KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU

JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK

KAEDAH PERTOLONGAN CEMAS

1. 1.1 1.1.1

TERBAKAR @ MELECUR MELECUR PENGENALAN

Lecur boleh berlaku pada bahagian luar dan dalam tubuh mangsa. Lecur boleh terbahagi kepada 3 tahap. Lecur tahap Pertama: Menampakkan tanda kemerah-merahan pada kulit.

Lecur tahap ke-2: menyebabkan kulit menggelembung dan mengandungi cecair.

Lecur tahap ke-3: Lecur hingga ke bahagian dalam tubuh yang menyebabkan kegagalan otot berfungsi

………………..Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)…………………………

2. dan sebagainya. turpentin atau sebagainya. butana dan lain-lain. Kelas D: Terbakar yang berpunca daripada kerosakan elektrik seperti litar pintas. kertas. dan berlaku kemalangan jiwa yang dapat meragut nyawa. Kecederaan akibat terbakar boleh berpunca daripada 4 cara/kelas: Kelas A: Terbakar disebabkan oleh bahan pepejal berunsur organik seperti kayu.2 1. kerosakan penangkap kilat.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . Kelas B: Terbakar disebabkan oleh bahan cecair iaitu minyak.1 TERBAKAR PENGENALAN Kebakaran merupakan tragedi yang terjadi berpunca daripada pelbagai sebab antaranya termasuklah akibat pengaliran arus elektrik yang berlebihan.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 1. diesel. percikan bunga api. petrol. Kebakaran boleh menyebabkan sebahagian atau keseluruhan anggota badan manusia terbakar. kerosakan sistem pembumian. kain dan sebagainya. ……………….. Kelas C: Berpunca daripada gas seperti metana.

.POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 2. ………………. KAEDAH RAWATAN KECEDERAAN AKIBAT MELECUR @ TERBAKAR.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… .

TEBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA.Tugasan Kumpulan (DTK5/S1/SESI JANUARI 2006)………………………… . ……………….POLITEKNIK DUNGUN TERENGGANU JABATAN KEJURUTERAAN ELEKTRIK 3. SUMBER RUJUKAN BUKU TEKS KBSM (PENGAJIAN ELEKTRIK & ELEKTRONIK TINGKATAN 4) – ii.. i. iii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful