P. 1
Pandang Darat Fizikal Di Kawasan Kajian Kami Terdiri Daripada Kawasan Tanah Pamah

Pandang Darat Fizikal Di Kawasan Kajian Kami Terdiri Daripada Kawasan Tanah Pamah

|Views: 5,816|Likes:
Published by legimanis

More info:

Published by: legimanis on Sep 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. PARIT RAJA.

NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT. 8 HASIL KAJIAN……………………………………………. . 1 PENDAHULUAN…………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. 2 OBJEKTIF KAJIAN………………………………………. JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………... 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN………………………………………………….. LAMPIRAN………………………………………………….. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN………………………………………….

Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua .

SMK Sri Gading. Tn. Hj. Ahmad Atif dan Muhd. Zhafri. . Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. Muhammad Hariz . Hafiz Hakimi. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. Samsudin b. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Akhirnya. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai.

Johor Darul Takzim. Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Saya belajar di Tingkatan 3 KAA.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. Batu Pahat. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT).

Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. Ahmad Atif Bin Zainudin. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja.berhampiran dengan tempat kediaman saya. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. 4. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Zhafri Bin Zainal Abidin. 3. 2. Muhd. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. 5. Muhd. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Halid. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Bagi menjalankan kajian ini. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Muhammad Hariz Bin Abd. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan.

Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. . terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. Batu Pahat.00 petang. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. Berhampiran dengan kawasan kajian.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. getah dan nanas. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian .1. di pekan Parit Raja. Johor Darul Takzim.

Selamat Soal selidik .Kaedah temu bual .Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. Rozana bt. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Abd Halid b. Halim b.Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. Ishak b.2. Mohd Ali (d) En.Semasa menjalankan kajian. Rujukan . Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr. .3). Atlas. Internet. Ibrahim (e) Pn. Baba (c) Pn. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1. seperti : (a) Dr. Hasnah bt. dan Buku rujukan PMR.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->