TIPS MATEMATIK UPSR

beratnya beban aku .............

RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 1
Tak faham soalan. soalan. Tak mahir sifir darab. darab. Lambat congak atau mengira 4 operasi asas. asas. Gopoh menjawab sebelum baca habis soalan. soalan. Cepat putus asa bila pengiraan pertama salah. salah. Menjawab ikut turutan walaupun soalan susah. susah. Tidak cermat mengira dan menanda pada kertas jawapan. jawapan.

Tidak ambil kira pernyataan logik. logik. Tidak menulis ayat matematik dengan baik. baik. Salah salin soalan atau nombor semasa mengira. mengira. Tidak kenal pembayang kepada soalan. soalan. Tidak tahu meringkas soalan (menulis ayat matematik) Tidak dapat kesan maklumat penting daripada soalan. soalan. Tidak dapat kaitkan antara satu kemahiran dengan kemahiran yang lain. lain.

Tidak tanda jawapan yang dikira akan menyebabkan susah hendak kesan dan terpaksa kira semula. semula. Tidak semak soalan dan pastikan jawapan yang dijawab adalah menepati kehendak soalan. soalan. Salah menanda jawapan pada kertas jawapan. jawapan. Menumpu masa yang lebih kepada soalan yang sudah. sudah. Tidak pelbagai cara menjawab. menjawab.

lain. Menulis angka yang tidak menyebabkan jadi angka lain. sempurna . pengukuran. pemadam. Tidak ingat formula (rumus) Tidak ingat sukatan asas pengukuran. suka guna pemadam. Cerewek. Tidak tahu cara menulis ayat matematik.Menjawab dengan cara pengiraan yang panjang menyebabkan tak cukup masa. masa. matematik.

Tak faham soalan / keliru istilah matematik. kawan. . Suka meniru kawan. matematik. sendiri.Baca soalan tidak habis. Terpengaruh dengan gangguan dalam soalan. jawapan. ujian. Tidak mahir kata kunci pemilihan operasi matematik. Tidak semak jawapan. Berada dalam tekanan. habis. pengawas. matematik. Takut kepada pengawas. Tidak yakin pada diri sendiri. tekanan. Tidak semak kertas jawapan di akhir ujian. soalan.

kemas. soalan. Tidak menggunakan pembaris untuk membuat garisan. Tidak faham konsep sesuatu tajuk. tajuk.RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 2 Beranggapan kertas 2 senang. . Tidak membina ayat matematik. Tulisan yang tidak kemas. Gopoh menjawab soalan. matematik. tajuk. Tidak faham kemahiran asas sesuatu tajuk. senang. garisan.

jawapan. Cepat putus asa bila salah mengira. jawapan. Tidak tulis unit pada jawapan. salah. operasi. .Menulis soalan atau angka yang salah. mengira. markah. soalan. Salah mengira dan salah pilih operasi. Kurang memberi perhatian kepada soalan 3 markah. Tidak faham soalan. Tidak mahu semak jawapan. sempurna. Tidak menunjukkan jalan mengira yang sempurna.

asas. Kamu hendaklah mencari berfikir untuk mendapatkan maklumat tersebut. 2. Kebiasaannya soalan ini melibatkan gabungan beberapa tajuk atau kemahiran dan mempunyai makna atau maksud yang tersirat disebalik maklumat yang diberi. Jika tak faham. (KBKK) Baca keseluruhan soalan dengan cermat untuk mendapat idea asas.TEKNIK MENJAWAB KERTAS 1 ‡ Soalan Penyelesaian Masalah 1. 3 . berulang ulang dengan bacaan yang agak kuat. diberi. tersebut.

Bermula dengan jadual atau maklumat dalam Bermula dengan formula / rumus atau Bermula dengan simbol yang diberi atau Bermula dengan nilai masyarakat yang murni. . murni.

Membuat andaian kamu yang menghadapai masalah itu. Teknik menyelesaikan masalah boleh didasarkan kepada cara: cara: Melukis gambar. gambar. Membina graf Melakon situasi dalam soalan. jadual.1. jadual. Ringkas maklumat dalam simbol matematik. matematik. Merekod maklumat. . maklumat. Membuat itu. Mengkaji pola pergerakan.

Pastikan jawapan. Jika ada masa. Pastikan kamu tahu apa yang kamu kira. uji jawapan anda. anda. (Sambil memerhati kepada nombor soalan pada kertas jawapan) Semak. Menyemak jawapan. Mengira dengan tertib dan berhatiberhatihati. hati. . ia 2. kira. soalan. menepati kehendak soalan. 3. 4. cermat.1. Tanda jawapan dengan cermat.

( Bagi setengah soalan. awal peperiksaan) Salin soalan dengan cermat.(Dibuat dengan cepat di soalan.Soalan Pengiraan Untuk mereka yang lemah sifir darab. dicadangkan buat jadual sifir pada ruangan kosong kertas soalan. cermat. gunakan songsangan kepada operasi yang diberi ) . Mula mengira mengikut peraturan operasi 4.

Soalan bagi tajuk Pecahan.. Bila habis mengira satu nilai tempat. jawapan. ditetapkan. yang mana logik. Semasa membaca soalan. Tanda dengan cermat dan semak jawapan yang di beri. Fikirkan diberi. lihat pilihan jawapan jawapan. logik. ingat peraturan yang telah ditetapkan. . Operasi Bercampur dan Perpuluhan. perhatikan kepada jawapan yang diberi. . Mungkin kamu dapat meneka jawapan dengan lebih mudah. mudah. .

membaca. Faham ayat penyata dan kumpul maklumat. mungkin: Bermula dengan kefahaman konsep sesuatu tajuk atau Bermula dengan nama rajah (sifat rajah atau bongkah) atau . 2.1. maklumat. Ia mungkin: berfikir. Garis maklumat penting pada soalan ketika membaca. Setiap soalan ada tempat permulaan untuk berfikir. 3.

9. 5. 15. 17.TAJUK TAHUN ENAM 1. 13. 4. 11. NOMBOR TAMBAH TOLAK DARAB BAHAGI OPERASI BERGABUNG PECAHAN PERPULUHAN UKURAN PANJANG SUKATAN CECAIR TIMBANGAN ZURAT MASA & WAKTU PERATUS PURATA WANG RUANG GRAF . 8. 7. 2. 6. 14. 3. 10. 16. 12.

(Tulis dalam bentuk angka setiap digit) .1 Tanda nilai tempat. tambah 1 ) 2.) (5.3 Ingat jadual = +1 atau +0. 1. ( 0. Cerakin Nombor: Nombor: 2. 1.4= tambah 0 / abaikan.2. 1.6.4 Tambah pada nilai tempat yang dibundarkan. tempat. tempat.1.3. Membundar Nombor: Nombor: 1.9 = abaikan.1 Pecah nombor mengikut nilai tempat.NOMBOR 1.8.2 Lihat belakang tempat tanda.7.

ia adalah lebih besar. .1 Susun angka terbesar diikuti oleh angka yang lebih kecil (bagi nombor terbesar). Angka yang besar kanan). Bentuk Nombor terbesar / terkecil: terkecil: 2. Banding Nombor: Nombor: 1. besar. dahulu. 2.1.1 Banding mengikut digit dari hadapan (kiri ke kanan). Bagi nombor yang terkecil. buat sebaliknya.

Tambah atau Tolak dengan Darab 2.1 Buat darab dahulu contoh 123 + 451 x 12 ( Selesaikan 451 x 12 dahulu kemudian jawapannya + 123 ) 3.1 Buat darab dahulu contoh 12 x 123 + 451 ( Selesaikan 12 x 123 dahulu kemudian jawapannya + 451 ) . 2.1 Kira mengikut turutan soalan yang diberi. diberi.OPERASI BERCAMPUR 1. Darab dengan Tambah atau Tolak 3. Tambah dan tolak atau tolak dan tambah (Satu dan lebih operasi ) 1.

 Contoh: Contoh: 45 ÷ 5 + 12 = ( Buat 45 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 12 ) . Tolak. dahulu. seketika. 4 . ia hendaklah diselesaikan dahulu. lain.2 Jika dalam soalan ada tanda ( ) . Contoh: Contoh: (2 + 5) x 4 =( Kira 2 + 5 dahulu kemudian darab 4 ) 5. Kemudian baru operasi lain.4.1 Selesaikan dalam kurungan dahulu. Bahagi dengan Tambah atau Tolak 5 . dahulu. Tanda Kurung ( ) 4 .1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak. Peraturan lain terbatal seketika.

dibuat dahulu.6.1 Kira macam biasa tapi pilih operasi / nombor mengikut yang mana lebih senang. buat mengikut kaedah uniteri. Darab dan Bahagi (dan sebaliknya) 7.1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak. Tambah atau Tolak dengan Bahagi 6 . Contoh: Contoh: 47 x 60 ÷ 30 = (Kira 60 ÷ 30 dahulu. Tolak. Contoh: Contoh: 60 + 30 ÷ 5= ( Buat 30 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 60 ) 7. uniteri.2 Sekiranya tidak dapat. selepas itu jawapannnya didarab dengan 47 ) . 7 .

Kira dengan cermat.8.2 Faham soalan dan garis kata kunci.1 8.4 .3 8. 8. Tentukan operasi dan susun mengikut tertib. Semak jawapan. Menyelesaikan Masalah 8.

(Asal 1 benda / barang . dipecahkan pecahan. kepada beberapa bahagian yang sama besar) Tahu maksud pecahan: pecahan: 2÷3 bermaksud : = = 2 per 3 2 bahagian daripada = 2 bahagi 3 = 2 daripada 3 3 bahagian 2 disebut pengangka (melambangkan maksud cerita) cerita) 3 disebut penyebut ( melambangkan satu dibahagi 3 ) ( kefahaman ini penting untuk menyelesaikan masalah ) .PECAHAN Faham konsep pecahan.

Atau penyebut. pengangka di darab dengan nombor bulat dan di bahagi dengan penyebut. Jika pecahan didarab dengan nombor bulat. pengangka. . sama.Untuk tambah dan tolak pecahan pastikan penyebut adalah sama. Penyebut dengan pengangka atau penyebut dengan nombor bulat. Atau pengangka. nombor bulat di bahagi dengan penyebut dan di darab dengan pengangka. permudahkan pecahan. Darab pecahan pastikan penyebut di darab dengan penyebut dan pengangka darab dengan pengangka.

darab silang pecahan 2 pecahan yang hendak dibanding. dibanding. TIMBANGAN BERAT SUKATAN CECAIR UKURAN PANJANG Ingat sukatan metrik: metrik: 1 km 1m 1m 1 cm 1 kg 1 liter = 1000 m = 100 cm = 1000mm 1000mm = 10 mm = 1000 g = 1000 mililiter .Untuk membanding pecahan.

_____sentimeter. (ingat: 1 meter = 100 cm) (ingat: x 100 = 300 sentimeter Unit kecil kepada unit besar guna operasi bahagi. ( Ciksagi = kecil besar bahagi ) Contoh: Contoh: 7 gram = _____kilogram. _____kilogram. bahagi.Untuk tukar unit bagi ketiga-tiga tajuk di atas: ketigaatas: Dicadangkan Unit besar kepada unit kecil guna operasi darab ( Socikli = besar kecil kali ) Contoh: Contoh: 3 meter = _____sentimeter. . (ingat: 1 kilogram = 1000 gram) (ingat: 7 ÷ 1000 = 0.007 kilometer.

WANG Untuk mendapat Untung : ‡ ‡ Harga Jual Harga Kos Harga Jual Harga Kos Harga Jual Untung = Untung = Rugi = Harga Kos = Harga Kos = Harga Jual Rugi + Harga Jual Untung + Harga Kos .

MASA & WAKTU Menghafal sukatan masa: masa: 1 alaf 1 abab 1 dekad 1 tahun 1 bulan 1 minggu 1 hari 1 jam 1 minit = = = = = = = = = 1 000 tahun 100 tahun 10 tahun 365 hari / 366 hari / 12 bulan 4 minggu 7 hari 24 jam 60 minit 60 saat .

Tahu membaca jam dan dapat menukar jam biasa kepada jam antarabangsa dan sebaliknya. Untuk mendapatkan masa atau tempoh : Masa Akhir Masa Awal = Tempoh ÷ Masa Untuk mendapatkan waktu awal : Waktu Akhir Tempoh = Waktu Awal Untuk mendapatkan waktu akhir : Waktu Awal + Tempoh = Waktu Akhir . sebaliknya.

2. Untuk menyelesaikan operasi : 1. lurus. . Titik perpuluhan disusun lurus. Angka disusun mengikut nilai digit. tempat.PERPULUHAN Kenal semua digit dan nilai tempat.

bilangan sebenar per dengan bilangan asal atau semua.Asal bagi semua benda ialah 100 %. Bentuk pecahan . Pecahan tersebut didarab dengan 100. peratus.PERATUS . semua. Langkah untuk mencari peratus: peratus: Cari bilangan sebenar benda atau perkara yang kita hendak cari peratus.% .

. graf. Menguasai cara melukis graf bar dan piktograf. piktograf. Tajuk ini berkait dengan pelbagai tajuk lain.GRAF Menguasai cara membaca graf.

RUANG Kenal semua rajah. dipelajari. Mencari perimeter: perimeter: Tambah semua ukuran di bahagian luar kawasan yang dikehendaki. Mencari luas: luas: Dengan Rumus Segiempat Sama Panjang x Lebar = Luas Luas ÷ Panjang = Lebar Luas ÷ Lebar = Panjang . dikehendaki. bentuk dan sifat bongkah yang telah dipelajari.

sama Panjang x Panjang = Luas Luas = Panjang Segiempat Segitiga Tapak x Tinggi ÷ 2 = Luas Panjang x Lebar ÷ 2 = Luas .

. tinggi. rumus. Bagi petak separuh digabungkan dengan petak separuh yang lain untuk dijadikan satu. berlorek. Bilang petak penuh. Panjang x panjang x panjang.Bilang kawasan yang berlorek. Menggunakan rumus. . 2. 4. Dengan Anggaran 1. satu.Bilang kawasan yang tidak berlorek (Semua petak kawasan tidak berlorek =Kawasan berlorek) 3. penuh. Mencari isipadu: isipadu: Tapak x tinggi.Dengan Petak Persegi Dua cara dicadangkan: dicadangkan: .

PURATA Purata = Jumlah Kuantiti ÷ Bilangan Kuantiti Jumlah Kuantiti = Bilangan Kuantiti x Purata Bilangan Kuantiti = Jumlah Kuantiti ÷ Purata (Jumlah Purata adalah sama dengan Jumlah Kuantiti sebenar) .

Dia memberi 7 daripada guli itu kepada kawannya.PECAHAN 3 Amin ada 490 biji guli. Berapa bijikah baki guli Amin? A B C D 21 70 210 280 .

PECAHAN 1 Jika daripada satu nombor ialah 30. 5 apakah nombor itu? A B C D 6 60 120 150 .

30 RM36 .60 RM16 RM26. Dia menjual semuanya dengan harga 65 sen sebotol.WANG Ramu membeli 120 botol minuman dengan jumlah harga RM62. Jumlah keuntungan yang Ramu dapat ialah A B C D RM15.

Nombor pertama dan nombor kedua ialah 90 dan 110 manakala nombor ketiga dan nombor keempat adalah sama. Apakah nombor yang sama itu? A B C D 60 70 80 120 .PURATA Diberi purata bagi empat nombor ialah 80.

Lima bucu.RUANG Sebuah pepejal mempunyai ciri-ciri berikut: ciriLima permukaan yang rata. Empat permukaan segi tiga. Pepejal itu ialah A B C D Kon Piramid tapak segi tiga Piramid tapak segi empat sama Piramid tapak segi empat tepat . Satu permukaan segi empat sama.

275 2.75 27. ialah A B C D 0.5 Y Z . Jarak XZ. Y dan Z. Jarak YZ adalah 75 m. dalam XZ. km.UKURAN PANJANG 2 km X RAJAH 1 Rajah 1 menunjukkan tiga tempat X.075 2.

UVWX ialah sebuah segi empat tepat dan VWZ ialah sebuah segi tiga sama sisi. Berapakah panjang UX . dalam cm? A B C D 6 8 12 13 .RUANG U 13 cm V Z X RAJAH 8 W Dalam Rajah 8. Perimeter rajah yang berlorek itu ialah 50 cm.

RUANG P Q 4 cm T S 14 cm RAJAH 6 R U Dalam Rajah 6 PQRS ialah sebuah segi empat tepat dan QTUR ialah sebuah segi empat sama. dalam cm persegi ialah A B C D 56 48 44 36 . Luas kawasan berlorek.

Antara berikut.TIMBANGAN BERAT R 0 kg 3 2 1 Rajah 3 menunjukkan bacaan pada satu penimbang. yang manakah sesuai? A B C D 1 1 1 1 000g 000g 000g 000g + + + + 200g + 50g 500g 1 000g + 200g + 5g 1 000g + 500g RAJAH 3 .

OPERASI BERGABUNG 3 432 x 6 ÷ 12 = A B C D 1 1 2 6 540 716 811 864 .

6 m.25 . Berapakah panjang tali.UKURAN PANJANG Siti Norhaliza ada tali sepanjang 2 m 35 cm. tali yang disambung itu? A B C D 3 250 325 32. dalam cm.5 3. Dia menyambung tali itu menjadi 5.

dibundarkan kepada ribu yang hampir ialah A B C D 30 000 32 000 32 900 33 000 .NOMBOR Hasil tolak 80 000 dengan 47 086.

30 petang 4. pada pukul berapakah ia akan sampai di Batu Pahat? A B C D 3. Jika kereta itu bertolak lewat 30 minit.MASA & WAKTU Tempoh perjalanan sebuah kereta dari Durian Mas ke Batu Pahat mengambil masa 6 jam 30 minit.30 pagi.00 petang 4.00 petang 3.30 petang . Kereta itu dijadualkan bertolak dari Durian Mas pada pukul 8.

09 = 7 048 × 25 = 84 dikurangkan sebanyak 25 % menjadi 100 32 ÷ 8 = 35.6 + 7.KERTAS 2 7 538 75 = 0.72 x 9 = 2 036 x 14 = 9 537 + 853 = 140.37 = .25 ÷ 15 = 39 + 13 x 4 = 45.3 + 7.

Seramai 40 orang murid telah bertukar. Berapakah bilangan murid sekolah itu sekarang? .KERTAS 2 Di sebuah sekolah tertentu terdapat 283 orang murid lelaki dan 247 orang murid perempuan.

Berat sebiji labu ialah 3.40. berapakah harga bagi 7 biji labu tersebut? . Jika harga bagi sekilogram labu ialah RM 2.6 kg.

Berapa liter minyakkah yang akan digunakan untuk menangkap 80 000 kg ikan ?..cuba fikir...... .. Sebuah bot nelayan menggunakan 180 liter minyak untuk tangkapan ikan sebanyak 400 kg..

2004 .SEKIAN TERIMA KASIH ghazali bin mohamad/skpct .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful