BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

D berbual-bual.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas. Rokok merbahayakan kesihatan. B Sekolah menjadi tidak terurus. C Mengawal pergerakan rakan sekelas. iii. D Turut mengganggu jemaah lain. B beribadah. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15. iii dan iv .Membuang sampah merata-rata. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i. iii dan iv ii. ii.ii dan iii C D i. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i. 10.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih. ii dan iv ii. membuang 13. D Pelajaran akan merosot.Fiksyen Sains. iii.Menegur rakan yang sampah merata-rata. B Kamu pergilah ajak orang lain. D Memerhati aktiviti guru.Komik iv.Majalah berkaitan dengan pelajaran. ii.Dokumentari. A i dan ii B i. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i. Antara berikut. B Menegur budak tersebut. iii. ii. A i dan ii B i. iv. 11. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu. i.Menganggalkan kasut. C Menggelengkan kepala. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran. iii dan iv 16.ii dan iii C D i. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. B Menjaga kelas dan membantu guru.Tidak menjalankan kelas. iv.Menutup aurat. ii dan iii ii. 12. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita. 14. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh. Berdasarkan gambar di atas. apa salahnya.Duduk dengan sopan. Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya.9.

iii dan iv ii. A i dan ii B i. B mejaga maruah diri. D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain.Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan.Berdiam diri sahaja. 17. iv. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun. kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan.ii dan iii C D i. D Mak cik dari mana? 18. C Mak cik berjalan terlalu lambat. iii dan iv 20.Nafikan tuduhan tersebut. (20 Markah) .Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan. iii. dan 18 berdasarkan gambar di 19. C supaya orang takut kepada kita. ii. Berdasarkan gambar di atas. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini. B Tolong menolong. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i.Soalan 17 bawah. C Berdedikasi. D Berkeyakinan tinggi. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut.

Dia jarang 7. A. 10. (10 Markah) . Tandakan ( ¥ dilakukan. Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. 4. Min menghormati ibu menyusahkan mereka. 2. 5. Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. dan bapanya. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja. Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. 9. 6.BAHAGIAN B Jawab semua soalan. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1. 3. Dia hanya menonton televisyen sahaja. Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya. 8. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya.

tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. Selain perayaan tersebut. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing. Jika ingin bertanya sesuatu. 2. Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. mereka akan menyambut ________________________________________. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut. Setelah sebulan berpuasa.B. 3. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. (20 Markah) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful