P. 1
Tips Menjawab Kertas 1 Dan Kertas 2 Matematik UPSR

Tips Menjawab Kertas 1 Dan Kertas 2 Matematik UPSR

4.33

|Views: 4,408|Likes:
Published by hung68

More info:

Published by: hung68 on Sep 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/22/2014

pdf

text

original

TIPS MATEMATIK UPSR

beratnya beban aku .............

RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 1
Tak faham soalan. soalan. Tak mahir sifir darab. darab. Lambat congak atau mengira 4 operasi asas. asas. Gopoh menjawab sebelum baca habis soalan. soalan. Cepat putus asa bila pengiraan pertama salah. salah. Menjawab ikut turutan walaupun soalan susah. susah. Tidak cermat mengira dan menanda pada kertas jawapan. jawapan.

Tidak ambil kira pernyataan logik. logik. Tidak menulis ayat matematik dengan baik. baik. Salah salin soalan atau nombor semasa mengira. mengira. Tidak kenal pembayang kepada soalan. soalan. Tidak tahu meringkas soalan (menulis ayat matematik) Tidak dapat kesan maklumat penting daripada soalan. soalan. Tidak dapat kaitkan antara satu kemahiran dengan kemahiran yang lain. lain.

Tidak tanda jawapan yang dikira akan menyebabkan susah hendak kesan dan terpaksa kira semula. semula. Tidak semak soalan dan pastikan jawapan yang dijawab adalah menepati kehendak soalan. soalan. Salah menanda jawapan pada kertas jawapan. jawapan. Menumpu masa yang lebih kepada soalan yang sudah. sudah. Tidak pelbagai cara menjawab. menjawab.

matematik. Tidak tahu cara menulis ayat matematik. pengukuran.Menjawab dengan cara pengiraan yang panjang menyebabkan tak cukup masa. pemadam. suka guna pemadam. Menulis angka yang tidak menyebabkan jadi angka lain. sempurna . Tidak ingat formula (rumus) Tidak ingat sukatan asas pengukuran. masa. Cerewek. lain.

Tidak yakin pada diri sendiri. .Baca soalan tidak habis. Tidak mahir kata kunci pemilihan operasi matematik. Tidak semak jawapan. sendiri. matematik. ujian. jawapan. pengawas. Terpengaruh dengan gangguan dalam soalan. soalan. Berada dalam tekanan. tekanan. matematik. Tak faham soalan / keliru istilah matematik. Takut kepada pengawas. kawan. Suka meniru kawan. Tidak semak kertas jawapan di akhir ujian. habis.

Tidak faham kemahiran asas sesuatu tajuk. tajuk. matematik. soalan. Gopoh menjawab soalan. . garisan. tajuk. Tulisan yang tidak kemas. Tidak menggunakan pembaris untuk membuat garisan. Tidak membina ayat matematik.RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 2 Beranggapan kertas 2 senang. kemas. senang. Tidak faham konsep sesuatu tajuk.

sempurna. mengira. operasi.Menulis soalan atau angka yang salah. Kurang memberi perhatian kepada soalan 3 markah. Salah mengira dan salah pilih operasi. jawapan. Tidak mahu semak jawapan. Tidak tulis unit pada jawapan. . Cepat putus asa bila salah mengira. Tidak menunjukkan jalan mengira yang sempurna. soalan. markah. salah. Tidak faham soalan. jawapan.

(KBKK) Baca keseluruhan soalan dengan cermat untuk mendapat idea asas. asas. Kamu hendaklah mencari berfikir untuk mendapatkan maklumat tersebut. 2. diberi. Jika tak faham.TEKNIK MENJAWAB KERTAS 1 ‡ Soalan Penyelesaian Masalah 1. tersebut. berulang ulang dengan bacaan yang agak kuat. Kebiasaannya soalan ini melibatkan gabungan beberapa tajuk atau kemahiran dan mempunyai makna atau maksud yang tersirat disebalik maklumat yang diberi. 3 .

murni.Bermula dengan jadual atau maklumat dalam Bermula dengan formula / rumus atau Bermula dengan simbol yang diberi atau Bermula dengan nilai masyarakat yang murni. .

matematik. Ringkas maklumat dalam simbol matematik. jadual.1. Membuat andaian kamu yang menghadapai masalah itu. Teknik menyelesaikan masalah boleh didasarkan kepada cara: cara: Melukis gambar. maklumat. . Membina graf Melakon situasi dalam soalan. Mengkaji pola pergerakan. jadual. gambar. Membuat itu. Merekod maklumat.

soalan. cermat.1. anda. Tanda jawapan dengan cermat. hati. . ia 2. menepati kehendak soalan. Mengira dengan tertib dan berhatiberhatihati. Pastikan kamu tahu apa yang kamu kira. Pastikan jawapan. kira. Jika ada masa. 3. 4. uji jawapan anda. Menyemak jawapan. (Sambil memerhati kepada nombor soalan pada kertas jawapan) Semak.

dicadangkan buat jadual sifir pada ruangan kosong kertas soalan. Mula mengira mengikut peraturan operasi 4. ( Bagi setengah soalan.(Dibuat dengan cepat di soalan. gunakan songsangan kepada operasi yang diberi ) . cermat.Soalan Pengiraan Untuk mereka yang lemah sifir darab. awal peperiksaan) Salin soalan dengan cermat.

Tanda dengan cermat dan semak jawapan yang di beri. Soalan bagi tajuk Pecahan. Bila habis mengira satu nilai tempat.. Semasa membaca soalan. jawapan. ditetapkan. logik. lihat pilihan jawapan jawapan. Fikirkan diberi. mudah. ingat peraturan yang telah ditetapkan. Operasi Bercampur dan Perpuluhan. yang mana logik. . . perhatikan kepada jawapan yang diberi. Mungkin kamu dapat meneka jawapan dengan lebih mudah. .

1. 3. 2. mungkin: Bermula dengan kefahaman konsep sesuatu tajuk atau Bermula dengan nama rajah (sifat rajah atau bongkah) atau . Ia mungkin: berfikir. Setiap soalan ada tempat permulaan untuk berfikir. membaca. Garis maklumat penting pada soalan ketika membaca. maklumat. Faham ayat penyata dan kumpul maklumat.

7. NOMBOR TAMBAH TOLAK DARAB BAHAGI OPERASI BERGABUNG PECAHAN PERPULUHAN UKURAN PANJANG SUKATAN CECAIR TIMBANGAN ZURAT MASA & WAKTU PERATUS PURATA WANG RUANG GRAF . 14. 15. 11. 5. 8. 17. 13. 9. 3.TAJUK TAHUN ENAM 1. 16. 12. 10. 2. 6. 4.

8. ( 0.2 Lihat belakang tempat tanda. 1. tempat.NOMBOR 1. Cerakin Nombor: Nombor: 2. 1.4= tambah 0 / abaikan.) (5.4 Tambah pada nilai tempat yang dibundarkan.3.1 Tanda nilai tempat. 1. (Tulis dalam bentuk angka setiap digit) .3 Ingat jadual = +1 atau +0.9 = abaikan.1.2.6. tambah 1 ) 2.1 Pecah nombor mengikut nilai tempat. Membundar Nombor: Nombor: 1. tempat.7.

2. Bentuk Nombor terbesar / terkecil: terkecil: 2. Banding Nombor: Nombor: 1. . besar. Angka yang besar kanan). Bagi nombor yang terkecil. ia adalah lebih besar.1 Banding mengikut digit dari hadapan (kiri ke kanan). buat sebaliknya. dahulu.1.1 Susun angka terbesar diikuti oleh angka yang lebih kecil (bagi nombor terbesar).

diberi.OPERASI BERCAMPUR 1.1 Buat darab dahulu contoh 123 + 451 x 12 ( Selesaikan 451 x 12 dahulu kemudian jawapannya + 123 ) 3.1 Buat darab dahulu contoh 12 x 123 + 451 ( Selesaikan 12 x 123 dahulu kemudian jawapannya + 451 ) . Darab dengan Tambah atau Tolak 3. Tambah dan tolak atau tolak dan tambah (Satu dan lebih operasi ) 1. Tambah atau Tolak dengan Darab 2. 2.1 Kira mengikut turutan soalan yang diberi.

4 . Contoh: Contoh: 45 ÷ 5 + 12 = ( Buat 45 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 12 ) . lain. Tolak. Kemudian baru operasi lain. ia hendaklah diselesaikan dahulu. dahulu.1 Selesaikan dalam kurungan dahulu. Peraturan lain terbatal seketika. Contoh: Contoh: (2 + 5) x 4 =( Kira 2 + 5 dahulu kemudian darab 4 ) 5.2 Jika dalam soalan ada tanda ( ) . seketika. Bahagi dengan Tambah atau Tolak 5 .4. Tanda Kurung ( ) 4 .1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak. dahulu.

uniteri. selepas itu jawapannnya didarab dengan 47 ) . Tambah atau Tolak dengan Bahagi 6 . Tolak.1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak.2 Sekiranya tidak dapat. Darab dan Bahagi (dan sebaliknya) 7. dibuat dahulu. Contoh: Contoh: 60 + 30 ÷ 5= ( Buat 30 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 60 ) 7.1 Kira macam biasa tapi pilih operasi / nombor mengikut yang mana lebih senang. Contoh: Contoh: 47 x 60 ÷ 30 = (Kira 60 ÷ 30 dahulu.6. 7 . buat mengikut kaedah uniteri.

2 Faham soalan dan garis kata kunci.8. Menyelesaikan Masalah 8. Kira dengan cermat. 8. Semak jawapan.1 8.4 .3 8. Tentukan operasi dan susun mengikut tertib.

dipecahkan pecahan. kepada beberapa bahagian yang sama besar) Tahu maksud pecahan: pecahan: 2÷3 bermaksud : = = 2 per 3 2 bahagian daripada = 2 bahagi 3 = 2 daripada 3 3 bahagian 2 disebut pengangka (melambangkan maksud cerita) cerita) 3 disebut penyebut ( melambangkan satu dibahagi 3 ) ( kefahaman ini penting untuk menyelesaikan masalah ) .PECAHAN Faham konsep pecahan. (Asal 1 benda / barang .

Darab pecahan pastikan penyebut di darab dengan penyebut dan pengangka darab dengan pengangka. sama.Untuk tambah dan tolak pecahan pastikan penyebut adalah sama. pengangka di darab dengan nombor bulat dan di bahagi dengan penyebut. pengangka. nombor bulat di bahagi dengan penyebut dan di darab dengan pengangka. Atau penyebut. Jika pecahan didarab dengan nombor bulat. . permudahkan pecahan. Penyebut dengan pengangka atau penyebut dengan nombor bulat. Atau pengangka.

dibanding. darab silang pecahan 2 pecahan yang hendak dibanding. TIMBANGAN BERAT SUKATAN CECAIR UKURAN PANJANG Ingat sukatan metrik: metrik: 1 km 1m 1m 1 cm 1 kg 1 liter = 1000 m = 100 cm = 1000mm 1000mm = 10 mm = 1000 g = 1000 mililiter .Untuk membanding pecahan.

 (ingat: 1 kilogram = 1000 gram) (ingat: 7 ÷ 1000 = 0.Untuk tukar unit bagi ketiga-tiga tajuk di atas: ketigaatas: Dicadangkan Unit besar kepada unit kecil guna operasi darab ( Socikli = besar kecil kali ) Contoh: Contoh: 3 meter = _____sentimeter. bahagi. _____sentimeter. ( Ciksagi = kecil besar bahagi ) Contoh: Contoh: 7 gram = _____kilogram. (ingat: 1 meter = 100 cm) (ingat: x 100 = 300 sentimeter Unit kecil kepada unit besar guna operasi bahagi. _____kilogram.007 kilometer. .

WANG Untuk mendapat Untung : ‡ ‡ Harga Jual Harga Kos Harga Jual Harga Kos Harga Jual Untung = Untung = Rugi = Harga Kos = Harga Kos = Harga Jual Rugi + Harga Jual Untung + Harga Kos .

MASA & WAKTU Menghafal sukatan masa: masa: 1 alaf 1 abab 1 dekad 1 tahun 1 bulan 1 minggu 1 hari 1 jam 1 minit = = = = = = = = = 1 000 tahun 100 tahun 10 tahun 365 hari / 366 hari / 12 bulan 4 minggu 7 hari 24 jam 60 minit 60 saat .

Untuk mendapatkan masa atau tempoh : Masa Akhir Masa Awal = Tempoh ÷ Masa Untuk mendapatkan waktu awal : Waktu Akhir Tempoh = Waktu Awal Untuk mendapatkan waktu akhir : Waktu Awal + Tempoh = Waktu Akhir . sebaliknya.Tahu membaca jam dan dapat menukar jam biasa kepada jam antarabangsa dan sebaliknya.

Angka disusun mengikut nilai digit. . tempat. lurus. 2. Untuk menyelesaikan operasi : 1.PERPULUHAN Kenal semua digit dan nilai tempat. Titik perpuluhan disusun lurus.

semua. Langkah untuk mencari peratus: peratus: Cari bilangan sebenar benda atau perkara yang kita hendak cari peratus.% .PERATUS . peratus. Bentuk pecahan .bilangan sebenar per dengan bilangan asal atau semua.Asal bagi semua benda ialah 100 %. Pecahan tersebut didarab dengan 100.

piktograf. graf. . Tajuk ini berkait dengan pelbagai tajuk lain.GRAF Menguasai cara membaca graf. Menguasai cara melukis graf bar dan piktograf.

dipelajari. Mencari luas: luas: Dengan Rumus Segiempat Sama Panjang x Lebar = Luas Luas ÷ Panjang = Lebar Luas ÷ Lebar = Panjang . Mencari perimeter: perimeter: Tambah semua ukuran di bahagian luar kawasan yang dikehendaki. bentuk dan sifat bongkah yang telah dipelajari.RUANG Kenal semua rajah. dikehendaki.

sama Panjang x Panjang = Luas Luas = Panjang Segiempat Segitiga Tapak x Tinggi ÷ 2 = Luas Panjang x Lebar ÷ 2 = Luas .

2. 4. tinggi. rumus.Bilang kawasan yang berlorek.Bilang kawasan yang tidak berlorek (Semua petak kawasan tidak berlorek =Kawasan berlorek) 3. Panjang x panjang x panjang. . . Bagi petak separuh digabungkan dengan petak separuh yang lain untuk dijadikan satu. berlorek. Bilang petak penuh. penuh. satu. Mencari isipadu: isipadu: Tapak x tinggi. Dengan Anggaran 1.Dengan Petak Persegi Dua cara dicadangkan: dicadangkan: . Menggunakan rumus.

PURATA Purata = Jumlah Kuantiti ÷ Bilangan Kuantiti Jumlah Kuantiti = Bilangan Kuantiti x Purata Bilangan Kuantiti = Jumlah Kuantiti ÷ Purata (Jumlah Purata adalah sama dengan Jumlah Kuantiti sebenar) .

Dia memberi 7 daripada guli itu kepada kawannya. Berapa bijikah baki guli Amin? A B C D 21 70 210 280 .PECAHAN 3 Amin ada 490 biji guli.

5 apakah nombor itu? A B C D 6 60 120 150 .PECAHAN 1 Jika daripada satu nombor ialah 30.

60 RM16 RM26.WANG Ramu membeli 120 botol minuman dengan jumlah harga RM62. Dia menjual semuanya dengan harga 65 sen sebotol. Jumlah keuntungan yang Ramu dapat ialah A B C D RM15.30 RM36 .

PURATA Diberi purata bagi empat nombor ialah 80. Apakah nombor yang sama itu? A B C D 60 70 80 120 . Nombor pertama dan nombor kedua ialah 90 dan 110 manakala nombor ketiga dan nombor keempat adalah sama.

RUANG Sebuah pepejal mempunyai ciri-ciri berikut: ciriLima permukaan yang rata. Empat permukaan segi tiga. Satu permukaan segi empat sama. Lima bucu. Pepejal itu ialah A B C D Kon Piramid tapak segi tiga Piramid tapak segi empat sama Piramid tapak segi empat tepat .

Jarak YZ adalah 75 m.UKURAN PANJANG 2 km X RAJAH 1 Rajah 1 menunjukkan tiga tempat X. ialah A B C D 0. km.075 2. dalam XZ. Jarak XZ.275 2.5 Y Z . Y dan Z.75 27.

Perimeter rajah yang berlorek itu ialah 50 cm. Berapakah panjang UX . UVWX ialah sebuah segi empat tepat dan VWZ ialah sebuah segi tiga sama sisi. dalam cm? A B C D 6 8 12 13 .RUANG U 13 cm V Z X RAJAH 8 W Dalam Rajah 8.

dalam cm persegi ialah A B C D 56 48 44 36 . Luas kawasan berlorek.RUANG P Q 4 cm T S 14 cm RAJAH 6 R U Dalam Rajah 6 PQRS ialah sebuah segi empat tepat dan QTUR ialah sebuah segi empat sama.

yang manakah sesuai? A B C D 1 1 1 1 000g 000g 000g 000g + + + + 200g + 50g 500g 1 000g + 200g + 5g 1 000g + 500g RAJAH 3 . Antara berikut.TIMBANGAN BERAT R 0 kg 3 2 1 Rajah 3 menunjukkan bacaan pada satu penimbang.

OPERASI BERGABUNG 3 432 x 6 ÷ 12 = A B C D 1 1 2 6 540 716 811 864 .

5 3.UKURAN PANJANG Siti Norhaliza ada tali sepanjang 2 m 35 cm. tali yang disambung itu? A B C D 3 250 325 32.6 m. Berapakah panjang tali. dalam cm. Dia menyambung tali itu menjadi 5.25 .

NOMBOR Hasil tolak 80 000 dengan 47 086. dibundarkan kepada ribu yang hampir ialah A B C D 30 000 32 000 32 900 33 000 .

30 petang 4.00 petang 4. pada pukul berapakah ia akan sampai di Batu Pahat? A B C D 3. Jika kereta itu bertolak lewat 30 minit. Kereta itu dijadualkan bertolak dari Durian Mas pada pukul 8.00 petang 3.30 pagi.MASA & WAKTU Tempoh perjalanan sebuah kereta dari Durian Mas ke Batu Pahat mengambil masa 6 jam 30 minit.30 petang .

37 = .6 + 7.KERTAS 2 7 538 75 = 0.09 = 7 048 × 25 = 84 dikurangkan sebanyak 25 % menjadi 100 32 ÷ 8 = 35.25 ÷ 15 = 39 + 13 x 4 = 45.72 x 9 = 2 036 x 14 = 9 537 + 853 = 140.3 + 7.

Seramai 40 orang murid telah bertukar.KERTAS 2 Di sebuah sekolah tertentu terdapat 283 orang murid lelaki dan 247 orang murid perempuan. Berapakah bilangan murid sekolah itu sekarang? .

berapakah harga bagi 7 biji labu tersebut? .Berat sebiji labu ialah 3.6 kg. Jika harga bagi sekilogram labu ialah RM 2.40.

Sebuah bot nelayan menggunakan 180 liter minyak untuk tangkapan ikan sebanyak 400 kg...cuba fikir... .. Berapa liter minyakkah yang akan digunakan untuk menangkap 80 000 kg ikan ?....

SEKIAN TERIMA KASIH ghazali bin mohamad/skpct .2004 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->