P. 1
Konsep Akidah Islam

Konsep Akidah Islam

|Views: 1,211|Likes:
Published by Mohd Zuhairi

More info:

Published by: Mohd Zuhairi on Sep 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

POLITEKNIK JOHOR BAHRU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK SESI JULAI 2009

SKE 1A PENDIDIKAN ISLAM

SENARAI AHLIAHLI-AHLI KUMPULAN 1

MUHAMAD ZAID BIN ABD RANI 09SKE09F1033 910615-01910615-01-5755 .

MOHAMMAD FAKHRUL FAHMI BIN ATAN 09SKE09F1019 910824-01910824-01-5671 .

MOHD ZURYN BIN MOHD DAUD 09SKE09F1018 910227-01910227-01-6027 .

KAMIL HAKIMI BIN ZUPRI 09SKE09F1005 910909-01910909-01-5945 .

KAFIR. MUSLIM. ISLAM & IHSAN ~ TARAF MANUSIA SEBAGAI MUKMIN.KONSEP AKIDAH ~ DEFINISI AKIDAH DAN IMAN ~ HURAIAN RUKUN-RUKUN ISLAM RUKUN~ HUBUNGAN ANTARA IMAN. MUNAFIK & FASIK .

DEFINISI AKIDAH Akidah Islam dapat ditakrifkan sebagai kepercayaan @ keimanan kepada hakikathakikathakikat&nilaihakikat&nilai-nilai yang mutlak yang tetap & kekal yang pasti & hakiki lagi kudus & suci seperti yang diwajibkan oleh Islam iaitu kepercayaan yang tersimpul dengan teguh dalam jiwa yang tidak mungkin terurai dalam apa jua keaadan & suasana. suasana. .

melakukan amalan dengan anggota .mengakui dengan lidah . melalui lidah & dibuktikan dengan amal & perbuatan. Berdasarkan itu ulamak memberi takrif iman sebagai: sebagai: .membenarkan dengan hati . perbuatan. letaknya di hati. Iman menerima.DEFINISI IMAN Iman bererti mempercayai & menerima. disokong dengan pengakuan hati.

HURAIAN RUKUNRUKUN-RUKUN IMAN .

Membenarkan dengan yakin akan adanya Allah Membenarkan dengan yakin akan keesaan Allah. Erti beriman dengan Allah Taala itu ialah mengetahui percaya & beritikad dengan perkara-perkara yang wajib.PERCAYA KEPADA ALLAH Percaya kepada Allah adalah perkara asas dalam akidah Islam & syariatnya. baik dalam perbuatannya menjadikan alam & makhluk seluruhnya dalam menerima ibadat setiap makhluk. . 2. Beriman dengan Allah juga bermaksud: 1. perkaraperkara yang mustahil & perkara-perkara yang harus bagi Allah Taala.

mereka juga telah diakui oleh Allah Cahaya). . Membenarkan dengan yakin bahawa Allah bersifat dengan segala sifat kesempurnaan. Allah dari Nur (Cahaya). serta tidak bosan untuk mereka berbuat demikian. suci dari segala kekurangan & kesempurnaan. PERCAYA KEPADA MALAIKAT Maksudnya ialah bahawa kita percaya dengan sebenar-benarnya sebenarbahawa malaikat itu benar-benar wujud. demikian. baharu. yang bertasbih sepanjang malam mulia. meraka diciptakan oleh benarwujud. sebagai makhluk yang mulia.3. suci juga dari menyerupai segala yang baharu.

tiada yang mengetahui benar. bilangan kitab itu melainkan Allah .BERIMAN KEPADA KITAB Maksudnya pengakuan yang benar-benar bahawa Allah benarmempunyai kitab-kitab yang diturunkan kepada Nabi & kitabRasulnya. Kitab-kitab itu adalah benar-benar kalam benarAllah & ianya adalah Nur (Cahaya) & petunjuk secara Cahaya) termaktub adalah benar. KitabRasulnya.

salah satu daripada kebijaksanaan Allah yang maha lembut bahawa dia tidak akan membiarkan hambanya bebas tanpa pembimbing.T telah mengutuskan Rasulnya bagi mendidik & membimbing manusia dalam urusan kehidupan manusia. Ia adalah manusia. pembimbing.BERIMAN KEPADA RASUL Maksudnya ialah bahawa kita membenarkan secara bersungguhbersungguh-sungguh bahawa Allah S.W. .

kedalamnya.BERIMAN KEPADA HARI KIAMAT Dari segi lughat (bahasa) ia bermaksud menggerakkan bahasa) & menentukan. sebagaimana firman Allah yang termaktub dalam surah Yasin ayat 51. mengembalikan tubuh & memasukkan roh kedalamnya. . syarak. Manakala dari segi syarak. ia bermaksud menentukan.

Qada· .T.BERIMAN KEPADA QADA· & QADAR Beriman dengan Qada· itu pengakuan yang bersungguhQada· bersungguhsungguh bahawa semua kebaikan & keburukan yang kita terima adalah Qada· & Qadar daripada Allah S.W.

Islam & ehsan boleh diibaratkan seperti iman. baik. akarnya baik tanpa sebarang cacat & tidak ada penyakit. Akar di dalam tanah & iman di dalam hati. melahirkan amalan yang baik. daunibarat Islam. pokok. kelihatan. Sekiranya hati. batang & daun-daunnya. Ehsan adalah hasil dari iman & amalan Islam yang bersungguh dimana akan terpancarlah akhlak yang baik yang dikagumi oleh kawan & lawan. lawan. Pokok kukuh. iman. Ehsan diibarat buah dari pokok. kelihatan. . amalanamalan-amalan zahir. Bahagian akarnya ibarat iman. sebatang pokok. dimana ia tidak pokok. Batang & daun-daun yang subur baik.HUBUNGAN ANTARA IMAN. dari akar & batang yang sihat akan menghasilkan buah yang juga baik. Batang ialah bahagian yang nampak dilihat dari bahagian pokok tersebut. suburlah penyakit. iman yang kuat & kukuh. ISLAM & EHSAN Hubungan antara iman. Begitu juga Islam dapat dilihat melalui tersebut. Begitu juga iman yang sihat akan daun-daunnya. Amalan yang bersungguh adalah hasil dari zahir.

bahagian: bahagian: .Manusia Kafir . iman & Islam. beriman tanpa ada amalan Islam adalah dusta. PEMBAHAGIAN MANUSIA Dari segi aqidah. Islam & ehsan mempunyai iman. tanpa iamn adalah munafik. Begitu juga ehsan tidak wujud tanpa munafik. Pengakuan dipisahkan. Kesimpulannya.Kesimpulannya.Manusia Mukmin . antara iman. hubungan yang rapat yang tidak dapat dipisahkan. Amalan Islam dusta. manusia pada asasnya terbahagi kepada 3 aqidah.Manusia Munafiq .

T .Menerima & patuh kepada hukum Allah S.Dakwah kepada kebaikan . Beriman dengan senarbenarnya dengan perbuatan & amalan sekali.Bertakwa .Sembahyang dengan khusyuk . SifatSifat-sifat Manusia Mukmin .Manusia Mukmin Manusia mukmin ialah mereka yang beriman kepada rukunrukunrukun Iman yang 6.Cintakan Allah .Berjihad di jalan Allah .W. sekali.

antaranya: . Dari segi istilah ialah kufur bereti tidak beriman kepada Allah @ kenabian @ syariat @ ketiga-tiganya sekali. kafir. membahagikan kufur kepada beberapa bahagian. Oleh itu penutup. Para ulama telah ketigasekali.Kufur dengan makna juhud (menentang) Allah menentang) .Kufur tauhid kepada Allah . orang menutup iman dari hatinya disebut kafir.Kufur bara·ah (melepaskan diri) diri) . antaranya: bahagian.Kufur nikmat (tidak berterima kasih kepada Allah) .Manusia Kafir Dari segi bahasa ialah kufur bererti tutupan @ penutup.

Sifat orang kafir : ~ Tidak yakin akan adanya hari kebangkitan & alam akhirat ~ Memperolokkan Al-Quran & orang yang beriman Al~ Menghalang manusia lain dari mengikut jalan Allah ~ Menjadi hamba kepada kebendaan ~ Merasa iri hati terhadap orang Islam yang menyeru kepada kebenaran ~ Memperolokkan agama Allah. membenci & menentang apa saja yang berkaitan dengan Islam .

Munafik pada pengertian istilah ialah orang yang tidak. Asal makna nifak ialah menampakkan yang baik sedangkan hatinya tidak. nifak. . lidahnya. munafik. kemunafikan & orang yang memiliki sifat itu disebut munafik.Manusia Munafik Salah satu penyakit rohani yang amat merbahaya ialah nifak. menyembunyikan kekafiran di dalam hatinya tetapi menyatakan iman dengan lidahnya.

. Mereka akan dimasukkan ke dalam syurga sesudah dimasukkan ke dalam neraka. neraka. neraka. seperti seseorang itu beramal kerana selain dari Allah. atikadnya. amalannifak.Manusia munafik terbahagi kepada dua : ‡ Munafik Iktiqadi : Iaitu iktikadnya terhadap pokok persoalan iman dengan bersikap & bersifat nifak. Maka golongan ini melakukan dosa yang memerlukan bertaubat kepada Allah. ‡ Munafik Amali : Iaitu amalan-amalan dalam ibadatnya bersifat & bersifat nifak. Golongan ini akan kekal di dalam neraka. nifak. sekiranya mati tanpa bertaubat kepada Allah & memperbetulkan semula atikadnya.

Menyuruh yang mungkar & menentang perkara makruf . malas dalam mengerjakan ibadat Menipu. riyak. riyak.SifatSifat-sifat orang munafik : ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Penyakit hati Berbuat kerosakan di bumi Menuduh orang beriman sebagai bodoh Mengambil orang kafir sebagai pemimpin orang mukmin Menipu.

SEKIAN TERIMA KASIH Written by Mohd Zuryn Mohd Daud Electrical Engineering Student .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->