Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. PARIT RAJA. BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .

1 PENDAHULUAN………………………………………….. 8 HASIL KAJIAN……………………………………………. .. LAMPIRAN…………………………………………………. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. 2 OBJEKTIF KAJIAN………………………………………. JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN………………………………………….NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT.. 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN…………………………………………………..

Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua . Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).

Hj. Akhirnya. Hafiz Hakimi. Tn. Muhammad Hariz . Samsudin b. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. . Zhafri.SMK Sri Gading. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai. Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. Ahmad Atif dan Muhd. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd.

Johor Darul Takzim. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Saya belajar di Tingkatan 3 KAA. Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Batu Pahat.

Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Bagi menjalankan kajian ini. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Zhafri Bin Zainal Abidin. Halid. Muhd. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Muhd. 5. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Muhammad Hariz Bin Abd. 3. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. 2. 4. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Ahmad Atif Bin Zainudin.berhampiran dengan tempat kediaman saya. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1.

demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu.00 petang. Johor Darul Takzim. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit.1. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru. di pekan Parit Raja. Batu Pahat. . Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Berhampiran dengan kawasan kajian. terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. getah dan nanas. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah.

Atlas. . Ibrahim (e) Pn. Ishak b. dan Buku rujukan PMR.Semasa menjalankan kajian.2. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr. Rozana bt. seperti : (a) Dr.Kaedah temu bual . iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Mohd Ali (d) En. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Baba (c) Pn. Halim b. Abd Halid b. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1.Selamat Soal selidik .3).Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. Hasnah bt. Rujukan .Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. Internet.