P. 1
Inovatif Dan Kreatif

Inovatif Dan Kreatif

|Views: 650|Likes:
Published by Mohd Fauzi

More info:

Published by: Mohd Fauzi on Sep 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

Tahun 2010 telah diisytiharkan oleh Kerajaan Malaysia sebagai tahun inovasi dan kreativiti, dikenali sebagai Malaysia

Inovatif 2010. Penganjuran Malaysia Inovatif 2010 adalah seiiring dengan hasrat Y.A.B. Perdana Menteri untuk melakukan perubahan melalui inovasi secara menyeluruh untuk membawa negara ke tahap ekonomi yang lebih maju. ‘Innovative Leadership for 1United, Innovative Malaysia’. Malaysia Inovatif 2010 yang telah dirasmikan oleh Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia pada 27 Januari 2010 pada jam 8.30 malam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Dengan tema ‘Meraikan Kreativiti’, pelbagai acara dan program menarik telah dirancang di sepanjang tahun 2010 untuk menarik minat setiap golongan lapisan masyarakat bagi meningkatkan kesedaran dan memupuk budaya inovasi di kalangan rakyat Malaysia ke arah penghasilan kekayaan, penjanaan ilmu dan kesejahteraan rakyat. Sambutan Malaysia Inovatif 2010 akan dimeriahkan dengan penganjuran pelbagai acara dan program oleh Pertubuhan Bukan Kerajaan, pihak swasta dan sektor Kerajaan. Orang ramai adalah dijemput untuk menyertai acara dan program yang dianjurkan seperti berikut:-

Malaysia Inovatif 2010 bertujuan menyedarkan masyarakat Malaysia terutama generasi muda dan akar umbi mengenai pentingnya inovasi dan kreativiti, dan seterusnya dapat membudayakannya sebagai amalan seharian. Ini bertepatan dengan konsep 1Malaysia di mana setiap anak Malaysia adalah modal insan berpotensi yang penting kepada negara. Oleh itu, budaya kreativiti dan inovasi perlu diterapkan supaya mereka dapat mengoptimakan potensi masing-masing ke arah menyumbang dalam pembangunan negara.

Kem. 4-6 Tinggi Ogos - UTM

Pengajian

12th Industrial Technology (INATEX) 2010

Art And Exhibition Pertandingan Solar Car Centre for Education, Training & Research in Renewable Energy & Energy Efficiency (Cetree) di Negeri Sembilan

5.

4-9 Ogos

Kem. Pelajaran

22-24 Okt Kem. Pengajian Tinggi

MOSTI

Karnival Rekacipta Kebangsaan 2010

1-3 Nov Kem. Pengajian Tinggi

MOSTI

Persidangan Antarabangsa Globelic (The Global Network for Economics of Learning, Innovation & Competence Building Systems) ke-8 di Universiti Malaya, Kuala Lumpur

Balai Seni Lukis Negara (BSLN) Pameran REKALESTARI di Galeri reka. Balai Seni Lukis Negara 12-13 Julai Kem. Putrajaya Pengenalan . maka objektif penguasaan kemahiran berfikir telah didokumentasikan dalam kurikulum sekolah . .tidak perlu diajar seperti berjalan .mengapa perlu belajar/mengajar berfikir ? o o tidak berfikir seperti mana yg sepatutnya tidak membuat keputusan yang baik dan selesaikan masalah .Kem.Dalam KBSM : . emosi dan jasmani. Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Dis (tbc) .Dalam KBSR : o antara objektif.memastikan kemahiran berfikir dikuasai oleh pelajar. dan mengembangkan bakat serta kreativiti .membolehkan pelajar menguasai KB.setiap orang berfikir .Dalam Falsafah Pendidikan Negara : o perkembangan daya intelek individu diberi penekanan bersama-sama dengan perkembangan rohani. Pelajaran Pertandingan Rekacipta dan Inovasi Peringkat Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) di PICC.

KB adalah elemen utama dalam kurikulum SB .0 Definisi Pemikiran " Pemikiran ialah proses menggunakan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu.diajar merentasi kurikulum . beberapa perubahan dilaksanakan oleh KPM. antaranya Sekolah Bestari . dan seterusnya perkembangan intelek mereka .o mengembang dan meningkatkan daya intelek.dengan harapan : • • • • • kualiti pemikiran murid meningkat membuat keputusan dengan tepat menghasilkan idea yang bernas. kritis dan kreatif. serta pemikiran rasional. bagi membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi dan metakognitif terhadap proses yang dialami. kabur dan sempit meningkatkan aspek kognitif dan afektif. . " 3. pengalaman dan kemahiran berfikir secara lebih praktik sama ada dalam atau luar sekolah menghasilkan idea atau ciptaan yang kreatif dan inovatif mengatasi kesilapan berfikir yang terburu-buru.Dalam usaha meningkatkan kualiti pendidikan. menerokai pelbagai kemungkinan idea dan ciptaan dan membuat pertimbangan yang wajar. bercalaru. 0Tujuan • • • • • KBKK mendapat latihan berfikir secara kritis dan kreatif untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dengan bijak mengaplikasikan pengetahuan. pendapat yang jitu dan pandangan yg kritis dan kreatif dapat membeza baik dan buruk menghadapi cabaran terkini 2.

Fikiran yang sempit o o aktiviti perbahasan. serta berani memberi pandangan dan kritik.• bersikap terbuka dalam menerima dan memberi pendapat. membuat pertimbangan berdasarkan alasan dan bukti. perbincangan dan sumbangsaran latihan menggunakan penyusun grafik banding beza iii.0 Kesilapan Dalam Berfikir i. Fikiran yang bercelaru o o o Latih pelajar menyusun idea dengan lebih sistematik dalam lisan dan penulisan menyusun isi-isi penting untuk karangan carta aliran 5. minda ---> ketajaman mata pisau . Berfikir secara terburu-buru o beri masa untuk berfikir ii. Fikiran yang kabur o o o latih pelajar memperjelaskan sesuatu idea dalam bentuk penulisan latih membuat definisi dasarkan kategori dan ciri-ciri sesuatu objek/perkara membuat kerangka karangan iv. membina keyakinan diri untuk memberi hujjah.0 Perbezaan Antara Otak Dan Minda • • • otak = organ yang terletak pada bahagian kepala yang mempunyai sistem-sistem tertentu minda = kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh otak berkenaan otak ---> pisau . 4.

projektif. positif.• • • • pisau perlu sentiasa diasah agar penggunaannya berkesan hemesfera otak kiri (HOKI) ---> kritis hemesfera otak kanan (HOKA) ---> kreatif kedua-duanya perlu dikembangkan melalui rangsangan. kritikal. konstruktif. meneliti kebernasan. sistematik. bahan dan aktiviti berfikir dalam p & p. lateral. 6. perspektif. kebaikan dan kelemahan sesuatu hujah dan membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah " contoh KB kritis : o o o o o o o o o banding beza membuat kategori teliti bahagian kecil dan keseluruhan membuat sekuens menerang sebab membuat ramalan usul periksa andaian membuat inferens mengesahkan sumber maklumat .0 Jenis Kemahiran Berfikir . emotif dsb. proaktif. objektif. pragmatik. kreatif. logikal.secara amnya KB dibahagikan kepada 2 domain utama: o o KB secara kritis KB secara kreatif KB secara kritis = " kecekapan dan keupayaan menggunakan minda untuk menilai kemunasabahan atau kewajaran sesuatu idea.pelbagai jenis kemahiran berfikir analitikal. . negatif.

asli dan bernilai sama ada bersifat maujud. rajah.KB secara kreatif = " kecekapan atau keupayaan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baru. Grafik . Prosa . sajak. idea atau gagasan " contoh KB kreatif : o o o menjana dan menghasilkan idea yang pelbagai mencipta analogi mencipta metafora . abstrak. Bahan seronok . cerpen.Bahan merupakan rangsangan yang digunakan untuk melatih /mewujudkan suasana berfikir dikalangan pelajar .gambar.kemahiran-kemahiran lain: o o kemahiran membuat keputusan kemahiran menyelesaikan masalah 7. lirik lagu iii. rencana. Puisi . graf.0 Jenis Bahan Yang Digunakan .pantun.cerita. syair. kartun .Semua bahan tersebut boleh dibahagikan kepada 4 kategori: i.menggalakkan pelajar menggunakan banyak daya imaginasi yang memerlukan pelajar membuat ramalan yang berbagai-bagai " bagaimana jari anda ada 5 " . berita ii.Bahan boleh berbentuk : i.

" Bagaimana cara nak menyekat pemuda yang menunggang motor dengan laju " iii. Apa yang kamu akan lakukan ? " iv. isi pelajaran serta KB yang hendak diajar 8.Bahan yang mempunyai implikasi serius pada kehidupan remaja. " Kamu tahu kawan kamu mengambil makanan dari kantin tanpa membayarnya.Ia diajar secara penyebatian . De Bono merancang satu sukatan khas untuk KBKK ) .KBKK bukan satu mata pelajaran khusus ( Dr.Bahan ini hendaklah digunakan mengikut tujuan/objektif.ii. " Kamu ingin masuk kumpulan rock.2 kaedah penyebatian : . Bahan asing . Bahan persekitaran . Apa yang patut kamu buat ? " .bahan datang dari dunia remaja yang mereka alami dan gemari.bahan yang berlaku tetapi di luar pengalaman remaja/pelajar. Bahan berat .0 Bagaimana KBKK Diajar . tapi ibubapa kamu menentang. .Penyebatian = strategi pengajaran yang menyepadukan kemahiran berfikir ke dalam mata pelajaran yang diajar. Bahan ini datang dari dunia orang dewasa.

yang kemudiannya diwakilkan dalam bentuk lukisan .KB hanya melibatkan pen dan kertas sahaja. walaupun dalam kemahiran reka cipta .mengajar berfikir juga beerti mengajar pelajar membuat persepsi. i. dengan persepsi.i.reka cipta : . Penyebatian sepenuhnya : KBKK disepadukan secara menyeluruh dalam setiap langkah pengajaran yang dikenalpasti. Penyebatian separa : strategi pengajaran yang menyepadukan sebahagian daripada unsur KBKK dalam langkah-langkah pengajaran yang sesuai .e menajam dan mendalamkan daya persepsi .kemahiran berfikir berbeza dengan kemahiran membuat . .penyebatian separa biasanya setelah pelajar telah mengikut penyebatian sepenuhnya dalam pembelajaran yang lepas.unsur KBKK hanya disepadukan dalam langkah-langkah tertentu sahaja mengikut keperluan dan kesesuian . minda melakukan pemprosesan logikal .apa yang penting ialah proses berfikir untuk mengeluarkan sesuatu idea. Terdapat 2 cara : a) kenalpasti tajuk/isi pelajaran dan bahan seterusnya tentukan KBKK b) kenalpasti KBKK dan tentukan isi pelajaran yang sesuai serta bahan ii.Proses berfikir berlaku dalam dua tahap : i. apabila minda membuat persepsi ii.

spt merancang/merangka strategi.abstrak .tidak perlu diajar seperti berjalan . emosi dan jasmani.mengapa perlu belajar/mengajar berfikir ? o o tidak berfikir seperti mana yg sepatutnya tidak membuat keputusan yang baik dan selesaikan masalah .teknikal spt membina sesuatu model . maka objektif penguasaan kemahiran berfikir telah didokumentasikan dalam kurikulum sekolah ..memastikan kemahiran berfikir dikuasai oleh pelajar. . taktik 9.Dalam Falsafah Pendidikan Negara : o perkembangan daya intelek individu diberi penekanan bersama-sama dengan perkembangan rohani.0 Ciri-Ciri Pemikir Yang Bijak/Baik • • • • • • • • • cekal melaksanakan tugas mendengar secara aktif/pendengar yang baik bekerjasama dengan orang lain jujur dan terbuka ( menerima pandangan orang lain ) peka dengan fikiran sendiri serta dapat menjelaskan langkahlangkah dan sekuen yang digunakan mahir dalam menyoal dapat mengubahsuai konsep dan kemahiran dalam pelbagai situasi yang berlainan sifat ingin tahu dan inisiatif yang tinggi kesediaan mengambil risiko dan cabaran Pengenalan .konkrit .setiap orang berfikir .

serta pemikiran rasional.Dalam KBSR : o antara objektif. . " 3.Dalam KBSM : o mengembang dan meningkatkan daya intelek..membolehkan pelajar menguasai KB. beberapa perubahan dilaksanakan oleh KPM.KB adalah elemen utama dalam kurikulum SB . pendapat yang jitu dan pandangan yg kritis dan kreatif dapat membeza baik dan buruk menghadapi cabaran terkini 2. antaranya Sekolah Bestari .dengan harapan : • • • • • kualiti pemikiran murid meningkat membuat keputusan dengan tepat menghasilkan idea yang bernas. dan mengembangkan bakat serta kreativiti .Dalam usaha meningkatkan kualiti pendidikan.diajar merentasi kurikulum . 0Tujuan • KBKK mendapat latihan berfikir secara kritis dan kreatif untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dengan bijak .0 Definisi Pemikiran " Pemikiran ialah proses menggunakan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu. kritis dan kreatif. menerokai pelbagai kemungkinan idea dan ciptaan dan membuat pertimbangan yang wajar. bagi membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi dan metakognitif terhadap proses yang dialami.

kabur dan sempit meningkatkan aspek kognitif dan afektif. serta berani memberi pandangan dan kritik.Fikiran yang sempit o o aktiviti perbahasan. Fikiran yang kabur o o o latih pelajar memperjelaskan sesuatu idea dalam bentuk penulisan latih membuat definisi dasarkan kategori dan ciri-ciri sesuatu objek/perkara membuat kerangka karangan iv. membina keyakinan diri untuk memberi hujjah. Berfikir secara terburu-buru o beri masa untuk berfikir ii. Fikiran yang bercelaru o o o Latih pelajar menyusun idea dengan lebih sistematik dalam lisan dan penulisan menyusun isi-isi penting untuk karangan carta aliran 5. pengalaman dan kemahiran berfikir secara lebih praktik sama ada dalam atau luar sekolah menghasilkan idea atau ciptaan yang kreatif dan inovatif mengatasi kesilapan berfikir yang terburu-buru.0 Perbezaan Antara Otak Dan Minda . 4.0 Kesilapan Dalam Berfikir i. membuat pertimbangan berdasarkan alasan dan bukti.• • • • • mengaplikasikan pengetahuan. bercalaru. perbincangan dan sumbangsaran latihan menggunakan penyusun grafik banding beza iii. dan seterusnya perkembangan intelek mereka bersikap terbuka dalam menerima dan memberi pendapat.

meneliti kebernasan.pelbagai jenis kemahiran berfikir analitikal. emotif dsb. proaktif.• • • • • • • otak = organ yang terletak pada bahagian kepala yang mempunyai sistem-sistem tertentu minda = kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh otak berkenaan otak ---> pisau . kreatif. minda ---> ketajaman mata pisau pisau perlu sentiasa diasah agar penggunaannya berkesan hemesfera otak kiri (HOKI) ---> kritis hemesfera otak kanan (HOKA) ---> kreatif kedua-duanya perlu dikembangkan melalui rangsangan. objektif. kritikal. positif.secara amnya KB dibahagikan kepada 2 domain utama: o o KB secara kritis KB secara kreatif KB secara kritis = " kecekapan dan keupayaan menggunakan minda untuk menilai kemunasabahan atau kewajaran sesuatu idea. lateral. pragmatik. sistematik. . logikal. bahan dan aktiviti berfikir dalam p & p. 6. negatif. konstruktif. projektif.0 Jenis Kemahiran Berfikir . perspektif. kebaikan dan kelemahan sesuatu hujah dan membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah " contoh KB kritis : o o o o o banding beza membuat kategori teliti bahagian kecil dan keseluruhan membuat sekuens menerang sebab .

asli dan bernilai sama ada bersifat maujud. Prosa . cerpen.o o o o membuat ramalan usul periksa andaian membuat inferens mengesahkan sumber maklumat KB secara kreatif = " kecekapan atau keupayaan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baru.cerita.gambar.kemahiran-kemahiran lain: o o kemahiran membuat keputusan kemahiran menyelesaikan masalah 7.0 Jenis Bahan Yang Digunakan . sajak. syair. rajah. lirik lagu iii.Bahan boleh berbentuk : i.Bahan merupakan rangsangan yang digunakan untuk melatih /mewujudkan suasana berfikir dikalangan pelajar . Puisi . rencana. idea atau gagasan " contoh KB kreatif : o o o menjana dan menghasilkan idea yang pelbagai mencipta analogi mencipta metafora .pantun. Grafik . abstrak.Semua bahan tersebut boleh dibahagikan kepada 4 kategori: . berita ii. kartun . graf.

Bahan persekitaran . Bahan berat . De Bono merancang satu sukatan khas untuk KBKK ) .menggalakkan pelajar menggunakan banyak daya imaginasi yang memerlukan pelajar membuat ramalan yang berbagai-bagai " bagaimana jari anda ada 5 " ii. " Kamu ingin masuk kumpulan rock. Apa yang patut kamu buat ? " . Bahan seronok .Bahan ini hendaklah digunakan mengikut tujuan/objektif.Ia diajar secara penyebatian . " Bagaimana cara nak menyekat pemuda yang menunggang motor dengan laju " iii.i.bahan yang berlaku tetapi di luar pengalaman remaja/pelajar. Bahan asing . tapi ibubapa kamu menentang. Apa yang kamu akan lakukan ? " iv.KBKK bukan satu mata pelajaran khusus ( Dr.0 Bagaimana KBKK Diajar . " Kamu tahu kawan kamu mengambil makanan dari kantin tanpa membayarnya. isi pelajaran serta KB yang hendak diajar 8.bahan datang dari dunia remaja yang mereka alami dan gemari. Bahan ini datang dari dunia orang dewasa.Bahan yang mempunyai implikasi serius pada kehidupan remaja.

mengajar berfikir juga beerti mengajar pelajar membuat persepsi.e menajam dan mendalamkan daya persepsi .Proses berfikir berlaku dalam dua tahap : i.Penyebatian = strategi pengajaran yang menyepadukan kemahiran berfikir ke dalam mata pelajaran yang diajar. . apabila minda membuat persepsi ii. Penyebatian separa : strategi pengajaran yang menyepadukan sebahagian daripada unsur KBKK dalam langkah-langkah pengajaran yang sesuai .2 kaedah penyebatian : i. dengan persepsi. Penyebatian sepenuhnya : KBKK disepadukan secara menyeluruh dalam setiap langkah pengajaran yang dikenalpasti. walaupun dalam kemahiran reka cipta . Terdapat 2 cara : a) kenalpasti tajuk/isi pelajaran dan bahan seterusnya tentukan KBKK b) kenalpasti KBKK dan tentukan isi pelajaran yang sesuai serta bahan ii. minda melakukan pemprosesan logikal .unsur KBKK hanya disepadukan dalam langkah-langkah tertentu sahaja mengikut keperluan dan kesesuian . i. .penyebatian separa biasanya setelah pelajar telah mengikut penyebatian sepenuhnya dalam pembelajaran yang lepas.KB hanya melibatkan pen dan kertas sahaja..kemahiran berfikir berbeza dengan kemahiran membuat .

reka cipta : ..apa yang penting ialah proses berfikir untuk mengeluarkan sesuatu idea.konkrit .spt merancang/merangka strategi.0 Ciri-Ciri Pemikir Yang Bijak/Baik • • • • • • • • • cekal melaksanakan tugas mendengar secara aktif/pendengar yang baik bekerjasama dengan orang lain jujur dan terbuka ( menerima pandangan orang lain ) peka dengan fikiran sendiri serta dapat menjelaskan langkahlangkah dan sekuen yang digunakan mahir dalam menyoal dapat mengubahsuai konsep dan kemahiran dalam pelbagai situasi yang berlainan sifat ingin tahu dan inisiatif yang tinggi kesediaan mengambil risiko dan cabaran . taktik 9.teknikal spt membina sesuatu model . yang kemudiannya diwakilkan dalam bentuk lukisan .abstrak .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->