HBAE 1403 : MENGGAMBAR_____________________________________________________________________________________________________________________

1.0

PENGENALAN KOLAJ

Kolaj bermaksud potong, koyak, gunting dan tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan. Dalam perkataan Perancis ia bermaksud gam. Kerja-kerja dibuat dengan menampal cebisan kertas-kertas, kain atau bahan lain di atas permukaan dua dimensi. Kolaj ialah suatu hasil kerja seni yang mengandungi sebahagian imej seperti gambar foto dari cetakan majalah disusun dan ditindih. Ia merupakan teknik cantuman potongan gambar menjadi satu komposisi. Kolaj juga bermaksud menghasilkan satu komposisi artistik daripada imej atau gambar yang berlainan, latarbelakang yang berlainan dan daripada berbagai warna dan corak. Kolaj juga digunakan sebagai teknik dalam menggambar foto, keratan akhbar atau mana-mana bahan berbentuk dua dimensi dilekat dan disatukan di atas permukaan. Ia juga merupakan teknik di mana imej bergambar atau corak berjalinan dihasilkan secara superimpose di antara satu sama lain.

2.0

ALAT DAN BAHAN Apabila murid mula menggunakan gunting untuk menghasilkan kolaj, mereka selalu memotong objek atau imej dari majalah berwarna lalu menampalnya di atas kertas. Ini adalah kolaj yang paling mudah walaupun susunannya tidaV diambilkira. Kebanyakan kolaj mempunyai tema tersendiri untuk menampakkan idea atau gambaran yang lebih jelas lagi apabila terpandang sesuatu hasil kerja kolaj itu. Tema boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian guru atau murid. Pengenalan menggunakan fabrik dalam kolaj kepada muridmurid adalah supaya mereka peka terhadap berbagai jenis permukaan dan jalinan yang ada pada bahan tersebut. Terdapat dua cara menggunakan fabrik dalam kolaj iaitu secara menampal atau menjahit di atas sesuatu permukaan. Projek secara berkumpulan dalam menghasilkan sesuatu tema adalah lebih cepat dijalankan daripada individu. Bahan latar yang paling sesuai ialah seperti kain kanvas yang kasar supaya dapat menahan berat kolaj di atasnya. Berat kertas dan fabrik adalah berbeza. Lebihan kain perca boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai menjahit pakaian. la tidak memerlukan budget yang besar. Permukaannya lembut dan sesuai digunakan untuk murid-murid di sekolah rendah. Kain perca boleh digunting, dipotong, diguiung, ditindih atau dilipat semasa proses menampal keatas permukaan. Setelah ditampal, kesan-kesan jalinan dan kesan permukaan tidak rata ke atas kolaj akan kelihatan menghasilkan satu kelainan. . 5agai jenis tali terdapat di pasaran dan penggunaannya di dalam kolaj perlu

bahan dan media. Lekatkan gambar-gambar dari majalah. tajuk 2) Sediakan alat bahan seperti racik/ koyak/ gunting bahan 3) Dapatkan bahan pelbagai warna untuk timbulkan kesan jalinan. 3. Mulakan dengan tajuk autobiografi termasuk memori semasa kecil. Penggunaan bahantara yang bersesuaian dengan tema atau tajuk catan juga perlu diambil kira apabila menjalani proses kolaj. Berikut ialah contoh teknik yang paling mudah bagaimana seseorang itu boleh menghasilkan sebuah kolaj: 1) Fikirkan tema.0 TEKNIK Dalam menghasilkan sebuah kolaj. persepsi diri sekarang. Guru harus menyesuaikan jenis dan teknik kolaj yang hendak dijalankan mengikut tahap kecerdasan murid iaitu dari darjah satu hingga ke darjah enam. cat. wama air. Tidak semua bahan yang digunakan dalam tghasilkan kolaj sesuai dengan satu jenis pelekat sahaja. Perlu diingat juga tidak semua jenis dan teknik kolaj sesuai dijalankan pada murid tersebut. Mereka mula meneroka dan guru mengambil peluang untuk bertanya. Murid-murid pada tahap tersebut perlu didedahkan dengan berbagai jenis dan teknik menghasilkan kolaj supaya dapat gambaran sebenar tentang apa itu kolaj. kontra 4) Sapukan gam pada permukaan latar 5) Gamkan bahan-bahan yang disediakan Aktiviti kolaj amat sesuai dijalankan sebagai salah satu kegiatan menggambar terutama di peringkat sekolah rendah. harmoni. wama pensel. lukis. Mereka juga boleh mengaitkan pengalaman lalu dengar. dan harapan untuk masa depan. Gunakan kolaj tersebut sebagai rujukan untuk imaginasi yang kreatif. seseorang perlu menggunakan idea dan kreativiti tersendiri untuk mendapatkan hasil kerja yang cantik dan bermutu. Di bawah ini disenaraikan berbagai jenis teknik kolaj yang boleh diaplikasikan kepada murid: . Gunakan krayon. dakwat dan apa sahaja yang disukai. boleh bercerita. Mereka boleb menjadi pencipta. menjadi pelukis apabila berhadapan dengan berbagai alat.HBAE 1403 : MENGGAMBAR_____________________________________________________________________________________________________________________ suaikan dengan jenis pelekat. atau gunakan objek sebenar jika tidak terlalu besar. Tidak ada betul atau salah cara meletakkan atau melekatkan objek tersebut. benda-benda yang mereka lihat sekarang.

Aspek yang saya kaji pula meliputi eksplorasi dan aplikasi alat. Di awal permulaan dalam penghasilan projek ini. saya dikehendaki menghasilkan satu kajian folio dan projek. Setelah menjalankan .HBAE 1403 : MENGGAMBAR_____________________________________________________________________________________________________________________ • • • • • • • • • • Teknik potong kertas dan fabrik Teknik koyak kertas dan fabrik Teknik menggunakan berbagai jenis kertas yang berjalinan Teknik media campuran Teknik kertas tisu Teknik tisu dan kertas buangan Teknik catan dalam kolaj Teknik percikan dalam kolaj Teknik span dalam kolaj Teknik 'skraping' dalam kolaj REFLEKSI Untuk semester ini. Sebelum memulakan projek ini kami telah mendapat pendedahan awal dari pensyarah seni Puan Azizah Sulaiman supaya projek yang di hasilkan adalah berkualiti dan menepati kehendak sukatan pelajaran. saya telah menerima satu tugasan projek berkaitan kolaj yang juga merupakan kesinambungan dengan subjek ini. Ini merupakan kali pertama bagi saya dalam penghasilan folio berkaitan kolaj. Di dalam kelas ini kami telah ditekankan mengenai pengetahuan tentang bidang ini yang amat penting sebagai persediaan untuk mengajar di masa hadapan. saya telah membuat pengumpulan bahan dan maklumat dari internet dan buku rujukan seni. Saya telah menjalankan kajian dan penerokaan mengenai kolaj. Kelas ini telah sedikit sebanyak membuka ruang kepada saya untuk mengenali dan mendalami bidang seni menggambar sambil di bimbing oleh pensyarah yang berpengalaman. saya telah didedahkan dengan subjek Menggambar. Sekitar pertengahan semester ini. Puan Azizah Sulaiman. media dan teknik dalam penghasilan.

RUJUKAN Raja Baharuddin Raja Hussain. dari persepsi saya. (1997). Pendidikan Seni Untuk Maktab dan .HBAE 1403 : MENGGAMBAR_____________________________________________________________________________________________________________________ pengumpulan maklumat dari pelbagai sumber. Syed Rukaidar Syed Isa Al-Idroes. Kumpulan Budiman. Selain itu. Nasir Ibrahim & Iberahim Hassan (2003). saya juga ingin berterima kasih kepada rakan-rakan sekelas yang banyak memberi dorongan kepada saya. Panorama Teks Pendidikan Seni. Saya begitu bersyukur kepada Ilahi kerana dapat menyiapkan projek ini dalam masa yang ditetapkan. Md. Kesimpulannya. Subang Jaya: Pan Asia. Saya ingin berterima kasih kepada semua pensyarah seni yang terlibat secara langsung dan tidak langsung. (2001). M. Tugasan ini memberi satu pengalaman unik dan membuka minda saya dalam mengenal makna seni. Ianya benar-benar menguji kemahiran dan kesabaran yang saya perolehi semasa dari semester pertama hingga sekarang. saya memulakan sesi penghasilan. Mazlan. Kuala Lumpur. Sesi ini berjalan dengan lancar sekali. Mat Aris Suradi. kerana banyak membantu dan membimbing saya semasa proses penghasilan imitasi ini. saya beranggapan bahawa tugasan projek yang di berikan kali ini adalah begitu menarik dan mencabar sekali. Pendidikan Seni Visual: Prinsip Pendidikan Seni.

HBAE 1403 : MENGGAMBAR_____________________________________________________________________________________________________________________ Universiti.PTS Publication & Distributors. Rousliluddin et.al. Selangor Darul Ehsan: Meteor Doc. En. HBAE1103 Pengenalan Pendidikan Seni Visual.Sdn.Bhd. .(2007).