P. 1
Syair Cintai Alam Sekitar

Syair Cintai Alam Sekitar

|Views: 2,078|Likes:
Published by Showing Time

More info:

Published by: Showing Time on Sep 30, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

Berlakulah pencemaran yang amat serius dan keadaan tersebut haruslah diatasi dengan segera. Kempen kebersihan hendaklah dihayati agar dapat menikmati udara yang bersih.badan yang sihat serta negara dalam keadaan aman. Rakyat perlu menjadi manusia yang bertimbang rasa dan membuat jasa kepada alam. .Pesanan seorang kakak kepada adiknya supaya menyintai dan menjaga alam sekitar agar persekitaran menjadi indah dan tiada pencemaran. Amalan meludah dan membuang sampah di merata-rata tempat harus ditegah. Keadaan tersebut membolehkan kita berehat atau berkelah pada hari minggu.Perbuatan menghisap rokok dan menagih najis dadah merupakan perbuatan terkutuk dan perlu dicegah.

Kita mesti menghayati dengan perasaan bersyukur nescaya akan dilimpahi dengan pelbagai kurnia daripada Tuhan.Pokok-pokok balak ditebang secara berleluasa mengakibatkan kejadian tanah runtuh. Bumi ini amanah Tuhan dan kita tidak seharusnya membuat kerosakan kerana boleh mengancam nyawa dan kesihatan.banyak pencemaran telah dilakukan menyebabkan tanah.parit.Setiap pembanguan hendaklah dirancang dengan teliti dan mementingkan kualiti. .sungai.lautan dipenuhi dengan kekotoran. Kita perlu mengelakkan kemurkaan Tuhan yang boleh mendatangkan keburukan kepada kita. Manusia tergamak membuat kerosakan di dunia ini. Pemandangan yang cantik menjadi daya tarikan pelancong dan mampu meningkatkan pendapatan negara.

4«Rakyat yang bertanggungjawab akan menjaga alam sekitar.Flora dan fauna akan selamat dan kehidupan di dunia ini akan aman sejahtera. 3«Kebersihan persekitaran berkait dengan kesihatan rakyat negara ini. . 2«Keindahan alam sekitar di negara kita menjadi tarikan pelancong.bumi dan tumbuhan daripada kemusnahan. Kita harus menggunakan fikiran dan kreativiti untuk mengindahkan alam ini supaya alam akan kelihatan indah dan kehidupan lebih harmoni. 1«Tanggungjawab menjaga alam sekitar agar tidak berlaku pencemaran.Tanamkan dalam jiwa dengan satu iltizam iaitu tidak akan melakukan pencemaran. Saranan supaya kita menjaga kebersihan dan keindahan alam sekitar agar terhindar daripada masalah pencemaran.

5«Alam sekitar merupakan amanah Tuhan. (a)Empat belas rangkap (b)Empat baris serangkap (c)Empat hingga lima patah kata atau 9-12 suku kata sebaris (d0Berbentuk terikat atau tidak bebas (a)asonansi-pengulangan vokal ¶e· jerebu berleluasa melanda negara (b)aliterasi-pengulangan konsonan ¶n· cintailah keindahan jaga kebersihan (c)Rima akhir--aaaa . 6«Kebakaran dan asap menjadi punca jerebu dan penipisan ozon.

(a)Personifikasi ombak BERLAGU MEMUKUL pantai lapisan ozon SEMAKIN DERITA (b)Inversi sihat badan wajah berseri -cinta -bersimpati -memberikan nasihat -insaf -Kita hendaklah mencintai alam sekitar -kita janganlah mencemari keindahan alam sekitar -Kita hendaklah berusaha mencegah pencemaran air dan pencemaran udara .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->