Kempen kebersihan hendaklah dihayati agar dapat menikmati udara yang bersih.Pesanan seorang kakak kepada adiknya supaya menyintai dan menjaga alam sekitar agar persekitaran menjadi indah dan tiada pencemaran. Rakyat perlu menjadi manusia yang bertimbang rasa dan membuat jasa kepada alam. .Perbuatan menghisap rokok dan menagih najis dadah merupakan perbuatan terkutuk dan perlu dicegah.badan yang sihat serta negara dalam keadaan aman. Keadaan tersebut membolehkan kita berehat atau berkelah pada hari minggu. Amalan meludah dan membuang sampah di merata-rata tempat harus ditegah. Berlakulah pencemaran yang amat serius dan keadaan tersebut haruslah diatasi dengan segera.

Setiap pembanguan hendaklah dirancang dengan teliti dan mementingkan kualiti.banyak pencemaran telah dilakukan menyebabkan tanah. .parit.sungai. Pemandangan yang cantik menjadi daya tarikan pelancong dan mampu meningkatkan pendapatan negara. Manusia tergamak membuat kerosakan di dunia ini.lautan dipenuhi dengan kekotoran.Pokok-pokok balak ditebang secara berleluasa mengakibatkan kejadian tanah runtuh. Bumi ini amanah Tuhan dan kita tidak seharusnya membuat kerosakan kerana boleh mengancam nyawa dan kesihatan. Kita mesti menghayati dengan perasaan bersyukur nescaya akan dilimpahi dengan pelbagai kurnia daripada Tuhan. Kita perlu mengelakkan kemurkaan Tuhan yang boleh mendatangkan keburukan kepada kita.

Flora dan fauna akan selamat dan kehidupan di dunia ini akan aman sejahtera. .bumi dan tumbuhan daripada kemusnahan. 1«Tanggungjawab menjaga alam sekitar agar tidak berlaku pencemaran. 3«Kebersihan persekitaran berkait dengan kesihatan rakyat negara ini.Tanamkan dalam jiwa dengan satu iltizam iaitu tidak akan melakukan pencemaran. 2«Keindahan alam sekitar di negara kita menjadi tarikan pelancong. Saranan supaya kita menjaga kebersihan dan keindahan alam sekitar agar terhindar daripada masalah pencemaran. Kita harus menggunakan fikiran dan kreativiti untuk mengindahkan alam ini supaya alam akan kelihatan indah dan kehidupan lebih harmoni. 4«Rakyat yang bertanggungjawab akan menjaga alam sekitar.

5«Alam sekitar merupakan amanah Tuhan. (a)Empat belas rangkap (b)Empat baris serangkap (c)Empat hingga lima patah kata atau 9-12 suku kata sebaris (d0Berbentuk terikat atau tidak bebas (a)asonansi-pengulangan vokal ¶e· jerebu berleluasa melanda negara (b)aliterasi-pengulangan konsonan ¶n· cintailah keindahan jaga kebersihan (c)Rima akhir--aaaa . 6«Kebakaran dan asap menjadi punca jerebu dan penipisan ozon.

(a)Personifikasi ombak BERLAGU MEMUKUL pantai lapisan ozon SEMAKIN DERITA (b)Inversi sihat badan wajah berseri -cinta -bersimpati -memberikan nasihat -insaf -Kita hendaklah mencintai alam sekitar -kita janganlah mencemari keindahan alam sekitar -Kita hendaklah berusaha mencegah pencemaran air dan pencemaran udara .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful