POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

1. 1.1 1.1.1

TERBAKAR @ MELECUR MELECUR PENGENALAN

Lecur boleh berlaku pada bahagian luar dan dalam tubuh mangsa. Lecur boleh terbahagi kepada 3 tahap. Lecur tahap Pertama: Menampakkan tanda kemerah-merahan pada kulit.

Lecur tahap ke-2: menyebabkan kulit menggelembung dan mengandungi cecair.

Lecur tahap ke-3: Lecur hingga ke bahagian dalam tubuh yang menyebabkan kegagalan otot berfungsi

………………..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)…………………………

kerosakan sistem pembumian. Kelas C: Berpunca daripada gas seperti metana.2. kertas. ……………….POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 1. Kecederaan akibat terbakar boleh berpunca daripada 4 cara/kelas: Kelas A: Terbakar disebabkan oleh bahan pepejal berunsur organik seperti kayu. kain dan sebagainya. Kebakaran boleh menyebabkan sebahagian atau keseluruhan anggota badan manusia terbakar. dan sebagainya. kerosakan penangkap kilat.1 TERBAKAR PENGENALAN Kebakaran merupakan tragedi yang terjadi berpunca daripada pelbagai sebab antaranya termasuklah akibat pengaliran arus elektrik yang berlebihan. diesel. turpentin atau sebagainya.. percikan bunga api. dan berlaku kemalangan jiwa yang dapat meragut nyawa. Kelas D: Terbakar yang berpunca daripada kerosakan elektrik seperti litar pintas. petrol.2 1.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . butana dan lain-lain. Kelas B: Terbakar disebabkan oleh bahan cecair iaitu minyak.

.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 2. KAEDAH RAWATAN KECEDERAAN AKIBAT MELECUR @ TERBAKAR.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . ……………….

SUMBER RUJUKAN BUKU TEKS KBSM (PENGAJIAN ELEKTRIK & ELEKTRONIK TINGKATAN 4) – ii.. i. iii. TEBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 3.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . ……………….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful