Pesanan seorang kakak kepada adiknya supaya menyintai dan menjaga alam sekitar agar persekitaran menjadi indah dan tiada pencemaran. Kempen kebersihan hendaklah dihayati agar dapat menikmati udara yang bersih. Keadaan tersebut membolehkan kita berehat atau berkelah pada hari minggu.Perbuatan menghisap rokok dan menagih najis dadah merupakan perbuatan terkutuk dan perlu dicegah. Rakyat perlu menjadi manusia yang bertimbang rasa dan membuat jasa kepada alam. Berlakulah pencemaran yang amat serius dan keadaan tersebut haruslah diatasi dengan segera. Amalan meludah dan membuang sampah di merata-rata tempat harus ditegah.badan yang sihat serta negara dalam keadaan aman. .

. Kita mesti menghayati dengan perasaan bersyukur nescaya akan dilimpahi dengan pelbagai kurnia daripada Tuhan.Pokok-pokok balak ditebang secara berleluasa mengakibatkan kejadian tanah runtuh. Pemandangan yang cantik menjadi daya tarikan pelancong dan mampu meningkatkan pendapatan negara. Kita perlu mengelakkan kemurkaan Tuhan yang boleh mendatangkan keburukan kepada kita. Bumi ini amanah Tuhan dan kita tidak seharusnya membuat kerosakan kerana boleh mengancam nyawa dan kesihatan.Setiap pembanguan hendaklah dirancang dengan teliti dan mementingkan kualiti.parit. Manusia tergamak membuat kerosakan di dunia ini.lautan dipenuhi dengan kekotoran.sungai.banyak pencemaran telah dilakukan menyebabkan tanah.

1«Tanggungjawab menjaga alam sekitar agar tidak berlaku pencemaran. 4«Rakyat yang bertanggungjawab akan menjaga alam sekitar. . 2«Keindahan alam sekitar di negara kita menjadi tarikan pelancong. Kita harus menggunakan fikiran dan kreativiti untuk mengindahkan alam ini supaya alam akan kelihatan indah dan kehidupan lebih harmoni.Flora dan fauna akan selamat dan kehidupan di dunia ini akan aman sejahtera.bumi dan tumbuhan daripada kemusnahan.Tanamkan dalam jiwa dengan satu iltizam iaitu tidak akan melakukan pencemaran. Saranan supaya kita menjaga kebersihan dan keindahan alam sekitar agar terhindar daripada masalah pencemaran. 3«Kebersihan persekitaran berkait dengan kesihatan rakyat negara ini.

6«Kebakaran dan asap menjadi punca jerebu dan penipisan ozon.5«Alam sekitar merupakan amanah Tuhan. (a)Empat belas rangkap (b)Empat baris serangkap (c)Empat hingga lima patah kata atau 9-12 suku kata sebaris (d0Berbentuk terikat atau tidak bebas (a)asonansi-pengulangan vokal ¶e· jerebu berleluasa melanda negara (b)aliterasi-pengulangan konsonan ¶n· cintailah keindahan jaga kebersihan (c)Rima akhir--aaaa .

(a)Personifikasi ombak BERLAGU MEMUKUL pantai lapisan ozon SEMAKIN DERITA (b)Inversi sihat badan wajah berseri -cinta -bersimpati -memberikan nasihat -insaf -Kita hendaklah mencintai alam sekitar -kita janganlah mencemari keindahan alam sekitar -Kita hendaklah berusaha mencegah pencemaran air dan pencemaran udara .