P. 1
Assignment Muzik

Assignment Muzik

|Views: 5,456|Likes:
Published by Puvenes Vanes

More info:

Published by: Puvenes Vanes on Sep 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

BAB 1: IRAMA

Hasil Pembelajaran : Selepas mempelajari tentang irama pelajar dapat: 1. Mendapat pengetahuan dan kefahaman tentang elemen muzik, kosa kata dan istilah muzik, 2. Mengetahui dan memahami konsep bagi unsur-unsur asas dalam muzik dan berkebolehan membaca, menulis dan menganalisis muzik. 3. Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul. 4. Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul. 5. Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing dengan betul.

1.0 Pengenalan Irama ialah kelainan penekanan bunyi-bunyi atau peristiwa-peristiwa lain yang berkait dengan berlangsungnya masa. Irama melibatkan pola-pola jangka masa yang wujud pada tahap yang luar biasa dalam muzik, dengan jangka masa dikesani melalui jarak waktu interonset. Apabila ditentukan oleh peraturan ini, irama dipanggil meter. Irama wujud dalam mana-mana satu perantara bersandar masa, tetapi ia paling berkait dengan muzik, tarian, dan kebanyakan puisi. Kajian irama, tekanan, dan nada dalam pertuturan dipanggil prosodi. Irama adalah salah satu topik dalam linguistik. Semua ahli muzik, pemain muzik, dan penyanyi menggunakan irama, tetapi irama sering dianggap sebagai domain utama pemain dram dan pemain genderang.Irama merangkumi faktor detik, meter, tekanan, tempoh masa (duration) dan tempo. Irama terbentuk daripada sesuatu susunan bunyi.

1.1 Detik

Dalam muzik, detik adalah unit denyutan. Detik ialah unit ukuran masa dalam muzik.Denyutan yang berulang dan berterusan adalah elemen yang fundamental dan penting dalam seni muzik. Jangka masa dari satu detik ke satu detik diukur dengan nilai not muzik. Detik muzik adalah sama dengan detik jam biasa. Detik muzik adalah sekata iaitu tidak semakin cepat atau semakin lambat.Tempo adalah istilah yang menunjukkan kecepatan detik.

1.2 Meter Meter dicipta untuk mengira setiap detik satu persatu. Meter ialah detik-detik yang dikumpulkan dengan bilangan tertentu. Meter duaan, tigaan dan empatan menunjukkan bilangan detik dalam setiap kumpulan. Kumpulan-kumpulan detik ini dinamakan bar. Dalam setiap bar terdapat tekanan bunyi yang berbeza-beza. Detik pertama dimainkan lebih kuat daripada detik-detik yang lain. Secara konvensionalnya, detik dihimpunkan dalam kumpulan 2, 3, 4 dan seterusnya. Lazimnya jumlah detik adalah sama banyak dalam setiap bar. Pengumpulan tersebut dikenali sebagai pembahagian meter dan dinyatakan dalam skor lagu dalam bentuk tanda masa seperti berikut : 2 4 3 4 4 4 6 8 3 8 2 2 4 2

Angka di sebelah atas menyatakan bilangan detik dalam satu unit atau bar. Angka di sebelah bawah pula menyatakan jenis not yang menjadi asas detik berkenaan sama ada not krocet(4), minim(2), kuaver(8) dan sebagainya. Meter diklasifikasikan meter lazim dan meter tak lazim.

(a) Meter lazim

(b) Meter Tak Lazim Meter 6 merupakan meter tak lazim duaan. diertikan sebagai memberi tekanan pada . Setiap krocet bertitik mewakili tiga kuaver. Simbol Menguatkan ( ^ dan detik yang detik > ) tertentu digunakan berkenaan. Contoh: 1. 4 4 4 4 Setiap detik krocet bersamaan dengan nilai dua kuaver. Dalam sesuatu bar terdapat dua detik asas yang dinotasikan sebagai krocet bertitik. lain.3 Tekanan Semasa menyanyi atau memainkan sesuatu corak irama seringkali Terdapat detik yang dirasakan lebih kuat atau lebih diberi penegasan yang sebagai Contoh. lebih daripada tanda detik-detik tekanan. Setiap detik mempunyai 8 persamaan nilai masa tiga kuaver. Dalam meter lazim duaan 2 setiap bar mengandungi dua detik krocet.Meter 2 3 dan 4 dikenali sebagai meter lazim.

Andante dan Moderato.4 Tempo Tempo adalah unsur yang berkaitan dengan kelajuan detik dalam sesebuah lagu. 1.1. pembahagian meter adalah penting sebagai panduan dan sukatan nilai not dalam setiap bar agar menepati bilangan detik yang ditetapkan mengikut meter yang digunakan. Tempo juga boleh dinyatakan dalam bentuk digit mengikut sukatan metronome. Lambang yang menunjukkan panjang atau pendeknya bunyi bunyi itu dapat dikenali dengan merujuk kapada bentukbentuk not. Semasa menulis corak irama. Sesetengah lagu boleh dicipta dalam tempo cepat. Panjang atau pendeknya sesuatu bunyi diukur menggunakan detik.5 Corak Irama Corak irama terbentuk apabila bunyi dan senyap ( rehat ) disusun menggunakan berlainan nilai masa untuk menjadikan satu corak yang nyata. Tempo lambat mempunyai detik yang lambat. Tempo boleh dinyatakan dengan menggunakan istilah seperti Allegro. lambat atau sederhana. Contoh: . Tempo yang cepat mempunyai detik yang cepat.

Sumazau dan Joget. Asli. Inang. . Masri. Waltz.( a ) Corak Irama Rentak Rentak merupakan corak irama tertentu yang digunakan untuk mengiringi lagu. Corak irama rentak memberi identiti kepada sesebuah lagu sebagai lagu berentak Mac. Beberapa contoh corak irama rentak tersebut adalah seperti berikut : i) ii) iii) iv) v) vi) vii) Rentak Mac Rentak Waltz Rentak Inang Rentak Masri Rentak Zapin Rentak Joget Rentak Sumazau ( b ) Corak Irama Ostinato Satu corak irama yang dinyanyikan atau dimainkan secara instrumental berulang-ulang dalam sesebuah lagu lazimnya sebagai iringan dan harmoni.

Dapat menghargai dan menikmati estetika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni. 2.6 Tempoh Masa Dan Nilai Not Panjang atau pendek bunyi dilambangkan dengan not dalam pelbagai bentuk.1. . Mengenal pasti jenis suara yang terdapat dalam muzik nyanyian yang diperdengar dengan betul. Nilai sesuatu not dapat dipanjangkan dengan meletakkan satu titik di tepi not tersebut. Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul. Titik tersebut mewakili separuh daripada not asal. 3. BAB 2: MELODI Hasil pembelajaran : Selepas mempelajari tentang melodi pelajar dapat: 1.

melodi juga alunan. 2. Melodi berubah apabila pic dan not diubah. Susunan pic ini terdiri daripada bunyi panjang atau pendek yang membentuk irama melodi yang berkontur. dan bentuk. Pic dapat dikenali dengan melihat kedudukan kepala not di garisan baluk. kadens. sambungan dan koheren. Melodi sering mengandungi satu atau lebih frasa muzik. Perubahan adalah perlu bagi difahami sebagai terhubung atau tak terhubung. Dalam muzik. Secara khususnya. Ia digunakan apabila perlu sahaja bagi menunjukkan pic yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Walau bagaimanapun. jurang nada. menurun atau mendatar.0 Pengenalan Melodi adalah turutan pic yang disusun sama ada secara menaik. turutan tersebut haruslah berubah dan kelihatan sebagai satu entiti yang dipanggil melodi. motif dan sering diulangi dalam lagu atau pelbagai bentuk lain. suara. ia merangkumi corak perubahan nada dan tempoh. Pic ditandakan dengan huruf-huruf ABCDEF dan G. .2. Pic adalah berkaitan dengan aras sesuatu bunyi sama ada bunyi tinggi atau bunyi rendah. Pic tinggi ialah bunyi yang kecil atau nyaring.Melodi boleh dikatakan hasil yang terdapatnya perhubungan corak yang berubah mengikut masa. Pic adalah tinggi rendah dalam muzik. Melodi juga boleh diterangkan dengan pergerakan melodi atau nada atau selang antara nada. atau baris merupakan siri turutan yang menghidupkan keharmonian kod. Pic rendah ialah bunyi besar.1 Pic Pic adalah unsur asas dalam elemen melodi. manakala secara umumnya ia merangkumi sebarang corak perubahan peristiwa dan mutu. Garisan lejer ditulis pada bahagian atas atau bawah baluk. ketegangan dan pelepasan.

Ia juga bermula dan berakhir dengan not yang sama dengan nama skel itu (misalnya skel C major mesti bermula dan berakhir dengan not C ). Seperti skel utama. berbeza dengan utama. Sebaliknya ia perlu menggunakan key signature minor relative major scale. Ciri-ciri skel major adalah mempunyai turutan menaik atau menurun. berkemungkinan sedih berbanding skel major. Skel major mempunyai 8 not yang disusun secara berturutan.2 Skel Not-not yang disusun dengan struktur tertentu dinamakan skel. Ia juga disebut sebagai tangga nada. hanya dua jenis skel sahaja yang ditegaskan iaitu skel major dan skel minor (harmonik). Sebagaimana diketahui key signature G major mempunyai satu sharp. Dalam muzik KBSR. Bagaimanapun. Skel minor kadangkala dianggap sebagai mempunyai bunyi yang lebih menarik.Skel adalah suatu siri pic yang disusun secara menaik atau menurun mengikut jeda tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonaliti. E minor juga mempunyai satu sharp dalam key signature. minor dinamakan menurut bunyi not ton pertama. sebagai contoh perbandingan major E minor adalah G major. (a)Skel minor melodi menurun . Skel minor dalam teori muzik boleh dilihat sebagai mod muzik keenam dalam skel major. skel minor tidak mempunyai set key signature tersendiri.2. Perbandingan major didapati dengan menaikan not ton minor setinggi 3 semiton (jangkauan minor ketiga). Oleh itu.

A B C D E F G A' Perbezaan ini kadang kala dikenali sebagai skel minor melodi menurun kerana ia sering digunakan secara menurun dari ton. kerana ia mempunyai kecenderungan kepada muzik tonik. Perbezaan ini digunakan terutamanya untuk garis meningkat. harmonik skel minor adalah: A B C D E F G# A' . dalam key A minor. Skel natural minor teringkas adalah A natural minor. meratakan tahap ketiga dari skel utama). sama juga.Skel dihasilkan dari hanya key signature perbandingan major kadang kala dikenali sebagai natural minor. melodi skel minor meningkat: A B C D E F# G# A' (c) Skel minor harmonik Minor harmonik dibentuk dengan meningkatkan skel minor kepada tahap ke 7. dalam key A minor. Sebagai contoh. Sebagai contoh. (b) Skel minor melodi meningkat Skel minor melodi meningkat dibentuk dengan meningkatkan skel ke tahap ke 6 dan ke 7 (atau.

bunyi ringan .bunyi berat Kastanet . Contoh : i) ii) Dram bes .Skel ini digunakan untuk menghasilkan harmoni kerana ia mengandungi kod dominan utama dan sub-dominan minor. sama ada bunyi berat atau bunyi ringan.3 Warna ton Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara. 2.

.

B BAB 3: BENTUK Hasil Pembelajaran: Selepas mempelajari tentang bentuk. contohnya. Penemuan bentuk dalam muzik terletak kepada kesedaran dan pengenalan melodi. di mana tempat tinggal. Bentuk juga ditentukan oleh wilayah geografi. Ini dikembangkan di India kuno berdasarkan aliran .0 Konsep 3. Seperti namanya. irama yang digunakan. instrumen. lirik. dan lain-lain. muzik klasik India. pelajar dapat. atau era sejarah. Bentuk adalah elemen yang merujuk kepada gaya atau genre muzik. muzik klasik India berasal dari India pada zaman purba. Bentuk ditentukan berdasarkan bahasa harmonik. i) Mengenali konsep bentuk dalam muzik ii) Mengaplikasikan dalam pembelajaran 3.0 Pengenalan Bentuk dalam muzik ialah gabungan dan susunan unsur-unsur muzik yang lain kepada rupa dan struktur yang dapat dikenali.

Perbezaan kuantitatif dan kualitatif seberapa jauh berbeza dan apa perbezaan jenis. mungkin selepas Gilles Deleuze's Perbezaan dan Pengulangan (1968. and fugue. tetapi tidak ada garis jelas membahagikan mereka. bentuk muzik mungkin kontras dengan kandungan (bahagian) atau dengan permukaan (detail). irama khas. atau kesan ekspresif" (Middleton 1999).suara yang muncul di alam. yang boleh ditentukan oleh faktor-faktor seperti bahasa harmonik. Bentuk muzik istilah ini sering digunakan secara longgar untuk merujuk pada genre muzik tertentu atau gaya (Scholes 1977). Perbezaan adalah jarak pindah dari mengulang. 3. walaupun ia dibenarkan untuk beberapa subkategori dan hibrida. Mann (1958). diterjemahkan 1994). simple ternary. Keil (1966) dikelaskan dan detail bentuk formal sebagai sectional. Scholes (1977) menjelaskan bentuk muzik sebagai serangkaian strategi yang dirancang untuk mencari bererti berjaya antara ekstrem kebalikan dari ulangan tak henti-henti dan perubahan tak henti-henti. compound binary. air with variations. mengulang menjadi perbezaan terkecil. simple binary. melalui pengulangan dan perbezaan. rondo. idea. isi bahan. Kadang-kadang format lirik juga digunakan untuk mengklasifikasikan bentuk muzik. "Borang merangkumi bentuk atau struktur pekerjaan. 145) juga menggambarkan bentuk. Middleton (hal. struktur tertentu pada saat-saat. makna. menekankank a e d a h Sectional form dibina dari sebuah susunan yang jelas unit (DeLone 1975) yang . jenis alat muzik yang digunakan serta asal-usul sejarah dan geografi. perkembangan atau variasional.1 Jenis Bentuk Scholes (1977) menyarankan bahawa muzik klasik Eropah hanya enam bentuk iaitu stand-alone utama. menyatakan bahawa fugue telah diambil pada konvensyen komposisi.

Silih bergantinya memberikan dua lagu yang cukup untuk membolehkan pelbagai tarian yang akan dilanjutkan selama mungkin diperlukan. berakhir dengan Reprise dari tema utama.) tanpa batas waktu . bahagian B kemudian sering disebut sebagai "tengah lapan". tawaran Orchestral. (c) Bentuk binari menggunakan dua bahagian (AB.. Dalam muzik klasik Barat bentuk terner mudah mempunyai bahagian ketiga yang merupakan recapitulation dari yang pertama (ABA). mempunyai tiga bahagian... mungkin. tempoh dan nada.). . (d) Terner bentuk.). tetapi juga sering mempunyai nama generik seperti Pengantar dan Coda.. .. A1 (koda)). . dan sebagainya. . (b) Medley.. . Pada abad ke-18 muzik klasik barat bentuk binari mudah sering digunakan untuk tarian dan membawa dengan itu konvensyen bahawa kedua-dua bahagian perlu dalam kunci muzik berbeza tetapi mengekalkan ritme yang sama. seperti Johann Strauss 'waltz Blue Danube. setiap bahagian sering diulang (AABB.mungkin disebut oleh huruf sebagaimana diterangkan di atas. ((intro) ABCD . kadang-kadang dengan mengulangi (AABBCCDD.).). misalnya.pengulangan "tak henti-henti" yang merupakan salah satu ekstrim dari spektrum bentuk muzik. . Sectional bentuk meliputi: (a) Strophic bentuk (AAAA. Seringkali bahagian pertama diulang (aaba) Pendekatan ini sangat popular di aria opera abad ke-18 dan disebut da capo (iaitu "ulangi dari bentuk" atas): kemudian melahirkan lagu 32-Bar. Sebuah lagu yang memerlukan lebih dari satu tarian bentuk mandiri dengan awal dan akhir. kadang-kadang tidak lebih dari serangkaian lagu-lagu terbaik acara yang akan datang. atau bentuk Rantai: ini adalah ekstrem kebalikan dari "variasi tak henti-henti": itu hanya suatu susunan terhad bahagian yang mandiri (ABCD..

" istiadat. Bahagian berulang. tetapi hampir selalu dikemas dalam bentuk terner yang lebih besar mempunyai sub bahagian nominal Pameran. sebatian binari. Ini dikembangkan dari tari-binari dibentuk gerakan yang dinyatakan di atas. "A" bahagian (Pameran dan Rekapitulasi. (f) Bentuk Variasional adalah di mana variasi merupakan unsur formatif penting. Chester (1970) membezakan muzik ini sebagai ekstensional. Pembangunan dan Rekapitulasi Biasanya. bahawa "dihasilkan dengan bahagian-bahagian kecil . dan kemudian 'mengembangkan' pada melalui teknik mereka pengubahsuaian dan dan fungsi kombinasi. teks-teks .sehingga misalnya (aabb dev [. masing-masing) boleh dibahagikan menjadi dua atau tiga tema atau tema yang diambil kumpulan terbelah dan rekombinasi untuk membentuk "B" bahagian (Pembangunan) . bentuk gerakan pertama.(e) Bentuk Rondo mempunyai tema berulang bolak dengan berbeza (biasanya kontras) bahagian yang disebut episod.. terutama tema utama.berirama atau motif melodi. Ini mungkin asimetris (ABACADAEA) atau simetri (ABACABA). yang semuanya telah dijumpai ingin dalam satu atau cara lain (Scholes 1977). terner dan pelbagai nama lain. (g) Bentuk Sonata (juga dikenali sebagai bentuk sonata allegro. atau satu episod mungkin perkembangan itu. borang Arch (ABCBA) menyerupai Rondo simetri tanpa pengulangan menengah tema utama. a dan / atau b] A1ab1 koda). Suatu tatacara yang sama adalah bentuk ritornello dari Grosso konser barok. kadangkadang lebih teliti bervariasi. tapi tidak selalu.

. Sekiranya bahagian seterusnya sama dengan bahagian A maka ia boleh dilabelkan sebagai A.Rajah 1 3. contohnya bahagian pertama ditandakan sebagai A. Setiap bahagian utama ditandakan dengan huruf.3 Penglabelan bentuk dengan huruf Huruf boleh digunakan untuk menandakan apa jenis muzik daripada yang mudah kepada yang susah. Jika bahagian kedua tidak sama dengan bahagian A maka ia dilabelkan sebagai B.

Some Familiar Forms .

Ini dikatakan aspek menegak muzik.0 Konsep Harmoni ialah bunyi yang dihasilkan melalui gabungan ton-ton muzik. Harmoni melibatkan termasuk nota bahawa harmonik suara untuk setiap notasi iaitu lain dalam skala yang sama. . Kewujudan harmoni dicapai melalui pengumpulan ton-ton muzik menjadi kord.Rajah 2 BAB 4: HARMONI Hasil Pembelajaran: Selepas belajar tentang harmoni murid dapat: i) Mengenali maksud harmoni ii) Mengaplikasikan harmoni dalam pengajaran dan pembelajaran 4. Harmoni sering disebut sebagai harmonik dalam muzik moden. tetapi dalam skala yang sama. Harmoni merujuk pada nota yang berbeza bermain di lapangan berbeza. dan digunakan untuk membuat kord.

Bb. G. D. D. Rajah 1 Rajah 2 4. tetapi jenis yang lebih tua kedua counterpoint dan teknik menegak digantikan oleh jenis yang lebih baru. Terdapat dua jenis triad iaitu triad major dan triad minor. Dan harmoni tidak hanya terdiri daripada ('menegak') struktur akord.Menurut penggubah Arnold Whitall. Eb dan Triad tonik minor : A.1 Jenis Harmoni (a) Triad Triad adalah binaan triad tonik dalam kedudukan perdu. A. " merupakan bentuk inovasi dan Harmoni merupakan Ini juga eksperimen. F. faktor yang membuat tekstur kompleks. C. "Itu bukan lagu lain yang digantikan oleh harmoni (counterpoint tonal Bach itu pasti tidak kurang polifonik daripada menulis modal Palestrina's). E. Triad tonik major : C. Secara keseluruhan. B. Dapat ditegaskan juga bahawa harmoni dan melodi adalah pelengkap dan diperlukan antara satu sama lain. harmoni adalah sebuah proses. Contoh: . namun indah dalam muzik. F#. tetapi juga (mereka 'horizontal') gerakan. G.

Bm.iv . Gm. Kaden auentik pula dibahagikan kepada autentik perfek dan autentik imperfek. (c) Kaden: Terdapat dua kaden iaitu kaden plagal dan kaden autentik. G. Dm. A. F. Bb. .(b) Pergerakan Kord Kaedah pergerakan kord dalam lagu. D.IV V dalam nada major: C. Em. Terdapat dua kord iaitu Kord primer I . Eb dan Kord primer i .V dalam nada minor: Am.

5. Sekiranya lagu itu terdapat alat muzik gitar. Mengetahui dan memahami jenis-jenis Tekstur 2. Lagu yang mempunyai satu suara sahaja disebut sebagai mempunyai tekstur yang nipis. Mengaplikasikan dalam pembelajaran 5.piano.1 Jenis tekstur Terdapat 3 jenis Tekstur:- . suara manusia dan dram dikatakan teksturnya tebal. Selepas mempelajari tentang tekstur. 1. Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal dan ia bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang terdapat dalam sesebuah gubahan.BAB 5: TEKSTUR Hasil pembelajaran. pelajar dapat.0 Pengenalan Tekstur adalah berkaitan dengan jalinan lapisan-lapisan suara yang terdapat dalam sesebuah lagu.

Contoh: Imitative tekstur -Imitative adalah satu jenis dalam teksur yang istimewa. Contoh: 3. . Monofonik Tekstur Mendengar satu melodi utama tanpa iringan muzik. Contoh: 2. Homofonik Tekstur Dalam satu melodi utama disertai dengan bilangan notes dan dimainkan bersama. Ia biasanya digabungkan dengan bunyi peralatan muzik bagi menghasilkan melodi. Polifonik Tekstur Memiliki suara lebih banyak dalam sesebuah kumpulan. Bunyi yang terhasil dari kumpulan akan bersaing untuk mendapatkan perhatian.1.

.

Dalam muzik istilah perlahan .  Sesuatu bunyi yang boleh dilanjutkan.0 EKSPRESI (EKSPRESSION) Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur-ansur menjadi kuat atau perlahan.  Sesuatu siri/ bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan  Sesebuah lagu/ muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri-mud Ekspresi juga turut dikaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik.BAB 6: EKSPRESI Di akhir pembelajaran. dinamik biasanya merujuk kepada kelembutan atau kenyaringan dari sesuatu suara. Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. murid-murid akan mendapat: • Membezakan dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut. Ekspresi turut disifatkan sebagai. dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. • • 6. 6. terputus-putus dan lain-lain lagi. Ada muzik yang kuat dan ada muzik yang perlahan. dinamik yang mengandungi satu ekspresi idea muzik. panjang. Dinamik adalah volume sesuatu bunyi muzik. lembut. Memahami bahawa sesetengah lagu / muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek.1 ELEMEN DINAMIK Dalam muzik.

2 Mud Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik. Mud lazimnya dinyatakan sebagai riang. bersemangat dan sebagainya BAB 7: WARNA TON . Dalam skor lagu. Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan. Tanda-tanda ini ditulis di bahagian bawah not pada baluk. bunyi yang kuat dan lembut turut ditandakan dengan simbol iaitu:  Bunyi yang kuat ditandakan dengan simbol f yang bermaksud forte.tidak digunakan kerana ia boleh mengelirukan samada dinamik atau pun tempo. 6.  Bunyi yang lembut ditandakan dengan simbol p yang bermaksud piano. dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti berunsur lembut ( ) dan dan berunsur kuat ( ). Selain itu. sedih. Bunyi yang perlahan disebut sebagai bunyi lembut.

dram. violin dll. warna ton juga merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik.” dan sebagainya. kasar. Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. tepuk peha. alatan muzik ialah.0 WARNA TON (TONE) Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber dan mempunyai ciriciri yang tersendiri dinamakan warna ton. “Cing…”. tamborin. hentak kaki. . tinggi. “Bum…” .. Misalnya. manakala bunyi suara wanita adalah nyaring dan lembut. bertepuk tangan. memukul atau mamalu. Sifat-sifat suara penyanyi-penyanyi tersebut adalah berbeza. 7. badan manusia dan vokal. rendah dll. Manakala perkusi vokal pula bunyi tiruan yang dihasilkan dengan mulut. Misalnya. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut.bunyi ringan Perkusi badan ialah bahagian badan manusia yang ditepuk atau pukul supaya menghasilkan bunyi. trumpet. bila kita menyebut “Dum…”. Selain itu. rekoder. mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. Warna ton juga sesuatu bunyi-bunyian. Contohnya. Misalnya. murid-murid akan mendapat: • • • Mengenal pasti bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling. petik jari dan sebagainya. bunyi suara lelaki dewasa adalah lebih kasar dan garau. yang dimainkan dengan cara mengetuk. Perkusi Contoh : i) Dram bes . Perbezaan ini dinamakan warna ton. dapat bezakan suara Siti Nurhaliza dan suara nyanyian Ning Baizura.Di akhir pembelajaran.. kerincing dan lain-lain.bunyi berat ii) Kastanet . “Tak. Misalnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->