1.

0

Pendahuluan

Bencana merupakan sesuatu kejadian yang berlaku secara mengejut, bersifat kompleks dan mengakibatkan kehilangan nyawa, kemusnahan dan kerosakan harta benda atau alam sekitar serta menjejaskan aktiviti kehidupan individu atau masyarakat setempat yang menjadi mangsa turut memberikan impak sosial dan emosi kepada mangsa ekoran kejadian tersebut. Disebabkan kekerdilan sifat manusia, bencana alam sering menyebabkan keadaan darurat, sehingga menyebabkan kerugian kewangan dan struktur, malah sampai kematian. Kerugian ini bergantung kepada kemampuan untuk mengelak atau menghindari bencana dan ketahanan mereka .

Bencana alam adalah kesan buruk daripada kejadian atau gabungan semula jadi yang membentuk letusan gunung berapi, gempa bumi, tanah runtuh dan taufan yang memiliki kekuatan dan akibat yang berbeza-beza mengikut jenis bencana alam yang berlaku. Bencana alam dalam sekelip mata mampu membuat sebuah kota dan penghuninya tinggal dalam kesusahan. Perkara yang paling penting ialah, tiada seorang pun manusia yang memiliki kekuatan untuk melawan ataupun mencegah bencana alam ini daripada terus berlaku.

Pengurusan kejadian ini memerlukan pengendalian yang melibatkan sumber, peralatan, kekerapan dan tenaga manusia yang ekstensif daripada banyak agensi serta penyelarasan yang berkesan, dalam mana kemungkinan memerlukan tindakan yang kompleks dan jangkamasa yang panjang. Bagi setiap kejadian bencana yang berlaku, tindakan segera diambil dalam konteks penyediaan keperluan asas kepada mangsa seperti makanan, tempat perlindungan sementara dan pakaian kepada mangsa yang terlibat dalam bentuk jangka pendek.

1

Dunia bukanlah satu tempat yang tenang dan tenteram, kita sering dikejutkan dengan berita-berita buruk yang melanda dunia. Nyawa manusia sering terancam dengan pelbagai ancaman alam, baik dari luar mahu pun dari dalam. Meteor dan asteroid misalnya, hanyalah sebahagian kecil yang mungkin menjadi ancaman terhadap bumi dari luar angkasa. Walaupun bumi ini nampak kukuh, namun bahagian dalamnya memiliki inti dari pelbagai elemen cecair yang sekirnya dimuntahkan ke permukaan bumi boleh memudaratkan kehidupan manusia. Bencana alam dapat menyerang pada bila-bila masa sahaja dan boleh meninggalkan kesan yang amat teruk dan boleh mengakibatkan kehilangan harta benda dan nyawa.

Bencana alam ini terjadi disebabkan ketidakseimbangan alam yang rumit

yang

diciptakan oleh Allah. Namun begitu. Kemungkinan terjadinya bencana alam yang menghancurkan ini mungkin datang dari Allah itu sendiri, untuk mengingatkan manusia melalui peristiwa yang terjadi misalnya gempa bumi yang menyebabkan ribuan wanita dan kanak-kanak mati dan lebih banyak lagi yang terluka. Masyarakat yang tidak memperdulikan peringatan Allah cenderung untuk menyebut kejadian seperti ini sebagai fenomena alam dan tidak mampu memahami bahawa Allah menciptakannya untuk tujuan tertentu.

2.0

Kesan-kesan bencana alam. Secara umumnya, terdapat pelbagai kesan sama ada kesan negatif atau kesan positif

yang akan berlaku sekiranya bencana alam ini menimpa masyarakat di sesebuah kawasan, yang pastinya kesan negatif itu akan lebih ketara daripada kesan positif. Bencana alam ini semestinya akan memberikan impak yang besar kepada negara dan masyarakat yang menerima bala ini.

2

2.1

Kerosakkan infrastruktur dan harta benda awam. Bencana alam seperti banjir besar, gempa bumi, tanah runtuh dan sebagainya

sememangnya akan menyebabkan berlakunya kerosakkan infrastruktur dan harta benda awam seperti bangunan, kereta, rumah, jalan raya dan sebagainya. Hal ini akan membawa kerugian yang amat besar kepada semua penduduk terutamanya kepada kerajaan yang terlibat dengan bencana alam ini. Kerajaan terpaksa memberi bantuan kepada rakyat dari segi kewangan mahupun dalam bentuk makanan, perumahan dan sebagainya. Gempa bumi merupakan kekuatan alam bumi yang paling menghancurkan. Menurut kajian, setiap dua minit disuatu kawasan di permukaan bumi mengalami keretakan. Berdasarkan statistik, bumi bergegar jutaan kali dalam setahun. Rata-rata dari jumlah jutaan itu, 300 ribu gempa tergolong dalam gempa yang berskala kecil, getarannya tidak terasa sama sekali dan tidak menyebabkan kerosakkan. Namun begitu, 20 puluh gempa yang lain merupakan gempa yang sangat kuat dan gempa inilah yang menyebabkan kerosakkan kepada bumi dan penduduknya. Sebagai contoh, gempa bumi yang berlaku di China telah mengakibatkan kemusnahan banyak rumah dan bangunan pejabat serta infrastruktur elektrik dan komunikasi. Gempa bumi sekuat 7.8 magnitud itu berlaku pada waktu petang sekaligus mengakibatkan 80 peratus bangunan di daerah Beichuan Qiang musnah. Ratusan orang tertimbus di Shifang selepas beberapa buah sekolah, kilang dan asrama musnah. Selain daripada itu, bekalan elektrik dan air juga turut terputus akibat daripada gempa bumi yang berlaku. Hospital menjadi sesak dan para pesakit terpaksa dipindahkan ke luar hospital dan duduk untuk menunggu bantuan daripada pihak hospital.

3

2.2

Ramai nyawa yang terkorban. Bencana alam yang berlaku tanpa disedari telah meragut banyak nyawa yang tidak

berdosa terutamanya kepada kanak-kanak , warga tua dan wanita. Bencana alam juga telah menyebabkan ramai yang cedera parah dan kanak-kanak hilang tempat bergantung dan menjadi anak yatim piatu. Kanak-kanak terpaksa hidup berseorangan tanpa keluarga untuk memberi sokongan moral dan kata-kata semangat antara satu sama lain. Hal ini akan menyebabkan mangsa-mangsa bencana alam ini hidup dalam keadaan ketakutan dan tidak tenteram. Bencana alam adalah sesuatu yang menggerunkan dan boleh mengorbankan orang ramai tidak mengira usia dan pangkat, mahupun bangsa. Bencana alam akan mengurangkan populasi manusia yang berada di muka bumi ini, dalam aspek agama ianya dilihat sebagai satu proses ³pembersihan bumi´ yang mana manusia sudah terlalu leka dengan hiburan duniawi dan banyak melakukan dosa semasa hidup. Oleh itu, Allah telah menunjukkan kuasanya dengan menurunkan bencana. Namun begitu dari sudut pandang sains, bencana alam ini berlaku disebabkan oleh fenomena alam yang berlaku secara semula jadi. Misalnya, Gempa bumi tsunami berlaku pada zon terbenam yang mana kepingan kerak bumi yang dikenali sebagai plat tetonik bertembung sesama sendiri yang telah menyebabkan satu daripadanya terbenam di bawah yang satu lagi. Tsunami merupakan salah satu contoh terbaik yang memperlihatkan ramai nyawa yang terkorban disaat bencana ini berlaku. Tsunami yang berlaku pada 26 disember 2004, melibatkan beberapa negara di Asia termasuklah negara Malaysia. Namun begitu angka korban yang tertinggi adalah di Indonesia. Angka kematian yang dicatatkan di Indonesia adalah lebih kurang 200,000 orang. Angka tersebut hanya untuk negara Indonesia sahaja tidak termasuk negara lain seperti India, Thailand, Filipina dan negara lain yang terlibat dengan bencana alam ini.

4

2.3

Penularan penyakit berjangkit. Setelah bencana alam datang membawa bala, penderitaan para mangsa bencana alam

tidak berakhir begitu sahaja, kehidupan mereka boleh diibaratkan dengan peribahasa µsudah jatuh ditimpa tangga¶. Hal ini kerana, setelah berlakunya bencana alam, mangsa-mangsa tersebut akan kehilangan tempat bergantung dan terpaksa tinggal bersama-sama mangsa bencana yang lain dalam keadaan yang tidak selesa, sesak dan kotor. Oleh kerana bekalan elektrik dan air terputus mereka tidak dapat untuk menjaga kebersihan diri dan makan minum mereka. Hal ini akan menyebabkan kebersihan diri dan persekitaran mereka terabai. Mangsa bencana terpaksa menunggu bantuan dari pihak yang berkuasa untuk memberi bantuan kepada mereka. Mangsa ini terpaksa tinggal bersama mangsa lain yang berkemungkinan boleh menyebarkan wabak penyakit yang berbahaya seperti campak, demam denggi, penyakit kulit, hepatits, malaria dan sebagainya. Mangsa terpaksa berkongsi apa sahaja dalam keadaan yang getir itu. Dalam keadaan itu, sudah pasti hospital-hospital akan berada dalam keadaan yang sesak dan tidak dapat untuk merawat semua pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan. Hal ini akan menyebabkan penyakit mangsa ini bertambah teruk dan akan berjangkit kepada orang lain dan hal ini akan berterusan sehingga akan mendatangkan kematian sekiranya tidak mendapat rawatan yang sewajarnya daripada hospital. Keadaan ini juga menyumbang kepada berlakunya peningkatan dalam kes kematian selain daripada kematian akibat bencana alam yang menimpa.Bencana banjir merupakan salah satu bencana yang begitu cepat menularkan penyakit kepada mangsa. Umum mengetahui bahawa air banjir membawa pelbagai jenis bentuk kotoran dan kuman yang boleh membawa kepada jangkitan sistem penghadaman yang masuk melalui mulut, luka pada kulit dan mata.

5

Sebagai contoh , bencana banjir yang berlaku di Johor antara 19 Disember 2006 hingga 11 Januari 2007 merupakan kejadian yang terburuk dalam sejarah sejak 100 tahun yang lalu. Lebih 10,000 penduduk di hampir semua daerah di Johor dan daerah Jasin di Melaka terpaksa dipindahkan ke pusat perlindungan sementara. Akibat daripada hujan yang berlarutan , ianya telah menjejaskan perkhidmatan KTM Intercity ke sektor selatan iaitu Johor Bahru dan

Singapura. Antara daerah yang terlibat ialah Johor Bahru, Batu Pahat, Muar, Segamat, Kluang, Kota Tinggi dan Pontian. Dalam kejadian banjir tersebut, sebanyak 10 kematian dilaporkan dan kerugian yang dianggarkan mencecah sehingga RM 1.5 bilion. Lanjutan daripada bencana tersebut, Kerajaan Malaysia telah memperuntukkan sebanyak RM1.1 bilion bagi tujuan pemulihan infrastruktur yang untuk dilaksanakan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan persekitaran kawasan yang terlibat akan dapat dipulihkan dan kembali seperti sediakala. Ini adalah satu junlah yang besar yang perlu disediakan oleh pihak kerajaan, selain daripada Dana Ehsan ( Tabung Kecemasan) dan bantuan dari pihak swasta, NGO dan individu lain. 2.4 Trauma terhadap bencana alam. Bencana alam yang berlaku kepada masyarakat sememangnya akan meninggalkan satu kesan yang amat mendalam kepada mangsa yang mengalaminya, terutamanya kepada mangsa yang kehilangan ahli keluarga. Hal ini akan menyebabkan mereka merasa amat sedih dan tidak mempunyai semangat untuk meneruskan hidup bersendirian tanpa ahli keluarga disisi. Mangsa juga akan sentiasa merasa tidak selamat dan hidup dalam keadaan ketakutan kerana bimbang tragedi bencana alam itu akan berulang kembali. Mangsa yang mengalami trauma dikenali sebagai Post-traumatic stress disorder. 1

1

Post-traumatic stress disorder merujuk kepada satu gangguan perasaan yang terjadi setelah melalui atau mengalami suatu peristiwa dahsyat yang mengancam atau menyebabkan kecederaan kepada fizikal atau emosi.

6

Gejala-gejala yang mereka alami antara lain ketakutan jika hujan turun, tidak mahu mandi kerana takut dengan air, sering termenung dan diam, mudah terkejut, enggan bergaul dengan teman bahkan cenderung untuk menggelakkan diri daripada masyarakat. Gejala trauma ini semakin ketara kerana mangsa lebih suka untuk memendam masalah dan tidak biasa untuk berkongsi masalah-masalah yang dihadapi dengan orang lain sehingga musibah yang menimbulkan trauma yang hebat seperti tsunami dihadapi sendirian. Hal ini menyebabkan ramai mangsa yang tidak tahan dengan tekanan ini akan bertindak untuk membunuh diri. Dalam Islam, setiap umatnya dididik bahawa sebarang kejadian dahsyat atau malapetaka adalah ketentuan dan takdir Ilahi dan hanya Dia sahaja yang Amat Mengetahui sebarang kejadian yang belum atau akan berlaku. Dan malapetaka itu berlaku tanpa pengecualian, iaitu tidak hanya menimpa golongan yang ingkar, tetapi turut menimpa golongan yang taat dan boleh berlaku di mana-mana sahaja yang Dia kehendaki.. Bencana atau musibah yang diturunkan itu pula wajar dilihat sebagai ujian kepada umat manusia supaya lebih bersyukur dan berakhlak mulia dan menerimanya dengan penuh redha, di samping sebagai penghapus dosa yang telah dilakukan selama ini. Pendek kata, terdapat perbezaan dari segi tanggapan, pemikiran dan tindakan di sebalik kejadian yang berlaku dalam kalangan orang ramai. Tanggapan ini turut memberi kesan terhadap cara dan kaedah masyarakat setempat bertindak dalam menangani bencana ini seperti penerimaan mangsa terhadap peristiwa yang berlaku di samping persediaan sama ada dari segi mental dan emosi, mahupun dalam aspek persediaan kecanggihan sistem teknologinya. Namun begitu, setiap manusia seharusnya bersedia dengan apa sahaja jenis ujian yang diturunkan oleh Allah kepada umatNya.

7

Malaysia dikategorikan sebagai satu negara yang 'sentiasa selamat' dari sebarang bencana gempa bumi mahupun letupan gunung berapi atau taufan besar, negara dan masyarakat telah mengambil langkah selesa dengan tiada persediaan baik dari aspek mental dan emosi, mahupun dalam langkah-langkah logistik kerana menganggapnya sebagai tidak relevan atau bebanan kos. Oleh yang demikian, kejadian bencana seperti tsunami itu sudah pasti memberi kesan yang amat besar dalam kehidupan setiap lapisan masyarakat yang terlibat di negara ini, lebih-lebih lagi kepada para mangsa. 2.5 Kekurangan sumber makanan. Bencana alam yang berlaku telah menimbulkan pelabagai masalah kepada mangsa dan terutamanya kepada pihak kerajaan yang terpaksa bertungkus lumus dalam memikirkan cara yang terbaik untuk menyelesaikan masalah yang dialami oleh mangsa yang ditimpa bencana alam ini. Pelbagai masalah yang timbul, antaranya ialah kurangnya sumber makanan, hal ini berlaku disebabkan banyak perkara. Antaranya ialah kemusnahan tanah pertanian yang diakibatkan oleh bencana alam seperti Tsunami dan banjir. Tanah-tanah pertanian merupakan penyumbang utama kepada sumber makanan manusia seperti beras, sayur-sayuran dan sebagainya. Kemusnahan tanah-tanah pertanian ini telah menyebabkan mangsa bencana

hidup dalam kelaparan dan tidak mendapat zat yang secukupnya. Oleh itu , Kerajaan terpaksa bertungkus lumus untuk mendapatkan bantuan daripada negara lain dan menunggu bantuan tersebut untuk sampai dan disalurkan kepada mangsa yang terlibat. Kerosakkan jalan raya juga menjadi punca kepada berlakunya masalah kekurangan sumber makanan ini, bantuan-bantuan yang disalurkan kepada mangsa-mangsa bencana tidak dapat sampai kepada pusat-pusat perlindungan sementara. Kerosakkan jalan raya tersebut telah menjadi penghalang kepada pasukan petugas ini menghantar bekalan makanan kepada mangsa.

8

Hal ini telah menyebabkan mangsa terpaksa mengikat perut sehingga bantuan makanan itu tiba. Kadang kala bekalan makanan yang tiba tidak mencukupi dan tidak dapat menampung jumlah mangsa yang ramai. Oleh itu, hanya sebahagian mangsa yang mendapat bekalan makanan. Dalam hal ini, mangsa akan rasa tertekan kerana tidak dibekalkan dengan sumber makanan yang mencukupi dalam hari-hari mereka menempuh hidup sebagai mangsa bencana dan kematian akan meningkat kerana mangsa-mangsa bencana ini tidak mendapat vitamin dan gizi yang sepatutnya mereka perolehi daripada sumber makanan. Bencana alam seperti kemarau yang berpanjangan serta bahang yang terlalu panas yang diakibatkan oleh pemanasan global telah memberi impak kepada perubahan geografi seperti daratan, tumbuhan, haiwan dan sumber asli serta habitatnya. Semuanya dilihat semakin susut dan mengancam manusia. WFP (Program Pemakanan Sedunia) melaporkan bahawa 57 negara termasuk 29 di Afrika, 19 di Asia dan 9 di Amerika Latin dilanda banjir buruk yang telah menjejaskan sumber bekalan makanan untuk disalurkan kepada penduduk. 2.6 Kejatuhan ekonomi negara. Sektor ekonomi akan mengalami masalah sekiranya bencana alam ini menimpa sesebuah negara itu, hal ini kerana wang kerajaan yang sepatutnya digunakan untuk tujuan pembangunan yang lain terpaksa digunakan untuk membangunkan semula infrastruktur yang musnah dan memberi bantuan kepada penduduk negara yang terlibat dengan bencana alam. Peruntukkan yang diperlukan bukanlah sedikit, ianya menelan belanja sehingga berjuta-juta ringgit. Perkara ini telah menyebabkan ekonomi kerajaan berada dalam keadaan yang kurang stabil dan terganggu, setiap perancangan yang telah dirancang dengan teliti oleh pihak kerajaan terpaksa dilupakan begitu sahaja demi untuk membantu rakyat yang berada dalam kesusuahan.

9

Sektor ekonomi akan berada dalam keadaan yang lembab disebabkan kurangnya masyarakat yang bekerja untuk dalam sektor kerajaan ataupun swasta. Hal ini menyebabkan negara tidak dapat membuat sebarang eksport ke luar negara yang dapat membantu meningkatkan hasil pendapatan negara. Disamping itu, sumber pendapatan kerajaan yang diperolehi daripada cukai yang dibayar oleh masyarakat juga tidak diperolehi, kerana kewangan masyarakat juga berada dalam keadaan yang gawat. Sebagai langkah untuk mempercepatkan pemulihan ekonomi negara, kerajaan perlu mengambil langah yang drastik dan efektif agar ekonomi negara dapat dipulihkan dengan secepat mungkin. Bencana alam yang menimpa negara menyedarkan kita bahawa pentingnya pengurusan ekonomi secara terperinci di kawasan-kawasan yang terlibat dengan bencana ini, ianya merupakan satu cabaran yang amat besar untuk mengatasi masalah ekonomi di kawasan yang terlibat dengan bencana alam. Satu strategi yang jauh berbeza dengan pengurusan ekonomi pada masa normal perlu difikirkan. Bencana yang amat besar menyebabkan ekonomi menjadi hancur dan lumpuh. Pasar, kilang, kedai dan syarikat-syarikat semuanya musnah akibat bencana alam yang melanda sesebuah negara. Sebagai contoh, gempa bumi yang berlaku di Kobe, Jepun. Kobe merupakan negeri industri kedua terpadat di Jepun dan pelabuhan yang terbesar selepas Tokyo. Pada jam 5:46 pagi, 17 Januari 1995, satu gempa bumi telah berlaku selama 20 saat. Walaupun hanya 20 saat, kehancuran yang berlaku amat teruk. Gempa tersebut telah menyebabkan negara itu rugi sebanyak 200 milion dolar2. Hal ini telah menyebabkan ekonomi Jepun berada dalam keadaan yang kritikal. Jepun juga kehilangan seramai 5200 orang penduduknya, manakala 300,000 ribu yang lain cedera parah.

2

H.J de Blij, M.H Glantz, S.L Harris, Restless Earth, The National Geographic Society, 1997, Halaman 8.

10

2.7

Menjejaskan sektor pelancongan. Dalam hal ini, sekiranya sesebuah negara tersebut dilanda bencana alam, sektor

pelancongan yang menjadi penyumbang utama kepada sumber kewangan dan keuntungan kerajaan akan terjejas. Para pelancong tidak akan berani untuk melawat negara yang mempunyai sejarah dilanda bencana alam, hal ini disebabkan mereka merasa takut bahawa kejadian bencana alam yang pernah berlaku sebelum ini berulang kembali. Para pelancong ini akan membuat keputusan untuk melancong ke negara lain yang dikira lebih selamat kerana tidak pernah ditimpa bencana alam. Akibat daripada kemerosotan kedatangan pelancong asing, pengusaha-pengusaha kedai seperti kedai cenderamata juga akan mengalami kerugian. Hal ini kerana tiada pelancong yang datang untuk membeli barangan yang dijual oleh mereka. Sebagai langkah mengatasinya, kerajaan perlulah mencari jalan untuk mempromosikan kembali negara untuk menarik minat dan meyakinkan para pelancong bahawa negara tersebut adalah selamat untuk dilawati.Sebagai contoh, Pulau Phuket merupakan sebuah pulau yang amat terkenal dengan keindahan pantai dan keunikkan batu karangnya. Pulau ini juga terlibat dengan bencana Tsunami yang melanda pada 26 Disember 2004 yang lalu. Hal ini telah menyebabkan kedatangan pelancong asing merosot dengan mendadak sekali disebabkan para pelancong ini takut untuk melawat ke negara yang terlibat dengan bencana Tsunami ini, dan tidak mahu menggadaikan nyawa mereka dengan bertandang ke negara tersebut. Namun begitu, keadaan ini tidak berpanjangan kerana para pelancong sudah mula melawat negara tersebut semula. Fenomena bencana alam dilihat hanya memberi sedikit kesan kepada sektor pelancongan.

11

2.8

Kemusnahan flora dan fauna serta kerosakkan artifak dan warisan sejarah. Di sepanjang tahun lalu, terdapat beberapa fenomena alam yang membawa kepada

kemusnahan jiwa manusia dan kerosakan fizikal. Bencana yang terjadi tidak mengenal sebarang sempadan dan apabila ianya berlaku tidak kira sama ada, negara maju atau sedang maju, kedua-duanya telah bergelut untuk menangani kemusnahan dan kesan pemulihan kemusnahan. Ada yang merasakan proses pembangunan yang pesat dan tidak terkawal menyebabkan fenomena ini. Sesetengah pihak merasakan proses globalisasi juga

menyumbang kepada kemusnahan dan bencana alam. Kerosakkan akibat bencana alam sememangnya menjadi satu kerugian besar kepada generasi akan datang, semakin hari kepelbagaian flora dan fauna yang menjadi milik bumi semakin lama menjadi semakin pupus. Sebagai contoh, Gempa bumi yang dahsyat di Sichuan China pada tahun lalu bukan sahaja mengakibatkan kemalangan jiwa dan kerugian harta benda yang amat serius, tetapi juga telah merosakkan banyak warisan sejarah dan artifak bernilai di kawasan tersebut. Selepas gempa bumi itu berlaku, kerajaan telah memulakan kerja membaik pulih bangunan warisan yang rosak akibat bencana itu. Jumlah peruntukannya dikatakan mencatat angka 6 bilion yuan RMB.
2.9 Kebaikan bencana alam.

Walaupun bencana alam sering berkaitan dengan kesan-kesan negatif, namun bencana alam juga memberi banyak kesan positif dalam kehidupan manusia dan alam sekitar. Kesan-kesan positif ini boleh dikategori dalam pelbagai aspek seperti kesedaran manusia, membantu dalam sektor ekonomi dan juga kondisi geografi sesuatu kawasan.

12

Kesedaran manusia sejagat merupakan

impak terbesar yang dibawa oleh bencana

alam. Contohnya, fenomena tsunami pada tahun 2004. Tragedi yang menakutkan ini telah mengorbankan 156000 nyawa dan kehilangan serta kerosakan harta benda yang banyak. Bersamaan dengan itulah, semua negara membuka mata untuk sama-sama membantu mangsa-mangsa tsunami ini. Pelbagai bantuan telah dihulurkan atas kesedaran dunia betapa pentingnya ikatan persaudaraan manusia kerana paha kanan dicubit,paha kiri juga turut sama terasa. Di sini barulah berlakunya semangat pertalian manusia yang sentiasa sahaja berlumbalumba ingin menjadi kuasa veto di dunia. Dalam negara pula, persediaan selepas fenomena tsunami mulai dipersiapkan seperti benteng-benteng dan sistem amaran aras air bagi membendung tragedi ini berulang dengan kesan yang parah. Kesedaran terhadap tragedi seperti ini adalah penting bagi memperbaiki diri setiap manusia. Selain itu, dari segi sektor ekonomi, bencana alam juga sedikit sebanyak memberi kesan positif dengan pengaliran tunai yang berlaku. Contohnya, di Negara ini bencana alam seperti banjir kilat dan tanah runtuh sering berlaku. Pada awalnya kerajaan negara tidak mempunyai idea dalam pengaliran tunai, jadi selepas berlakunya tanah runtuh atau seumpamanya banyak kehilangan yang berlaku lalu kerajaan prihatin untuk memberi bantuan kewangan dan kebajikan kepada mangsa-mangsa. Di samping itu, bencana alam juga telah membantu dalam sektor pelancongan. Contohnya, selepas fenomena tsunami di Acheh, Acheh menerima kedatangan pelancong asing yang ramai, lebih ramai daripada sebelumnya. Jadi, bala yang menimpa Acheh sekurang-kurangnya membawa kesan yang positif bagi

membangunkan kembali pembangunannya. Tambahan itu, bencana alam juga membawa impak positif terhadap geografi di kawasan tersebut. Contohnya, letusan gunung berapi. Apabila letusan berlaku, gunung berapi akan memancutkan lahar yang panas yang mampu mencairkan semua benda. Lahar tersebut menjadikan tanah menjadi subur untuk dijadikan sebagai tanah pertanian. Tanah yang subur 13

tersebut sesuai untuk menjalankan aktiviti pertanian seperti penanaman buah-buahan dan sebagainya. Serba-sedikit bencana ini memberi kebaikan kepada para petani. Dalam hal ini, masyarakat boleh memulakan kehidupan mereka semula dengan menggunakan tanah pertanian yang subur. Oleh itu 3.0
Kesimpulan

Bencana alam merupakan sebahagian daripada peringatan terhadap kesalahan dan dosa yang dilakukan oleh manusia. Hal ini seperti yang berlaku terhadap umat Nabi Yunus. Nabi Allah itu mengajak umatnya menganut agama tauhid dan menegah mereka daripada berbuat syirik dan kebinasaan. Tetapi, kaumnya enggan dan menolak dakwah itu. Maka, serta merta datanglah gempa bumi yang dahsyat membinasakan harta benda, tanaman dan ternakan. Gempa besar itu menyedarkan mereka daripada kekhilafannya. Akhirnya umat Nabi Yunus kembali ke ajaran agama tauhid yang sebenar.

Bencana alam ini sebenarnya boleh dilihat dari dua aspek yang berbeza mengikut pemikiran, cara dan pandangan manusia masing-masing. Perspektif manusia yang pertama ialah bencana ini berlaku disebabkan oleh kejadian semula jadi yang mana hanya sains sahaja yang boleh menerangkan dengan lebih lanjut dan terperinci tentang kejadian tersebut. Kejadian fenomena bencana alam dinilai 100% berdasarkan teori logik. Manusia mengkaji dan membuat kesimpulan bencana terbabit berdasarkan bukti saintfik semata-mata. Perspektif yang kedua ialah manusia menerima hakikat bahawa fenomena ini bukan kejadian alam tanpa pengajaran dan menyakini setiap yang berlaku punya hikmah dan tauladan yang perlu dikirkan. Setiap manusia haruslah menilai setiap kejadian dengan tujuan untuk muhasabah diri, manusia perlu menginsafi diri dan bertaubat atas dosa-dosa yang telah dilakukan. Setiap kejadian bencana alam yang berlaku adalah atas kekuasaan Allah SWT. Manusia datang daripada Allah, maka kepada Allah juga manusia itu kembali. Setiap masyarakat perlulah 14

bersyukur dengan setiap kejadian yang telah diturunkan. Dalam kejadian

bencana alam

tersebut diperlihatkan bahawa dengan kuasa Allah tidak ada kuasa manusia yang mampu menolak atau melawan, dan sebaliknya kalau Allah tidak mengkehendaki nescaya mereka akan hidup serta diselamatkan. Manusia tidak mampu menghindar takdir yang telah Allah SWT gariskan. Kemajuan teknologi yang dicapai oleh manusia kadang menimbulkan sifat sombong bagi sebahagian orang, seakan dengan kemampuan tersebut mereka boleh menghindar atau menakluk bencana alam.

Jika dipandang melalui kaca mata agama, bencana alam seharusnya dijadikan alat untuk merenung dan berfikir perkara yang telah dilakukan manusia. Sebab segala sesuatu yang berlaku di alam ini tidak berlaku secara begitu saja, tanpa ada hikmah tersembunyi yang berfungsi sebagai pengajaran untuk manusia. Adakalanya bencana alam itu berlaku akibat proses semula jadi alam, sama ada pergeseran yang bertujuan memperkukuhkan struktur bumi atau gejala alam biasa seperti letupan gunung berapi.

Namun, ada kalanya bencana alam itu terjadi akibat tangan manusia. Banjir, tanah runtuh dan kesan rumah kaca sering terjadi kerana manusia merosak hutan dan memotong pokok kayu tanpa perhitungan. Mendirikan pelbagai bangunan tanpa menimbangkan keadaan alam sekitar juga sering menjadi punca pelbagai bencana alam. Perbuatan manusia yang membuang sampah dan kilang yang turut membuang sisa toksik mungkin menjadi antara faktor yang menyumbang kepada pencemaran sungai dan banjir di sesuatu kawasan.

Setiap manusia perlulah mengambil iktibar daripada setiap peristiwa-peristiwa yang telan berlaku kepada manusia lain, dan memikirkan kembali segala dosa dan kesalahan yang telah dilakukan di muka bumi. Setiap bencana yang datang merupakan satu peringatan kepada manusia untuk membetulkan kembali diri dan kembali kepada Allah.

15

Bibliografi

Harun Yahya (2004). Fakta-fakta yang mengungkap hakikat hidup. Jawa Barat, Indonesia: Dzikra.

Goay Teck Chong, Suraini Basir & Wong Yew Hong (2006). Pengajian Am. Petaling Jaya, Selangor: Pearson Malaysia sdn bhd.

Mujahidin (2008, Mei 13). Ribuan maut gempa bumi di China. Kosmo Online. Diperoleh pada Ogos 24, 2009 daripada http://gerbanginformasi.wordpress.com/2008/05/13/ribuan-maut-gempa-bumi-di-china/

(2006, Disember 20). Banjir: 10,000 dipindah ± Hampir semua tempat di Johor dinaiki air setelah hujan lebat sejak Ahad. Utusan Malaysia Online. Diperoleh pada Ogos 22, 2009 daripada http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=1220&pub=Utusan_Malaysia&s ec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm&arc=hive

Azrina bt Sobian (2005). Islam dan pengurusan bencana alam. Di peroleh pada Ogos 20, 2009 daripada http://www.ikim.gov.my/v5/index.php?lg=1&opt=com_article&grp=2&sec=&key=383&cm d=resetall

16