P. 1
an Profesional Guru

an Profesional Guru

|Views: 1,989|Likes:
Published by inkisar86

More info:

Published by: inkisar86 on Sep 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/03/2015

pdf

text

original

PERKEMBANGAN PROFESIONAL GURU

MOHD AMZARI B IBERAHIM MUHAMMAD FAIZ B ABDUL RAZAK WAN AHMAD FAIZ MARZUKI B WAN HASSAN

ASAS KEPIMPINAN & PERKEMBANGAN PROFESIONAL GURU

PENGENALAN
Pendidikan praperkhidmatan keguruan : satu proses awal penyediaan diri dengan ilmu & kemahiran yg menjadi prasyarat. Pendidikan keguruan adalah satu titik permulaan dalam kerjaya seorang guru. Kelestarian seorang guru dalam kerjayanya bergantung kpd guru untuk memajukan diri dan profesionalisme seiring dengan perkembangan pendidikan.

w: ¶Sesiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu.a. maka Allah akan menunjukkan jalan yang perlu ditempuhnya untuk menuju ke syurga· .KONSEP PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT Sabda Rasulullah s.

Boleh berlaku secara formal ataupun tidak formal. Motivasi kendiri ke arah pencarian dan peningkatan ilmu secara sukarela berdasarkan keperluan personal ataupun profesional. .KONSEP PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT Basile Yeaxlee dan Edward Lindman (1926) : pendidikan merupakan aspek yang berterusan dalam kehidupan seharian manusia.

menjalankan penyelidikan. terlibat dalam konsultansi. .KONSEP PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT Mengemaskini ilmu dan kemahiran dalam memastikan perkembangan dan peningkatan profesionalisme guru sejajar dengan perubahan dan cabaran. budaya membaca. Program: hadir seminar & bengkel. lawatan. sertai kursuskursus.

Dikendalikan oleh ibubapa @ tutor. Online learning. . Pengawasan sesuatu pihak yang menyediakan kurikulum yang telah diluluskan. Pembelajaran berbantukan modul.PELAN PEMBELAJARAN PERIBADI a) b) c) d) e) Pembelajaran di Rumah Secara tidak formal.

b. . Meningkatkan ilmu dan kemahiran dalam bidang yang diminati dan digemari. c.PELAN PEMBELAJARAN PERIBADI a. Latihan Pembangunan Staf (LPS) ² tingkatkan tahap kecekapan dan kompetensi. Pendidikan Dewasa Melalui kursus-kursus atau program-program pengajian lanjutan sama ada di kolej @ universiti.

D). online Interactive Courses. Kaedah: Bilik kuliah & makmal. Peluang untuk mencapai pendidikan yang lebih tinggi (Sarjana @ Ph.PELAN PEMBELAJARAN PERIBADI a. b. . Pendidikan Berterusan Mirip pendidikan dewasa: usaha untuk menyambung pengajiannya di sesebuah kolej @ universiti untuk memperolehi sijil. online learning. c. diploma @ ijazah lanjutan (sepenuh masa @ sambilan). Pembelajaran jarak jauh.

b. Kemahiran jalankan kajian mengupayakan guru mengenalpasti masalah dan mengemukakan cadangan mengatasi masalah. .PELAN PEMBELAJARAN PERIBADI a. d. Pengetahuan Pekerja Peningkatan profesional dan latihan kerjaya. Perlu meneroka bidang kerjaya : pengetahuan pedagogi. psikologi dan pengurusan bilik darjah. Pengetahuan pekerja : kayu ukur terhadap pengetahuan dan keupayaan seseorang dalam bidang pekerjaannya. c. kandungan mata pelajaran.

b. menguruskan pembelajaran sendiri dan bersedia berinteraksi dengan pihak lain dalam memastikan proses pembelajaran mencapai matlamat Perlu miliki kemahiran sosial yang bolehkan mereka berhubung dengan pihak lain dalam usaha perkongsian ilmu dan merentas sempadan institusi untuk memperoleh pelbagai sumber. c. Pelajar tentukan matlamat pembelajaran. . Persekitaran Pembelajaran Kendiri (PPK) Sistem pembelajaran yang memerlukan pelajar mengurus dan mengawal pembelajaran sendiri.PELAN PEMBELAJARAN PERIBADI a.

PELAN PEMBELAJARAN PERIBADI a. e. c. Program Pensiswazahan Guru. Peluang yang disediakan oleh KPM: Program Diploma Perguruan Khas. Program Diploma Perguruan Malaysia. d. Program Pensiswazahan Guru Sekolah Rendah. Program Berkembar IAB Dengan Pihak Universiti. b. .

BUDAYA MEMBACA Menurut Perspektif Islam Surah Al-`Alaq Ayat 1-5 (Mengeluarkan diri manusia daripada kejahilan) .

masyarakat dan negara. Dapat menjadi contoh teladan yang baik di kalangan warga sekolah. Sebagai perubahan transformasi yang memberangsangkan untuk diri sendiri.PERLUNYA AMALAN MEMBACA      Menambah serta memperluaskan ilmu pengetahuan dan kemahiran ikhtisas. Melahirkan guru yang sentiasa peka terhadap perkembangan semasa. Untuk mengenali kemahiran individu dalam komuniti. . profesion.

Pertandingan penulisan esei.20 April 2000. Bil 10/2000. Bil 1/2005.19 November 2001. Program khas.BAGAIMANA MAHU MENCAPAINYA? Kepimpinan melalui teladan. Kempen Amalan membaca. Pertandingan ko-akademik.4 Julai 2005) Book Review NKRA Pendidikan . Bil 12/2001. Penyediaan fasiliti terbaik. NILAM (Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 13/1998-22 Mei 1998.

BUDAYA MENYELIDIK Menurut Perspektif Islam `Q & Q`.Question and Quran Galakan untuk Menyelidik .

. Menyelesaikan kemaslahatan umah. Mengelakkan eksploitasi musuh Islam.OBJEKTIF PENYELIDIKAN Menurut Perspektif Islam o Kefahaman terhadap ciptaan Allah dan mengakui kebesaran-Nya o Memajukan ummah untuk mencari keredhaan-Nya. o o o o Mencari penemuan baru. Melengkap dan menambah apa yang sedia ada.

Tazkiyyah (penyucian) c. Al-Falah Pendekatan Konsep Bersepadu Meliputi ilmu agama.KONSEP PENYELIDIKAN Menurut Persepektif Islam a. sains kemanusiaan dan sains tabii. Tauhid b. . Matlamat: pembinaan dan pemantapan aqidah.

2) Penyelesaian sesuatu masalah. Ciri Khusus Penyelidikan 1) Intervensi 2) Penglibatan 3) Penambahbaikan .MATLAMAT & CIRI PENYELIDIKAN Matlamat Penyelidikan 1) Pengembangan ilmu pengetahuan.

kreatif. .PERLUNYA BUDAYA MENYELIDIK       Mengembangkan ilmu. Melahirkan generasi Ulul Albab. Sebagai nilai tambah dalam peningkatan mutu profesionalisme keguruan. minat dan kecenderungan terhadap cara dan budaya kerja yang efektif. inovasi dan berstail. Menjadi pendidik yang berfikiran kritis. Untuk mengenal pasti punca masalah dan mencari jalan penyelesaian yang sistematik. Menggalakkan budaya kolaborasi dan menyokong budaya reflektif.

analisis.   Mencontohi budaya pembelajaran kritis dan kreatif (perhati. rumus) . `In house Training` .  Menangkis dakwaan bahawa kajian itu amat menyusahkan. Keistimewaan naik pangkat dan gaji. hipotesis.kesedaran dan motivasi kepada warga pendidik Tiada lagi paradigma bahawa kajian itu sangat membebankan.BAGAIMANA MAHU MENCAPAINYA?    Penghasilan Kajian Tindakan di sekolah.

. Budaya berfikir reflektif membantu guru untuk mengimbangkan kepercayaan kita dengan keperluan pelajar.Budaya Reflektif Konsep Refleksi Berfikiran reflektif merupakan amalan berfikir atau merenung kembali sesuatu pengalaman yang kita alami dan menyedari implikasinya terhadap diri kita. Apabila kita membuat refleksi kita menjadi lebih sedar dan kritis mengenai amalan kita sendiri dan dengan ini sesuatu pengajaran mampu dipertingkatkan.

.Melalui refleksi kita menilai hasil perancangan dan strategi kita dalam P&P dan cuba mengenal pasti kelebihan dan kelemahan kita. Menurut Briggs (1999) refleksi sebagai cerminan sebenar sesuatu yang berlaku yang juga berupa tindakan profesional untuk menambah baik sesuatu amalan.

Pensyarah boleh membimbing dan melatih guru pelatih dalam pelaksanaan pengurusan P&P dengan berkesan melalui penulisan refleksi.Kepentingan Amalan Reflektif dalam Bidang Keguruan Untuk mengimbangi antara pengalaman diri sendiri dengan kejayaan golongan terdahulu (Pensyarah/Guru Senior) Sebagai alat dalam membangunkan kurikulum yang mendorong kepada dapatan atau maklum balas yang berterusan berkaitan dengan sesuatu isu yang timbul dalam pengurusan sekolah dan bilik darjah. . Amalan reflektif juga merupakan pembelajaran kendiri (self learning) dalam kalangan guru dalam perkhidmatan. penulisan jurnal. catatan peribadi pelajar dan perbincangan kumpulan.

Jenis-jenis Amalan Reflektif Terdapat beberapa jenis amalan reflektif iaitu : Amalan Reflektif Serta-merta Amalan Reflektif Serta-merta berlaku semasa kita sedang bertindak. . contohnya sewaktu guru sedang mencuba suatu tindakan yang baharu untuk meneroka peristiwa baharu yang tidak dijangka dalam bilik darjah. Amalan Reflektif untuk Tindakan Berlaku selepas sesuatu tindakan diambil dan membantu guru memperoleh cara baharu dalam melaksanakan sesuatu kerja. mempelajari pengetahuan baharu dan membina teori. Amalan Reflektif ke Atas Tindakan Suatu bentuk refleksi yang dilakukan setelah sesuatu tindakan diambil dan boleh berlaku secara lisan dan bukan lisan.

Pengurusan Portfolio Penulisan Jurnal Penulisan jurnal refleksi merupakan salah satu aktiviti yang menggalakkan pemikiran reflektif dalam kalangan pelajar dan guru. . Penulisan Jurnal Reflektif 2.Proses Reflektif Proses reflektif boleh berlaku dalam dua cara iaitu : 1.

.Proses pengajaran reflektif dapat difahami melalui rajah berikut.

Pengurusan Portfolio Portfolio pengajaran merupakan koleksi bahanbahan seperti artifek-artifek P&P serta penulisan reflektif yang direka bentuk untuk meningkatkan prestasi seseorang guru. tugasan pelajar. Bagi Wolf (1996) portfolio pengajaran ialah satu koleksi maklumat mengenai amalan pengajaran seseorang guru yang terdiri daripada rancangan pengajaran. rakaman video dan bahan-bahan lain yang berkaitan dalam P&P. .

Proses Peralihan Guru Pelatih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->