BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

Berdasarkan gambar di atas. i. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. D berbual-bual. C Menggelengkan kepala. 11. ii dan iii ii. iii dan iv ii. iii. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15. iii dan iv . D Pelajaran akan merosot. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya. ii. membuang 13. iv. 12.Tidak menjalankan kelas. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih.Komik iv. ii. apa salahnya. B Sekolah menjadi tidak terurus.Menganggalkan kasut. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin. D Memerhati aktiviti guru. A i dan ii B i. B Kamu pergilah ajak orang lain. Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. C Mengawal pergerakan rakan sekelas.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas.Duduk dengan sopan. iii.ii dan iii C D i. iv. Antara berikut.Membuang sampah merata-rata.ii dan iii C D i.9.Fiksyen Sains. iii dan iv 16. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan.Menutup aurat. B beribadah.Menegur rakan yang sampah merata-rata. B Menjaga kelas dan membantu guru. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita. A i dan ii B i. B Menegur budak tersebut. Rokok merbahayakan kesihatan. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i.Dokumentari.Majalah berkaitan dengan pelajaran. 14. iii. ii. D Turut mengganggu jemaah lain. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran. 10. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i. ii dan iv ii.

Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan. dan 18 berdasarkan gambar di 19. 17. D Berkeyakinan tinggi. A i dan ii B i. D Mak cik dari mana? 18. iii dan iv 20. iv. Berdasarkan gambar di atas. (20 Markah) .Nafikan tuduhan tersebut. iii. iii dan iv ii. B Tolong menolong. C Mak cik berjalan terlalu lambat. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini. B mejaga maruah diri. kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan.Berdiam diri sahaja. C Berdedikasi. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun. ii. C supaya orang takut kepada kita.Soalan 17 bawah.ii dan iii C D i. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i. D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain.Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan.

9. 5. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. A. Dia hanya menonton televisyen sahaja. Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. (10 Markah) . Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. dan bapanya. Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. 10. 8. Dia jarang 7. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya. 3. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. Min menghormati ibu menyusahkan mereka. 4. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya. Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. 6. 2. Tandakan ( ¥ dilakukan. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1.BAHAGIAN B Jawab semua soalan.

2. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan.B. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. Setelah sebulan berpuasa. Selain perayaan tersebut. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. (20 Markah) . Jika ingin bertanya sesuatu. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. 3. mereka akan menyambut ________________________________________. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing.