BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

B Menegur budak tersebut. 12. C Mengawal pergerakan rakan sekelas. D berbual-bual. 11.Membuang sampah merata-rata. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. iii dan iv ii. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i.Duduk dengan sopan. A i dan ii B i. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran.ii dan iii C D i. D Pelajaran akan merosot. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita. D Turut mengganggu jemaah lain. iii. B Menjaga kelas dan membantu guru. B Sekolah menjadi tidak terurus. iv. iii dan iv 16. 10. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15.9.Komik iv. ii.Menganggalkan kasut. iii. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas. 14. Antara berikut. Berdasarkan gambar di atas. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh.Fiksyen Sains. apa salahnya. C Menggelengkan kepala.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih.Dokumentari. ii. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin.Tidak menjalankan kelas.Menutup aurat. B Kamu pergilah ajak orang lain. ii dan iv ii. ii dan iii ii. iii. A i dan ii B i. iv.Menegur rakan yang sampah merata-rata.Majalah berkaitan dengan pelajaran. ii. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. i. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya. membuang 13. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. D Memerhati aktiviti guru. B beribadah.ii dan iii C D i. iii dan iv . Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. Rokok merbahayakan kesihatan.

Nafikan tuduhan tersebut. Berdasarkan gambar di atas. 17. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut. D Berkeyakinan tinggi. C supaya orang takut kepada kita. (20 Markah) . C Berdedikasi. dan 18 berdasarkan gambar di 19.Berdiam diri sahaja. B mejaga maruah diri. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini. A i dan ii B i. D Mak cik dari mana? 18.Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan.Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan.Soalan 17 bawah. iv. iii. iii dan iv 20. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun. ii. kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan.ii dan iii C D i. C Mak cik berjalan terlalu lambat. D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i. B Tolong menolong. iii dan iv ii.

Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. 5. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. (10 Markah) . 2. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. dan bapanya. Tandakan ( ¥ dilakukan. 4. 6. 10. 3. 9. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya. Dia jarang 7. Dia hanya menonton televisyen sahaja. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1. Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. A. Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. Min menghormati ibu menyusahkan mereka.BAHAGIAN B Jawab semua soalan. 8.

tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing.B. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan. 3. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut. (20 Markah) . 2. Selain perayaan tersebut. Jika ingin bertanya sesuatu. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. Setelah sebulan berpuasa. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. mereka akan menyambut ________________________________________. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful