P. 1
Wau

Wau

|Views: 632|Likes:
Published by duncanking

More info:

Published by: duncanking on Sep 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2011

pdf

text

original

Teraju tiga sememangnya sinonim dengan wau, juga dikenali sebagai layanglayang di negeri-negeri sebelah pantai barat

semenanjung. Sebagai permainan masa lapang bagi kalangan rakyat biasa dan golongan istana. Sejak zamanberzaman sekitar kurun kelima belas, wau telah dimainkan oleh orang Melayu. Mereka telah mempercayai ada kaitan di antara semangat angin dan langit. Jenis Wau Berbagai jenis dan bentuk wau telah dicipta. Wau burung, wau pari, wau katak, wau bayan, wau merak, wau kucing, wau jala budi, wau lenggang kebayan, wau sewah, wau barat dan yang sangat digemari oleh orang Melayu ialah wau bulan. Rekacorak bermotifkan awan larat pada kebiasaannya adalah menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dengan berwarna-warni. Kelantan dan Terengganu sehingga kini masih mengekalkan tradisi pembuatan wau yang menarik, selain Wau bulan dijadikan untuk permainan ianya juga sebagai hasil kraftangan dan hiasan dinding. Galeri Wau Membuat Wau Pembuatan sesebuah wau agak rumit dan memakan masa, dari kerja-kerja meraut buluh untuk dijadikan rangka, mengimbang stabilkan kepak sehingga melekatkan kertas pada rangka wau tersebut mengambil masa dua minggu untuk siap. Rangka buluh tulang belakang wau lebih besar daripada kepaknya, kemudian diikat dengan menggunakan benang mengikut bentuk serta jenisnya. Rangka yang telah disiapkan akan ditampal dengan tiga lapis kertas nipis dan lutsinar dengan berlainan warna. Lapisan pertama menggunakan kertas berkilat, lapisan kedua menggunakan warna yang berbeza dan bercorak awan larat iaitu bercorak pucuk rebung atau bunga cengkih yang telah ditebuk. Pada lapisan ketiga pula corak berlainan yang telah ditebuk ditampalkan. Di bahagian kepala atau muncungnya serta dihujung kiri dan kanan kepak, akan dihiasi dengan rambu-rambu halus yang berwarna warni menambah cantik lagi rupanya. Busul akan diregangkan di bahagian belakang tengkuk wau, agar ianya mengeluarkan bunyi dengung apabila diterbangkan diudara. Busul diperbuat dari daun rembia atau mengkuang yang telah direndam dan dilurut lalu dibiarkan kering. Ia berbentuk seperti alat memanah. Tali teraju diikatkan di antara bahu kepak dan tulang belakang sebelah bawah wau bagi mengimbangi wau - Teraju

Tiga. Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang, iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi dipanggil juru anjung yang memegang tali. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang dihias berwarna-warni. Di masa kini walaupun wau masih mendapat tempat dikalangan masyarakat Melayu tetapi layang-layang juga tidak kurangnya telah mendapat perhatian oleh masyarakat tempatan dan juga antarabangsa. Pelbagai bentuk dan corak layanglayang telah dicipta, ada layang-layang yang berbentuk orang, kapal berangkai dan ada yang dimainkan dengan menggunakan dua utas tali. Kebanyakkan pertunjukan wau dan layang-layang masih mendapat tempat di Malaysia, terutama ketika harihari sambutan perayaan atau pertandingan wau antarabangsa.

Wau Bulan

Wau Bulan

Wau Payung

Wau Kucing

Latar Belakang Wau Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut.

Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor, Melaka dan Johor. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja, dan tidak pula disebut bermain wau. Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Apabila dinaikkan ke udara, daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’, “wau’, “wau’ secara berirama. Permainan layang-layang atau wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan semenjak lebih 500 tahun yang lalu. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis. Musim bermain wau adalah buluh yang diraut halus yang ditampalkan dengan kertas berwarna mengikut bentuk rangka. Wau bukan sahaja dimainkan tetapi dipertandingkan yang dititikberatkan ialah kecantikan rupa, kemerduan bunyi dan tinggi serta keindahan naiknya. Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang, sawah padi dan sebagainya. Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Bukan itu sahaja, ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. Sejarah Wau Malaysia Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart, layanglayang di Malaysia berasal dari negara China. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China. Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China. Mitos Permainan Wau Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah.

Ketika mereka sedang menanam padi. Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi. Wau Bulan Wau kucing Wau daun . Jenis-jenis Wau. Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat. Akibatnya.Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami. pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu.

Wau helang Wau Jalabudi Wau kenyalang Wau merak Wau puyuh .

Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. Petua orang tua-tua di Kelantan pula semasa membawa balik buluh yang sudah ditebang. mu make hok sini”. Adalah lebih baik buluh yang sudah ditebang dipotong di situ juga. 2. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. Sebelum menebang buluh. 9. Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. torek atau bahagian pinggang dan ekor wau. digalakkan membaca doa dan selawat terlebih dahulu 8. akan meninggalkan pesan kepada Sang Bubuk iaitu. seelok-eloknya di tengah rumpun. mu tok sah ikut akulah. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. 6.Layang-layang Bahagian Perincian Wau Terdapat lima komponen asas bagi sebuah wau tradisional iaitu terdiri daripada kepala wau. 7. bukan di dalam semak atau dusun. Selain daripada itu. . hak aku wat kelik ni ialah hak aku. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. hak aku tinggal ini adalah hak mu. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut. 4. kulit rotan. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. busur atau dengung. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. Pilih buluh yang kelihatan kering. sayap wau. Jika menebang buluh pada waktu pagi. 5. “Wahai Sang Bubuk. pastikan penebang menindih bayangnya. Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. 3.

Tulang belakang wau diukur kepada 3 bahagian dan kemudiannya ditanda 3 bahagian tersebut. rangka sayap dan rangka ekor. Buluh disimpan di dalam paya atau direndam di dalam selut. Bahagian sayap wau akan diikat terlebih dahulu 3. 4. Membuat Bingkai Bingkai wau terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu tulang belakang. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. Buluh yang sudah diraut akan dipotong mengikut ukuran wau yang dikehendaki iaitu dua keping buluh untuk sayap. Menyalai kepingan buluh pada bara api. Proses Mengikat Rangka Bingkai Wau 1. Sayap yang sudah diikat akan diikat pula pada tulang belakang . Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. Selepas semua buluh diraut. 3.Penyimpanan Buluh Buluh akan disimpan dahulu sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut menjadi rangka wau. 2.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa.5 sentimeter. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan. 2. satu keping untuk tulang belakang dan dua keping lagi untuk rangka ekor. 3.5 sentimeter untuk memudahkan ia dibentuk. tulang rentas sayap.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Antara petua-petua yang digunapakai untuk memastikan buluh tersebut tahan dan kuat ialah :1. Raut bilah-bilah buluh untuk bahagian pinggang dan bulatan berbentuk bulan. 5. Biasanya tempat penyimpanan mestilah tinggi untuk mengelakkan buluh daripada dilangkah manusia. Buluh ditanam di dalam pasir dan dinyalakan unggun api di atasnya selama satu jam. proses seterusnya ialah semua bilah tersebut akan digosok pula dengan kertas pasir. Kepingan buluh yang hendak dibuat sayap perlulah diseimbangkan dengan menandakan di tengah-tengah kepingan buluh. 2. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. Rautan di bahagian tersebut adalah lebih nipis dan bersaiz kecil 0.

Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. Ikat di bahagian atas dan bawah ekor pada tulang belakang. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. Potong semula corak yang hendak disobek dan tampal sekali lagi dengan kertas berlainan warna sehingga siap sepenuhnya. . 4. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. 5. Seterunya kepingan buluh yang diraut lebih nipis dibentuk menjadi bulatan untuk diikat di tengah pinggang wau. kepingan buluh ditaut membentuk separa bulatan pada bahagian sayap dan ekor wau. Kertas berwarna diletakkan perlahan-lahan ke atas kertas corak dan kemudiannya diratakan dengan menggunakan seterika panas di atas kain lembap tadi. Pastikan bahagian tersebut seimbang di kedua-kedua belah. 2. Untuk bahagian pinggang terutamanya jenis wau bulan. dan lipat dua untuk bahagian ekor. Cantumkan hujung bahagian ekor kemudian tautkan pada hujung bahagian sayap 6. Kertas bercorak akan diletakkan di atas kain lembap. Proses terakhir ialah membuat kepala wau iaitu dengan mengikat separuh daripada kepala wau dengan sayap dengan jarak 2 inci dari tulang belakang. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :1. biasanya warna emas dengan menyapu gam di belakang kertas corak. satu lapisan asas yang dipanggil ‘tanah’ akan dipasang pada wau. Mengukur. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji.4. Tujuannya supaya wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin. Corak akan ditampal pada kertas warna lain. Proses Memasang Tanah Wau Setelah bingkai wau siap. 3. 4. Ukur kertas dengan saiz bingkai. Gam perlu dicampur dengan air terlebih dahulu untuk elakkan daripada berkedut. Kemudian kertas ditanda dengan pensil dan perlu dilebihkan dua sentimeter dari rangka bingkai. 3. bagi bahagian ekor pula. 2. Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. Potong kertas wau tersebut dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk ‘V’. 7. 5. Saiznya ditentukan dengan mengikut nisbah iaitu bersamaan dengan keluasan kepala wau.

Daya tarikan graviti Tarikan graviti ialah daya yang menarik wau ke bawah. layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang. 3 unsur yang mempengaruhi kenaikan wau Tekanan angin Apabila tekanan angin di permukaan wau semakin kuat. di kawasan sawah padi atau di padang kawasan tepi pantai merupakan kawasan yang paling sesuai untuk menerbangkan wau. Selain itu. tiang elektrik atau tiang telefon. Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. Wau akan mengundur ke belakang apabila permukaan wau mendapat tekanan yang tinggi. Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. Terdapat dua cara melancarkan atau menaikkan wau iaitu. Kawasan yang sesuai. kawasan yang tidak sesuai bermain wau ialah dikawasan yang tidak lapang. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara. Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu. Selain wau. Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri. Bukan itu sahaja. Daya seretan. Berlainan pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. pelancaran jarak dekat dan pelancaran . Permainan wau tradisional Melayu adalah dimainkan menggunakan satu tali sahaja. permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa.6. banyak bangunan. Cara bermain wau. Proses Membuat Serta Memasang Belalai Menggunakan bahan yang sama dengan jambul tetapi dipasang pada kepala wau. maka kemampuan untuk naik tinggi semakin meningkat. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. pokok. Hal ini akan mewujudkan daya seretan. Wau hendaklah dimainkan di kawasan yang lapang seperti di tepi pantai. Penggunaan satu tali membolehkan wau ini mudah diterbangkan dan dikawal.

Mengawal penerbangan wau penting untuk mengelakkan wau jatuh ke tanah atau mengelakkan tali wau terputus. PERMAINAN TRADISIONAL WAU SENARAI KANDUNGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 TAJUK KAJIAN SENARAI KANDUNGAN PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN PENGHARGAAN Saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah memberikan sumbangan dalam usaha menghasilkan kerja kursus ini. Teknik menurunkan wau. Pemain berdiri membelakangkan angin. Ia memerlukan kepantasan. Permainan wau laga merupakan perlawanan memutuskan tali wau pihak lawan. Mengawal penerbangan Tiupan angin yang tidak meneru menyebabkan pemain perlu mengawal penerbangan wau. Sebelah tangan pemain akan memegang badan wau dan dihadapkan ke arah angin. iaitu seorang penarik tali dan seorang lagi penggulung tali. CONTOH JAWAPAN. Teknik ini sesuai bagi wau yang bersaiz kecil dan ringan. Bahagian tali wau ini disalut dengan serpihan kaca halus. wau dilepaskan perlahan-lahan sehingga wau naik tinggi ke udara. Penghargaan dan ucapan terima kasih yang khusus saya tujukan kepada: . Menurunkan wau memerlukan dua pemain. Penarik tali ialah orang yang menarik talu wau manakala penggulung tali ialah orang yang menggulung tali wau yang telah ditarik oleh penarik tali. tumpuan dan kemahiran yang tinggi. Terdapat dua kemungkinan tiupan angin.jarak jauh. Hanya seorang sahaja diperlukan untuk melancarkan teknik ini. Teknik menaikkan wau jarak dekat. pemain mesti menggulung tali wau supaya wau tersebut tidak jatuh ke tanah. Sebelah lagi tangan memegang gelung tali. Apabila angin bertiup lemah. iaitu angin beriup lemah dan angin bertiup kuat. Tali yang digunakan adalah tali tangsi.

Ibu Bapa saya. Saya juga dapat mengetahui secara dekat peraturan permainan. Kaedah Penyelidikan Perpustakaan. Setelah beliau berpuas hati. Saya perlu cekap mendengar dan mencatat perbualan rakan-rakan dengan tokoh yang ditemu bual. Encik ialah orang sumber yang saya temu bual. Bapa saya mempunyai kereta persendirian. Banyak nasihat dan bimbingan yang diberikan kepada saya selama saya melaksanakan tugasan ini. Encik. saya telah meneliti kehendak tugasan. Oleh itu. tujuan permainan dan peralatan yang digunakan. Kedua-dua orang tua saya telah banyak mengeluarkan biaya untuk saya membeli bahan-bahan. Kajian ini membolehkan saya mengetahui kepelbagaian permainan tradisional yang dimiliki serta asal-usul sesuatu permainan tradisional. Maklumat ini sangat penting kepada generasi muda seperti saya untuk mengetahui kekayaan khazanah budaya negara Malaysia khususnya dalam permainan tradisional. Beliau yang bekerja sebagai pegawai kerajaan dan mempunyai pengalaman dalam permainan tradisional ini kerana beliau pernah terlibat dalam penganjuran pertandingan wau kebangsaan di Terengganu. OBJEKTIF KAJIAN Kajian ini dapat memperkaya pengalaman hidup saya terutama mengajar saya kemahiran berkomunikasi dengan orang lain. Sebelum kaedah ini dilaksanakan. barulah saya pergi ke rumah orang sumber untuk menjalankan sesi temu bual. KAEDAH KAJIAN Kaedah menebual orang sumber.Guru subjek sejarah Tingkatan 3. Saya cuba mencari buku-buku ilmiah yang berkaitan dengan permainan tradisional. merakam dan mengambil gambar. Saya telah membuat fotocopy pada bahagian yang mengandungi bahan-bahan . Saya telah mencatat. Bapa saya menyediakan pengangkutan percuma untuk kami pergi ke perpustakaan. Nama Guru Beliau telah menolong saya sejak mula menerima tugasan daripada pihak sekolah. Saya juga mendapat pendedahan tentang persediaan yang perlu dibuat sebelum menjalankan sesi temu bual. saya amat berterima kasih kepada beliau. Saya juga mendapatkan pandangan guru pembimbing. Saya telah membuat kunjungan ke Perpustakaan Awam Wilayah Tawau. Kemudian saya telah membina soalan. Beliau memang mahir berkenaan permainan wau. Selain itu. Jasanya cukuplah besar. Jadi mudahlah saya bergerak untuk mengumpul sumber-sumber yang saya perlukan. Orang sumber yang saya temu bual. kos penggunaan internet juga di bawah tanggungan mereka.

Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut. kemerduan bunyi dan tinggi serta keindahan naiknya. Terengganu. daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’. Kaedah Melayari Internet. Permainan ini dimainkan semenjak lebih 500 tahun yang lalu. sawah padi dan sebagainya. Saya telah menggunakan kemudahan internet di sekolah untuk melayari laman web yang memaparkan artikel berkenaan permainan tradisional. Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Kedah dan Perlis. HASIL KAJIAN Nama Permainan Permainan wau juga dikenali dengan layang-layang. Wau bukan sahaja dimainkan tetapi dipertandingkan yang dititikberatkan ialah kecantikan rupa. Kami berjaya mendapatkan alamat laman web berkenaan daripada laman web carian Google dan Yahoo. Latar Belakang Wau dimainkan sejak kurun ke-15. Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang. dan tidak pula disebut bermain wau. wau sewah dan wau barat. wau lenggang kebayan. Apabila dinaikkan ke udara. . wau kucing. Musim bermain wau adalah buluh yang diraut halus yang ditampalkan dengan kertas berwarna mengikut bentuk rangka. “wau’. wau merak. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan. Melaka dan Johor. wau katak. wau jala budi. Negeri yang mempopularkan permainan ini antaranya Kelantan. Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burng. wau pari. “wau’ secara berirama. Terdapat banyak maklumat yang ditemui dan kami telah memuat turun bahan-bahannya untuk dijadikan rujukan. Kedah dan Perlis. Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja. Terengganu. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan. Guru komputer telah mengajar kami cara untuk muat turun bahan tersebut. wau bayan. Permainan layang-layang atau wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung.yang releven dengan tugasan kami untuk dibawa balik dan dibaca isi kandungannya. Terengganu.

Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita. sawah padi akan bertukar menjadi sebuah padang yang bersih.Pada masa inilah sawah ini akan digunakan sebagai tempat diadakan pesta wau. Dikir Barat adalah suatu permainan tradisional yang paling digemari oleh masyarakat Melayu di Kelantan. mengakui bahawa seni perak filigree mempunyai keindahannya yang tersendiri. Wau juga banyak digunakan dalam kesenian. Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau. wau juga turut dinyanyikan dalam Dikir Barat.Tarian Siti Wau Bulan adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. wau dimainkan oleh golongan rakyat sebagai tanda hiburan atau keraian. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Ianya wujud di kalangan masyarakat biasa di . TUJUAN DIMAINKAN Pada zaman dahulu. yang juga akan diadakan di Pantai Sri Tujuh di Tumpat dan penutup acara pada bulan itu adalah Pesta Nasi 100 yang diadakan di Gelanggang Seni di sini.Apabila padi habis dituai dan sawah padi habis dikerat. Bukan itu sahaja. Pada Mei pula. Keindahan yang dimaksudkan ini bukan sekadar kehalusan ragam hiasan pada penciptaan suatu motif yang terselindung di sebaliknya menghikut daya imiginasi jiwa pencipta itu sendiri. Bagi masyarakat yang telah mengenali seni pertukangan perak filigree atau turut dikenali dengan dawai pintal. Tarian ini ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling Selain daripada permainan wau.Upacara permainan wau lazimnya dilakukan selepas tamat musim menuai padi.Ada juga pengiktirafan kepada wau apabila pertandingan wau dijadikan tradisi tahunan oleh golongan diraja dan bangsawan. Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi. Wau juga dimainkan oleh golongan istana sebagai hiburan memandangkan cara mendapatkan hiburan yang sangat terhad kepada masyarakat lama ini. Pesta Wau yang memperlihatkan kreativiti rekaan wau tradisional tempatan dan Pesta Joran.Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. hasil pengaruh tamadun Hindu dan Islam yang memang terkenal dengan pertukangan barangan logam seperti emas dan tembaga. Kemahiran pertukangan logam orang-orang dipercayai telah wujud sejak zaman-berzaman. Corak bentuk wag juga digunakan dalam seni pertukangan perak atau filigree adalah salah satu cabang kesenian orang-orang Melayu yang amat terkenal di negeri Kelantan.

joined to a single string for flying)Ini malam sama-sama(Tonight. Karut Wau Bulan Contoh Lirik Lagu Wau Bulan Dalam Dikir BaratIn Formal Malay (Translation in Brackets)Eh Wau Bulan 2X(“Wau Bulan” is a specially shaped kite)Wau Bulan teraju tiga(“Teraju Tiga” describes the 3 strings attached to the body of the kite. 3. Petua orang tua-tua di Kelantan pula semasa membawa balik buluh yang sudah ditebang. Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. Adalah lebih baik buluh yang sudah ditebang dipotong di situ juga. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. 4. Mereka akan mengarut sambil berbalas-balas pantun dan diikuti oleh awak-awak sebagai suara latar dengan suara yang kuat dan lantang. seelok-eloknya di tengah rumpun. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. Sebelum menebang buluh. Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. Jika menebang buluh pada waktu pagi. . hak aku wat kelik ni ialah hak aku. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut. all of us together)Sama-sama bersuka-ria(Together. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. 9. 7. “Wahai Sang Bubuk. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. we all have a good time). mu make hok sini”. Karut Jenaka Mak Yong4. 2. pastikan penebang menindih bayangnya. Karut Selampit2. kulit rotan. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. Karut Menora3. bukan di dalam semak atau dusun. mu tok sah ikut akulah. hak aku tinggal ini adalah hak mu. akan meninggalkan pesan kepada Sang Bubuk iaitu. Pilih buluh yang kelihatan kering. Di dalam persembahan Dikir Barat terdapat satu kumpulan yang diketuai oleh seorang Tukang Karut dan Tok Juara. digalakkan membaca doa dan selawat terlebih dahulu 8. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. Selain daripada itu. 5. 6.kampung-kampung dan pinggir bandar. Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. Antara lagu Dikir Barat yang terkenal ialah :-1. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik.

Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. Buluh ditanam di dalam pasir dan dinyalakan unggun api di atasnya selama satu jam. 2. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Ikat di bahagian atas dan bawah ekor pada tulang belakang. Cantumkan hujung bahagian ekor kemudian tautkan pada hujung bahagian . Kepingan buluh yang hendak dibuat sayap perlulah diseimbangkan dengan menandakan di tengah-tengah kepingan buluh. Menyalai kepingan buluh pada bara api. Rautan di bahagian tersebut adalah lebih nipis dan bersaiz kecil 0. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. Membuat Bingkai Bingkai wau terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu tulang belakang. proses seterusnya ialah semua bilah tersebut akan digosok pula dengan kertas pasir. Tulang belakang wau diukur kepada 3 bahagian dan kemudiannya ditanda 3 bahagian tersebut. Buluh disimpan di dalam paya atau direndam di dalam selut. Raut bilah-bilah buluh untuk bahagian pinggang dan bulatan berbentuk bulan. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan. Pastikan bahagian tersebut seimbang di kedua-kedua belah.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. Selepas semua buluh diraut. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1.Penyimpanan Buluh Buluh akan disimpan dahulu sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut menjadi rangka wau. tulang rentas sayap. 5.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. Sayap yang sudah diikat akan diikat pula pada tulang belakang 4. Biasanya tempat penyimpanan mestilah tinggi untuk mengelakkan buluh daripada dilangkah manusia. Proses Mengikat Rangka Bingkai Wau 1. 2.5 sentimeter. 3. Antara petua-petua yang digunapakai untuk memastikan buluh tersebut tahan dan kuat ialah :1. satu keping untuk tulang belakang dan dua keping lagi untuk rangka ekor.5 sentimeter untuk memudahkan ia dibentuk. 5. 2. Bahagian sayap wau akan diikat terlebih dahulu 3. rangka sayap dan rangka ekor. 4. 3. Buluh yang sudah diraut akan dipotong mengikut ukuran wau yang dikehendaki iaitu dua keping buluh untuk sayap.

5. 4. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. Saiznya ditentukan dengan mengikut nisbah iaitu bersamaan dengan keluasan kepala wau. Gam perlu dicampur dengan air terlebih dahulu untuk elakkan daripada berkedut. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. Tujuannya supaya wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin. Kemudian kertas ditanda dengan pensil dan perlu dilebihkan dua sentimeter dari rangka bingkai. Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :1. Proses terakhir ialah membuat kepala wau iaitu dengan mengikat separuh daripada kepala wau dengan sayap dengan jarak 2 inci dari tulang belakang. Kertas bercorak akan diletakkan di atas kain lembap. Berlainan . 3. 4. 7. Kertas berwarna diletakkan perlahan-lahan ke atas kertas corak dan kemudiannya diratakan dengan menggunakan seterika panas di atas kain lembap tadi. Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. 3.sayap 6. Proses Memasang Tanah Wau Setelah bingkai wau siap. Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. Corak akan ditampal pada kertas warna lain. Untuk bahagian pinggang terutamanya jenis wau bulan. dan lipat dua untuk bahagian ekor. Seterunya kepingan buluh yang diraut lebih nipis dibentuk menjadi bulatan untuk diikat di tengah pinggang wau. Mengukur. kepingan buluh ditaut membentuk separa bulatan pada bahagian sayap dan ekor wau. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. Potong kertas wau tersebut dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk ‘V’. satu lapisan asas yang dipanggil ‘tanah’ akan dipasang pada wau. bagi bahagian ekor pula. 6. 2. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji. 2. Potong semula corak yang hendak disobek dan tampal sekali lagi dengan kertas berlainan warna sehingga siap sepenuhnya. biasanya warna emas dengan menyapu gam di belakang kertas corak. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. Ukur kertas dengan saiz bingkai.

Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara. Penggunaan satu tali membolehkan wau ini mudah diterbangkan dan dikawal. Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu. Hal ini akan mewujudkan daya seretan. . permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa. banyak bangunan. Sebelah tangan pemain akan memegang badan wau dan dihadapkan ke arah angin. Daya tarikan graviti Tarikan graviti ialah daya yang menarik wau ke bawah. 3 unsur yang mempengaruhi kenaikan wau Tekanan angin Apabila tekanan angin di permukaan wau semakin kuat.pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. Proses Membuat Serta Memasang Belalai Menggunakan bahan yang sama dengan jambul tetapi dipasang pada kepala wau. Daya seretan. pelancaran jarak dekat dan pelancaran jarak jauh. Permainan wau tradisional Melayu adalah dimainkan menggunakan satu tali sahaja. pokok. layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang. Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. Teknik menaikkan wau jarak dekat. tiang elektrik atau tiang telefon. Pemain berdiri membelakangkan angin. Terdapat dua cara melancarkan atau menaikkan wau iaitu. Selain wau. Selain itu. Hanya seorang sahaja diperlukan untuk melancarkan teknik ini. Tali yang digunakan adalah tali tangsi. CARA BERMAIN WAU Kawasan yang sesuai. di kawasan sawah padi atau di padang kawasan tepi pantai merupakan kawasan yang paling sesuai untuk menerbangkan wau. maka kemampuan untuk naik tinggi semakin meningkat. Wau hendaklah dimainkan di kawasan yang lapang seperti di tepi pantai. kawasan yang tidak sesuai bermain wau ialah dikawasan yang tidak lapang. Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. Bukan itu sahaja. Teknik ini sesuai bagi wau yang bersaiz kecil dan ringan. Wau akan mengundur ke belakang apabila permukaan wau mendapat tekanan yang tinggi.

Mengawal penerbangan Tiupan angin yang tidak meneru menyebabkan pemain perlu mengawal penerbangan wau.Bak kata perpatah melayu. Bahagian tali wau ini disalut dengan serpihan kaca halus. iaitu angin beriup lemah dan angin bertiup kuat. maka akan timbul semangat bersefahaman dan hormat-hormati natara kaum. tumpuan dan kemahiran yang tinggi. Permainan wau laga merupakan perlawanan memutuskan tali wau pihak lawan. saya rasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adat resam yang terdapat di negara yang tercinta ini. Penarik tali ialah orang yang menarik talu wau manakala penggulung tali ialah orang yang menggulung tali wau yang telah ditarik oleh penarik tali.Rakyat Malaysia yang bersatupadu ini juga dapat berganding bahu dalam semua aspek untuk membangunkan negara yang tercinta sehinggakan semua rakyat berbangga sebagai rakyat Malaysia. iaitu seorang penarik tali dan seorang lagi penggulung tali. Semangat muhibah yang wujud ini mungkin membolehkan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang kaum ini terus berkekalan. Mengawal penerbangan wau penting untuk mengelakkan wau jatuh ke tanah atau mengelakkan tali wau terputus. Saya akan cuba untuk mengamalkan tradisi dan budaya bangsa yang begitu unik dan indah. RUMUSAN Selepas menjalankan kajian ini. wau dilepaskan perlahan-lahan sehingga wau naik tinggi ke udara. ORANG SUMBER BIODATA .Jika semua rakyat masyarakat kita dapat mengenali dan memahami adat_adat permainan dengan mendalam. Ia memerlukan kepantasan. Persefahaman yang timbul ini bukan sahaja dapat mengelakkan sebarang perselisihan faham yang mungkin berlaku antara kaum malah dapat menjalinkan semangat muhibah atau semangat masyarakat antarakaum. tak kenal maka tak cinta. Menurunkan wau memerlukan dua pemain. Selepas kajian ini.Sebelah lagi tangan memegang gelung tali. saya lebih menghayati keunikan permainan ini.Saya juga rasa sangat bertuah kerana dapat mengenali dengan lebih mendalam tentang permainan tradisional tanah air sendiri. Apabila angin bertiup lemah. pemain mesti menggulung tali wau supaya wau tersebut tidak jatuh ke tanah. Terdapat dua kemungkinan tiupan angin. Teknik menurunkan wau.

co. Kuala Lumpur : Kementerian Pelajaran Malaysia. A : Apakah alat-alat yang digunakan untuk membuat wau? B : Buluh. B : Sama-sama. benang. • “Brief History of the Kite. Perlis dan Kedah. Bagaimanakah modal insan yang patriotik dapat dibentuk melalui aktiviti sukan dan permainan? RUJUKAN • Haji Aziz Deraman.. • Wan Hasmah Binti Wan Mamat.html. A : Bagaimanakah cara memainkan wau? B : Wau dimainkan oleh dua orang iaitu terdiri daripada seorang tukang tarik dan seorang tukang anjung. tukang tarik akan menarik tali dengan mengejut supaya wau meluncur naik ke udara. 2005. 2004“Dikir Barat”.uk/KiteHistoryBothPages. Terengganu. Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Selangor : AG Grafik Sdn Bhd. gunting. 2008-Wau. tali dan gam. Shah Alam: Fajar Bakti Sdn Bhd. A : Bilakah permainan wau dimainkan? B : Permainan wau ini dimainkan sejak kurun ke 15. 2004. Permainan tradisi orang Melayu.kiteman.” http://www. Apabila tiba masa yang sesuai. Bahasa Melayu Tingkatan 3. • Majalah 3.NAMA : NO KP : T/TINGGAL : TARIKH LAHIR : UMUR : PEKERJAAN : PEGAWAI KERAJAAN AGAMA : DIALOG A : Assalamualaikum. kemerduan bunyi dan keindahan naiknya menjadi perhatian dalam setiap pertandingan A : Terima kasih Encik Razali kerana member maklumat yang berguna untuk kerja kursus saya. dari manakah asal usul permainan wau ini? B : Permainan wau ini berasal dari negeri Kelantan. Tukang tarikh akan memegang tali dan berdiri di atas angin sementara tukang anjung pula akan memegang wau dan berdiri di bawah angin. 1994. Encik Razali B : Waalaikumsalam A : Encik. pisau raut. Wan Ramlee Wan Muhammad. . kertas warna. A : Bagaimanakah wau dipertandingkan? B : Melalui kecantikan rupa. 12 Oct. • Supian Bin Muhammad Noor. tukang anjung akan melambung wau ke udara serentak dengan itu.

wakaf.my/sukan_kebudayaan03. Permainan sukan seperti sepak takraw atau bola sepak memerlukan ramai pemain. Oleh itu.semangat kekitaan dapat diterapkan dalam diri saya dan masyarakat.e-kite. Di samping itu.html. Konklusinya.Sikap tolong menolong dapat dibentuk sewaktu menghasilkan wau. 2004“Filigree. negeri mahupun negara. akan disemai perasaan sedia berkorban untuk bangsa dan negara serta bertanggungjawab untuk mengharumkan Malaysia di mata dunia.Hal ini dapat digambarkan melalui sikap kerjasama dan bersatu padu sewaktu wau dimainkan kerana permainan wau memerlukan beberapa orang untuk menaikkannya di udara. setiap modal insan yang patriotik dapat dibentuk.saya sentiasa berbangga dengan masyarakat zaman dahulu yang berjaya mencipta sebuah permainan tradisional yang bukan sahaja popular malah turut meningkatkan martabat negara kita. Modal insan yang bersemangat patriotik dapat ditanam dalam diri saya melalui aktiviti sukan dan permainan seperti permainan tradisional wau. Masyarakat juga dapat mewujudkan perasaan muhibah atau semangat bermasyarakat kerana sesuatu permainan ini biasanya akan dihadiri oleh pelbagai bangsa. Di samping itu. Selain itu.com.” ESEI Kepentingan sukan dan permainan khususnya dalam melahirkan modal insan yang patriotik telah menjadi salah satu agenda negara untuk dikembangkan pada segenap lapisan masyarakat.http://www. tolong-menolong.Permainan wau telah mewujudkan rasa cinta dan bangga terhadap bangsa dan negara kita. melalui sukan dan permainan. 22 Dec. kegiatan sukan tidak mengenal batas kaum. setiap rakyat yang mewakili negara dalam peringkat antarabangsa. 7 Oct. daerah. berlaku adil dan bertimbang rasa. secara tidak langsung pelajar akan dididik untuk bermuafakat. Sebagai rakyat Malaysia. Dengan cara bermain. sukan dan permainan telah menjadi aktiviti kokurikulum sekolah dan menjadi satu pembelajaran teras. Oleh itu. Setiap orang daripada pelbagai lapisan masyarakat juga boleh menjadi penyokong pasukan negara untuk melahirkan rasa cinta akan bangsa dan negara Malaysia. Sukan merupakan alat yang penting bagi mewujudkan perasaan bersatu padu. Kerajaan telah menyedari bahawa sukan dan permainan adalah saluran yang paling berkesan untuk melahirkan generasi yang akan sentiasa menghargai dan mengamalkan tradisi budaya dan bangsa.net.saya bersyukur menjadi warganegara Malaysia.Keunikan Malaysia yang terkenal dengan pelbagai tarikan seperti wau berjaya menarik minat warga asing untuk melihat sendiri keunikan yang terdapat di negara kita. . 2004“Ekite model. sikap bersefahaman dan bermuafakat adalah perlu untuk mengukuhkan pasukan dalam memperoleh kemenangan.” eKITE Website.e-genius. http://www. Selain itu.

Oleh itu. Ucapan akhir saya kepada guru penilai saya iaitu Jasa beliau amat saya hargai.Hal ini kerana banyak peraturan yang perlu dipatuhi dalam acara pertandingan wau.w. Bukan itu sahaja.Baharudin. Saya yang menyiapkan tugasan ini.Ini kerana juri bagi pertandingan wau akan berlaku adil untuk memilih pemenang bagi sesuatu pertandingan itu. Tanpa tunjuk ajar atau bimbingan beliau mustahil dapat saya melengkapkan dan menjayakan kajian ini . Sehubungan dengan itu. dapat saya menyiapkan kerja kursus sejarah Peperiksaan Penilaian Rendah (PMR) 2007.adat turun-temurun dan budaya nenek moyang kita supaya tak lapuk dek hujan.bersyukur kehadrat Allah s. saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat.negara Malaysia yang aman lagi makmur akan menjadi sebuah negara yang adil dan bertimbang rasa terhadap rakyatnya. PENGHARGAAN “Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang” Alhamdulillah .t kerana dengan izin dan pertolonganNya. Walaupun pada masa kini banyak permainan lain yang canggih dan moden dipopularkan. . Setinggi penghargaan saya rakamkan kepada kedua ibu bapa tercinta yang sentiasa memberi dorongan serta sumbangan dalam bentuk modal sepanjang proses menyiapkankerja kursus ini.negara kita akan menjadi sebuah negara yang menghargai dan sentiasa mengamalkan tradisi.tak lekang dek panas.sudah terang lagi bersuluh bahawa aktiviti sukan dan permainan dapat melahirkan modal insan yang bersemangat patriotik. Akhir kata.Setiap peserta yang memasuki pertandingan ini perlu mematuhi undang-undang yang ditetapkan sekaligus dapat menjadikan peserta seorang yang lebih berdisiplin.namun permainan wau tetap dimainkan oleh masyarakat hari ini.Melalui festival wau dan pertandingan wau.sikap berdisiplin dapat dibentuk dalam diri kita.Terima kasih juga saya ucapkan kepada guru sejarah saya iaitu En. Saya Mohd Yazid bin Mohd Jalani mengucapkan jutaan terima kasih atas kerjasama yang diberikan oleh semua pihak.

terima kasihOBJEKTIF KAJIAN Kajian saya merangkumi objektif-objektif yang berikut: (A)Kajian ini dilakukan secara amnya ialah untuk mengenal pasti sumber-sumber sejarah yang sahih.jelas dan tepat.Ini akan dapat membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. (C)Kajian ini dilakukan untuk memenuhi kehendak sukatan pelajaran Peperiksaan Penilaian Rendah (PMR). (B) Penyelidikan perpustakaan ~ Saya telah meminjam beberapa buah buku yang berkaitan dengan adat-adat perkahwinan melayu. (E)Penyelidikan ~Melayari internet dan mencari maklumat di laman web serta melawat tempat kajian PERMAINAN TRADISIONAL WAU . (D)Kajian ini juga dapat menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional di kalangan masyarakat melayu di Negara kita kerana ia melambangkan setiap kaum dan adat tradisinya yang tersendiri KAEDAH KAJIAN Saya menggunakan kaedah-kaedah kajian yang berikut: (A)Temu bual ~Saya mengumpul maklumat tentang adat perkahwinan Melayu dengan menemubual ahli keluarga saya serta jiran-jiran saya.Sekian. (B)Kajian ini dapat menambah pengetahuan saya tentang permainan tradisional di kalangan masyarakat mengikut adat Melayu. (C)Pemerhatian ~Pengajaran guru sejarah dan penerangan guru penilai.

Ketika mereka sedang menanam padi. pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. . Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi. ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. Mitos Permainan Wau Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah.PENDAHULUAN Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang. Akibatnya. Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China. layanglayang di Malaysia berasal dari negara China. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan. sawah padi dan sebagainya. Latar Belakang Wau Selain wau. Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China. Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat. Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu. nama lain adalah layang-layang. mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Terengganu. Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami. Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. Sejarah Wau Malaysia Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. Bukan itu sahaja.

Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja. Melaka dan Johor. dan tidak pula disebut bermain wau Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Tarian ini ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling Bahagian Utama Wau Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh.Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut. Wau Bulan juga boleh didapati daripada :I) Seni Pertukangan : Filigree Seni pertukangan perak adalah salah satu cabang kesenian orang-orang Melayu yang amat terkenal di negeri Kelantan. Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau. mengakui bahawa seni perak filigree mempunyai keindahannya yang tersendiri. Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor. Apabila dinaikkan ke udara. hasil pengaruh tamadun Hindu dan Islam yang memang terkenal dengan pertukangan barangan logam seperti emas dan tembaga. “wau’. daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’. . Keindahan yang dimaksudkan ini bukan sekadar kehalusan ragam hiasan pada penciptaan suatu motif yang terselindung di sebaliknya menghikut daya imiginasi jiwa pencipta itu sendiri. Bagi masyarakat yang telah mengenali seni pertukangan perak filigree atau turut dikenali dengan dawai pintal. “wau’ secara berirama. Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi. Tarian Siti Wau Bulan Asal-usul tarian ini adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Kemahiran pertukangan logam orangorang dipercayai telah wujud sejak zaman-berzaman. Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita.

Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. pastikan penebang menindih bayangnya. seelok-eloknya di tengah rumpun. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. Selain daripada itu.5 sentimeter .0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. 2. 6. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. 5.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. Pilih buluh yang kelihatan kering. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. bukan di dalam semak atau dusun. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. Jika menebang buluh pada waktu pagi. 2. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan. 3. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. 4. 3.kulit rotan. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau.

Kemudian kertas ditanda dengan pensil dan perlu dilebihkan dua sentimeter dari rangka bingkai. Selain itu. bagi bahagian ekor pula. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. Tujuannya supaya wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin. Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. Mengukur. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji. Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. dan lipat dua untuk bahagian ekor. 4.Proses Memasang Tanah Wau Setelah bingkai wau siap. Berlainan pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. Potong kertas wau tersebut dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk ‘V’. Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. satu lapisan asas yang dipanggil ‘tanah’ akan dipasang pada wau. 2. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. 3. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. 3. 6. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :1. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. . 2. Ukur kertas dengan saiz bingkai.

ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun.  Bukan itu sahaja. sawah padi dan sebagainya. Melaka dan Johor. Wau Bulan juga boleh didapati daripada :I) Seni Pertukangan : Filigree . daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’. Terengganu. Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut.  Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Latar belakang wau  Selain wau. Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu Jenis Koleksi Wau Tradisional pendahuluan Pertaining wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang.  Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. nama lain adalah layang-layang. “wau’. “wau’ secara berirama.Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja. dan tidak pula disebut bermain wau  Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Apabila dinaikkan ke udara.

Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita. mengakui bahawa seni perak filigree mempunyai keindahannya yang tersendiri. Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau. . Keindahan yang dimaksudkan ini bukan sekadar kehalusan ragam hiasan pada penciptaan suatu motif yang terselindung di sebaliknya menghikut daya imiginasi jiwa pencipta itu sendiri. hasil pengaruh tamadun Hindu dan Islam yang memang terkenal dengan pertukangan barangan logam seperti emas dan tembaga. Bagi masyarakat yang telah mengenali seni pertukangan perak filigree atau turut dikenali dengan dawai pintal.Seni pertukangan perak adalah salah satu cabang kesenian orang-orang Melayu yang amat terkenal di negeri Kelantan. Kemahiran pertukangan logam orangorang dipercayai telah wujud sejak zaman-berzaman.

Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita. . Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau.

Tarian Siti Wau Bulan Asal-usul tarian ini adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Tarian ini ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling Dikir Barat Selain daripada permainan wau. Karut Jenaka Mak Yong 4. wau juga turut dinyanyikan dalam Dikir Barat. Karut Menora 3. Mereka akan mengarut sambil berbalas-balas pantun dan diikuti oleh awak-awak sebagai suara latar dengan suara yang kuat dan lantang. Ianya wujud di kalangan masyarakat biasa di kampung-kampung dan pinggir bandar. Karut Selampit 2. Di dalam persembahan Dikir Barat terdapat satu kumpulan yang diketuai oleh seorang Tukang Karut dan Tok Juara. Dikir Barat adalah suatu permainan tradisional yang paling digemari oleh masyarakat Melayu di Kelantan. Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi. Antara lagu Dikir Barat yang terkenal ialah :1. Karut Wau Bulan .

Contoh Lirik Lagu Wau Bulan Dalam Dikir Barat In Formal Malay (Translation in Brackets) Eh Wau Bulan 2X (“Wau Bulan” is a specially shaped kite) Wau Bulan teraju tiga (“Teraju Tiga” describes the 3 strings attached to the body of the kite. all of us together) Sama-sama bersuka-ria (Together. joined to a single string for flying) Ini malam sama-sama (Tonight. we all have a good time) .

. Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. layang-layang di Malaysia berasal dari negara China. Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart. Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China.Sejarah Wau Malaysia Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya.

Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat. . mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Ketika mereka sedang menanam padi. Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami. pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu. Akibatnya.Mitos Permainan Wau Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah. Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi.

.

. .

3. sayap wau. Jika menebang buluh pada waktu pagi. Petua orang tua-tua di Kelantan pula semasa membawa balik buluh yang sudah ditebang. 6. Adalah lebih baik buluh yang sudah ditebang dipotong di situ juga. Selain daripada itu. Pilih buluh yang kelihatan kering. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. digalakkan membaca doa dan selawat terlebih dahulu 8. torek atau bahagian pinggang dan ekor wau Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. 2. 7. 5. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. 4. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. pastikan penebang menindih bayangnya. Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. bukan di dalam semak atau dusun. seelok-eloknya di tengah rumpun. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti.Bahagian Perincian Wau Terdapat lima komponen asas bagi sebuah wau tradisional iaitu terdiri daripada kepala wau. kulit rotan. 9. akan meninggalkan pesan kepada Sang Bubuk iaitu. busur atau dengung. . Sebelum menebang buluh.

Raut bilah-bilah buluh untuk bahagian pinggang dan bulatan berbentuk bulan. mu make hok sini”.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa. satu keping untuk tulang belakang dan dua keping lagi untuk rangka ekor. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. hak aku wat kelik ini ialah hak aku. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. Membuat Bingkai Bingkai wau terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu tulang belakang. Kepingan buluh yang hendak dibuat sayap perlulah diseimbangkan dengan menandakan di tengah-tengah kepingan buluh.5 sentimeter untuk memudahkan ia dibentuk. proses seterusnya ialah semua bilah tersebut akan digosok pula dengan kertas pasir. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. Penyimpanan Buluh Buluh akan disimpan dahulu sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut menjadi rangka wau. mu tok sah ikut akulah. .5 sentimeter 4.“Wahai Sang Bubuk. rangka sayap dan rangka ekor. Rautan di bahagian tersebut adalah lebih nipis dan bersaiz kecil 0. Biasanya tempat penyimpanan mestilah tinggi untuk mengelakkan buluh daripada dilangkah manusia. 3. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. Selepas semua buluh diraut. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. 2. tulang rentas sayap. Buluh yang sudah diraut akan dipotong mengikut ukuran wau yang dikehendaki iaitu dua keping buluh untuk sayap. hak aku tinggal ini adalah hak mu.

Bahagian sayap wau akan diikat terlebih dahulu . 2.Tulang belakang wau diukur kepada 3 bahagian dan kemudiannya ditanda 3 bahagian tersebut.Proses Mengikat Rangka Bingkai Wau 1.

biasanya warna emas dengan menyapu gam di belakang kertas corak. 4. Corak akan ditampal pada kertas warna lain. Gam perlu dicampur dengan air terlebih dahulu untuk elakkan daripada berkedut. Seterunya kepingan buluh yang diraut lebih nipis dibentuk menjadi bulatan untuk diikat di tengah pinggang wau. bagi bahagian ekor pula. Cantumkan hujung bahagian ekor kemudian tautkan pada hujung bahagian sayap 6. Untuk bahagian pinggang terutamanya jenis wau bulan. 5. Sayap yang sudah diikat akan diikat pula pada tulang belakang 4. Pastikan bahagian tersebut seimbang di kedua-kedua belah. Saiznya ditentukan dengan mengikut nisbah iaitu bersamaan dengan keluasan kepala wau. 2.3. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. Ikat di bahagian atas dan bawah ekor pada tulang belakang. 7. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. dan lipat dua untuk bahagian ekor. Proses terakhir ialah membuat kepala wau iaitu dengan mengikat separuh daripada kepala wau dengan sayap dengan jarak 2 inci dari tulang belakang. Mengukur. 3. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. kepingan buluh ditaut membentuk separa bulatan pada bahagian sayap dan ekor wau. Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. Kertas berwarna diletakkan perlahan-lahan ke atas kertas corak dan . Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. Kertas bercorak akan diletakkan di atas kain lembap.

belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. 6.kemudiannya diratakan dengan menggunakan seterika panas di atas kain lembap tadi. Potong semula corak yang hendak disobek dan tampal sekali lagi dengan kertas berlainan warna sehingga siap sepenuhnya. . Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau.Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. Selain itu. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. 5. Berlainan pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air.

Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu Proses Membuat Serta Memasang Belalai Menggunakan bahan yang sama dengan jambul tetapi dipasang pada kepala wau .Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau.

Jenis Koleksi Wau Tradisional Wau Bulan Merak Wau Kucing Wau . 2. belah daun ibus yang sudah dikeringkan ikut kesesuaian bunyi yang dikehendaki. inas dan buluh penyepit. buluh cina sesuai digunakan dan dipotong sepanjang dua sentimeter dan ditebuk di bahagian tengahnya sebesar saiz busur. lekatkan busur tersebut pada kepala wau dengan menggunakan buluh penyepit dan kemudiannya diikat menggunakan benang nilon. Raut kepingan tersebut. 5.Proses Membuat Serta Memasang Busur Fungsi utama busur ialah untuk mengeluarkan bunyi semasa wau diterbangkan. Potong kepingan buluh dengan ukuran separuh daripada panjang sayap wau. Untuk membuat inas. 1. Setelah ketiga-tiga komponen dicantumkan. Terdiri daripada empat komponen iaitu ‘bok’. daun ibus. 4.

boleh didapati di kedai Wau Tradisi. (M51. : 03-22741906).Wau Jala Budi Wau Boleh Diperolehi dari :Pelbagai jenis dan bentuk wau seperti Wau Bulan (yang paling terkenal). Tel. Kuala Lumpur. Harga setiap wau dari RM198 (US$52) hingga RM500 (US$132) .

Kesimpulan Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri. permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa. . Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang. Bukan itu sahaja. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara. Selain wau.

com/newriang/. 2004 .” http://www. http://nordnet. 2004 “Kites In Malaysia.com/. 12 Oct. 2004 “Wau.uk/KiteHistoryBothPages. Selangor : Pustaka Murni.co. 2004.discoverykites.” www. KiteBuilder.Rujukan Brief History of the Kite. 15 Oct. 2004 “Filigree.gov.html.htm.com/wau.bhc. 2004 “SkyDancer Sports Kites. 15 Dec.org/malaysia.skydancer-kites. 2004.e-kite.html. Pasir Gudang Kite Festival Malaysia 2001.kites. http://www. 2004 “Dikir Barat”.smarttravelasia. http://www. 5 Oct.com.” http://tourmalaysia. 7 Oct.htm. “Malaysia’s Independent Kiting Portal. gamelan (Terengganu)”.net.com. 2003. 2 Oct.kraftangan.html#filigree.my/sukan_kebudayaan03. 2004 “Traditional Kite Plans. J 394. gendang.” http://www. 2004 “Ekite model.” Discovery Kites.fr/~amoreaux/cv/waubu.” http://www.my/maklumatkraf.wakaf.” http://www.” http://www. kites in Penang.309595122 Wa “Wau Sebagai Perhiasan. 22 Dec. http://www. 22 Dec. 7 Oct.html. 2004 “Malaysian Kite Festival Pasir Gudang 6th Internatioal Kite”.kiteman.com/malaysia2001/.e-genius. 11 Oct.tripod.” eKITE Website. 15 Dec. http://www.cybermelayu.com. “Wau.com/klshop. 2004 “Kedai Wau. 12 Oct.” Kite Building Plans.

Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. 2004 “WOW!!! Wau!. Malaysia. YF Maz Mohd Nazri Ahmad.edu/~masa/selection. J796. Petaling Jaya : Oak Enterprise. 2003. 2004 Fieda. 12 Oct.usu.kite. 2000.109595 Fi Maznan Noordin. Selangor : Pustaka Mawar. R 796. “Permainan Wau”.aka.html.1589595 Wa . 6 Oct.“World Sport Kite Campionships Langkawi.” http:// www.org.“Wau Dan Seni Tekat”. Wan Basiron Wan Ahmad. “Wau Tradisional Malaysia = Traditional Kites of Malaysia. “Wau”. 2002.” http://www. 1992.” Pasir Gudang : Muzium Layang-layang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->