PERKEMBANGAN KURIKULUM PSV DI MALAYSIA SEBELUM DAN SELEPAS MERDEKA

AHLI KUMPULAN:
‡ RAZNIZA BT MOHAMMAD ‡ NURUL AMALIA BINTI MOHD SAAD ‡ SITI NUR HANIS BINTI HAMIDAN PENSYARAH: EN JAAFAR BIN MAHMOOD

SEBELUM MERDEKA .

.ZAMAN PRA SEJARAH Zaman Batu atau Paleolitik ‡ Pada zaman ini manusia suka mengembara ‡ Mereka menggunakan peralatan seperti pemukul yang diperbuat daripada batubatu besar dan kasar.

Perak dan Pahang.Kelantan.Zaman Batu Pertengahan (Mesolitik) ‡ Manusianya tinggal didalam gua di negeri Kedah. batu penumbuk dan karang perhiasan telah dijumpai di dalam gua tersebut. ‡ Alat2 daripada batu seperti kapak. Indochina . ‡ Alat tersebut menyerupai seni Hobinhian.

‡ Mereka melukis pemendangan alam sekeliling tanpa dipengaruhi oleh mana-mana kefahaman (ism) .Zaman Batu Baru (Neolitik) ‡ Zaman ini merupakan kedatangan puak2 Indonesia antara tahun 2500-1500 S. ‡ Mereka mula berfikir tentang mutu dan nilai dan bukan lagi kerana fungsi semata-mata ‡ Di malaysia. bermulalah seni lukis oleh Abdullah Arief yang melukis menggunakan cat air diikuti dengan Yeo Mum Seng ia juga melukis menggunakan cat air.M ‡ Pada zaman ini mereka sudah pandai menjahit pakaian.

kerana ia akan menimbulkan kesulitan. penanam padi dan nelayan. Cukup untuk kehendak.Zaman British  Tujuan Sekolah Melayu menurut Penyata Pelajaran Tahunan Negeri. .kehendak biasa budak.budak Melaya. yang akan kelak menjadi pemandu kereta lembu. Pelajaran untuk orang Melayu tidak boleh melewati batasan.Negeri Selat 1885 ialah: i. ii.Zaman Sebelum Perang ‡ Laporan Winstedt.

menganyam. ilmu kira. lukisan. lukisan. dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. kesihatan.kira. Winstedt. ilmu alam.O.anjuran dari R. sejarah melayu. . dan berkebun. Pada tahun1930. sistem persekolahan berjalan 4 jam sehari.  Mata pelajarannya karangan.  Kesihatan. menganyam dan berkebun adalah untuk menjadikan sistem persekolahan melayu lebih mirip kepada kampung.

c) Penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris tahun 1922. pekerjaan tangankerja membuat raga dianggap paling sesuai kerana: i. Seni pertukangan asli Bahan. b) Menyediakan mata pelajaran kerja tangan seperti membuat bakul . Dan ia menyesuaikan mereka dengan kerja. dan ia dapat menimbulkan minat dan kecerdasan muridmurid. iii.kerja mandur. Winstedt mencadangkan: a) Lukisan adalah mustahak untuk latihan yang amat baik memerhati alam yang didapati darinya. dan melatih mereka ketepatan dan kecermatan.bahan mudah didapati. . diantara mata pelajarannya. ii. Pekakas tidak banyak dan mudah.

.alat batu. dan alat.Melayu Proto ‡ Datangnya lebih awal.batunya lebih licin dan penggunaan tembikar.

alat perhiasan yang mahal seperti hettile dari Phonecia bertarikh 600 s. .Melayu Deutru ‡ Mereka tiba ke sini selepas puak Melayu Proto. ‡ Kumpulannya lebih maju. alat.alat besi telah diperbuat seperti alat. Indo China) ‡ Pada kubur mereka terdapat alat.m.alat pekakas dan senjata.(Benda ini menyerupai seni Dongsan. ‡ Tedapat juga loceng dan tambur ² tambur besar.

batu granit berbentuk 4 persegi.batil tembaga kecil. tapak bangunan candi (kuil).Zaman Pengaruh Hindu ‡ Di Bukit Batu Pahat. Johor telah ditemui. ukiran manusia dan bentuk tuhan Hindu. ‡ Di situ juga telah ditemui peti batu yang berisi batil. ‡ Tiang dan bumbungnya dari kayu. permata. dibina dari batu. serbuk emas. dan tali pinggang perak. .kecil.

Semang dan Senoi telah membuat pertukangan tangan dan seni bina.orang Sakai. ‡ Bagi mereka seni berfungsi untuk keagamaan dan kegunaan. mereka mula membina rumah untuk kediaman. ‡ Setelah meninggalkan kehidupan dalam gua.Zaman Tua ‡ Orang. siput dan tempurung. Kraf tangan mereka banyak diperbuat daripada buluh. .

‡ Waktu ini mereka telah memikirkan tentang keindahan pakaian. rumah. China. halaman.Zaman Kesultanan Melaka ‡ Masyarakat mula memikirkan tentang keindahan dan kecantikan tetapi unsur seni sebenarnya belum wujud. Buddha. . Belanda dan Inggeris telah mengubah corak pemikiran orang Melayu. ‡ Kemasukan pengaruh Hindu. Portugis. peralatan termasuk senjata tetapi ianya lebih kepada kecantikan sahaja.

Pertukangan kayu : dilatih membuat perabot seperti meja kecil. b. tongkat dan sebagainya. almari buku. . ‡ Mereka mulai sedar bahawa banyak benda yang dibuat sendiri. contohnya:a.penuntut tahun 3 yang mengikutinya. Menjilid buku: hanya sebilangan kecil penuntut.Zaman Jepun ‡ Kedatangan Jepun telah banyak mengubah sikap orang-orang Melayu.

d.c. periuk dan lainlain dari tanah liat. hoki dan bola tampar. Menganyam jaring: membuat jaring untuk kegunaan permainan bola sepak. . Pertukangan tanah liat: hanya sebilangan penuntut sahaja yang dipilih untuk belajar membuat tempat bunga.

SELEPAS MERDEKA .

‡ Tiba di suatu peringkat . . ‡ Sekembali mereka dari luar negeri.macam ism. pelukis Malaysia mulai sedar bahawa sesetengah seni barat tidak sesuai dengan negara ini seperti seni Erotik dan Porno.‡ Ramai pelukis dari Malaysia yang keluar negeri untuk menimba ilmu tentang seni lukis. pastel dan sebagainya. timbul bermacam. ‡ Berlakulah perombakan perkembangan seni tanah air dari cat air kepada catan plastik: oil painting.

‡ Kerana itulah jika diperhatikan banyak lukisan.lukisan yang menampilkan ideaidea yang bercorak Malaysia.‡ Ramai pelukis yang mulai kembali pada unsur.unsur peribadi bagi mewujudkan sesuatu identiti negara dalam semangat bersatu padu semua kaum. .

Dasar Pelajaran Kebangsaan . Akta Pelajaran 1961 2.Kurikulum Selepas Merdeka Terbentuknya 2 Akta Pelajaran iaitu:1.

tahun 1961. Diambil alih oleh Syed Ahmad Jamal. ‡ Jabatan Pendidikan Seni Visual dengan diketuai Peter Haris. diganti oleh Yeoh Jin Leng . .Maktab Perguruan Ilmu Khas. ‡ 1964. Cheras ‡ Sebenarnya maktab ini merupakan satu sekolah seni lukis dan juga maktab latihan perguruan.

Untuk menyediakan pelajar. Untuk mewujudkan kesedaran bagi perubahan terhadap alam sekitar.‡ Tujuan utama kajian seni lukis dan seni reka ialah : 1. permandangan. . Untuk memberi para pelajar latihan dan keadaan alam sekitar yang sesuai untuk pertumbuhan daya cipta. 3. imaginasi kemahiran dan sambil itu memperkembangkan kecenderungan dan bakat individunya.pelajar tersebut untuk pekerjaan yang berguna atau sebagai juru gambar bebas atau sebagai pelukis yang memberi sumbangan kepada rakyat. kebudayaan dan masyarakat untuk menyebarkan kesedaran ini beberapa luas yang boleh. 2.

‡ Melalui penyertaan dan penglibatan dengan masalah.masalah kesenian. . pengetahuan dan pengumpulan data serta pemilihan pengalaman yang betul untuk memberi sumbangan terhadap pembaikan nilai. analisa. yang bermakna dan sihat.nilai yang kukuh .

. bila menilai mutu dan erti dunia yang berbentuk 2 dan 3 dimensi. ‡ Tujuannya adalah melatihkan para pelajar menjadi (visual literate) atau pemerhati. pemandang yang arif.USM ‡ Kursus seni halus menyentuh aspek.aspek asas seni halus yang memungkinkan para pelajar membuat penilaian dan penghargaan secara kritis bila berhadapan dengan objek.objek.

bidang manusia dengan alam kelilingnya dan bidang perkembangan diri individu. .Pembentukan Kurikulum ‡ Dibahagi kepada 3 iaitu bidang komunikasi.

Bahasa Malaysia dan Matematik.Bahasa Cina dan bahasa Tamil). . Bahasa Inggeris.Bidang Komunikasi ‡ Bahasa pengantar (Bahasa Malaysia.

Bidang Manusia dan Alam Kelilingnya ‡ Pendidikan Agama Islam . Pendidikan Moral dan Alam Dan Manusia. .

Pendidikan Seni dan Muzik. .Bidang Perkembangan Diri Individu ‡ Pendidikan Jasmani.

Bhd. . 1987.Bibliografi Arifin Jusoh. Percetakan Watan Sdn. Pendidikan Seni Visual. Kuala Lumpur.