TAJUK : KESANTUNAN BAHASA

sama ada secara lisan atau pun bertulis. Oleh itu. .Apa itu kesantunan berbahasa? Kesantunan berbahasa ialah kesopanan dan kehalusan dalam menggunakan bahasa ketika berkomunikasi. bahasa yang digunakan bukan sahaja mengambil kira bentuk atau pilihan kata tetapi turut menitikberatkan sistem sapaan yang diguna pakai. Kesantunan berbahasa juga bermakna timbang rasa yang diberikan kepada pihak yang mendengar apa-apa yang diperkatakan atau terhadap apa-apa yang ditulis.

Bahasa Sapaan .

Manakala sapaan dalam keluarga pula biasanya berbeza mengikut daerah. Kata ganti diri dan sapaan dalam masyarakat Penggunaan kata ganti diri dan sapaan dalam masyarakat ialah berdasarkan pangkat atau status seseorang. kata ganti diri kedua (tunggal dan jamak) dan kata ganti diri ketiga (tunggal dan jamak). .Kata ganti diri dan sapaan dalam keluarga Secara umum kata ganti diri terbahagi kepada tiga iaitu kata ganti diri pertama (tunggal dan jamak). Protokol dan panggilan hormat Penggunaan bahasa sapaan ini merupakan tatasusila dan panggilan hormat yang melibatkan seseorang individu.

Ia merupakan lambang jati diri negara dan kewarganegaraan.Fungsi Bahasa Melayu   Sebagai Bahasa Kebangsaan Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. . Bahasa kebangsaan biasanya digunakan untuk wacana politik dan undangundang yang ditetapkan di dalam sesebuah kerajaan. bukti tentang kedaulatannya membolehkan sesebuah negara berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara berdaulat yang lain. Bahasa kebangsaan ialah bahasa yang diangkat menjadi bahasa utama sesebuah negara yang berdaulat dan lazimnya digunakan sebagai bahasa rasmi negara tersebut.

seperti dalam ucapan rasmi dan surat menyurat. Penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia merupakan kemuncak bagi menentukan Bahasa Melayu digunakan sepenuhnya sebagai bahasa pengantar ilmu pengetahuan. Tidak syak lagi bahawa Bahasa Melayu telah membuktikan kejayaan dan keupayaan sebagai bahasa ilmu. dan universiti. bahasa kebangsaan sesebuah negara turut berfungsi sebagai bahasa rasmi. bahasa bagi wahana ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang.Sebagai Bahasa Rasmi Bahasa yang digunakan dalam perhubungan rasmi. maktab. politeknik. Sebagai Bahasa Pengantar Bahasa Melayu sekian lama telah menjadi bahasa pengantar di sekolah. Biasanya. .

dan sebagai perpaduan politik. Maka fungsi pembinaan jati diri akan tetap dimainkan oleh bahasa itu kerana pembinaan jati diri mempunyai ikatan yang erat dengan emosi. . keturunan. Sebagai Bahasa Perpaduan Bahasa Melayu yang digunakan secara meluas dalam kalangan rakyat Malaysia membantu memupuk perpaduan secara tidak langsung antara kaum.Sebagai Bahasa Komunikasi Bahasa Melayu telah menjadi bahasa komunikasi atau bahasa perhubungan di antara rakyat jelata kerana bahasa itu dapat dipelajari dengan senang dan telah sekian lama menjadi lingua franca penduduk kawasan ini.

Peranan Bahasa Melayu dengan Jati Diri Rakyat Malaysia dan Wawasan Negara Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. . Maka fungsi pembinaan jati diri akan tetap dimainkan oleh bahasa itu kerana pembinaan jati diri mempunyai ikatan yang erat dengan emosi. bahasa komunikasi. Bahasa Melayu telah sekian lama menjadi bahasa kebangsaan. dan bahasa perhubungan rakyat Malaysia secara meluasnya.

dan status sosial seseorang individu. Selain itu. komunikasi lisan yang disepadukan dengan bahasa tubuh akan lebih berkesan kerana dapat menterjemahkan maksud yang hendak disampaikan dengan jelas. Komunikasi melalui bahasa tubuh ini mampu menggambarkan emosi. Bahasa ini sangat penting kerana dapat menyampaikan mesej yang sukar dilahirkan melalui pertuturan atau tulisan. Dengan membaca bahasa tubuh. air muka. personaliti. kita dapat mengetahui sama ada apa-apa yang diperkatakan diterima dengan positif atau negatif. dan gerakan badan.Bahasa Tubuh Bahasa tubuh ialah bahasa komunikasi bukan lisan yang melibatkan isyarat tangan. tujuan. .

Gerakan Mata Mata yang bergerak ke sana ke mari menunjukkan tidak berminat. Biasanya pergerakan anggota badan membawa makna sejagat yang difahami oleh semua orang. Mata berkelip lebih laju daripada biasa menunjukkan dia berdusta.Gerakan Anggota Badan Mempunyai makna tertentu Oleh itu. menunjukkan minat tetapi tidak percaya. Mata dan dahi berkerut.   . penggerak anggota dapat menyampaikan mesej dalam komunikasi yang dihasilkan. Tidak memandang mata menunjukkan berminat tetapi malu/ tidak tenteram perasaannya.

Maksud yang disampaikan boleh berbeza kerana dipengaruhi oleh budaya. Isyarat gerakan tangan yang digunakan secara tersendiri untuk menyampaikan maksud. setiap kali seseorang itu bercakap. dia akan menggunakan tangan untuk menggambarkan sesuatu yang ingin disampaikannya itu. . Isyarat gerakan tangan digunakan bersama-sama ucapan lisan dan tujuannya adalah untuk membantu atau mengukuhkan ucapan lisan seseorang.   Gerakan Tangan Gerakan tangan yang digunakan bersama-sama bahasa lisan dapat mengukuhkan keberkesanan komunikasi yang berlaku. Terdapat juga maksud sejagat seperti meletakkan jari telunjuk di depan mulut yang bermakna diam/ tolong senyap. Secara sedar atau tidak.

kehendak dan harapan seseorang. menentukan jalinan komunikasi yang dilalui. Selain itu. Kita dapat mengesan perasaan sebenar seseorang dengan mengamati air mukanya. Untuk membentuk jalinan komunikasi yang mesra / positif. . Air muka dapat menyatakan emosi.   Mimik Muka Riak air muka mempunyai pelbagai maksud tersirat yang dapat diterjemahkan maknanya dalam komunikasi tanpa lisan. Riak air muka juga dapat menambat hati seseorang untuk bertindak balas terhadap seseorang. tunjukkanlah air muka yang jernih.

komunikasi lisan yang disepadukan dengan bahasa tubuh akan lebih berkesan kerana dapat menterjemahkan maksud yang hendak disampaikan dengan jelas. Gerakan tangan yang digunakan bersama-sama bahasa lisan dapat mengukuhkan keberkesanan komunikasi yang berlaku. Selain itu. Riak air muka mempunyai pelbagai maksud tersirat yang dapat diterjemahkan maknanya dalam komunikasi tanpa lisan yang membantu mengukuhkan ucapan lisan seseorang.Kesepaduan Bahasa Lisan dan Bahasa Tubuh dalam Komunikasi Dapat Memberi Kesan Pemahaman yang Lebih Mendalam Antara Pemberi dengan Penerima Mesej. dan status sosial seseorang individu. Komunikasi melalui bahasa tubuh ini mampu menggambarkan emosi. tujuan. . personaliti.

com/doc .Sumber Rujukan Bahasa Melayu Komunikasi Pengajian Asas (Modul 1/1) http://www.scribd.blogger.com/feeds http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful