P. 1
Syair Cintai Alam Sekitar

Syair Cintai Alam Sekitar

|Views: 2,078|Likes:
Published by Showing Time

More info:

Published by: Showing Time on Sep 30, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

Rakyat perlu menjadi manusia yang bertimbang rasa dan membuat jasa kepada alam. Berlakulah pencemaran yang amat serius dan keadaan tersebut haruslah diatasi dengan segera. . Keadaan tersebut membolehkan kita berehat atau berkelah pada hari minggu. Amalan meludah dan membuang sampah di merata-rata tempat harus ditegah. Kempen kebersihan hendaklah dihayati agar dapat menikmati udara yang bersih.Perbuatan menghisap rokok dan menagih najis dadah merupakan perbuatan terkutuk dan perlu dicegah.Pesanan seorang kakak kepada adiknya supaya menyintai dan menjaga alam sekitar agar persekitaran menjadi indah dan tiada pencemaran.badan yang sihat serta negara dalam keadaan aman.

Kita perlu mengelakkan kemurkaan Tuhan yang boleh mendatangkan keburukan kepada kita.Pokok-pokok balak ditebang secara berleluasa mengakibatkan kejadian tanah runtuh. . Manusia tergamak membuat kerosakan di dunia ini. Kita mesti menghayati dengan perasaan bersyukur nescaya akan dilimpahi dengan pelbagai kurnia daripada Tuhan.sungai.Setiap pembanguan hendaklah dirancang dengan teliti dan mementingkan kualiti. Bumi ini amanah Tuhan dan kita tidak seharusnya membuat kerosakan kerana boleh mengancam nyawa dan kesihatan.lautan dipenuhi dengan kekotoran. Pemandangan yang cantik menjadi daya tarikan pelancong dan mampu meningkatkan pendapatan negara.banyak pencemaran telah dilakukan menyebabkan tanah.parit.

Kita harus menggunakan fikiran dan kreativiti untuk mengindahkan alam ini supaya alam akan kelihatan indah dan kehidupan lebih harmoni. 2«Keindahan alam sekitar di negara kita menjadi tarikan pelancong.Flora dan fauna akan selamat dan kehidupan di dunia ini akan aman sejahtera. 3«Kebersihan persekitaran berkait dengan kesihatan rakyat negara ini.Tanamkan dalam jiwa dengan satu iltizam iaitu tidak akan melakukan pencemaran. Saranan supaya kita menjaga kebersihan dan keindahan alam sekitar agar terhindar daripada masalah pencemaran. 4«Rakyat yang bertanggungjawab akan menjaga alam sekitar. . 1«Tanggungjawab menjaga alam sekitar agar tidak berlaku pencemaran.bumi dan tumbuhan daripada kemusnahan.

5«Alam sekitar merupakan amanah Tuhan. (a)Empat belas rangkap (b)Empat baris serangkap (c)Empat hingga lima patah kata atau 9-12 suku kata sebaris (d0Berbentuk terikat atau tidak bebas (a)asonansi-pengulangan vokal ¶e· jerebu berleluasa melanda negara (b)aliterasi-pengulangan konsonan ¶n· cintailah keindahan jaga kebersihan (c)Rima akhir--aaaa . 6«Kebakaran dan asap menjadi punca jerebu dan penipisan ozon.

(a)Personifikasi ombak BERLAGU MEMUKUL pantai lapisan ozon SEMAKIN DERITA (b)Inversi sihat badan wajah berseri -cinta -bersimpati -memberikan nasihat -insaf -Kita hendaklah mencintai alam sekitar -kita janganlah mencemari keindahan alam sekitar -Kita hendaklah berusaha mencegah pencemaran air dan pencemaran udara .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->