P. 1
20705278 Psv Sebelum Dan Selepas Merdeka

20705278 Psv Sebelum Dan Selepas Merdeka

|Views: 196|Likes:
Published by Aca Sasa

More info:

Published by: Aca Sasa on Sep 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2014

pdf

text

original

PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

.ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar.

‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian. batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah. Perak dan Pahang. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak. Indochina .Kelantan.

M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian. ‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) . ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia. bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S.

budak Melaya. kerana ia akan menimbulkan kesulitan. penanam padi dan nelayan. Cukup untuk kehendak. ii. . yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.Negeri Selat 1885 ialah: i.kehendak biasa budak.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt.

dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari. lukisan. menganyam. kesihatan. dan berkebun. lukisan.anjuran dari R.O.kira. ilmu alam. ilmu kira.  Kesihatan. sejarah melayu. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung. Winstedt. .  Mata pelajarannya karangan. Pada tahun1930.

diantara mata pelajarannya. Pekakas tidak banyak dan mudah.kerja mandur.bahan mudah didapati. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. ii. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid. pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan. . Seni pertukangan asli Bahan. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . iii. c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922.

dan alat. .Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal.batunya lebih licin dan penggunaan tembikar.alat batu.

alat. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar. .(Benda ini menyerupai seni Dongsan.Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto.m.alat besi telah diperbuat seperti alat.alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s.alat pekakas dan senjata. ‡ Kumpulannya lebih maju.

tapak bangunan candi (kuil). . ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. serbuk emas. dan tali pinggang perak. dibina dari batu.batu granit berbentuk 4 persegi.kecil. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu. ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu.Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat. Johor telah ditemui. permata.batil tembaga kecil.

Zaman Tua ‡ Orang. . Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina. mereka mula membina rumah untuk kediaman. ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan. siput dan tempurung. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua.orang Sakai.

‡ Kemasukan pengaruh Hindu. Buddha. China. . Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian. Portugis. rumah. halaman.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud.

b. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut. . tongkat dan sebagainya.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu. ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri. contohnya:a.penuntut tahun 3 yang mengikutinya. almari buku. Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil.

c. hoki dan bola tampar. . d. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak. periuk dan lainlain dari tanah liat. Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga.

SELEPAS MERDEKA .

‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting. pastel dan sebagainya. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno. .macam ism. ‡ Tiba di suatu peringkat .‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri. timbul bermacam.

‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan. .‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum.

Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1. Dasar Pelajaran Kebangsaan . Akta Pelajaran 1961 2.

. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. ‡ 1964.Maktab Perguruan Ilmu Khas. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan. tahun 1961. diganti oleh Yeoh Jin Leng .

Untuk menyediakan pelajar. kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya. 3. 2. permandangan.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. . Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta.

‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah. yang bermakna dan sihat.masalah kesenian.nilai yang kukuh . pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai. analisa. .

bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek.objek. pemandang yang arif. . ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati.USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek.

Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. . bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu.

.Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia.Bahasa Cina dan bahasa Tamil). Bahasa Inggeris. Bahasa Malaysia dan Matematik.

Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia. .Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam .

. Pendidikan Seni dan Muzik.Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani.

Percetakan Watan Sdn. . Bhd.Bibliografi Arifin Jusoh. 1987. Kuala Lumpur. Pendidikan Seni Visual.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->