PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar. .

Perak dan Pahang. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak. batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut. ‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian.Kelantan. Indochina .Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah.

‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia. bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian. ‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) .Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S.

penanam padi dan nelayan.kehendak biasa budak.budak Melaya. . Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan.Negeri Selat 1885 ialah: i.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt. kerana ia akan menimbulkan kesulitan. Cukup untuk kehendak.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri. ii. yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.

. Winstedt. kesihatan. Pada tahun1930. ilmu alam. dan berkebun. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari. lukisan. sejarah melayu.kira.anjuran dari R.  Kesihatan. lukisan. ilmu kira. menganyam.O.  Mata pelajarannya karangan.

diantara mata pelajarannya. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. iii. . Pekakas tidak banyak dan mudah. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan.bahan mudah didapati. ii.kerja mandur. pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. Seni pertukangan asli Bahan. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid.

Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal. dan alat.alat batu.batunya lebih licin dan penggunaan tembikar. .

(Benda ini menyerupai seni Dongsan.alat pekakas dan senjata. alat. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat.Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto.alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s.alat besi telah diperbuat seperti alat.m. ‡ Kumpulannya lebih maju. . ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar.

batil tembaga kecil.kecil. ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. serbuk emas. dan tali pinggang perak. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu.batu granit berbentuk 4 persegi. Johor telah ditemui. permata. . tapak bangunan candi (kuil). ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. dibina dari batu.Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat.

orang Sakai. siput dan tempurung. Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh.Zaman Tua ‡ Orang. . mereka mula membina rumah untuk kediaman. Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina. ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua.

‡ Kemasukan pengaruh Hindu. . Buddha. halaman. peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja. China.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud. rumah. Portugis. Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian.

‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu. . contohnya:a. b. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut. almari buku. tongkat dan sebagainya. Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil.penuntut tahun 3 yang mengikutinya.

Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga. d. . hoki dan bola tampar. periuk dan lainlain dari tanah liat. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak.c.

SELEPAS MERDEKA .

pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno. ‡ Tiba di suatu peringkat .‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis.macam ism. . ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting. timbul bermacam. pastel dan sebagainya. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri.

. ‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum.‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur.

Akta Pelajaran 1961 2.Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1. Dasar Pelajaran Kebangsaan .

‡ 1964. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. tahun 1961. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. .Maktab Perguruan Ilmu Khas. diganti oleh Yeoh Jin Leng .

permandangan.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. 2. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya. . kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh. Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta. Untuk menyediakan pelajar. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar. 3.

masalah kesenian. pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai. . analisa. yang bermakna dan sihat.‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah.nilai yang kukuh .

objek.USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek. pemandang yang arif. . bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi. ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati.

.Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu.

Bahasa Malaysia dan Matematik. . Bahasa Inggeris.Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia.Bahasa Cina dan bahasa Tamil).

Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam . . Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia.

Pendidikan Seni dan Muzik. .Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani.

1987. Kuala Lumpur. Percetakan Watan Sdn.Bibliografi Arifin Jusoh. Pendidikan Seni Visual. Bhd. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful