P. 1
Faktor GAYA PEMBELAJARAN

Faktor GAYA PEMBELAJARAN

|Views: 617|Likes:
Published by Asyikin Zainal

More info:

Published by: Asyikin Zainal on Sep 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

3.

0

Faktor-faktor yang mempengaruhi gaya pembelajaran Model gaya pembelajaran Dunn dan Dunn (1978) menyatakan bahawa gaya

pembelajaran merupakan kaedah seseorang menumpu, memproses, menyerap dan mengingat maklumat atau kemahiran yang baru dan sukar. Model Gaya Pembelajaran Dunn dan Dunn adalah berdasarkan prinsip-prinsip berikut: a) kebanyakan individu mampu dan boleh belajar, b) setiap individu mempunyai gaya pembelajaran tertentu, c) gaya pembelajaran individu akan bertindak balas dengan iklim, sumber dan pendekatan pengajaran dan pembelajaran, dan d) iklim, sumber dan pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang dapat disesuaikan dengan gaya pembelajaran seseorang itu akan dapat mengoptimumkan proses pembelajaran. Dun dan Dunn menyatakan individu pelajar dapat mempertingkatkan prestasi mereka sekiranya proses pengajaran dan pembelajaran dapat disesuaikan dengan mengikut gaya pembelajaran mereka. Dunn dan Dunn (1978) mengkategorikan gaya pembelajaran kepada 5 faktor iaitu Ransangan Persekitaran, Ransangan Emosi, Ransangan Sosial, Ransangan Fisiologi dan Ransangan Psikologi. 3.1 Ransangan Persekitaran Menurut Rahil dan Habibah (2002), persekitaran atau ‘nurture’ ialah segala ransangan yang mempengaruhi perkembangan individu. Oleh yang demikian ransangan persekitaran merupakan faktor yang penting dalam mempengaruhi gaya pembelajaran. Ia merangkumi empat elemen yang utama iaitu cahaya, bunyi, suhu dan reka bentuk susunan tempat belajar. 3.1.1 Cahaya Cahaya merupakan elemen yang penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Kajian Dunn dan Dunn (1978) mendapati terdapat individu memerlukan persekitaran cahaya terang semasa belajar. Menurut Siti Hawa Munji (1989), terdapat sebilangan pelajar yang gemar cahaya terang kerana pencahayaan yang samar akan membuatkan mata mereka cepat letih atau mengantuk. ada pelajar yang tidak suka sinaran cahaya yang terlalu terang kerana Walaubagaimanapun, Tobias (1996) menyatakan bahawa terdapat pelajar tidak mengendahkan keperluan cahaya yang terang sewaktu belajar. Kadar terangnya sesuatu cahaya itu dapat ditentukan dengan gaya pembelajaran individu. Contohnya, terdapat individu yang gemar belajar

Hakikat ini jelas menunjukkan bahawa suasana persekitaran yang berbeza akan melahirkan gaya pembelajaran yang berbeza (Garger. Bunyi juga memainkan peranan yang penting dalam proses pembelajaran dan gaya pembelajaran individu. kurang ataupun jarang individu belajar dalam keadaan cahaya yang malap dan terlalu terang. Proses pembelajaran adalah lebih berkesan sekiranya dilaksanakan dalam suasana nyaman dan berhawa dingin.1. Menurut Ibrahim Abu Samah (1995). Menurut Dunn dan Dunn (1978). Suhu yang sejuk dan nyaman dapat mempertingkatkan keberkesanan pembelajaran. 1984).Secara amnya. didapati faktor persekitaran yang bising serta tidak menyenangkan boleh mengurangkan minat pelajar terhadap pembelajaran mereka.1. Suhu yang panas akan menyebabkan fikiran dan emosi seseorang terganggu dan cepat berasa mengantuk dan akan menyebabkan kurang .3 Suhu Suhu juga memainkan peranan penting dalam mempengaruhi gaya pembelajaran individu. Kebanyakan pelajar memerlukan persekitaran yang sunyi dan senyap untuk belajar supaya untuk menumpu perhatian terhadap pelajaran mereka. 3.dengan keadaan cahaya yang terang dan ada juga individu yang gemar belajar di bawah cahaya yang sederhana cahayanya. Oleh itu.2 Bunyi Elemen seterusnya ialah elemen bunyi. 3. Kebanyakan pelajar tidak suka belajar di bawah cuaca yang panas tanpa kipas dan penghawa dingin. terdapat individu yang memerlukan bunyi seperti muzik di persekitaran mereka semasa belajar. mereka akan memasang radio atau televisyen sewaktu belajar (terutamanya ketika larut malam) kerana bunyi dari radio atau televisyen akan dapat mengatasi suasana yang sunyi itu dan dapat memberi lebih kosentrasi terhadap pelajaran mereka. Bagi mereka yang suka belajar dalam suasana yang sunyi pula.Menurut Dunn dan Dunn setiap individu mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap suhu persekitaran. mereka lebih gemar belajar bersendirian berbanding secara berkumpulan kerana perbincangan yang berlaku dalam kumpulan akan menganggu kosentrasi mereka.

Motivasi biasanya dibahagikan kepada motivasi ekstrinsik dan motivasi intrinsik. susunan meja – kerusi dalam bilik darjah disusun dengan kemas dan teratur. 1990). keazaman.1. Golongan pelajar gemarkan keadaan formal amat berstruktur dan mempunyai personaliti introvert. gaya pembelajaran individu ditentukan oleh personaliti individu yang berbeza. Motivasi ekstrinsik diwujudkan daripada ransangan luaran dengan tujuan .keberkesanan seseorang dalam pembelajaran.2. dia akan mempunyai keinginan yang kuat untuk bertindak ke arah mencapai matlamat (Siti Hawa Munji. 3. 3. tanggungjawab dan struktur. Pelajar yang gemar belajar dalam keadaan formal memerlukan satu tempat yang khas untuk aktiviti pembelajaran mereka seperti sebuah meja dan kerusi. Menurut Garger (1985). terdapat juga pelajar yang tidak dapat menumpukan perhatian dalam suasana yang sejuk hawa dingin.2 Ransangan emosi Meichati (1983) mengemukakan bahawa emosi adalah pengalaman batin yang timbul untuk melengkapi erti pengukuran bagi seseorang disertai oleh kegiatan fizikalnya sehingga mempengaruhi seluruh peribadinya. Implikasinya. ramai pelajar suka belajar de tempat duduk yang sesuai dengan gaya duduk tersendiri. Misalnya. motivasi merupakan daya penggerak utama yang menjamin kejayaan seseorang dengan kecenderungan menyeluruh untuk bertindak pada masa tertentu. Apabila seseorang mendapat dorongan. mereka dikaitkan mempunyai personaliti ekstrovert. Pelajar perlu tahu memilih tempat pembelajaran yang sesuai dan selesa untuk mereka memberikan kosentrasi terhadap pelajaran.1 Motivasi Menurut Siti Hawa Munji (1990). Elemen-elemen yang terdapat di dalam ransangan emosi ialah motivasi. Walaupun begitu. katil atau lantai. 3. Bagi pelajar yang suka belajar di tempat informal misalnya sebuah kerusi berkusyen.4 Rekabentuk Elemen terakhir bagi ransangan persekitaran ialah reka bentuk tempat belajar.

2.menggerakkan orang melakukan sesuatu aktiviti yang akan membawa faedah kepadanya contohnya dalam bentuk-bentuk peneguhan positif seperti pujian.2. Bagi pelajar yang mempunyai keazaman yang rendah hanya mampu menumpukan perhatian dalam jangka masa yang pendek sahaja. Manakala. Manakala motivasi intrinsik pula diwujudkan semulajadi daripada ransangan dalaman. hadiah dan gred. . 3. Arahan meningkatkan kefahaman yang berkesan kepada pelajar. insentif.2 Keazaman Tahap keazaman yang berbeza antara individu menyebabkan mereka memerlukan waktu dan tempoh masa rehat yang berbeza. sukar serta memerlukan usaha yang lama untuk menyiapkannya.3 Tanggungjawab Menurut Bell (1972).4 Struktur Dunn dan Dunn (1978) mendefinisikan struktur sebagai suatu peraturan spesifik yang digunakan kerja untuk dan melaksanakan struktur yang kerja jelas dan akan menyiapkan tugasan. terdapat juga pelajar mengabaikan dan tidak akan menyiapkan kerja dengan baik. 3. 3. individu yang ingin berjaya belajar perlu tekun bertanggungjawab. Pelajar yang mempunyai keazaman yang tinggi akan mengambil inisiatif sendiri serta dapat belajar dalam tempoh masa yang panjang dalam mana-mana ransangan persekitaran. Bruner (1966) pula mengaitkan motivasi intrinsik dengan naluri ingin tahu pelajar yang baru masuk ke sekolah. Ramai pelajar mempunyai perangai suka menangguhkan kerja terutama apabila tugasan yang diberikan itu membosankan. Pelajar yang mempunyai sikap bertanggungjawab terhadap pelajarannya akan sentiasa melaksanakan tugasannya dengan inisiatif sendiri dengan baik. Ia terdiri daripada dorongan dan minat seseorang individu untuk melakukan sesuatu aktiviti tanpa mengharapkan balasan atau ganjaran.2.

2 Rakan Sebaya Terdapat juga pelajar yang suka belajar bersama dengan rakan karibnya. misalnya ibu bapa bukan sahaja dapat membantunya menyelesaikan masalah pembelajaran yang dihadapinya tetapi juga dapat meningkatkan semangat serta keyakinannya terhadap pembelajaran. 3. belajar sendiri tidak membuang masa sesame rakan sebaya dan tidak dapat menumpukan dalam pelajaran.3. Bagi individu ini.3 Ransangan sosial Secara umunya sosial dikenali yang sebagai ilmu pengetahuan tentang ialah Elemen-elemen terdapat dalam ransangan sosial masyarakat. dewasa. Pelajar yang mempunyai pasangan karib yang sentiasa belajar bersama dengannya boleh memperolehi lebih banyak kemajuan melalui interaksi dua hala. Pelajar yang suka belajar dengan orang dewasa yang disanjungi akan bersempat mengemukan tentang soalan-soalan tentang masalah yang dihadapi semasa belajar. Bimbingan orang dewasa . berpasukan dan orang 3.3.3 Berkumpulan Pembelajaran secara kumpulan atau pasukan pula bermaksud belajar bersama-sama dengan lebih dari 2 orang rakan sebaya. sumbangsaran dan kerjasama yang melibatkan diri dalam permainan . Gaya pembelajaran ini merangkumi ciri perbincangan.4 Orang dewasa Orang dewasa pula boleh mempengaruhi gaya pembelajaran seseorang pelajar. 3. berpasangan. rakan sebaya.1 Perseorangan Gaya pembelajarannya perseorangan ialah pelajar yang suka belajar diri sendiri dan tidak berharap orang lain berdamping dan ganggunya semasa belajar. khasnya orang dewasa disanjungi. 3.3.3. pertandingan atau menjalankan sesuatu projek. Bagi pelajar yang kurang selesa belajar dengan pelajar yang . berkumpulan.3. perseorangan.

4. dia akan suka belajar dengan alat bantu mengajar seperti carta.4. masa belajar dan mobiliti atau pergerakan. sistem saraf. 3. Model beliau menekankan pembelajaran menggunakan kaedah untuk mengingat informasi iaitu secara visual. sistem pernafasan.1 Persepsi Model Dunn dan Dunn mendedahkan keperluan variasi cara belajar. Ransangan fisiologi merangkumi elemen-elemen seperti persepsi. 3. gambar. Sekirannya. mereka lebih selesa belajar bersama guru atau orang dewasa.2 Permakanan Permakanan pula. 3. komputer dan sebagainya. 3.4. video. taktual dan kinestetik. graf.4 Ransangan fisiologi Fisiologi dapat didefinisikan sebagai kajian tentang struktur tubuh seperti sistem pengaliran darah. pemakanan. gambar rajah. televisyen. Bagi pelajar yang mempunyai taktual yang cekap dan kuat. sistem limpatik dan sistem otot rangka. sistem perkumuhan. dia akan suka belajar dalam keadaan yang ada suara latar belakang seperti siaran muzik dari radio atau kaset. sistem penghadaman.3 Masa Belajar Elemen seterusnnya ialah waktu tertentu iaitu terdapat pelajar yang gemar belajar dalam waktu pagi ataupun waktu malam kerana suasana . slaid. auditori. Gaya pembelajarannya diperlihatkan aktif dan tidak boleh duduk diam dalam tempat belajar bagi tempoh masa yang agak lama dikenali sebagai kinestetik. Sekirannya seseorang pelajar mempunyai persepsi visual yang tajam. seseorang pelajar yang mempunyai persepsi auditori yang baik. Manakala terdapat pelajar yang kurang gemar makan sewaktu belajar tetapi akan makan selepas belajar kerana bagi mereka makan dan minum akan mengurangkan daya tumpuannya semasa menjalankan aktiviti pembelajaran. dia suka belajar dengan cara menyentuh dan merasa. terdapat pelajar yang suka makan ataupun minum semasa belajar.sebaya dengannya.

iaitu dia suka mengamatai aspek-aspek atau perkara secara menyeluruh atau holistik. Jika anginnya atau moodnya baik. potensi. pelajar yang mempunyai gaya pembelajaran global.5 Ransangan psikologi Psikologi adalah satu displin ilmu yang mengkaji secara saintifik tingkah laku manusia atau haiwan. 3. Pelajara juga gemar membuat banyak perkara dalam satu masa. Mereka perlu melakukan sedikit pergerakan dalam proses pembelajaran tersebut. minuman. Manakala. naluri. keperluan dan tindak balas manusia terhadap ransangan persekitaran sosial. dia akan berangan-angan dan tidak memberi tumpuan.2 Gerak Hati Gaya pembelajaran yang mempunyai unsur gerak hati merujuk kepada gaya pembelajaran pelajar yang bergantung kepada angin (kesukaannya) atau moodnya. sikap. berpindah ke tempat lain bagi meneruskan pembelajaran dan sebagainya. kecerdasan.5.1 Analitikal / Global Pelajar yang mempunyai gaya pembelajaran analitik ialah pelajar yang suka belajar sesuatu dengan cara teliti. refleksi dan pemprosessan otak kiri atau otak kanan.5. 3. Ada pula yang suka menukar tempat duduk kerap kali semasa belajar. suka belajar sesuatu secara keseluruhan. misalnya bergerak untuk mendapatkan makanan.4. gerak hati. nyaman dan tenteram daripada waktu petang. 3. Pelajar jenis ini suka menganalisis fakta dan isi pelajaran secara terperinci. Pelajar gemar membuat keputusan yang cepat dan sering mengikut . kondusif. Maka. pula ada pelajar yang suka belajar dalam waktu lewat malam kerana suasana senyap sunyi. Ramai juga pelajar yang gemar belajar dalam keadaan yang selesa tanpa bergerak. 3. Ransangan psikologi merangkumi unsur-unsur termasuk analitik atau global.kedua-dua tempoh masa adalah lebih segar.4 Mobiliti Terdapat pelajar yang suka berdiri atau berjalan kesana-sini semasa belajar. pelajar ini akan belajar bersunguh-sungguh kalau tidak. khasnya pemikiran. perasaan.

mentafsir dan membuat kesimpualn. Pelajar sangat prihatin dan berfikir mendalam sebelum melibatkan diri dalam proses pembelajaran.5 Pemprosesan Otak Kanan Gaya pembelajaran yang menggunakan pemprosessan otak kanan bercenderung kepada pembelajaran muzik.5. membentuk hipotesis. mereka bentuk dan aktiviti-aktiviti yang bercorak kreatif.5. fakta. bahasa. pendidikan seni. matematik dan ingatan. otak kiri manusia mempuanyai kemahiran berfikir dalam bidang logik. urutan.gerak hati apabila melibatkan diri dalam proses pengajaran dan pembelajaran.5. 3. Pelajar ini lebih suka menggunakan kemahiran berfikir untuk membuat kajian. menganalisis.4 Pemprosesan Otak Kiri Mengikut Roger Sperry (1981).3 Reflektif Pelajar yang mempunyai gaya pembelajaran yang bersifat reflektif ialah pelajar yang suka belajar dengan cara berfikir. analitis. 3. 3. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->