Tahun 2010 telah diisytiharkan oleh Kerajaan Malaysia sebagai tahun inovasi dan kreativiti, dikenali sebagai Malaysia

Inovatif 2010. Penganjuran Malaysia Inovatif 2010 adalah seiiring dengan hasrat Y.A.B. Perdana Menteri untuk melakukan perubahan melalui inovasi secara menyeluruh untuk membawa negara ke tahap ekonomi yang lebih maju. ‘Innovative Leadership for 1United, Innovative Malaysia’. Malaysia Inovatif 2010 yang telah dirasmikan oleh Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia pada 27 Januari 2010 pada jam 8.30 malam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Dengan tema ‘Meraikan Kreativiti’, pelbagai acara dan program menarik telah dirancang di sepanjang tahun 2010 untuk menarik minat setiap golongan lapisan masyarakat bagi meningkatkan kesedaran dan memupuk budaya inovasi di kalangan rakyat Malaysia ke arah penghasilan kekayaan, penjanaan ilmu dan kesejahteraan rakyat. Sambutan Malaysia Inovatif 2010 akan dimeriahkan dengan penganjuran pelbagai acara dan program oleh Pertubuhan Bukan Kerajaan, pihak swasta dan sektor Kerajaan. Orang ramai adalah dijemput untuk menyertai acara dan program yang dianjurkan seperti berikut:-

Malaysia Inovatif 2010 bertujuan menyedarkan masyarakat Malaysia terutama generasi muda dan akar umbi mengenai pentingnya inovasi dan kreativiti, dan seterusnya dapat membudayakannya sebagai amalan seharian. Ini bertepatan dengan konsep 1Malaysia di mana setiap anak Malaysia adalah modal insan berpotensi yang penting kepada negara. Oleh itu, budaya kreativiti dan inovasi perlu diterapkan supaya mereka dapat mengoptimakan potensi masing-masing ke arah menyumbang dalam pembangunan negara.

Kem. 4-6 Tinggi Ogos - UTM

Pengajian

12th Industrial Technology (INATEX) 2010

Art And Exhibition Pertandingan Solar Car Centre for Education, Training & Research in Renewable Energy & Energy Efficiency (Cetree) di Negeri Sembilan

5.

4-9 Ogos

Kem. Pelajaran

22-24 Okt Kem. Pengajian Tinggi

MOSTI

Karnival Rekacipta Kebangsaan 2010

1-3 Nov Kem. Pengajian Tinggi

MOSTI

Persidangan Antarabangsa Globelic (The Global Network for Economics of Learning, Innovation & Competence Building Systems) ke-8 di Universiti Malaya, Kuala Lumpur

setiap orang berfikir .membolehkan pelajar menguasai KB.mengapa perlu belajar/mengajar berfikir ? o o tidak berfikir seperti mana yg sepatutnya tidak membuat keputusan yang baik dan selesaikan masalah . Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Dis (tbc) .memastikan kemahiran berfikir dikuasai oleh pelajar. Pelajaran Pertandingan Rekacipta dan Inovasi Peringkat Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) di PICC. .Dalam Falsafah Pendidikan Negara : o perkembangan daya intelek individu diberi penekanan bersama-sama dengan perkembangan rohani.Kem. maka objektif penguasaan kemahiran berfikir telah didokumentasikan dalam kurikulum sekolah . Putrajaya Pengenalan .Dalam KBSM : .Dalam KBSR : o antara objektif.Balai Seni Lukis Negara (BSLN) Pameran REKALESTARI di Galeri reka. Balai Seni Lukis Negara 12-13 Julai Kem. emosi dan jasmani. dan mengembangkan bakat serta kreativiti .tidak perlu diajar seperti berjalan .

KB adalah elemen utama dalam kurikulum SB .o mengembang dan meningkatkan daya intelek.dengan harapan : • • • • • kualiti pemikiran murid meningkat membuat keputusan dengan tepat menghasilkan idea yang bernas.0 Definisi Pemikiran " Pemikiran ialah proses menggunakan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu. dan seterusnya perkembangan intelek mereka . pengalaman dan kemahiran berfikir secara lebih praktik sama ada dalam atau luar sekolah menghasilkan idea atau ciptaan yang kreatif dan inovatif mengatasi kesilapan berfikir yang terburu-buru. beberapa perubahan dilaksanakan oleh KPM.diajar merentasi kurikulum . 0Tujuan • • • • • KBKK mendapat latihan berfikir secara kritis dan kreatif untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dengan bijak mengaplikasikan pengetahuan. kabur dan sempit meningkatkan aspek kognitif dan afektif. serta pemikiran rasional. menerokai pelbagai kemungkinan idea dan ciptaan dan membuat pertimbangan yang wajar.Dalam usaha meningkatkan kualiti pendidikan. " 3. bercalaru. bagi membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi dan metakognitif terhadap proses yang dialami. antaranya Sekolah Bestari . pendapat yang jitu dan pandangan yg kritis dan kreatif dapat membeza baik dan buruk menghadapi cabaran terkini 2. kritis dan kreatif. .

Fikiran yang bercelaru o o o Latih pelajar menyusun idea dengan lebih sistematik dalam lisan dan penulisan menyusun isi-isi penting untuk karangan carta aliran 5.0 Perbezaan Antara Otak Dan Minda • • • otak = organ yang terletak pada bahagian kepala yang mempunyai sistem-sistem tertentu minda = kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh otak berkenaan otak ---> pisau . perbincangan dan sumbangsaran latihan menggunakan penyusun grafik banding beza iii. Fikiran yang kabur o o o latih pelajar memperjelaskan sesuatu idea dalam bentuk penulisan latih membuat definisi dasarkan kategori dan ciri-ciri sesuatu objek/perkara membuat kerangka karangan iv. 4.0 Kesilapan Dalam Berfikir i. membina keyakinan diri untuk memberi hujjah. Berfikir secara terburu-buru o beri masa untuk berfikir ii. membuat pertimbangan berdasarkan alasan dan bukti.Fikiran yang sempit o o aktiviti perbahasan. minda ---> ketajaman mata pisau .• bersikap terbuka dalam menerima dan memberi pendapat. serta berani memberi pandangan dan kritik.

secara amnya KB dibahagikan kepada 2 domain utama: o o KB secara kritis KB secara kreatif KB secara kritis = " kecekapan dan keupayaan menggunakan minda untuk menilai kemunasabahan atau kewajaran sesuatu idea. kreatif. meneliti kebernasan. emotif dsb.0 Jenis Kemahiran Berfikir . logikal.• • • • pisau perlu sentiasa diasah agar penggunaannya berkesan hemesfera otak kiri (HOKI) ---> kritis hemesfera otak kanan (HOKA) ---> kreatif kedua-duanya perlu dikembangkan melalui rangsangan.pelbagai jenis kemahiran berfikir analitikal. 6. sistematik. kritikal. negatif. bahan dan aktiviti berfikir dalam p & p. projektif. proaktif. konstruktif. positif. objektif. kebaikan dan kelemahan sesuatu hujah dan membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah " contoh KB kritis : o o o o o o o o o banding beza membuat kategori teliti bahagian kecil dan keseluruhan membuat sekuens menerang sebab membuat ramalan usul periksa andaian membuat inferens mengesahkan sumber maklumat . perspektif. lateral. . pragmatik.

pantun.menggalakkan pelajar menggunakan banyak daya imaginasi yang memerlukan pelajar membuat ramalan yang berbagai-bagai " bagaimana jari anda ada 5 " . Puisi . graf.0 Jenis Bahan Yang Digunakan . asli dan bernilai sama ada bersifat maujud.Bahan merupakan rangsangan yang digunakan untuk melatih /mewujudkan suasana berfikir dikalangan pelajar . cerpen. kartun . rencana. idea atau gagasan " contoh KB kreatif : o o o menjana dan menghasilkan idea yang pelbagai mencipta analogi mencipta metafora .Semua bahan tersebut boleh dibahagikan kepada 4 kategori: i. lirik lagu iii. sajak. syair. Grafik . rajah. berita ii.KB secara kreatif = " kecekapan atau keupayaan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baru.gambar.kemahiran-kemahiran lain: o o kemahiran membuat keputusan kemahiran menyelesaikan masalah 7. Prosa . Bahan seronok .cerita. abstrak.Bahan boleh berbentuk : i.

2 kaedah penyebatian : . Bahan ini datang dari dunia orang dewasa.Ia diajar secara penyebatian .bahan yang berlaku tetapi di luar pengalaman remaja/pelajar. Apa yang kamu akan lakukan ? " iv. De Bono merancang satu sukatan khas untuk KBKK ) .Bahan yang mempunyai implikasi serius pada kehidupan remaja.Bahan ini hendaklah digunakan mengikut tujuan/objektif.ii. Apa yang patut kamu buat ? " .Penyebatian = strategi pengajaran yang menyepadukan kemahiran berfikir ke dalam mata pelajaran yang diajar. Bahan persekitaran . Bahan berat .bahan datang dari dunia remaja yang mereka alami dan gemari. " Kamu tahu kawan kamu mengambil makanan dari kantin tanpa membayarnya. isi pelajaran serta KB yang hendak diajar 8. " Bagaimana cara nak menyekat pemuda yang menunggang motor dengan laju " iii. Bahan asing . .0 Bagaimana KBKK Diajar . tapi ibubapa kamu menentang. " Kamu ingin masuk kumpulan rock.KBKK bukan satu mata pelajaran khusus ( Dr.

.e menajam dan mendalamkan daya persepsi .penyebatian separa biasanya setelah pelajar telah mengikut penyebatian sepenuhnya dalam pembelajaran yang lepas.apa yang penting ialah proses berfikir untuk mengeluarkan sesuatu idea.unsur KBKK hanya disepadukan dalam langkah-langkah tertentu sahaja mengikut keperluan dan kesesuian . yang kemudiannya diwakilkan dalam bentuk lukisan . walaupun dalam kemahiran reka cipta . Terdapat 2 cara : a) kenalpasti tajuk/isi pelajaran dan bahan seterusnya tentukan KBKK b) kenalpasti KBKK dan tentukan isi pelajaran yang sesuai serta bahan ii.i. apabila minda membuat persepsi ii.mengajar berfikir juga beerti mengajar pelajar membuat persepsi.reka cipta : . minda melakukan pemprosesan logikal . Penyebatian sepenuhnya : KBKK disepadukan secara menyeluruh dalam setiap langkah pengajaran yang dikenalpasti. dengan persepsi.KB hanya melibatkan pen dan kertas sahaja.Proses berfikir berlaku dalam dua tahap : i.kemahiran berfikir berbeza dengan kemahiran membuat . Penyebatian separa : strategi pengajaran yang menyepadukan sebahagian daripada unsur KBKK dalam langkah-langkah pengajaran yang sesuai . i.

setiap orang berfikir . .tidak perlu diajar seperti berjalan .abstrak . emosi dan jasmani. taktik 9..0 Ciri-Ciri Pemikir Yang Bijak/Baik • • • • • • • • • cekal melaksanakan tugas mendengar secara aktif/pendengar yang baik bekerjasama dengan orang lain jujur dan terbuka ( menerima pandangan orang lain ) peka dengan fikiran sendiri serta dapat menjelaskan langkahlangkah dan sekuen yang digunakan mahir dalam menyoal dapat mengubahsuai konsep dan kemahiran dalam pelbagai situasi yang berlainan sifat ingin tahu dan inisiatif yang tinggi kesediaan mengambil risiko dan cabaran Pengenalan .konkrit .mengapa perlu belajar/mengajar berfikir ? o o tidak berfikir seperti mana yg sepatutnya tidak membuat keputusan yang baik dan selesaikan masalah .spt merancang/merangka strategi. maka objektif penguasaan kemahiran berfikir telah didokumentasikan dalam kurikulum sekolah .teknikal spt membina sesuatu model .Dalam Falsafah Pendidikan Negara : o perkembangan daya intelek individu diberi penekanan bersama-sama dengan perkembangan rohani.memastikan kemahiran berfikir dikuasai oleh pelajar.

serta pemikiran rasional.Dalam KBSR : o antara objektif.membolehkan pelajar menguasai KB. beberapa perubahan dilaksanakan oleh KPM.Dalam usaha meningkatkan kualiti pendidikan. kritis dan kreatif. " 3.KB adalah elemen utama dalam kurikulum SB . antaranya Sekolah Bestari . .diajar merentasi kurikulum .Dalam KBSM : o mengembang dan meningkatkan daya intelek. pendapat yang jitu dan pandangan yg kritis dan kreatif dapat membeza baik dan buruk menghadapi cabaran terkini 2.dengan harapan : • • • • • kualiti pemikiran murid meningkat membuat keputusan dengan tepat menghasilkan idea yang bernas. bagi membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi dan metakognitif terhadap proses yang dialami. 0Tujuan • KBKK mendapat latihan berfikir secara kritis dan kreatif untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dengan bijak .. dan mengembangkan bakat serta kreativiti . menerokai pelbagai kemungkinan idea dan ciptaan dan membuat pertimbangan yang wajar.0 Definisi Pemikiran " Pemikiran ialah proses menggunakan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu.

• • • • • mengaplikasikan pengetahuan. membuat pertimbangan berdasarkan alasan dan bukti.0 Perbezaan Antara Otak Dan Minda . pengalaman dan kemahiran berfikir secara lebih praktik sama ada dalam atau luar sekolah menghasilkan idea atau ciptaan yang kreatif dan inovatif mengatasi kesilapan berfikir yang terburu-buru. 4. serta berani memberi pandangan dan kritik. Berfikir secara terburu-buru o beri masa untuk berfikir ii. membina keyakinan diri untuk memberi hujjah. kabur dan sempit meningkatkan aspek kognitif dan afektif. dan seterusnya perkembangan intelek mereka bersikap terbuka dalam menerima dan memberi pendapat. bercalaru. Fikiran yang bercelaru o o o Latih pelajar menyusun idea dengan lebih sistematik dalam lisan dan penulisan menyusun isi-isi penting untuk karangan carta aliran 5.0 Kesilapan Dalam Berfikir i.Fikiran yang sempit o o aktiviti perbahasan. perbincangan dan sumbangsaran latihan menggunakan penyusun grafik banding beza iii. Fikiran yang kabur o o o latih pelajar memperjelaskan sesuatu idea dalam bentuk penulisan latih membuat definisi dasarkan kategori dan ciri-ciri sesuatu objek/perkara membuat kerangka karangan iv.

positif.• • • • • • • otak = organ yang terletak pada bahagian kepala yang mempunyai sistem-sistem tertentu minda = kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh otak berkenaan otak ---> pisau . . konstruktif. kritikal. meneliti kebernasan. projektif. lateral. logikal.pelbagai jenis kemahiran berfikir analitikal. sistematik. negatif. pragmatik. kebaikan dan kelemahan sesuatu hujah dan membuat pertimbangan yang wajar dengan menggunakan alasan dan bukti yang munasabah " contoh KB kritis : o o o o o banding beza membuat kategori teliti bahagian kecil dan keseluruhan membuat sekuens menerang sebab . perspektif. emotif dsb. minda ---> ketajaman mata pisau pisau perlu sentiasa diasah agar penggunaannya berkesan hemesfera otak kiri (HOKI) ---> kritis hemesfera otak kanan (HOKA) ---> kreatif kedua-duanya perlu dikembangkan melalui rangsangan. 6. kreatif. objektif. proaktif. bahan dan aktiviti berfikir dalam p & p.secara amnya KB dibahagikan kepada 2 domain utama: o o KB secara kritis KB secara kreatif KB secara kritis = " kecekapan dan keupayaan menggunakan minda untuk menilai kemunasabahan atau kewajaran sesuatu idea.0 Jenis Kemahiran Berfikir .

kemahiran-kemahiran lain: o o kemahiran membuat keputusan kemahiran menyelesaikan masalah 7. berita ii. abstrak. Prosa .Semua bahan tersebut boleh dibahagikan kepada 4 kategori: . idea atau gagasan " contoh KB kreatif : o o o menjana dan menghasilkan idea yang pelbagai mencipta analogi mencipta metafora . kartun .pantun. syair.o o o o membuat ramalan usul periksa andaian membuat inferens mengesahkan sumber maklumat KB secara kreatif = " kecekapan atau keupayaan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menggunakan minda untuk menerokai pelbagai kemungkinan menghasilkan sesuatu yang baru. sajak. Puisi .0 Jenis Bahan Yang Digunakan .Bahan merupakan rangsangan yang digunakan untuk melatih /mewujudkan suasana berfikir dikalangan pelajar . cerpen. rencana. rajah. lirik lagu iii.gambar.Bahan boleh berbentuk : i.cerita. Grafik . graf. asli dan bernilai sama ada bersifat maujud.

" Kamu tahu kawan kamu mengambil makanan dari kantin tanpa membayarnya. tapi ibubapa kamu menentang.bahan yang berlaku tetapi di luar pengalaman remaja/pelajar. Bahan seronok .bahan datang dari dunia remaja yang mereka alami dan gemari. isi pelajaran serta KB yang hendak diajar 8. Bahan asing . Apa yang kamu akan lakukan ? " iv. " Bagaimana cara nak menyekat pemuda yang menunggang motor dengan laju " iii.Ia diajar secara penyebatian . Bahan persekitaran .Bahan yang mempunyai implikasi serius pada kehidupan remaja. " Kamu ingin masuk kumpulan rock.0 Bagaimana KBKK Diajar .i. Bahan ini datang dari dunia orang dewasa.menggalakkan pelajar menggunakan banyak daya imaginasi yang memerlukan pelajar membuat ramalan yang berbagai-bagai " bagaimana jari anda ada 5 " ii.KBKK bukan satu mata pelajaran khusus ( Dr. Bahan berat . De Bono merancang satu sukatan khas untuk KBKK ) . Apa yang patut kamu buat ? " .Bahan ini hendaklah digunakan mengikut tujuan/objektif.

mengajar berfikir juga beerti mengajar pelajar membuat persepsi. Terdapat 2 cara : a) kenalpasti tajuk/isi pelajaran dan bahan seterusnya tentukan KBKK b) kenalpasti KBKK dan tentukan isi pelajaran yang sesuai serta bahan ii. dengan persepsi..2 kaedah penyebatian : i.kemahiran berfikir berbeza dengan kemahiran membuat .KB hanya melibatkan pen dan kertas sahaja. .penyebatian separa biasanya setelah pelajar telah mengikut penyebatian sepenuhnya dalam pembelajaran yang lepas.Proses berfikir berlaku dalam dua tahap : i.unsur KBKK hanya disepadukan dalam langkah-langkah tertentu sahaja mengikut keperluan dan kesesuian .e menajam dan mendalamkan daya persepsi .Penyebatian = strategi pengajaran yang menyepadukan kemahiran berfikir ke dalam mata pelajaran yang diajar. walaupun dalam kemahiran reka cipta . minda melakukan pemprosesan logikal . apabila minda membuat persepsi ii. i. . Penyebatian sepenuhnya : KBKK disepadukan secara menyeluruh dalam setiap langkah pengajaran yang dikenalpasti. Penyebatian separa : strategi pengajaran yang menyepadukan sebahagian daripada unsur KBKK dalam langkah-langkah pengajaran yang sesuai .

0 Ciri-Ciri Pemikir Yang Bijak/Baik • • • • • • • • • cekal melaksanakan tugas mendengar secara aktif/pendengar yang baik bekerjasama dengan orang lain jujur dan terbuka ( menerima pandangan orang lain ) peka dengan fikiran sendiri serta dapat menjelaskan langkahlangkah dan sekuen yang digunakan mahir dalam menyoal dapat mengubahsuai konsep dan kemahiran dalam pelbagai situasi yang berlainan sifat ingin tahu dan inisiatif yang tinggi kesediaan mengambil risiko dan cabaran .reka cipta : .apa yang penting ialah proses berfikir untuk mengeluarkan sesuatu idea.teknikal spt membina sesuatu model .spt merancang/merangka strategi. taktik 9.abstrak ..konkrit . yang kemudiannya diwakilkan dalam bentuk lukisan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful