BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

Menutup aurat. 14. ii. B Menjaga kelas dan membantu guru. iii dan iv ii.Komik iv. C Mengawal pergerakan rakan sekelas.Membuang sampah merata-rata. membuang 13. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15. B Menegur budak tersebut. D Pelajaran akan merosot. D Turut mengganggu jemaah lain. ii. iii. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i.Menganggalkan kasut. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran. Berdasarkan gambar di atas. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh. D Memerhati aktiviti guru. 12. A i dan ii B i. ii. C Menggelengkan kepala. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya.Duduk dengan sopan.Fiksyen Sains.Tidak menjalankan kelas. ii dan iii ii. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita.Majalah berkaitan dengan pelajaran. B Sekolah menjadi tidak terurus. Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. ii dan iv ii. iii. B Kamu pergilah ajak orang lain. D berbual-bual.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i. i. 10. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. iii.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin. iv. apa salahnya. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. iv. 11. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran. Rokok merbahayakan kesihatan. iii dan iv 16.9. iii dan iv .ii dan iii C D i.ii dan iii C D i. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. Antara berikut.Dokumentari.Menegur rakan yang sampah merata-rata. B beribadah. A i dan ii B i.

B mejaga maruah diri. C Berdedikasi. iii dan iv ii.Nafikan tuduhan tersebut. (20 Markah) .ii dan iii C D i. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini.Soalan 17 bawah. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut. kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan.Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan. 17. iii dan iv 20. dan 18 berdasarkan gambar di 19.Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan. C supaya orang takut kepada kita. Berdasarkan gambar di atas.Berdiam diri sahaja. D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i. D Mak cik dari mana? 18. ii. iii. iv. C Mak cik berjalan terlalu lambat. B Tolong menolong. A i dan ii B i. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun. D Berkeyakinan tinggi.

Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya. A. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1. 9. 10. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja.BAHAGIAN B Jawab semua soalan. 3. 8. 4. 2. 5. Tandakan ( ¥ dilakukan. (10 Markah) . Dia hanya menonton televisyen sahaja. Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. Dia jarang 7. Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. Min menghormati ibu menyusahkan mereka. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. 6. dan bapanya.

2. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. Setelah sebulan berpuasa. 3. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing. Selain perayaan tersebut. mereka akan menyambut ________________________________________. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan.B. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. Jika ingin bertanya sesuatu. (20 Markah) . Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful