PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar. .

‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian.Kelantan. Indochina . batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut. Perak dan Pahang.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak.

‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) . ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia. bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S.M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian.

. penanam padi dan nelayan. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan.Negeri Selat 1885 ialah: i.budak Melaya. ii.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt. kerana ia akan menimbulkan kesulitan. Cukup untuk kehendak.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri. yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.kehendak biasa budak.

kira. kesihatan. lukisan. sejarah melayu.anjuran dari R. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari. ilmu alam. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung. Winstedt. .  Mata pelajarannya karangan.O. lukisan.  Kesihatan. menganyam. ilmu kira. dan berkebun. Pada tahun1930.

bahan mudah didapati. c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. Pekakas tidak banyak dan mudah. diantara mata pelajarannya. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan.kerja mandur. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. iii. . pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. Seni pertukangan asli Bahan. ii. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul .

Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal. dan alat. .batunya lebih licin dan penggunaan tembikar.alat batu.

m. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar.(Benda ini menyerupai seni Dongsan. alat.Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto.alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s.alat pekakas dan senjata. ‡ Kumpulannya lebih maju. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat. .alat besi telah diperbuat seperti alat.

batil tembaga kecil. permata. . ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. tapak bangunan candi (kuil). dibina dari batu.batu granit berbentuk 4 persegi. ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu. serbuk emas.kecil. Johor telah ditemui.Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat. dan tali pinggang perak.

‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua. ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan.orang Sakai. Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina. mereka mula membina rumah untuk kediaman. .Zaman Tua ‡ Orang. Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. siput dan tempurung.

peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja. China. ‡ Kemasukan pengaruh Hindu. Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. . rumah. Portugis. Buddha. halaman.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian.

almari buku.penuntut tahun 3 yang mengikutinya. Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu. tongkat dan sebagainya. ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri. . Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut. contohnya:a. b.

. hoki dan bola tampar. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak. periuk dan lainlain dari tanah liat. Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga.c. d.

SELEPAS MERDEKA .

. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno. ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting. pastel dan sebagainya.macam ism. timbul bermacam. ‡ Tiba di suatu peringkat .‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri.

‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur. ‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum. .lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia.

Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1. Akta Pelajaran 1961 2. Dasar Pelajaran Kebangsaan .

tahun 1961. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris.Maktab Perguruan Ilmu Khas. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan. . diganti oleh Yeoh Jin Leng . ‡ 1964.

3. . permandangan. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya. Untuk menyediakan pelajar. 2.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar. Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh.

masalah kesenian.nilai yang kukuh . pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai. . yang bermakna dan sihat.‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah. analisa.

USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek. pemandang yang arif. bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi.objek. ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek. .

bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu.Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. .

Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia.Bahasa Cina dan bahasa Tamil). Bahasa Malaysia dan Matematik. Bahasa Inggeris. .

Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam . . Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia.

Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani. Pendidikan Seni dan Muzik. .

Percetakan Watan Sdn. Pendidikan Seni Visual. . Bhd. 1987.Bibliografi Arifin Jusoh. Kuala Lumpur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful