KUMPULAN B ALATALAT-ALAT PENGUKURAN SHT 2123

NAMA AHLI KUMPULAN: HASMILIYANA BT MUHAMAD D 20071029833 NORHAFIZAH BT MANAN D 20071029846 JENNY KONG D 20071029853

Pengenalan 

Pengukuran ialah satu proses kerja mengukur kejituan sesuatu ukuran pada produk mengikut spesifikasi yang ditetapkan. 

JenisJenis-jenis alat pengukuran: 1) 2) 3) 4) Alat pengukuran biasa Angkup Vernier Mikrometer Penolokan

ALAT PENGUKURAN BIASA PEMBARIS KELULI
Diperbuat daripada keluli tahan karat dan boleh didapati dalam ukuran inci metrik. Kegunaan: Mengukur panjang atau jarak dengan ketepatan 1/64 inci. Membuat garis lurus. Menguji kerataan pemukaan bahan kerja. Pembaris keluli dalam senggatan inci Pembaris keluli dalam senggatan millimeter

tersebut. Bilah keluli boleh dilaraskan pada sudut yang diuji dan dikunci pada sudut tersebut. . memindah dan menguji sudut.PROTRAKTOR Terdiri daripada dua bahagian iaitu: Bilah keluli Jangka sudut dengan skala 0º-180º. 0ºKegunaan jangka sudut dalam kerja pengukuran adalah untuk menanda.

Membuat garisan bersudut tepat kepada permukaan atau pinggir yang dikeras dan dibaja. .SESIKU Sesiku yang biasa digunakan dalam kerja logam: Sesiku L Sesiku gabung Sesiku L Diperbuat daripada keluli tahan karat atau keluli biasa Bilah Batang Kegunaan: Menguji ketepatan dua permukaan atau pinggir Menguji kerataan permukaan.

Merupakan kombinasi 4 komponen: Pembaris keluli Kepala sesiku Kepala jangka sudut Kepala sesiku Kepala pusat Kepala pusat Kepala jangka sudut Pembaris keluli . SESIKU GABUNG Diperbuat daripada kekuli tahan karat atau keluli keras yang dibaja.

 Pembaris keluli Pembaris ini berbeza dengan pembaris keluli biasa kerana terdapat lurah di bahagian belakang pembaris. Kepala sesiku  Kegunaan: Membuat sudut 90º Menguji sudut 45º Mengukur dalam Kepala jangka sudut  Kegunaan: Menguji sudut 0º hingga 180º Membuat sudut 0º hingga 180º. Kepala Pusat Kegunaan: Menentukan pusat benda kerja bulat Mengukur garis pusat batang-batang bulat batang Memanjangkan garisan ke sudut lain . Lurah ini membolehkan bahagian kepala berkesot.

ANGKUP Angkup adalah sejenis alat yang digunakan untuk mengukur jarak di antara dua permukaan simetri yang bertentangan Jenis angkup Angkup dalam Angkup luar Angkup vernier Angkup digital .

ANGKUP LUAR Angkup luar digunakan untuk mengukur saiz luaran sesuatu objek Digunakan untuk: Mengukur garis pusat luar benda kerja bulat Mengukur lebar atau tebal benda kerja Memindahkan jarak ke pembaris keluli untuk bacaan . Untuk angkup yang mempunyai skru pangsi.ANGKUP DALAM Angkup dalam digunakan untuk mengukur jarak dalam (internal size) sesuatu objek Angkup dalam perlu dilaraskan secara manual sebelum dimuatkan dengan objek yang hendak diukur. ukuran tepat diperolehi dengan melaraskan hujung angkup dengan melaraskan skru pangsi.

Angkup vernier digital metrik dilengkapi dengan skrin LCD. Mengukur diameter luar dan dalam bahan kerja. Terdiri daripada jenis angkup vernier metrik dan angkup vernier digital metrik. i. Kegunaan Angkup Vernier. Mengukur kelebaran dan kedalaman lurah bahan kerja. . ii. Mengukur panjang dan lebar bahankerja. iii.02 mm.ANGKUP VERNEIR Pengenalan Merupakan alat pengukur jitu yang boleh mengukur dengan ketepatan sehingga 0.

1 2 3 4 5 6 7 8 rahang luar rahang dalam bilah skala utama(cm) skala utama(inchi) skala vernier(cm) skala vernier(inchi) pengapit .

1) tentukuran skala vernier yang digunakan.02 mm dan 0. adalah penting bagi pengguna memberi perhatian kepada perkara berikut. . Iaitu. 2) Kaedah yang betul membaca angkup vernier untuk mendapatkan bacaan ukuran yang dibuat.kerja kejuruteraan mekanikal. angkup vernier yang mempunyai tentukuran skala vernier 0. Kenalpasti kejituan yang boleh diukur oleh angkup tersebut. Lazimnya dalam kerja .05 mm sering digunakan mengukur bahan kerja.Prinsip Membaca Angkup Vernier Sebelum menggunakan sesuatu angkup vernier untuk mengukur atau membuat bacaan.

98 mm iii) Perbezaan nilai senggatan = 1 mm 0. ). 1 senggatan = 1 mm dan dinomborkan pada setiap 10 senggatan (Contoh : 1.. Maka nilai satu senggatan pada skala vernier dapat ditentukan. 2.02mm . Pada skala vernier. i) 50 senggatan skala vernier = 49 mm skala utama ii) 1 senggatan = 49 /50 = 0. 5. 4.02 mm Pada skala utama.Senggatan ke-50 pada skala vernier itu sejajar dengan ukuran 49 mm panjang pada skala utama apabila angka sifar (0) pada kedua-dua skala dijajarkan selari atau kedua-dua rahang angkup vernier dirapatkan. . Menentukan Tentukuran Skala Vernier 0.1.terdapat 50 senggatan. 3.98mm =0.

2. 4. Maka nilai satu senggatan pada skala vernier dapat ditentukan. Menentukan Tentukuran Skala Vernier 0.05 mm . terdapat 20 senggatan. ).. 5. Pada skala utama.05mm Mengambil bacaan menggunakan angkup vernier . Pada skala vernier. i) 20 senggatan skala vernier = 19 mm skala utama ii) 1 senggatan = 19 /20 = 0. 3. 2.95 mm = 0. . 1 senggatan = 1 mm dan dinomborkan pada setiap 10 senggatan (Contoh : 1.95 mm iii) Perbezaan nilai senggatan = 1 mm 0. Senggatan ke -20 pada skala vernier itu sejajar dengan ukuran 19 mm panjang pada skala utama apabila angka sifar (0) pada kedua-dua skala dijajarkan selari atau kedua-dua rahang angkup vernier dirapatkan.

05 mm 1 2 3 4 5 Tentukuran Skala Vernier 0.0 SU SV 0 1 1 2 3 4 5 0.02 mm 0 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 0.02 mm 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ‡ Tentukuran Skala Vernier 0.05 mm .

02 mm 1 2 3 4 5 10 Langkah 1 .22 mm .11 senggatan x 0.00 mm Langkah 2 .Jumlah 1 dan 2 = 3.Contoh Membaca Angkup Vernier Contoh 1 0 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0.02 mm = 0.3 senggatan x 1.00 mm = 3.22 mm Langkah 3 .

00 mm = 17.30 mm ANGKUP VERNIER DIGITAL Kelebihan angkup ini ialah nilai bacaan dapat diberi terus melalui skrin LCD (Liquid Crystal Display).00 mm ‡ Langkah 2 .Contoh 2 0 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 0. .6 senggatan x 0.05 mm = 0.30 mm ‡ Langkah 3 .17 senggatan x 1.05 mm 1 2 3 4 5 ‡ Langkah 1 .Jumlah 1 dan 2 = 17.

001mm). Jenis mikrometer   Mikrometer Mikrometer Mikrometer Mikrometer luar dalam tolok dalam digital .iaitu 1/1000 mm(0.01).MIKROMETER Boleh didapati dalam unit metrik dan inci. Ukuran yang paling kecil yang mampu dibaca ialah 1/1000 mm (0. Boleh memberi ketepatan bacaan yang lebih kecil.

Mikrometer dalam Kegunaan: Mendapatkan ukuran sebelah dalam seperti diameter lubang. lekuk dan alur kunci. lurah. Mengambil ukuran atau melaraskan angkup dan tolok Mikrometer Tolok Dalam Digunakan untuk mengukur kedalaman lubang.lubang silinder atau jarak antara dua permukaan selari pada lurah. Terdiri daripada dari tapak yang dipasang pada kepala pengukur.Mikrometer luar Digunakan untuk mengambil ukuran yang lebih tepat. Fungsi utama untuk mengukur ketebalan atau diameter luar sesuatu produk. .

Mikrometer digital .Mikrometer tolok dalam 4. 1.Mikrometer Digital. Ketepatan ukurannya ialah sehingga 0. Setiap nilai ukuran atau bacaannya akan tertera secara automatik di skrin LCD.Mikrometer luar 2.Mikrometer dalam 3. Digital.001 mm.

01 mm. Campurkan ketiga-tiga bacaan di atas.50 mm.00 mm. Secara prinsipnya. satu pusingan bidal bersamaan dengan 0. Kaedah membaca mikrometer metrik Bacaan senggatan terakhir pada laras yang dilalui oleh bidal didarabkan dengan 1.Jumlah nilai ketigatersebut merupakan bacaan bagi mikrometer itu .5 mm pada laras. Bacaan senggatan pada bidal sejajar dengan garisan skala didarabkan dengan 0.Prinsip Membaca Mikrometer Bahagian laras dan bidal perlu dirujuk. Ini bermakna dua pusingan bidal akan mengerakkan satu senggatan laras atas. Bacaan senggatan pada laras bawah yang terhampir dengan 1 mm didarabkan dengan 0.

01 mm dengan skala melintang =0.00 mm = 9.50 mm Baca senggatan bidal yang sejajar = 30 x 0.00 mm Baca senggatan akhir pada laras bawah= 1 x 0.80 mm 25 i) ii) iii) = 9 x 1.50 mm = 0.80 mm Baca senggatan akhir pada laras atas .30 mm Jumlah bacaan akhir =9.Contoh membaca mikrometer 0 5 35 30 = 9.

.PENOLOKAN Satu kaedah pengukuran yang digunakan untuk menentukan sama ada sesuatu produk yang diuji menepati piawaian atau ukuran yang dikehendaki. Menjimatkan kos pembuatan sesuatu produk. Kepentingan: Menjimatkan masa dalam melakukan pengukuran yang mustahil dilakukan dengan bilangan yang banyak.

not go go Tolok palam Produk yang diuji Tolok Snap Boleh Laras .Jenis tolok dan penggunaanya Tolok Palam Digunakan bagi menguji diameter lubang yang boleh dimesin dengan bahagian GO boleh dimasukkan. manakala bahagian NOT GO tidak boleh dimasukkan. dimesin. Tolok Snap Boleh Laras Terdapat dua pin pada tolok ini yang boleh dilaraskan pada ukuran yang tertentu dan bagi menguji komponen yang telah dimesin.

Tolok Palam Tirus digunakan untuk menguji penirusan dalam komponen yang telah dimesin Penirusan yang terdapat pada tolok ini biasanya penirusan Morse atau penirusan Brown dan Sharpe. Produk yang diuji Tolok gelang Tolok Palam Tirus Produk yang diuji . Boleh menguji kesepusatan satu-satu satusilinder. Tolok Gelang Digunakan untuk menguji diameter komponen yang dimesin mengikut had likungan yang diterima.

Beberapa jenis ulir pada tolok jenis ini berdasarkan ulir piawai seperti ulir metrik. Tolok Gelang Tirus Digunakan untuk menguji penirusan komponen yang telah dimesin. dimesin.British Standard Withwort(BSW) dan British Standard Fine(BSF) Fine(BSF) Produk yang diuji Tolok Palam Ulir . Produk yang diuji Tolok Gelang Tirus Tolok Palam Ulir Digunakan untuk menguji ulir skru dalam produk dengan tepat.

Soalan 1)Pernyataan berikut adalah benar mengenai penggunaan pembaris keluli kecuali a) Membuat garis lurus b) Menguji kerataan permukaan bahan kerja c) Mengukur panjang dengan ketepatan 1/64 d) Memanjangkan garis lurus ke sudut lain .

2) Berikut adalah jenis-jenis penolokan.semua jenispernyataan di bawah adalah benar kecuali: i) Tolok Gelang Tirus ii) Tolok Snap iii) Tolok Palam iv) Tolok Gelang A) I dan II B) II SAHAJA C) I.III dan IV .II dan IV D) II.

.3) Senaraikan alat pengukuran yang biasa digunakan 4) Berapakah bacaan angkup vernier berdasarkan gambar di bawah. Angkup Vernier A 3 SU SV 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 / 20 mm 4 5 5) Berikan 3 kegunaan angkup vernier.

70 mm L3 .Jawapan 1)D 2)B 3)-Pembaris 3)-Protraktor -Mikrometer -Angkup 4) L1 .29 senggatan x 1.70 mm 5) 1-Mengukur kedalaman 12-mengukur tebal dan panjang benda kerja luar 3-mengukur garis pusat batang-batang bulat batang- .05 = 0.00 mm L2 .Jumlah 1 dan 2 = 29.00 = 29.14 senggatan x 0.

TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful