Pengenalan Proses pembelajaran bukan sahaja berlaku semasa pengajaran dan pembelajaran sematamata.

Guru boleh mempelbagaikan proses pembelajaran, melalui aktiviti-aktiviti diluar kelas boleh mendorong murid menimba sesuatu pengalaman baru dan merasai sendiri suasanan berkenaan bukan sekadar teori sahaja. Pengalaman yang mereka lalui dapat mengukuhkan lagi daya ingatan murid-murid. Bagi subjek Pendidikan Moral penekanan diberikan dalam membentuk satu sistem perlakuan yang berdasarkan prinsip-prinsip yang dianggap benar, baik, dan patut dilakukan. Sebolehnya guru cuba mengelakkan daripada murid kita menjadi insan yang tidak bermoral. Moral juga bersifat praktikal kerana ia merupakan disiplin yang memberitahu apakah sistem moral yang dihayati oleh sesuatu masyarakat. Guru boleh mengadakan lawatan sambil belajar bagi memberi peluang kepada murid mengkaji, menganalisis dan membuat perbandingan apa yang mereka lihat dan pelajari. Lawatan ke penjara, dapat memberi peluang murid memahami lebih mendalam lagi tingkah laku yang bermoral dan yang tidak bermoral. Moral itu sendiri bermaksud sebagai cara atau berbagai cara untuk melihat dan mempersoalkan pelbagai isu berhubung dengan perbuatan atau tingkahlaku berdasarkan persoalan betul atau salah, benar atau tidak dan apakah ia harus dilakukan atau tidak dalam satu-satu keadaan. Guru juga perlu memahami dan mematuhi prosedur yang telah ditetapkan sekiranya berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar. Ini adalah bertujuan untuk melancarkan perjalanan semasa mengadakan lawatan dan bukan untuk menyulitkan urusan. Prosedur ini melibatkan sebelum, semasa dan selepas lawatan dijalankan. Sebelum lawatan guru perlu membuat mesyuarat pembentukan Ajk, menyediakan kertas kerja, membuat surat kebenaran ke tempat lawatan, kebenaran PPD, kebenaran JPS, kebenaran ibu bapa. Semasa lawatan pula guru perlu memastikan keselamatan murid, dokumen-dokumen penting ada seperti kebenaran ibu bapa serta permit bas. Selepas lawatan pula guru perlu menyediakan laporan lengkap.

1.0

Aktiviti Sebelum Lawatan 1.1 1.2 Mengadakan mesyuarat penubuhan Ajk pelaksanaan, berbincang mengenai lawatan yang akan dijalankan. Menyediakan Kertas Kerja.

KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG PADA 10 SEPTEMBER 2007

ANJURAN : PANITIA PENDIDIKAN MORAL & PANITIA PENDIDIKAN ISLAM Kerjasama PERSATUAN PIBG SKSB

4.0 RASIONAL 2. 2. 3. . Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.2 2.3 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan. 5 dan 6.0 OBJEKTIF 3.1 2.KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG ANJURAN PANITIA MORAL DAN PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA PERSATUAN PIBG SKSB 1.0 DEFINISI Lawatan ini diadakan bertujuan untuk memberi kesedaran kepada murid-murid dan pengalaman baru kepada mereka mengenai kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara.2 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara.1 3.0 SASARAN Murid Tahap 2 iaitu Tahun 4. Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial. Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi.

6. Suratman ( GPK Kokurikulum ) : Pn. Ya : Pn. Faridah bt. Faridah binti Majid : Pn. Zulkifli b. Sarimah bt.0 AJK INDUK Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Ajk : Tn. Norazuwani bt.0 AJK KERJA Ketua Rombongan Fotografi Kuiz Kecemasan Makanan : Pn. Majid : Pn. Hainin ( Guru Besar SKSB ) : En. Sarimah bt. Hj.00 petang : Sekitar kawasan Penjara Kajang Tempat Lawatan 7. Seramai 5 orang guru akan mengawasi pelajar sepanjang program ini berjalan. Jantan En. Jantan . Ya 8. Noor Anita Ishak : En. Mohd Arif : Pn. Najmudin b.00 pagi hingga 4. Noor Anita Ishak Pn. Mohd Arif : Pn. Halimon b.0 CADANGAN PROGRAM Tarikh Masa : 10 September 2007 : 8.5.0 BILANGAN PESERTA / GURU Seramai 40 orang murid akan mengikuti lawatan ini dengan kebenaran ibubapa / penjaga. Norazuwani bt. Najmudin b. Hj.

1 10.00 tengah hari 2.00 PERBELANJAAN . Menonton Tayangan Video Rehat Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat dijatuhkan hukuman.30 pagi 8.40 pagi 9.00 X 40 orang ) Jumlah RM 520. bilik kurungan ) Makan tengah hari / solat Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang dikenakan 3.45 petang - Penyampaian cenderahati Bertolak balik ke Sungai Buloh Tiba di SKSB 10.00 pagi 10.00 petang - Aktiviti Berkumpul di sekolah / pendaftaran Bersedia untuk bertolak ke Penjara Kajang Tiba di Penjara Kajang Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang bertugas.00 RM 1320.30 pagi 1.2 Peruntukan Unit Kokurikulum Kutipan Murid ( RM 20.0 PENDAPATAN / PERBELANJAAN PENDAPATAN 10.00 RM 800.9.00 pagi 8.00 pagi 10.30 petang 4.00 petang 4.0 TENTATIF PROGRAM Masa 7.

00 RM RM 50. sama ada kesilapan mereka sendiri ataupun kesalahan yang tidak disengajakan.00 RM 480.1 11. Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan.5 Surat Kebenaran Ibu bapa Surat Kebenaran Tempat Lawatan Surat Kebenaran Pelancongan .6 10.00 11.00 RM 1320.00 40.0 CADANGAN AKTIVITI 11.7 Bayaran Pengangkutan Makanan ( RM 12 X 40 orang ) Cenderahati Penjara Topi dan T.3 10. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring.3 1.2 11.shirt Edaran Jumlah RM 350.5 10.4 10. dapat membuka minda murid disamping memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan insan-insan yang kurang bernasib baik.10. 12.3 Setiap pelajar akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempat-tempat yang dilawati. 1.4 1.00 RM 400.0 PENUTUP Diharap dengan menyertai lawatan ini.

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH. Kami amat berharap permohonan ini mendapat perhatian daripada pihak tuan. 47000 SUNGAI BULOH.Kami: SKSB01/06/10/001 ( ) Tarikh : 20 Jun 2007 Pengarah.00 petang : 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring : i) Memberi pengalaman baru mengenai corak kehidupan sebagai penghuni penjara. Penjara Kajang. Segala jasa dan perhatian pihak tuan amat kami hargai. Selangor Darul Ehsan Tuan. Tel. Adalah dimaklumkan sekolah kami berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar ke Penjara Kajang. 4. SELANGOR DARUL EHSAN No. 3. Sehubungan dengan perkara di atas berikut adalah butiran lawatan : Tarikh Masa Bilangan Tujuan : 10 September 2007 : 8. …/2 . Fax :03-61571926 Email : sksbpej@tm.my Tuan: Ruj.net. : 03-61561669 No. Pihak tuan boleh membuat perubahan dan cadangan yang difikirkan bersesuaian. Di sini juga pihak kami akan sertakan tentatif lawatan yang kami cadangkan. Memohon Kebenaran Mengadakan Lawatan Sambil Belajar Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk: 2.00 pagi hingga 4.

. ………………………………. ………………………………. (HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ) Guru Besar. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh.Sekian. ………………………………. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. terima kasih. Selangor.

00 2. K/P ________________________ memberi kebenaran kepada pelajar yang bernama ____________________________________ dari kelas ___________ menyertai aktiviti seperti butiran berikut : Aktiviti Tarikh Masa Tujuan Tempat Bayaran : Lawatan Sambil Belajar : 10 September 2007 : 8. Kepada. Guru Besar. : Penjara Kajang : RM 20.……………………………….K/P : _______________________ Tarikh : ________________________ Nama saksi No. Tel : ________________ Bahawa saya ibu bapa / penjaga yang bernama __________________________________ No. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh. Tuan. Saya faham bahawa pihak sekolah telah pun memberikan segala penerangan dan akan mengambil langkah-langkah keselamatan dan pengawasan sepanjang kegiatan tersebut diadakan. K/P Tarikh : ______________________ : ______________________ : ______________________ . 3. SURAT KEBENARAN PENJAGA / IBU BAPA No. Saya juga telah memastikan bahawa anak jagaan saya faham bahawa setiap peraturan dan arahan yang diberikan oleh pihak sekolah dan guru pengiring hendaklah dipatuhi bagi memastikan keselamatan pelajar. Perakuan dibuat oleh. Nama : ________________________ No. Saya bersetuju untuk memaklumkan kepada pihak sekolah sekiranya terdapat apaapa perubahan kesihatan atau keadaan fizikal anak jagaan saya sebelum tarikh aktiviti berkenaan.00 pagi hingga 4. 47000 Selangor Darul Ehsan. Saya juga memberikan kebenaran kepada pihak sekolah atau wakilnya memberikan segala bentuk rawatan ke atas anak saya sekiranya diperlukan.00 petang : Memberi pengalaman baru berkaitan dengan kehidupan seorang banduan. 4.

Adalah dimaklumkan juga bahawa pihak sekolah telah memberi segala penerangan dan akan mengambil langkah keselamatan dan pengawasan kepada ibu bapa di sepanjang program ini.SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH.net. Walau bagaimanapun pihak ibu bapa mengaku bahawa tidak akan mendakwa mana-mana pihak sekiranya berlaku perkara-perkara seperti kemalangan tau kecederaan ke atas anak jagaan mereka di sepanjang program tersebut. Taman Selayang Utama. Selangor pada 10 September 2007. : 03-61561669 No. terima kasih.my Ruj. 68100 Batu Caves. 47000 SUNGAI BULOH. Jalan SU 9. SELANGOR DARUL EHSAN No. Fax : 03-61571926 Email : sksbpej@tm. 3. Undang-Undang Pelancongan Sekolah 1957 – Surat Kebenaran Daripada Ibu Bapa Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuki. (HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ) Guru Besar.Tuan: Ruj. Tuan. Tingkat 3. Pejabat Pelajaran Daerah Gombak. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh. Adalah disahkan bahawa pihak sekolah telah mendapat kebenaran daripada ibu bapa bagi membawa seramai 40 orang murid untuk mengikuti lawatan sambil belajar ke Penjara Kajang.Kami: SKSB01/06/10/001 ( Tarikh Pegawai Pelajaran Daerah Gombak. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. . : 2Julai 2007 ) 2. Tel. Sekian. SELANGOR. Kompleks Selayang Mall.

5. Nama Sekolah Nama Guru Besar/Pengetua Nama Guru Yang Mengelolakan Pelancongan 4. PN. MOHD ARIF NO K/P 760406-08-6134 4. 2. NAJMUDIN B. YA NO K/P 760515-01-6856 6. SARIMAH BT. PN.Selangor. NOOR ANITA BT. ISHAK NO K/P 710420-08-6418 2. Jenis Kenderaan : BAS : SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH : HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ : PN. PERATURAN-PERATURAN PELANCONGAN SEKOLAH 1957 Borang-borang permohonan untuk perkara-perkara di atas hendaklah dibuat dalam 4 salinan ditambah dua salinan lagi bagi setiap negeri yang hendak dilawati atau dilalui dan disampaikan ke Pejabat Pelajaran Daerah Gombak tiga minggu sebelum tarikh melancong dalam negeri Selangor Darul Ehsan / 5 minggu sebelum tarikh perjalanan keluar negeri Selangor Darul Ehsan. EN. PN. JANTAN NO K/P 810824-03-5068 3. 3. 1. NORAZUWANI BT. Nama Guru-Guru Yang Membantu : 1. FARIDAH BINTI MAJID . Tujuan Lawatan : Memberi pendedahan kepada murid mengenai pengalaman hidup seseorang yang bergelar banduan.

00 seorang X 40 orang 8. Selangor.00 Peruntukan Unit Kokurikulum Jumlah 9. 47000 Sungai Buloh.7.1 Yuran daripada murid-murid seperti senarai ahli dalam borang ini : RM 20. wang. Punca Pendapatan Wang 8. K/P 760406-08-6134 Umur 31 thn Nama dan Keterangan mereka yang diberi kuasa mengutip dan membelanjakan Alamat A-3-3 Kuarters Pendidikan Sungai Buloh. .00 RM 1320. Tempat-Tempat Yang Dilawati Nama Tempat Dari : Tarikh Hingga 10/09/2007 Tiada Nama & Alamat Tempat Bermalam Penjara Kajang 10/09/2007 8.2 Punca Pendapatan Lain : RM 520. Nama Pn Norazuwani bt Mohammad Arif Jawatan Guru No.00 RM 800.

10. makan tengah hari minum petang. makan malam) 10. Penyata Perbelanjaan Bagi Setiap Murid 10.1 Makanan/Minuman (sarapan pagi.00 .2 Tambang Bas : RM 8.00 RM 12.00 Jumlah RM 20.

Petaling Jaya 5 Kenanga No 49A Kg Melayu Tambahan. Sg Buloh 5 Kenanga A221 Aprt Saujana. Kompleks Teratai.6 Senarai Nama Peserta SENARAI NAMA MURID YANG AKAN MENGIKUTI LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG PADA 10 SEPTEMBER 2007 Bil 1 2 Nama Gobinat a/l Ramutthu Muhammad Zulhakim b Zulhelmi No S/B AF 96570 L 118388 AF 35641 L 143175 AE 86042 AF 03210 AF 90509 L 136639 AC 41796 L 099088 AF 89846 K 968009 AC 74226 AE 45086 Tahun 4 Mawar 4 Mawar Alamat 15 Jln D/C 3/11 Desa Coalfields. Sg Buloh C-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 142. Krts Hosp Sg Buloh. Sg 019-2264836 Buloh 4 Kenanga Lot 109 Kg Melayu Sg 019-2338139 Buloh 4 Kenanga Lot 79-8 Kg Melayu. Damansara Damai. Sg Buloh 13 14 Muhd Syazwan b Abd Razak Ahmad Nujaid b Abdul Aziz . Hosp. Sg 012-6917137 019-2811469 014-2374506 01238827374 01391716663 012-6516564 Buloh. Sg Buloh Lot 105 Kg Melayu. Sg Buloh 4 Kenanga B-1-6 KIPM Sg Buloh.1. Sb 013-6778057 Buloh 4 Kenanga 12 Kg Melayu Sg Buloh 4 Kekwa 4 Kekwa Lot 121-C Kg Melayu. Krts. Sg Buloh 4-8 Pangsapuri Bunga Raya. Sg Buloh 3F5 Krts Hosp. Sg No Telefon 013-9806623 012-6504588 3 Muhd Ali Husseini b Shari 4 Mawar 019-9166827 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Nicol a/l Kanadasan Fadzil Dzil Iqram b Mohd Ismam Muhd Luqman Hakim b Halim Nordin Thenesh a/l Mutusamy Teguh Firdaus b Despazi Muhd Fikri b Jumri Muhd Aikal b Harun Muhd Hamizan b Ismail Muhd Emir Eizaz b Samsudin 4 Mawar 4 Mawar 012-2029498 0134849442 Buloh 4 Kenanga Lot 33B Kg Selamat. Sg Buloh.

Sg Buloh 18 Sharifah bt Ahmad Zainudin AF 32339 4 Mawar C-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 22 Haiqal Qadrini bt Zainurin AE 45003 4 Mawar 23 Nur Adleena Zulaikha bt Zulkifle L 075062 4 Mawar Lot 84 Kg Melayu. Kg Melayu Sg Buloh 4 Kenanga Lot 24-1 Bkt Lagong.Bil 15 16 Nama Salfiana bt Zainal Nur ‘Adilah bt AS Fathnur No S/B AF 93550 AF 90699 Tahun Alamat 4 Kenanga Lot 170 Kg Paya Jaras 4 Mawar Hilir. Sg Buloh 26 Zuraini bt Junaidi 27 Nursyazwani bt Yusof K 992376 4 Kenanga No 1B Kg Sentosa. Sg Buloh B-4-4 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 24 Norsyafika bt Mohd Rosli K 968181 4 Kenanga Lot 128 Kg Melayu Sb Buloh 25 Siti Norhaziliana bt Salim AG 69011 AF 92802 4 Kenanga Lot 118. Sg Buloh No Telefon 0136644467 0166017443 0136402640 0163225318 0166517377 0136352809 0133619429 0192926958 0123050600 0361561658 0193042961 0193718581 0133702460 17 Nur Farahana bt Shukri AF 48718 4 Mawar B-3-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh Lot 125 Kg Melayu Sg Buloh 21 Shazza Nuralia bt Md Shukri L 038944 4 Mawar No 32A Jln 12 Tmn Desa Bkt Indah. Kg Bahagia Bukit Lagong. Sg Buloh 19 20 Farah Adlina Iwani bt Md Ghazali Aishah bt Aziz L 098132 AF 51973 4 Mawar 4 Mawar 18. Sg Buloh D-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh .

Sg Buloh 70A. Sg Buloh Lot 10 Kg Paya Jaras Hilir.28 Nor Atikah bt Sukahar AC 43222 4 Kenanga No 1290 Jln 1D/2 Bdr Baru Sg Buloh. Sg Buloh Lot 115-F Kg Melayu. Sg Buloh No 2. Sg Buloh No 49A Kg Melayu Tambahan. Kg Sri Indah. Petaling Jaya JPN 7144 Rumah Guru SK Sg Buloh. Sg Buloh No Telefon 0133497699 0136615816 0122576972 0165004743 0132085300 03-6141689 0122029498 0136906421 0391716663 0162040499 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Aisyah Sakinah bt Shahrin Nurul Izanah bt Ilyas Siti Aisyah bt zulkifli Nor Hasrina Syafiqah bt Hashim Nur Suriana bt Shahrizan Iman bt Zulhairi Nurfarahadiba bt Rahmat Khairunnisa bt Abdul Razak Khuqmarisha bt Rahamat 5 Mawar 5 Mawar 5 Kenanga 5 Kenanga 4 Mawar 4 Mawar 4 Kekwa 4 Anggerik 4 Anggerik . Sg Buloh No 18A Kd Melayu Sri Tambahan . Bt 13 ½ Kg Melayu Sg Buloh Lot 133 Kg Melayu. Sg Buloh 4 Kenanga N0 1A Kg Melayu Sg Buloh 0122242908 0193101545 0172513415 29 Nurafizah Dini bt Hamid K 933576 30 Nurafizah bt Hamzah AG 85333 4 Kekwa B-3-9 Pangsapuri Danau Rebong. Sg Buloh Lot 71 Km 21 Kg Melaayu. Damansara Damai. Sg Buloh Bil 31 Nama Wan Noor Aliyah bt Mohd Noor No S/B AC 22201 A 094143 K 931360 K 830922 K 874858 L 098143 L 022357 L 034899 L 099063 L 098010 Tahun 5 Mawar Alamat B-110 Aprt Impian.

Menonton Tayangan Video Rehat Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat dijatuhkan hukuman.1 Aturcara lawatan Masa 7.40 pagi 9.30 pagi 1.2.00 tengah hari 2.00 pagi 8.0 Aktiviti Semasa Lawatan 2.00 pagi 10.00 pagi 10. bilik kurungan ) Makan tengah hari / solat Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal .00 petang Aktiviti Berkumpul di sekolah / pendaftaran Bersedia untuk bertolak ke Penjara Kajang Tiba di Penjara Kajang Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang bertugas.30 pagi 8.

ii) Menonton Tayangan Aktiviti menonton tayangan murid dingatkan supaya tidak membuat bising.keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang dikenakan 3.00 petang 4. Seperti bilik tahanan. iv) Sesi Motivasi . iii) Melawat Sekitar Kawasan Penjara Murid-murid akan dibawa melawat kawasan sekitar kawasan penjara. menghayati dan membuat catatan perkara-perkara penting. Mereka akan ditayangkan sejarah penubuhan. membuat catatan. aktivitiaktiviti yang dijalankan di penjara. Tidak lupa guru memberi peringatan beberapa perkara penting semasa lawatan seperti menjaga tingkahlaku.45 petang Penyampaian cenderahati Bertolak balik ke Sungai Buloh Tiba di SKSB 2.30 petang 4. mematuhi peraturan penjara dan tidak lupa menjaga barangan peribadi supaya tidak tertinggal.2 Keterangan Aturcara Lawatan i) Pendaftaran Guru memberi penerangan mengenai aturcara sepanjang lawatan. tempat hukuman gantung dijalankan dan aktiviti-aktiviti yang dijalani oleh pelatih penjara yang bakal keluar.

1 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan.2 Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi.1 Pelapor Pengajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG 1. dapat memberi pengajaran kepada murid-murid. Tujuan 1. 1.Mereka juga diberi peluang mendengar sendiri luahan rasa penghuni penjara sepanjang mereka menjalani tahanan.0 Aktiviti Selepas Lawatan 3. Keperitan mereka menghadapi hukuman. 3. .

Mohd Arif : Pn. Najmudin b.2 Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.00 RM RM 50.00 : Pn.00 RM 400. Norazuwani bt.3 Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial. Majid : Pn.1.00 40.3 4. Jantan .5 4. Sarimah bt. Objektif 2.00 RM 1320. Faridah bt. Noor Anita Ishak : En.00 RM 520.6 4. Ya : Pn.4 4.7 Bayaran Pengangkutan Makanan ( RM 12 X 40 orang ) Cenderahati Penjara Fail Edaran Jumlah RM 350.2 Peruntukan Unit Kokurikulum Kutipan Murid ( RM 20.1 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara.00 X 40 orang ) Jumlah PERBELANJAAN 4.1 4. 2.00 RM 1320.00 RM 800. 2. Ajk Keselamatan Ketua Rombongan Fotografi Kuiz Kecemasan Makanan Kewangan PENDAPATAN 4.00 RM 480.

Cadangan . Jawapan kepada soalan berkenaan berkisar kepada tempat yang mereka lawat. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring. yang lebih 7. Aktiviti Sepanjang lawatan sehari ke Penjara Kajang setiap murid akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempattempat yang dilawati. 6. Lembaran kerja ini juga akan digunakan oleh murid untuk membuat laporan selepas daripada lawatan. Secara tidak langsung murid perlu memberi tumpuan dan pemerhatian semasa mereka melawat sekitar penjara. Pengalaman sehari berada di penjara banyak memberi pengajaran kepada murid-murid apa yang mereka lihat pada hari itu mungkin berguna pada masa akan dating untuk menjadi insan menghargai usia muda dengan aktiviti yang lebih berfaedah.5. Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan. Secara tidak langsung memberi kesedaran kepada murid untuk tidak melakukan kesalahan di sisi undang-undang kerana hukuman yang dikenakan setimpal dengan kesalahan yang dilakukan. Rumusan Secara keseluruhan lawatan ini banyak memberi peluang kepada murid-murid melihat sendiri kehidupan sebenar seorang banduan semasa tahanan.

Amran : i) ii) iii) Ahmad Ashraf b. Azaman : Nur Fia Erieka bt. 3. Bukan semua orang berpeluang seperti ini. Zakaria Nur Amaliana bt. Mohd Shamsuddin Erin Jazlina bt. kita sebagai guru perlu mengadakan lawatan sebegini memandangkan masalah keruntuhan akhlak di kalangan murid amat membimbang semua pihak. Seharusnya.Saya sebagai seorang guru yang membuat lawatan ini rasa amat bertuah kerana dapat berpeluang menjejaki kaki ke penjara. Kamaluddin . Pihak penjara juga mungkin boleh mengadakan ceramah atau pameran ke sekolah untuk memberi kesedaran di kalangan muridmurid.2 Pelapor Pelajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Akj : Nurul Shazleen bt. Azlan : Mohd Fahrul b. Hakimi : Nur Aina Fatini bt.

kami menjadi insaf dan berazam untuk menjadi insan yang baik serta dapat menjalani kehidupan yang bebas dan aman. Bukan itu sahaja. iaitu selepas selesai menjamah makanan tengah hari dan mendirikan solat. Kira-kira jam 2. Bilik-bilik ini tak ubah seperti sangkar sempit dan amat tidak selesa. Kemudian. malam bertemankan nyamuk dan berselimutkan kesejukan malam yang menggigit tulang penghuni. .15 pagi. Tujuan lawatan ini adalah untuk menambahkan pengetahuan dan memberikan kesedaran sivik kepada para peserta mengenai kehidupan penghuni di penjara.00 petang. kami disambut oleh pegawai yang bertugas. Aktiviti seterusnya. akhirnya kami tiba di tempat yang dituju. Rombongan yang dipimpin oleh 5 orang guru ini bertolak meninggalkan sekolah kira-kira pada pukul 8. seramai 40 orang murid Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh telah mengikuti lawatan yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan Moral dan Panitia Pendidikan Islam ke Penjara Kajang. kami dibenarkan berehat selama setengah jam sebelum memulakan aktiviti seterusnya.Pada 10 September 2007. Setelah hampir satu jam berada di dalam bas berhawa dingin. Apabila kami sampai di sana. adalah aktiviti yang ditunggu-tunggu oleh setiap peserta lawatan iaitu melawat sekitar kawasan penjara. tempat hukuman gantung. tempat-tempat khas seperti bilik kurungan. dan banyak lagi. kami menonton tayangan video yang mengisahkan sejarah tentang penubuhan. Tidur tidak beralas. Selepas diberi taklimat ringkas oleh beliau. kami mendengar motivasi yang diberikan oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahanan yang dikenakan. Kami berasa sungguh gerun apabia melihat sendiri tempat dijatuhkan hukuman dan bilik-bilik kurungan. Sedikit sebanyak. kami juga dinasihatkan supaya menjauhi sebarang jenayah.

Kuala Lumpur. Mansoor Fadzil. Ansory Ahmad. bilangan penghuni di penjara akan semakin berkurangan. Kuala Lumpur. bertamadun dan berilmu. Bhd. Sebelum bertolak. Pendidikan Moral Untuk Bakal Guru. Lawatan sambil belajar ini. mahupun dalam menjalani kehidupan seharian. Prof. Dr. Penerbit Francaisi Media Netwaork Sdn. Dr. Rujukan Abdul Jalil Ali ( 2002 ). HBME 1203 Pendidikan Moral Tahun 1. Kami juga akan kongsi pengalaman yang berguna ini dengan rakan-rakan lain yang tidak berpeluang mengikuti lawatan. masa untuk pulang pun telah tiba. Laporan disediakan oleh. cenderahati ini merupakan hasil kerja tangan penghuni penjara. Kami berasa puas dan yakin pengetahuan yang kami peroleh dapat dimanfaatkan dalam pembelajaran di kelas. Kami dimaklumkan oleh pegawai terbabit. Prof. Kuala Lumpur. Bhd.Akhirnya. Dewan Siswa. Lawatan Ke Penjara Kajang. Dr. amat berfaedah walaupun lawatan ini cuma sehari. Kami menerima cenderahati daripada pihak Penjara Kajang untuk dijadikan sebagai kenang-kenangan. 15 SEPTEMBER 2007 ( NUR AINA FATINI BINTI AZAMAN ) Setiausaha. Prof. John Arul Phillips (2007). UNITEM Sdn. . Longman Malaysia. Sesuai dengan harapan Perdana Menteri kita ingin melahiran generasi yang berakhlak. Kami juga berharap supaya pada tahun yang akan dating. Ee Ah Meng ( 1988 ). Open University Malaysia.

2006 Selangor.my .karangkraf.Salleh Long (2006). Sumber Internet : http : //www. Pendidikan Bil. Old. Bhd.com. Widad Publication Sdn.