P. 1
Assignment Muzik

Assignment Muzik

|Views: 5,411|Likes:
Published by Puvenes Vanes

More info:

Published by: Puvenes Vanes on Sep 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

BAB 1: IRAMA

Hasil Pembelajaran : Selepas mempelajari tentang irama pelajar dapat: 1. Mendapat pengetahuan dan kefahaman tentang elemen muzik, kosa kata dan istilah muzik, 2. Mengetahui dan memahami konsep bagi unsur-unsur asas dalam muzik dan berkebolehan membaca, menulis dan menganalisis muzik. 3. Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul. 4. Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul. 5. Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing dengan betul.

1.0 Pengenalan Irama ialah kelainan penekanan bunyi-bunyi atau peristiwa-peristiwa lain yang berkait dengan berlangsungnya masa. Irama melibatkan pola-pola jangka masa yang wujud pada tahap yang luar biasa dalam muzik, dengan jangka masa dikesani melalui jarak waktu interonset. Apabila ditentukan oleh peraturan ini, irama dipanggil meter. Irama wujud dalam mana-mana satu perantara bersandar masa, tetapi ia paling berkait dengan muzik, tarian, dan kebanyakan puisi. Kajian irama, tekanan, dan nada dalam pertuturan dipanggil prosodi. Irama adalah salah satu topik dalam linguistik. Semua ahli muzik, pemain muzik, dan penyanyi menggunakan irama, tetapi irama sering dianggap sebagai domain utama pemain dram dan pemain genderang.Irama merangkumi faktor detik, meter, tekanan, tempoh masa (duration) dan tempo. Irama terbentuk daripada sesuatu susunan bunyi.

1.1 Detik

Dalam muzik, detik adalah unit denyutan. Detik ialah unit ukuran masa dalam muzik.Denyutan yang berulang dan berterusan adalah elemen yang fundamental dan penting dalam seni muzik. Jangka masa dari satu detik ke satu detik diukur dengan nilai not muzik. Detik muzik adalah sama dengan detik jam biasa. Detik muzik adalah sekata iaitu tidak semakin cepat atau semakin lambat.Tempo adalah istilah yang menunjukkan kecepatan detik.

1.2 Meter Meter dicipta untuk mengira setiap detik satu persatu. Meter ialah detik-detik yang dikumpulkan dengan bilangan tertentu. Meter duaan, tigaan dan empatan menunjukkan bilangan detik dalam setiap kumpulan. Kumpulan-kumpulan detik ini dinamakan bar. Dalam setiap bar terdapat tekanan bunyi yang berbeza-beza. Detik pertama dimainkan lebih kuat daripada detik-detik yang lain. Secara konvensionalnya, detik dihimpunkan dalam kumpulan 2, 3, 4 dan seterusnya. Lazimnya jumlah detik adalah sama banyak dalam setiap bar. Pengumpulan tersebut dikenali sebagai pembahagian meter dan dinyatakan dalam skor lagu dalam bentuk tanda masa seperti berikut : 2 4 3 4 4 4 6 8 3 8 2 2 4 2

Angka di sebelah atas menyatakan bilangan detik dalam satu unit atau bar. Angka di sebelah bawah pula menyatakan jenis not yang menjadi asas detik berkenaan sama ada not krocet(4), minim(2), kuaver(8) dan sebagainya. Meter diklasifikasikan meter lazim dan meter tak lazim.

(a) Meter lazim

lain. diertikan sebagai memberi tekanan pada . Dalam meter lazim duaan 2 setiap bar mengandungi dua detik krocet.Meter 2 3 dan 4 dikenali sebagai meter lazim. Simbol Menguatkan ( ^ dan detik yang detik > ) tertentu digunakan berkenaan. Dalam sesuatu bar terdapat dua detik asas yang dinotasikan sebagai krocet bertitik. (b) Meter Tak Lazim Meter 6 merupakan meter tak lazim duaan. 4 4 4 4 Setiap detik krocet bersamaan dengan nilai dua kuaver.3 Tekanan Semasa menyanyi atau memainkan sesuatu corak irama seringkali Terdapat detik yang dirasakan lebih kuat atau lebih diberi penegasan yang sebagai Contoh. Setiap detik mempunyai 8 persamaan nilai masa tiga kuaver. Setiap krocet bertitik mewakili tiga kuaver. lebih daripada tanda detik-detik tekanan. Contoh: 1.

Tempo boleh dinyatakan dengan menggunakan istilah seperti Allegro.4 Tempo Tempo adalah unsur yang berkaitan dengan kelajuan detik dalam sesebuah lagu. Panjang atau pendeknya sesuatu bunyi diukur menggunakan detik. Tempo yang cepat mempunyai detik yang cepat. Contoh: . Tempo lambat mempunyai detik yang lambat.1. lambat atau sederhana. Sesetengah lagu boleh dicipta dalam tempo cepat. Semasa menulis corak irama.5 Corak Irama Corak irama terbentuk apabila bunyi dan senyap ( rehat ) disusun menggunakan berlainan nilai masa untuk menjadikan satu corak yang nyata. Tempo juga boleh dinyatakan dalam bentuk digit mengikut sukatan metronome. Andante dan Moderato. 1. pembahagian meter adalah penting sebagai panduan dan sukatan nilai not dalam setiap bar agar menepati bilangan detik yang ditetapkan mengikut meter yang digunakan. Lambang yang menunjukkan panjang atau pendeknya bunyi bunyi itu dapat dikenali dengan merujuk kapada bentukbentuk not.

Beberapa contoh corak irama rentak tersebut adalah seperti berikut : i) ii) iii) iv) v) vi) vii) Rentak Mac Rentak Waltz Rentak Inang Rentak Masri Rentak Zapin Rentak Joget Rentak Sumazau ( b ) Corak Irama Ostinato Satu corak irama yang dinyanyikan atau dimainkan secara instrumental berulang-ulang dalam sesebuah lagu lazimnya sebagai iringan dan harmoni. Asli. Sumazau dan Joget. Masri. . Corak irama rentak memberi identiti kepada sesebuah lagu sebagai lagu berentak Mac. Waltz. Inang.( a ) Corak Irama Rentak Rentak merupakan corak irama tertentu yang digunakan untuk mengiringi lagu.

2. Dapat menghargai dan menikmati estetika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni. BAB 2: MELODI Hasil pembelajaran : Selepas mempelajari tentang melodi pelajar dapat: 1. Nilai sesuatu not dapat dipanjangkan dengan meletakkan satu titik di tepi not tersebut. Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul. Mengenal pasti jenis suara yang terdapat dalam muzik nyanyian yang diperdengar dengan betul.1. Titik tersebut mewakili separuh daripada not asal. 3. .6 Tempoh Masa Dan Nilai Not Panjang atau pendek bunyi dilambangkan dengan not dalam pelbagai bentuk.

atau baris merupakan siri turutan yang menghidupkan keharmonian kod. turutan tersebut haruslah berubah dan kelihatan sebagai satu entiti yang dipanggil melodi. Pic ditandakan dengan huruf-huruf ABCDEF dan G. melodi juga alunan.0 Pengenalan Melodi adalah turutan pic yang disusun sama ada secara menaik. manakala secara umumnya ia merangkumi sebarang corak perubahan peristiwa dan mutu. Walau bagaimanapun. Melodi berubah apabila pic dan not diubah. Pic adalah tinggi rendah dalam muzik.1 Pic Pic adalah unsur asas dalam elemen melodi. ketegangan dan pelepasan. Secara khususnya. motif dan sering diulangi dalam lagu atau pelbagai bentuk lain. ia merangkumi corak perubahan nada dan tempoh. Pic adalah berkaitan dengan aras sesuatu bunyi sama ada bunyi tinggi atau bunyi rendah.Melodi boleh dikatakan hasil yang terdapatnya perhubungan corak yang berubah mengikut masa. jurang nada. Pic rendah ialah bunyi besar. Ia digunakan apabila perlu sahaja bagi menunjukkan pic yang terlalu tinggi atau terlalu rendah.2. kadens. Pic tinggi ialah bunyi yang kecil atau nyaring. Garisan lejer ditulis pada bahagian atas atau bawah baluk. menurun atau mendatar. suara. Susunan pic ini terdiri daripada bunyi panjang atau pendek yang membentuk irama melodi yang berkontur. Melodi sering mengandungi satu atau lebih frasa muzik. Melodi juga boleh diterangkan dengan pergerakan melodi atau nada atau selang antara nada. dan bentuk. Pic dapat dikenali dengan melihat kedudukan kepala not di garisan baluk. sambungan dan koheren. . Perubahan adalah perlu bagi difahami sebagai terhubung atau tak terhubung. Dalam muzik. 2.

Ia juga bermula dan berakhir dengan not yang sama dengan nama skel itu (misalnya skel C major mesti bermula dan berakhir dengan not C ). Skel major mempunyai 8 not yang disusun secara berturutan. Sebaliknya ia perlu menggunakan key signature minor relative major scale. Perbandingan major didapati dengan menaikan not ton minor setinggi 3 semiton (jangkauan minor ketiga). Dalam muzik KBSR. Sebagaimana diketahui key signature G major mempunyai satu sharp. sebagai contoh perbandingan major E minor adalah G major. Ciri-ciri skel major adalah mempunyai turutan menaik atau menurun. Ia juga disebut sebagai tangga nada. Bagaimanapun. hanya dua jenis skel sahaja yang ditegaskan iaitu skel major dan skel minor (harmonik). E minor juga mempunyai satu sharp dalam key signature.2. (a)Skel minor melodi menurun .Skel adalah suatu siri pic yang disusun secara menaik atau menurun mengikut jeda tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonaliti.2 Skel Not-not yang disusun dengan struktur tertentu dinamakan skel. Oleh itu. berbeza dengan utama. Skel minor dalam teori muzik boleh dilihat sebagai mod muzik keenam dalam skel major. skel minor tidak mempunyai set key signature tersendiri. minor dinamakan menurut bunyi not ton pertama. berkemungkinan sedih berbanding skel major. Skel minor kadangkala dianggap sebagai mempunyai bunyi yang lebih menarik. Seperti skel utama.

harmonik skel minor adalah: A B C D E F G# A' . kerana ia mempunyai kecenderungan kepada muzik tonik. A B C D E F G A' Perbezaan ini kadang kala dikenali sebagai skel minor melodi menurun kerana ia sering digunakan secara menurun dari ton. dalam key A minor. (b) Skel minor melodi meningkat Skel minor melodi meningkat dibentuk dengan meningkatkan skel ke tahap ke 6 dan ke 7 (atau. Sebagai contoh. meratakan tahap ketiga dari skel utama). Perbezaan ini digunakan terutamanya untuk garis meningkat. sama juga. melodi skel minor meningkat: A B C D E F# G# A' (c) Skel minor harmonik Minor harmonik dibentuk dengan meningkatkan skel minor kepada tahap ke 7. Sebagai contoh. Skel natural minor teringkas adalah A natural minor. dalam key A minor.Skel dihasilkan dari hanya key signature perbandingan major kadang kala dikenali sebagai natural minor.

3 Warna ton Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara.bunyi berat Kastanet .Skel ini digunakan untuk menghasilkan harmoni kerana ia mengandungi kod dominan utama dan sub-dominan minor. Contoh : i) ii) Dram bes . sama ada bunyi berat atau bunyi ringan.bunyi ringan . 2.

.

Bentuk juga ditentukan oleh wilayah geografi. muzik klasik India. Ini dikembangkan di India kuno berdasarkan aliran . Penemuan bentuk dalam muzik terletak kepada kesedaran dan pengenalan melodi. di mana tempat tinggal. i) Mengenali konsep bentuk dalam muzik ii) Mengaplikasikan dalam pembelajaran 3. Bentuk ditentukan berdasarkan bahasa harmonik. Bentuk adalah elemen yang merujuk kepada gaya atau genre muzik. dan lain-lain.B BAB 3: BENTUK Hasil Pembelajaran: Selepas mempelajari tentang bentuk. atau era sejarah. contohnya. Seperti namanya. muzik klasik India berasal dari India pada zaman purba.0 Konsep 3. lirik. pelajar dapat. instrumen. irama yang digunakan.0 Pengenalan Bentuk dalam muzik ialah gabungan dan susunan unsur-unsur muzik yang lain kepada rupa dan struktur yang dapat dikenali.

struktur tertentu pada saat-saat. rondo. yang boleh ditentukan oleh faktor-faktor seperti bahasa harmonik. simple binary. Perbezaan adalah jarak pindah dari mengulang. Scholes (1977) menjelaskan bentuk muzik sebagai serangkaian strategi yang dirancang untuk mencari bererti berjaya antara ekstrem kebalikan dari ulangan tak henti-henti dan perubahan tak henti-henti. Keil (1966) dikelaskan dan detail bentuk formal sebagai sectional. makna. Mann (1958). tetapi tidak ada garis jelas membahagikan mereka. Perbezaan kuantitatif dan kualitatif seberapa jauh berbeza dan apa perbezaan jenis. idea. menekankank a e d a h Sectional form dibina dari sebuah susunan yang jelas unit (DeLone 1975) yang . mungkin selepas Gilles Deleuze's Perbezaan dan Pengulangan (1968. Middleton (hal. Kadang-kadang format lirik juga digunakan untuk mengklasifikasikan bentuk muzik. 145) juga menggambarkan bentuk. mengulang menjadi perbezaan terkecil. atau kesan ekspresif" (Middleton 1999). jenis alat muzik yang digunakan serta asal-usul sejarah dan geografi. walaupun ia dibenarkan untuk beberapa subkategori dan hibrida. bentuk muzik mungkin kontras dengan kandungan (bahagian) atau dengan permukaan (detail). melalui pengulangan dan perbezaan. diterjemahkan 1994). 3. "Borang merangkumi bentuk atau struktur pekerjaan. irama khas.1 Jenis Bentuk Scholes (1977) menyarankan bahawa muzik klasik Eropah hanya enam bentuk iaitu stand-alone utama. air with variations. simple ternary. menyatakan bahawa fugue telah diambil pada konvensyen komposisi. perkembangan atau variasional. and fugue. Bentuk muzik istilah ini sering digunakan secara longgar untuk merujuk pada genre muzik tertentu atau gaya (Scholes 1977). compound binary. isi bahan.suara yang muncul di alam.

. kadang-kadang tidak lebih dari serangkaian lagu-lagu terbaik acara yang akan datang.. . .mungkin disebut oleh huruf sebagaimana diterangkan di atas.pengulangan "tak henti-henti" yang merupakan salah satu ekstrim dari spektrum bentuk muzik. tempoh dan nada. Sectional bentuk meliputi: (a) Strophic bentuk (AAAA. berakhir dengan Reprise dari tema utama. mempunyai tiga bahagian. seperti Johann Strauss 'waltz Blue Danube. kadang-kadang dengan mengulangi (AABBCCDD. Dalam muzik klasik Barat bentuk terner mudah mempunyai bahagian ketiga yang merupakan recapitulation dari yang pertama (ABA). atau bentuk Rantai: ini adalah ekstrem kebalikan dari "variasi tak henti-henti": itu hanya suatu susunan terhad bahagian yang mandiri (ABCD.).). (d) Terner bentuk...). (c) Bentuk binari menggunakan dua bahagian (AB. Sebuah lagu yang memerlukan lebih dari satu tarian bentuk mandiri dengan awal dan akhir.. Seringkali bahagian pertama diulang (aaba) Pendekatan ini sangat popular di aria opera abad ke-18 dan disebut da capo (iaitu "ulangi dari bentuk" atas): kemudian melahirkan lagu 32-Bar.. bahagian B kemudian sering disebut sebagai "tengah lapan".) tanpa batas waktu . Silih bergantinya memberikan dua lagu yang cukup untuk membolehkan pelbagai tarian yang akan dilanjutkan selama mungkin diperlukan. setiap bahagian sering diulang (AABB. Pada abad ke-18 muzik klasik barat bentuk binari mudah sering digunakan untuk tarian dan membawa dengan itu konvensyen bahawa kedua-dua bahagian perlu dalam kunci muzik berbeza tetapi mengekalkan ritme yang sama. mungkin. ((intro) ABCD . misalnya. dan sebagainya. A1 (koda)). .. tetapi juga sering mempunyai nama generik seperti Pengantar dan Coda. tawaran Orchestral. (b) Medley.). . . .

Chester (1970) membezakan muzik ini sebagai ekstensional. Suatu tatacara yang sama adalah bentuk ritornello dari Grosso konser barok. terner dan pelbagai nama lain.sehingga misalnya (aabb dev [. (f) Bentuk Variasional adalah di mana variasi merupakan unsur formatif penting. a dan / atau b] A1ab1 koda). bentuk gerakan pertama. tetapi hampir selalu dikemas dalam bentuk terner yang lebih besar mempunyai sub bahagian nominal Pameran. sebatian binari. atau satu episod mungkin perkembangan itu.berirama atau motif melodi. tapi tidak selalu. terutama tema utama. Bahagian berulang.(e) Bentuk Rondo mempunyai tema berulang bolak dengan berbeza (biasanya kontras) bahagian yang disebut episod. dan kemudian 'mengembangkan' pada melalui teknik mereka pengubahsuaian dan dan fungsi kombinasi. (g) Bentuk Sonata (juga dikenali sebagai bentuk sonata allegro. "A" bahagian (Pameran dan Rekapitulasi. masing-masing) boleh dibahagikan menjadi dua atau tiga tema atau tema yang diambil kumpulan terbelah dan rekombinasi untuk membentuk "B" bahagian (Pembangunan) . Ini mungkin asimetris (ABACADAEA) atau simetri (ABACABA). Ini dikembangkan dari tari-binari dibentuk gerakan yang dinyatakan di atas. borang Arch (ABCBA) menyerupai Rondo simetri tanpa pengulangan menengah tema utama." istiadat.. kadangkadang lebih teliti bervariasi. teks-teks . yang semuanya telah dijumpai ingin dalam satu atau cara lain (Scholes 1977). bahawa "dihasilkan dengan bahagian-bahagian kecil . Pembangunan dan Rekapitulasi Biasanya.

Setiap bahagian utama ditandakan dengan huruf. Sekiranya bahagian seterusnya sama dengan bahagian A maka ia boleh dilabelkan sebagai A. Jika bahagian kedua tidak sama dengan bahagian A maka ia dilabelkan sebagai B.Rajah 1 3. .3 Penglabelan bentuk dengan huruf Huruf boleh digunakan untuk menandakan apa jenis muzik daripada yang mudah kepada yang susah. contohnya bahagian pertama ditandakan sebagai A.

Some Familiar Forms .

dan digunakan untuk membuat kord. Ini dikatakan aspek menegak muzik.Rajah 2 BAB 4: HARMONI Hasil Pembelajaran: Selepas belajar tentang harmoni murid dapat: i) Mengenali maksud harmoni ii) Mengaplikasikan harmoni dalam pengajaran dan pembelajaran 4. . Kewujudan harmoni dicapai melalui pengumpulan ton-ton muzik menjadi kord. Harmoni merujuk pada nota yang berbeza bermain di lapangan berbeza.0 Konsep Harmoni ialah bunyi yang dihasilkan melalui gabungan ton-ton muzik. Harmoni sering disebut sebagai harmonik dalam muzik moden. tetapi dalam skala yang sama. Harmoni melibatkan termasuk nota bahawa harmonik suara untuk setiap notasi iaitu lain dalam skala yang sama.

Dapat ditegaskan juga bahawa harmoni dan melodi adalah pelengkap dan diperlukan antara satu sama lain. G.1 Jenis Harmoni (a) Triad Triad adalah binaan triad tonik dalam kedudukan perdu. Dan harmoni tidak hanya terdiri daripada ('menegak') struktur akord. Triad tonik major : C. tetapi juga (mereka 'horizontal') gerakan. Contoh: . C. Secara keseluruhan. Rajah 1 Rajah 2 4. B. Terdapat dua jenis triad iaitu triad major dan triad minor. "Itu bukan lagu lain yang digantikan oleh harmoni (counterpoint tonal Bach itu pasti tidak kurang polifonik daripada menulis modal Palestrina's). harmoni adalah sebuah proses. Eb dan Triad tonik minor : A. D. A. D. F#.Menurut penggubah Arnold Whitall. tetapi jenis yang lebih tua kedua counterpoint dan teknik menegak digantikan oleh jenis yang lebih baru. F. namun indah dalam muzik. Bb. G. faktor yang membuat tekstur kompleks. " merupakan bentuk inovasi dan Harmoni merupakan Ini juga eksperimen. E.

Bm. F. (c) Kaden: Terdapat dua kaden iaitu kaden plagal dan kaden autentik.(b) Pergerakan Kord Kaedah pergerakan kord dalam lagu.V dalam nada minor: Am. Dm. G. Terdapat dua kord iaitu Kord primer I . Gm. Em.iv . A. Kaden auentik pula dibahagikan kepada autentik perfek dan autentik imperfek. Bb. Eb dan Kord primer i .IV V dalam nada major: C. D. .

1 Jenis tekstur Terdapat 3 jenis Tekstur:- . Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal dan ia bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang terdapat dalam sesebuah gubahan. Sekiranya lagu itu terdapat alat muzik gitar. suara manusia dan dram dikatakan teksturnya tebal. Mengaplikasikan dalam pembelajaran 5. 1.BAB 5: TEKSTUR Hasil pembelajaran. Mengetahui dan memahami jenis-jenis Tekstur 2. pelajar dapat. Lagu yang mempunyai satu suara sahaja disebut sebagai mempunyai tekstur yang nipis. Selepas mempelajari tentang tekstur.piano.0 Pengenalan Tekstur adalah berkaitan dengan jalinan lapisan-lapisan suara yang terdapat dalam sesebuah lagu. 5.

Polifonik Tekstur Memiliki suara lebih banyak dalam sesebuah kumpulan. Bunyi yang terhasil dari kumpulan akan bersaing untuk mendapatkan perhatian.1. Contoh: Imitative tekstur -Imitative adalah satu jenis dalam teksur yang istimewa. . Homofonik Tekstur Dalam satu melodi utama disertai dengan bilangan notes dan dimainkan bersama. Monofonik Tekstur Mendengar satu melodi utama tanpa iringan muzik. Contoh: 2. Contoh: 3. Ia biasanya digabungkan dengan bunyi peralatan muzik bagi menghasilkan melodi.

.

6. Memahami bahawa sesetengah lagu / muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek.BAB 6: EKSPRESI Di akhir pembelajaran. Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. panjang. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur-ansur menjadi kuat atau perlahan. dinamik yang mengandungi satu ekspresi idea muzik.  Sesuatu bunyi yang boleh dilanjutkan. terputus-putus dan lain-lain lagi.  Sesuatu siri/ bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan  Sesebuah lagu/ muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri-mud Ekspresi juga turut dikaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. Ada muzik yang kuat dan ada muzik yang perlahan.1 ELEMEN DINAMIK Dalam muzik. murid-murid akan mendapat: • Membezakan dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut. • • 6. dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. dinamik biasanya merujuk kepada kelembutan atau kenyaringan dari sesuatu suara. Dalam muzik istilah perlahan . lembut. Ekspresi turut disifatkan sebagai.0 EKSPRESI (EKSPRESSION) Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo. Dinamik adalah volume sesuatu bunyi muzik.

bunyi yang kuat dan lembut turut ditandakan dengan simbol iaitu:  Bunyi yang kuat ditandakan dengan simbol f yang bermaksud forte.  Bunyi yang lembut ditandakan dengan simbol p yang bermaksud piano.tidak digunakan kerana ia boleh mengelirukan samada dinamik atau pun tempo. Selain itu. Tanda-tanda ini ditulis di bahagian bawah not pada baluk. 6. dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti berunsur lembut ( ) dan dan berunsur kuat ( ). Bunyi yang perlahan disebut sebagai bunyi lembut. sedih. bersemangat dan sebagainya BAB 7: WARNA TON . Dalam skor lagu. Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan. Mud lazimnya dinyatakan sebagai riang.2 Mud Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik.

alatan muzik ialah.Di akhir pembelajaran. Misalnya. tinggi. rekoder. Selain itu. murid-murid akan mendapat: • • • Mengenal pasti bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling. manakala bunyi suara wanita adalah nyaring dan lembut. Sifat-sifat suara penyanyi-penyanyi tersebut adalah berbeza. memukul atau mamalu. rendah dll.bunyi berat ii) Kastanet . Manakala perkusi vokal pula bunyi tiruan yang dihasilkan dengan mulut. 7. bunyi suara lelaki dewasa adalah lebih kasar dan garau. bertepuk tangan. “Tak. Contohnya. petik jari dan sebagainya. Misalnya. yang dimainkan dengan cara mengetuk. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. Perbezaan ini dinamakan warna ton. violin dll. Perkusi Contoh : i) Dram bes .. trumpet.bunyi ringan Perkusi badan ialah bahagian badan manusia yang ditepuk atau pukul supaya menghasilkan bunyi.0 WARNA TON (TONE) Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber dan mempunyai ciriciri yang tersendiri dinamakan warna ton. Misalnya. mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. bila kita menyebut “Dum…”. . warna ton juga merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik. dapat bezakan suara Siti Nurhaliza dan suara nyanyian Ning Baizura. “Bum…” .. tepuk peha.” dan sebagainya. kerincing dan lain-lain. kasar. Misalnya. tamborin. badan manusia dan vokal. hentak kaki. “Cing…”. Warna ton juga sesuatu bunyi-bunyian. dram.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->