P. 1
Definisi Pendekatan DACUM Dan Analisis Tugas

Definisi Pendekatan DACUM Dan Analisis Tugas

|Views: 1,412|Likes:
Published by harfiziee

More info:

Published by: harfiziee on Sep 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2013

pdf

text

original

IKHWAN HAFIZI BIN MUHAMAD SHAIDI 900321-11-5735 REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KUMPULAN 1 IPG KAMPUS TUN

HUSSEIN ONN

1989) .€ SUATU PENDEKATAN INOVATIF TERHADAP ANALISIS SESUATU PEKERJAAN DAN JUGA KAEDAH YANG BERKESAN DALAM MENENTUKAN TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB YANG PERLU DILAKSANAKAN OLEH SESEORANG INDIVIDU (PEKERJA) € (Finch and Crunkilton .

.

€ Merekabentuk kurikulum € Kaunseling dan pengambilan pelajar € Keperluan terhadap keperluan pelajar € Penilaian terhadap prestasi pekerjaan € Merekabentuk ujian ketrampilan € Penerangan sesuatu pekerjaan .

Sustu profil yang mengenalpasti sesuatu tugas ketrampilan bagi keseluruhan pekerjaan € Kemahiran dan tingkahlaku yang terlibat untuk sesuatu tugas dan ketrampilan dikenalpasti € Kemahiran dan tingkahlaku menjadi matlamat pelatih/pelajar € Skala pengklasan dikaitkan dengan profil untuk tujuan penilaian pelbagai peringkat ketrampilan € .

Pekerja mahir adalah paling sesuai menjelaskan tentang pekerjaan mereka sendiri € Sebarang pekerjaan boleh dijelaskan dengan berkesan dan mencukupi dalam bentuk tanggungjawab oleh pekerja yang berjaya melaksanakan tugas tersebut dengan baik € Kesemua tugas mempunyai implikasi terhadap pengetahuan dan sikap yang perlu ada pada pekerja untuk melaksanakan tugas dengan baik dan sempurna € .

.

€ Kenalpasti masalah € Kenalpasti kumpulan sasaran € Menentukan objektif/analisis kepada keperluan latihan (tugas pekerjaan/ kemahiran yang perlu ada0 .

€ Pengerusi € Penyelaras kurikulum (pakar kurikulum) € Memilih 2 orang ahli panel dalam bidang kursus yang akan dijalankan .

sikap. pengetahuan dan kemahiran dan juga kelengkapan yang diperlukan € Pengerusi/Pemudahcara membimbing ahliahli panel terutamannya tentang pendekatan dacum .€ Panel menyenaraikan tingkahlaku.

€ Hasilkan profil pekerjaan € Bincangkan setiap item (tajuk dan skop pekerjaan.tanggungjawab secara umum/kemahiran sesuatu tugas Laksanakan setiap langkah kerja dalam carta .

€ Perbincangan semula untuk memperbaiki dan memperbetulkan yang perlu .

.

KEMAHIRAN HIDUP SEKOLAH RENDAH Kemahiran Hidup merupakan satu matapelajaran bercorak amali yang diajar dalam Tahap 2. Bidang ini dapat dikuasai melalui penguasaan kemahiran praktis. . Matapelajaran ini digubal untuk mengembangkan keupayaan dalam bidang reka bentuk dan teknologi serta perniagaan dan keusahawanan. pengetahuan serta pemupukan sikap yang positif berasaskan teknologi dan keusahawanan.

€ Pembangunan kurikulum untuk peralihan sekolah ke kerjaya.€ Mengenal pasti & memilih bahan-bahan kurikulum. . € Membangunkan bahan kurikulum.

€ Pembinaan Kurikulum Kurikulum € Pengembangan € Pelaksanaan Kurikulum .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->