Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

PARIT RAJA.SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .

.. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. . 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN…………………………………………. 2 OBJEKTIF KAJIAN……………………………………….NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT.. 1 PENDAHULUAN…………………………………………. 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN…………………………………………………. 8 HASIL KAJIAN……………………………………………. JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. LAMPIRAN…………………………………………………..

Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua . Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).

Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai.SMK Sri Gading. Akhirnya. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Samsudin b. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. Hj. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. Hafiz Hakimi. . Tn. Zhafri. Ahmad Atif dan Muhd. Muhammad Hariz .

Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. Batu Pahat. Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Saya belajar di Tingkatan 3 KAA. Johor Darul Takzim.

berhampiran dengan tempat kediaman saya. Muhd. 3. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Halid. Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. 5. Muhd. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Bagi menjalankan kajian ini. 4. 2. Ahmad Atif Bin Zainudin. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Zhafri Bin Zainal Abidin. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. Muhammad Hariz Bin Abd. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan.

Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru. Johor Darul Takzim. Batu Pahat. terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. . Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. getah dan nanas.1. di pekan Parit Raja. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. Berhampiran dengan kawasan kajian. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat.00 petang.

Baba (c) Pn.2. dan Buku rujukan PMR. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Halim b. Ibrahim (e) Pn. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr. Ishak b.Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber.Semasa menjalankan kajian.3). Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1.Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Rozana bt. Hasnah bt.Kaedah temu bual . Internet. Abd Halid b. seperti : (a) Dr.Selamat Soal selidik . Atlas. Mohd Ali (d) En. Rujukan . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful