POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

1. 1.1 1.1.1

TERBAKAR @ MELECUR MELECUR PENGENALAN

Lecur boleh berlaku pada bahagian luar dan dalam tubuh mangsa. Lecur boleh terbahagi kepada 3 tahap. Lecur tahap Pertama: Menampakkan tanda kemerah-merahan pada kulit.

Lecur tahap ke-2: menyebabkan kulit menggelembung dan mengandungi cecair.

Lecur tahap ke-3: Lecur hingga ke bahagian dalam tubuh yang menyebabkan kegagalan otot berfungsi

………………..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)…………………………

dan berlaku kemalangan jiwa yang dapat meragut nyawa. ………………. Kelas D: Terbakar yang berpunca daripada kerosakan elektrik seperti litar pintas.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… .POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 1.2 1. turpentin atau sebagainya. kertas. diesel. percikan bunga api.2. kerosakan sistem pembumian. Kelas B: Terbakar disebabkan oleh bahan cecair iaitu minyak.1 TERBAKAR PENGENALAN Kebakaran merupakan tragedi yang terjadi berpunca daripada pelbagai sebab antaranya termasuklah akibat pengaliran arus elektrik yang berlebihan. dan sebagainya. kain dan sebagainya. butana dan lain-lain.. petrol. kerosakan penangkap kilat. Kebakaran boleh menyebabkan sebahagian atau keseluruhan anggota badan manusia terbakar. Kecederaan akibat terbakar boleh berpunca daripada 4 cara/kelas: Kelas A: Terbakar disebabkan oleh bahan pepejal berunsur organik seperti kayu. Kelas C: Berpunca daripada gas seperti metana.

Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . KAEDAH RAWATAN KECEDERAAN AKIBAT MELECUR @ TERBAKAR. ……………….POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 2..

i. ……………….. TEBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA. SUMBER RUJUKAN BUKU TEKS KBSM (PENGAJIAN ELEKTRIK & ELEKTRONIK TINGKATAN 4) – ii.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… .POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 3. iii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful