P. 1
Soalan Moral Tahun 5

Soalan Moral Tahun 5

|Views: 5,625|Likes:
Published by putrasm

More info:

Published by: putrasm on Sep 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

iii. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15.Membuang sampah merata-rata. C Mengawal pergerakan rakan sekelas. membuang 13.ii dan iii C D i.Dokumentari. apa salahnya. ii. Antara berikut. ii dan iii ii. B beribadah. B Menegur budak tersebut.ii dan iii C D i. A i dan ii B i. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu. ii. iii dan iv ii. iii dan iv 16. Berdasarkan gambar di atas. B Menjaga kelas dan membantu guru. 12. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya. i. D Pelajaran akan merosot. C Menggelengkan kepala.Majalah berkaitan dengan pelajaran. A i dan ii B i.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih. B Kamu pergilah ajak orang lain.Fiksyen Sains. iii dan iv . 11. iv. Rokok merbahayakan kesihatan.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas.Menegur rakan yang sampah merata-rata. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas.Menutup aurat. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran. 10.Komik iv. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh. B Sekolah menjadi tidak terurus.Duduk dengan sopan. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin. ii.Tidak menjalankan kelas.Menganggalkan kasut. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i. D Turut mengganggu jemaah lain. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i. D berbual-bual. iii. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran. 14. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. ii dan iv ii.9. Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. D Memerhati aktiviti guru. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i. iv. iii.

Berdiam diri sahaja.ii dan iii C D i. C Mak cik berjalan terlalu lambat. kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan. Berdasarkan gambar di atas. D Berkeyakinan tinggi. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini. D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain. B Tolong menolong. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun. iv. iii dan iv 20. (20 Markah) . B mejaga maruah diri. C supaya orang takut kepada kita. A i dan ii B i. ii.Nafikan tuduhan tersebut. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut. iii. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i. iii dan iv ii. dan 18 berdasarkan gambar di 19.Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan. C Berdedikasi. D Mak cik dari mana? 18. 17. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut.Soalan 17 bawah.Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan.

Dia jarang 7.BAHAGIAN B Jawab semua soalan. 3. Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya. Tandakan ( ¥ dilakukan. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya. 8. A. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. 9. dan bapanya. 5. 10. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. (10 Markah) . Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. 2. Dia hanya menonton televisyen sahaja. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. 6. Min menghormati ibu menyusahkan mereka. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja. Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. 4. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1.

mereka akan menyambut ________________________________________. Selain perayaan tersebut. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut. 3. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Jika ingin bertanya sesuatu. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. (20 Markah) . Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan.B. 2. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. Setelah sebulan berpuasa. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->