Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

PARIT RAJA. BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU.

1 PENDAHULUAN…………………………………………. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN………………………………………….. LAMPIRAN………………………………………………….. JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………. 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN………………………………………………….NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT... 2 OBJEKTIF KAJIAN………………………………………. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. . 8 HASIL KAJIAN…………………………………………….

Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua .

SMK Sri Gading. Hj. Tn. Hafiz Hakimi. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. Samsudin b. Ahmad Atif dan Muhd. Muhammad Hariz . Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Akhirnya. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. . Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai. Zhafri.

Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Johor Darul Takzim. Batu Pahat.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Saya belajar di Tingkatan 3 KAA. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar.

Bagi menjalankan kajian ini. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Muhd. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. 4. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Zhafri Bin Zainal Abidin. 2. Muhd. Ahmad Atif Bin Zainudin. 5. 3. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. Muhammad Hariz Bin Abd. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan.berhampiran dengan tempat kediaman saya. Halid. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar .

00 petang. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru. Berhampiran dengan kawasan kajian.1. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Batu Pahat. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit. di pekan Parit Raja. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. getah dan nanas. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. . Johor Darul Takzim. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat.

Abd Halid b. . Halim b. Internet.Semasa menjalankan kajian. Rozana bt. Hasnah bt.Kaedah temu bual . Mohd Ali (d) En. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr.Selamat Soal selidik .2. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Baba (c) Pn.Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. dan Buku rujukan PMR.3). Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1. Atlas. Ibrahim (e) Pn. Ishak b. seperti : (a) Dr.Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. Rujukan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful