Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR .SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. PARIT RAJA.

LAMPIRAN…………………………………………………. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN…………………………………………. 1 PENDAHULUAN…………………………………………..... 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN…………………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. 8 HASIL KAJIAN……………………………………………. . JOHOR PENGHARGAAN…………………………………………. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. 2 OBJEKTIF KAJIAN……………………………………….NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT.

Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT).Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua .

Hj. Hafiz Hakimi.SMK Sri Gading. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Ahmad Atif dan Muhd. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. Zhafri. Samsudin b. Muhammad Hariz . Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. . Tn. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai. Akhirnya.

Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. Batu Pahat. Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak . kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT). Saya belajar di Tingkatan 3 KAA. Johor Darul Takzim. Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading.Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi.

Muhd.berhampiran dengan tempat kediaman saya. 5. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Muhammad Hariz Bin Abd. Muhd. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid. Bagi menjalankan kajian ini. 2. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. Zhafri Bin Zainal Abidin. Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. 3. Ahmad Atif Bin Zainudin. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. 4. Halid.

00 petang. Berhampiran dengan kawasan kajian. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit. getah dan nanas. terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. Johor Darul Takzim. di pekan Parit Raja. . Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1.1.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru.Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar. Batu Pahat. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit.

kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. dan Buku rujukan PMR.2. Rozana bt. Atlas.Kaedah temu bual . Ishak b. Ibrahim (e) Pn.Selamat Soal selidik . Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr.Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru.Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. . Rujukan . Baba (c) Pn. Mohd Ali (d) En. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1. Hasnah bt. Internet. Abd Halid b. Halim b. seperti : (a) Dr.3).Semasa menjalankan kajian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful