POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

1. 1.1 1.1.1

TERBAKAR @ MELECUR MELECUR PENGENALAN

Lecur boleh berlaku pada bahagian luar dan dalam tubuh mangsa. Lecur boleh terbahagi kepada 3 tahap. Lecur tahap Pertama: Menampakkan tanda kemerah-merahan pada kulit.

Lecur tahap ke-2: menyebabkan kulit menggelembung dan mengandungi cecair.

Lecur tahap ke-3: Lecur hingga ke bahagian dalam tubuh yang menyebabkan kegagalan otot berfungsi

………………..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)…………………………

Kelas C: Berpunca daripada gas seperti metana. Kelas B: Terbakar disebabkan oleh bahan cecair iaitu minyak. turpentin atau sebagainya. petrol. dan sebagainya. kain dan sebagainya. Kebakaran boleh menyebabkan sebahagian atau keseluruhan anggota badan manusia terbakar. dan berlaku kemalangan jiwa yang dapat meragut nyawa. Kecederaan akibat terbakar boleh berpunca daripada 4 cara/kelas: Kelas A: Terbakar disebabkan oleh bahan pepejal berunsur organik seperti kayu. butana dan lain-lain.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… ..2 1.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 1. kerosakan penangkap kilat. kertas.2. Kelas D: Terbakar yang berpunca daripada kerosakan elektrik seperti litar pintas. diesel.1 TERBAKAR PENGENALAN Kebakaran merupakan tragedi yang terjadi berpunca daripada pelbagai sebab antaranya termasuklah akibat pengaliran arus elektrik yang berlebihan. kerosakan sistem pembumian. ………………. percikan bunga api.

.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . ………………. KAEDAH RAWATAN KECEDERAAN AKIBAT MELECUR @ TERBAKAR.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 2.

iii.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… .POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 3. SUMBER RUJUKAN BUKU TEKS KBSM (PENGAJIAN ELEKTRIK & ELEKTRONIK TINGKATAN 4) – ii.. ………………. i. TEBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA.