P. 1
Dasar Penswastaan & Dasar Pensyarikatan Malaysia

Dasar Penswastaan & Dasar Pensyarikatan Malaysia

|Views: 2,676|Likes:
Published by smy90

More info:

Published by: smy90 on Sep 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS, JALAN BEHOR PULAI, 01000 KANGAR, PERLIS DARUL SUNNAH.

PENGAJIAN SOSIAL 2

OLEH :

SHERIL MIEZA YUSHIMA BT MD YUSOFF

Kesan Dasar Penswastaan & Dasar Pensyarikatan Malaysia Kepada Ekonomi Negara. 1 2 3 .Perkara Yang Akan Dibincangkan : Konsep Dasar Penswastaan & Dasar Pensyarikatan Malaysia Objektif Dasar Penswastaan & Dasar Pensyarikatan Malaysia diperkenalkan.

.

.

harta dan liabiliti serta kakitangan. Melibatkan pemindahan mana-mana satu atau ketiga-tiga komponen organisasi iaitu tanggungjawab pengurusan.Konsep Penswastaan (1983) Pemindahan aktiviti dan fungsi yang diuruskan oleh Kerajaan kepada sektor swasta. Penswastaan agensi/firma Kerajaan dan projekprojek baru/perkhidmatan pembangunan yang selalunya dilaksanakan oleh Kerajaan. .

bercorak swasta 5)Penswastaan Secara Kontrak 6)Penswastaan Secara Pajakan 7)Penswastaan Berbentuk Pengurusan Swasta .Bentuk-bentuk Penswastaan 1)Penswastaan Secara Menyeluruh 2)Penswastaan Secara Sebahagian 3)Penswastaan SecaraTerpilih 4)Penswastaan Berbentuk Pengurusan.

Objektif Penswastaan (i) Mengurangkan Bebanan Kewangan Kerajaan (ii) Meninggikan Kecekapan Dan Penghasilan Kerja (iii) Menggalakkan Pertumbuhan Ekonomi Dan Kekesanan Negara (iv) Mempercepatkan Pencapaian Matlamat dasar Ekonomi Baru .

Kesan Penswastaan Terhadap Ekonomi Negara .

27 11.Projek Yang Diswastakan Mengikut Sektor di Malaysia.27 8.37 5.39 4. Hartanah & Khidmat Pelanggan Khidmat Kerajaan Perlombongan dan Kuari Peratus (%) 22.55 15. Hotel & Restoran Khidmat Lain Pertanian & Perhutanan Kewangan.82 7.9 . 1991-1995 Sektor Pembinaan Pembuatan Perniagaan Borong & Runcit.84 6.

12 bilion.Kebanyakan projek penswastaan dilaksanakan melalui penjualan ekuiti dan aset. iaitu RM11. Rancangan Malaysia Keenam membawa hasil RM14. Kerajaan menambahkan pendapatan berulang seperti sewaan. kanaikan pangkat dan latihan kepada kakitangan. . Kerajaan telah berjaya menjimatkan RM51.59 bilion bagi perbelanjaan modal.31 bilion daripada penjualan aset. pajakan.81 bilion penjualan ekuiti dan RM2. pengurusan yang mengurangkan beban pentadbiran dari segi pengambilan pekerja.

3) Meningkatkan pemilikan bumiputera.  Membenarkan ekonomi dikuasai oleh sektor swasta. . 4) Menawarkan saham kepada institusi awam seperti Amanah Saham Negeri. kepakaran dan kemahiran yang akan meningkatkan pengeluaran. sejajar dengan Dasar Ekonomi Baru (DEB) 1) Melaksanakan program pembangunan untuk Industri KecilSederhana (IKS) 2) Mengenakan syarat 30% kerja kontrak projek yang diswastakan direzabkan untuk bumiputera.  Menggalakkan penyertaan bumiputera.Lembaga Tabung Haji (LUTH) dan Perbadanan Nasional Berhad (PNB)  Penswastaan berjaya mendapatkan dana melalui penggemblengan dana daripada pasaran ekuiti. Syarikat Malaysia yang bekerjasama dengan pemegang ekuiti asing dan kontrak pengurusan asing berpeluang menerima pendedahan teknologi baru.

.

Menjalin dan mengukuhkan kerjasama yang akan menguntungkan kedua-dua sektor swasta dan sektor awam.Konsep Pensyarikatan Malaysia Dilancarkan pada 25 Februari 1983. Mahathir Mohamad. . sektor swasta perlu mengambil inisiatif mengesyorkan prosedur kerja yang sesuai. o Mengurangkan salah faham antara sektor swasta dan awam o Mempunyai satu matlamat untuk mencapai objektif negara o Mempromosi dan manjaga nama baik negara oMengubah peraturan dan prosedur yang tidak sesuai dalam sektor awam. o Mempererat hubungan antara kamenterian dan jabatab kerajaan dengan jabatan dan badan berkanun. oleh Perdana Menteri ketika itu. Datuk Sri Dr.

2) Menjalin hubungan persaudaraan dengan memupuk persefahaman dan dan perkongsian maklumat. 4) Negara akan mendapat pendapatan daripada cukai yang dikenakan ke atas keuntungan sektor swasta. . manakala sektor swasta pula menperoleh perkhidmatan kerajaan agar kelulusan projek mereka dapat disegerakan. 3) Syarikat yang menjadi milik bersama sektor awam dan sektor swasta.Objektif Pensyarikatan Malaysia 1) Memupuk kerjasama erat antara sektor awam dan sektor swasta.

Kesan Pensyarikatan Malaysia kepada Negara .

2) Menempatkan seramai 90 orang pegawai perkhidmatan awam di sektor swasta secara sementara pada tahun 1991. .1) Majlis Galakan Eksport dan Majlis Perdagangan Malaysia yang berfungsi sebagai penel perunding telah ditubuhkan sebagai forum perbincangan pertemuan dan pertukaran antara sektor awam dengan sektor swasta. Dasar Pertanian Negara. 3) Memberi sumbangan besar yang besar ke arah kejayaan lain-lain dasar awam negara seperti Dasar Perindustrian negara. Penswastaan dan lain-lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->