TIPS MATEMATIK UPSR

beratnya beban aku .............

RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 1
Tak faham soalan. soalan. Tak mahir sifir darab. darab. Lambat congak atau mengira 4 operasi asas. asas. Gopoh menjawab sebelum baca habis soalan. soalan. Cepat putus asa bila pengiraan pertama salah. salah. Menjawab ikut turutan walaupun soalan susah. susah. Tidak cermat mengira dan menanda pada kertas jawapan. jawapan.

Tidak ambil kira pernyataan logik. logik. Tidak menulis ayat matematik dengan baik. baik. Salah salin soalan atau nombor semasa mengira. mengira. Tidak kenal pembayang kepada soalan. soalan. Tidak tahu meringkas soalan (menulis ayat matematik) Tidak dapat kesan maklumat penting daripada soalan. soalan. Tidak dapat kaitkan antara satu kemahiran dengan kemahiran yang lain. lain.

Tidak tanda jawapan yang dikira akan menyebabkan susah hendak kesan dan terpaksa kira semula. semula. Tidak semak soalan dan pastikan jawapan yang dijawab adalah menepati kehendak soalan. soalan. Salah menanda jawapan pada kertas jawapan. jawapan. Menumpu masa yang lebih kepada soalan yang sudah. sudah. Tidak pelbagai cara menjawab. menjawab.

Tidak tahu cara menulis ayat matematik. Tidak ingat formula (rumus) Tidak ingat sukatan asas pengukuran. Cerewek. pengukuran. pemadam. Menulis angka yang tidak menyebabkan jadi angka lain. suka guna pemadam.Menjawab dengan cara pengiraan yang panjang menyebabkan tak cukup masa. matematik. sempurna . masa. lain.

ujian. soalan. matematik. Tidak yakin pada diri sendiri. Tidak mahir kata kunci pemilihan operasi matematik. pengawas. Terpengaruh dengan gangguan dalam soalan. kawan. Takut kepada pengawas. tekanan. Tak faham soalan / keliru istilah matematik. matematik. Tidak semak kertas jawapan di akhir ujian. Berada dalam tekanan. habis. Tidak semak jawapan. jawapan.Baca soalan tidak habis. . Suka meniru kawan. sendiri.

Tidak membina ayat matematik. . tajuk. tajuk. kemas. garisan. Tidak menggunakan pembaris untuk membuat garisan. matematik. Tulisan yang tidak kemas. Tidak faham konsep sesuatu tajuk.RUMUSAN KELEMAHAN KERTAS 2 Beranggapan kertas 2 senang. soalan. Tidak faham kemahiran asas sesuatu tajuk. Gopoh menjawab soalan. senang.

jawapan. Cepat putus asa bila salah mengira.Menulis soalan atau angka yang salah. Kurang memberi perhatian kepada soalan 3 markah. Salah mengira dan salah pilih operasi. operasi. Tidak mahu semak jawapan. mengira. Tidak tulis unit pada jawapan. . sempurna. salah. soalan. markah. jawapan. Tidak menunjukkan jalan mengira yang sempurna. Tidak faham soalan.

berulang ulang dengan bacaan yang agak kuat. asas. diberi. Kebiasaannya soalan ini melibatkan gabungan beberapa tajuk atau kemahiran dan mempunyai makna atau maksud yang tersirat disebalik maklumat yang diberi. 2. (KBKK) Baca keseluruhan soalan dengan cermat untuk mendapat idea asas. tersebut.TEKNIK MENJAWAB KERTAS 1 ‡ Soalan Penyelesaian Masalah 1. Kamu hendaklah mencari berfikir untuk mendapatkan maklumat tersebut. Jika tak faham. 3 .

. murni.Bermula dengan jadual atau maklumat dalam Bermula dengan formula / rumus atau Bermula dengan simbol yang diberi atau Bermula dengan nilai masyarakat yang murni.

1. jadual. . Membina graf Melakon situasi dalam soalan. maklumat. Mengkaji pola pergerakan. Merekod maklumat. Membuat itu. jadual. matematik. Teknik menyelesaikan masalah boleh didasarkan kepada cara: cara: Melukis gambar. Ringkas maklumat dalam simbol matematik. Membuat andaian kamu yang menghadapai masalah itu. gambar.

4. Jika ada masa. soalan. 3. uji jawapan anda. menepati kehendak soalan. Pastikan kamu tahu apa yang kamu kira. Tanda jawapan dengan cermat. anda. hati. cermat.1. Mengira dengan tertib dan berhatiberhatihati. (Sambil memerhati kepada nombor soalan pada kertas jawapan) Semak. Menyemak jawapan. Pastikan jawapan. ia 2. kira. .

(Dibuat dengan cepat di soalan. awal peperiksaan) Salin soalan dengan cermat.Soalan Pengiraan Untuk mereka yang lemah sifir darab. Mula mengira mengikut peraturan operasi 4. gunakan songsangan kepada operasi yang diberi ) . dicadangkan buat jadual sifir pada ruangan kosong kertas soalan. cermat. ( Bagi setengah soalan.

jawapan. Bila habis mengira satu nilai tempat. . Semasa membaca soalan. yang mana logik. . Operasi Bercampur dan Perpuluhan.. mudah. . Tanda dengan cermat dan semak jawapan yang di beri. Fikirkan diberi. Soalan bagi tajuk Pecahan. perhatikan kepada jawapan yang diberi. Mungkin kamu dapat meneka jawapan dengan lebih mudah. ditetapkan. ingat peraturan yang telah ditetapkan. lihat pilihan jawapan jawapan. logik.

maklumat. mungkin: Bermula dengan kefahaman konsep sesuatu tajuk atau Bermula dengan nama rajah (sifat rajah atau bongkah) atau .1. Faham ayat penyata dan kumpul maklumat. Ia mungkin: berfikir. Setiap soalan ada tempat permulaan untuk berfikir. 2. 3. membaca. Garis maklumat penting pada soalan ketika membaca.

2.TAJUK TAHUN ENAM 1. 4. 9. 3. 8. 14. 12. 16. 13. 17. 7. 5. 15. 10. NOMBOR TAMBAH TOLAK DARAB BAHAGI OPERASI BERGABUNG PECAHAN PERPULUHAN UKURAN PANJANG SUKATAN CECAIR TIMBANGAN ZURAT MASA & WAKTU PERATUS PURATA WANG RUANG GRAF . 6. 11.

2 Lihat belakang tempat tanda. 1. 1. tambah 1 ) 2. tempat.6.1 Pecah nombor mengikut nilai tempat.7.2.1.3. tempat.NOMBOR 1.8. ( 0.) (5. Cerakin Nombor: Nombor: 2.4 Tambah pada nilai tempat yang dibundarkan.4= tambah 0 / abaikan. 1. (Tulis dalam bentuk angka setiap digit) .3 Ingat jadual = +1 atau +0.9 = abaikan.1 Tanda nilai tempat. Membundar Nombor: Nombor: 1.

1 Susun angka terbesar diikuti oleh angka yang lebih kecil (bagi nombor terbesar). besar. Bentuk Nombor terbesar / terkecil: terkecil: 2. ia adalah lebih besar.1. Angka yang besar kanan). Bagi nombor yang terkecil. 2. Banding Nombor: Nombor: 1. dahulu. .1 Banding mengikut digit dari hadapan (kiri ke kanan). buat sebaliknya.

diberi. Darab dengan Tambah atau Tolak 3.1 Buat darab dahulu contoh 12 x 123 + 451 ( Selesaikan 12 x 123 dahulu kemudian jawapannya + 451 ) .1 Buat darab dahulu contoh 123 + 451 x 12 ( Selesaikan 451 x 12 dahulu kemudian jawapannya + 123 ) 3.1 Kira mengikut turutan soalan yang diberi. 2. Tambah dan tolak atau tolak dan tambah (Satu dan lebih operasi ) 1. Tambah atau Tolak dengan Darab 2.OPERASI BERCAMPUR 1.

lain.1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak. dahulu. Tolak. Kemudian baru operasi lain. Contoh: Contoh: (2 + 5) x 4 =( Kira 2 + 5 dahulu kemudian darab 4 ) 5. Bahagi dengan Tambah atau Tolak 5 . seketika. dahulu. Peraturan lain terbatal seketika. Tanda Kurung ( ) 4 .1 Selesaikan dalam kurungan dahulu. Contoh: Contoh: 45 ÷ 5 + 12 = ( Buat 45 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 12 ) . ia hendaklah diselesaikan dahulu.4.2 Jika dalam soalan ada tanda ( ) . 4 .

 Contoh: Contoh: 60 + 30 ÷ 5= ( Buat 30 ÷ 5 dahulu dan jawabnya ditambah dengan 60 ) 7. selepas itu jawapannnya didarab dengan 47 ) . 7 . dibuat dahulu. uniteri. Darab dan Bahagi (dan sebaliknya) 7. Contoh: Contoh: 47 x 60 ÷ 30 = (Kira 60 ÷ 30 dahulu. Tambah atau Tolak dengan Bahagi 6 .2 Sekiranya tidak dapat. Tolak.1 Kira macam biasa tapi pilih operasi / nombor mengikut yang mana lebih senang. buat mengikut kaedah uniteri.6.1 Buat bahagi dahulu kemudian baru Tambah atau Tolak.

8. Menyelesaikan Masalah 8. Kira dengan cermat. Tentukan operasi dan susun mengikut tertib.8.4 .2 Faham soalan dan garis kata kunci.3 8. Semak jawapan.1 8.

PECAHAN Faham konsep pecahan. (Asal 1 benda / barang . dipecahkan pecahan. kepada beberapa bahagian yang sama besar) Tahu maksud pecahan: pecahan: 2÷3 bermaksud : = = 2 per 3 2 bahagian daripada = 2 bahagi 3 = 2 daripada 3 3 bahagian 2 disebut pengangka (melambangkan maksud cerita) cerita) 3 disebut penyebut ( melambangkan satu dibahagi 3 ) ( kefahaman ini penting untuk menyelesaikan masalah ) .

pengangka. Darab pecahan pastikan penyebut di darab dengan penyebut dan pengangka darab dengan pengangka. Atau pengangka. sama. permudahkan pecahan. pengangka di darab dengan nombor bulat dan di bahagi dengan penyebut. Atau penyebut.Untuk tambah dan tolak pecahan pastikan penyebut adalah sama. nombor bulat di bahagi dengan penyebut dan di darab dengan pengangka. . Penyebut dengan pengangka atau penyebut dengan nombor bulat. Jika pecahan didarab dengan nombor bulat.

darab silang pecahan 2 pecahan yang hendak dibanding. dibanding. TIMBANGAN BERAT SUKATAN CECAIR UKURAN PANJANG Ingat sukatan metrik: metrik: 1 km 1m 1m 1 cm 1 kg 1 liter = 1000 m = 100 cm = 1000mm 1000mm = 10 mm = 1000 g = 1000 mililiter .Untuk membanding pecahan.

 (ingat: 1 kilogram = 1000 gram) (ingat: 7 ÷ 1000 = 0. (ingat: 1 meter = 100 cm) (ingat: x 100 = 300 sentimeter Unit kecil kepada unit besar guna operasi bahagi.007 kilometer. bahagi. _____sentimeter.Untuk tukar unit bagi ketiga-tiga tajuk di atas: ketigaatas: Dicadangkan Unit besar kepada unit kecil guna operasi darab ( Socikli = besar kecil kali ) Contoh: Contoh: 3 meter = _____sentimeter. ( Ciksagi = kecil besar bahagi ) Contoh: Contoh: 7 gram = _____kilogram. . _____kilogram.

WANG Untuk mendapat Untung : ‡ ‡ Harga Jual Harga Kos Harga Jual Harga Kos Harga Jual Untung = Untung = Rugi = Harga Kos = Harga Kos = Harga Jual Rugi + Harga Jual Untung + Harga Kos .

MASA & WAKTU Menghafal sukatan masa: masa: 1 alaf 1 abab 1 dekad 1 tahun 1 bulan 1 minggu 1 hari 1 jam 1 minit = = = = = = = = = 1 000 tahun 100 tahun 10 tahun 365 hari / 366 hari / 12 bulan 4 minggu 7 hari 24 jam 60 minit 60 saat .

sebaliknya.Tahu membaca jam dan dapat menukar jam biasa kepada jam antarabangsa dan sebaliknya. Untuk mendapatkan masa atau tempoh : Masa Akhir Masa Awal = Tempoh ÷ Masa Untuk mendapatkan waktu awal : Waktu Akhir Tempoh = Waktu Awal Untuk mendapatkan waktu akhir : Waktu Awal + Tempoh = Waktu Akhir .

2. . tempat.PERPULUHAN Kenal semua digit dan nilai tempat. Titik perpuluhan disusun lurus. Angka disusun mengikut nilai digit. Untuk menyelesaikan operasi : 1. lurus.

Pecahan tersebut didarab dengan 100. Bentuk pecahan . Langkah untuk mencari peratus: peratus: Cari bilangan sebenar benda atau perkara yang kita hendak cari peratus.% . peratus.PERATUS .bilangan sebenar per dengan bilangan asal atau semua. semua.Asal bagi semua benda ialah 100 %.

GRAF Menguasai cara membaca graf. . Menguasai cara melukis graf bar dan piktograf. graf. Tajuk ini berkait dengan pelbagai tajuk lain. piktograf.

Mencari luas: luas: Dengan Rumus Segiempat Sama Panjang x Lebar = Luas Luas ÷ Panjang = Lebar Luas ÷ Lebar = Panjang . dikehendaki. dipelajari.RUANG Kenal semua rajah. Mencari perimeter: perimeter: Tambah semua ukuran di bahagian luar kawasan yang dikehendaki. bentuk dan sifat bongkah yang telah dipelajari.

sama Panjang x Panjang = Luas Luas = Panjang Segiempat Segitiga Tapak x Tinggi ÷ 2 = Luas Panjang x Lebar ÷ 2 = Luas .

rumus. tinggi. Dengan Anggaran 1. berlorek.Dengan Petak Persegi Dua cara dicadangkan: dicadangkan: . 2.Bilang kawasan yang berlorek. Bilang petak penuh. Menggunakan rumus. Bagi petak separuh digabungkan dengan petak separuh yang lain untuk dijadikan satu. 4. . Panjang x panjang x panjang. penuh.Bilang kawasan yang tidak berlorek (Semua petak kawasan tidak berlorek =Kawasan berlorek) 3. satu. . Mencari isipadu: isipadu: Tapak x tinggi.

PURATA Purata = Jumlah Kuantiti ÷ Bilangan Kuantiti Jumlah Kuantiti = Bilangan Kuantiti x Purata Bilangan Kuantiti = Jumlah Kuantiti ÷ Purata (Jumlah Purata adalah sama dengan Jumlah Kuantiti sebenar) .

Dia memberi 7 daripada guli itu kepada kawannya.PECAHAN 3 Amin ada 490 biji guli. Berapa bijikah baki guli Amin? A B C D 21 70 210 280 .

PECAHAN 1 Jika daripada satu nombor ialah 30. 5 apakah nombor itu? A B C D 6 60 120 150 .

Dia menjual semuanya dengan harga 65 sen sebotol. Jumlah keuntungan yang Ramu dapat ialah A B C D RM15.30 RM36 .60 RM16 RM26.WANG Ramu membeli 120 botol minuman dengan jumlah harga RM62.

PURATA Diberi purata bagi empat nombor ialah 80. Apakah nombor yang sama itu? A B C D 60 70 80 120 . Nombor pertama dan nombor kedua ialah 90 dan 110 manakala nombor ketiga dan nombor keempat adalah sama.

Lima bucu. Empat permukaan segi tiga. Satu permukaan segi empat sama.RUANG Sebuah pepejal mempunyai ciri-ciri berikut: ciriLima permukaan yang rata. Pepejal itu ialah A B C D Kon Piramid tapak segi tiga Piramid tapak segi empat sama Piramid tapak segi empat tepat .

Jarak XZ. Jarak YZ adalah 75 m. ialah A B C D 0.UKURAN PANJANG 2 km X RAJAH 1 Rajah 1 menunjukkan tiga tempat X.075 2. km. dalam XZ.5 Y Z . Y dan Z.275 2.75 27.

Berapakah panjang UX . UVWX ialah sebuah segi empat tepat dan VWZ ialah sebuah segi tiga sama sisi.RUANG U 13 cm V Z X RAJAH 8 W Dalam Rajah 8. dalam cm? A B C D 6 8 12 13 . Perimeter rajah yang berlorek itu ialah 50 cm.

Luas kawasan berlorek. dalam cm persegi ialah A B C D 56 48 44 36 .RUANG P Q 4 cm T S 14 cm RAJAH 6 R U Dalam Rajah 6 PQRS ialah sebuah segi empat tepat dan QTUR ialah sebuah segi empat sama.

Antara berikut.TIMBANGAN BERAT R 0 kg 3 2 1 Rajah 3 menunjukkan bacaan pada satu penimbang. yang manakah sesuai? A B C D 1 1 1 1 000g 000g 000g 000g + + + + 200g + 50g 500g 1 000g + 200g + 5g 1 000g + 500g RAJAH 3 .

OPERASI BERGABUNG 3 432 x 6 ÷ 12 = A B C D 1 1 2 6 540 716 811 864 .

6 m.UKURAN PANJANG Siti Norhaliza ada tali sepanjang 2 m 35 cm.5 3.25 . tali yang disambung itu? A B C D 3 250 325 32. Berapakah panjang tali. Dia menyambung tali itu menjadi 5. dalam cm.

NOMBOR Hasil tolak 80 000 dengan 47 086. dibundarkan kepada ribu yang hampir ialah A B C D 30 000 32 000 32 900 33 000 .

30 petang . Jika kereta itu bertolak lewat 30 minit. pada pukul berapakah ia akan sampai di Batu Pahat? A B C D 3.30 pagi.MASA & WAKTU Tempoh perjalanan sebuah kereta dari Durian Mas ke Batu Pahat mengambil masa 6 jam 30 minit. Kereta itu dijadualkan bertolak dari Durian Mas pada pukul 8.00 petang 3.30 petang 4.00 petang 4.

KERTAS 2 7 538 75 = 0.72 x 9 = 2 036 x 14 = 9 537 + 853 = 140.09 = 7 048 × 25 = 84 dikurangkan sebanyak 25 % menjadi 100 32 ÷ 8 = 35.37 = .6 + 7.3 + 7.25 ÷ 15 = 39 + 13 x 4 = 45.

Berapakah bilangan murid sekolah itu sekarang? . Seramai 40 orang murid telah bertukar.KERTAS 2 Di sebuah sekolah tertentu terdapat 283 orang murid lelaki dan 247 orang murid perempuan.

6 kg.40. berapakah harga bagi 7 biji labu tersebut? .Berat sebiji labu ialah 3. Jika harga bagi sekilogram labu ialah RM 2.

.. Berapa liter minyakkah yang akan digunakan untuk menangkap 80 000 kg ikan ?.. Sebuah bot nelayan menggunakan 180 liter minyak untuk tangkapan ikan sebanyak 400 kg.....cuba fikir.. .

SEKIAN TERIMA KASIH ghazali bin mohamad/skpct .2004 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.