BAHAGIAN A Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang tepat dan betul sahaja.

Soalan 1 berdasarkan pernyataan di bawah -Tidak makan daging lembu -Berpuasa -Mengikat pokok pisang semasa majlis keagamaan 1. Pernyataan di atas merujuk kepada agama A Islam B Hindu 2. C D Kristian Buddha 5. Pada pendapat kamu, apakah cara yang paling sesuai untuk memupuk rakyat mencintai kebersihan? A Mengadakan aktiviti gotong-royong. B Meletakkan kemera litar tertutup untuk memantau pergerakan. C Mengadakan kempen menjaga alam sekitar dan member kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan. D Menggalakkan sampah. 6. murid-murid mengutip

Mendengar khutbah di ________ pada hari Ahad adalah amalan agama tersebut. A Masjid B Wat C D Kuil Gereja

Bagaimanakah cara seorang menghargai ibu bapanya? A Menceritakan kebaikan kepada rakan-rakan. ibu

anak bapa untuk dalam

3.

Mengapakah harta benda sekolah harus dijaga dengan baik? A Murid-murid tidak akan dapat belajar dengan baik tanpanya. B Murid-murid tidak akan kejayaan tanpanya. C Menjaga imej pihak sekolah. D Mengelakkan daripada kerosakan dan menambahkan perbelanjaan untuk memperbaikinya. memperoleh 7.

B Menyanyikan lagu menggembirakan hati ibu bapa. C Mendapatkan peperiksaan. kejayaan

D Berkelah bersama-sama keluarga. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing? A Rumah tangga menjadi porak peranda. B Hidup dalam keadaan bahagia. C Hidup dalam kesederhanaan. D Hidup dalam keadaan berduka. 8. Ibu bapa merupakan orang yang amat penting bagi kita. Di bawah ialah cara kita menghormati ibu bapa, kecuali A memberitahu mereka apabila kita keluar dari rumah. B memaklumkan kepada mereka aktiviti kita. C memaksa mereka mematuhi kehendak kita. D membantu mereka meringan beban.

4.

Kegiatan merosakkan kemudahan awam dikenali sebagai A gangterisme B vandalism C animisme D politisme

C Menggelengkan kepala. iii dan iv ii. apa salahnya. B Menegur budak tersebut.Fiksyen Sains. Kean Seng diajak oleh Ramu menghisap rokok. Apakah yang akan kamu lakukan jika ternampak seorang budak sedang mengganggu jemaah lain beribadat? A Tidak mempedulikannya. apakah peraturan yang patut kita patuhi? i. D berbual-bual. iv. A i dan ii B iii dan iv C D tugas membersih i. i.ii dan iii C D i. Antara berikut. buku yang manakah sesuai untuk dijadikan bahan bacaan berguna? i.Duduk dengan sopan. 12.Menegur rakan yang sampah merata-rata. C Mengawal pergerakan rakan sekelas. Pilih pernyataan yang benar tentang tanggungjawab kamu sebagai seorang pelajar dalam menjaga kawasan persekitaran.Komik iv. Soalan 11 berdasarkan gamabar di bawah 15. A i dan ii B i. B Sekolah menjadi tidak terurus. ii. B Kamu pergilah ajak orang lain. Kamu dilantik menjadi ketua kelas. iii. ii dan iii ii. Berdasarkan gambar di atas. D Pelajaran akan merosot. C Berapa banyak yang kamu beli? D Saya tidak mahu. Rokok merbahayakan kesihatan. Apakah yang sepatutnya Kean Seng memberitahu kepada rakannya? A Boleh. membuang 13. 14. B beribadah. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita melanggar peraturan sekolah? A Guru akan mendenda kita.Memastikan bilik darjah berada dalam keadaan yang bersih.Membuang sampah merata-rata. Apakah tugas kamu sebagai ketua kelas? A Memarahi rakan sekelas. ii. ii. iii dan iv 16. D Turut mengganggu jemaah lain. iii dan iv C Menunjukkan bahawa kita tidak berdisiplin. ii dan iv ii.Dokumentari. Tempat beribadah ialah tempat untuk A mengulang kaji pelajaran.9. iii. A i dan ii B i. C bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan.Majalah berkaitan dengan pelajaran. B Menjaga kelas dan membantu guru. 11.Menganggalkan kasut.ii dan iii C D i. iv.Tidak menjalankan kelas. iii dan iv .Menutup aurat. D Memerhati aktiviti guru.Memaki hamun pelajar yang terlupa menutup air di dalam tandas. iii. 10.

kecuali A mempertahankan diri dari tuduhan. D Mak cik dari mana? 18. C Mak cik berjalan terlalu lambat.Tunjukkan kertas jawapan peperiksaan.Berdiam diri sahaja. iii dan iv 20. iv. B mejaga maruah diri. 17. apakah yang sepatutnya diucapkan oleh murid tersebut? A Apakah yang mak cik beli? B Biar saya tolong mak cik bawa barangbarang ini. C Berdedikasi. Marlin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun tetapi dia dituduh meniru dalam peperiksaan tersebut. dan 18 berdasarkan gambar di 19. D Berkeyakinan tinggi. (20 Markah) .Bandingkan jawapan dengan orang lain atau buku rujukan. B Tolong menolong. ii. Apakah amalan mulia yang ada dalam diri murid tersebut? A Bersopan santun. C supaya orang takut kepada kita. D untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada orang lain. iii dan iv ii.Soalan 17 bawah.ii dan iii C D i. Apakah yang sepatutnya Marlin lakukan? i. A i dan ii B i.Nafikan tuduhan tersebut. Berdasarkan gambar di atas. iii. Kepentingan bersifat berani kerana benar adalah seperti berikut.

Kamal merasa cemburu melihat adiknya yang berumur 3 tahun mendapat mainan baru yang dibelikan oleh bapanya. Ravi melihat abangnya sedang menyapu daun kering di halaman rumahnya.BAHAGIAN B Jawab semua soalan. Dila mengulang kaji pelajaran sambil bermain permainan komputer di dalam biliknya. Dia hanya menonton televisyen sahaja. Ah Chong sentiasa mendengar dan menghormati pendapat adik beradiknya walaupun bercanggah dengan pendapatnya. Ibu dan bapa Amin sentiasa memberi galakan dalam aktiviti-aktiviti berfaedah yang disertai olehnya. dan bapanya. 3. ) pada perkara yang patut dilakukan dan ( X ) pada perkara yang tidak patut 1. 9. 8. 2. Pak Rahmat sudah tua tetapi dia tetap bekerja. Dia tidak menolong abangnya sedangkan dia tidak berbuat apa-apa. 4. Min menghormati ibu menyusahkan mereka. A. Kamal malas membaca buku pelajaran walaupun telah beberapa kali disuruh ibunya. Mei Syan mengucapkan terima kasih kepada abangnya kerana membelikannya sebuah kotak pensel yang baru. Fiza membeli tiga batang aiskrim dan memberikan asikrim tersebut kepada dua orang adiknya. 6. 5. Dia jarang 7. (10 Markah) . Anak sulungnya pula hanya duduk di rumah dan tidak melakukan apa-apa pekerjaan. Tandakan ( ¥ dilakukan. 10.

(20 Markah) . Persamaan ini adalah sama dengan amalan lain seperti Islam dan _________________ supaya menganggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka. Selain perayaan tersebut. Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain dari agam yang kita anuti ialah __________________ dan mengajuk amalan sesuatu amagam tersebut.B. Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ___________________________. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu __________________ dan akan berbuka puasa pada waktu maghrib. mereka akan menyambut ________________________________________. Setelah sebulan berpuasa. tanyalah dengan _____________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ___________________ agama lain. 2. Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ___________________________. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai membasuh kaki Buddha lembu Bulan Ramadhan sopan mengejek Hari Raya Puasa subuh Hari Raya Aidiladha larangan 1. mereka turut merayakan ____________________________ yang mana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing. ______________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan. 3. Jika ingin bertanya sesuatu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful