P. 1
20705278 Psv Sebelum Dan Selepas Merdeka

20705278 Psv Sebelum Dan Selepas Merdeka

|Views: 196|Likes:
Published by Aca Sasa

More info:

Published by: Aca Sasa on Sep 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2014

pdf

text

original

PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

.ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar.

Perak dan Pahang. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak.Kelantan. batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut. Indochina . ‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah.

‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) .M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian. ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia. bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S.

Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt. kerana ia akan menimbulkan kesulitan. Cukup untuk kehendak.budak Melaya. penanam padi dan nelayan. . yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu.kehendak biasa budak. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan.Negeri Selat 1885 ialah: i. ii.

 Mata pelajarannya karangan. Winstedt. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung. . dan berkebun.O. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari.anjuran dari R. Pada tahun1930. menganyam. ilmu kira. lukisan.kira. kesihatan. ilmu alam. sejarah melayu. lukisan. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari.  Kesihatan.

ii.bahan mudah didapati. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid. pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. diantara mata pelajarannya. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. iii. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan. . Pekakas tidak banyak dan mudah.kerja mandur. c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . Seni pertukangan asli Bahan.

Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal.alat batu. dan alat.batunya lebih licin dan penggunaan tembikar. .

Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto.alat besi telah diperbuat seperti alat. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat.alat pekakas dan senjata. ‡ Kumpulannya lebih maju. alat.alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s.(Benda ini menyerupai seni Dongsan.m. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar. .

tapak bangunan candi (kuil). permata. serbuk emas.kecil.batil tembaga kecil. dan tali pinggang perak. ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. .Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat. ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu. dibina dari batu.batu granit berbentuk 4 persegi. Johor telah ditemui.

mereka mula membina rumah untuk kediaman. Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua. . ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan.Zaman Tua ‡ Orang. siput dan tempurung. Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina.orang Sakai.

peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud. China. ‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian. halaman. ‡ Kemasukan pengaruh Hindu. . Portugis. Buddha. rumah. Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu.

Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu. almari buku. contohnya:a. Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil. b. ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri.penuntut tahun 3 yang mengikutinya. . tongkat dan sebagainya. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut.

hoki dan bola tampar.c. periuk dan lainlain dari tanah liat. . d. Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak.

SELEPAS MERDEKA .

‡ Tiba di suatu peringkat .‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis.macam ism. ‡ Sekembali mereka dari luar negeri. pastel dan sebagainya. ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno. . timbul bermacam.

‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan. .unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia.‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur.

Akta Pelajaran 1961 2. Dasar Pelajaran Kebangsaan .Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1.

Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. .Maktab Perguruan Ilmu Khas. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. tahun 1961. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan. ‡ 1964. diganti oleh Yeoh Jin Leng .

permandangan. . 3.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar. 2. Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta. Untuk menyediakan pelajar. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya.

analisa.‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah.masalah kesenian.nilai yang kukuh . yang bermakna dan sihat. . pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai.

USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek. pemandang yang arif.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek. ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati. .objek. bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi.

.Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi. bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu.

Bahasa Malaysia dan Matematik.Bahasa Cina dan bahasa Tamil). .Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia. Bahasa Inggeris.

Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia.Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam . .

.Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani. Pendidikan Seni dan Muzik.

. Kuala Lumpur. Bhd. 1987. Pendidikan Seni Visual. Percetakan Watan Sdn.Bibliografi Arifin Jusoh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->