P. 1
Model Pemprosesan Maklumat

Model Pemprosesan Maklumat

|Views: 512|Likes:
Published by tinagaranaidu

More info:

Published by: tinagaranaidu on Sep 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2013

pdf

text

original

Model Pemprosesan Maklumat

y Model Pemprosesan Maklumat ('The Information Processing

Model') bermula dengan menggunakan sistem komputer sebagai analogi. Bagaimana pun disedari bahawa penggunaan sistem komputer sebagai analogi cara manusia memproses, menyimpan dan mengingat kembali maklumat adalah tidak sesuai kerana ia mempermudahkan cara manusia bertindak. Kita ketahui bahawa cara manusia memproses maklumat adalah lebih komplek berbanding dengan komputer.

Prinsip-Prinsip Utama Model Pemprosesan Maklumat 1) Andaian kapasiti terhad dan sekatan kepada pengaliran maklumat 2) Pengaliran maklumat dua hala 3) Kawalan eksekutif yang mengawal dan menentukan pengenkodan. 4) Manusia disediakan secara genetik untuk memproses dan menyimpan maklumat. penyimpanan. . mengingat kembali dan lupaan.

4) Lupaan ('forgetting') Proses yang menyebabkan maklumat 'hilang' atau sukar diingat kembali daripada ingatan jangka pendek dan ingatan panjang . 3) Mengingat Kembali ('Retrieval') Proses yang membolehkan maklumat dikeluarkan daripada ingatan jangka pendek dan ingatan jangka panjang. ingatan jangka pendek dan ingatan jangka panjang.Empat Proses UtamaTerlibat dalam Model Pemprosesan Maklumat 1) Pengenkodan ('Encoding') Proses yang menentukan cara maklumat didekod dan diletakkan dalam perakam deria. 2) Penyimpanan ('Storage') Proses yang menentukan bagaimana maklumat disimpan dalam ketigatiga stor memori.

. Kapasiti perkam deria adalah besar dan tidak terhad. perkam deria auditori.1000 miliseconds).Perakam Deria ('Sensory Register') y Maklumat diterima melalui perkam deria visual. Contoh: apabila kita melihat 'flash' kamera ketika mengambil gambar. perkam deria rasa dan perkam deria sentuhan. imej kekal sekejap. perakam deria hiduan. Sperling (1960) dalam kajian memutusan bahawa tempoh ('duration') perakam deria ialah 1/4 hingga 1 saat (iaitu 250 miliseconds .

Maklumat yang pada asalnya tidak bermakna dikenal pasti berdasarkan pola-pola yang sedia ada dan dipindah ke ingatan jangka pendek.y Pemindahan ke ingatan jangka pendek berlaku apabila kita memberi perhatian kepada bahagian maklumat yang disalurkan ke ingatan jangka pendek melalui tumpuan terpilih ('selective attention'). .

.Ingatan Jangka Pendek ('Short Term Memory') y Stor memori ini juga dikenali sebagai 'Ingatan Kerja' ('Working Memory'). Tempoh ingatan jangka pendek ialah 10-20 saat jika butir maklumat itu tidak diulang. ia akan hilang dalam masa 10-20 saat. Contoh: kawan kamu berikan nombor telefon dan sementara mencari kertas untuk menulisnya kamu mengulang nombor itu supaya tidak lupa. Proses ini dipanggil Ulangan Berkekalan ('Maintenance Rehearsal'). Jika kamu tidak ulang nombor itu.

. Sesuatu 'chunk' tidak mempunyai unit tertentu dan boleh merupakan satu huruf /angka. satu ayat atau pun satu perenggan.y Kapasiti ingatan jangka pendek menurut Miller (1956) ialah 7 + 2 (7 campur-tolak 2) 'chunks' dan kemudian dicadangkan oleh Simon (1974) sebagai 5 + 2 (5 campur-tolak 2) 'chunks'. Kita mencari maklumat daripada ingatan jangka pendek secara 'scanning' bersiri (satu demi satu) atau 'scanning' selari (serentak). satu perkataan. tertakluk kepada kebolehan seseorang menyimpan butir maklumat dan oleh itu berbeza antara individu.

. Ini jelas sekali apabila kita masih boleh mengingat apa yang berlaku pada hari pertama sekolah. Ahli-ahli psikologi seperti Freud mencadangkan bahawa segala pengalaman kita sejak dilahir disimpan dalam ingatan jangka panjang. diingat kembali dan lupa.Ingatan Jangka Panjang ('Long Term Memory') y Ingatan Jangka Panjang masih menjadi tumpuan kebanyakkan kajian menyiasat cara maklumat dienkod. disimpan. Ini bermakna maklumat tidak hilang tetapi sukar diingat kembali.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->