P. 1
Inovatif Dan Kreatif

Inovatif Dan Kreatif

|Views: 650|Likes:
Published by Mohd Fauzi

More info:

Published by: Mohd Fauzi on Sep 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

Tahun 2010 telah diisytiharkan oleh Kerajaan Malaysia sebagai tahun inovasi dan kreativiti, dikenali sebagai Malaysia

Inovatif 2010. Penganjuran Malaysia Inovatif 2010 adalah seiiring dengan hasrat Y.A.B. Perdana Menteri untuk melakukan perubahan melalui inovasi secara menyeluruh untuk membawa negara ke tahap ekonomi yang lebih maju. ‘Innovative Leadership for 1United, Innovative Malaysia’. Malaysia Inovatif 2010 yang telah dirasmikan oleh Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia pada 27 Januari 2010 pada jam 8.30 malam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Dengan tema ‘Meraikan Kreativiti’, pelbagai acara dan program menarik telah dirancang di sepanjang tahun 2010 untuk menarik minat setiap golongan lapisan masyarakat bagi meningkatkan kesedaran dan memupuk budaya inovasi di kalangan rakyat Malaysia ke arah penghasilan kekayaan, penjanaan ilmu dan kesejahteraan rakyat. Sambutan Malaysia Inovatif 2010 akan dimeriahkan dengan penganjuran pelbagai acara dan program oleh Pertubuhan Bukan Kerajaan, pihak swasta dan sektor Kerajaan. Orang ramai adalah dijemput untuk menyertai acara dan program yang dianjurkan seperti berikut:-

Malaysia Inovatif 2010 bertujuan menyedarkan masyarakat Malaysia terutama generasi muda dan akar umbi mengenai pentingnya inovasi dan kreativiti, dan seterusnya dapat membudayakannya sebagai amalan seharian. Ini bertepatan dengan konsep 1Malaysia di mana setiap anak Malaysia adalah modal insan berpotensi yang penting kepada negara. Oleh itu, budaya kreativiti dan inovasi perlu diterapkan supaya mereka dapat mengoptimakan potensi masing-masing ke arah menyumbang dalam pembangunan negara.

Kem. 4-6 Tinggi Ogos - UTM

Pengajian

12th Industrial Technology (INATEX) 2010

Art And Exhibition Pertandingan Solar Car Centre for Education, Training & Research in Renewable Energy & Energy Efficiency (Cetree) di Negeri Sembilan

5.

4-9 Ogos

Kem. Pelajaran

22-24 Okt Kem. Pengajian Tinggi

MOSTI

Karnival Rekacipta Kebangsaan 2010

1-3 Nov Kem. Pengajian Tinggi

MOSTI

Persidangan Antarabangsa Globelic (The Global Network for Economics of Learning, Innovation & Competence Building Systems) ke-8 di Universiti Malaya, Kuala Lumpur

mengapa perlu belajar/mengajar berfikir ? o o tidak berfikir seperti mana yg sepatutnya tidak membuat keputusan yang baik dan selesaikan masalah .membolehkan pelajar menguasai KB. emosi dan jasmani.tidak perlu diajar seperti berjalan . maka objektif penguasaan kemahiran berfikir telah didokumentasikan dalam kurikulum sekolah .Dalam KBSM : . Putrajaya Pengenalan . Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Dis (tbc) .Dalam Falsafah Pendidikan Negara : o perkembangan daya intelek individu diberi penekanan bersama-sama dengan perkembangan rohani.Kem. dan mengembangkan bakat serta kreativiti . . Pelajaran Pertandingan Rekacipta dan Inovasi Peringkat Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) di PICC. Balai Seni Lukis Negara 12-13 Julai Kem.Dalam KBSR : o antara objektif.memastikan kemahiran berfikir dikuasai oleh pelajar.setiap orang berfikir .Balai Seni Lukis Negara (BSLN) Pameran REKALESTARI di Galeri reka.

o mengembang dan meningkatkan daya intelek.dengan harapan : • • • • • kualiti pemikiran murid meningkat membuat keputusan dengan tepat menghasilkan idea yang bernas. bercalaru. pendapat yang jitu dan pandangan yg kritis dan kreatif dapat membeza baik dan buruk menghadapi cabaran terkini 2.diajar merentasi kurikulum . 0Tujuan • • • • • KBKK mendapat latihan berfikir secara kritis dan kreatif untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dengan bijak mengaplikasikan pengetahuan.KB adalah elemen utama dalam kurikulum SB . antaranya Sekolah Bestari . menerokai pelbagai kemungkinan idea dan ciptaan dan membuat pertimbangan yang wajar. serta pemikiran rasional. dan seterusnya perkembangan intelek mereka . pengalaman dan kemahiran berfikir secara lebih praktik sama ada dalam atau luar sekolah menghasilkan idea atau ciptaan yang kreatif dan inovatif mengatasi kesilapan berfikir yang terburu-buru. bagi membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi dan metakognitif terhadap proses yang dialami. . beberapa perubahan dilaksanakan oleh KPM.Dalam usaha meningkatkan kualiti pendidikan. " 3. kritis dan kreatif. kabur dan sempit meningkatkan aspek kognitif dan afektif.0 Definisi Pemikiran " Pemikiran ialah proses menggunakan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu.

• bersikap terbuka dalam menerima dan memberi pendapat. membuat pertimbangan berdasarkan alasan dan bukti.0 Kesilapan Dalam Berfikir i.Fikiran yang sempit o o aktiviti perbahasan.0 Perbezaan Antara Otak Dan Minda • • • otak = organ yang terletak pada bahagian kepala yang mempunyai sistem-sistem tertentu minda = kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh otak berkenaan otak ---> pisau . serta berani memberi pandangan dan kritik. membina keyakinan diri untuk memberi hujjah. Fikiran yang kabur o o o latih pelajar memperjelaskan sesuatu idea dalam bentuk penulisan latih membuat definisi dasarkan kategori dan ciri-ciri sesuatu objek/perkara membuat kerangka karangan iv. 4. Fikiran yang bercelaru o o o Latih pelajar menyusun idea dengan lebih sistematik dalam lisan dan penulisan menyusun isi-isi penting untuk karangan carta aliran 5. Berfikir secara terburu-buru o beri masa untuk berfikir ii. minda ---> ketajaman mata pisau . perbincangan dan sumbangsaran latihan menggunakan penyusun grafik banding beza iii.

emotif dsb. sistematik. objektif. kebaikan dan kelemahan sesuatu hujah dan membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah " contoh KB kritis : o o o o o o o o o banding beza membuat kategori teliti bahagian kecil dan keseluruhan membuat sekuens menerang sebab membuat ramalan usul periksa andaian membuat inferens mengesahkan sumber maklumat . pragmatik. negatif. konstruktif.pelbagai jenis kemahiran berfikir analitikal. perspektif. projektif. proaktif.• • • • pisau perlu sentiasa diasah agar penggunaannya berkesan hemesfera otak kiri (HOKI) ---> kritis hemesfera otak kanan (HOKA) ---> kreatif kedua-duanya perlu dikembangkan melalui rangsangan. kritikal. 6. meneliti kebernasan.0 Jenis Kemahiran Berfikir . positif. .secara amnya KB dibahagikan kepada 2 domain utama: o o KB secara kritis KB secara kreatif KB secara kritis = " kecekapan dan keupayaan menggunakan minda untuk menilai kemunasabahan atau kewajaran sesuatu idea. kreatif. logikal. lateral. bahan dan aktiviti berfikir dalam p & p.

Prosa .gambar. lirik lagu iii.0 Jenis Bahan Yang Digunakan . kartun .Bahan merupakan rangsangan yang digunakan untuk melatih /mewujudkan suasana berfikir dikalangan pelajar . cerpen.menggalakkan pelajar menggunakan banyak daya imaginasi yang memerlukan pelajar membuat ramalan yang berbagai-bagai " bagaimana jari anda ada 5 " . idea atau gagasan " contoh KB kreatif : o o o menjana dan menghasilkan idea yang pelbagai mencipta analogi mencipta metafora .Bahan boleh berbentuk : i. rajah. asli dan bernilai sama ada bersifat maujud. Grafik . Bahan seronok .pantun. abstrak. berita ii.kemahiran-kemahiran lain: o o kemahiran membuat keputusan kemahiran menyelesaikan masalah 7. syair.KB secara kreatif = " kecekapan atau keupayaan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baru. graf. sajak. rencana.Semua bahan tersebut boleh dibahagikan kepada 4 kategori: i.cerita. Puisi .

bahan yang berlaku tetapi di luar pengalaman remaja/pelajar. " Kamu tahu kawan kamu mengambil makanan dari kantin tanpa membayarnya. Bahan ini datang dari dunia orang dewasa.2 kaedah penyebatian : . Bahan berat .0 Bagaimana KBKK Diajar . Bahan persekitaran . isi pelajaran serta KB yang hendak diajar 8. " Bagaimana cara nak menyekat pemuda yang menunggang motor dengan laju " iii.Penyebatian = strategi pengajaran yang menyepadukan kemahiran berfikir ke dalam mata pelajaran yang diajar. Apa yang patut kamu buat ? " .ii.Bahan ini hendaklah digunakan mengikut tujuan/objektif. .Bahan yang mempunyai implikasi serius pada kehidupan remaja.bahan datang dari dunia remaja yang mereka alami dan gemari. De Bono merancang satu sukatan khas untuk KBKK ) . Bahan asing . tapi ibubapa kamu menentang. " Kamu ingin masuk kumpulan rock.KBKK bukan satu mata pelajaran khusus ( Dr. Apa yang kamu akan lakukan ? " iv.Ia diajar secara penyebatian .

unsur KBKK hanya disepadukan dalam langkah-langkah tertentu sahaja mengikut keperluan dan kesesuian . i.reka cipta : . minda melakukan pemprosesan logikal . yang kemudiannya diwakilkan dalam bentuk lukisan . Penyebatian separa : strategi pengajaran yang menyepadukan sebahagian daripada unsur KBKK dalam langkah-langkah pengajaran yang sesuai .penyebatian separa biasanya setelah pelajar telah mengikut penyebatian sepenuhnya dalam pembelajaran yang lepas.Proses berfikir berlaku dalam dua tahap : i.apa yang penting ialah proses berfikir untuk mengeluarkan sesuatu idea. Penyebatian sepenuhnya : KBKK disepadukan secara menyeluruh dalam setiap langkah pengajaran yang dikenalpasti. Terdapat 2 cara : a) kenalpasti tajuk/isi pelajaran dan bahan seterusnya tentukan KBKK b) kenalpasti KBKK dan tentukan isi pelajaran yang sesuai serta bahan ii. apabila minda membuat persepsi ii.e menajam dan mendalamkan daya persepsi . walaupun dalam kemahiran reka cipta .mengajar berfikir juga beerti mengajar pelajar membuat persepsi.kemahiran berfikir berbeza dengan kemahiran membuat .i.KB hanya melibatkan pen dan kertas sahaja. dengan persepsi. .

memastikan kemahiran berfikir dikuasai oleh pelajar. taktik 9.Dalam Falsafah Pendidikan Negara : o perkembangan daya intelek individu diberi penekanan bersama-sama dengan perkembangan rohani. .teknikal spt membina sesuatu model .abstrak .0 Ciri-Ciri Pemikir Yang Bijak/Baik • • • • • • • • • cekal melaksanakan tugas mendengar secara aktif/pendengar yang baik bekerjasama dengan orang lain jujur dan terbuka ( menerima pandangan orang lain ) peka dengan fikiran sendiri serta dapat menjelaskan langkahlangkah dan sekuen yang digunakan mahir dalam menyoal dapat mengubahsuai konsep dan kemahiran dalam pelbagai situasi yang berlainan sifat ingin tahu dan inisiatif yang tinggi kesediaan mengambil risiko dan cabaran Pengenalan .spt merancang/merangka strategi.konkrit . maka objektif penguasaan kemahiran berfikir telah didokumentasikan dalam kurikulum sekolah .mengapa perlu belajar/mengajar berfikir ? o o tidak berfikir seperti mana yg sepatutnya tidak membuat keputusan yang baik dan selesaikan masalah . emosi dan jasmani.tidak perlu diajar seperti berjalan ..setiap orang berfikir .

.Dalam KBSR : o antara objektif.Dalam usaha meningkatkan kualiti pendidikan. beberapa perubahan dilaksanakan oleh KPM. pendapat yang jitu dan pandangan yg kritis dan kreatif dapat membeza baik dan buruk menghadapi cabaran terkini 2.diajar merentasi kurikulum . antaranya Sekolah Bestari .membolehkan pelajar menguasai KB. bagi membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi dan metakognitif terhadap proses yang dialami. " 3.. dan mengembangkan bakat serta kreativiti . kritis dan kreatif. 0Tujuan • KBKK mendapat latihan berfikir secara kritis dan kreatif untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dengan bijak . serta pemikiran rasional.KB adalah elemen utama dalam kurikulum SB .Dalam KBSM : o mengembang dan meningkatkan daya intelek.dengan harapan : • • • • • kualiti pemikiran murid meningkat membuat keputusan dengan tepat menghasilkan idea yang bernas. menerokai pelbagai kemungkinan idea dan ciptaan dan membuat pertimbangan yang wajar.0 Definisi Pemikiran " Pemikiran ialah proses menggunakan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu.

Fikiran yang kabur o o o latih pelajar memperjelaskan sesuatu idea dalam bentuk penulisan latih membuat definisi dasarkan kategori dan ciri-ciri sesuatu objek/perkara membuat kerangka karangan iv.0 Perbezaan Antara Otak Dan Minda . Fikiran yang bercelaru o o o Latih pelajar menyusun idea dengan lebih sistematik dalam lisan dan penulisan menyusun isi-isi penting untuk karangan carta aliran 5. bercalaru. perbincangan dan sumbangsaran latihan menggunakan penyusun grafik banding beza iii. Berfikir secara terburu-buru o beri masa untuk berfikir ii. membina keyakinan diri untuk memberi hujjah. serta berani memberi pandangan dan kritik.• • • • • mengaplikasikan pengetahuan.Fikiran yang sempit o o aktiviti perbahasan. membuat pertimbangan berdasarkan alasan dan bukti. kabur dan sempit meningkatkan aspek kognitif dan afektif. pengalaman dan kemahiran berfikir secara lebih praktik sama ada dalam atau luar sekolah menghasilkan idea atau ciptaan yang kreatif dan inovatif mengatasi kesilapan berfikir yang terburu-buru.0 Kesilapan Dalam Berfikir i. 4. dan seterusnya perkembangan intelek mereka bersikap terbuka dalam menerima dan memberi pendapat.

secara amnya KB dibahagikan kepada 2 domain utama: o o KB secara kritis KB secara kreatif KB secara kritis = " kecekapan dan keupayaan menggunakan minda untuk menilai kemunasabahan atau kewajaran sesuatu idea. minda ---> ketajaman mata pisau pisau perlu sentiasa diasah agar penggunaannya berkesan hemesfera otak kiri (HOKI) ---> kritis hemesfera otak kanan (HOKA) ---> kreatif kedua-duanya perlu dikembangkan melalui rangsangan. logikal.pelbagai jenis kemahiran berfikir analitikal. kritikal. meneliti kebernasan. proaktif. positif. objektif. emotif dsb. bahan dan aktiviti berfikir dalam p & p.• • • • • • • otak = organ yang terletak pada bahagian kepala yang mempunyai sistem-sistem tertentu minda = kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh otak berkenaan otak ---> pisau . projektif. negatif. kebaikan dan kelemahan sesuatu hujah dan membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah " contoh KB kritis : o o o o o banding beza membuat kategori teliti bahagian kecil dan keseluruhan membuat sekuens menerang sebab . kreatif. perspektif. 6.0 Jenis Kemahiran Berfikir . konstruktif. sistematik. pragmatik. lateral. .

sajak. abstrak. kartun .cerita. asli dan bernilai sama ada bersifat maujud. lirik lagu iii. Prosa . rajah. berita ii. Puisi . cerpen.kemahiran-kemahiran lain: o o kemahiran membuat keputusan kemahiran menyelesaikan masalah 7. Grafik . syair.Bahan merupakan rangsangan yang digunakan untuk melatih /mewujudkan suasana berfikir dikalangan pelajar .Semua bahan tersebut boleh dibahagikan kepada 4 kategori: .o o o o membuat ramalan usul periksa andaian membuat inferens mengesahkan sumber maklumat KB secara kreatif = " kecekapan atau keupayaan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baru. graf.gambar.Bahan boleh berbentuk : i. rencana. idea atau gagasan " contoh KB kreatif : o o o menjana dan menghasilkan idea yang pelbagai mencipta analogi mencipta metafora .0 Jenis Bahan Yang Digunakan .pantun.

" Bagaimana cara nak menyekat pemuda yang menunggang motor dengan laju " iii. Bahan persekitaran . Bahan ini datang dari dunia orang dewasa. tapi ibubapa kamu menentang.Bahan yang mempunyai implikasi serius pada kehidupan remaja.bahan datang dari dunia remaja yang mereka alami dan gemari. isi pelajaran serta KB yang hendak diajar 8.Bahan ini hendaklah digunakan mengikut tujuan/objektif. Apa yang patut kamu buat ? " .i. Apa yang kamu akan lakukan ? " iv. De Bono merancang satu sukatan khas untuk KBKK ) .0 Bagaimana KBKK Diajar . Bahan berat .KBKK bukan satu mata pelajaran khusus ( Dr. " Kamu tahu kawan kamu mengambil makanan dari kantin tanpa membayarnya.bahan yang berlaku tetapi di luar pengalaman remaja/pelajar. Bahan seronok . Bahan asing .menggalakkan pelajar menggunakan banyak daya imaginasi yang memerlukan pelajar membuat ramalan yang berbagai-bagai " bagaimana jari anda ada 5 " ii. " Kamu ingin masuk kumpulan rock.Ia diajar secara penyebatian .

Penyebatian = strategi pengajaran yang menyepadukan kemahiran berfikir ke dalam mata pelajaran yang diajar.KB hanya melibatkan pen dan kertas sahaja.Proses berfikir berlaku dalam dua tahap : i.unsur KBKK hanya disepadukan dalam langkah-langkah tertentu sahaja mengikut keperluan dan kesesuian .e menajam dan mendalamkan daya persepsi . dengan persepsi. apabila minda membuat persepsi ii. minda melakukan pemprosesan logikal . i.penyebatian separa biasanya setelah pelajar telah mengikut penyebatian sepenuhnya dalam pembelajaran yang lepas.mengajar berfikir juga beerti mengajar pelajar membuat persepsi. walaupun dalam kemahiran reka cipta .2 kaedah penyebatian : i. Penyebatian separa : strategi pengajaran yang menyepadukan sebahagian daripada unsur KBKK dalam langkah-langkah pengajaran yang sesuai . . Terdapat 2 cara : a) kenalpasti tajuk/isi pelajaran dan bahan seterusnya tentukan KBKK b) kenalpasti KBKK dan tentukan isi pelajaran yang sesuai serta bahan ii.kemahiran berfikir berbeza dengan kemahiran membuat . . Penyebatian sepenuhnya : KBKK disepadukan secara menyeluruh dalam setiap langkah pengajaran yang dikenalpasti..

abstrak ..reka cipta : .0 Ciri-Ciri Pemikir Yang Bijak/Baik • • • • • • • • • cekal melaksanakan tugas mendengar secara aktif/pendengar yang baik bekerjasama dengan orang lain jujur dan terbuka ( menerima pandangan orang lain ) peka dengan fikiran sendiri serta dapat menjelaskan langkahlangkah dan sekuen yang digunakan mahir dalam menyoal dapat mengubahsuai konsep dan kemahiran dalam pelbagai situasi yang berlainan sifat ingin tahu dan inisiatif yang tinggi kesediaan mengambil risiko dan cabaran .apa yang penting ialah proses berfikir untuk mengeluarkan sesuatu idea.teknikal spt membina sesuatu model . taktik 9.spt merancang/merangka strategi.konkrit . yang kemudiannya diwakilkan dalam bentuk lukisan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->