan Bahasa Melayu Komunikasi Pengajian Asas (Modul 1/1) http://www.com/doc .blogger.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful