BAB 1: IRAMA

Hasil Pembelajaran : Selepas mempelajari tentang irama pelajar dapat: 1. Mendapat pengetahuan dan kefahaman tentang elemen muzik, kosa kata dan istilah muzik, 2. Mengetahui dan memahami konsep bagi unsur-unsur asas dalam muzik dan berkebolehan membaca, menulis dan menganalisis muzik. 3. Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul. 4. Mengenal pasti tempo lagu yang diperdengar dengan betul. 5. Mengecam nilai not yang dimainkan secara terasing dengan betul.

1.0 Pengenalan Irama ialah kelainan penekanan bunyi-bunyi atau peristiwa-peristiwa lain yang berkait dengan berlangsungnya masa. Irama melibatkan pola-pola jangka masa yang wujud pada tahap yang luar biasa dalam muzik, dengan jangka masa dikesani melalui jarak waktu interonset. Apabila ditentukan oleh peraturan ini, irama dipanggil meter. Irama wujud dalam mana-mana satu perantara bersandar masa, tetapi ia paling berkait dengan muzik, tarian, dan kebanyakan puisi. Kajian irama, tekanan, dan nada dalam pertuturan dipanggil prosodi. Irama adalah salah satu topik dalam linguistik. Semua ahli muzik, pemain muzik, dan penyanyi menggunakan irama, tetapi irama sering dianggap sebagai domain utama pemain dram dan pemain genderang.Irama merangkumi faktor detik, meter, tekanan, tempoh masa (duration) dan tempo. Irama terbentuk daripada sesuatu susunan bunyi.

1.1 Detik

Dalam muzik, detik adalah unit denyutan. Detik ialah unit ukuran masa dalam muzik.Denyutan yang berulang dan berterusan adalah elemen yang fundamental dan penting dalam seni muzik. Jangka masa dari satu detik ke satu detik diukur dengan nilai not muzik. Detik muzik adalah sama dengan detik jam biasa. Detik muzik adalah sekata iaitu tidak semakin cepat atau semakin lambat.Tempo adalah istilah yang menunjukkan kecepatan detik.

1.2 Meter Meter dicipta untuk mengira setiap detik satu persatu. Meter ialah detik-detik yang dikumpulkan dengan bilangan tertentu. Meter duaan, tigaan dan empatan menunjukkan bilangan detik dalam setiap kumpulan. Kumpulan-kumpulan detik ini dinamakan bar. Dalam setiap bar terdapat tekanan bunyi yang berbeza-beza. Detik pertama dimainkan lebih kuat daripada detik-detik yang lain. Secara konvensionalnya, detik dihimpunkan dalam kumpulan 2, 3, 4 dan seterusnya. Lazimnya jumlah detik adalah sama banyak dalam setiap bar. Pengumpulan tersebut dikenali sebagai pembahagian meter dan dinyatakan dalam skor lagu dalam bentuk tanda masa seperti berikut : 2 4 3 4 4 4 6 8 3 8 2 2 4 2

Angka di sebelah atas menyatakan bilangan detik dalam satu unit atau bar. Angka di sebelah bawah pula menyatakan jenis not yang menjadi asas detik berkenaan sama ada not krocet(4), minim(2), kuaver(8) dan sebagainya. Meter diklasifikasikan meter lazim dan meter tak lazim.

(a) Meter lazim

Meter 2 3 dan 4 dikenali sebagai meter lazim. Setiap detik mempunyai 8 persamaan nilai masa tiga kuaver. Simbol Menguatkan ( ^ dan detik yang detik > ) tertentu digunakan berkenaan. Dalam meter lazim duaan 2 setiap bar mengandungi dua detik krocet. Dalam sesuatu bar terdapat dua detik asas yang dinotasikan sebagai krocet bertitik. lebih daripada tanda detik-detik tekanan. Contoh: 1. diertikan sebagai memberi tekanan pada . Setiap krocet bertitik mewakili tiga kuaver. 4 4 4 4 Setiap detik krocet bersamaan dengan nilai dua kuaver. lain.3 Tekanan Semasa menyanyi atau memainkan sesuatu corak irama seringkali Terdapat detik yang dirasakan lebih kuat atau lebih diberi penegasan yang sebagai Contoh. (b) Meter Tak Lazim Meter 6 merupakan meter tak lazim duaan.

Semasa menulis corak irama.4 Tempo Tempo adalah unsur yang berkaitan dengan kelajuan detik dalam sesebuah lagu. Sesetengah lagu boleh dicipta dalam tempo cepat. Contoh: . Lambang yang menunjukkan panjang atau pendeknya bunyi bunyi itu dapat dikenali dengan merujuk kapada bentukbentuk not. Tempo juga boleh dinyatakan dalam bentuk digit mengikut sukatan metronome.1.5 Corak Irama Corak irama terbentuk apabila bunyi dan senyap ( rehat ) disusun menggunakan berlainan nilai masa untuk menjadikan satu corak yang nyata. pembahagian meter adalah penting sebagai panduan dan sukatan nilai not dalam setiap bar agar menepati bilangan detik yang ditetapkan mengikut meter yang digunakan. Panjang atau pendeknya sesuatu bunyi diukur menggunakan detik. 1. Andante dan Moderato. Tempo boleh dinyatakan dengan menggunakan istilah seperti Allegro. Tempo yang cepat mempunyai detik yang cepat. lambat atau sederhana. Tempo lambat mempunyai detik yang lambat.

Masri. Beberapa contoh corak irama rentak tersebut adalah seperti berikut : i) ii) iii) iv) v) vi) vii) Rentak Mac Rentak Waltz Rentak Inang Rentak Masri Rentak Zapin Rentak Joget Rentak Sumazau ( b ) Corak Irama Ostinato Satu corak irama yang dinyanyikan atau dimainkan secara instrumental berulang-ulang dalam sesebuah lagu lazimnya sebagai iringan dan harmoni. . Inang. Asli.( a ) Corak Irama Rentak Rentak merupakan corak irama tertentu yang digunakan untuk mengiringi lagu. Sumazau dan Joget. Corak irama rentak memberi identiti kepada sesebuah lagu sebagai lagu berentak Mac. Waltz.

6 Tempoh Masa Dan Nilai Not Panjang atau pendek bunyi dilambangkan dengan not dalam pelbagai bentuk. BAB 2: MELODI Hasil pembelajaran : Selepas mempelajari tentang melodi pelajar dapat: 1. Mengenal pasti aras pic tinggi dan rendah pada bunyi yang diperdengar secara terasing dengan betul. 3. 2. Nilai sesuatu not dapat dipanjangkan dengan meletakkan satu titik di tepi not tersebut. Mengenal pasti jenis suara yang terdapat dalam muzik nyanyian yang diperdengar dengan betul.1. Titik tersebut mewakili separuh daripada not asal. Dapat menghargai dan menikmati estetika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni. .

Melodi juga boleh diterangkan dengan pergerakan melodi atau nada atau selang antara nada. Pic dapat dikenali dengan melihat kedudukan kepala not di garisan baluk. atau baris merupakan siri turutan yang menghidupkan keharmonian kod. Pic rendah ialah bunyi besar. motif dan sering diulangi dalam lagu atau pelbagai bentuk lain. . ketegangan dan pelepasan. Pic tinggi ialah bunyi yang kecil atau nyaring. dan bentuk. turutan tersebut haruslah berubah dan kelihatan sebagai satu entiti yang dipanggil melodi. manakala secara umumnya ia merangkumi sebarang corak perubahan peristiwa dan mutu. sambungan dan koheren. 2. Ia digunakan apabila perlu sahaja bagi menunjukkan pic yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Pic ditandakan dengan huruf-huruf ABCDEF dan G. jurang nada.2. menurun atau mendatar. Perubahan adalah perlu bagi difahami sebagai terhubung atau tak terhubung. Secara khususnya. kadens.1 Pic Pic adalah unsur asas dalam elemen melodi. ia merangkumi corak perubahan nada dan tempoh. Melodi berubah apabila pic dan not diubah. Walau bagaimanapun. Melodi sering mengandungi satu atau lebih frasa muzik. Susunan pic ini terdiri daripada bunyi panjang atau pendek yang membentuk irama melodi yang berkontur. Garisan lejer ditulis pada bahagian atas atau bawah baluk. Pic adalah tinggi rendah dalam muzik. Dalam muzik.0 Pengenalan Melodi adalah turutan pic yang disusun sama ada secara menaik. Pic adalah berkaitan dengan aras sesuatu bunyi sama ada bunyi tinggi atau bunyi rendah.Melodi boleh dikatakan hasil yang terdapatnya perhubungan corak yang berubah mengikut masa. suara. melodi juga alunan.

Seperti skel utama. Oleh itu.Ia juga bermula dan berakhir dengan not yang sama dengan nama skel itu (misalnya skel C major mesti bermula dan berakhir dengan not C ). Dalam muzik KBSR.2 Skel Not-not yang disusun dengan struktur tertentu dinamakan skel. E minor juga mempunyai satu sharp dalam key signature.2. sebagai contoh perbandingan major E minor adalah G major. Ciri-ciri skel major adalah mempunyai turutan menaik atau menurun. Sebaliknya ia perlu menggunakan key signature minor relative major scale. Skel minor kadangkala dianggap sebagai mempunyai bunyi yang lebih menarik. skel minor tidak mempunyai set key signature tersendiri. minor dinamakan menurut bunyi not ton pertama. (a)Skel minor melodi menurun .Skel adalah suatu siri pic yang disusun secara menaik atau menurun mengikut jeda tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonaliti. Ia juga disebut sebagai tangga nada. Skel major mempunyai 8 not yang disusun secara berturutan. berbeza dengan utama. Bagaimanapun. Sebagaimana diketahui key signature G major mempunyai satu sharp. hanya dua jenis skel sahaja yang ditegaskan iaitu skel major dan skel minor (harmonik). Perbandingan major didapati dengan menaikan not ton minor setinggi 3 semiton (jangkauan minor ketiga). Skel minor dalam teori muzik boleh dilihat sebagai mod muzik keenam dalam skel major. berkemungkinan sedih berbanding skel major.

dalam key A minor. dalam key A minor. (b) Skel minor melodi meningkat Skel minor melodi meningkat dibentuk dengan meningkatkan skel ke tahap ke 6 dan ke 7 (atau. Sebagai contoh.Skel dihasilkan dari hanya key signature perbandingan major kadang kala dikenali sebagai natural minor. melodi skel minor meningkat: A B C D E F# G# A' (c) Skel minor harmonik Minor harmonik dibentuk dengan meningkatkan skel minor kepada tahap ke 7. Sebagai contoh. Perbezaan ini digunakan terutamanya untuk garis meningkat. harmonik skel minor adalah: A B C D E F G# A' . meratakan tahap ketiga dari skel utama). Skel natural minor teringkas adalah A natural minor. A B C D E F G A' Perbezaan ini kadang kala dikenali sebagai skel minor melodi menurun kerana ia sering digunakan secara menurun dari ton. kerana ia mempunyai kecenderungan kepada muzik tonik. sama juga.

bunyi ringan . sama ada bunyi berat atau bunyi ringan.3 Warna ton Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara. 2. Contoh : i) ii) Dram bes .Skel ini digunakan untuk menghasilkan harmoni kerana ia mengandungi kod dominan utama dan sub-dominan minor.bunyi berat Kastanet .

.

lirik. di mana tempat tinggal. pelajar dapat. Bentuk juga ditentukan oleh wilayah geografi. Bentuk ditentukan berdasarkan bahasa harmonik.B BAB 3: BENTUK Hasil Pembelajaran: Selepas mempelajari tentang bentuk. muzik klasik India.0 Pengenalan Bentuk dalam muzik ialah gabungan dan susunan unsur-unsur muzik yang lain kepada rupa dan struktur yang dapat dikenali. Seperti namanya. irama yang digunakan.0 Konsep 3. Bentuk adalah elemen yang merujuk kepada gaya atau genre muzik. atau era sejarah. i) Mengenali konsep bentuk dalam muzik ii) Mengaplikasikan dalam pembelajaran 3. muzik klasik India berasal dari India pada zaman purba. Penemuan bentuk dalam muzik terletak kepada kesedaran dan pengenalan melodi. dan lain-lain. instrumen. Ini dikembangkan di India kuno berdasarkan aliran . contohnya.

yang boleh ditentukan oleh faktor-faktor seperti bahasa harmonik. Perbezaan adalah jarak pindah dari mengulang. jenis alat muzik yang digunakan serta asal-usul sejarah dan geografi. compound binary.suara yang muncul di alam. 145) juga menggambarkan bentuk. menyatakan bahawa fugue telah diambil pada konvensyen komposisi. idea.1 Jenis Bentuk Scholes (1977) menyarankan bahawa muzik klasik Eropah hanya enam bentuk iaitu stand-alone utama. irama khas. Perbezaan kuantitatif dan kualitatif seberapa jauh berbeza dan apa perbezaan jenis. Mann (1958). mungkin selepas Gilles Deleuze's Perbezaan dan Pengulangan (1968. menekankank a e d a h Sectional form dibina dari sebuah susunan yang jelas unit (DeLone 1975) yang . simple binary. mengulang menjadi perbezaan terkecil. struktur tertentu pada saat-saat. air with variations. perkembangan atau variasional. Scholes (1977) menjelaskan bentuk muzik sebagai serangkaian strategi yang dirancang untuk mencari bererti berjaya antara ekstrem kebalikan dari ulangan tak henti-henti dan perubahan tak henti-henti. bentuk muzik mungkin kontras dengan kandungan (bahagian) atau dengan permukaan (detail). atau kesan ekspresif" (Middleton 1999). 3. and fugue. isi bahan. diterjemahkan 1994). walaupun ia dibenarkan untuk beberapa subkategori dan hibrida. rondo. simple ternary. Bentuk muzik istilah ini sering digunakan secara longgar untuk merujuk pada genre muzik tertentu atau gaya (Scholes 1977). Keil (1966) dikelaskan dan detail bentuk formal sebagai sectional. makna. Kadang-kadang format lirik juga digunakan untuk mengklasifikasikan bentuk muzik. tetapi tidak ada garis jelas membahagikan mereka. melalui pengulangan dan perbezaan. "Borang merangkumi bentuk atau struktur pekerjaan. Middleton (hal.

mungkin. . tawaran Orchestral.. ((intro) ABCD .). (c) Bentuk binari menggunakan dua bahagian (AB..) tanpa batas waktu . (b) Medley. (d) Terner bentuk. . Silih bergantinya memberikan dua lagu yang cukup untuk membolehkan pelbagai tarian yang akan dilanjutkan selama mungkin diperlukan. tetapi juga sering mempunyai nama generik seperti Pengantar dan Coda.). Sectional bentuk meliputi: (a) Strophic bentuk (AAAA. . . kadang-kadang dengan mengulangi (AABBCCDD. . Seringkali bahagian pertama diulang (aaba) Pendekatan ini sangat popular di aria opera abad ke-18 dan disebut da capo (iaitu "ulangi dari bentuk" atas): kemudian melahirkan lagu 32-Bar.. seperti Johann Strauss 'waltz Blue Danube.).. setiap bahagian sering diulang (AABB. kadang-kadang tidak lebih dari serangkaian lagu-lagu terbaik acara yang akan datang. atau bentuk Rantai: ini adalah ekstrem kebalikan dari "variasi tak henti-henti": itu hanya suatu susunan terhad bahagian yang mandiri (ABCD. bahagian B kemudian sering disebut sebagai "tengah lapan". Pada abad ke-18 muzik klasik barat bentuk binari mudah sering digunakan untuk tarian dan membawa dengan itu konvensyen bahawa kedua-dua bahagian perlu dalam kunci muzik berbeza tetapi mengekalkan ritme yang sama. tempoh dan nada.mungkin disebut oleh huruf sebagaimana diterangkan di atas. misalnya... A1 (koda)).pengulangan "tak henti-henti" yang merupakan salah satu ekstrim dari spektrum bentuk muzik. . Sebuah lagu yang memerlukan lebih dari satu tarian bentuk mandiri dengan awal dan akhir. dan sebagainya. berakhir dengan Reprise dari tema utama.).. mempunyai tiga bahagian. Dalam muzik klasik Barat bentuk terner mudah mempunyai bahagian ketiga yang merupakan recapitulation dari yang pertama (ABA).

" istiadat. terutama tema utama. Bahagian berulang. yang semuanya telah dijumpai ingin dalam satu atau cara lain (Scholes 1977). Pembangunan dan Rekapitulasi Biasanya. Suatu tatacara yang sama adalah bentuk ritornello dari Grosso konser barok. masing-masing) boleh dibahagikan menjadi dua atau tiga tema atau tema yang diambil kumpulan terbelah dan rekombinasi untuk membentuk "B" bahagian (Pembangunan) .. dan kemudian 'mengembangkan' pada melalui teknik mereka pengubahsuaian dan dan fungsi kombinasi. bentuk gerakan pertama. (f) Bentuk Variasional adalah di mana variasi merupakan unsur formatif penting. tapi tidak selalu. atau satu episod mungkin perkembangan itu. sebatian binari. (g) Bentuk Sonata (juga dikenali sebagai bentuk sonata allegro. terner dan pelbagai nama lain. "A" bahagian (Pameran dan Rekapitulasi. bahawa "dihasilkan dengan bahagian-bahagian kecil . Ini dikembangkan dari tari-binari dibentuk gerakan yang dinyatakan di atas. teks-teks .(e) Bentuk Rondo mempunyai tema berulang bolak dengan berbeza (biasanya kontras) bahagian yang disebut episod. borang Arch (ABCBA) menyerupai Rondo simetri tanpa pengulangan menengah tema utama. a dan / atau b] A1ab1 koda). kadangkadang lebih teliti bervariasi. Ini mungkin asimetris (ABACADAEA) atau simetri (ABACABA). Chester (1970) membezakan muzik ini sebagai ekstensional.berirama atau motif melodi. tetapi hampir selalu dikemas dalam bentuk terner yang lebih besar mempunyai sub bahagian nominal Pameran.sehingga misalnya (aabb dev [.

Setiap bahagian utama ditandakan dengan huruf.Rajah 1 3. contohnya bahagian pertama ditandakan sebagai A. Jika bahagian kedua tidak sama dengan bahagian A maka ia dilabelkan sebagai B. .3 Penglabelan bentuk dengan huruf Huruf boleh digunakan untuk menandakan apa jenis muzik daripada yang mudah kepada yang susah. Sekiranya bahagian seterusnya sama dengan bahagian A maka ia boleh dilabelkan sebagai A.

Some Familiar Forms .

Ini dikatakan aspek menegak muzik. tetapi dalam skala yang sama. Harmoni sering disebut sebagai harmonik dalam muzik moden. . Kewujudan harmoni dicapai melalui pengumpulan ton-ton muzik menjadi kord. Harmoni merujuk pada nota yang berbeza bermain di lapangan berbeza.0 Konsep Harmoni ialah bunyi yang dihasilkan melalui gabungan ton-ton muzik. Harmoni melibatkan termasuk nota bahawa harmonik suara untuk setiap notasi iaitu lain dalam skala yang sama.Rajah 2 BAB 4: HARMONI Hasil Pembelajaran: Selepas belajar tentang harmoni murid dapat: i) Mengenali maksud harmoni ii) Mengaplikasikan harmoni dalam pengajaran dan pembelajaran 4. dan digunakan untuk membuat kord.

Eb dan Triad tonik minor : A. Dapat ditegaskan juga bahawa harmoni dan melodi adalah pelengkap dan diperlukan antara satu sama lain. D. Triad tonik major : C. Dan harmoni tidak hanya terdiri daripada ('menegak') struktur akord. G. Bb. Rajah 1 Rajah 2 4. B. harmoni adalah sebuah proses. tetapi jenis yang lebih tua kedua counterpoint dan teknik menegak digantikan oleh jenis yang lebih baru. faktor yang membuat tekstur kompleks. D. C. " merupakan bentuk inovasi dan Harmoni merupakan Ini juga eksperimen. F. E. Terdapat dua jenis triad iaitu triad major dan triad minor.Menurut penggubah Arnold Whitall. Contoh: . G. F#.1 Jenis Harmoni (a) Triad Triad adalah binaan triad tonik dalam kedudukan perdu. tetapi juga (mereka 'horizontal') gerakan. "Itu bukan lagu lain yang digantikan oleh harmoni (counterpoint tonal Bach itu pasti tidak kurang polifonik daripada menulis modal Palestrina's). A. namun indah dalam muzik. Secara keseluruhan.

F. Eb dan Kord primer i . Gm. A. Em. .V dalam nada minor: Am. Terdapat dua kord iaitu Kord primer I . Bb. Dm. (c) Kaden: Terdapat dua kaden iaitu kaden plagal dan kaden autentik. G.IV V dalam nada major: C.iv .(b) Pergerakan Kord Kaedah pergerakan kord dalam lagu. Kaden auentik pula dibahagikan kepada autentik perfek dan autentik imperfek. Bm. D.

Sekiranya lagu itu terdapat alat muzik gitar. pelajar dapat. Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal dan ia bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang terdapat dalam sesebuah gubahan. suara manusia dan dram dikatakan teksturnya tebal.piano.0 Pengenalan Tekstur adalah berkaitan dengan jalinan lapisan-lapisan suara yang terdapat dalam sesebuah lagu. Mengetahui dan memahami jenis-jenis Tekstur 2. 5. Mengaplikasikan dalam pembelajaran 5. Selepas mempelajari tentang tekstur.BAB 5: TEKSTUR Hasil pembelajaran.1 Jenis tekstur Terdapat 3 jenis Tekstur:- . 1. Lagu yang mempunyai satu suara sahaja disebut sebagai mempunyai tekstur yang nipis.

Contoh: 3. . Bunyi yang terhasil dari kumpulan akan bersaing untuk mendapatkan perhatian. Homofonik Tekstur Dalam satu melodi utama disertai dengan bilangan notes dan dimainkan bersama. Ia biasanya digabungkan dengan bunyi peralatan muzik bagi menghasilkan melodi. Polifonik Tekstur Memiliki suara lebih banyak dalam sesebuah kumpulan. Contoh: Imitative tekstur -Imitative adalah satu jenis dalam teksur yang istimewa. Contoh: 2. Monofonik Tekstur Mendengar satu melodi utama tanpa iringan muzik.1.

.

Dinamik adalah volume sesuatu bunyi muzik. dinamik biasanya merujuk kepada kelembutan atau kenyaringan dari sesuatu suara. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur-ansur menjadi kuat atau perlahan. Ekspresi turut disifatkan sebagai. Memahami bahawa sesetengah lagu / muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek. Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. 6.  Sesuatu bunyi yang boleh dilanjutkan. dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. dinamik yang mengandungi satu ekspresi idea muzik.0 EKSPRESI (EKSPRESSION) Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo.  Sesuatu siri/ bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan  Sesebuah lagu/ muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri-mud Ekspresi juga turut dikaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. panjang.BAB 6: EKSPRESI Di akhir pembelajaran. Dalam muzik istilah perlahan . lembut. terputus-putus dan lain-lain lagi. Ada muzik yang kuat dan ada muzik yang perlahan.1 ELEMEN DINAMIK Dalam muzik. • • 6. murid-murid akan mendapat: • Membezakan dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut.

Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan. Mud lazimnya dinyatakan sebagai riang. Selain itu. 6. dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti berunsur lembut ( ) dan dan berunsur kuat ( ).2 Mud Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik.tidak digunakan kerana ia boleh mengelirukan samada dinamik atau pun tempo. Tanda-tanda ini ditulis di bahagian bawah not pada baluk. bunyi yang kuat dan lembut turut ditandakan dengan simbol iaitu:  Bunyi yang kuat ditandakan dengan simbol f yang bermaksud forte. bersemangat dan sebagainya BAB 7: WARNA TON . Bunyi yang perlahan disebut sebagai bunyi lembut.  Bunyi yang lembut ditandakan dengan simbol p yang bermaksud piano. sedih. Dalam skor lagu.

warna ton juga merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik. “Bum…” . “Cing…”. Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. tamborin. dapat bezakan suara Siti Nurhaliza dan suara nyanyian Ning Baizura. memukul atau mamalu. Contohnya. badan manusia dan vokal. Perkusi Contoh : i) Dram bes . murid-murid akan mendapat: • • • Mengenal pasti bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling.bunyi ringan Perkusi badan ialah bahagian badan manusia yang ditepuk atau pukul supaya menghasilkan bunyi. Misalnya. “Tak. Perbezaan ini dinamakan warna ton. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. alatan muzik ialah. Misalnya.. rendah dll. violin dll. tepuk peha. Sifat-sifat suara penyanyi-penyanyi tersebut adalah berbeza. manakala bunyi suara wanita adalah nyaring dan lembut. Misalnya.” dan sebagainya. bertepuk tangan.Di akhir pembelajaran. Warna ton juga sesuatu bunyi-bunyian. Selain itu. hentak kaki. trumpet. yang dimainkan dengan cara mengetuk. Manakala perkusi vokal pula bunyi tiruan yang dihasilkan dengan mulut. kerincing dan lain-lain.. rekoder. bila kita menyebut “Dum…”. petik jari dan sebagainya. tinggi.0 WARNA TON (TONE) Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber dan mempunyai ciriciri yang tersendiri dinamakan warna ton. 7. bunyi suara lelaki dewasa adalah lebih kasar dan garau. mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. Misalnya. dram.bunyi berat ii) Kastanet . . kasar.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.