P. 1
TENAGA SURIA

TENAGA SURIA

|Views: 168|Likes:

More info:

Published by: Leslie Michael Chang on Oct 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2012

pdf

text

original

Geografi

TENAGA SURIA
TUGASAN 1
MC HARREL LESLIE M. CHANG ZULKIFLY OMAR ISARRY MANZANO CYNDIRILLA

± Unsur-unsur ini membolehkan bumi sesuai didiami oleh hidupan .angin dan ombak.Peranan tenaga suria pada hidupan di bumi ‡ Tenaga suria ± Membekalkan haba kepada hidupan bumi ± Matahari mempengaruhi cuaca dan iklim serta unsur-unsur geomorfologi seperti pancaran matahari.hujan .

. kimia atau biotik menggalakkan proses penyepaian batuan. ‡ Pancaran matahari secara tidak langsung menggalakkan berlakunya proses luluhawa. Luluhawa. Cuaca dan Iklim. pengangkutan dan pemendapan. sungai dan kolam.El Nino dan Taufan. ‡ Kesan pemanasan matahari yang berbeza di kawasan-kawasan yang berlainan di bumi menyebabkan perbezaan tekanan udara yang mempengaruhi keadan cuaca dan iklim seperti monsun.Kesan pemanasan tenaga suria terhadap bumi dan atmosfera Kerpasan ‡ Proses pelepasan air dari awan melalui hujan. salji atau hujan batu. ‡ Sejatan air tasik. ‡ Proses ini menyediakan bahan regolit untuk tindakan geomorfologi iaitu hakisan. hakisan dan pemendapan. ‡ Luluhawa mekanika. ‡ Penting dalam proses kitaran air.

penting untuk kitaran air .Hujan.

Peranan Tenaga Suria Pada Hidupan Tumbuh-tumbuhan ‡ Menggunakan tenaga matahari untuk membuat makanan sendiri(autotrop) melalui proses fotosintesis ‡ Dengan adanya bekalan suhu dan hujan yang cukup ini maka pelbagai pokok kayu keras seperti cengal. ‡ Kepelbagaian jenis tumbuhan ini pula telah menjadi habitat pelbagai jenis fauna di dalam ekosistem hutan .seraya dan balau tumbuh dengan baik di samping tumbuhan menumpang dan melilit. spora serta paku pakis dan sebagainya.

. ‡ Tanaman ini merupakan aktiviti ekonomi utama di rantau asia tenggara ‡ Jumlah tenaga suria yang berbeza menyebabkan pertanian yang dijalankan berbeza Menjalankan aktiviti pelancongan ‡ Nilai suhu yang berbeza mempengaruhi aktiviti pelancongan ‡ Kawasan bersuhu sejuk menjadi tarikan pelancong kerana diliputi salji ‡ Begitu juga kawasan beriklim sederhana kerana air laut yang suam dan musim panas yg cerah Menjalankan aktiviti perikanan ‡ Amat penting dalam mempengaruhi suhu air dan arus laut ‡ Sinaran yang tidak berlebihan/berkurang menyebabkan suhu air laut menjadi sederhana ‡ Kawasan air laut bersuhu sekitar 20°C kaya dengan sumber perikanan Mejalankan aktivit perindustrian ‡ Penting untuk industri sederhana seperti industri pengeringan ikan. batik.Peranan Tenaga Suria Pada Hidupan Aktiviti manusia Menjalankan aktiviti pertanian ‡ Tenaga suria diperlukan untuk pembesaran tanaman dan memperoleh hasilnya. kraf tangan dan lain-lain ‡ Menjadi sumber tenaga alternatif kepada sumber petroleum dan gas asli ‡ Penggunaan tenaga suria banyak digunakan negara-negara maju di kawasan khatulistiwa kerana jumlah sinar suria berpanjangan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->