P. 1
Kaedah Dan Teknik Pengajaran Dan Pembelajaran Pengajian Sosial

Kaedah Dan Teknik Pengajaran Dan Pembelajaran Pengajian Sosial

|Views: 722|Likes:
Published by Afiq Syahmi

More info:

Published by: Afiq Syahmi on Sep 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2013

pdf

text

original

Kumpulan 2: Muhammad Afiq Syahmi Bin Mohd Salleh

€ Bould dan Felletti (1991) mendefinisikan sebagai satu pendekatan yang membabitkan kumpulan untuk menyelesaikan masalah dan merangsang pembelajaran kendiri. .

€ Mengikut John Myers (1991). € . pembelajaran kolaboratif mementingkan proses bekerjasama dalam pembelajaran Pembelajaran kolaboratif lebih cenderung menggunakan pendekatan kualitatif yang menganalisa ucapan pelajar semasa ia mengkritik sesuatu penulisan kesusasteraan atau sejarah.

autoriti untuk menilai dan menentukan kewajaran hasil kerja kumpulan diproses melalui kumpulan kecil. kumpulan plenari.€ Dari segi pembelajaran kolaboratif. € . dan komuniti ilmu yang lebih luas. Konsep pembelajaran secara kolaboratif adalah dengan cara memindahkan autoriti seorang guru kepada kumpulan atau komuniti yang lebih besar.

Hasil secara individu.Kriteria Asas Kolaboratif € Tiada µkontrak¶ / pergantungan dalam kolaborasi bersama. Pembelajaran berlaku melalui perbincangan atau komunikasi fizikal atau virtual. € € € Kesedaran akauntabiliti individu. € Guru sebagai fasilitator .

€ .Melatih pelajar mengamalakan sikap berdikari dan berfikiran kritis. € Tanpa kolaboratif > pelajar hanya tahu mendominasi kumpulan dan menutup peluang rakan lain. € Mewujudkan terbentuknya hubungan sosial yang lebih akrab di dalam sesebuah kumpulan.

€ Memberi peluang kepada para pelajar untuk berbincang dan bertukar-tukar fikiran serta menghasilkan idea baru. € . Meningkatkan minat. prestasi dan kesedian pelajar untuk belajar.

Str t i M n ikut Kumpul n M n ikut K bol h n .

€ Murid dikumpulkan hasil daripada penilaian Sesuai digunakan pada subjek Bahasa dan Matematik Ahli boleh ditukarkan mengikut tahap € € .

€ Komposis ahli tidak sama mengikut tahap Pembentukan kumpulan mempunyai pelbagai : Kebolehan Kecenderungan € .

€ Aktiviti yang boleh dilakukan ialah: Simulasi Permainan Perbincangan Projek Ujikaji .

Membuat pemerhatian keatas pembelajaran .Kebaikan Memberi peluang setiap pelajar untuk turut serta. Mengabungkan segala pengetahuan. Penyerlahan daya sumber pelajar untuk dikongsi bersama. kebolehan dan pelbagai pengalaman kelas. Mengekal minat dan penglibatan pelajar. Memberi rasa giat serta rangsangan yang tinggi sekiranya dirancang dan disusunatur dengan sempurna.

Perbincangan yang efektif ditentukan oleh saiz kumpulan yang kecil. Perbincangan mungkin dikuasai (dominasi) oleh beberapa orang pelajar. Perkara-perkara penting boleh jadi terkeliru atau hilang. Boleh menjadi satu aktiviti yang memakan masa yang lama .Kelemahan Boleh bertukar menjadi satu perbalahan sekiranya suasana tidak terkawal. Kawalan masa merumitkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->