P. 1
UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN

UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN

|Views: 292|Likes:
Published by hanasaku

More info:

Published by: hanasaku on Sep 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2014

pdf

text

original

UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN Rasional: Dalam proses awal pembelajaran kanak-kanak, kemahiran landasan yang kukuh amatlah

penting. Justeru itu ujian pengamatan patut diberikan kepada murid-murid untuk melihat faktor kesukaran murid dalam penerimaan pengajaran bacaan. Apa itu pengamatan: 1- Pengamatan merupakan satu proses yang menimbulkan makna kepada tugas-tugas pancaindera dengan pertolongan pengalaman-pengalaman lalu. Pemgamatan ini berkait rapat dengan pemikiran kita. 2- Pengamatan ialah satu kemahiran yang boleh dikembang dan dipelajari. Sungguhpun ia berkait rapat dengan darjah kecerdasan seseorang kanak-kanak itu, tetapi ia boleh diajar kepada kanak-kanak lemah supaya dapat membantu mereka dalam pembelajaran. 3- Pengamatan ialah kefahaman terhadap sesuatu perkara atau situasi melalui pancaindera setelah berlakunya proses dalam mental. 4- Pengamatan berkait rapat dengan pemikiran manusia. Pengamatan merupakan satu proses yang menimbulkan makna kepada tugas-tugas pancaindera dengan pertolongan pengalaman-pengalaman lalu. 5- Mengikut pendapat Ruth Srang dalam bukunya “Reading Diagnosis and Remediation” beliau mengatakan pengamatan merupakan satu proses yang bergantung kepada kognitif dan kederaan. Proses ini penting kepada pembelajaran terutama dalam pembinaan konsep yang dialami oleh kanak-kanak. 6- Janet W Learner(1971) dalam bukunya “ Children With Learning Disabilities” telah mentafsirkan bahawa pengamatan adalah satu proses untuk mengenal maklumat

2. warna. corak. nombor.Menyelaras pergerakan motor mata tangan khususnya dari kiri ke kanan. corak. corak. kri ke kanan serta hubungan antara satu objek objek yang lain. atau ke bawah dan dari bawah ke atas. bentuk.Diskriminasi yang ganjil dan tidak sama ( Discrination of differences) Tujuan : Melatih murid supaya dapat mencari ciri-ciri perbezaan yang terdapat pada objek. 2. Komponen Ujian Pengamatan: 1. huruf. bentuk. 1. 4. menyalin atau melengkapkan sesuatu bentuk.Memahami dan berupaya mencari jalan untuk menyelesaikan sesuatu masalah. nombor.daripada tindak balas pancaindera ataupun mekanisma yang mentafsirkan sesuatu pergerakan pancaindera dengan kuasa intelek. huruf. 3. Objektif Ujian Pengamatan: Menerusi ujian ini guru dapat mengesan masalah yang dihadapi oleh murid dalam .Mengecam orentasi kedudukan. 6. corak. jarak. suku kata dan perkataan. perkataan dan ayat. saiz. huruf dan sebagainya. . nombor.Sequencing.Memahami dan mengingati sesuatu mengikut turutan. 5. huruf dan sebagainya.Menentukan sesuatu saiz. nombor. warna. warna.Mengingat kembali. suku kata.Diskriminasi yang sama ( Discrimination Sameness) Tujuan : Melatih murid supaya dapat mencari ciri-ciri persamaan yang terdapat pada objek. persamaan atau perbezaan bentuk.

5. Panduan melaksanakan ujian pengamatan: . Tujuan : Melatih murid supaya dapat menyelaraskan pergerakan motor-mata-tangan dan fahaman arah kiri. 6.Diskriminasi kedudukan ( Position in space) Tujuan : Melatih murid supaya dapat membezakan keudukan sesuatu objek.Diskriminasi saiz ( Discrimination of size) Tujuan : Melatih murid supaya dapat membezakan saiz sesuatu objek. corak.Menyalin ( Visual Copying) Tujuan : Melatih murid supaya dapat menghasilkan apa yang telah dilihat.Turutan ( Sequencing) Tujuan : Melatih murid supaya dapat mengingati dan menyusun semula aktiviti-aktiviti bersiri.Koordinasi Motor –mata –tangan. nombor. warna.Pertalian jarak (Spatial Relationship) Tujuan : Melatih murid supaya dapat mengagak sesuatu saiz . huruf dan sebagainya. 4. 10. warna. huruf dan sebagainya. bentuk.Mazing Tujuan : Melatih murid supaya dapat menyelesaikan sesuatu masalah melalui aktiviti mencari jalan keluar daripada mudah kepada yang susah. nombor.Rajah latar belakang / Benda tersembunyi ( Figure – Ground) Tujuan : Melatih murid supaya dapat menyelesaikan sesuatu maslaah abstrak.3. 8. 7. kanan dan sebagainya. corak. 9. jarak kiri ke kanan serta antara satu hubungan objek dengan objek-objek yang lain. bentuk.

2.Ujian ini sesuai untuk mengesan murid yang sukar menguasai konsep sepertimana yang terkandung dalam komponen pengamatan. 6. 3.1.Ujian boleh dijalankan secara kumpulan kecil atau individu.Pastikan murid tunjuk dengan jari sebelum menjawab dengan pensel. 4.Arahan diberi kepada murid dengan terang dan jelas. .Dalam ujian ini murid diberi dengan pelbagai latihan pengamatan. 5.Murid telah bersedia dengan peralatan menulis sebelum memulakan ujian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->