ASAS DAN PRINSIP ELEKTRIK

Maksud Elektrik Sejenis tenaga Merupakan pergerakan elektron dalam pengalir Boleh didapati dalam 2 bentuk iaitu arus terus dan arus ulang alik. Kaedah Menghasilkan Elektrik Melalui proses tindak balas kimia (cth ² sel kering dan sel basah) Melalui tindak balas aruhan magnet (cth ² dinamo basikal atau janakuasa)

Keupayaan Elektrik (selalunya dirujuk sebagai voltan) - tenaga keupayaan per unit cas yang berkait dengan medan elektrik statik. Arus Elektrik- pergerakan atau aliran zarah-zarah bercas elektrik. Semua pengetahuan elektrik adalah berasas kepada teori yang semua jirim itu terdiri daripada atom-atom yang dikenali sebagai Teori Atom Jirim.

Struktur Atom

Struktur Atom
partikel-partikel pembentuk atom yang terdiri dari elektron, proton den neutron a) proton - terdapat dalam nukleus atom dan bercas positif (+) b) neutron - terdapat dalam nukleus atom dan TIADA cas. c) elektron - berputar-putar di sekeliling nukleus dan bercas negatif (-) Secara asasnya, elektron akan mengorbit nukleus atom.

Pengalir dan Penebat
Pengalir ialah bahan yang membenarkan pengaliran cas elektrik melaluinya. Pengalir yang baik: logam-logam seperti perak, kuprum aluminium, plumbum, wolfrum, karbon, besi, cecair seperti air, raksa. Penebat ialah bahan yang tidak boleh mengalirkan cas elektrik melaluinya.  Penebat yang baik: getah, PVC, kaca, tembikar, mika, kertas, asbestos, udara..