P. 1
PKSR Kemahiran Hidup Thn4

PKSR Kemahiran Hidup Thn4

|Views: 1,112|Likes:

More info:

Published by: Zaharil Azuan Zainuddin on Sep 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/03/2013

pdf

text

original

SULIT Kemahiran Hidup May 2009 1 jam

SEKOLAH KEBANGSAAN ALAM MEGAH DUA SHAH ALAM, SELANGOR UJIAN FORMATIF 2 2009

______________________________________________________________________ ________

KEMAHIRAN HIDUP Tahun 4 Satu jam

NAMA TAHUN TARIKH

: ____________________________________ : ____________________________________ : ____________________________________

______________________________________________________________________ ________

JANGAN BUKA KERTAS INI SEHINGGA DIBERITAHU

memudahkan penyenggaraan C.. A.... 4. melindungi manusia..ARAHAN : JAWAB SEMUA SOALAN SULIT Bahagian A Pilih jawapan yang betul 1...... kecuali . panel alatan... B.. sesendal 2 .. Antara yang berikut. bolt.. kotak pertolongan cemas.. nat. Alatan tangan disimpan ditempat yang berikut.. C. skru. B. 3.. C.... Proses menghasilkan barangan atau produk baru dalam bidang teknologi bagi memenuhi kehendak pengguna dikenali sebagai . memastikan bengkel sentiasa cantik D. D. B. rekabentuk... rekacipta. B. C.. Peraturan keselamatan bengkel perlu dipatuhi untuk .. D. A.. D.. D.. menjadikan manusia lebih malas. produk.. D.. C. kotak alatan. 2.... Apakah tujuan sesuatu produk dihasilkan ? A.... memastikan alatan tidak rosak. Apakah nama pengikat di atas? A.. yang manakah lakaran secara 3 Dimensi( 3D)? A. idea.... B. mengelakkan kemalangan dan kecederaan.. 6... A..... almari alatan. memudahkan kehidupan seharian.. C. 5.. memasuki bengkel B.

. penahan meja. 10. tidak mudah dicabut. papan lapis yang tebal.. B. mengukur garis lurus. Manakah diantara berikut digunakan untuk mencengkam kayu pada meja kerja.. B. penahan tepi. paku B. memotong kayu nipis dan kecil. 11. Gergaji puting sesuai digunakan untuk ... B. menanda garisan bersudut tepat dan menguji kepersegian. lebih kukuh cengkamannya. A.. D.. memotong papan atau beroti... lebih senang digunakan. 3 .. C. A. penahan alatan. Mengapakah skru lebih kerap digunakan daripada paku? A.. pisau C... C. C. Apakah kegunaan alatan yang ditunjukan diatas A. D. Apakah alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. 9.. kayu besar dan tebal.. D. papan tebal B. 12.. tidak mudah bengkok.. D. penahan gergaji D. mencengkam kayu pada meja kerja. C. 8. Namakan peralatan yang sesuai digunakan untuk menebuk lubang pada papan.7. C. pemutar skru. B. gerudi tangan D. A.

. B...... mesin pengisar.... 2 C. Bahagian manakah yang mengeluarkan cahaya? A. kipas... menjalur dawai D..... C.. D. yang manakah menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi? A...... suis. Apakah nama alat tangan di atas? A......... mentol. mentol. B. memasang mentol. playar C. 1 B.. 15.. 18. D.. C. 19. C.. bateri. memotong dawai. 16. memasang skru B. 4 17. wayar.. Alatan tangan diatas digunakan untuk ..... suis. wayar. gerimit. D.... B...13. C. Rajah menunjukan simbol bagi..... mentol. penjalur wayar. .. Apakah komponen yang digunakan untuk memutuskan litar dalam sesuatu projek? A.. Antara berikut. 14. 3 D. D... bateri.. pemutar skru B.. A. 4 .. digunakan sebagai laluan untuk arus elektrik di dalam litar. A. Rajah menunjukan bahagian mentol . radio...

silinder segi tiga 5 . suis pisau boleh digunakan untuk memotong wayar. mentol. Setiap murid harus memahami dan_______________peraturan ketika melakukan aktiviti di dalam bengkel. C.A. 24. Jika berlaku kecederaan. C. ( 4 markah) Lihat objek yang berikut. suis akan membenarkan laluan arus elektrik apabila ditutup. Bahagian B Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul menyimpan memberitahu pengudaraan mematuhi 21. suis. Pilih pernyataan yang tidak benar. bateri. wayar. suis digunakan untuk memutuskan litar . 23. suis bertindak sebagai pelengkapdan pemutus litar. 26. B. segi empat tepat kon 27.Sebaik sahaja kita masuk ke dalam bengkel. 22. A. Kita hendaklah______________semua alatan yang telah digunakan di tempat yang disediakan. kita hendaklah_____________guru dengan segera untuk rawatan awal. kuboid sfera 25. 20. D. kita hendaklah membuka tingkap bagi mendapat ______________yang baik. D. B. Nyatakan bentuknya.

30 ___________________ __________________ ____________________ ( 6 markah) Padankan alatan tangan di bawah dengan kegunaannya.___________________ __________________ ____________________ 28. 36. A. Padankan simbol di bawah dengan komponen yang sesuai. memegang. B Mengikir kayu dengan cepat 33. 35. 29. C. Mengerat dan membelah kayu 32. 31. Membuat tanda bagi memandu mata gerudi E. Memotong dawai. Mengetat dan melonggarkan skru mata Philips D. membentuk benda kecil dan nipis F. Mengetuk paku kecil 34. 6 .

38. 40. Jawapan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 7 .37. 39.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->