P. 1
KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

|Views: 1,050|Likes:
Published by alia085

More info:

Published by: alia085 on Sep 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/08/2013

pdf

text

original

POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

1. 1.1 1.1.1

TERBAKAR @ MELECUR MELECUR PENGENALAN

Lecur boleh berlaku pada bahagian luar dan dalam tubuh mangsa. Lecur boleh terbahagi kepada 3 tahap. Lecur tahap Pertama: Menampakkan tanda kemerah-merahan pada kulit.

Lecur tahap ke-2: menyebabkan kulit menggelembung dan mengandungi cecair.

Lecur tahap ke-3: Lecur hingga ke bahagian dalam tubuh yang menyebabkan kegagalan otot berfungsi

………………..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)…………………………

petrol. Kelas D: Terbakar yang berpunca daripada kerosakan elektrik seperti litar pintas. dan berlaku kemalangan jiwa yang dapat meragut nyawa.1 TERBAKAR PENGENALAN Kebakaran merupakan tragedi yang terjadi berpunca daripada pelbagai sebab antaranya termasuklah akibat pengaliran arus elektrik yang berlebihan.2 1. diesel. kerosakan penangkap kilat.. ………………. turpentin atau sebagainya. Kelas B: Terbakar disebabkan oleh bahan cecair iaitu minyak. dan sebagainya.2. Kecederaan akibat terbakar boleh berpunca daripada 4 cara/kelas: Kelas A: Terbakar disebabkan oleh bahan pepejal berunsur organik seperti kayu. kertas. kerosakan sistem pembumian. kain dan sebagainya. percikan bunga api. Kebakaran boleh menyebabkan sebahagian atau keseluruhan anggota badan manusia terbakar. Kelas C: Berpunca daripada gas seperti metana.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 1. butana dan lain-lain.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… .

Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… .POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 2. ………………. KAEDAH RAWATAN KECEDERAAN AKIBAT MELECUR @ TERBAKAR..

POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 3.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . iii. TEBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA.. ………………. SUMBER RUJUKAN BUKU TEKS KBSM (PENGAJIAN ELEKTRIK & ELEKTRONIK TINGKATAN 4) – ii. i.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->