PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

.ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar.

‡ Alat2 daripada batu seperti kapak. Perak dan Pahang.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah. ‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian. Indochina . batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut.Kelantan.

bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air. ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia.Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S.M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian. ‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) .

Cukup untuk kehendak.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri. yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.kehendak biasa budak. ii.budak Melaya.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt.Negeri Selat 1885 ialah: i. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan. . kerana ia akan menimbulkan kesulitan. penanam padi dan nelayan.

O. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari.anjuran dari R. dan berkebun. sejarah melayu. lukisan. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari. lukisan.  Kesihatan. . Winstedt. ilmu kira. kesihatan. menganyam. ilmu alam. Pada tahun1930. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung.kira.  Mata pelajarannya karangan.

iii. Seni pertukangan asli Bahan.kerja mandur. pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i.bahan mudah didapati. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. diantara mata pelajarannya. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . Pekakas tidak banyak dan mudah. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan. . Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. ii. c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid.

batunya lebih licin dan penggunaan tembikar.alat batu.Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal. dan alat. .

‡ Kumpulannya lebih maju. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar.m. .alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat. alat.alat pekakas dan senjata.Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto.(Benda ini menyerupai seni Dongsan.alat besi telah diperbuat seperti alat.

. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu.kecil.batil tembaga kecil.Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat.batu granit berbentuk 4 persegi. Johor telah ditemui. serbuk emas. permata. dibina dari batu. dan tali pinggang perak. tapak bangunan candi (kuil). ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil.

‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan.orang Sakai. siput dan tempurung. mereka mula membina rumah untuk kediaman. Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. . Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua.Zaman Tua ‡ Orang.

rumah. .Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud. Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. Portugis. Buddha. ‡ Kemasukan pengaruh Hindu. halaman. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian. peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja. China.

penuntut tahun 3 yang mengikutinya.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu. contohnya:a. Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut. b. almari buku. tongkat dan sebagainya. . ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri.

. hoki dan bola tampar. periuk dan lainlain dari tanah liat. Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak.c. d.

SELEPAS MERDEKA .

‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis. timbul bermacam. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri. ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting.macam ism. . ‡ Tiba di suatu peringkat . pastel dan sebagainya. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno.

. ‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum.‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia.

Dasar Pelajaran Kebangsaan . Akta Pelajaran 1961 2.Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1.

‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. tahun 1961. . diganti oleh Yeoh Jin Leng .Maktab Perguruan Ilmu Khas. ‡ 1964. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan.

kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh. . Untuk menyediakan pelajar. Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. 2. 3.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. permandangan. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar.

masalah kesenian. pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai. yang bermakna dan sihat.‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah.nilai yang kukuh . . analisa.

objek. pemandang yang arif. bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi. ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati.USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek. .

Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. . bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu.

Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia.Bahasa Cina dan bahasa Tamil). Bahasa Malaysia dan Matematik. . Bahasa Inggeris.

Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam . Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia. .

.Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani. Pendidikan Seni dan Muzik.

Percetakan Watan Sdn. 1987.Bibliografi Arifin Jusoh. Kuala Lumpur. Bhd. . Pendidikan Seni Visual.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful