P. 1
Tips Menjawab Kertas 1 Dan Kertas 2 Matematik UPSR

Tips Menjawab Kertas 1 Dan Kertas 2 Matematik UPSR

5.0

|Views: 4,468|Likes:
Published by hung68

More info:

Published by: hung68 on Sep 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/22/2014

pdf

text

original

TIPS MATEMATIK UPSR

beratnya beban aku .............

RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 1
Tak faham soalan. soalan. Tak mahir sifir darab. darab. Lambat congak atau mengira 4 operasi asas. asas. Gopoh menjawab sebelum baca habis soalan. soalan. Cepat putus asa bila pengiraan pertama salah. salah. Menjawab ikut turutan walaupun soalan susah. susah. Tidak cermat mengira dan menanda pada kertas jawapan. jawapan.

Tidak ambil kira pernyataan logik. logik. Tidak menulis ayat matematik dengan baik. baik. Salah salin soalan atau nombor semasa mengira. mengira. Tidak kenal pembayang kepada soalan. soalan. Tidak tahu meringkas soalan (menulis ayat matematik) Tidak dapat kesan maklumat penting daripada soalan. soalan. Tidak dapat kaitkan antara satu kemahiran dengan kemahiran yang lain. lain.

Tidak tanda jawapan yang dikira akan menyebabkan susah hendak kesan dan terpaksa kira semula. semula. Tidak semak soalan dan pastikan jawapan yang dijawab adalah menepati kehendak soalan. soalan. Salah menanda jawapan pada kertas jawapan. jawapan. Menumpu masa yang lebih kepada soalan yang sudah. sudah. Tidak pelbagai cara menjawab. menjawab.

pemadam. pengukuran. Tidak ingat formula (rumus) Tidak ingat sukatan asas pengukuran. sempurna .Menjawab dengan cara pengiraan yang panjang menyebabkan tak cukup masa. Tidak tahu cara menulis ayat matematik. suka guna pemadam. matematik. lain. Cerewek. masa. Menulis angka yang tidak menyebabkan jadi angka lain.

matematik. matematik. Takut kepada pengawas. . Tidak semak jawapan. Tidak semak kertas jawapan di akhir ujian. Tidak mahir kata kunci pemilihan operasi matematik. soalan. habis. Tidak yakin pada diri sendiri. sendiri. pengawas. kawan. Berada dalam tekanan. Suka meniru kawan. Tak faham soalan / keliru istilah matematik.Baca soalan tidak habis. tekanan. jawapan. Terpengaruh dengan gangguan dalam soalan. ujian.

Gopoh menjawab soalan. garisan. matematik. senang. tajuk. kemas. Tidak menggunakan pembaris untuk membuat garisan. .RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 2 Beranggapan kertas 2 senang. soalan. Tidak faham kemahiran asas sesuatu tajuk. Tulisan yang tidak kemas. tajuk. Tidak faham konsep sesuatu tajuk. Tidak membina ayat matematik.

jawapan. jawapan. Salah mengira dan salah pilih operasi. Tidak faham soalan. operasi. soalan. Tidak mahu semak jawapan. Kurang memberi perhatian kepada soalan 3 markah. Tidak menunjukkan jalan mengira yang sempurna. Cepat putus asa bila salah mengira. salah. . markah. mengira.Menulis soalan atau angka yang salah. Tidak tulis unit pada jawapan. sempurna.

Kebiasaannya soalan ini melibatkan gabungan beberapa tajuk atau kemahiran dan mempunyai makna atau maksud yang tersirat disebalik maklumat yang diberi.TEKNIK MENJAWAB KERTAS 1 ‡ Soalan Penyelesaian Masalah 1. Kamu hendaklah mencari berfikir untuk mendapatkan maklumat tersebut. Jika tak faham. asas. 2. tersebut. berulang ulang dengan bacaan yang agak kuat. 3 . (KBKK) Baca keseluruhan soalan dengan cermat untuk mendapat idea asas. diberi.

.Bermula dengan jadual atau maklumat dalam Bermula dengan formula / rumus atau Bermula dengan simbol yang diberi atau Bermula dengan nilai masyarakat yang murni. murni.

Membina graf Melakon situasi dalam soalan. Membuat itu. maklumat. Membuat andaian kamu yang menghadapai masalah itu. Merekod maklumat. Ringkas maklumat dalam simbol matematik. gambar.1. matematik. jadual. . Mengkaji pola pergerakan. Teknik menyelesaikan masalah boleh didasarkan kepada cara: cara: Melukis gambar. jadual.

Tanda jawapan dengan cermat. Pastikan kamu tahu apa yang kamu kira. Pastikan jawapan. Menyemak jawapan. uji jawapan anda. Jika ada masa. hati. ia 2.1. (Sambil memerhati kepada nombor soalan pada kertas jawapan) Semak. anda. 3. . soalan. Mengira dengan tertib dan berhatiberhatihati. menepati kehendak soalan. 4. kira. cermat.

cermat. dicadangkan buat jadual sifir pada ruangan kosong kertas soalan.Soalan Pengiraan Untuk mereka yang lemah sifir darab. gunakan songsangan kepada operasi yang diberi ) . ( Bagi setengah soalan. awal peperiksaan) Salin soalan dengan cermat. Mula mengira mengikut peraturan operasi 4.(Dibuat dengan cepat di soalan.

ditetapkan. Tanda dengan cermat dan semak jawapan yang di beri. jawapan. Bila habis mengira satu nilai tempat. Fikirkan diberi. . Operasi Bercampur dan Perpuluhan. perhatikan kepada jawapan yang diberi. Mungkin kamu dapat meneka jawapan dengan lebih mudah. Semasa membaca soalan.. . yang mana logik. logik. lihat pilihan jawapan jawapan. Soalan bagi tajuk Pecahan. . ingat peraturan yang telah ditetapkan. mudah.

Faham ayat penyata dan kumpul maklumat. Ia mungkin: berfikir. membaca. 3. 2.1. maklumat. mungkin: Bermula dengan kefahaman konsep sesuatu tajuk atau Bermula dengan nama rajah (sifat rajah atau bongkah) atau . Garis maklumat penting pada soalan ketika membaca. Setiap soalan ada tempat permulaan untuk berfikir.

8. 6. NOMBOR TAMBAH TOLAK DARAB BAHAGI OPERASI BERGABUNG PECAHAN PERPULUHAN UKURAN PANJANG SUKATAN CECAIR TIMBANGAN ZURAT MASA & WAKTU PERATUS PURATA WANG RUANG GRAF . 15. 2. 11.TAJUK TAHUN ENAM 1. 4. 16. 5. 14. 10. 3. 17. 7. 13. 9. 12.

1.2. tempat.4 Tambah pada nilai tempat yang dibundarkan. tempat.7.4= tambah 0 / abaikan.6. Membundar Nombor: Nombor: 1. 1.9 = abaikan.2 Lihat belakang tempat tanda. tambah 1 ) 2.8. ( 0.1.1 Tanda nilai tempat. (Tulis dalam bentuk angka setiap digit) .3 Ingat jadual = +1 atau +0.1 Pecah nombor mengikut nilai tempat.) (5.3. Cerakin Nombor: Nombor: 2. 1.NOMBOR 1.

besar. dahulu. buat sebaliknya. Angka yang besar kanan). 2. ia adalah lebih besar.1.1 Banding mengikut digit dari hadapan (kiri ke kanan).1 Susun angka terbesar diikuti oleh angka yang lebih kecil (bagi nombor terbesar). . Bagi nombor yang terkecil. Bentuk Nombor terbesar / terkecil: terkecil: 2. Banding Nombor: Nombor: 1.

1 Buat darab dahulu contoh 12 x 123 + 451 ( Selesaikan 12 x 123 dahulu kemudian jawapannya + 451 ) . Tambah dan tolak atau tolak dan tambah (Satu dan lebih operasi ) 1.OPERASI BERCAMPUR 1. Tambah atau Tolak dengan Darab 2.1 Buat darab dahulu contoh 123 + 451 x 12 ( Selesaikan 451 x 12 dahulu kemudian jawapannya + 123 ) 3. 2.1 Kira mengikut turutan soalan yang diberi. diberi. Darab dengan Tambah atau Tolak 3.

Peraturan lain terbatal seketika. lain. dahulu. Tolak.1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak. seketika. Kemudian baru operasi lain. Contoh: Contoh: 45 ÷ 5 + 12 = ( Buat 45 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 12 ) . 4 .2 Jika dalam soalan ada tanda ( ) .4. dahulu. ia hendaklah diselesaikan dahulu.1 Selesaikan dalam kurungan dahulu. Tanda Kurung ( ) 4 . Contoh: Contoh: (2 + 5) x 4 =( Kira 2 + 5 dahulu kemudian darab 4 ) 5. Bahagi dengan Tambah atau Tolak 5 .

Tambah atau Tolak dengan Bahagi 6 .1 Kira macam biasa tapi pilih operasi / nombor mengikut yang mana lebih senang. 7 . Darab dan Bahagi (dan sebaliknya) 7. dibuat dahulu.6.2 Sekiranya tidak dapat. Contoh: Contoh: 47 x 60 ÷ 30 = (Kira 60 ÷ 30 dahulu. selepas itu jawapannnya didarab dengan 47 ) . Tolak. uniteri. buat mengikut kaedah uniteri. Contoh: Contoh: 60 + 30 ÷ 5= ( Buat 30 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 60 ) 7.1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak.

3 8.1 8. 8. Tentukan operasi dan susun mengikut tertib. Menyelesaikan Masalah 8.4 .2 Faham soalan dan garis kata kunci.8. Semak jawapan. Kira dengan cermat.

kepada beberapa bahagian yang sama besar) Tahu maksud pecahan: pecahan: 2÷3 bermaksud : = = 2 per 3 2 bahagian daripada = 2 bahagi 3 = 2 daripada 3 3 bahagian 2 disebut pengangka (melambangkan maksud cerita) cerita) 3 disebut penyebut ( melambangkan satu dibahagi 3 ) ( kefahaman ini penting untuk menyelesaikan masalah ) . (Asal 1 benda / barang .PECAHAN Faham konsep pecahan. dipecahkan pecahan.

Penyebut dengan pengangka atau penyebut dengan nombor bulat. sama. nombor bulat di bahagi dengan penyebut dan di darab dengan pengangka. . pengangka di darab dengan nombor bulat dan di bahagi dengan penyebut. pengangka. Atau pengangka. Jika pecahan didarab dengan nombor bulat. Darab pecahan pastikan penyebut di darab dengan penyebut dan pengangka darab dengan pengangka. permudahkan pecahan.Untuk tambah dan tolak pecahan pastikan penyebut adalah sama. Atau penyebut.

dibanding. darab silang pecahan 2 pecahan yang hendak dibanding.Untuk membanding pecahan. TIMBANGAN BERAT SUKATAN CECAIR UKURAN PANJANG Ingat sukatan metrik: metrik: 1 km 1m 1m 1 cm 1 kg 1 liter = 1000 m = 100 cm = 1000mm 1000mm = 10 mm = 1000 g = 1000 mililiter .

Untuk tukar unit bagi ketiga-tiga tajuk di atas: ketigaatas: Dicadangkan Unit besar kepada unit kecil guna operasi darab ( Socikli = besar kecil kali ) Contoh: Contoh: 3 meter = _____sentimeter. _____sentimeter. ( Ciksagi = kecil besar bahagi ) Contoh: Contoh: 7 gram = _____kilogram.007 kilometer. (ingat: 1 kilogram = 1000 gram) (ingat: 7 ÷ 1000 = 0. _____kilogram. (ingat: 1 meter = 100 cm) (ingat: x 100 = 300 sentimeter Unit kecil kepada unit besar guna operasi bahagi. . bahagi.

WANG Untuk mendapat Untung : ‡ ‡ Harga Jual Harga Kos Harga Jual Harga Kos Harga Jual Untung = Untung = Rugi = Harga Kos = Harga Kos = Harga Jual Rugi + Harga Jual Untung + Harga Kos .

MASA & WAKTU Menghafal sukatan masa: masa: 1 alaf 1 abab 1 dekad 1 tahun 1 bulan 1 minggu 1 hari 1 jam 1 minit = = = = = = = = = 1 000 tahun 100 tahun 10 tahun 365 hari / 366 hari / 12 bulan 4 minggu 7 hari 24 jam 60 minit 60 saat .

Tahu membaca jam dan dapat menukar jam biasa kepada jam antarabangsa dan sebaliknya. Untuk mendapatkan masa atau tempoh : Masa Akhir Masa Awal = Tempoh ÷ Masa Untuk mendapatkan waktu awal : Waktu Akhir Tempoh = Waktu Awal Untuk mendapatkan waktu akhir : Waktu Awal + Tempoh = Waktu Akhir . sebaliknya.

. tempat.PERPULUHAN Kenal semua digit dan nilai tempat. 2. Angka disusun mengikut nilai digit. lurus. Untuk menyelesaikan operasi : 1. Titik perpuluhan disusun lurus.

Asal bagi semua benda ialah 100 %. Langkah untuk mencari peratus: peratus: Cari bilangan sebenar benda atau perkara yang kita hendak cari peratus.PERATUS .bilangan sebenar per dengan bilangan asal atau semua.% . semua. peratus. Bentuk pecahan . Pecahan tersebut didarab dengan 100.

Tajuk ini berkait dengan pelbagai tajuk lain. Menguasai cara melukis graf bar dan piktograf. . graf.GRAF Menguasai cara membaca graf. piktograf.

dipelajari. Mencari luas: luas: Dengan Rumus Segiempat Sama Panjang x Lebar = Luas Luas ÷ Panjang = Lebar Luas ÷ Lebar = Panjang . bentuk dan sifat bongkah yang telah dipelajari. dikehendaki. Mencari perimeter: perimeter: Tambah semua ukuran di bahagian luar kawasan yang dikehendaki.RUANG Kenal semua rajah.

sama Panjang x Panjang = Luas Luas = Panjang Segiempat Segitiga Tapak x Tinggi ÷ 2 = Luas Panjang x Lebar ÷ 2 = Luas .

Mencari isipadu: isipadu: Tapak x tinggi. 2. 4.Bilang kawasan yang tidak berlorek (Semua petak kawasan tidak berlorek =Kawasan berlorek) 3. .Bilang kawasan yang berlorek.Dengan Petak Persegi Dua cara dicadangkan: dicadangkan: . Bilang petak penuh. . penuh. Menggunakan rumus. satu. Panjang x panjang x panjang. tinggi. rumus. Bagi petak separuh digabungkan dengan petak separuh yang lain untuk dijadikan satu. berlorek. Dengan Anggaran 1.

PURATA Purata = Jumlah Kuantiti ÷ Bilangan Kuantiti Jumlah Kuantiti = Bilangan Kuantiti x Purata Bilangan Kuantiti = Jumlah Kuantiti ÷ Purata (Jumlah Purata adalah sama dengan Jumlah Kuantiti sebenar) .

Berapa bijikah baki guli Amin? A B C D 21 70 210 280 . Dia memberi 7 daripada guli itu kepada kawannya.PECAHAN 3 Amin ada 490 biji guli.

5 apakah nombor itu? A B C D 6 60 120 150 .PECAHAN 1 Jika daripada satu nombor ialah 30.

Dia menjual semuanya dengan harga 65 sen sebotol. Jumlah keuntungan yang Ramu dapat ialah A B C D RM15.WANG Ramu membeli 120 botol minuman dengan jumlah harga RM62.30 RM36 .60 RM16 RM26.

PURATA Diberi purata bagi empat nombor ialah 80. Apakah nombor yang sama itu? A B C D 60 70 80 120 . Nombor pertama dan nombor kedua ialah 90 dan 110 manakala nombor ketiga dan nombor keempat adalah sama.

Empat permukaan segi tiga. Satu permukaan segi empat sama.RUANG Sebuah pepejal mempunyai ciri-ciri berikut: ciriLima permukaan yang rata. Lima bucu. Pepejal itu ialah A B C D Kon Piramid tapak segi tiga Piramid tapak segi empat sama Piramid tapak segi empat tepat .

275 2. dalam XZ.75 27. Jarak XZ.UKURAN PANJANG 2 km X RAJAH 1 Rajah 1 menunjukkan tiga tempat X.5 Y Z . ialah A B C D 0. km. Y dan Z. Jarak YZ adalah 75 m.075 2.

Perimeter rajah yang berlorek itu ialah 50 cm. Berapakah panjang UX . UVWX ialah sebuah segi empat tepat dan VWZ ialah sebuah segi tiga sama sisi.RUANG U 13 cm V Z X RAJAH 8 W Dalam Rajah 8. dalam cm? A B C D 6 8 12 13 .

dalam cm persegi ialah A B C D 56 48 44 36 .RUANG P Q 4 cm T S 14 cm RAJAH 6 R U Dalam Rajah 6 PQRS ialah sebuah segi empat tepat dan QTUR ialah sebuah segi empat sama. Luas kawasan berlorek.

TIMBANGAN BERAT R 0 kg 3 2 1 Rajah 3 menunjukkan bacaan pada satu penimbang. yang manakah sesuai? A B C D 1 1 1 1 000g 000g 000g 000g + + + + 200g + 50g 500g 1 000g + 200g + 5g 1 000g + 500g RAJAH 3 . Antara berikut.

OPERASI BERGABUNG 3 432 x 6 ÷ 12 = A B C D 1 1 2 6 540 716 811 864 .

5 3.6 m.UKURAN PANJANG Siti Norhaliza ada tali sepanjang 2 m 35 cm. Dia menyambung tali itu menjadi 5. tali yang disambung itu? A B C D 3 250 325 32.25 . Berapakah panjang tali. dalam cm.

dibundarkan kepada ribu yang hampir ialah A B C D 30 000 32 000 32 900 33 000 .NOMBOR Hasil tolak 80 000 dengan 47 086.

Jika kereta itu bertolak lewat 30 minit.30 pagi.30 petang . pada pukul berapakah ia akan sampai di Batu Pahat? A B C D 3.MASA & WAKTU Tempoh perjalanan sebuah kereta dari Durian Mas ke Batu Pahat mengambil masa 6 jam 30 minit.00 petang 4. Kereta itu dijadualkan bertolak dari Durian Mas pada pukul 8.00 petang 3.30 petang 4.

37 = .25 ÷ 15 = 39 + 13 x 4 = 45.KERTAS 2 7 538 75 = 0.72 x 9 = 2 036 x 14 = 9 537 + 853 = 140.09 = 7 048 × 25 = 84 dikurangkan sebanyak 25 % menjadi 100 32 ÷ 8 = 35.3 + 7.6 + 7.

KERTAS 2 Di sebuah sekolah tertentu terdapat 283 orang murid lelaki dan 247 orang murid perempuan. Berapakah bilangan murid sekolah itu sekarang? . Seramai 40 orang murid telah bertukar.

berapakah harga bagi 7 biji labu tersebut? . Jika harga bagi sekilogram labu ialah RM 2.Berat sebiji labu ialah 3.6 kg.40.

. Sebuah bot nelayan menggunakan 180 liter minyak untuk tangkapan ikan sebanyak 400 kg. Berapa liter minyakkah yang akan digunakan untuk menangkap 80 000 kg ikan ?......cuba fikir... .

SEKIAN TERIMA KASIH ghazali bin mohamad/skpct .2004 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->