Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR . PARIT RAJA.SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU.

9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN…………………………………………………. 2 OBJEKTIF KAJIAN………………………………………... LAMPIRAN…………………………………………………. 1 PENDAHULUAN…………………………………………. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………..NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT. .. 8 HASIL KAJIAN……………………………………………. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN…………………………………………. JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………. RUJUKAN………………………………………………….

Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT). Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua .

Muhammad Hariz . . Hafiz Hakimi. Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. Tn. Hj. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. Ahmad Atif dan Muhd. Samsudin b. Zhafri. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai. Akhirnya. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan.SMK Sri Gading.

Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Batu Pahat. Saya belajar di Tingkatan 3 KAA.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Johor Darul Takzim.

Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. 2. 3. Muhd. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Muhd. 4. Muhammad Hariz Bin Abd. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Ahmad Atif Bin Zainudin. Halid. 5. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. Bagi menjalankan kajian ini. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Zhafri Bin Zainal Abidin.berhampiran dengan tempat kediaman saya. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan.

terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. di pekan Parit Raja. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah.00 petang. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat. getah dan nanas. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. Berhampiran dengan kawasan kajian.1. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru. . Johor Darul Takzim. Batu Pahat.

Hasnah bt. Ishak b. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1. Abd Halid b. Atlas.3). Rujukan .2. Mohd Ali (d) En. Halim b. Internet.Semasa menjalankan kajian.Kaedah temu bual . Ibrahim (e) Pn.Selamat Soal selidik .Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. Baba (c) Pn. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Rozana bt. seperti : (a) Dr. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr. .Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. dan Buku rujukan PMR.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful