P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Pemulihan

Rancangan Pengajaran Harian Pemulihan

|Views: 4,169|Likes:
Published by siti nurdiyana

More info:

Published by: siti nurdiyana on Sep 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Nama No. KP Kelas Hari Mata Pelajaran : : : : : Siti Nurdiyana Bte Mohd Yusof 881213-**-**** 2 Aminudin Baki Isnin Bahasa Melayu Pendidikan Muzik, Pendidikan Jasmani, Pendidikan Seni Kerjasama, ketekunan, kepatuhan, rajin Terapi pertuturan, terapi motor kasar dan motor halus Memadan, mencantum Tarikh : Masa : 26 September 2010 10.30-11.30 pagi

Penggabungjalinan mata pelajaran :

Penyerapan Nilai Unsur-unsur terapi

: :

KBKK

:

Kumpulan Exora Nama Murid 1. Mohd Syakir bin Rosle 2. Mohd Fadzli bin Hashim 3. Nur Natasha bte Samad Tajuk Kemahiran Bahan Sumber Suku kata KVKV Mengenal perkataan, membaca dan menulis

Kumpulan Alza 1. Wan Ali bin Wan Ahmad 2. Izwanuddin bin Salleh 3. Siti Balqis bte Zukhairi

Tayangan slaid Power Point, rakaman audio, papan selit, kad gambar, kad suku kata Murid telah mengenal suku kata KV 1. Mengenal dan membaca perkataan KVKV 2. Menulis 9 daripada 12 perkataan bersuku kata KVKV berdasarkan gambar yang diberi oleh guru.

Pengetahuan Sedia Ada Hasil P&P : Pada akhir p&p murid dapat :

Kemudian murid dibimbing untuk membatangkan dan Pengukuhan 1. Seterusnya murid diminta mencatat perkataanperkataan yang bersuku kata KVKV.Set Induksi (±5 minit) Aktiviti kesediaan murid 1. Murid mengeja suku kata dan membaca perkataan yang dibentuk secara beramai-ramai dan kad tersebut dipamerkan di papan selit. Setiap murid mendapat dua sampul surat berlainan warna dan satu gambar. Contoh : ku bu 4. Langkah 1 (±20 minit) Pengajaran 1. Murid diminta memeriksa bawah tempat duduk mereka. Murid diminta menamakan perkataan tersebut. . Contoh : 3. 2. Murid diperdengarkan rakaman audio mengenai perbualan di kedai. Murid membuka sampul surat tersebut yang mengandungi kad suku kata KV. Murid perlu bersama-sama menyelesaikan masalah. 3. 2. Murid perlu mencantum kad suku kata daripada sampul berwana biru dengan kad suku kata daripada sampul merah berdasarkan gambar selama 2 minit. Murid diminta melihat tayangan slaid Power Point yang mengandungi gambar-gambar dan perkataan bersuku kata KVKV. Murid dikehendaki mendengar dengan teliti. Murid diminta mencabut sampul surat dan gambar berkenaan. (guru telah terlebih dahulu melekatkan sampul surat dan gambar di bawah kerusi mereka) 2.

4. Mereka diminta menyemak ejaan perkataan tersebut. Pengajaran 5. Guru membetulkan kesalahan murid dan murid diminta membuat pembetulan. Langkah 2 (±15 minit) Latihan 1. 6. Guru membacakan perkataanperkataan KVKV yang terkandung dalam rakaman audio kepada murid-murid. Kemudian murid dibimbing .mengeja perkataan bersuku kata KVKV. 3. Murid diminta menamakan perkataan tersebut. Murid diminta melihat tayangan slaid Power Point yang mengandungi gambargambar dan perkataan bersuku kata KVKV. 5. 6. 4. Murid diberikan gambar dan mereka diminta mengisi tempat kosong dengan bantuan guru. Kemudian guru memberikan peluang kepada murid untuk menyemak kembali. mereka boleh melukis gambar yang mewakili perkataan tersebut. Murid diberikan lembaran kerja yang mengandungi 6 gambar. Jika murid tidak dapat menulis perkataan tersebut. Rakaman audio bu__ diperdengarkan sekali lagi. 7.

Setelah selesai. Murid dikehendaki mendengar dengan teliti. (guru menulis perkataan berkenaan yang mempunyai tempat kosong di papan tulis) untuk membatangkan dan mengeja perkataan bersuku kata KVKV. Murid diberikan lembaran kerja yang mengandungi 6 gambar. Lembaran kerja tersebut ditampal di dalam buku latihan murid. 9. Murid diminta menulis perkataan yang betul di bawah gambar berdasarkan klu yang diberi guru. . Jika murid tidak dapat menulis Latihan 5. Murid diperdengarkan rakaman audio mengenai perbualan di kedai.2. guru mengedarkan lembaran kerja lain yang mengandungi 6 soalan. Murid dikehendaki memadankan gambar dengan perkataan yang diberikan dengan betul. Langkah 3 (±15 minit) Pengukuhan 7. 8. Seterusnya murid diminta mencatat perkataan-perkataan yang bersuku kata KVKV. Murid diberikan gambar dan mereka diminta mengisi tempat kosong dengan bantuan guru. 4. bu__ __ta na__ 3. 8.

Guru membacakan perkataanperkataan KVKV yang terkandung dalam rakaman audio kepada murid-murid. Murid diminta menulis perkataan yang betul di bawah gambar berdasarkan klu yang diberi guru.perkataan tersebut. 6. Guru mengumpulkan lembaran kerja murid-murid. Murid yang berjaya menjawab 9 daripada 12 soalan dengan betul diberikan token. Guru mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada murid-murid yang berjaya menjawab dengan betul. Rakaman audio diperdengarkan sekali lagi. Kemudian guru memberikan peluang kepada murid untuk menyemak kembali. 2. Mereka diminta menyemak ejaan perkataan tersebut. 11. 12. mereka boleh melukis gambar yang mewakili perkataan tersebut. Penutup (±5 minit) 1. guru mengedarkan lembaran kerja lain yang mengandungi 6 soalan. Setelah selesai. Guru membetulkan kesalahan murid dan murid diminta membuat pembetulan. . Lembaran kerja tersebut ditampal di dalam buku latihan murid. (guru menulis perkataan berkenaan yang mempunyai tempat kosong di papan tulis) na__ __ta 7. 10. 3. 8. Murid dikehendaki memadankan gambar dengan perkataan yang diberikan dengan betul.

Refleksi : Pengajaran dan pembelajaran pada hari ini berjalan dengan lancar kecuali pada sesi pengukuhan apabila murid sukar menumpukan perhatian pada rakaman audio perbualan yang diperdengar kepada mereka. Pada masa tersebut. kaedah dan aktiviti pengajaran ini boleh ditambah baik dan diteruskan pada sesi pengajaran pembelajaran yang lain. Pada masa akan dating. penglibatan dan prestasi mereka. Teknik. Selain itu mereka juga tertarik dan berminat dengan aktiviti yang dijalankan. murid memberikan tumpuan yang begitu baik dan mereka juga terlibat secara aktif dalam setiap aktiviti yang dijalankan. Walau bagaimanapun keadaan dapat diatasi apabila saya menutup semua tingkap dengan langsir kemudian memainkan rakaman audio tersebut untuk kali kedua. minat. Ini disebabkan kelas bermula selepas waktu rehat. Keadaan ini menyebabkan tumpuan murid kurang dan mereka sering kehilangan fokus. . saya akan memastikan aktiviti seumpama ini diadakan pada waktu pagi pada waktu keadaan terkawal dan sunyi tanpa ada gangguan daripada pihak lain. Pada sesi pengajaran. Kemajuan dapat dilihat dengan ketara pada kedua-dua kumpulan dari aspek fokus. Selain daripada itu. prestasi mereka pada sesi latihan adalah amat memberangsangkan. murid masih lagi belum bersedia untuk belajar. Ini ditambah pula dengan suasana di luar kelas pemulihan ketika itu masih lagi hingar bingar dengan jeritan dan sorakan murid yang sedang bermain di luar.

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN. KEDAH. 06000 JITRA. PKP 3108 KAEDAH PEMULIHAN BAHASA MELAYU 2 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PEMULIHAN NAMA PELAJAR : SITI NURDIYANA BINTI MOHD YUSOF (881213-23-5106) KUMPULAN NAMA PENSYARAH : 4 PISMP PEMULIHAN (BM) / MT : PUAN SURAYA BINTI BAI .

gi__ da__ ci__ fe__ __ __ ku __ __bu .LEMBARAN KERJA 1 Arahan : Tulis suku kata yang sesuai berdasarkan gambar.

LEMBARAN KERJA 2 Arahan : Suaikan perkataan yang sesuai berdasarkan gambar. kuda sapu bata topi pili satu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->