P. 1
TENAGA SURIA

TENAGA SURIA

|Views: 169|Likes:

More info:

Published by: Leslie Michael Chang on Oct 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/18/2015

pdf

text

original

Geografi

TENAGA SURIA
TUGASAN 1
MC HARREL LESLIE M. CHANG ZULKIFLY OMAR ISARRY MANZANO CYNDIRILLA

hujan . ± Unsur-unsur ini membolehkan bumi sesuai didiami oleh hidupan .Peranan tenaga suria pada hidupan di bumi ‡ Tenaga suria ± Membekalkan haba kepada hidupan bumi ± Matahari mempengaruhi cuaca dan iklim serta unsur-unsur geomorfologi seperti pancaran matahari.angin dan ombak.

‡ Kesan pemanasan matahari yang berbeza di kawasan-kawasan yang berlainan di bumi menyebabkan perbezaan tekanan udara yang mempengaruhi keadan cuaca dan iklim seperti monsun. sungai dan kolam. pengangkutan dan pemendapan. salji atau hujan batu. Luluhawa.Kesan pemanasan tenaga suria terhadap bumi dan atmosfera Kerpasan ‡ Proses pelepasan air dari awan melalui hujan. Cuaca dan Iklim. ‡ Sejatan air tasik. ‡ Penting dalam proses kitaran air. ‡ Luluhawa mekanika. kimia atau biotik menggalakkan proses penyepaian batuan.El Nino dan Taufan. hakisan dan pemendapan. ‡ Proses ini menyediakan bahan regolit untuk tindakan geomorfologi iaitu hakisan. ‡ Pancaran matahari secara tidak langsung menggalakkan berlakunya proses luluhawa. .

penting untuk kitaran air .Hujan.

Peranan Tenaga Suria Pada Hidupan Tumbuh-tumbuhan ‡ Menggunakan tenaga matahari untuk membuat makanan sendiri(autotrop) melalui proses fotosintesis ‡ Dengan adanya bekalan suhu dan hujan yang cukup ini maka pelbagai pokok kayu keras seperti cengal.seraya dan balau tumbuh dengan baik di samping tumbuhan menumpang dan melilit. ‡ Kepelbagaian jenis tumbuhan ini pula telah menjadi habitat pelbagai jenis fauna di dalam ekosistem hutan . spora serta paku pakis dan sebagainya.

. batik. ‡ Tanaman ini merupakan aktiviti ekonomi utama di rantau asia tenggara ‡ Jumlah tenaga suria yang berbeza menyebabkan pertanian yang dijalankan berbeza Menjalankan aktiviti pelancongan ‡ Nilai suhu yang berbeza mempengaruhi aktiviti pelancongan ‡ Kawasan bersuhu sejuk menjadi tarikan pelancong kerana diliputi salji ‡ Begitu juga kawasan beriklim sederhana kerana air laut yang suam dan musim panas yg cerah Menjalankan aktiviti perikanan ‡ Amat penting dalam mempengaruhi suhu air dan arus laut ‡ Sinaran yang tidak berlebihan/berkurang menyebabkan suhu air laut menjadi sederhana ‡ Kawasan air laut bersuhu sekitar 20°C kaya dengan sumber perikanan Mejalankan aktivit perindustrian ‡ Penting untuk industri sederhana seperti industri pengeringan ikan. kraf tangan dan lain-lain ‡ Menjadi sumber tenaga alternatif kepada sumber petroleum dan gas asli ‡ Penggunaan tenaga suria banyak digunakan negara-negara maju di kawasan khatulistiwa kerana jumlah sinar suria berpanjangan.Peranan Tenaga Suria Pada Hidupan Aktiviti manusia Menjalankan aktiviti pertanian ‡ Tenaga suria diperlukan untuk pembesaran tanaman dan memperoleh hasilnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->