Pengenalan Proses pembelajaran bukan sahaja berlaku semasa pengajaran dan pembelajaran sematamata.

Guru boleh mempelbagaikan proses pembelajaran, melalui aktiviti-aktiviti diluar kelas boleh mendorong murid menimba sesuatu pengalaman baru dan merasai sendiri suasanan berkenaan bukan sekadar teori sahaja. Pengalaman yang mereka lalui dapat mengukuhkan lagi daya ingatan murid-murid. Bagi subjek Pendidikan Moral penekanan diberikan dalam membentuk satu sistem perlakuan yang berdasarkan prinsip-prinsip yang dianggap benar, baik, dan patut dilakukan. Sebolehnya guru cuba mengelakkan daripada murid kita menjadi insan yang tidak bermoral. Moral juga bersifat praktikal kerana ia merupakan disiplin yang memberitahu apakah sistem moral yang dihayati oleh sesuatu masyarakat. Guru boleh mengadakan lawatan sambil belajar bagi memberi peluang kepada murid mengkaji, menganalisis dan membuat perbandingan apa yang mereka lihat dan pelajari. Lawatan ke penjara, dapat memberi peluang murid memahami lebih mendalam lagi tingkah laku yang bermoral dan yang tidak bermoral. Moral itu sendiri bermaksud sebagai cara atau berbagai cara untuk melihat dan mempersoalkan pelbagai isu berhubung dengan perbuatan atau tingkahlaku berdasarkan persoalan betul atau salah, benar atau tidak dan apakah ia harus dilakukan atau tidak dalam satu-satu keadaan. Guru juga perlu memahami dan mematuhi prosedur yang telah ditetapkan sekiranya berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar. Ini adalah bertujuan untuk melancarkan perjalanan semasa mengadakan lawatan dan bukan untuk menyulitkan urusan. Prosedur ini melibatkan sebelum, semasa dan selepas lawatan dijalankan. Sebelum lawatan guru perlu membuat mesyuarat pembentukan Ajk, menyediakan kertas kerja, membuat surat kebenaran ke tempat lawatan, kebenaran PPD, kebenaran JPS, kebenaran ibu bapa. Semasa lawatan pula guru perlu memastikan keselamatan murid, dokumen-dokumen penting ada seperti kebenaran ibu bapa serta permit bas. Selepas lawatan pula guru perlu menyediakan laporan lengkap.

1.0

Aktiviti Sebelum Lawatan 1.1 1.2 Mengadakan mesyuarat penubuhan Ajk pelaksanaan, berbincang mengenai lawatan yang akan dijalankan. Menyediakan Kertas Kerja.

KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG PADA 10 SEPTEMBER 2007

ANJURAN : PANITIA PENDIDIKAN MORAL & PANITIA PENDIDIKAN ISLAM Kerjasama PERSATUAN PIBG SKSB

Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial. . 4. 2.0 RASIONAL 2. Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi.2 2. 5 dan 6.KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG ANJURAN PANITIA MORAL DAN PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA PERSATUAN PIBG SKSB 1. Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.0 SASARAN Murid Tahap 2 iaitu Tahun 4.0 DEFINISI Lawatan ini diadakan bertujuan untuk memberi kesedaran kepada murid-murid dan pengalaman baru kepada mereka mengenai kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara.0 OBJEKTIF 3.1 3.1 2. 3.3 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan.2 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara.

Suratman ( GPK Kokurikulum ) : Pn.0 AJK KERJA Ketua Rombongan Fotografi Kuiz Kecemasan Makanan : Pn. Majid : Pn. Hainin ( Guru Besar SKSB ) : En. Najmudin b. Zulkifli b.0 BILANGAN PESERTA / GURU Seramai 40 orang murid akan mengikuti lawatan ini dengan kebenaran ibubapa / penjaga. Hj.0 CADANGAN PROGRAM Tarikh Masa : 10 September 2007 : 8.0 AJK INDUK Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Ajk : Tn. Ya : Pn. Halimon b. Mohd Arif : Pn. Faridah bt. Faridah binti Majid : Pn. Norazuwani bt. Seramai 5 orang guru akan mengawasi pelajar sepanjang program ini berjalan. Hj. Sarimah bt.00 pagi hingga 4. Sarimah bt. Ya 8. Mohd Arif : Pn. Noor Anita Ishak Pn. Jantan .5. Norazuwani bt.00 petang : Sekitar kawasan Penjara Kajang Tempat Lawatan 7. Najmudin b. Jantan En. 6. Noor Anita Ishak : En.

00 RM 1320.45 petang - Penyampaian cenderahati Bertolak balik ke Sungai Buloh Tiba di SKSB 10.00 pagi 10.00 pagi 8. Menonton Tayangan Video Rehat Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat dijatuhkan hukuman.00 PERBELANJAAN .0 PENDAPATAN / PERBELANJAAN PENDAPATAN 10.30 petang 4.00 petang 4.0 TENTATIF PROGRAM Masa 7. bilik kurungan ) Makan tengah hari / solat Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang dikenakan 3.00 petang - Aktiviti Berkumpul di sekolah / pendaftaran Bersedia untuk bertolak ke Penjara Kajang Tiba di Penjara Kajang Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang bertugas.00 RM 800.30 pagi 1.00 X 40 orang ) Jumlah RM 520.40 pagi 9.2 Peruntukan Unit Kokurikulum Kutipan Murid ( RM 20.9.00 tengah hari 2.1 10.00 pagi 10.30 pagi 8.

00 RM 480. 12. sama ada kesilapan mereka sendiri ataupun kesalahan yang tidak disengajakan. dapat membuka minda murid disamping memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan insan-insan yang kurang bernasib baik.4 10.7 Bayaran Pengangkutan Makanan ( RM 12 X 40 orang ) Cenderahati Penjara Topi dan T.00 RM 1320.00 40. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring.0 CADANGAN AKTIVITI 11.3 10.5 Surat Kebenaran Ibu bapa Surat Kebenaran Tempat Lawatan Surat Kebenaran Pelancongan .shirt Edaran Jumlah RM 350.3 1.00 11.5 10.2 11.6 10.3 Setiap pelajar akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempat-tempat yang dilawati.4 1.1 11. 1.10.00 RM RM 50. Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan.00 RM 400.0 PENUTUP Diharap dengan menyertai lawatan ini.

47000 SUNGAI BULOH. Selangor Darul Ehsan Tuan. 4. …/2 .00 petang : 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring : i) Memberi pengalaman baru mengenai corak kehidupan sebagai penghuni penjara. Fax :03-61571926 Email : sksbpej@tm.my Tuan: Ruj. 3. Adalah dimaklumkan sekolah kami berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar ke Penjara Kajang. Di sini juga pihak kami akan sertakan tentatif lawatan yang kami cadangkan. Sehubungan dengan perkara di atas berikut adalah butiran lawatan : Tarikh Masa Bilangan Tujuan : 10 September 2007 : 8. : 03-61561669 No.net. SELANGOR DARUL EHSAN No. Penjara Kajang. Tel. Kami amat berharap permohonan ini mendapat perhatian daripada pihak tuan.00 pagi hingga 4.Kami: SKSB01/06/10/001 ( ) Tarikh : 20 Jun 2007 Pengarah. Pihak tuan boleh membuat perubahan dan cadangan yang difikirkan bersesuaian. Segala jasa dan perhatian pihak tuan amat kami hargai.SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH. Memohon Kebenaran Mengadakan Lawatan Sambil Belajar Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk: 2.

………………………………. terima kasih. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. . ……………………………….Sekian. ………………………………. Selangor. (HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ) Guru Besar. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh.

Nama : ________________________ No. K/P Tarikh : ______________________ : ______________________ : ______________________ . K/P ________________________ memberi kebenaran kepada pelajar yang bernama ____________________________________ dari kelas ___________ menyertai aktiviti seperti butiran berikut : Aktiviti Tarikh Masa Tujuan Tempat Bayaran : Lawatan Sambil Belajar : 10 September 2007 : 8. 3. Saya juga telah memastikan bahawa anak jagaan saya faham bahawa setiap peraturan dan arahan yang diberikan oleh pihak sekolah dan guru pengiring hendaklah dipatuhi bagi memastikan keselamatan pelajar. Perakuan dibuat oleh. SURAT KEBENARAN PENJAGA / IBU BAPA No.00 petang : Memberi pengalaman baru berkaitan dengan kehidupan seorang banduan.……………………………….00 2. Saya juga memberikan kebenaran kepada pihak sekolah atau wakilnya memberikan segala bentuk rawatan ke atas anak saya sekiranya diperlukan. 4.00 pagi hingga 4. Saya faham bahawa pihak sekolah telah pun memberikan segala penerangan dan akan mengambil langkah-langkah keselamatan dan pengawasan sepanjang kegiatan tersebut diadakan. Tel : ________________ Bahawa saya ibu bapa / penjaga yang bernama __________________________________ No. Kepada. Guru Besar.K/P : _______________________ Tarikh : ________________________ Nama saksi No. 47000 Selangor Darul Ehsan. Saya bersetuju untuk memaklumkan kepada pihak sekolah sekiranya terdapat apaapa perubahan kesihatan atau keadaan fizikal anak jagaan saya sebelum tarikh aktiviti berkenaan. : Penjara Kajang : RM 20. Tuan. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh.

SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH. Taman Selayang Utama. Pejabat Pelajaran Daerah Gombak. 47000 SUNGAI BULOH.Tuan: Ruj. Selangor pada 10 September 2007. 68100 Batu Caves. Tel. Tuan. Kompleks Selayang Mall. SELANGOR. . Sekian. Tingkat 3. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. : 2Julai 2007 ) 2.Kami: SKSB01/06/10/001 ( Tarikh Pegawai Pelajaran Daerah Gombak. (HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ) Guru Besar. : 03-61561669 No. 3. Undang-Undang Pelancongan Sekolah 1957 – Surat Kebenaran Daripada Ibu Bapa Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuki. Adalah disahkan bahawa pihak sekolah telah mendapat kebenaran daripada ibu bapa bagi membawa seramai 40 orang murid untuk mengikuti lawatan sambil belajar ke Penjara Kajang. Jalan SU 9.net. Walau bagaimanapun pihak ibu bapa mengaku bahawa tidak akan mendakwa mana-mana pihak sekiranya berlaku perkara-perkara seperti kemalangan tau kecederaan ke atas anak jagaan mereka di sepanjang program tersebut. terima kasih.my Ruj. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh. SELANGOR DARUL EHSAN No. Fax : 03-61571926 Email : sksbpej@tm. Adalah dimaklumkan juga bahawa pihak sekolah telah memberi segala penerangan dan akan mengambil langkah keselamatan dan pengawasan kepada ibu bapa di sepanjang program ini.

PN. ISHAK NO K/P 710420-08-6418 2. Tujuan Lawatan : Memberi pendedahan kepada murid mengenai pengalaman hidup seseorang yang bergelar banduan. 5. FARIDAH BINTI MAJID . PERATURAN-PERATURAN PELANCONGAN SEKOLAH 1957 Borang-borang permohonan untuk perkara-perkara di atas hendaklah dibuat dalam 4 salinan ditambah dua salinan lagi bagi setiap negeri yang hendak dilawati atau dilalui dan disampaikan ke Pejabat Pelajaran Daerah Gombak tiga minggu sebelum tarikh melancong dalam negeri Selangor Darul Ehsan / 5 minggu sebelum tarikh perjalanan keluar negeri Selangor Darul Ehsan.Selangor. NOOR ANITA BT. PN. Nama Sekolah Nama Guru Besar/Pengetua Nama Guru Yang Mengelolakan Pelancongan 4. PN. 3. 1. JANTAN NO K/P 810824-03-5068 3. EN. YA NO K/P 760515-01-6856 6. NAJMUDIN B. NORAZUWANI BT. MOHD ARIF NO K/P 760406-08-6134 4. SARIMAH BT. 2. Nama Guru-Guru Yang Membantu : 1. Jenis Kenderaan : BAS : SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH : HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ : PN.

Punca Pendapatan Wang 8.7. Nama Pn Norazuwani bt Mohammad Arif Jawatan Guru No. wang.00 Peruntukan Unit Kokurikulum Jumlah 9. K/P 760406-08-6134 Umur 31 thn Nama dan Keterangan mereka yang diberi kuasa mengutip dan membelanjakan Alamat A-3-3 Kuarters Pendidikan Sungai Buloh.00 RM 1320. .2 Punca Pendapatan Lain : RM 520.00 RM 800. 47000 Sungai Buloh.00 seorang X 40 orang 8.1 Yuran daripada murid-murid seperti senarai ahli dalam borang ini : RM 20. Selangor. Tempat-Tempat Yang Dilawati Nama Tempat Dari : Tarikh Hingga 10/09/2007 Tiada Nama & Alamat Tempat Bermalam Penjara Kajang 10/09/2007 8.

1 Makanan/Minuman (sarapan pagi. Penyata Perbelanjaan Bagi Setiap Murid 10. makan tengah hari minum petang.00 Jumlah RM 20.00 .10. makan malam) 10.2 Tambang Bas : RM 8.00 RM 12.

Sg Buloh 4-8 Pangsapuri Bunga Raya. Petaling Jaya 5 Kenanga No 49A Kg Melayu Tambahan. Sg Buloh. Sg Buloh 13 14 Muhd Syazwan b Abd Razak Ahmad Nujaid b Abdul Aziz . Sg Buloh 142. Sg 012-6917137 019-2811469 014-2374506 01238827374 01391716663 012-6516564 Buloh. Sb 013-6778057 Buloh 4 Kenanga 12 Kg Melayu Sg Buloh 4 Kekwa 4 Kekwa Lot 121-C Kg Melayu. Sg Buloh 5 Kenanga A221 Aprt Saujana. Hosp. Sg Buloh C-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh Lot 105 Kg Melayu. Krts Hosp Sg Buloh. Sg Buloh 4 Kenanga B-1-6 KIPM Sg Buloh. Krts. Sg Buloh 3F5 Krts Hosp. Sg 019-2264836 Buloh 4 Kenanga Lot 109 Kg Melayu Sg 019-2338139 Buloh 4 Kenanga Lot 79-8 Kg Melayu.6 Senarai Nama Peserta SENARAI NAMA MURID YANG AKAN MENGIKUTI LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG PADA 10 SEPTEMBER 2007 Bil 1 2 Nama Gobinat a/l Ramutthu Muhammad Zulhakim b Zulhelmi No S/B AF 96570 L 118388 AF 35641 L 143175 AE 86042 AF 03210 AF 90509 L 136639 AC 41796 L 099088 AF 89846 K 968009 AC 74226 AE 45086 Tahun 4 Mawar 4 Mawar Alamat 15 Jln D/C 3/11 Desa Coalfields. Kompleks Teratai.1. Damansara Damai. Sg No Telefon 013-9806623 012-6504588 3 Muhd Ali Husseini b Shari 4 Mawar 019-9166827 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Nicol a/l Kanadasan Fadzil Dzil Iqram b Mohd Ismam Muhd Luqman Hakim b Halim Nordin Thenesh a/l Mutusamy Teguh Firdaus b Despazi Muhd Fikri b Jumri Muhd Aikal b Harun Muhd Hamizan b Ismail Muhd Emir Eizaz b Samsudin 4 Mawar 4 Mawar 012-2029498 0134849442 Buloh 4 Kenanga Lot 33B Kg Selamat.

Sg Buloh No Telefon 0136644467 0166017443 0136402640 0163225318 0166517377 0136352809 0133619429 0192926958 0123050600 0361561658 0193042961 0193718581 0133702460 17 Nur Farahana bt Shukri AF 48718 4 Mawar B-3-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh Lot 125 Kg Melayu Sg Buloh 21 Shazza Nuralia bt Md Shukri L 038944 4 Mawar No 32A Jln 12 Tmn Desa Bkt Indah. Kg Melayu Sg Buloh 4 Kenanga Lot 24-1 Bkt Lagong. Sg Buloh . Sg Buloh B-4-4 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 22 Haiqal Qadrini bt Zainurin AE 45003 4 Mawar 23 Nur Adleena Zulaikha bt Zulkifle L 075062 4 Mawar Lot 84 Kg Melayu. Sg Buloh D-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 19 20 Farah Adlina Iwani bt Md Ghazali Aishah bt Aziz L 098132 AF 51973 4 Mawar 4 Mawar 18. Sg Buloh 26 Zuraini bt Junaidi 27 Nursyazwani bt Yusof K 992376 4 Kenanga No 1B Kg Sentosa. Sg Buloh 18 Sharifah bt Ahmad Zainudin AF 32339 4 Mawar C-2-2 KIP Sg Buloh.Bil 15 16 Nama Salfiana bt Zainal Nur ‘Adilah bt AS Fathnur No S/B AF 93550 AF 90699 Tahun Alamat 4 Kenanga Lot 170 Kg Paya Jaras 4 Mawar Hilir. Sg Buloh 24 Norsyafika bt Mohd Rosli K 968181 4 Kenanga Lot 128 Kg Melayu Sb Buloh 25 Siti Norhaziliana bt Salim AG 69011 AF 92802 4 Kenanga Lot 118. Kg Bahagia Bukit Lagong.

Sg Buloh No 18A Kd Melayu Sri Tambahan . Sg Buloh 70A. Sg Buloh Bil 31 Nama Wan Noor Aliyah bt Mohd Noor No S/B AC 22201 A 094143 K 931360 K 830922 K 874858 L 098143 L 022357 L 034899 L 099063 L 098010 Tahun 5 Mawar Alamat B-110 Aprt Impian. Sg Buloh No 49A Kg Melayu Tambahan. Kg Sri Indah. Sg Buloh Lot 10 Kg Paya Jaras Hilir. Sg Buloh No Telefon 0133497699 0136615816 0122576972 0165004743 0132085300 03-6141689 0122029498 0136906421 0391716663 0162040499 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Aisyah Sakinah bt Shahrin Nurul Izanah bt Ilyas Siti Aisyah bt zulkifli Nor Hasrina Syafiqah bt Hashim Nur Suriana bt Shahrizan Iman bt Zulhairi Nurfarahadiba bt Rahmat Khairunnisa bt Abdul Razak Khuqmarisha bt Rahamat 5 Mawar 5 Mawar 5 Kenanga 5 Kenanga 4 Mawar 4 Mawar 4 Kekwa 4 Anggerik 4 Anggerik . Bt 13 ½ Kg Melayu Sg Buloh Lot 133 Kg Melayu.28 Nor Atikah bt Sukahar AC 43222 4 Kenanga No 1290 Jln 1D/2 Bdr Baru Sg Buloh. Petaling Jaya JPN 7144 Rumah Guru SK Sg Buloh. Damansara Damai. Sg Buloh Lot 115-F Kg Melayu. Sg Buloh No 2. Sg Buloh 4 Kenanga N0 1A Kg Melayu Sg Buloh 0122242908 0193101545 0172513415 29 Nurafizah Dini bt Hamid K 933576 30 Nurafizah bt Hamzah AG 85333 4 Kekwa B-3-9 Pangsapuri Danau Rebong. Sg Buloh Lot 71 Km 21 Kg Melaayu.

00 pagi 10.2.00 pagi 10.00 tengah hari 2.30 pagi 1. Menonton Tayangan Video Rehat Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat dijatuhkan hukuman.00 pagi 8.40 pagi 9.1 Aturcara lawatan Masa 7. bilik kurungan ) Makan tengah hari / solat Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal .00 petang Aktiviti Berkumpul di sekolah / pendaftaran Bersedia untuk bertolak ke Penjara Kajang Tiba di Penjara Kajang Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang bertugas.30 pagi 8.0 Aktiviti Semasa Lawatan 2.

iv) Sesi Motivasi . tempat hukuman gantung dijalankan dan aktiviti-aktiviti yang dijalani oleh pelatih penjara yang bakal keluar. membuat catatan.2 Keterangan Aturcara Lawatan i) Pendaftaran Guru memberi penerangan mengenai aturcara sepanjang lawatan. Mereka akan ditayangkan sejarah penubuhan.45 petang Penyampaian cenderahati Bertolak balik ke Sungai Buloh Tiba di SKSB 2. Tidak lupa guru memberi peringatan beberapa perkara penting semasa lawatan seperti menjaga tingkahlaku. mematuhi peraturan penjara dan tidak lupa menjaga barangan peribadi supaya tidak tertinggal.keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang dikenakan 3. ii) Menonton Tayangan Aktiviti menonton tayangan murid dingatkan supaya tidak membuat bising. Seperti bilik tahanan.00 petang 4. iii) Melawat Sekitar Kawasan Penjara Murid-murid akan dibawa melawat kawasan sekitar kawasan penjara. aktivitiaktiviti yang dijalankan di penjara.30 petang 4. menghayati dan membuat catatan perkara-perkara penting.

1. Keperitan mereka menghadapi hukuman.2 Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi.1 Pelapor Pengajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG 1. Tujuan 1.0 Aktiviti Selepas Lawatan 3. 3.Mereka juga diberi peluang mendengar sendiri luahan rasa penghuni penjara sepanjang mereka menjalani tahanan. . dapat memberi pengajaran kepada murid-murid.1 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan.

00 RM 480.1 4.00 RM 400.4 4. Sarimah bt.2 Peruntukan Unit Kokurikulum Kutipan Murid ( RM 20.5 4.00 : Pn. Noor Anita Ishak : En.00 RM RM 50.1 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara.6 4.2 Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman. Majid : Pn.00 RM 1320. Ajk Keselamatan Ketua Rombongan Fotografi Kuiz Kecemasan Makanan Kewangan PENDAPATAN 4. Jantan .00 RM 1320. Najmudin b. Ya : Pn.00 X 40 orang ) Jumlah PERBELANJAAN 4. 2.3 Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial.7 Bayaran Pengangkutan Makanan ( RM 12 X 40 orang ) Cenderahati Penjara Fail Edaran Jumlah RM 350.00 40. Faridah bt. Mohd Arif : Pn.00 RM 800.1.3 4. Objektif 2. 2.00 RM 520. Norazuwani bt.

5. Secara tidak langsung murid perlu memberi tumpuan dan pemerhatian semasa mereka melawat sekitar penjara. Lembaran kerja ini juga akan digunakan oleh murid untuk membuat laporan selepas daripada lawatan. yang lebih 7. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring. Pengalaman sehari berada di penjara banyak memberi pengajaran kepada murid-murid apa yang mereka lihat pada hari itu mungkin berguna pada masa akan dating untuk menjadi insan menghargai usia muda dengan aktiviti yang lebih berfaedah. Jawapan kepada soalan berkenaan berkisar kepada tempat yang mereka lawat. Rumusan Secara keseluruhan lawatan ini banyak memberi peluang kepada murid-murid melihat sendiri kehidupan sebenar seorang banduan semasa tahanan. 6. Aktiviti Sepanjang lawatan sehari ke Penjara Kajang setiap murid akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempattempat yang dilawati. Secara tidak langsung memberi kesedaran kepada murid untuk tidak melakukan kesalahan di sisi undang-undang kerana hukuman yang dikenakan setimpal dengan kesalahan yang dilakukan. Cadangan . Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan.

Seharusnya. Zakaria Nur Amaliana bt.Saya sebagai seorang guru yang membuat lawatan ini rasa amat bertuah kerana dapat berpeluang menjejaki kaki ke penjara. Pihak penjara juga mungkin boleh mengadakan ceramah atau pameran ke sekolah untuk memberi kesedaran di kalangan muridmurid. Azaman : Nur Fia Erieka bt. Bukan semua orang berpeluang seperti ini. 3. Mohd Shamsuddin Erin Jazlina bt. Amran : i) ii) iii) Ahmad Ashraf b. Hakimi : Nur Aina Fatini bt. Azlan : Mohd Fahrul b.2 Pelapor Pelajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Akj : Nurul Shazleen bt. Kamaluddin . kita sebagai guru perlu mengadakan lawatan sebegini memandangkan masalah keruntuhan akhlak di kalangan murid amat membimbang semua pihak.

Tidur tidak beralas. Selepas diberi taklimat ringkas oleh beliau. kami disambut oleh pegawai yang bertugas.00 petang. Kami berasa sungguh gerun apabia melihat sendiri tempat dijatuhkan hukuman dan bilik-bilik kurungan. tempat-tempat khas seperti bilik kurungan.15 pagi. Kira-kira jam 2. akhirnya kami tiba di tempat yang dituju. kami menonton tayangan video yang mengisahkan sejarah tentang penubuhan. kami mendengar motivasi yang diberikan oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahanan yang dikenakan. dan banyak lagi. . Rombongan yang dipimpin oleh 5 orang guru ini bertolak meninggalkan sekolah kira-kira pada pukul 8.Pada 10 September 2007. Sedikit sebanyak. kami juga dinasihatkan supaya menjauhi sebarang jenayah. kami menjadi insaf dan berazam untuk menjadi insan yang baik serta dapat menjalani kehidupan yang bebas dan aman. Aktiviti seterusnya. seramai 40 orang murid Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh telah mengikuti lawatan yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan Moral dan Panitia Pendidikan Islam ke Penjara Kajang. Setelah hampir satu jam berada di dalam bas berhawa dingin. kami dibenarkan berehat selama setengah jam sebelum memulakan aktiviti seterusnya. tempat hukuman gantung. Kemudian. iaitu selepas selesai menjamah makanan tengah hari dan mendirikan solat. Bilik-bilik ini tak ubah seperti sangkar sempit dan amat tidak selesa. Tujuan lawatan ini adalah untuk menambahkan pengetahuan dan memberikan kesedaran sivik kepada para peserta mengenai kehidupan penghuni di penjara. Apabila kami sampai di sana. malam bertemankan nyamuk dan berselimutkan kesejukan malam yang menggigit tulang penghuni. Bukan itu sahaja. adalah aktiviti yang ditunggu-tunggu oleh setiap peserta lawatan iaitu melawat sekitar kawasan penjara.

Laporan disediakan oleh. . Penerbit Francaisi Media Netwaork Sdn. UNITEM Sdn. Bhd. John Arul Phillips (2007). Ee Ah Meng ( 1988 ). Bhd. Kuala Lumpur. masa untuk pulang pun telah tiba. Prof. 15 SEPTEMBER 2007 ( NUR AINA FATINI BINTI AZAMAN ) Setiausaha. bilangan penghuni di penjara akan semakin berkurangan. Kami dimaklumkan oleh pegawai terbabit. Ansory Ahmad. Prof. Mansoor Fadzil. Kami juga akan kongsi pengalaman yang berguna ini dengan rakan-rakan lain yang tidak berpeluang mengikuti lawatan. bertamadun dan berilmu. Dewan Siswa. Longman Malaysia. Open University Malaysia. Sebelum bertolak. Kami menerima cenderahati daripada pihak Penjara Kajang untuk dijadikan sebagai kenang-kenangan. amat berfaedah walaupun lawatan ini cuma sehari. Lawatan sambil belajar ini.Akhirnya. Dr. Lawatan Ke Penjara Kajang. Rujukan Abdul Jalil Ali ( 2002 ). Pendidikan Moral Untuk Bakal Guru. Sesuai dengan harapan Perdana Menteri kita ingin melahiran generasi yang berakhlak. Kuala Lumpur. Dr. cenderahati ini merupakan hasil kerja tangan penghuni penjara. Prof. Kami berasa puas dan yakin pengetahuan yang kami peroleh dapat dimanfaatkan dalam pembelajaran di kelas. HBME 1203 Pendidikan Moral Tahun 1. mahupun dalam menjalani kehidupan seharian. Dr. Kuala Lumpur. Kami juga berharap supaya pada tahun yang akan dating.

2006 Selangor. Sumber Internet : http : //www.my . Bhd. Old. Pendidikan Bil.karangkraf.com. Widad Publication Sdn.Salleh Long (2006).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful