KUMPULAN B ALATALAT-ALAT PENGUKURAN SHT 2123

NAMA AHLI KUMPULAN: HASMILIYANA BT MUHAMAD D 20071029833 NORHAFIZAH BT MANAN D 20071029846 JENNY KONG D 20071029853

Pengenalan 

Pengukuran ialah satu proses kerja mengukur kejituan sesuatu ukuran pada produk mengikut spesifikasi yang ditetapkan. 

JenisJenis-jenis alat pengukuran: 1) 2) 3) 4) Alat pengukuran biasa Angkup Vernier Mikrometer Penolokan

ALAT PENGUKURAN BIASA PEMBARIS KELULI
Diperbuat daripada keluli tahan karat dan boleh didapati dalam ukuran inci metrik. Kegunaan: Mengukur panjang atau jarak dengan ketepatan 1/64 inci. Membuat garis lurus. Menguji kerataan pemukaan bahan kerja. Pembaris keluli dalam senggatan inci Pembaris keluli dalam senggatan millimeter

PROTRAKTOR Terdiri daripada dua bahagian iaitu: Bilah keluli Jangka sudut dengan skala 0º-180º. tersebut. 0ºKegunaan jangka sudut dalam kerja pengukuran adalah untuk menanda. memindah dan menguji sudut. . Bilah keluli boleh dilaraskan pada sudut yang diuji dan dikunci pada sudut tersebut.

SESIKU Sesiku yang biasa digunakan dalam kerja logam: Sesiku L Sesiku gabung Sesiku L Diperbuat daripada keluli tahan karat atau keluli biasa Bilah Batang Kegunaan: Menguji ketepatan dua permukaan atau pinggir Menguji kerataan permukaan. Membuat garisan bersudut tepat kepada permukaan atau pinggir yang dikeras dan dibaja. .

 SESIKU GABUNG Diperbuat daripada kekuli tahan karat atau keluli keras yang dibaja. Merupakan kombinasi 4 komponen: Pembaris keluli Kepala sesiku Kepala jangka sudut Kepala sesiku Kepala pusat Kepala pusat Kepala jangka sudut Pembaris keluli .

 Kepala sesiku  Kegunaan: Membuat sudut 90º Menguji sudut 45º Mengukur dalam Kepala jangka sudut  Kegunaan: Menguji sudut 0º hingga 180º Membuat sudut 0º hingga 180º. Kepala Pusat Kegunaan: Menentukan pusat benda kerja bulat Mengukur garis pusat batang-batang bulat batang Memanjangkan garisan ke sudut lain . Pembaris keluli Pembaris ini berbeza dengan pembaris keluli biasa kerana terdapat lurah di bahagian belakang pembaris. Lurah ini membolehkan bahagian kepala berkesot.

ANGKUP Angkup adalah sejenis alat yang digunakan untuk mengukur jarak di antara dua permukaan simetri yang bertentangan Jenis angkup Angkup dalam Angkup luar Angkup vernier Angkup digital .

ukuran tepat diperolehi dengan melaraskan hujung angkup dengan melaraskan skru pangsi.ANGKUP DALAM Angkup dalam digunakan untuk mengukur jarak dalam (internal size) sesuatu objek Angkup dalam perlu dilaraskan secara manual sebelum dimuatkan dengan objek yang hendak diukur. ANGKUP LUAR Angkup luar digunakan untuk mengukur saiz luaran sesuatu objek Digunakan untuk: Mengukur garis pusat luar benda kerja bulat Mengukur lebar atau tebal benda kerja Memindahkan jarak ke pembaris keluli untuk bacaan . Untuk angkup yang mempunyai skru pangsi.

ii. Kegunaan Angkup Vernier.02 mm. i.ANGKUP VERNEIR Pengenalan Merupakan alat pengukur jitu yang boleh mengukur dengan ketepatan sehingga 0. Terdiri daripada jenis angkup vernier metrik dan angkup vernier digital metrik. Mengukur kelebaran dan kedalaman lurah bahan kerja. iii. Angkup vernier digital metrik dilengkapi dengan skrin LCD. Mengukur panjang dan lebar bahankerja. . Mengukur diameter luar dan dalam bahan kerja.

1 2 3 4 5 6 7 8 rahang luar rahang dalam bilah skala utama(cm) skala utama(inchi) skala vernier(cm) skala vernier(inchi) pengapit .

05 mm sering digunakan mengukur bahan kerja. Iaitu. Kenalpasti kejituan yang boleh diukur oleh angkup tersebut. . angkup vernier yang mempunyai tentukuran skala vernier 0. 2) Kaedah yang betul membaca angkup vernier untuk mendapatkan bacaan ukuran yang dibuat.Prinsip Membaca Angkup Vernier Sebelum menggunakan sesuatu angkup vernier untuk mengukur atau membuat bacaan. adalah penting bagi pengguna memberi perhatian kepada perkara berikut. 1) tentukuran skala vernier yang digunakan.02 mm dan 0.kerja kejuruteraan mekanikal. Lazimnya dalam kerja .

i) 50 senggatan skala vernier = 49 mm skala utama ii) 1 senggatan = 49 /50 = 0. 5. Maka nilai satu senggatan pada skala vernier dapat ditentukan..02 mm Pada skala utama. .02mm .98 mm iii) Perbezaan nilai senggatan = 1 mm 0. 3. 2.98mm =0.terdapat 50 senggatan. Pada skala vernier. 4. Menentukan Tentukuran Skala Vernier 0. 1 senggatan = 1 mm dan dinomborkan pada setiap 10 senggatan (Contoh : 1. ).1.Senggatan ke-50 pada skala vernier itu sejajar dengan ukuran 49 mm panjang pada skala utama apabila angka sifar (0) pada kedua-dua skala dijajarkan selari atau kedua-dua rahang angkup vernier dirapatkan.

2.. ). Maka nilai satu senggatan pada skala vernier dapat ditentukan. i) 20 senggatan skala vernier = 19 mm skala utama ii) 1 senggatan = 19 /20 = 0. terdapat 20 senggatan.05 mm . Pada skala vernier. 2. Pada skala utama. 1 senggatan = 1 mm dan dinomborkan pada setiap 10 senggatan (Contoh : 1.05mm Mengambil bacaan menggunakan angkup vernier .95 mm iii) Perbezaan nilai senggatan = 1 mm 0. 5.95 mm = 0. 3. Senggatan ke -20 pada skala vernier itu sejajar dengan ukuran 19 mm panjang pada skala utama apabila angka sifar (0) pada kedua-dua skala dijajarkan selari atau kedua-dua rahang angkup vernier dirapatkan. 4. . Menentukan Tentukuran Skala Vernier 0.

05 mm .02 mm 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ‡ Tentukuran Skala Vernier 0.02 mm 0 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 0.0 SU SV 0 1 1 2 3 4 5 0.05 mm 1 2 3 4 5 Tentukuran Skala Vernier 0.

02 mm 1 2 3 4 5 10 Langkah 1 .3 senggatan x 1.02 mm = 0.00 mm = 3.22 mm Langkah 3 .22 mm .00 mm Langkah 2 .Contoh Membaca Angkup Vernier Contoh 1 0 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0.11 senggatan x 0.Jumlah 1 dan 2 = 3.

30 mm ANGKUP VERNIER DIGITAL Kelebihan angkup ini ialah nilai bacaan dapat diberi terus melalui skrin LCD (Liquid Crystal Display).17 senggatan x 1.05 mm 1 2 3 4 5 ‡ Langkah 1 .00 mm = 17.05 mm = 0.30 mm ‡ Langkah 3 .Contoh 2 0 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 0.00 mm ‡ Langkah 2 . .Jumlah 1 dan 2 = 17.6 senggatan x 0.

 Jenis mikrometer   Mikrometer Mikrometer Mikrometer Mikrometer luar dalam tolok dalam digital . Boleh memberi ketepatan bacaan yang lebih kecil.MIKROMETER Boleh didapati dalam unit metrik dan inci.iaitu 1/1000 mm(0. Ukuran yang paling kecil yang mampu dibaca ialah 1/1000 mm (0.001mm).01).

.lubang silinder atau jarak antara dua permukaan selari pada lurah.Mikrometer luar Digunakan untuk mengambil ukuran yang lebih tepat. Fungsi utama untuk mengukur ketebalan atau diameter luar sesuatu produk. Mengambil ukuran atau melaraskan angkup dan tolok Mikrometer Tolok Dalam Digunakan untuk mengukur kedalaman lubang. lekuk dan alur kunci. lurah. Terdiri daripada dari tapak yang dipasang pada kepala pengukur. Mikrometer dalam Kegunaan: Mendapatkan ukuran sebelah dalam seperti diameter lubang.

Mikrometer tolok dalam 4.Mikrometer digital .001 mm. Digital. Ketepatan ukurannya ialah sehingga 0.Mikrometer dalam 3. 1.Mikrometer Digital. Setiap nilai ukuran atau bacaannya akan tertera secara automatik di skrin LCD.Mikrometer luar 2.

 Bacaan senggatan pada laras bawah yang terhampir dengan 1 mm didarabkan dengan 0. Secara prinsipnya.Jumlah nilai ketigatersebut merupakan bacaan bagi mikrometer itu . Ini bermakna dua pusingan bidal akan mengerakkan satu senggatan laras atas.5 mm pada laras.01 mm.00 mm. Kaedah membaca mikrometer metrik Bacaan senggatan terakhir pada laras yang dilalui oleh bidal didarabkan dengan 1. Bacaan senggatan pada bidal sejajar dengan garisan skala didarabkan dengan 0. Campurkan ketiga-tiga bacaan di atas.Prinsip Membaca Mikrometer Bahagian laras dan bidal perlu dirujuk.50 mm. satu pusingan bidal bersamaan dengan 0.

Contoh membaca mikrometer 0 5 35 30 = 9.80 mm Baca senggatan akhir pada laras atas .50 mm = 0.80 mm 25 i) ii) iii) = 9 x 1.00 mm = 9.30 mm Jumlah bacaan akhir =9.01 mm dengan skala melintang =0.50 mm Baca senggatan bidal yang sejajar = 30 x 0.00 mm Baca senggatan akhir pada laras bawah= 1 x 0.

.PENOLOKAN Satu kaedah pengukuran yang digunakan untuk menentukan sama ada sesuatu produk yang diuji menepati piawaian atau ukuran yang dikehendaki. Kepentingan: Menjimatkan masa dalam melakukan pengukuran yang mustahil dilakukan dengan bilangan yang banyak. Menjimatkan kos pembuatan sesuatu produk.

Jenis tolok dan penggunaanya Tolok Palam Digunakan bagi menguji diameter lubang yang boleh dimesin dengan bahagian GO boleh dimasukkan. not go go Tolok palam Produk yang diuji Tolok Snap Boleh Laras . dimesin. manakala bahagian NOT GO tidak boleh dimasukkan. Tolok Snap Boleh Laras Terdapat dua pin pada tolok ini yang boleh dilaraskan pada ukuran yang tertentu dan bagi menguji komponen yang telah dimesin.

 Tolok Gelang Digunakan untuk menguji diameter komponen yang dimesin mengikut had likungan yang diterima. Produk yang diuji Tolok gelang Tolok Palam Tirus Produk yang diuji . Tolok Palam Tirus digunakan untuk menguji penirusan dalam komponen yang telah dimesin Penirusan yang terdapat pada tolok ini biasanya penirusan Morse atau penirusan Brown dan Sharpe. Boleh menguji kesepusatan satu-satu satusilinder.

British Standard Withwort(BSW) dan British Standard Fine(BSF) Fine(BSF) Produk yang diuji Tolok Palam Ulir . Produk yang diuji Tolok Gelang Tirus Tolok Palam Ulir Digunakan untuk menguji ulir skru dalam produk dengan tepat. Tolok Gelang Tirus Digunakan untuk menguji penirusan komponen yang telah dimesin. Beberapa jenis ulir pada tolok jenis ini berdasarkan ulir piawai seperti ulir metrik. dimesin.

Soalan 1)Pernyataan berikut adalah benar mengenai penggunaan pembaris keluli kecuali a) Membuat garis lurus b) Menguji kerataan permukaan bahan kerja c) Mengukur panjang dengan ketepatan 1/64 d) Memanjangkan garis lurus ke sudut lain .

III dan IV .semua jenispernyataan di bawah adalah benar kecuali: i) Tolok Gelang Tirus ii) Tolok Snap iii) Tolok Palam iv) Tolok Gelang A) I dan II B) II SAHAJA C) I.2) Berikut adalah jenis-jenis penolokan.II dan IV D) II.

.3) Senaraikan alat pengukuran yang biasa digunakan 4) Berapakah bacaan angkup vernier berdasarkan gambar di bawah. Angkup Vernier A 3 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 / 20 mm 4 5 5) Berikan 3 kegunaan angkup vernier.

00 = 29.Jumlah 1 dan 2 = 29.29 senggatan x 1.00 mm L2 .70 mm L3 .05 = 0.14 senggatan x 0.70 mm 5) 1-Mengukur kedalaman 12-mengukur tebal dan panjang benda kerja luar 3-mengukur garis pusat batang-batang bulat batang- .Jawapan 1)D 2)B 3)-Pembaris 3)-Protraktor -Mikrometer -Angkup 4) L1 .

TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful