P. 1
5peringkat an Guru

5peringkat an Guru

|Views: 3,219|Likes:
Published by Sharine Oh

More info:

Published by: Sharine Oh on Sep 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Peringkatperingkat Perkembangan Guru

Pengenalan
‡ Aspirasi kerajaan untuk mewujudkan institusi pendidikan sekolah yang berkualiti . ‡ Bagaimanakah seorang guru praperkhidmatan bergerak dari peringkat guru permulaan kepada seorang guru yang matang

Teori peringkat-peringkat perkembangan guru
‡ Lebih menumpukan kemampuan dirinya sebelum berkembang ke peringkat yang lebih mahir . ‡ Peringkat-peringkat ini berlaku secara berhierarki dan dalam corak yang dapat diramal . ‡ Terdapat dua teori yang akan dibincangkan 1) Teori Keprihatinan (Fuller ,1969) 2) Lima peringkat Perkembangan Guru ( Trotter , 1986)

Teori Keprihatinan
‡ Tanggapan guru yang dianggap sebagai masalah atau sesuatu yang selalu difikirkan oleh guru dan ingin membuat sesuatu terhadapnya. ‡ 3 peringkat keprihatinan - Diri - Tugas - Impak

Rumusan ‡ Mengkonsepsikan peringkat perkembangan sebagai proses semula jadi yang dilalui. ‡ Bagi guru permulaan . fokus pemikiran dan keprihatinan akan bertumpu kepada diri sebelum anda memberikan tumpuan kepada pelajar anda ‡ Keprihatinan berubah dari fokus kepada diri sendiri kepada tugas dan seterusnya impak .

‡ Seorang guru pada peringkat tugas mungkin akan berbalik kepada peringkat diri sekiranya ditugaskan untuk mengajar subjek baru atau tahap yang berbeza. .faktor konteksual juga mempengaruhi perkembangannya. sosial dan fizikal yang diterima penting untuk memastikan peringkat kemandirian diri bergerak ke peringkat seterusnaya. ‡ Keprihatinan guru bukan hanya ditentukan oleh urutan perkembangan .‡ Sokongan emosi.

‡ Seseorang guru mungkin mempunyai keprihatinan dalam satu peringkat pada intensiti yang rendah tetapi pada masa yang sama keprihatinan dalam peringkat lain pada intensiti yang tinggi. .‡ Ketiga-tiga peringkat perkembangan ini tidak semestinya bergerak secara berasingan .

Lima Peringkat Perkembangan Guru ‡ Trotter(1986) mengatakan lima peringkat perkembangan guru iaitu ‡ 1) peringkat Novis ‡ 2) Peringkat Novis Lanjutan ‡ 3) Peringkat Cekap ‡ 4) Peringkat Mahir ‡ 5) Peringkat Pakar .

15 10 5 3 1 pakar mahir cekap novis lanjutan novis Peringkat Perkembangan guru dan jangka masa yang diambil .

.TROTTER ‡ Trotter berpendapat bahawa guru memerlukan pengalaman bertahun-tahun untuk beranjak ke peringkat mahir dan hanya segelintir yang akan mencapai perkembangan di peringkat pakar .

‡ Mencapai penguasaan dalam bidang yg diceburi ‡ Berusaha mempelajari fakta-fakta yg spesifik secara objektif & menguasai konsep asas & peraturan asas ‡ Belajar & berusaha mbtk suatu pandangan menyeluruh utk memahami pengertian mjd seorang guru ‡ Menyesuai diri dengan budaya sekolah. .

‡ Wujud keseronokan dan keceriaan belajar dalam kalangan murid.‡ Peka dan sentiasa mendapat maklumat tentang pelbagai aspek. Langkah-langkah yang membantu: mengenali dan memahami ciri murid. Kreatif dan inovatif Personaliti guru .

Bolehkah mereka menggunakan ilmu. .Tetapi. APLIKASI ‡ Kefahaman ttg fungsi guru dgn erti kata yg sebenar masih x lengkap. . kemahiran dan pengalaman yang diperoleh itu dengan berkesan di sekolah? ‡ Belum memiliki kemahiran-kemahiran yg diperlukan utk mengendalikan pengajaran di dlm sesebuah kelas.

memantapkan pengetahuan ttg peristilahan.‡ Berterusan mengumpul dan menambah pengetahuan berbentuk fakta. mengenali dan membetulkan fakta yg sebelum ini tidak difahami. ‡ Berusha menambah maklumat berkaitan dgn proses p&p. prinsip dan konsep-konsep yg berkaitan dgn profesion .

‡ Guru mentor yg berpengalaman dan positif boleh membantu guru novis lanjutan mengharungi peringkat ini dengan jayanya.‡ Pendedahan kpd situasi sebenar sek ‡ Mpy semangat yg tinggi utk mempraktikkan apa yg telah dipelajari secara teori. .

akauntabiliti.Profesionalisme keguruan merujuk kepada sifat yang ada dalam diri seseorang guru mencapai keberkesanan. kecekapan dan kemahiran untuk mengajar. Sufean. produktiviti. 1995 .

‡ Guru mampu memahami prinsip dan konsep pembelajaran dalam pelbagai situasi dan juga situasi yg khusus . ‡ Mengenali lebih byk prinsip & konsep di luar konteks dan elemen-elemen dgn merujuk kpd situasi yg khusus.‡ Memiliki sijil @ ijazah dlm bidang keguruan utk memenuhi keperluan kelayakan yg ditetapkan.

.‡ Pada penghujung peringkat ini. guru mula memiliki kemampuan utk menyelesaikan masalah P&P yg dihadapinya.

Kerja keras & semangat bekerja yg diberikan oleh golongan guru ini akan meningkatkan kualiti martabat keguruan ke tahap yg sepatutnya seiring matlamat yg telah ditetapkan oleh KPM.. .Harus meningkatkan kualiti profesion keguruan. .

peningkatan.Philip Van Hooser (1998) mendapati ada 3 unsur penting dalam menentukan kejayaan : Triangle of Success . kecermelangan & kegemilangan seterusnya apa yg kita namakan sbg kejayaan.. .Ramai org inginkan kemajuan.

c) sikap: Kehendak (lebih mudah berhadapan dgn sebarang masalah & menjalankan pengajaran dgn lebihberkesan) . kemahiran mendengar. kesabaran. ketegaran.Triangle of Success a) ilmu pengetahuan: Kefahaman (terhadap apa yg diperlukan dan dijangkakan oleh murid drpd guru) b) kemahiran: Aplikasi (kebolehan mengapalikasi sesuatu konsep @ idea kpd sesetengah task) Cth: keberanian profesionalisme.

e) Memperbaiki segala kelemahan dan kekurangan dlm kalangan murid (mental @ moral) f) Pandai menyesuaikan diri dan elakkan drpd tdk suka bergaul dgn rakan sejawat lain. Cth: strategi pengajaran.Guru yang Berkesan: a) Mengutamakan tanggungjawabnya terhadap ilmu. kebajikan dan keselamatan muridnya (Mok Soon Sang 2002) b) Mempunyai budi pekerti . . Cth: sopan. d) Memberi fokus kpd pemerolehan dan keterampilan di samping keperluan menerapkan nilai-nilai murni dalam kalangan murid sekolah. c) Sentiasa memelihara kemuliaan profesion.

Pengajaran yg terancang (pengajaran) * Kualiti guru.Pemerolehan ilmu (pembelajaran) * Kesediaan murid. pengajaran baik. persediaan. refleksi guru. . keputusan pep yg cemerlang.Ciri-ciri Keberkesanan: . boleh selesaikan masalah. perubahan tingkah laku. penilaian. perancangan. . penyampaian. mencapai objektif pembelajaran. tahap kefahaman.

Aktiviti .6 komponen pengajaran dalam bilik darjah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .Penggayaan dan pengukuhan .Kandungan .Induksi .Perkembangan .Penilaian .

(cara bertutur. (Bekas KU Kurikulum BPG) -Mahir dlm komunikasi. penggunaan alat2 tertentu) . penggunaan bahasa lisan.-Celik malah mahir menggunakan komputer sekali gus celik mahir TM. penulisan.

Mahir menggunakan kebijaksanaan komunikasi serta pendekatan penyanyang dgn menghadiahkan senyuman. .Mahir membentuk program2 yg bertujuan membangunkan murid.Mahir membentuk suasana pembelajaran sosial yg positif spy bilik darjah menjadi tpt belajar yg kondusif.. . .

Kemahiran mengawal kelas.Kemahiran mengesan pencapaian @ kelemahan ssorg murid. mengorganisasikan murid) .Menggalakkan murid menghargai pertumbuhan pengetahuan dan kemahiran diri.Mahir membuat jangkaan (kadar bilangan murid.. .Kemahiran mengenalpasti penimbul permasalahan.Kemahiran mengendalikan setiap aktiviti P&P. . . . . kedudukan murid.

Rumusan ‡ Guru Mahir perlu menguasai : i. v. iv. ii. Kemahiran penyampaian Kemahiran penilaian Kemahiran merangsang Kemahiran pengurusan bilik darjah Kemahiran pengawalan disiplin . iii.

. ‡ Sentiasa diingati & disanjungi oleh bekas pelajar mereka sbg guru yg telah mempengaruhi kehidupan mereka secara positif dan dapat meninggalkan kesan yg mdlm ‡ Mudah mengenalpasti elemen-elemen penting dlm sesuatu tugas.Peringkat Mahir ‡ Hanya peratusan kecil dlm kalangan guru yg berjaya ke peringkat ini.

‡ Mpy kemampuan kognitif yg tinggi utk mecerakin & menganalisis persekitaran pembelajaran secara kreatif & tersendiri. ‡ Mpy kebolehan utk membimbing & mjd mentor kpd guru novis . ‡ Mahir mempamerkan gaya pengajarannya yg tersendiri.

Peringkat Pakar ‡ Juga dikenali sbg Guru Cemerlang ‡ Holistik ‡ Boleh memahami & menangani maklumat yg byk & pelbagai serta masih dpt mempamerkan gaya pengajaran yg lancar. ‡ Dianggap sbg jurucakap @ org yg berautoriti dlm profesionnya. ‡ Terlibat sepenuhnya dlm pengurusan kurikulum .

Ciri-ciri berkualiti guru pakar 1. Peribadi -sahsiah terpuji -berketerampilan -berpegang teguh kpd etika perguruan dan etika perkhidmatan awam -Peka & prihatin thdp keperluan murid -mjd role model kpd warga pendidik .

‡ Pengetahuan & Kemahiran -menguasai dan menghayati kandungan mata pelajaran @ bidang pengkhususan dan kepakarannya -menjd pakar rujuk pengajaran dan pembelajaran -bijak menguruskan masa. -berpengetahuan dan berkemahiran dalam bidang ICT . bahan sumber. alat pengajaran dan pembelajaran -mampu mengenalpasti keperluan dan masalah pembelajaran murid dan menyediakan program tindakan susulan.

Hasil kerja ‡ Berupaya meningkatkan hasil pembelajaran (learning outcome) ke arah membangunkan potensi murid selaras dgn FPK Komunikasi ‡ Memiliki kemahiran komunikasi yg tinggi & berkemampuan menyampaikan idea & mesej dgn berkesan dlm pelbagai situasi .

.Potensi ‡ Berwawasan. proaktif. bersifat responsif dan inovatif dlm rangka menjalankan tugas sbg pddk. berinisiatif.

Perjalanan dari Novis ke Pakar IMPLIKASI KEPADA GURU .

Lee Shulman ~KECEKAPAN GURU ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pengetahuan isi kandungan Pengetahuan pedagogi am Pengetahuan kurikulum Pengetahuan kandungan pedagogi Pengetahuan ttg pelajar dan ciri-ciri pelajar Pengetahuan ttg konteks pendidikan Pengetahuan ttg falsafah . matlamat dan nilai pendidikan .

‡ ( PENGETAHUAN ISI KANDUNGAN. KONTEKS PENDIDIKAN ) .Pengetahuan kandungan pedagogi ‡ Kebolehan seorang guru untuk menyampaikan kefahaman isi kandungannya melalui pelbagai strategi dan kaedah pengajaran agar pelajar dapat mencapai kefahaman dan menunjukkan pencapaian dalam pembelajaran tersebut.PEDAGOGI AM .

Perbandingan pengetahuan kandungan pedagogi GURU NOVIS Pengetahuan isi kandungan adalah berasingan GURU PAKAR Pengetahuan isi kandungan yg mendalam dan dapat mengaitkan dgn konteks berbeza secara bersepadu Tindakan pedagogi lebih luas . pemikiran pelajar dan mengubahsuai perancangan kurikulum agar bersesuaian dengan keperluan konteks.cara pelajar membina konsep. Fokus kepada pengetahuan sedia ada. Tindakan pedagogi terhad .interaktif Mengajar dgn mengambil kira cara pelajar belajar .

PENEKANAN DALAM PER.pengalaman simulasi .guru novis didedahkan kepada pengalaman terancang . pengalaman vikarious. NOVIS ‡ Sokongan dan bimbingan yang diterima semasa mengikuti program keguruan secara menyeluruh dan intensif akan membantu pencapaian penguasaan aras kompeten. ‡ Latihan/aktiviti menjurus kpd perkembangan domain pengetahuan yang spesifik ‡ Kursus kursus dlm program latihan keguruan ‡ Utk menghayati pengurusan bilik darjah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->