P. 1
Sistem Rangka Manusia-Amier

Sistem Rangka Manusia-Amier

|Views: 196|Likes:
Published by Arm -kazuki

More info:

Published by: Arm -kazuki on Oct 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

€ Rangka

bertulang ialah rangka yang teguh yang padanya terlekat otot dan organ kita. menjadi struktur sokongan yang mempunyai fungsi yang sama untuk menggalang.

€ Ia

Tengkorak Tulang belakang .

Biasanya rangka ini dibina daripada kalsium.€ Rangka merupakan sistem sokongan kepada organisma. Ia bertindak sebagai bingkai tubuh yang tegar. € .

Sokongan yang baik membenarkan organisma bergerak dengan lebih cekap. Sokongan memainkan peranan utama dalam pergerakan yang sempurna.€ Pergerakan ialah kebolehan untuk bergerak daripada suatu tempat ke tempat lain. € .

€ . Ia menyediakan kotak pelindung untuk organ yang lebih rumit seperti paru-paru dan jantung di dalam sarang rusuk dan otak di dalam tengkorak.€ Rangka mempunyai tugas-tugas tertentu di samping memberi bentuk kepada badan.

Sistem rangka manusia Sejumlah 206 tulang membentuk sistem rangka manusia dewasa. dan organ manusia yang lain. tendon. otot. Rangka manusia disokong oleh struktur seperti ligamen. dimana otot boleh menarik untuk membolehkan pergerakan. Tulang dinamakan mengikut tempatnya. € € .€ Tulang juga bertindak sebagai tuas .

LIGAMEN SENDI KARTILEJ .

Ligamen memberi sokongan dan kekuatan kepada sendi .€ Ligamen adalah tisu berfiber yang menyambungkan dua atau lebih tulang atau rawan yang boleh bergerak . € Sendi adalah tempat pertemuan dua tulang yang bersebelahan . Kartilej menyaluti hujung ± hujung tulang yang membentuk sendi . Terdapat tiga jenis sendi pada manusia iaitu sendi tanpa gerak ( synarthroses ) sendi yang mempunyai gerakan terhad (amphiarthroses) dan sendi yang boleh bergerak bebas ( diathroses) . . € Kartilej adalah tisu yang kurang keras dan lebih fleksibel daripada tulang .

1. Sel ² sel pembentuk tulang yang dikenali sebagi osteoblas merembes fiber ² fiber yang memerangkap mineral . . Sel ² sel tulang yang dilingkari mendapan mineral ini kemudiannya menjadi sel ² sel matang yang dikenali sebagai osteosit . Pembentukan tulang  Sel ² sel tulang € Tulang terdiri dari sel tulang fiber ² fiber kolagen dan bahan matriks bermineral padat .

. Osteoblas dan okteoklas bersama ² sama bertindak untuk sentiasa mengubah ketumpatan dan bentuk tulang . Osteoblas lebih aktif pada mereka yang muda sementara osteoklas pula lebih aktif pada mereka yang berumur.€ Tulang juga mempunyai okteoklas iaitu sel ² sel yang melarutkan tulang .

 € Osifikasi tulang Tulang dibina dari kartilej dan tulang . Kartilej hailin ini kemudiannya digantikan dengan tulang pada kanak ² kanak . Proses pembentukan tulang atau osifikasi bagi kebanyakan tulang rangka melibatkan dua peringkat . Pada embrio . € . kebanyakan dari tulang ² tulang rangka terbina dari kartilej hailin .

Ini mewujudkan tulang ² tulang yang berkatilej di sebelah dalam dan bertulang sebenar di sebelah luar . Pada peringkat yang berikutnya . € .€ Pada peringkat pertama . model kartilej hailin di sebelah dalam tulang tersebut dilarutkan oleh osteoklas untuk membentuk kaviti medulari . osteoblas menyaluti sepenuhnya model kartilej hailin dengan bahan matriks bermineral .

€ Kebanyakan dari model kartilej hailin telahpun digantikan dengan tulang sewaktu bayi dilahirkan . Kecuali dua kawasan pada tulang iaitu kartilej artikular yang menutup kedua ² dua hujung tulang dan plat epifiseal . .

ofisikasi terus terlaksana pada kedua ² dua hujung epifisis . Semasa proses ini berlaku . Tumbesaran tulang € Arah tumbesaran Tumbesaran tulang berterusan sehingga remaja . Semasa tumbesaran . Plat epifiseal adalah kawasan bagi semasa kanak ² kanak .2. . sel ²sel pada plat epifiseal membahagi secara mitosis dan tumbesara secara memanjang bagi tulang ² tulang panjang memanjangkan tulang .

€ Pada akhir akil baligh . Keadaan ini menyebabkan plat epifiseal menjadi nipis . diameter tulang juga bertambah . . bila mana tumbesaran tulang hamper lengkap . hormone ²hormon seks merencatkan pembahagian sel ² sel pada plat epifiseal . Apabila tumbesaran secara memanjang terhenti pada umur 18 tahun . Semasa tumbesaran . Pertambahan ini adalah kesan dari pertambahan beban ke atas tulang . sel ² sel pada plat epifiseal berhenti membiak tetapi osifikasi terus berlaku sehingga lapan tahun selepas itu . Pada peringkat ini diafisis bersatu dengan epifisis dan garisan epifiseal menggantikan plat epifiseal .

3. € Kedua ² dua garam mineral ini diperlukan untuk tumbesaran dari segi pertambahan saiz dan berat tulang sejak diperingkat prenatal lagi . Keperluan mineral . A ) Garam mineral € Kalsium dan fostat diperlukan untuk tumbesaran tulang . . dan hormon . vitamin .

D dan C diperlukan untuk tumbesaran tulang . € Vitamin D meransang penyerapan serta mengangkut kalsium dan fostat ke dalam tulang . . Ini membolehkan struktur menjadi lebih kuat . € Vitamin A dan C pula diperlukan untuk tumbesaran dan membaiki tisu ² tisu tulang yang rosak .B ) Vitamin € Vitamin A . C ) Hormon € Hormon ² hormon tiroid . hormon tumbesaran dan hormon seks diperlukan untuk tumbesaran tulang .

.

2 bahagian sistem rangka manusia iaitu: € Rangka paksi ¾ Tengkorak ¾ Turus vertebra ¾ Sangkar rusuk € Rangka apendaj ¾ Lengkungan pektoral ¾ Lengkungan pelvis ¾ Tulang-tulang anggota hadapan ¾ Tulang-tulang anggota Belakang .

RANGKA APENDAJ RANGKA PAKSI .

Rangka paksi
1.

Tengkorak Rangka atau tulang-tulang tengkorak ini melindungi kepala dan organ-organ dalam kepala.

Bahagian-bahagian tengkorak ialah:

€

Kranium
¾ Berfungsi untuk melindungi otak. ¾ Mempunyai 8 kepingan tulang yang berasingan

bercantum melalui satur(sendi tak bergerak).
SATUR

€

Soket mata (atau Orbit)
¾

Berfungsi untuk melindungi kedua-dua bebola mata.

€

Tulang hidung
¾

Berfungsi untuk menyokong tisu-tisu hidung yang lembut.

€

Lubang telinga
¾

Berfungsi untuk melindungi bahagian dalam telinga.

€ Rahang bawah (atau Mendibel) ¾ ¾ Berfungsi menyokong barisan gigi bawah. iaitu untuk menguyah makanan dan sebagainya. Rahang berkebolehan untuk bergerak. € Bukaan pada dasar tengkorak ¾ Berfungsi untuk menyambung tengkorak dengan turus vertebra. .€ Rahang atas (atau Maksila) ¾ Berfungsi menyokong barisan gigi atas.

.

.

Incisive Fossa 12. Infra-Orbital Foramen 8.Vomer 14. Zygomatic Bone 7. Nasal Bone 18. Maxilla 9.Inferior Orbital Fissure 6.Inferior Nasal Concha 15. Orbit (Orbital Cavity) 4.Frontal Bone 2. Perpendicular Plate of Ethmoid 17.Middle Nasal Concha 16. Mental Foramen 11. Lacrimal Bone .Anterior View € € € € € € € € € € € € € € € € € € 1. Supra-Orbital Foramen 3. Superior Orbital Fissure 5. Mandible 10.Symphysis 13.

Pada setiap hujungnya terbentuk satu turus yang boleh luntur.2 . Turus vertebra berfungsi untuk melindungi saraf tunjang yang terletak dibahagian tengahnya. terdapat cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk penyerap hentakan(daya) dan mengurangkan geseran semasa pergerakan. Diantara tulangtulang vertebra.Turus vertebra Tulang-tulang vertebra terdiri daripada 33 ruas tulang bersendi. .

Bahagian-bahagian turus vertebra ialah: € € € € € 7 vertebra serviks Bahagian leher 12 vertebra toraks Bahagian toraks 5 vertebra lumbar Bahagian pinggang 5 vertebra sakrum Bahagian punggung 4 vertebra koksiks Bahagian hujung tulang belakang .

Bahagian-bahagian vertebrata € Sentrum ¾ Bersifat Pejal dan tegar ¾ Memberi sokongan ¾ Menentang daya mampatan € Arka ¾ Merupakan lengkuk saraf ¾ Terletak pada bahagian dorsal sentrum ¾ Melindungi saraf tunjang € Salur saraf ¾ Merupakan salur rongga kosong ¾ Berfungsi sebagai laluan saraf tunjang .

€ Cuaran spina ¾ Berfungsi untuk melekatkan otot € Cuaran melintang ¾ Berfungsi untuk melekatkan otot . Prazigapofisis mengarah ke atas. Postzigapofisis mengarah ke bawah.€ Zigapofisis ¾ ¾ ¾ Merupakan muka sendi antara 2 vertebra.

.

Vertebra atlas & vertebra aksis .

Inferior ArticularSurface . Transverse Process 4. Odontoid (Dens) Facet 5. Transverse Foramen 3.Vertebral Foramen 6.Atlas 1.Superior Articular Surface 2.

‡ long spinous processes ‡ rib facets .

‡ large bodies ‡ thick. short spinous processes .

‡ five fused vertebrae ‡ median sacral crest ‡ dorsal sacral foramina ‡ posterior wall of pelvic cavity ‡ sacral promontory .

‡ tailbone ‡ four fused vertebrae .

3 pasang tulang rusuk terakhir tergantung bebas dan tidak dihubungkan kepada sternum (rusuk palsu).€ € € € Tulang-tulang yang membentuk sangkar rusuk ialah: 12 pasang tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks dan melengkung ke hadapan. 3 pasang yang lain dihubung secara tidak langsung dengan rawan. 7 pasang tulang rusuk bersendi dengan sternum secara terus. .

.

Vertebral Margin 8. Scapular Spine 7. Superior Angle 6. Axillary Margin 11. Coracoid Process 2. Glenoid Cavity Margin 12. Scapular Notch 3. Inferior Angle 10.Left Scapula (Posterior Aspect) 1. Supraspinatus Fossa 5. Superior Margin 4. Infraspinatus Fossa 9. Acromion Process .

.€ Rangka apendaj bersendi dengan rangka paksi pada bahagian bahu dan punggung.

¾ Berfungsi untuk mengalirkan daya daripada lengan kepada badan manusia. € Tulang skapula ¾ Berbentuk sekeping tulang leper yang berupa segitiga. ¾ Bersendi dengan manubrium pada suatu hujung dan cuaran akromion pada suatu hujung yang lain. ¾ Membentuk cuaran akromion dan cuaran korakoid yang dianjur daripada spina skapula.Lengkungan pektoral Terdiri daripada 2 tulang iaitu: € Tulang klavikel ¾ Berbentuk rod dan melengkung sedikit. . ¾ Lesung glenoid(bahagian tulang skapula) bersendi dengan kepala tulang humerus anggota hadapan.

.

.... € Terdiri daripada Humerus merupakan tulang terpanjang € radius-ulna lengan bawah dan terdiri dari pada 2 batang tulang € karpus tulang pergelangan tangan (8 tulang kecil) € metakarpus merupakan tapak tangan (5 tulang) bersendi dngan falanks € falanks (14 tulang) ....TULANG TANGAN ...

.

€ Iskium (atau tulang pelana) € Pubis (atau tulang ari-ari) . Tulang-tulang pada keduadua bahagian ini bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis pada bahagian ventral. Lengkungan ini terbahagi kepada: € Ilium yang bersendi dengan sakrum.Lengkungan pelvis Terdiri daripada 2 tulang kiri dan kanan yang simetri.

.

.

...... Terdiri daripada € Femur tulang terpanjang € tibia-fibula tulang bawah ( tibia lebih besar dari fibula) € Tarsus pergelangan kaki (7 tulang) € Metatarsustapak kaki (5 tulang) bersendi dengan tarsus dan falanks € Tulang jari kaki (14 tulang) ...TULANG KAKI ..

9. 11. 6. 8.Left Os Coxa (Lateral Aspect) 1. 13. 10. 7. 4. 2. 14. 3. 16. 15. 5. Anterior Superior Spine Iliac Crest Posterior Superior Spine Posterior Inferior Spine Greater Sciatic Notch Body of Ilium Ischial Spine Lesser Sciatic Notch Body of Ischium Ischial Tuberosity Obturator Foramen Inferior Ramus of Ischium Inferior Ramus of Pubis Body of Pubis Acetabulum Anterior Inferior Spine Note: Ilium + Ischium + Pubis = Os Coxa . 12.

.

Klasifikasi tulang .

2. Tulang ² tulang boleh diklasifikasikan berdasarkan empat bentuk : Tulang panjang Tulang pendek Tulang pipih/leper Tulang tidak sama bentuk     . Terdapat pelbagai bentuk dan saiz tulang.1. Kepelbagaian ini membolehkan tulang ² tulang memenuhi keperluan khusus bagi tulang tersebut .

.

€ Contoh : Tulang pada tangan ( humerus .A ) Tulang panjang € Tulang ± tulang dalam kumpulan ini secara umumnya lebih panjang . ulna . tibia . falangus)kecuali pergelangan tangan dan pergelangan kaki . fibula . metacarpal dan falanges ) dan kaki ( femur . metatarsal .lebar dan berfungsi sebagai tuas . radius . Kebanyakan daripada tulang ±tulang panjang adalah tulang ± tulang mampat . .

TULANG PANJANG TULANG LEPER TULANG PENDEK TULANG TAK SAMA BENTUK .

€ Efisis terletak pada kedua ²dua hujung tulang panjang . € . Efisis dan diafisis terpisah oleh plat epifiseal merupakan kawasan aktiviti pembiakan sel ² sel yang terlibat dalam tumbesaran tulang secara memanjang . Diafisis melingkari kaviti medulari yang mengandungi sum ² sum kuning tulang . Setiap efisis terdiri daripada lapisan nipis tulang mampat yang melingkari kawasan tulang yang berongga .Struktur tulang panjang Tulang panjang terdiri dari diafisis dan dua efisis . Plat epifiseal ini digantikan dengan garisan epifiseal apabila tumbesaran tulang terhenti pada akhir remaja . Diafisis adalah tulang mampat yang disaluti dan dilindungi membrantisu penghubung berfiber yang dikienali sebagai periosteum .

Melainkan di antara kaviti sendi . Periosteum : ¾ Mengasingkan tulang daripada tisu ² tisu di sekelilingnya . ¾ Menyediakan laluan peredaran dan pembekalan saraf .€ Periosteum mempunyai lapisan luar bergentian dan lapisan dalam bersel . € . lapisan superficial tulangpanjang yang melindungi semua tulang panjang dibaluti oleh periosteum . ¾ Terlibat secara aktif dalam pertumbuhan pembaikan tulang .

.

tulang ² tulang pendek berbentuk kiub dan didapati diruang ² ruang yang tertutup .B ) Tulang pendek € Secara umumya . . € Contoh : Tulang ² tulang pergelangan tangan( karpal ) dan pergelangan kaki ( tarsal ) . Tulang ² tulang ini berongga . Tulang ² tulang ini berperanan memindahkan daya .

nipis dan melengkung .C ) Tulang leper / pipih € Tulang ² tulang ini berbentuk pipih . Tulang ²tulang ini berfungsi sebagai pelekatan otot ² otot dan melindungi organ-organ dibawahnya . € Contoh : Tulang ² tulang kranium . rusuk dan sternum .

inuks . torasik . dan koksiks ) dan tulang telinga tengah ( stapes . € Contoh : Tulang ² tulang vertebra ( servikal . lumbar . maleus ) .D ) Tulang tak sama bentuk € Tulang ² tulang tak sama bentuk berfungsi sebagai tempat pelekatan otot atau artikulasi . sekrum .

.

€ Contoh : Otot rangka dilekatkan pada tulang ² tulang rangka . € Contoh : Tengkorak melindungi otak . 2. Sokongan € Tulang rangka membentuk kerangka tegar bagi pelekatan tisu ² tisu lembut an organ ² organ tubuh .Terdapat lima fungsi asas bagi sistem rangka iaitu : 1. sangkar rusuk dan kaviti pelvic melingkari dan melindungi organ ² organ penting . kolum vertebra . . Perlindungan € Tengkorak .

3. € Contoh : Sendi siku ² ulna dan humerus . Tulang ² tulang yang terlibat adalah sternum . putih . Pembentukan sel ² sel darah € Sum ² sum merah tulang orang dewasa menghasilkan sel ² sel darah merah . dan platlet . 4. sebahagian daripada pelvis . . femur dan humerus . Pergerakan € Tulang ² tulang bertindak sebagai tuas apabila otot ² otot yang melekat padanya menguncup lalu menghasilkan gerakan berpaksi pada sendi .

. Penyimpanan mineral € Sebahagian besar dari matriks tulang terdiri daripada kalsium dan fosforus. Mineral ² mineral ini boleh dikeluarkan untuk kegunaan bahagian lain tubuh apabila diperlukan . € Contoh : Kekurangan kalsium dalam diet . Mineral ini menjadikan tulang ² tulang tegar dan rintang terhadap tekanan .5. menyebabkan kalsium dikeluarkan untuk kegunaan bahagian tulang yang lain seperti penguncupan otot .

.

org/wiki/Rangka_manus ia http://ms.wikipedia.wikipedia. 1998. Philadelphia. Saunders Company. Kent M.org/wiki/Rangka Applegate. Edith J. MA.€ € € € € http://ms.com/biologi_2000/bab9_2. The Anatomy and Physiology Learning System: Textbook. Van De Graaff. WEB McGraw-Hill. 1995. Human Anatomy 5th Edition. Boston.h tm .geocities. W. www.B.

SEKIAN € TERIMA KASIH. € .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->