PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

.ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar.

‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah. Indochina . Perak dan Pahang.Kelantan. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak. batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut.

Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S. ‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) .M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian. ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia. bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.

Cukup untuk kehendak. yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan.Negeri Selat 1885 ialah: i. penanam padi dan nelayan. ii. kerana ia akan menimbulkan kesulitan. .kehendak biasa budak.budak Melaya.

menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung. dan berkebun. lukisan. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari. kesihatan.  Kesihatan. menganyam. Pada tahun1930. sejarah melayu.  Mata pelajarannya karangan.O. ilmu kira.kira. lukisan.anjuran dari R. . Winstedt. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. ilmu alam.

kerja mandur. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid. Pekakas tidak banyak dan mudah. . diantara mata pelajarannya. ii.bahan mudah didapati. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. iii. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. Seni pertukangan asli Bahan.

alat batu.Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal. . dan alat.batunya lebih licin dan penggunaan tembikar.

alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s. ‡ Kumpulannya lebih maju. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat.Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto. alat.(Benda ini menyerupai seni Dongsan.m.alat besi telah diperbuat seperti alat. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar.alat pekakas dan senjata. .

serbuk emas. ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. tapak bangunan candi (kuil). permata. .Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat. dibina dari batu. dan tali pinggang perak. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu.kecil.batil tembaga kecil.batu granit berbentuk 4 persegi. Johor telah ditemui.

mereka mula membina rumah untuk kediaman.orang Sakai. . ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan.Zaman Tua ‡ Orang. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua. Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. siput dan tempurung. Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina.

Buddha. . Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. China. ‡ Kemasukan pengaruh Hindu. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian. rumah. Portugis.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud. peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja. halaman.

. Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil. ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri. tongkat dan sebagainya. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut. almari buku. contohnya:a. b.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu.penuntut tahun 3 yang mengikutinya.

Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak. . d.c. periuk dan lainlain dari tanah liat. Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga. hoki dan bola tampar.

SELEPAS MERDEKA .

macam ism. ‡ Tiba di suatu peringkat . ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting.‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno. pastel dan sebagainya. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri. . timbul bermacam.

.‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia. ‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan.

Dasar Pelajaran Kebangsaan . Akta Pelajaran 1961 2.Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1.

Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. diganti oleh Yeoh Jin Leng . .Maktab Perguruan Ilmu Khas. ‡ 1964. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. tahun 1961.

Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta. Untuk menyediakan pelajar. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar. 3. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. permandangan. kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. . 2.

. yang bermakna dan sihat. pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai. analisa.‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah.masalah kesenian.nilai yang kukuh .

aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek.objek. ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati. . pemandang yang arif. bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi.USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek.

Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu. .

Bahasa Cina dan bahasa Tamil). .Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia. Bahasa Malaysia dan Matematik. Bahasa Inggeris.

. Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia.Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam .

. Pendidikan Seni dan Muzik.Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani.

. 1987.Bibliografi Arifin Jusoh. Bhd. Kuala Lumpur. Percetakan Watan Sdn. Pendidikan Seni Visual.