P. 1
Pandang Darat Fizikal Di Kawasan Kajian Kami Terdiri Daripada Kawasan Tanah Pamah

Pandang Darat Fizikal Di Kawasan Kajian Kami Terdiri Daripada Kawasan Tanah Pamah

|Views: 5,815|Likes:
Published by legimanis

More info:

Published by: legimanis on Sep 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. PARIT RAJA.

2 OBJEKTIF KAJIAN……………………………………….. 8 HASIL KAJIAN…………………………………………….. . 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN…………………………………………. 1 PENDAHULUAN…………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. LAMPIRAN…………………………………………………. JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………..NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT. 3 KAWASAN KAJIAN……………………………………….. 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN………………………………………………….

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua . Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn.

Zhafri. Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. Akhirnya.SMK Sri Gading. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. Tn. Hj. . Muhammad Hariz . Samsudin b. Ahmad Atif dan Muhd. Hafiz Hakimi. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai.

Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Saya belajar di Tingkatan 3 KAA. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . Batu Pahat. Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. Johor Darul Takzim.

Ahmad Atif Bin Zainudin. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. Muhammad Hariz Bin Abd. Bagi menjalankan kajian ini. 2. 5. Muhd. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja.berhampiran dengan tempat kediaman saya. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Halid. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. 4. Muhd. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. 3. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Zhafri Bin Zainal Abidin. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar .

Batu Pahat. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. Berhampiran dengan kawasan kajian. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit.00 petang.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. Johor Darul Takzim.1. getah dan nanas.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. di pekan Parit Raja. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat. .

seperti : (a) Dr. . Halim b. Internet. Atlas.3).Semasa menjalankan kajian. Abd Halid b. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Hasnah bt. Ishak b. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Mohd Ali (d) En. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1.2. Rujukan . Baba (c) Pn. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr. dan Buku rujukan PMR. Rozana bt. Ibrahim (e) Pn.Selamat Soal selidik .Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru.Kaedah temu bual .Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->