PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

.ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar.

‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian. Perak dan Pahang. Indochina . batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut.Kelantan. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah.

M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian. ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia.Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S. ‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) . bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.

Cukup untuk kehendak. penanam padi dan nelayan. . kerana ia akan menimbulkan kesulitan.kehendak biasa budak. yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.budak Melaya. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan. ii.Negeri Selat 1885 ialah: i.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt.

sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari.kira. . menganyam.  Kesihatan. sejarah melayu. dan berkebun.anjuran dari R. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung. kesihatan. lukisan. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. Winstedt. ilmu kira.O. Pada tahun1930.  Mata pelajarannya karangan. ilmu alam. lukisan.

Pekakas tidak banyak dan mudah. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. diantara mata pelajarannya. ii. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya.kerja mandur. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. .bahan mudah didapati. Seni pertukangan asli Bahan. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid. iii. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan.

.Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal.batunya lebih licin dan penggunaan tembikar.alat batu. dan alat.

(Benda ini menyerupai seni Dongsan.Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto.alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s.alat besi telah diperbuat seperti alat. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat. ‡ Kumpulannya lebih maju. .alat pekakas dan senjata. alat.m. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar.

‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. .batil tembaga kecil. ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. Johor telah ditemui.batu granit berbentuk 4 persegi. tapak bangunan candi (kuil). permata. dibina dari batu.Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat. dan tali pinggang perak.kecil. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu. serbuk emas.

Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan. .Zaman Tua ‡ Orang. mereka mula membina rumah untuk kediaman. siput dan tempurung. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua. Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina.orang Sakai.

halaman. Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. Portugis. Buddha. peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja. ‡ Kemasukan pengaruh Hindu. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian. . rumah. China.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud.

tongkat dan sebagainya. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut.penuntut tahun 3 yang mengikutinya. almari buku. b. contohnya:a.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu. . Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil. ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri.

. periuk dan lainlain dari tanah liat. Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga.c. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak. hoki dan bola tampar. d.

SELEPAS MERDEKA .

. ‡ Tiba di suatu peringkat . ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting.‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis. pastel dan sebagainya. timbul bermacam. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno.macam ism. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri.

‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur. ‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia. .

Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1. Dasar Pelajaran Kebangsaan . Akta Pelajaran 1961 2.

Maktab Perguruan Ilmu Khas. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan. diganti oleh Yeoh Jin Leng . ‡ 1964. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. tahun 1961. .

kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar. . imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya. 2.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. 3. Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta. Untuk menyediakan pelajar.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. permandangan.

yang bermakna dan sihat. . analisa. pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai.‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah.masalah kesenian.nilai yang kukuh .

‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati. bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi.USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek.objek.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek. pemandang yang arif. .

bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu.Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. .

. Bahasa Inggeris.Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia. Bahasa Malaysia dan Matematik.Bahasa Cina dan bahasa Tamil).

.Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam . Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia.

Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani. . Pendidikan Seni dan Muzik.

Percetakan Watan Sdn.Bibliografi Arifin Jusoh. Pendidikan Seni Visual. Kuala Lumpur. Bhd. 1987. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful