Pengenalan Proses pembelajaran bukan sahaja berlaku semasa pengajaran dan pembelajaran sematamata.

Guru boleh mempelbagaikan proses pembelajaran, melalui aktiviti-aktiviti diluar kelas boleh mendorong murid menimba sesuatu pengalaman baru dan merasai sendiri suasanan berkenaan bukan sekadar teori sahaja. Pengalaman yang mereka lalui dapat mengukuhkan lagi daya ingatan murid-murid. Bagi subjek Pendidikan Moral penekanan diberikan dalam membentuk satu sistem perlakuan yang berdasarkan prinsip-prinsip yang dianggap benar, baik, dan patut dilakukan. Sebolehnya guru cuba mengelakkan daripada murid kita menjadi insan yang tidak bermoral. Moral juga bersifat praktikal kerana ia merupakan disiplin yang memberitahu apakah sistem moral yang dihayati oleh sesuatu masyarakat. Guru boleh mengadakan lawatan sambil belajar bagi memberi peluang kepada murid mengkaji, menganalisis dan membuat perbandingan apa yang mereka lihat dan pelajari. Lawatan ke penjara, dapat memberi peluang murid memahami lebih mendalam lagi tingkah laku yang bermoral dan yang tidak bermoral. Moral itu sendiri bermaksud sebagai cara atau berbagai cara untuk melihat dan mempersoalkan pelbagai isu berhubung dengan perbuatan atau tingkahlaku berdasarkan persoalan betul atau salah, benar atau tidak dan apakah ia harus dilakukan atau tidak dalam satu-satu keadaan. Guru juga perlu memahami dan mematuhi prosedur yang telah ditetapkan sekiranya berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar. Ini adalah bertujuan untuk melancarkan perjalanan semasa mengadakan lawatan dan bukan untuk menyulitkan urusan. Prosedur ini melibatkan sebelum, semasa dan selepas lawatan dijalankan. Sebelum lawatan guru perlu membuat mesyuarat pembentukan Ajk, menyediakan kertas kerja, membuat surat kebenaran ke tempat lawatan, kebenaran PPD, kebenaran JPS, kebenaran ibu bapa. Semasa lawatan pula guru perlu memastikan keselamatan murid, dokumen-dokumen penting ada seperti kebenaran ibu bapa serta permit bas. Selepas lawatan pula guru perlu menyediakan laporan lengkap.

1.0

Aktiviti Sebelum Lawatan 1.1 1.2 Mengadakan mesyuarat penubuhan Ajk pelaksanaan, berbincang mengenai lawatan yang akan dijalankan. Menyediakan Kertas Kerja.

KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG PADA 10 SEPTEMBER 2007

ANJURAN : PANITIA PENDIDIKAN MORAL & PANITIA PENDIDIKAN ISLAM Kerjasama PERSATUAN PIBG SKSB

3 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan.1 2.1 3.KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG ANJURAN PANITIA MORAL DAN PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA PERSATUAN PIBG SKSB 1.0 RASIONAL 2. .2 2. Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial.2 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara. Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi.0 OBJEKTIF 3.0 SASARAN Murid Tahap 2 iaitu Tahun 4. 5 dan 6.0 DEFINISI Lawatan ini diadakan bertujuan untuk memberi kesedaran kepada murid-murid dan pengalaman baru kepada mereka mengenai kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara. 2. 3. 4. Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.

Jantan En. Sarimah bt. 6.0 CADANGAN PROGRAM Tarikh Masa : 10 September 2007 : 8. Norazuwani bt. Hj. Mohd Arif : Pn.0 BILANGAN PESERTA / GURU Seramai 40 orang murid akan mengikuti lawatan ini dengan kebenaran ibubapa / penjaga. Norazuwani bt. Faridah binti Majid : Pn. Mohd Arif : Pn. Majid : Pn. Noor Anita Ishak Pn. Ya 8. Hainin ( Guru Besar SKSB ) : En. Ya : Pn.5. Najmudin b. Hj. Suratman ( GPK Kokurikulum ) : Pn. Halimon b. Noor Anita Ishak : En.0 AJK INDUK Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Ajk : Tn. Seramai 5 orang guru akan mengawasi pelajar sepanjang program ini berjalan. Jantan .0 AJK KERJA Ketua Rombongan Fotografi Kuiz Kecemasan Makanan : Pn.00 pagi hingga 4. Zulkifli b. Najmudin b.00 petang : Sekitar kawasan Penjara Kajang Tempat Lawatan 7. Sarimah bt. Faridah bt.

40 pagi 9.30 pagi 8. Menonton Tayangan Video Rehat Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat dijatuhkan hukuman.00 tengah hari 2.00 pagi 10. bilik kurungan ) Makan tengah hari / solat Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang dikenakan 3.00 RM 1320.45 petang - Penyampaian cenderahati Bertolak balik ke Sungai Buloh Tiba di SKSB 10.1 10.00 PERBELANJAAN .2 Peruntukan Unit Kokurikulum Kutipan Murid ( RM 20.00 petang - Aktiviti Berkumpul di sekolah / pendaftaran Bersedia untuk bertolak ke Penjara Kajang Tiba di Penjara Kajang Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang bertugas.30 petang 4.00 X 40 orang ) Jumlah RM 520.30 pagi 1.00 pagi 10.0 TENTATIF PROGRAM Masa 7.0 PENDAPATAN / PERBELANJAAN PENDAPATAN 10.9.00 RM 800.00 pagi 8.00 petang 4.

1 11.3 10.00 11.6 10. sama ada kesilapan mereka sendiri ataupun kesalahan yang tidak disengajakan.00 RM 1320. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring.10.shirt Edaran Jumlah RM 350.7 Bayaran Pengangkutan Makanan ( RM 12 X 40 orang ) Cenderahati Penjara Topi dan T.00 RM 480. 1. dapat membuka minda murid disamping memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan insan-insan yang kurang bernasib baik.0 PENUTUP Diharap dengan menyertai lawatan ini. Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan.4 1.0 CADANGAN AKTIVITI 11.00 RM 400.2 11.00 RM RM 50. 12.3 Setiap pelajar akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempat-tempat yang dilawati.5 Surat Kebenaran Ibu bapa Surat Kebenaran Tempat Lawatan Surat Kebenaran Pelancongan .4 10.5 10.3 1.00 40.

Pihak tuan boleh membuat perubahan dan cadangan yang difikirkan bersesuaian. SELANGOR DARUL EHSAN No. 47000 SUNGAI BULOH. Adalah dimaklumkan sekolah kami berhasrat untuk mengadakan lawatan sambil belajar ke Penjara Kajang.00 petang : 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring : i) Memberi pengalaman baru mengenai corak kehidupan sebagai penghuni penjara. 3. Penjara Kajang. …/2 . : 03-61561669 No.Kami: SKSB01/06/10/001 ( ) Tarikh : 20 Jun 2007 Pengarah.00 pagi hingga 4. Di sini juga pihak kami akan sertakan tentatif lawatan yang kami cadangkan. Sehubungan dengan perkara di atas berikut adalah butiran lawatan : Tarikh Masa Bilangan Tujuan : 10 September 2007 : 8.my Tuan: Ruj. Tel. Memohon Kebenaran Mengadakan Lawatan Sambil Belajar Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk: 2. Fax :03-61571926 Email : sksbpej@tm. 4. Selangor Darul Ehsan Tuan.SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH. Segala jasa dan perhatian pihak tuan amat kami hargai. Kami amat berharap permohonan ini mendapat perhatian daripada pihak tuan.net.

………………………………. . ……………………………….Sekian. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh. ………………………………. (HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ) Guru Besar. terima kasih. Selangor.

K/P : _______________________ Tarikh : ________________________ Nama saksi No. Tel : ________________ Bahawa saya ibu bapa / penjaga yang bernama __________________________________ No.00 2. Saya juga telah memastikan bahawa anak jagaan saya faham bahawa setiap peraturan dan arahan yang diberikan oleh pihak sekolah dan guru pengiring hendaklah dipatuhi bagi memastikan keselamatan pelajar.00 pagi hingga 4. Tuan. Saya faham bahawa pihak sekolah telah pun memberikan segala penerangan dan akan mengambil langkah-langkah keselamatan dan pengawasan sepanjang kegiatan tersebut diadakan. Perakuan dibuat oleh. 47000 Selangor Darul Ehsan. K/P ________________________ memberi kebenaran kepada pelajar yang bernama ____________________________________ dari kelas ___________ menyertai aktiviti seperti butiran berikut : Aktiviti Tarikh Masa Tujuan Tempat Bayaran : Lawatan Sambil Belajar : 10 September 2007 : 8. Guru Besar. Saya bersetuju untuk memaklumkan kepada pihak sekolah sekiranya terdapat apaapa perubahan kesihatan atau keadaan fizikal anak jagaan saya sebelum tarikh aktiviti berkenaan. 4. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh. SURAT KEBENARAN PENJAGA / IBU BAPA No. Saya juga memberikan kebenaran kepada pihak sekolah atau wakilnya memberikan segala bentuk rawatan ke atas anak saya sekiranya diperlukan. K/P Tarikh : ______________________ : ______________________ : ______________________ .00 petang : Memberi pengalaman baru berkaitan dengan kehidupan seorang banduan. Nama : ________________________ No. : Penjara Kajang : RM 20. 3.………………………………. Kepada.

Sekian. Undang-Undang Pelancongan Sekolah 1957 – Surat Kebenaran Daripada Ibu Bapa Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuki. 3. Adalah disahkan bahawa pihak sekolah telah mendapat kebenaran daripada ibu bapa bagi membawa seramai 40 orang murid untuk mengikuti lawatan sambil belajar ke Penjara Kajang. Selangor pada 10 September 2007. Pejabat Pelajaran Daerah Gombak.Tuan: Ruj. 47000 SUNGAI BULOH.SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH. Taman Selayang Utama. : 03-61561669 No. Tingkat 3. . : 2Julai 2007 ) 2. Adalah dimaklumkan juga bahawa pihak sekolah telah memberi segala penerangan dan akan mengambil langkah keselamatan dan pengawasan kepada ibu bapa di sepanjang program ini. Tel. Kompleks Selayang Mall. (HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ) Guru Besar. Walau bagaimanapun pihak ibu bapa mengaku bahawa tidak akan mendakwa mana-mana pihak sekiranya berlaku perkara-perkara seperti kemalangan tau kecederaan ke atas anak jagaan mereka di sepanjang program tersebut. SELANGOR DARUL EHSAN No. Fax : 03-61571926 Email : sksbpej@tm. SELANGOR. Jalan SU 9.Kami: SKSB01/06/10/001 ( Tarikh Pegawai Pelajaran Daerah Gombak. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. 68100 Batu Caves. Tuan. terima kasih.my Ruj. Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh.net.

PERATURAN-PERATURAN PELANCONGAN SEKOLAH 1957 Borang-borang permohonan untuk perkara-perkara di atas hendaklah dibuat dalam 4 salinan ditambah dua salinan lagi bagi setiap negeri yang hendak dilawati atau dilalui dan disampaikan ke Pejabat Pelajaran Daerah Gombak tiga minggu sebelum tarikh melancong dalam negeri Selangor Darul Ehsan / 5 minggu sebelum tarikh perjalanan keluar negeri Selangor Darul Ehsan. NAJMUDIN B. 3. FARIDAH BINTI MAJID .Selangor. 5. JANTAN NO K/P 810824-03-5068 3. Jenis Kenderaan : BAS : SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI BULOH : HAJI ZULKIFLI BIN HAJI HAININ : PN. 2. NOOR ANITA BT. PN. ISHAK NO K/P 710420-08-6418 2. Nama Guru-Guru Yang Membantu : 1. YA NO K/P 760515-01-6856 6. MOHD ARIF NO K/P 760406-08-6134 4. PN. PN. Tujuan Lawatan : Memberi pendedahan kepada murid mengenai pengalaman hidup seseorang yang bergelar banduan. EN. Nama Sekolah Nama Guru Besar/Pengetua Nama Guru Yang Mengelolakan Pelancongan 4. NORAZUWANI BT. SARIMAH BT. 1.

2 Punca Pendapatan Lain : RM 520. Punca Pendapatan Wang 8.00 seorang X 40 orang 8. wang.00 Peruntukan Unit Kokurikulum Jumlah 9.7. Selangor. K/P 760406-08-6134 Umur 31 thn Nama dan Keterangan mereka yang diberi kuasa mengutip dan membelanjakan Alamat A-3-3 Kuarters Pendidikan Sungai Buloh. Tempat-Tempat Yang Dilawati Nama Tempat Dari : Tarikh Hingga 10/09/2007 Tiada Nama & Alamat Tempat Bermalam Penjara Kajang 10/09/2007 8. .00 RM 1320.1 Yuran daripada murid-murid seperti senarai ahli dalam borang ini : RM 20. Nama Pn Norazuwani bt Mohammad Arif Jawatan Guru No.00 RM 800. 47000 Sungai Buloh.

10.00 RM 12.1 Makanan/Minuman (sarapan pagi. makan tengah hari minum petang.2 Tambang Bas : RM 8.00 . Penyata Perbelanjaan Bagi Setiap Murid 10.00 Jumlah RM 20. makan malam) 10.

Sg Buloh 13 14 Muhd Syazwan b Abd Razak Ahmad Nujaid b Abdul Aziz . Kompleks Teratai. Krts. Damansara Damai. Sg Buloh 4-8 Pangsapuri Bunga Raya. Sg Buloh C-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 5 Kenanga A221 Aprt Saujana. Sg Buloh 4 Kenanga B-1-6 KIPM Sg Buloh. Hosp. Sg Buloh. Sg Buloh Lot 105 Kg Melayu. Sg 019-2264836 Buloh 4 Kenanga Lot 109 Kg Melayu Sg 019-2338139 Buloh 4 Kenanga Lot 79-8 Kg Melayu. Krts Hosp Sg Buloh. Sg 012-6917137 019-2811469 014-2374506 01238827374 01391716663 012-6516564 Buloh. Sg Buloh 142. Sg No Telefon 013-9806623 012-6504588 3 Muhd Ali Husseini b Shari 4 Mawar 019-9166827 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Nicol a/l Kanadasan Fadzil Dzil Iqram b Mohd Ismam Muhd Luqman Hakim b Halim Nordin Thenesh a/l Mutusamy Teguh Firdaus b Despazi Muhd Fikri b Jumri Muhd Aikal b Harun Muhd Hamizan b Ismail Muhd Emir Eizaz b Samsudin 4 Mawar 4 Mawar 012-2029498 0134849442 Buloh 4 Kenanga Lot 33B Kg Selamat. Sg Buloh 3F5 Krts Hosp. Petaling Jaya 5 Kenanga No 49A Kg Melayu Tambahan. Sb 013-6778057 Buloh 4 Kenanga 12 Kg Melayu Sg Buloh 4 Kekwa 4 Kekwa Lot 121-C Kg Melayu.6 Senarai Nama Peserta SENARAI NAMA MURID YANG AKAN MENGIKUTI LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG PADA 10 SEPTEMBER 2007 Bil 1 2 Nama Gobinat a/l Ramutthu Muhammad Zulhakim b Zulhelmi No S/B AF 96570 L 118388 AF 35641 L 143175 AE 86042 AF 03210 AF 90509 L 136639 AC 41796 L 099088 AF 89846 K 968009 AC 74226 AE 45086 Tahun 4 Mawar 4 Mawar Alamat 15 Jln D/C 3/11 Desa Coalfields.1.

Sg Buloh 22 Haiqal Qadrini bt Zainurin AE 45003 4 Mawar 23 Nur Adleena Zulaikha bt Zulkifle L 075062 4 Mawar Lot 84 Kg Melayu. Sg Buloh D-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh 24 Norsyafika bt Mohd Rosli K 968181 4 Kenanga Lot 128 Kg Melayu Sb Buloh 25 Siti Norhaziliana bt Salim AG 69011 AF 92802 4 Kenanga Lot 118. Sg Buloh 19 20 Farah Adlina Iwani bt Md Ghazali Aishah bt Aziz L 098132 AF 51973 4 Mawar 4 Mawar 18. Sg Buloh 18 Sharifah bt Ahmad Zainudin AF 32339 4 Mawar C-2-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh .Bil 15 16 Nama Salfiana bt Zainal Nur ‘Adilah bt AS Fathnur No S/B AF 93550 AF 90699 Tahun Alamat 4 Kenanga Lot 170 Kg Paya Jaras 4 Mawar Hilir. Sg Buloh No Telefon 0136644467 0166017443 0136402640 0163225318 0166517377 0136352809 0133619429 0192926958 0123050600 0361561658 0193042961 0193718581 0133702460 17 Nur Farahana bt Shukri AF 48718 4 Mawar B-3-2 KIP Sg Buloh. Sg Buloh Lot 125 Kg Melayu Sg Buloh 21 Shazza Nuralia bt Md Shukri L 038944 4 Mawar No 32A Jln 12 Tmn Desa Bkt Indah. Kg Melayu Sg Buloh 4 Kenanga Lot 24-1 Bkt Lagong. Sg Buloh B-4-4 KIP Sg Buloh. Kg Bahagia Bukit Lagong. Sg Buloh 26 Zuraini bt Junaidi 27 Nursyazwani bt Yusof K 992376 4 Kenanga No 1B Kg Sentosa.

Sg Buloh No 2. Sg Buloh Lot 10 Kg Paya Jaras Hilir. Sg Buloh 70A. Petaling Jaya JPN 7144 Rumah Guru SK Sg Buloh. Sg Buloh 4 Kenanga N0 1A Kg Melayu Sg Buloh 0122242908 0193101545 0172513415 29 Nurafizah Dini bt Hamid K 933576 30 Nurafizah bt Hamzah AG 85333 4 Kekwa B-3-9 Pangsapuri Danau Rebong. Sg Buloh No 49A Kg Melayu Tambahan. Sg Buloh Lot 71 Km 21 Kg Melaayu. Damansara Damai. Kg Sri Indah.28 Nor Atikah bt Sukahar AC 43222 4 Kenanga No 1290 Jln 1D/2 Bdr Baru Sg Buloh. Bt 13 ½ Kg Melayu Sg Buloh Lot 133 Kg Melayu. Sg Buloh No Telefon 0133497699 0136615816 0122576972 0165004743 0132085300 03-6141689 0122029498 0136906421 0391716663 0162040499 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Aisyah Sakinah bt Shahrin Nurul Izanah bt Ilyas Siti Aisyah bt zulkifli Nor Hasrina Syafiqah bt Hashim Nur Suriana bt Shahrizan Iman bt Zulhairi Nurfarahadiba bt Rahmat Khairunnisa bt Abdul Razak Khuqmarisha bt Rahamat 5 Mawar 5 Mawar 5 Kenanga 5 Kenanga 4 Mawar 4 Mawar 4 Kekwa 4 Anggerik 4 Anggerik . Sg Buloh Lot 115-F Kg Melayu. Sg Buloh No 18A Kd Melayu Sri Tambahan . Sg Buloh Bil 31 Nama Wan Noor Aliyah bt Mohd Noor No S/B AC 22201 A 094143 K 931360 K 830922 K 874858 L 098143 L 022357 L 034899 L 099063 L 098010 Tahun 5 Mawar Alamat B-110 Aprt Impian.

1 Aturcara lawatan Masa 7.30 pagi 1. Menonton Tayangan Video Rehat Melawat sekitar kawasan penjara ( tempat dijatuhkan hukuman.00 petang Aktiviti Berkumpul di sekolah / pendaftaran Bersedia untuk bertolak ke Penjara Kajang Tiba di Penjara Kajang Diberi taklimat ringkas oleh Pegawai yang bertugas.40 pagi 9.00 tengah hari 2.0 Aktiviti Semasa Lawatan 2.00 pagi 8. bilik kurungan ) Makan tengah hari / solat Sesi Motivasi oleh penghuni penjara yang bakal .00 pagi 10.2.00 pagi 10.30 pagi 8.

Mereka akan ditayangkan sejarah penubuhan. ii) Menonton Tayangan Aktiviti menonton tayangan murid dingatkan supaya tidak membuat bising. membuat catatan. menghayati dan membuat catatan perkara-perkara penting. mematuhi peraturan penjara dan tidak lupa menjaga barangan peribadi supaya tidak tertinggal.00 petang 4. tempat hukuman gantung dijalankan dan aktiviti-aktiviti yang dijalani oleh pelatih penjara yang bakal keluar. Tidak lupa guru memberi peringatan beberapa perkara penting semasa lawatan seperti menjaga tingkahlaku. iii) Melawat Sekitar Kawasan Penjara Murid-murid akan dibawa melawat kawasan sekitar kawasan penjara.45 petang Penyampaian cenderahati Bertolak balik ke Sungai Buloh Tiba di SKSB 2. aktivitiaktiviti yang dijalankan di penjara.30 petang 4.2 Keterangan Aturcara Lawatan i) Pendaftaran Guru memberi penerangan mengenai aturcara sepanjang lawatan. iv) Sesi Motivasi . Seperti bilik tahanan.keluar setelah hampir tamat tempoh tahan yang dikenakan 3.

1 Pelapor Pengajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG 1. 3. .1 Pendedahan kepada murid mengenai aktiviti yang dijalankan oleh warga penjara sepanjang mereka berada di dalam tahanan. Keperitan mereka menghadapi hukuman.Mereka juga diberi peluang mendengar sendiri luahan rasa penghuni penjara sepanjang mereka menjalani tahanan.2 Memberi pengalaman baru dan melihat sendiri kehidupan warga penjara dengan lebih dekat lagi. 1. dapat memberi pengajaran kepada murid-murid. Tujuan 1.0 Aktiviti Selepas Lawatan 3.

00 RM RM 50.00 RM 1320.2 Menggalakkan dan mewujudkan keinsafan dalam diri murid untuk berkelakuan baik dan menjalankan kehidupan seperti orang biasa serta bebas melakukan aktiviti dan menikmati kehidupan yang aman.6 4. Sarimah bt.00 : Pn.7 Bayaran Pengangkutan Makanan ( RM 12 X 40 orang ) Cenderahati Penjara Fail Edaran Jumlah RM 350.00 RM 480.1 Memberi peluang kepada murid untuk melihat dengan lebih dekat lagi corak kehidupan sebenar sebagai penghuni penjara. Najmudin b. Jantan .00 40.00 RM 1320. Mohd Arif : Pn.2 Peruntukan Unit Kokurikulum Kutipan Murid ( RM 20. 2.3 Memberi kesedaran kepada murid tentang tingginya komitmen dan inspirasi negara bagi membangunkan modal insan yang berkualiti dan bebas daripada masalah sosial.1 4. Objektif 2. Noor Anita Ishak : En.00 RM 520. Majid : Pn. Faridah bt.3 4. Ajk Keselamatan Ketua Rombongan Fotografi Kuiz Kecemasan Makanan Kewangan PENDAPATAN 4.5 4.00 RM 800.00 RM 400. Norazuwani bt. Ya : Pn.4 4. 2.00 X 40 orang ) Jumlah PERBELANJAAN 4.1.

yang lebih 7. Secara tidak langsung memberi kesedaran kepada murid untuk tidak melakukan kesalahan di sisi undang-undang kerana hukuman yang dikenakan setimpal dengan kesalahan yang dilakukan. Pengalaman sehari berada di penjara banyak memberi pengajaran kepada murid-murid apa yang mereka lihat pada hari itu mungkin berguna pada masa akan dating untuk menjadi insan menghargai usia muda dengan aktiviti yang lebih berfaedah. Rumusan Secara keseluruhan lawatan ini banyak memberi peluang kepada murid-murid melihat sendiri kehidupan sebenar seorang banduan semasa tahanan. 6. Lembaran kerja akan dikumpul semula setelah program selesai untuk disemak dan dinilai oleh guru pengiring. Aktiviti Sepanjang lawatan sehari ke Penjara Kajang setiap murid akan diberi lembaran kerja bagi menjawab soalan-soalan yang berkaitan dengan lawatan dan tempattempat yang dilawati. Jawapan kepada soalan berkenaan berkisar kepada tempat yang mereka lawat.5. Cadangan . Secara tidak langsung murid perlu memberi tumpuan dan pemerhatian semasa mereka melawat sekitar penjara. Seramai 10 orang murid yang dapat menjawab dengan memuaskan akan dipilih untuk menerima cenderahati yang disediakan. Lembaran kerja ini juga akan digunakan oleh murid untuk membuat laporan selepas daripada lawatan.

Seharusnya. Zakaria Nur Amaliana bt. Amran : i) ii) iii) Ahmad Ashraf b. 3. Hakimi : Nur Aina Fatini bt. Pihak penjara juga mungkin boleh mengadakan ceramah atau pameran ke sekolah untuk memberi kesedaran di kalangan muridmurid.2 Pelapor Pelajar LAPORAN LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE PENJARA KAJANG Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Akj : Nurul Shazleen bt. kita sebagai guru perlu mengadakan lawatan sebegini memandangkan masalah keruntuhan akhlak di kalangan murid amat membimbang semua pihak. Mohd Shamsuddin Erin Jazlina bt.Saya sebagai seorang guru yang membuat lawatan ini rasa amat bertuah kerana dapat berpeluang menjejaki kaki ke penjara. Azlan : Mohd Fahrul b. Azaman : Nur Fia Erieka bt. Kamaluddin . Bukan semua orang berpeluang seperti ini.

. kami menjadi insaf dan berazam untuk menjadi insan yang baik serta dapat menjalani kehidupan yang bebas dan aman. Tidur tidak beralas. seramai 40 orang murid Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh telah mengikuti lawatan yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan Moral dan Panitia Pendidikan Islam ke Penjara Kajang. Kami berasa sungguh gerun apabia melihat sendiri tempat dijatuhkan hukuman dan bilik-bilik kurungan. adalah aktiviti yang ditunggu-tunggu oleh setiap peserta lawatan iaitu melawat sekitar kawasan penjara. kami menonton tayangan video yang mengisahkan sejarah tentang penubuhan.00 petang. iaitu selepas selesai menjamah makanan tengah hari dan mendirikan solat. malam bertemankan nyamuk dan berselimutkan kesejukan malam yang menggigit tulang penghuni. Kira-kira jam 2.Pada 10 September 2007. tempat hukuman gantung. Selepas diberi taklimat ringkas oleh beliau. Tujuan lawatan ini adalah untuk menambahkan pengetahuan dan memberikan kesedaran sivik kepada para peserta mengenai kehidupan penghuni di penjara. tempat-tempat khas seperti bilik kurungan. akhirnya kami tiba di tempat yang dituju. Bukan itu sahaja. kami disambut oleh pegawai yang bertugas. Kemudian. kami dibenarkan berehat selama setengah jam sebelum memulakan aktiviti seterusnya. Aktiviti seterusnya. Setelah hampir satu jam berada di dalam bas berhawa dingin. kami mendengar motivasi yang diberikan oleh penghuni penjara yang bakal keluar setelah hampir tamat tempoh tahanan yang dikenakan.15 pagi. Rombongan yang dipimpin oleh 5 orang guru ini bertolak meninggalkan sekolah kira-kira pada pukul 8. kami juga dinasihatkan supaya menjauhi sebarang jenayah. dan banyak lagi. Sedikit sebanyak. Bilik-bilik ini tak ubah seperti sangkar sempit dan amat tidak selesa. Apabila kami sampai di sana.

Kuala Lumpur. Kuala Lumpur. bertamadun dan berilmu. Longman Malaysia. Prof. Dr. Kami berasa puas dan yakin pengetahuan yang kami peroleh dapat dimanfaatkan dalam pembelajaran di kelas. 15 SEPTEMBER 2007 ( NUR AINA FATINI BINTI AZAMAN ) Setiausaha. Rujukan Abdul Jalil Ali ( 2002 ). Laporan disediakan oleh. Dewan Siswa. amat berfaedah walaupun lawatan ini cuma sehari. Dr. Bhd. John Arul Phillips (2007). Kami juga berharap supaya pada tahun yang akan dating. Prof. Ansory Ahmad. HBME 1203 Pendidikan Moral Tahun 1. mahupun dalam menjalani kehidupan seharian. Kami juga akan kongsi pengalaman yang berguna ini dengan rakan-rakan lain yang tidak berpeluang mengikuti lawatan. Kami menerima cenderahati daripada pihak Penjara Kajang untuk dijadikan sebagai kenang-kenangan. Dr. Sesuai dengan harapan Perdana Menteri kita ingin melahiran generasi yang berakhlak.Akhirnya. Lawatan sambil belajar ini. Lawatan Ke Penjara Kajang. Open University Malaysia. Kami dimaklumkan oleh pegawai terbabit. Penerbit Francaisi Media Netwaork Sdn. masa untuk pulang pun telah tiba. Sebelum bertolak. Mansoor Fadzil. . Ee Ah Meng ( 1988 ). cenderahati ini merupakan hasil kerja tangan penghuni penjara. bilangan penghuni di penjara akan semakin berkurangan. UNITEM Sdn. Prof. Pendidikan Moral Untuk Bakal Guru. Kuala Lumpur. Bhd.

Salleh Long (2006). Old.karangkraf. 2006 Selangor. Pendidikan Bil. Sumber Internet : http : //www. Widad Publication Sdn.my .com. Bhd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful