P. 1
Konsep Akidah Islam

Konsep Akidah Islam

|Views: 1,208|Likes:
Published by Mohd Zuhairi

More info:

Published by: Mohd Zuhairi on Sep 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

POLITEKNIK JOHOR BAHRU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK SESI JULAI 2009

SKE 1A PENDIDIKAN ISLAM

SENARAI AHLIAHLI-AHLI KUMPULAN 1

MUHAMAD ZAID BIN ABD RANI 09SKE09F1033 910615-01910615-01-5755 .

MOHAMMAD FAKHRUL FAHMI BIN ATAN 09SKE09F1019 910824-01910824-01-5671 .

MOHD ZURYN BIN MOHD DAUD 09SKE09F1018 910227-01910227-01-6027 .

KAMIL HAKIMI BIN ZUPRI 09SKE09F1005 910909-01910909-01-5945 .

MUNAFIK & FASIK . MUSLIM. KAFIR.KONSEP AKIDAH ~ DEFINISI AKIDAH DAN IMAN ~ HURAIAN RUKUN-RUKUN ISLAM RUKUN~ HUBUNGAN ANTARA IMAN. ISLAM & IHSAN ~ TARAF MANUSIA SEBAGAI MUKMIN.

DEFINISI AKIDAH Akidah Islam dapat ditakrifkan sebagai kepercayaan @ keimanan kepada hakikathakikathakikat&nilaihakikat&nilai-nilai yang mutlak yang tetap & kekal yang pasti & hakiki lagi kudus & suci seperti yang diwajibkan oleh Islam iaitu kepercayaan yang tersimpul dengan teguh dalam jiwa yang tidak mungkin terurai dalam apa jua keaadan & suasana. suasana. .

letaknya di hati. perbuatan. Iman menerima. disokong dengan pengakuan hati.mengakui dengan lidah .DEFINISI IMAN Iman bererti mempercayai & menerima. melalui lidah & dibuktikan dengan amal & perbuatan.membenarkan dengan hati . Berdasarkan itu ulamak memberi takrif iman sebagai: sebagai: .melakukan amalan dengan anggota .

HURAIAN RUKUNRUKUN-RUKUN IMAN .

Beriman dengan Allah juga bermaksud: 1. perkaraperkara yang mustahil & perkara-perkara yang harus bagi Allah Taala. baik dalam perbuatannya menjadikan alam & makhluk seluruhnya dalam menerima ibadat setiap makhluk. Membenarkan dengan yakin akan adanya Allah Membenarkan dengan yakin akan keesaan Allah. . Erti beriman dengan Allah Taala itu ialah mengetahui percaya & beritikad dengan perkara-perkara yang wajib. 2.PERCAYA KEPADA ALLAH Percaya kepada Allah adalah perkara asas dalam akidah Islam & syariatnya.

serta tidak bosan untuk mereka berbuat demikian. suci dari segala kekurangan & kesempurnaan.3. sebagai makhluk yang mulia. Membenarkan dengan yakin bahawa Allah bersifat dengan segala sifat kesempurnaan. demikian. . baharu. meraka diciptakan oleh benarwujud. suci juga dari menyerupai segala yang baharu. mereka juga telah diakui oleh Allah Cahaya). yang bertasbih sepanjang malam mulia. Allah dari Nur (Cahaya). PERCAYA KEPADA MALAIKAT Maksudnya ialah bahawa kita percaya dengan sebenar-benarnya sebenarbahawa malaikat itu benar-benar wujud.

bilangan kitab itu melainkan Allah . tiada yang mengetahui benar. KitabRasulnya. Kitab-kitab itu adalah benar-benar kalam benarAllah & ianya adalah Nur (Cahaya) & petunjuk secara Cahaya) termaktub adalah benar.BERIMAN KEPADA KITAB Maksudnya pengakuan yang benar-benar bahawa Allah benarmempunyai kitab-kitab yang diturunkan kepada Nabi & kitabRasulnya.

T telah mengutuskan Rasulnya bagi mendidik & membimbing manusia dalam urusan kehidupan manusia. pembimbing.BERIMAN KEPADA RASUL Maksudnya ialah bahawa kita membenarkan secara bersungguhbersungguh-sungguh bahawa Allah S. salah satu daripada kebijaksanaan Allah yang maha lembut bahawa dia tidak akan membiarkan hambanya bebas tanpa pembimbing. . Ia adalah manusia.W.

ia bermaksud menentukan. kedalamnya. Manakala dari segi syarak.BERIMAN KEPADA HARI KIAMAT Dari segi lughat (bahasa) ia bermaksud menggerakkan bahasa) & menentukan. sebagaimana firman Allah yang termaktub dalam surah Yasin ayat 51. syarak. . mengembalikan tubuh & memasukkan roh kedalamnya.

Qada· .BERIMAN KEPADA QADA· & QADAR Beriman dengan Qada· itu pengakuan yang bersungguhQada· bersungguhsungguh bahawa semua kebaikan & keburukan yang kita terima adalah Qada· & Qadar daripada Allah S.W.T.

Islam & ehsan boleh diibaratkan seperti iman. dimana ia tidak pokok. kelihatan. Ehsan diibarat buah dari pokok. Ehsan adalah hasil dari iman & amalan Islam yang bersungguh dimana akan terpancarlah akhlak yang baik yang dikagumi oleh kawan & lawan. dari akar & batang yang sihat akan menghasilkan buah yang juga baik. sebatang pokok. Pokok kukuh. . melahirkan amalan yang baik. daunibarat Islam. lawan. batang & daun-daunnya. Batang ialah bahagian yang nampak dilihat dari bahagian pokok tersebut. baik. Begitu juga Islam dapat dilihat melalui tersebut. suburlah penyakit. Bahagian akarnya ibarat iman. ISLAM & EHSAN Hubungan antara iman. Amalan yang bersungguh adalah hasil dari zahir. iman. Begitu juga iman yang sihat akan daun-daunnya. Sekiranya hati. amalanamalan-amalan zahir. akarnya baik tanpa sebarang cacat & tidak ada penyakit. Batang & daun-daun yang subur baik. pokok. kelihatan. iman yang kuat & kukuh. Akar di dalam tanah & iman di dalam hati.HUBUNGAN ANTARA IMAN.

tanpa iamn adalah munafik. bahagian: bahagian: . PEMBAHAGIAN MANUSIA Dari segi aqidah.Manusia Mukmin .Kesimpulannya. manusia pada asasnya terbahagi kepada 3 aqidah. beriman tanpa ada amalan Islam adalah dusta.Manusia Munafiq . iman & Islam.Manusia Kafir . Islam & ehsan mempunyai iman. Amalan Islam dusta. hubungan yang rapat yang tidak dapat dipisahkan. Pengakuan dipisahkan. Kesimpulannya. Begitu juga ehsan tidak wujud tanpa munafik. antara iman.

sekali.Berjihad di jalan Allah .Sembahyang dengan khusyuk .T . Beriman dengan senarbenarnya dengan perbuatan & amalan sekali.Manusia Mukmin Manusia mukmin ialah mereka yang beriman kepada rukunrukunrukun Iman yang 6.Dakwah kepada kebaikan .Bertakwa .Cintakan Allah . SifatSifat-sifat Manusia Mukmin .W.Menerima & patuh kepada hukum Allah S.

Kufur bara·ah (melepaskan diri) diri) . Para ulama telah ketigasekali. Oleh itu penutup. kafir. Dari segi istilah ialah kufur bereti tidak beriman kepada Allah @ kenabian @ syariat @ ketiga-tiganya sekali. antaranya: . orang menutup iman dari hatinya disebut kafir.Manusia Kafir Dari segi bahasa ialah kufur bererti tutupan @ penutup.Kufur nikmat (tidak berterima kasih kepada Allah) .Kufur dengan makna juhud (menentang) Allah menentang) . membahagikan kufur kepada beberapa bahagian. antaranya: bahagian.Kufur tauhid kepada Allah .

membenci & menentang apa saja yang berkaitan dengan Islam .Sifat orang kafir : ~ Tidak yakin akan adanya hari kebangkitan & alam akhirat ~ Memperolokkan Al-Quran & orang yang beriman Al~ Menghalang manusia lain dari mengikut jalan Allah ~ Menjadi hamba kepada kebendaan ~ Merasa iri hati terhadap orang Islam yang menyeru kepada kebenaran ~ Memperolokkan agama Allah.

Munafik pada pengertian istilah ialah orang yang tidak. lidahnya. nifak. . Asal makna nifak ialah menampakkan yang baik sedangkan hatinya tidak. munafik. kemunafikan & orang yang memiliki sifat itu disebut munafik. menyembunyikan kekafiran di dalam hatinya tetapi menyatakan iman dengan lidahnya.Manusia Munafik Salah satu penyakit rohani yang amat merbahaya ialah nifak.

Golongan ini akan kekal di dalam neraka. ‡ Munafik Amali : Iaitu amalan-amalan dalam ibadatnya bersifat & bersifat nifak. seperti seseorang itu beramal kerana selain dari Allah. Mereka akan dimasukkan ke dalam syurga sesudah dimasukkan ke dalam neraka. amalannifak. sekiranya mati tanpa bertaubat kepada Allah & memperbetulkan semula atikadnya. neraka. atikadnya. Maka golongan ini melakukan dosa yang memerlukan bertaubat kepada Allah. neraka. . nifak.Manusia munafik terbahagi kepada dua : ‡ Munafik Iktiqadi : Iaitu iktikadnya terhadap pokok persoalan iman dengan bersikap & bersifat nifak.

Menyuruh yang mungkar & menentang perkara makruf . malas dalam mengerjakan ibadat Menipu. riyak. riyak.SifatSifat-sifat orang munafik : ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Penyakit hati Berbuat kerosakan di bumi Menuduh orang beriman sebagai bodoh Mengambil orang kafir sebagai pemimpin orang mukmin Menipu.

SEKIAN TERIMA KASIH Written by Mohd Zuryn Mohd Daud Electrical Engineering Student .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->