P. 1
Soalan Moral Tahun 5

Soalan Moral Tahun 5

|Views: 5,640|Likes:
Published by putrasm

More info:

Published by: putrasm on Sep 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

ii dan iii C D i. A i dan ii B i. membuang 13. iii. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita. iii. B Kamu pergilah ajak orang lain. iv. A i dan ii B i.Komik iv. iv. ii. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran. Berdasarkan gambar di atas.Fiksyen Sains. ii. B Sekolah menjadi tidak terurus. ii dan iii ii.Dokumentari. 10. apa salahnya. i. iii dan iv . Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. D berbual-bual. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i.Menganggalkan kasut.Majalah berkaitan dengan pelajaran.Duduk dengan sopan. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i. D Memerhati aktiviti guru. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i. D Turut mengganggu jemaah lain. ii. iii dan iv 16. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. B Menjaga kelas dan membantu guru. iii dan iv ii.Menutup aurat.Tidak menjalankan kelas. 11.Menegur rakan yang sampah merata-rata. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh. iii. C Menggelengkan kepala. 12. 14. B Menegur budak tersebut.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih. C Mengawal pergerakan rakan sekelas. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas. B beribadah. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu.9. ii dan iv ii. D Pelajaran akan merosot.Membuang sampah merata-rata. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya. Rokok merbahayakan kesihatan. Antara berikut. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15.ii dan iii C D i.

D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain. kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan. iv. (20 Markah) .Berdiam diri sahaja. A i dan ii B i. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun.Nafikan tuduhan tersebut. C Mak cik berjalan terlalu lambat.Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan. B mejaga maruah diri. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini. D Berkeyakinan tinggi.Soalan 17 bawah. 17. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i. ii.Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan. dan 18 berdasarkan gambar di 19. iii dan iv 20. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut. iii dan iv ii. Berdasarkan gambar di atas. B Tolong menolong. D Mak cik dari mana? 18. C supaya orang takut kepada kita. iii. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut. C Berdedikasi.ii dan iii C D i.

dan bapanya. Min menghormati ibu menyusahkan mereka. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. 10. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. A. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1. Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. Dia jarang 7. Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja. 8. 4. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya. 5. 3. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. (10 Markah) . Dia hanya menonton televisyen sahaja. 6. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. Tandakan ( ¥ dilakukan. 2. 9.BAHAGIAN B Jawab semua soalan.

Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. Setelah sebulan berpuasa. 2. mereka akan menyambut ________________________________________. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan. 3. tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing. Jika ingin bertanya sesuatu. (20 Markah) . Selain perayaan tersebut.B.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->