Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

PARIT RAJA.SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .

1 PENDAHULUAN…………………………………………. . 2 OBJEKTIF KAJIAN………………………………………. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. 8 HASIL KAJIAN…………………………………………….NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT.. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN………………………………………….. JOHOR PENGHARGAAN………………………………………….. 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN…………………………………………………. RUJUKAN………………………………………………….. LAMPIRAN………………………………………………….

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua . Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn.

Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. Zhafri. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. Hj. Hafiz Hakimi. Akhirnya. . Tn. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. Samsudin b. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai.SMK Sri Gading. Muhammad Hariz . Ahmad Atif dan Muhd.

Batu Pahat.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. Johor Darul Takzim. Saya belajar di Tingkatan 3 KAA.

Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Ahmad Atif Bin Zainudin. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. Zhafri Bin Zainal Abidin. 2. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Muhd. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. 4. 3. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. 5. Muhd. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. Halid. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. Bagi menjalankan kajian ini. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Muhammad Hariz Bin Abd. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan.berhampiran dengan tempat kediaman saya.

Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian .1. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. Batu Pahat. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. getah dan nanas.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru. Berhampiran dengan kawasan kajian. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. di pekan Parit Raja.00 petang. . Johor Darul Takzim. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2.

Mohd Ali (d) En. Halim b. Rujukan .2.Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. Hasnah bt. Ishak b. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. . Atlas. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Abd Halid b.Semasa menjalankan kajian. Internet.Kaedah temu bual . Ibrahim (e) Pn.Selamat Soal selidik . Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1.3).Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. seperti : (a) Dr. Baba (c) Pn. Rozana bt. dan Buku rujukan PMR.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful