P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Pemulihan

Rancangan Pengajaran Harian Pemulihan

|Views: 4,202|Likes:
Published by siti nurdiyana

More info:

Published by: siti nurdiyana on Sep 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Nama No. KP Kelas Hari Mata Pelajaran : : : : : Siti Nurdiyana Bte Mohd Yusof 881213-**-**** 2 Aminudin Baki Isnin Bahasa Melayu Pendidikan Muzik, Pendidikan Jasmani, Pendidikan Seni Kerjasama, ketekunan, kepatuhan, rajin Terapi pertuturan, terapi motor kasar dan motor halus Memadan, mencantum Tarikh : Masa : 26 September 2010 10.30-11.30 pagi

Penggabungjalinan mata pelajaran :

Penyerapan Nilai Unsur-unsur terapi

: :

KBKK

:

Kumpulan Exora Nama Murid 1. Mohd Syakir bin Rosle 2. Mohd Fadzli bin Hashim 3. Nur Natasha bte Samad Tajuk Kemahiran Bahan Sumber Suku kata KVKV Mengenal perkataan, membaca dan menulis

Kumpulan Alza 1. Wan Ali bin Wan Ahmad 2. Izwanuddin bin Salleh 3. Siti Balqis bte Zukhairi

Tayangan slaid Power Point, rakaman audio, papan selit, kad gambar, kad suku kata Murid telah mengenal suku kata KV 1. Mengenal dan membaca perkataan KVKV 2. Menulis 9 daripada 12 perkataan bersuku kata KVKV berdasarkan gambar yang diberi oleh guru.

Pengetahuan Sedia Ada Hasil P&P : Pada akhir p&p murid dapat :

2. Murid diminta menamakan perkataan tersebut. 3. Murid perlu mencantum kad suku kata daripada sampul berwana biru dengan kad suku kata daripada sampul merah berdasarkan gambar selama 2 minit. Murid diminta memeriksa bawah tempat duduk mereka. Murid dikehendaki mendengar dengan teliti. Seterusnya murid diminta mencatat perkataanperkataan yang bersuku kata KVKV. (guru telah terlebih dahulu melekatkan sampul surat dan gambar di bawah kerusi mereka) 2. Kemudian murid dibimbing untuk membatangkan dan Pengukuhan 1. Murid diminta melihat tayangan slaid Power Point yang mengandungi gambar-gambar dan perkataan bersuku kata KVKV. Murid membuka sampul surat tersebut yang mengandungi kad suku kata KV. Murid perlu bersama-sama menyelesaikan masalah. Murid diminta mencabut sampul surat dan gambar berkenaan. Murid mengeja suku kata dan membaca perkataan yang dibentuk secara beramai-ramai dan kad tersebut dipamerkan di papan selit. Contoh : 3.Set Induksi (±5 minit) Aktiviti kesediaan murid 1. Murid diperdengarkan rakaman audio mengenai perbualan di kedai. Setiap murid mendapat dua sampul surat berlainan warna dan satu gambar. Contoh : ku bu 4. 2. . Langkah 1 (±20 minit) Pengajaran 1.

Murid diminta melihat tayangan slaid Power Point yang mengandungi gambargambar dan perkataan bersuku kata KVKV. Murid diberikan lembaran kerja yang mengandungi 6 gambar. 6. 6. 3. 4.mengeja perkataan bersuku kata KVKV. Mereka diminta menyemak ejaan perkataan tersebut. Langkah 2 (±15 minit) Latihan 1. Pengajaran 5. Jika murid tidak dapat menulis perkataan tersebut. 5. Guru membacakan perkataanperkataan KVKV yang terkandung dalam rakaman audio kepada murid-murid. Murid diberikan gambar dan mereka diminta mengisi tempat kosong dengan bantuan guru. Guru membetulkan kesalahan murid dan murid diminta membuat pembetulan. 4. Kemudian guru memberikan peluang kepada murid untuk menyemak kembali. Kemudian murid dibimbing . Murid diminta menamakan perkataan tersebut. Rakaman audio bu__ diperdengarkan sekali lagi. mereka boleh melukis gambar yang mewakili perkataan tersebut. 7.

8. Setelah selesai. guru mengedarkan lembaran kerja lain yang mengandungi 6 soalan. (guru menulis perkataan berkenaan yang mempunyai tempat kosong di papan tulis) untuk membatangkan dan mengeja perkataan bersuku kata KVKV. 8. Murid diberikan gambar dan mereka diminta mengisi tempat kosong dengan bantuan guru. Seterusnya murid diminta mencatat perkataan-perkataan yang bersuku kata KVKV. bu__ __ta na__ 3. 4. Murid diberikan lembaran kerja yang mengandungi 6 gambar. Murid dikehendaki memadankan gambar dengan perkataan yang diberikan dengan betul. 9. Lembaran kerja tersebut ditampal di dalam buku latihan murid. Langkah 3 (±15 minit) Pengukuhan 7. .2. Murid diminta menulis perkataan yang betul di bawah gambar berdasarkan klu yang diberi guru. Murid diperdengarkan rakaman audio mengenai perbualan di kedai. Jika murid tidak dapat menulis Latihan 5. Murid dikehendaki mendengar dengan teliti.

6. . guru mengedarkan lembaran kerja lain yang mengandungi 6 soalan. Guru mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada murid-murid yang berjaya menjawab dengan betul. 10. mereka boleh melukis gambar yang mewakili perkataan tersebut. 11. Murid dikehendaki memadankan gambar dengan perkataan yang diberikan dengan betul. 12. Guru membacakan perkataanperkataan KVKV yang terkandung dalam rakaman audio kepada murid-murid. 2. Murid yang berjaya menjawab 9 daripada 12 soalan dengan betul diberikan token. Guru mengumpulkan lembaran kerja murid-murid. Penutup (±5 minit) 1. 3. Mereka diminta menyemak ejaan perkataan tersebut. Kemudian guru memberikan peluang kepada murid untuk menyemak kembali. Rakaman audio diperdengarkan sekali lagi. Setelah selesai. Murid diminta menulis perkataan yang betul di bawah gambar berdasarkan klu yang diberi guru.perkataan tersebut. 8. Lembaran kerja tersebut ditampal di dalam buku latihan murid. Guru membetulkan kesalahan murid dan murid diminta membuat pembetulan. (guru menulis perkataan berkenaan yang mempunyai tempat kosong di papan tulis) na__ __ta 7.

Selain itu mereka juga tertarik dan berminat dengan aktiviti yang dijalankan. Keadaan ini menyebabkan tumpuan murid kurang dan mereka sering kehilangan fokus. Ini disebabkan kelas bermula selepas waktu rehat. Pada masa tersebut. minat. Teknik. . Selain daripada itu.Refleksi : Pengajaran dan pembelajaran pada hari ini berjalan dengan lancar kecuali pada sesi pengukuhan apabila murid sukar menumpukan perhatian pada rakaman audio perbualan yang diperdengar kepada mereka. murid memberikan tumpuan yang begitu baik dan mereka juga terlibat secara aktif dalam setiap aktiviti yang dijalankan. Kemajuan dapat dilihat dengan ketara pada kedua-dua kumpulan dari aspek fokus. murid masih lagi belum bersedia untuk belajar. saya akan memastikan aktiviti seumpama ini diadakan pada waktu pagi pada waktu keadaan terkawal dan sunyi tanpa ada gangguan daripada pihak lain. Ini ditambah pula dengan suasana di luar kelas pemulihan ketika itu masih lagi hingar bingar dengan jeritan dan sorakan murid yang sedang bermain di luar. Walau bagaimanapun keadaan dapat diatasi apabila saya menutup semua tingkap dengan langsir kemudian memainkan rakaman audio tersebut untuk kali kedua. penglibatan dan prestasi mereka. Pada sesi pengajaran. Pada masa akan dating. kaedah dan aktiviti pengajaran ini boleh ditambah baik dan diteruskan pada sesi pengajaran pembelajaran yang lain. prestasi mereka pada sesi latihan adalah amat memberangsangkan.

KEDAH. PKP 3108 KAEDAH PEMULIHAN BAHASA MELAYU 2 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PEMULIHAN NAMA PELAJAR : SITI NURDIYANA BINTI MOHD YUSOF (881213-23-5106) KUMPULAN NAMA PENSYARAH : 4 PISMP PEMULIHAN (BM) / MT : PUAN SURAYA BINTI BAI . 06000 JITRA.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN.

LEMBARAN KERJA 1 Arahan : Tulis suku kata yang sesuai berdasarkan gambar. gi__ da__ ci__ fe__ __ __ ku __ __bu .

LEMBARAN KERJA 2 Arahan : Suaikan perkataan yang sesuai berdasarkan gambar. kuda sapu bata topi pili satu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->