BAB 1: IRAMA

Hasil Pembelajaran : Selepas mempelajari tentang irama pelajar dapat: 1. Mendapat pengetahuan dan kefahaman tentang elemen muzik, kosa kata dan istilah muzik, 2. Mengetahui dan memahami konsep bagi unsur-unsur asas dalam muzik dan berkebolehan membaca, menulis dan menganalisis muzik. 3. Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul. 4. Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul. 5. Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing dengan betul.

1.0 Pengenalan Irama ialah kelainan penekanan bunyi-bunyi atau peristiwa-peristiwa lain yang berkait dengan berlangsungnya masa. Irama melibatkan pola-pola jangka masa yang wujud pada tahap yang luar biasa dalam muzik, dengan jangka masa dikesani melalui jarak waktu interonset. Apabila ditentukan oleh peraturan ini, irama dipanggil meter. Irama wujud dalam mana-mana satu perantara bersandar masa, tetapi ia paling berkait dengan muzik, tarian, dan kebanyakan puisi. Kajian irama, tekanan, dan nada dalam pertuturan dipanggil prosodi. Irama adalah salah satu topik dalam linguistik. Semua ahli muzik, pemain muzik, dan penyanyi menggunakan irama, tetapi irama sering dianggap sebagai domain utama pemain dram dan pemain genderang.Irama merangkumi faktor detik, meter, tekanan, tempoh masa (duration) dan tempo. Irama terbentuk daripada sesuatu susunan bunyi.

1.1 Detik

Dalam muzik, detik adalah unit denyutan. Detik ialah unit ukuran masa dalam muzik.Denyutan yang berulang dan berterusan adalah elemen yang fundamental dan penting dalam seni muzik. Jangka masa dari satu detik ke satu detik diukur dengan nilai not muzik. Detik muzik adalah sama dengan detik jam biasa. Detik muzik adalah sekata iaitu tidak semakin cepat atau semakin lambat.Tempo adalah istilah yang menunjukkan kecepatan detik.

1.2 Meter Meter dicipta untuk mengira setiap detik satu persatu. Meter ialah detik-detik yang dikumpulkan dengan bilangan tertentu. Meter duaan, tigaan dan empatan menunjukkan bilangan detik dalam setiap kumpulan. Kumpulan-kumpulan detik ini dinamakan bar. Dalam setiap bar terdapat tekanan bunyi yang berbeza-beza. Detik pertama dimainkan lebih kuat daripada detik-detik yang lain. Secara konvensionalnya, detik dihimpunkan dalam kumpulan 2, 3, 4 dan seterusnya. Lazimnya jumlah detik adalah sama banyak dalam setiap bar. Pengumpulan tersebut dikenali sebagai pembahagian meter dan dinyatakan dalam skor lagu dalam bentuk tanda masa seperti berikut : 2 4 3 4 4 4 6 8 3 8 2 2 4 2

Angka di sebelah atas menyatakan bilangan detik dalam satu unit atau bar. Angka di sebelah bawah pula menyatakan jenis not yang menjadi asas detik berkenaan sama ada not krocet(4), minim(2), kuaver(8) dan sebagainya. Meter diklasifikasikan meter lazim dan meter tak lazim.

(a) Meter lazim

Simbol Menguatkan ( ^ dan detik yang detik > ) tertentu digunakan berkenaan. Setiap krocet bertitik mewakili tiga kuaver. (b) Meter Tak Lazim Meter 6 merupakan meter tak lazim duaan. lain. diertikan sebagai memberi tekanan pada . 4 4 4 4 Setiap detik krocet bersamaan dengan nilai dua kuaver. Contoh: 1.3 Tekanan Semasa menyanyi atau memainkan sesuatu corak irama seringkali Terdapat detik yang dirasakan lebih kuat atau lebih diberi penegasan yang sebagai Contoh. lebih daripada tanda detik-detik tekanan. Dalam meter lazim duaan 2 setiap bar mengandungi dua detik krocet.Meter 2 3 dan 4 dikenali sebagai meter lazim. Setiap detik mempunyai 8 persamaan nilai masa tiga kuaver. Dalam sesuatu bar terdapat dua detik asas yang dinotasikan sebagai krocet bertitik.

Tempo lambat mempunyai detik yang lambat. Andante dan Moderato. Lambang yang menunjukkan panjang atau pendeknya bunyi bunyi itu dapat dikenali dengan merujuk kapada bentukbentuk not. Contoh: . Panjang atau pendeknya sesuatu bunyi diukur menggunakan detik. pembahagian meter adalah penting sebagai panduan dan sukatan nilai not dalam setiap bar agar menepati bilangan detik yang ditetapkan mengikut meter yang digunakan. 1. Semasa menulis corak irama. Sesetengah lagu boleh dicipta dalam tempo cepat. Tempo boleh dinyatakan dengan menggunakan istilah seperti Allegro.5 Corak Irama Corak irama terbentuk apabila bunyi dan senyap ( rehat ) disusun menggunakan berlainan nilai masa untuk menjadikan satu corak yang nyata.1. lambat atau sederhana. Tempo yang cepat mempunyai detik yang cepat.4 Tempo Tempo adalah unsur yang berkaitan dengan kelajuan detik dalam sesebuah lagu. Tempo juga boleh dinyatakan dalam bentuk digit mengikut sukatan metronome.

Beberapa contoh corak irama rentak tersebut adalah seperti berikut : i) ii) iii) iv) v) vi) vii) Rentak Mac Rentak Waltz Rentak Inang Rentak Masri Rentak Zapin Rentak Joget Rentak Sumazau ( b ) Corak Irama Ostinato Satu corak irama yang dinyanyikan atau dimainkan secara instrumental berulang-ulang dalam sesebuah lagu lazimnya sebagai iringan dan harmoni. Inang. Masri. Sumazau dan Joget. .( a ) Corak Irama Rentak Rentak merupakan corak irama tertentu yang digunakan untuk mengiringi lagu. Asli. Waltz. Corak irama rentak memberi identiti kepada sesebuah lagu sebagai lagu berentak Mac.

Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul.6 Tempoh Masa Dan Nilai Not Panjang atau pendek bunyi dilambangkan dengan not dalam pelbagai bentuk. . Dapat menghargai dan menikmati estetika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni.1. Titik tersebut mewakili separuh daripada not asal. 3. BAB 2: MELODI Hasil pembelajaran : Selepas mempelajari tentang melodi pelajar dapat: 1. Nilai sesuatu not dapat dipanjangkan dengan meletakkan satu titik di tepi not tersebut. 2. Mengenal pasti jenis suara yang terdapat dalam muzik nyanyian yang diperdengar dengan betul.

Pic adalah tinggi rendah dalam muzik. . Pic ditandakan dengan huruf-huruf ABCDEF dan G. Garisan lejer ditulis pada bahagian atas atau bawah baluk. Pic tinggi ialah bunyi yang kecil atau nyaring. kadens. atau baris merupakan siri turutan yang menghidupkan keharmonian kod. suara. turutan tersebut haruslah berubah dan kelihatan sebagai satu entiti yang dipanggil melodi.2. manakala secara umumnya ia merangkumi sebarang corak perubahan peristiwa dan mutu. Perubahan adalah perlu bagi difahami sebagai terhubung atau tak terhubung. ketegangan dan pelepasan.Melodi boleh dikatakan hasil yang terdapatnya perhubungan corak yang berubah mengikut masa. Melodi juga boleh diterangkan dengan pergerakan melodi atau nada atau selang antara nada. Pic adalah berkaitan dengan aras sesuatu bunyi sama ada bunyi tinggi atau bunyi rendah. 2. sambungan dan koheren. Susunan pic ini terdiri daripada bunyi panjang atau pendek yang membentuk irama melodi yang berkontur. Ia digunakan apabila perlu sahaja bagi menunjukkan pic yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. melodi juga alunan. Dalam muzik. ia merangkumi corak perubahan nada dan tempoh. dan bentuk. menurun atau mendatar. Melodi sering mengandungi satu atau lebih frasa muzik. Melodi berubah apabila pic dan not diubah.0 Pengenalan Melodi adalah turutan pic yang disusun sama ada secara menaik. Pic rendah ialah bunyi besar. Walau bagaimanapun. Secara khususnya. jurang nada. Pic dapat dikenali dengan melihat kedudukan kepala not di garisan baluk. motif dan sering diulangi dalam lagu atau pelbagai bentuk lain.1 Pic Pic adalah unsur asas dalam elemen melodi.

berkemungkinan sedih berbanding skel major.Ia juga bermula dan berakhir dengan not yang sama dengan nama skel itu (misalnya skel C major mesti bermula dan berakhir dengan not C ). minor dinamakan menurut bunyi not ton pertama. Perbandingan major didapati dengan menaikan not ton minor setinggi 3 semiton (jangkauan minor ketiga).Skel adalah suatu siri pic yang disusun secara menaik atau menurun mengikut jeda tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonaliti. (a)Skel minor melodi menurun .2 Skel Not-not yang disusun dengan struktur tertentu dinamakan skel. Skel minor kadangkala dianggap sebagai mempunyai bunyi yang lebih menarik.2. E minor juga mempunyai satu sharp dalam key signature. berbeza dengan utama. Bagaimanapun. skel minor tidak mempunyai set key signature tersendiri. Skel major mempunyai 8 not yang disusun secara berturutan. Oleh itu. Sebaliknya ia perlu menggunakan key signature minor relative major scale. Ciri-ciri skel major adalah mempunyai turutan menaik atau menurun. hanya dua jenis skel sahaja yang ditegaskan iaitu skel major dan skel minor (harmonik). sebagai contoh perbandingan major E minor adalah G major. Seperti skel utama. Dalam muzik KBSR. Skel minor dalam teori muzik boleh dilihat sebagai mod muzik keenam dalam skel major. Ia juga disebut sebagai tangga nada. Sebagaimana diketahui key signature G major mempunyai satu sharp.

harmonik skel minor adalah: A B C D E F G# A' . Perbezaan ini digunakan terutamanya untuk garis meningkat.Skel dihasilkan dari hanya key signature perbandingan major kadang kala dikenali sebagai natural minor. sama juga. kerana ia mempunyai kecenderungan kepada muzik tonik. A B C D E F G A' Perbezaan ini kadang kala dikenali sebagai skel minor melodi menurun kerana ia sering digunakan secara menurun dari ton. Sebagai contoh. (b) Skel minor melodi meningkat Skel minor melodi meningkat dibentuk dengan meningkatkan skel ke tahap ke 6 dan ke 7 (atau. Skel natural minor teringkas adalah A natural minor. melodi skel minor meningkat: A B C D E F# G# A' (c) Skel minor harmonik Minor harmonik dibentuk dengan meningkatkan skel minor kepada tahap ke 7. dalam key A minor. Sebagai contoh. meratakan tahap ketiga dari skel utama). dalam key A minor.

bunyi berat Kastanet .Skel ini digunakan untuk menghasilkan harmoni kerana ia mengandungi kod dominan utama dan sub-dominan minor.bunyi ringan . sama ada bunyi berat atau bunyi ringan. 2.3 Warna ton Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara. Contoh : i) ii) Dram bes .

.

pelajar dapat. Ini dikembangkan di India kuno berdasarkan aliran . i) Mengenali konsep bentuk dalam muzik ii) Mengaplikasikan dalam pembelajaran 3. contohnya.B BAB 3: BENTUK Hasil Pembelajaran: Selepas mempelajari tentang bentuk.0 Konsep 3. Seperti namanya. dan lain-lain. muzik klasik India berasal dari India pada zaman purba.0 Pengenalan Bentuk dalam muzik ialah gabungan dan susunan unsur-unsur muzik yang lain kepada rupa dan struktur yang dapat dikenali. atau era sejarah. Penemuan bentuk dalam muzik terletak kepada kesedaran dan pengenalan melodi. Bentuk ditentukan berdasarkan bahasa harmonik. muzik klasik India. Bentuk adalah elemen yang merujuk kepada gaya atau genre muzik. irama yang digunakan. instrumen. lirik. Bentuk juga ditentukan oleh wilayah geografi. di mana tempat tinggal.

Keil (1966) dikelaskan dan detail bentuk formal sebagai sectional. makna. Bentuk muzik istilah ini sering digunakan secara longgar untuk merujuk pada genre muzik tertentu atau gaya (Scholes 1977). Mann (1958). yang boleh ditentukan oleh faktor-faktor seperti bahasa harmonik. walaupun ia dibenarkan untuk beberapa subkategori dan hibrida. Perbezaan adalah jarak pindah dari mengulang. simple ternary. melalui pengulangan dan perbezaan. idea. and fugue. struktur tertentu pada saat-saat. menyatakan bahawa fugue telah diambil pada konvensyen komposisi. simple binary.suara yang muncul di alam. Middleton (hal. perkembangan atau variasional. bentuk muzik mungkin kontras dengan kandungan (bahagian) atau dengan permukaan (detail). mungkin selepas Gilles Deleuze's Perbezaan dan Pengulangan (1968. menekankank a e d a h Sectional form dibina dari sebuah susunan yang jelas unit (DeLone 1975) yang . rondo. "Borang merangkumi bentuk atau struktur pekerjaan. atau kesan ekspresif" (Middleton 1999). compound binary. Scholes (1977) menjelaskan bentuk muzik sebagai serangkaian strategi yang dirancang untuk mencari bererti berjaya antara ekstrem kebalikan dari ulangan tak henti-henti dan perubahan tak henti-henti. 145) juga menggambarkan bentuk. isi bahan. tetapi tidak ada garis jelas membahagikan mereka. diterjemahkan 1994). Kadang-kadang format lirik juga digunakan untuk mengklasifikasikan bentuk muzik. mengulang menjadi perbezaan terkecil.1 Jenis Bentuk Scholes (1977) menyarankan bahawa muzik klasik Eropah hanya enam bentuk iaitu stand-alone utama. 3. jenis alat muzik yang digunakan serta asal-usul sejarah dan geografi. irama khas. Perbezaan kuantitatif dan kualitatif seberapa jauh berbeza dan apa perbezaan jenis. air with variations.

.). kadang-kadang tidak lebih dari serangkaian lagu-lagu terbaik acara yang akan datang. misalnya. bahagian B kemudian sering disebut sebagai "tengah lapan". (c) Bentuk binari menggunakan dua bahagian (AB.) tanpa batas waktu ... Sectional bentuk meliputi: (a) Strophic bentuk (AAAA. . dan sebagainya. atau bentuk Rantai: ini adalah ekstrem kebalikan dari "variasi tak henti-henti": itu hanya suatu susunan terhad bahagian yang mandiri (ABCD. Silih bergantinya memberikan dua lagu yang cukup untuk membolehkan pelbagai tarian yang akan dilanjutkan selama mungkin diperlukan. (b) Medley. . seperti Johann Strauss 'waltz Blue Danube.. berakhir dengan Reprise dari tema utama. tempoh dan nada. mungkin.. .pengulangan "tak henti-henti" yang merupakan salah satu ekstrim dari spektrum bentuk muzik. .. Pada abad ke-18 muzik klasik barat bentuk binari mudah sering digunakan untuk tarian dan membawa dengan itu konvensyen bahawa kedua-dua bahagian perlu dalam kunci muzik berbeza tetapi mengekalkan ritme yang sama.). ((intro) ABCD . Sebuah lagu yang memerlukan lebih dari satu tarian bentuk mandiri dengan awal dan akhir. tetapi juga sering mempunyai nama generik seperti Pengantar dan Coda. .. Seringkali bahagian pertama diulang (aaba) Pendekatan ini sangat popular di aria opera abad ke-18 dan disebut da capo (iaitu "ulangi dari bentuk" atas): kemudian melahirkan lagu 32-Bar.).. tawaran Orchestral.). kadang-kadang dengan mengulangi (AABBCCDD. mempunyai tiga bahagian.mungkin disebut oleh huruf sebagaimana diterangkan di atas. (d) Terner bentuk. setiap bahagian sering diulang (AABB. A1 (koda)). Dalam muzik klasik Barat bentuk terner mudah mempunyai bahagian ketiga yang merupakan recapitulation dari yang pertama (ABA).

bahawa "dihasilkan dengan bahagian-bahagian kecil . masing-masing) boleh dibahagikan menjadi dua atau tiga tema atau tema yang diambil kumpulan terbelah dan rekombinasi untuk membentuk "B" bahagian (Pembangunan) . Pembangunan dan Rekapitulasi Biasanya. sebatian binari. Ini mungkin asimetris (ABACADAEA) atau simetri (ABACABA). Ini dikembangkan dari tari-binari dibentuk gerakan yang dinyatakan di atas. Suatu tatacara yang sama adalah bentuk ritornello dari Grosso konser barok.. terner dan pelbagai nama lain. borang Arch (ABCBA) menyerupai Rondo simetri tanpa pengulangan menengah tema utama.(e) Bentuk Rondo mempunyai tema berulang bolak dengan berbeza (biasanya kontras) bahagian yang disebut episod. (f) Bentuk Variasional adalah di mana variasi merupakan unsur formatif penting. tapi tidak selalu. a dan / atau b] A1ab1 koda). atau satu episod mungkin perkembangan itu. tetapi hampir selalu dikemas dalam bentuk terner yang lebih besar mempunyai sub bahagian nominal Pameran. yang semuanya telah dijumpai ingin dalam satu atau cara lain (Scholes 1977).sehingga misalnya (aabb dev [. "A" bahagian (Pameran dan Rekapitulasi. kadangkadang lebih teliti bervariasi. terutama tema utama. bentuk gerakan pertama. Bahagian berulang. teks-teks . (g) Bentuk Sonata (juga dikenali sebagai bentuk sonata allegro.berirama atau motif melodi. dan kemudian 'mengembangkan' pada melalui teknik mereka pengubahsuaian dan dan fungsi kombinasi." istiadat. Chester (1970) membezakan muzik ini sebagai ekstensional.

Jika bahagian kedua tidak sama dengan bahagian A maka ia dilabelkan sebagai B.3 Penglabelan bentuk dengan huruf Huruf boleh digunakan untuk menandakan apa jenis muzik daripada yang mudah kepada yang susah. .Rajah 1 3. Setiap bahagian utama ditandakan dengan huruf. contohnya bahagian pertama ditandakan sebagai A. Sekiranya bahagian seterusnya sama dengan bahagian A maka ia boleh dilabelkan sebagai A.

Some Familiar Forms .

Harmoni sering disebut sebagai harmonik dalam muzik moden. Kewujudan harmoni dicapai melalui pengumpulan ton-ton muzik menjadi kord.0 Konsep Harmoni ialah bunyi yang dihasilkan melalui gabungan ton-ton muzik.Rajah 2 BAB 4: HARMONI Hasil Pembelajaran: Selepas belajar tentang harmoni murid dapat: i) Mengenali maksud harmoni ii) Mengaplikasikan harmoni dalam pengajaran dan pembelajaran 4. Harmoni melibatkan termasuk nota bahawa harmonik suara untuk setiap notasi iaitu lain dalam skala yang sama. dan digunakan untuk membuat kord. . Ini dikatakan aspek menegak muzik. Harmoni merujuk pada nota yang berbeza bermain di lapangan berbeza. tetapi dalam skala yang sama.

G. C.1 Jenis Harmoni (a) Triad Triad adalah binaan triad tonik dalam kedudukan perdu. G. Eb dan Triad tonik minor : A. harmoni adalah sebuah proses.Menurut penggubah Arnold Whitall. F#. "Itu bukan lagu lain yang digantikan oleh harmoni (counterpoint tonal Bach itu pasti tidak kurang polifonik daripada menulis modal Palestrina's). E. Dan harmoni tidak hanya terdiri daripada ('menegak') struktur akord. Bb. Secara keseluruhan. A. Dapat ditegaskan juga bahawa harmoni dan melodi adalah pelengkap dan diperlukan antara satu sama lain. faktor yang membuat tekstur kompleks. D. tetapi jenis yang lebih tua kedua counterpoint dan teknik menegak digantikan oleh jenis yang lebih baru. tetapi juga (mereka 'horizontal') gerakan. Contoh: . Terdapat dua jenis triad iaitu triad major dan triad minor. D. namun indah dalam muzik. " merupakan bentuk inovasi dan Harmoni merupakan Ini juga eksperimen. Rajah 1 Rajah 2 4. Triad tonik major : C. B. F.

G. D. Kaden auentik pula dibahagikan kepada autentik perfek dan autentik imperfek. F. Dm. Terdapat dua kord iaitu Kord primer I . Bm.IV V dalam nada major: C. A.iv . Bb.(b) Pergerakan Kord Kaedah pergerakan kord dalam lagu. .V dalam nada minor: Am. Eb dan Kord primer i . Gm. Em. (c) Kaden: Terdapat dua kaden iaitu kaden plagal dan kaden autentik.

piano. Mengaplikasikan dalam pembelajaran 5. pelajar dapat.1 Jenis tekstur Terdapat 3 jenis Tekstur:- . suara manusia dan dram dikatakan teksturnya tebal.0 Pengenalan Tekstur adalah berkaitan dengan jalinan lapisan-lapisan suara yang terdapat dalam sesebuah lagu. Lagu yang mempunyai satu suara sahaja disebut sebagai mempunyai tekstur yang nipis. 5. Mengetahui dan memahami jenis-jenis Tekstur 2. Selepas mempelajari tentang tekstur. Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal dan ia bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang terdapat dalam sesebuah gubahan. Sekiranya lagu itu terdapat alat muzik gitar.BAB 5: TEKSTUR Hasil pembelajaran. 1.

Monofonik Tekstur Mendengar satu melodi utama tanpa iringan muzik. Contoh: 3. . Polifonik Tekstur Memiliki suara lebih banyak dalam sesebuah kumpulan. Homofonik Tekstur Dalam satu melodi utama disertai dengan bilangan notes dan dimainkan bersama. Ia biasanya digabungkan dengan bunyi peralatan muzik bagi menghasilkan melodi. Contoh: Imitative tekstur -Imitative adalah satu jenis dalam teksur yang istimewa.1. Contoh: 2. Bunyi yang terhasil dari kumpulan akan bersaing untuk mendapatkan perhatian.

.

dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur-ansur.  Sesuatu siri/ bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan  Sesebuah lagu/ muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri-mud Ekspresi juga turut dikaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. Dinamik adalah volume sesuatu bunyi muzik. Memahami bahawa sesetengah lagu / muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek.  Sesuatu bunyi yang boleh dilanjutkan. murid-murid akan mendapat: • Membezakan dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut. panjang. terputus-putus dan lain-lain lagi. Dalam muzik istilah perlahan . dinamik yang mengandungi satu ekspresi idea muzik.BAB 6: EKSPRESI Di akhir pembelajaran. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur-ansur menjadi kuat atau perlahan. dinamik biasanya merujuk kepada kelembutan atau kenyaringan dari sesuatu suara.1 ELEMEN DINAMIK Dalam muzik.0 EKSPRESI (EKSPRESSION) Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo. Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. Ekspresi turut disifatkan sebagai. lembut. • • 6. Ada muzik yang kuat dan ada muzik yang perlahan. 6.

Dalam skor lagu. Tanda-tanda ini ditulis di bahagian bawah not pada baluk. dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti berunsur lembut ( ) dan dan berunsur kuat ( ). Mud lazimnya dinyatakan sebagai riang. sedih.  Bunyi yang lembut ditandakan dengan simbol p yang bermaksud piano. Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan. bunyi yang kuat dan lembut turut ditandakan dengan simbol iaitu:  Bunyi yang kuat ditandakan dengan simbol f yang bermaksud forte.2 Mud Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik.tidak digunakan kerana ia boleh mengelirukan samada dinamik atau pun tempo. 6. Selain itu. Bunyi yang perlahan disebut sebagai bunyi lembut. bersemangat dan sebagainya BAB 7: WARNA TON .

kerincing dan lain-lain. . warna ton juga merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik.bunyi ringan Perkusi badan ialah bahagian badan manusia yang ditepuk atau pukul supaya menghasilkan bunyi. Contohnya. mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. Manakala perkusi vokal pula bunyi tiruan yang dihasilkan dengan mulut. memukul atau mamalu. Warna ton juga sesuatu bunyi-bunyian. alatan muzik ialah. yang dimainkan dengan cara mengetuk. “Cing…”. Misalnya. manakala bunyi suara wanita adalah nyaring dan lembut. kasar. Misalnya. hentak kaki. 7. Misalnya. tepuk peha.” dan sebagainya.bunyi berat ii) Kastanet . “Tak. dapat bezakan suara Siti Nurhaliza dan suara nyanyian Ning Baizura. “Bum…” . rekoder. Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. rendah dll.Di akhir pembelajaran. tinggi. Misalnya.0 WARNA TON (TONE) Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber dan mempunyai ciriciri yang tersendiri dinamakan warna ton.. Sifat-sifat suara penyanyi-penyanyi tersebut adalah berbeza. trumpet. bila kita menyebut “Dum…”. bertepuk tangan. petik jari dan sebagainya. Selain itu.. dram. bunyi suara lelaki dewasa adalah lebih kasar dan garau. Perbezaan ini dinamakan warna ton. violin dll. tamborin. Perkusi Contoh : i) Dram bes . badan manusia dan vokal. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. murid-murid akan mendapat: • • • Mengenal pasti bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful