P. 1
Fungsi Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Kebangsaan

Fungsi Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Kebangsaan

|Views: 468|Likes:
Published by IrwanKamil

More info:

Published by: IrwanKamil on Sep 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2012

pdf

text

original

Disediakan Oleh: Wan Abd Kuddus bin Wan Ahmad Noradin Mohd Irwan Kamil bin Mohd Isa

152 Perlembagaan Persekutuan € Akta Bahasa Kebangsaan 1963 € Akta Pendidikan 1996 € Perkara .

.€ Bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu dan hendaklah dalam tulisan yang diperuntukkan melalui undang-undang oleh Parlimen.

sahih undang-undang € Bahasa Mahkamah € Tulisan bagi bahasa kebangsaan € Penggunaan bahasa dalam Parlimen dan Dewan Undangan Negeri. € Teks .

(1) Bahasa kebangsaan hendaklah menjadi bahasa pengantar utama di semua institusi pendidikan dalam Sistem Pendidikan Kebangsaan kecuali sekolah jenis kebangsaan yang ditubuhkan di bawah seksyen 28 atau mana-mana institusi pendidikan lain yang dikecualikan oleh Menteri daripada subseksyen ini (2) Jika bahasa pengantar utama di sesuatu institusi pendidikan adalah selain daripada bahasa kebangsaan. maka bahasa kebangsaan hendaklah diajarkan sebagai mata pelajaran wajib di institusi pendidikan itu. . Bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama.17.

€ Dasar bahasa di Malaysia meletakkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi. jadi kita memerlukan satu bahasa kebangsaan iaitu bahasa Melayu. € € . Proses penentuan bahasa melibatkan aspek perancangan bahasa secara berperingkat-peringkat Oleh sebab negara mempunyai pelbagai kaum.

Malangnya keputusan dan kesepakatan ini tidak dirakam atau dimaktub secara jelas dalam undang-undang dasar bahasa yang terdapat dalam artikel 152 perlembagaan dan dalam Akta Bahasa Kebangsaan 1967. Cina dan India sebelum kemerdekaan dicapai pada tahun 1957. Dalam perundingan itu bahasa Melayu telah dipilih sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi Negara.€ Dasar bahasa di Malaysia telah diputuskan melalui ¶kontark sosial· di antara Melayu. .

Identiti kebangsaan ‡ Bahasa kebangsaan merupakan sebuah bahasa yang melambangkan identiti kebangsaan sesuatu bangsa atau negara secara unik. Bahasa Utama ‡ Bahasa kebangsaan ialah bahasa yang diangkat menjadi bahasa utama sesebuah negara yang berdaulat dan lazimnya digunakan sebagai bahasa rasmi negara tersebut. .

‡ Urusan Rasmi kerajaan . wacana undang-undang ‡ Pemudah cara dalam melaksanakan dasar-dasar kerajaan.lambang jati diri negara dan kewarganegaraan ‡ bukti tentang kedaulatannya yang membolehkan sesebuah negara berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara berdaulat yang lain. ‡ Sistem perundangan menggunakan bahasa kebangsaan.

.mekanisma Politik ‡ bahasa yang tidak dihubungkan dengan budaya mana-mana bangsa yang tertentu agar ia dapat ditanggapi dan diterima oleh pelbagai golongan rakyat Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan mereka.

1969 memahkotakan segala pergaduhan yang pernah berlaku. Orang-orang didorong supaya menerima kenyataan bahawa Bahasa Malaysia adalah Bahasa Kebangsaan´.Asmah (1978:1) telah menerangkan mengapa Malaysia memerlukan Bahasa Kebangsaan yang ditukarkan namanya daripada bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia dan bakal berfungsi sebagai alat penyatuan rakyat. iaitu untuk menyatupadukan semula rakyat Malaysia yang telah berpecah yang berpunca daripada pelbagai perbezaan. Mei. Dan salah satu dari perkara sensitif itu adalah bahasa. dan salah satu yang utama adalah perbezaan bahasa. . ³Kekacauan yang berlaku pada 13hb. Pandangan di atas jelas memperlihatkan bahawa penukaran nama bahasa Melayu ke Bahasa Malaysia adalah atas tujuan politik yang amat mendesak. Menurut Asmah.

maka bahasa itulah yang membentuk jiwa kita yang sekali gus memercikkan jati diri kebangsaan. . € konteks pembinaan bangsa Malaysia dan pemajuan negara menurut acuan kemalaysiaan sendiri. pendaulatan hanyalah kepada bahasa kebangsaan.€ bermakna bahasa apa yang kita daulatkan.

martabat bahasa Melayu dinaikkan sebagai bahasa kebangsaan € Bahasa Melayu juga mendukung peranan sebagai bahasa perpaduan .€ Bahasa Melayu mengalami perkembangan yang pesat € Selepas merdeka.

Inilah sebenarnya nilai dan potensi bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara. . bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara bererti bahasa untuk memajukan rakyat dan negara Malaysia. Setakat hari ini. Dalam proses ini kepentingan negara seharusnya mengatasi kepentingan etnik dan kaum. nampaknya hanya bahasa Melayu sahajalah yang dapat merentas segala sempadan budaya dan bahasa-bahasa etnik yang lain untuk digunakan sebagai alat kemajuan dan perpaduan antara etnik di negara ini.€ Kesimpulannya.

DBP dan Majlis Perwakilan Pelajar. Petaling Jaya: Fajar Bakti. 9 Ogos 2008) € . Cetakan ke-8. (Dibentangkan dalam Konvensyen Tamaddun Malaysia dan Bahasa Melayu Anjuran PKPIM. UIAM. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka € Abu Bakar A Hamid. Pengajaran Bahasa Malaysia dalam konteks perancangan Bahasa Kebangsaan. UIAM Kuantan. 1987. Omar. Kuantan di Dewan Besar. Linguistik am untuk guru Bahasa Malaysia. 1978. PahangSabtu.Abdullah Hassan. € Asmah Hj.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->