POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

1. 1.1 1.1.1

TERBAKAR @ MELECUR MELECUR PENGENALAN

Lecur boleh berlaku pada bahagian luar dan dalam tubuh mangsa. Lecur boleh terbahagi kepada 3 tahap. Lecur tahap Pertama: Menampakkan tanda kemerah-merahan pada kulit.

Lecur tahap ke-2: menyebabkan kulit menggelembung dan mengandungi cecair.

Lecur tahap ke-3: Lecur hingga ke bahagian dalam tubuh yang menyebabkan kegagalan otot berfungsi

………………..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)…………………………

Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . diesel.1 TERBAKAR PENGENALAN Kebakaran merupakan tragedi yang terjadi berpunca daripada pelbagai sebab antaranya termasuklah akibat pengaliran arus elektrik yang berlebihan. percikan bunga api. dan berlaku kemalangan jiwa yang dapat meragut nyawa. Kecederaan akibat terbakar boleh berpunca daripada 4 cara/kelas: Kelas A: Terbakar disebabkan oleh bahan pepejal berunsur organik seperti kayu. kain dan sebagainya.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 1.2.. Kelas B: Terbakar disebabkan oleh bahan cecair iaitu minyak. kertas. Kelas D: Terbakar yang berpunca daripada kerosakan elektrik seperti litar pintas. kerosakan penangkap kilat. ………………. turpentin atau sebagainya. Kebakaran boleh menyebabkan sebahagian atau keseluruhan anggota badan manusia terbakar.2 1. butana dan lain-lain. Kelas C: Berpunca daripada gas seperti metana. kerosakan sistem pembumian. dan sebagainya. petrol.

KAEDAH RAWATAN KECEDERAAN AKIBAT MELECUR @ TERBAKAR.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 2..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . ……………….

POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 3.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . TEBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA. iii. SUMBER RUJUKAN BUKU TEKS KBSM (PENGAJIAN ELEKTRIK & ELEKTRONIK TINGKATAN 4) – ii. ………………. i..