Haemoglobin Apa yang anda harus tahu Mengapa Tubuh Anda Memerlukan Haemoglobin?

Seperti sebuah kereta, tubuh anda memerlukan tenaga untuk bergerak. Haemoglobin atau Hb penting kerana ia membawa oksigen di dalam darah anda kepada seluruh badan. Bayangkanlah oksigen yang dibawa oleh haemoglobin sebagai tenaga yang diperlukan oleh tubuh anda untuk terus hidup dan berfungsi dengan lancar. Haemoglobin merupakan protin besi yang kompleks yang terdapat dalam tubuh anda. Walaupun terdapat juga air serta plasma yang membawa oksigen, haemoglobin adalah unik kerana ia dapat berkembang sebanyak 5O kali ganda daripada jumlah oksigen yang dibawanya itu. Mengapa Darah Anda Merah? Sel darah berwarna merah kerana ia mengandungi kimia protin haemoglobin yang berwarna merah cerah. Bagaimana Haemoglobin Memberi Tenaga Kepada Tubuh Anda? Oleh kerana haemoglobin mengandungi zat besi, ia adalah "pengangkutan" yang sesuai digunakan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida. Apabila sel darah merah memenuhi pundi angin dalam paru-paru anda, ia mengambil oksigen. Haemoglobin di dalam sel darah merah bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan oxyhaemoglobin. Apabila sel darah merah mengalir di dalam tubuh anda, ia memberi oksigen kepada tisu-tisu. Di dalam tisu-tisu, haemoglobin mengambil karbon dioksida dan mengeluarkannya ke dalam pundi angin paru-paru. Karbon dioksida tersebut, kemudiannya dihembuskan. KELESUAN Apa itu Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan haemoglobin di dalam darah seseorang. Terdapat beberapa jenis kelesuan yang berlainan. Sesetengah jenis menyebabkan masalah kesihatan yang sedikit sahaja, manakala ada yang boleh memudaratkan. Mengenal Pasti Kelesuan Jika anda berasa bahawa anda menghidapi kelesuan, doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk menentukan jika anda benarbenar menghidapi kelesuan. Jangan Pandang Ringan Haemoglobin Anda Biasanya, tubuh anda menghasilkan sel darah merah yang mencukupi bagi darah anda untuk berfungsi dengan baik. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh menghalang tubuh anda daripada menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Jika ini berlaku, tahap Hb anda akan jatuh dan akibatnya, tubuh anda tidak akan mendapat oksigen yang secukupnya. Kekurangan zat seperti zat besi, vitamin B12 dan asid folik juga akan mengurangkan bilangan Hb tersebut. Mengapa Darah Anda Merah? Sel darah berwarna merah kerana ia mengandungi kimia protin haemoglobin yang berwarna merah cerah. Bagaimana Haemoglobin Memberi Tenaga Kepada Tubuh Anda? Oleh kerana haemoglobin mengandungi zat besi, ia adalah "pengangkutan" yang sesuai digunakan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida. Apabila sel darah merah memenuhi pundi angin dalam paru-paru anda, ia mengambil oksigen. Haemoglobin di dalam sel darah merah bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan oxyhaemoglobin. Apabila sel darah merah mengalir di dalam tubuh anda, ia memberi oksigen kepada tisu-tisu. Di dalam tisu-tisu, haemoglobin mengambil karbon dioksida dan mengeluarkannya ke dalam pundi angin paru-paru. Karbon dioksida tersebut, kemudiannya dihembuskan.

Mengenal Pasti Kelesuan Jika anda berasa bahawa anda menghidapi kelesuan. Darah seseorang yang menghidapi kelesuan tidak dapat membawa oksigen yang secukupnya kepada tisu-tisu di dalam tubuhnya. Anda mungkin mengalami perkara-perkara ini jika anda menghidapi kelesuan: ‡ Kepenatan ‡ Rasa penat ‡ Susah untuk tidur ‡ Susah untuk bernafas ‡ Degupan jantung pantas ‡ Sakit kepala ‡ Pening atau pengsan ‡ Pucat Ketahui Jumlah Hb Anda Amat penting bagi anda untuk mengetahui jumlah Hb anda. manakala ada yang boleh memudaratkan. Tidur yang berlebihan tidak akan memulihkan keadaan. Jumlah Hb yang normal ialah: ‡ Antara 14g/dL hingga 18 g/dL untuk lelaki ‡ Antara 12g/dL hingga 14 g/dL untuk wanita Hb dikira dalam grams (g) per desiliter (dL) . Sesetengah jenis menyebabkan masalah kesihatan yang sedikit sahaja. Antara Sebab Berlakunya Kelesuan Termasuklah: ‡ Kekurangan vitamin B12 di dalam diet anda ‡ Kekurangan asid folik di dalam diet anda ‡ Beberapa keadaan yang menyebabkan sel darah merah bercambah dengan terlalu cepat ‡ Rawatan untuk kanser seperti terapi kimo ‡ Kehilangan darah akibat luka atau pembedahan ‡ HIV dan beberapa ubat yang digunakan untuk merawatnya ‡ Penyakit ginjal ‡ Pendarahan usus ‡ Kekurangan zat besi Tanda-tanda Kelesuan Pernahkah anda menahan nafas lebih dari seminit? Ingatkah betapa penatnya anda selepas pengalaman itu? Dengan kelesuan. doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk menentukan jika anda benarbenar menghidapi kelesuan. Terdapat beberapa jenis kelesuan yang berlainan. beliau akan berasa letih secara fizikal dan juga mental disebabkan kekurangan oksigen yang dibawa kepada tisu-tisu. Apa Yang Menyebabkan Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan sel darah merah atau haemoglobin. anda akan berasa penat sepanjang masa. Saban hari.Apa itu Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan haemoglobin di dalam darah seseorang.

Kawal Kesihatan Anda Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan jumlah Hb dan mengurangkan kelesuan: ‡ Periksa jumlah haemoglobin anda secara tetap ‡ Rujuk kepada nasihat pakar pemakanan dan sertakan zat besi dan makanan yang kaya dengan vitamin di dalam diet anda ‡ Rancang dan kurangkan kegiatan supaya tenaga tidak terbuang dan perasaan letih dapat dielakkan ‡ Tidur lebih pada waktu malam dan rehat pada waktu siang jika boleh. Bagaimana Untuk Mendapat Kadar Hb Yang Sewajarnya? Jika anda menghidapi kelesuan. tanyakan kepada doktor anda tentang rawatan untuk meningkatkan jumlah Hb anda. mengemas rumah atau memandu ‡ Tanyakan soalan tentang penyakit atau/dan rawatan kepada doktor anda. pastikan bahawa anda menjaganya. Doktor anda akan menentukan cara terbaik bagi anda dan memberikan rawatan yang sepatutnya. Salah satu cara ialah untuk mengambil ubat yang dikenali sebagai erythropoietin untuk meningkatkan sel darah merah di dalam tubuh anda. berbelanja. Jagalah Jumlah Hb Anda . rujuklah kepada doktor anda. Jika jumlah Hb anda lebih rendah daripada yang normal. terdapat beberapa cara untuk memulihkan haemoglobin yang normal dan mengekalkannya pada tahap yang normal. . Jika jumlah Hb anda rendah. Catatkan jumlah Hb anda di dalam buku nota setiap kali jumlah Hb diperiksa.Untuk memeriksa jumlah Hb anda. ‡ Jangan malu untuk meminta pertolongan daripada keluarga dan teman untuk menjaga anak.

tinggi Lebih dari 240 Tinggi Bila total kolesterol Anda normal dan Anda tidak memiliki faktor risiko penyakit jantung lain. Dampak kadar kolesterol Anda terhadap risiko penyakit jantung tergantung pada faktor risiko lainnya seperti usia. HDL (´kolesterol baik´) dan trigliserida. Bila terlalu banyak LDL. Untuk mengedarkannya. Dokter juga mungkin akan memberikan obat-obatan untuk mengelolanya agar tidak membahayakan diri Anda. Kolesterol tidak dapat diedarkan langsung oleh darah karena tidak larut dalam air. Faktor risiko penyakit jantung dan stroke lainnya menentukan seberapa tinggi LDL Anda seharusnya dan penanganan apa yang tepat bagi Anda. Progesteron. semakin baik bagi kita. . dan testosteron cenderung menurunkan HDL. Anda harus tetap menjaga diet Anda dan berolah raga secara teratur agar kadar itu dapat tetap dipertahankan. Artinya. Orang yang memiliki kadar kolesterol total 240 mg/dL atau lebih berisiko terkena penyakit jantung koroner dua kali lipat mereka yang memiliki kadar kolesterol normal. Semakin rendah kadar LDL. Bila total kolesterol Anda berada di kisaran 200 dan 239 mg/dL. anabolic steroid. Kadar Kolesterol dalam Darah Hasil pemeriksaan kolesterol Anda biasanya dinyatakan dalam miligram per desi liter (mg/dL). secara keseluruhan risiko Anda terkena penyakit jantung tetap rendah. yaitu high density lippoprotein (HDL) dan low density lippoprotein (LDL). membuat berbagai hormon dan asam tubuh. Kolesterol diperlukan tubuh untuk membuat selaput sel. Kadar LDL (´Kolesterol Jahat´) Kurang dari 100 Optimal 100-129 Mendekati optimal 130-159 Batas normal tertinggi 160-189 Tinggi Lebih dari 190 Sangat tinggi LDL adalah pengangkut kolesterol dari liver ke sel-sel. Anda bisa dikatakan aman dari risiko penyakit jantung koroner. kolesterol akan menumpuk di dinding-dinding arteri dan menyebabkan sumbatan arteri (aterosklerosis). sementara estrogen menaikkan kadar HDL. Kadar HDL (´Kolesterol Baik´) Kurang dari 50 (wanita)/ 40 (pria) Normal Lebih dari 60 Tinggi HDL mengangkut kolesterol dari sel-sel untuk kembali ke liver. Kadar Kolesterol Total Kurang dari 200 Normal 200-239 Batas normal. membungkus serabut saraf. dokter Anda akan melihat kadar LDL (´kolesterol jahat´). Ada dua jenis lipoprotein. Mungkin saja Anda memiliki kolesterol total relatif tinggi tetapi kadar LDL-nya normal dan diimbangi HDL yang tinggi. diperlukan molekul ³pengangkut´ yang disebut lipoprotein. Namun demikian. riwayat keluarga. Anda harus segera mengubah gaya hidup Anda. semakin kecil risiko Anda terkena serangan jantung dan stroke. Semakin tinggi kadar HDL. kebiasaan merokok dan tekanan darah Anda.Apakah Kolesterol? Kolesterol adalah senyawa lemak berlilin yang sebagian besar diproduksi tubuh di dalam liver dari makanan berlemak yang kita makan. Bila Anda memiliki kadar kolesterol total setinggi itu.

. Jumlah yang disarankan adalah tiga liter per hari dan walaupun ini tampaknya mustahil seperti pada tugas pertama. Diabetes. Ia juga dapat membuktikan berguna ketika mencoba untuk membuang batu-batu kecil di dalam tubuh. setelah Anda memulai dengan hal itu. ia tidak pernah terlambat untuk mengubah Anda mendapatkan kesempatan mereka dan mengurangi resiko berarti mengurangi rasa sakit! Salah satu hal pertama yang harus dilakukan untuk mencegah batu ginjal adalah untuk minum banyak air. Sebagian besar cara untuk mencegah batu ginjal yang kecil bawah untuk perubahan gaya hidup tetapi setelah perubahan tersebut diletakkan di tempat. cystine dan uric acid. Kadar trigliserida 150 mg/dL atau lebih adalah salah satu faktor risiko sindroma metabolik yang meningkatkan risiko penyakit jantung. dan lainnya. Jika Uric adalah batu yang telah menderita maka diet yang akan mengurangi produksi Uric acid is a good idea. Bila Anda makan lebih dari yang diperlukan tubuh. sekarang saatnya untuk melakukan perubahan. diabetes. Anda memiliki kesempatan yang lebih baik karena dapat mencegah batu ginjal di masa mendatang. Kadar trigliserida tinggi biasanya disebabkan oleh kegemukan dan gaya hidup kurang berolah raga. gangguan ginjal dan obat-obatan tertentu juga dapat meningkatkan kadar trigliserida. karena itu beberapa perubahan dalam diet yang dianjurkan untuk orang-orang yang menderita dari mereka. maka anda dapat segera di a nasty surprise! Sial sedikit batu-batu ini memiliki kebiasaan yang datang dari belakang dengan sekuat tenaga dan terutama jika Anda tidak segera mengambil langkah-langkah preventif untuk menghentikan mereka dari terjadi. Alasan yang besar di belakang ini jumlah air harian batu ginjal adalah karena merasa lebih sulit untuk membentuk air seni yang berkurang dalam hal ini. Daging cenderung menghasilkan banyak asam ini ketika sedang jadi dicerna oleh pemotongan bawah pada jumlah produk yang mengandung daging dan produk daging dari diet. teh dan kopi dari diet. Trigliserida dalam kadar normal sangat diperlukan tubuh. Diet yang rendah di oxalate dan kalsium yang dianjurkan untuk mencegah batu ginjal dan ini berarti kurang merupakan produk susu dan juga melihat menghapus makanan seperti sayuran berdaun banyak dan kacang serta minuman seperti cola. Batu ginjal terkenal sebagai sebuah warisan kondisi jadi jika anda memiliki sejarah keluarga mereka. ia segera mudah digunakan untuk mendapatkan. kelebihan kalori Anda akan disimpan sebagai trigliserida dalam sel-sel lemak untuk penggunaan selanjutnya.Kadar Trigliserida Kurang dari 150 Normal 150-199 Batas normal. Salah satu yang paling umum jenis batu ginjal adalah batu kalsium. Obat pilihan ini akan membantu untuk mengurangi compounds yang menyebabkan batu untuk membentuk dari dalam tubuh. Ada beberapa jenis obat yang dapat digunakan untuk mencegah batu ginjal jika banyak minum air dan membuat perubahan dalam diet anda belum menjadi efektif. oxalate. Jika Anda baru-baru ini menderita batu ginjal. Apakah Anda sudah memiliki batu ginjal atau tidak. Anda dapat secara massal mengurangi resiko mendapatkan batu ginjal di masa mendatang.tinggi 200-499 Tinggi Sama atau lebih dari 500 Sangat tinggi Trigliserida adalah sejenis lemak dalam darah Anda yang bermanfaat sebagai sumber energi. terutama jika Anda telah mereka sebelumnya. Termasuk calcium.

Jika MCV didalam batasan normal (80-100). Kehilangan Darah Akut (Tiba-Tiba) Sebagai Penyebab Anemia Kehilangan darah akut dari perdarahan internal (seperti dari borok yang berdarah) atau perdarahan eksternal (seperti dari trauma) dapat menghasilkan anemia pada masa waktu yang singkatnya mengagumkan. KeKurangan besi adalah penyebab yang sangat umum dari anemia. 3. Dapatkah Kekurangan Besi Menyebabkan Anemia ? Tentu saja! Ini karena zat besi adalah komponen utama dari hemoglobin dan penting untuk fungsi yang baik darinya. atau oleh kehilangan atau penghancuran darah. 2.5 gram/100ml dan pada wanita-wanita sebagai hemoglobin yang kurang dari 12. maka ia disebut macrocytic anemia (volume sel yang besar). Motrin). ia disebut normocytic anemia (volume sel yang normal). dokter dapat mengumpulkan petunjukpetunjuk seperti apa yang menjadi sebab yang paling umum untuk anemia. anemia secara khas ditetapkan sebagai tingkat hemoglobin yang kurang dari 13. Pada bayi-bayi dan anak-anak muda. Anemia pada dasarnya disebabkan melalui dua jalan-jalan dasar. misalnya dari kanker kolon (usus besar) atau dari borok-borok (ulcers) lambung. Contohnya. anemia kekurangan besi biasanya menyajikan low mean corpuscular volume (microcytic anemia) sebagai tambahan pada hemoglobin yang rendah.0 gram/100ml. Perdarahan borok lambung mungkin atau mungkin tidak diinduksi oleh obat-obat bahkan obatobat tanpa resep yang sangat umum seperti aspirin dan ibuprofen (Advil. Masa kehidupan normal dari sel darah merah secara khas adalah sekitar 120 hari. Untuk laki-laki. Jika MCV tinggi. 2.Definisi Anemia Anemia adalah kondisi medis dimana jumlah sel darah merah atau hemoglobin kurang dari normal. oleh pengurangan produksi sel darah merah atau hemoglobin. . Sel-sel darah merah dibuat di sumsum tulang (bone marrow). Tingkat normal dari hemoglobin umumnya berbeda pada laki-laki dan wanita-wanita. 1. Definisi-definisi ini mungkin bervariasi sedikit tergantung pada acuan sumber dan laboratorium yang digunakan. terutama MCV. Tipe anemia ini dapat berakibat pada gejala-gejala dan konsekwensi-konsekwensi yang parah jika tidak ditangani segera. Jika MCV rendah (kurang dari 80). Anemia disebabkan: 1. atau volume dari selsel darah merah individu. Sebagai kliasifikasi-klasifikasi yang lebih umum dari anemia (hemoglobin yang rendah) berdasarkan pada MCV. Ini umumnya tanpa segala gejala-gejala utama karena kehilangan darahnya relatif kecil dan sementara. Penyebab Anemia Segala proses yang dapat mengganggu masa kehidupan normal dari sel darah merah mungkin menyebabkan anemia. anemia kekurangan besi paling sering disebabkan oleh makanan (diet) yang kekurangan besi. Anemia kekurangan besi dapat juga disebabkan oleh perdarahan kecil yang berulangkali. Melihat pada setiap komponen-komponen dari complete blood count (CBC). Kehilangan darah yang kronis yang disebabkan oleh sebab apa saja adalah penyebab utama dari tingkat besi yang rendah dalam tubuh karena ia menipiskan cadangan besi tubuh untuk mengkompensasi kehilangan zat besi yang sedang berjalan. Interpretasi dari CBC mungkin menjurus pada petunjuk-petunjuk yang menyarankan tipe anemia ini. anemia dikategorikan sebagai microcytic anemia (volume sel yang rendah). Wanita-wanita lebih mungkin dari pada laki-laki mempunyai anemia kekurangan zat besi karena kehilangan darah setiap bulan melalui menstruasi yang normal. Anemia yang disebabkan oleh tingkat-tingkat besi yang rendah disebut anemia kekurangan besi.

sickle cell anemia). Pada sisi lain. dan juga penggunaan alkohol berat jangka panjang. penyakit hemolytic dari bayi yang baru dilahirkan dan pada banyak kondisikondisi lain). Human immunodeficiency virus (HIV) dan acquired immune deficiency syndrome (AIDS) dapat menyebabkan anemia. Tipe anemia ini dapat terjadi pada orang-orang yang tidak mampu menyerap vitamin B12 dari usus-usus mereka yang disebabkan oleh sejumlah sebab-sebab: o vegetarian-vegetarian yang ketat yang mungkin tidak mengambil suplemen-suplemen vitamin yang cukup. Ini secara khas menyebabkan macrocytic (volume sel yang besar) anemia. pasien-pasien dengan gagal ginjal mungkin kekurangan hormon yang diperlukan untuk menstimulasi produksi sel darah merah oleh sumsum tulang (bone marrow). y Dapat terjadi rupture dari sel-sel darah merah (hemolytic anemia) yang disebabkan oleh antibodi-antibodi yang melekat pada permukaan dari sel-sel marah (contohnya. Kenyataannya. mudah kelelahan. alpha thalassemia dan beta thalassemia). atau parah. o Kemoterapi tertentu untuk kanker-kanker dapat juga menyebabkan kerusakan pada sumsum tulang dan mengurangi produksi sel darah merah. nampak pucat. sayursayuran yang berdaun. atau o peminum-peminum alkohol jangka panjang. Penyakit-penyakit turunan dapat juga menyebabkan anemia dengan memperburuk produksi hemoglobin (contohnya. anemia-anemia turunan mungkin menyebabkan anemia yang ringan. y y y y Dapatkah Anemia Diturunkan ? Ya. Gejala-gejala tambahan mungkin termasuk: y y y kehilangan rambut. Beberapa obat-obat dapat menyebabkan anemia dalam keberagaman cara-cara. Tergantung pada derajat dari kelainan genetik. dan menjadi sesak napas. . konsumsi yang kurang dari yang hijau-hijau. beberapa mungkin terlalu parah untuk menjadi harmonis dengan kehidupan dan mungkin berakibat pada kematian dari fetus (bayi yang belum dilahirkan). mengembangkan palpitasi-palpitasi (perasaan dari jantung yang berdebar). Yang lain-lain dengan anemia mungkn merasa: y y y y y lelah. Kekurangan folate dapat menjadi tertuduh dari anemia. Penyebab umum lain dari anemia disebut anemia dari penyakit kronis. Gejala-Gejala Dari Anemia Beberapa pasien-pasien dengan anemia tidak mempunyai gejala-gejala. Ini mungkin juga disebabkan oleh penyerapan yang tidak cukup. Ini dapat secara khas terjadi pada individu-individu dengan penyakit-penyakit kronis yang berkepanjangan. atau kanker-kanker dari sumsum tulang (seperti leukemia atau multiple myeloma) dapat menyebabkan sumsum tulang menghasilkan secara tidak cukup sel-sel darah merah. anemia mungkin adalah genetik. beberapa dari anemia-anemia ini adalah begitu ringan sehingga mereka tidak tercatat dan secara kebetulan terungkap sewaktu pekerjaan darah rutin. bersama dengan folate. Vitamin B12.Penyebab-Penyebab Lain Dari Anemia Beberapa dari penyebab-penyabab yang paling umum termasuk: y Kekurangan vitamin B12 mungkin menyebabkan pernicious anemia. dan perburukan persoalan-persoalan jantung. o Contohnya. sedang. malaise (perasaan umum dari tidak enak badan). berakibat pada anemia. o Akhirnya. berakibat pada anemia. kanker-kanker yang menyebar (metastasize) ke sumsum tulang (bone marrow). Bermacam-macam penyakit-penyakit sumsum tulang yang luas dapat menyebabkan anemia. o Infeksi-infeksi tertentu mungkin melibatkan sumsum tulang dan berakibat pada perusakan sumsum tulang dan anemia. Penyakit-penyakit yang diturunkan dapat memperpendek masa kehidupan dari sel darah merah dan menjurus pada anemia (contohnya. terlibat dalam membuat molekul heme yang adalah bagian integral dari hemoglobin.

tes tempat praktek yang cepat yang disebut hemoglobin rapid test mungkin dilakukan yang menggunakan beberapa tetes-tetes darah dari tusukan jari tangan. mean corpuscular volume (MCV) juga seringkali dilaporkan pada CBC. 4. Mendiagnosa Anemia Anemia biasanya dideteksi atau paling sedikit dikonfirmasi dengan complete blood cell (CBC) count. Pengukuran-pengukuran enam komponen membentuk tes CBC: 1. Hasil-hasil mungkin tersedia dalam satu jam atau lebih lama tergantung pada setting.Adalah berharga untuk dicatat bahwa jika anemia berkepanjangan (chronic anemia). ukuran dan bentuk dari RBCs. 3. hematocrit. bentuk. tipe spesifik dari anemia mungkin ditentukan oleh informasi ini. Mengambil Darah Untuk CBC Darah diambil dengan venipuncture (menggunakan jarum untuk menarik darah dari vena) di lab. Sekarang ini. Ini biasanya dilaporkan sebagi angka dari RBCs per volume yang spesifik. Secara khas. dan hemoglobin. atau tempat praktek dokter. Pada perhitungan RBC. Secara tradisi. Definisi Red Blood Cell (RBC) Count Sel-sel darah merah atau red blood cells (RBCs atau erythrocytes) adalah tipe sel-sel yang paling umum dalam darah. dan warna dari sel-sel darah merah. 5. adalah relevan pada diagnosis dari anemia. adalah bermanfaat dalam diagnosis dari anemia. jika anemia terjadi secara cepat (acute anemia). jumlah dan ukuran dari RBCs ditentukan. Ini adalah penting dalam membedakan penyebab-penyebab dari anemia. 2. secara khas dalam jutaan dari RBC's dalam micro-liters dari seluruh darah. 6. tubuh mungkin menyesuaikan pada tingkattingkat oksigen yang rendah dan individunya mungkin tidak merasa berbeda sampai anemia menjadi parah. Red blood cell (RBC) count atau perhitungan sel darah merah Hematocrit Hemoglobin White blood cell (WBC) count atau perhitungan sel darah putih Differential blood count (the "diff") Platelet count atau perhitungan platelet Hanya tiga pertama dari tes-tes ini: red blood cell (RBC) count. pecahan dari seperjuta liter. pasien mungkin mengalami gejala-gejala signifikan yang relatif cepat. rumah sakit. RBC count atau perhitungan RBC dilakukan untuk menentukan apakah jumlah dari sel-sel darah merah adalah rendah (anemia) atau tinggi (polycythemia). banyak dari kerja ini seringkali diotomatisasikan dan dilakukan oleh mesin-mesin. Pada sisi lain. Pada beberapa kejadian-kejadian. yang pada dasarnya mengukur volume rata-rata dari sel-sel darah merah dalam sample darah. analisa CBC dilakukan oleh dokter atau teknisi laboratorium dengan melihat kaca mikroskop yang disiapkan dari sample darah dibawah mikroslop. darah diambil dalam tabung steril yang khusus dari vena lengan. . Definisi Complete Blood Cell (CBC) Count CBC adalah tes untuk menghitung dan memeriksa tipe-tipe yang berbeda dari sel-sel dalam darah. Keuntungan dari tes yang cepat ini adalah bahwa hasil-hasil mungkin diperoleh dalam beberapa menit dan hanya beberapa tetes-tetes darah mungkin diperlukan. Kita setiapnya mempunyai berjuta-juta dari sel-sel kecil ini yang berbentuk cakram. angka. Semua dari informasi-informasi ini. Sebagai tambahan. Lebih jauh. Petunjuk-petunjuk bermanfaat lain pada penyebab-penyebab dari anemia yang dilaporkan pada CBC adalah ukuran. Unitunit dari MCV dilaporkan dalam femtoliters. Bentuk dari sel-sel darah merah juga dievaluasi dibawah mikroskop. Tabung mempunyai beberapa bahan-bahan pengawet untuk mencegah penggumpalan darah. Tes CBC mungkin diperintahkan oleh dokter sebagai bagian dari general check-up dan screening rutin atau berdasarkan pada tanda-tanda dan gejalagejala klinis yang mungkin menyarankan anemia atau kelainan-kelainan darah lain.

Secara fungsi. Karbon dioksida yang terikat pada hemoglobin dilepaskan di paru-paru dalam pertukaran untuk oksigen yang diangkut ke jaringan-jaringan tubuh. Pada anemia yang parah. Hematocrit adalah ukuran dari proporsi darah yang terdiri dari sel-sel darah merah. Pada pasien-pasien tertentu dengan penyakit sumsum tulang (atau kerusakan sumsum tulang dari kemoterapi ) atau pasien-pasien dengan gagal ginjal. anemia sebagai akibat dari kehilangan darah dari borok lambung harus mulai dengan obat-obat untuk menyembuhkan borok (ulcer).Definisi Hemoglobin Hemoglobin adalah pigmen merah yang memberikan warna merah yang dikenal pada sel-sel darah merah dan pada darah. Komplikasi-Komplikasi Dari Anemia? Seperti disebutkan lebih awal. berakibat pada tubuh mempunyai tingkat oksigen yang rendah (hypoxia). Prognosis keseluruhan tergantung pada penyebab yang mendasari anemia. penyebab yang mendasari anemia harus diidentifikasikan dan dikoreksi. Contohnya. Proporsi dari tabung yang terdiri dari RBCs kemudian diukur. seringkali ada perhitungan sel darah merah yang rendah dan juga hematocrit yang rendah. proses ini mungkin tergnggu. operasi seringkali perlu untuk mengeluarkan kanker kolon yang menyebabkan kehilangan darah kronis dan anemia.0 pada wanita-wanita. Hematocrit adalah cara yang sangat nyaman untuk menentukan apakah perhitungan sel darah merah terlalu tinggi. Suntikan-suntikan vitamin B12 akan diperlukan untuk pasien-pasien yang menderita pernicious anemia atau penyebab-penyebab lain dari kekurangan B12. yang adalah produk pembuangan dari proses produksi tenaga ini. Demikian juga. Definisi Hematocrit Hematocrit secara spesifik adalah ukuran dari berapa banyak darah dibuat oleh sel-sel merah. Darah juga mengangkut karbon dioksida. dan kesehatan keseluruhan pasien. epoetin alfa (Procrit. . Batasan-batasan acuan adalah sedikit berbeda dari satu sumber ke sumber lain. terlalu rendah. Oksigen adalah penting untuk semua sel-sel dalam tubuh untuk menghasilkan tenaga. Katakan bahwa itu adalah 45%. transfusi darah mungkin diperlukan. Prognosis Untuk Anemia Anemia umumnya mempunyai prognosis yang sangat baik dan ia mungkin dapat disembuhkan pada banyak kejadian-kejadian. hemoglobin mempunyai peran penting mengantar oksigen ke semua bagian-bagian tubuh untuk konsumsi dan mengangkut balik karbon dioksida ke paru untuk dihembuskan keluar dari tubuh. keparahannya. Epogen) mungkin digunakan untu menstimulasi produksi sel darah merah sumsum tulang. maka ia harus dihentikan dibawah pengarahan dari dokter yang meresepkannya. Merawat Anemia Perawatan dari anemia bervariasi sangat besar. hemoglobin adalah senyawa kimia kunci yang bergabung dengan oksigen dari paru-paru dan mengangkut oksigen dari paruparu ke sel-sel seluruh tubuh.5 adalah abnormal pada laki-laki dan kurang dari 12. atau normal. Pertama. Arti Tingkat Hemoglobin Yang Rendah Hemoglobin yang rendah disebut anemia. Jika obat diperkirakan adalah tertuduhnya. Menentukan Hematocrit RBCs pada sample darah dikemasi menjadi kecil dengan memutar (spinning) tabung dalam centrifuge dibawah kondisi-kondisi yang telah ditentukan. Hematocrit adalah 45. kembali ke paru-paru darinya ia dihembuskan ke udara. namun secara khas hemoglobin kurang dari 13. Pengangkutan karbon dioksida kembali ke paru juga dilaksanakan oleh hemoglobin. Adakalanya suplemen-suplemen besi akan juga diperlukan untuk mengkoreksi kekurangan besi. Ketika ada tingkat hemoglobin yang rendah. Jika tingkat hemoglobin terlalu rendah.

banyak digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. 2. sejenis buah berasal dari kawasan Mediterranean.4 Mangga Penawar Penyakit Hernia Mangga yang dikenali sebagai Mangifera indica yang berasal dari keluarga Anacardiaceae. kalsium. termasuk cacing gelang. Manakala dalam aspek botani pula. yang kaya dengan pelbagai zat galian termasuk vitamin A dan C akan bertindak melancarkan peredaran darah. Dengan menyapukan getah pisang pada luka. ia kurang sesuai untuk mereka yang mengalami penyakit diabetis. Buasir merupakan satu lagi penyakit yang boleh dirawati menggunakan buah delima kerana airnya dapat bertindak sebagai astringen. Ia berkesan untuk meredakan cirit-birit yang kronik. 2. juga mengandungi zat besi. sejenis bahan yang merangsangkan aktiviti enzim dalam metabolisme glukos yang penting untuk membekalkan tenaga. termasuk cirit-birit berdarah dan enteritis atau bengkak usus. ulser dan penyakit gastritis atau radang perut (Rajah 3). Selain daripada asid tannin. ulu hati terasa pedih dan sakit setiap kali selepas makan. fosforus.2 Kurma Hindar Gangguan Usus Kurma adalah sejenis buah yang kaya dengan zat besi. Ia juga dipercayai berkesan untuk mengatasi kemandulan (Rajah 1). dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus. 2. sodium. magnesium.1 Delima Hilangkan Masalah Cacing Delima. Ia mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dihasilkan oleh gluten dalam usus kecil. vitamin A dan vitamin C. Kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong dan sekali gus menghilangkan batuk. Minuman itu. potasium. Hernia atau burut iaitu sejenis penyakit yang menyebabkan isi perut turun ke bawah dan kantung kemaluan menjadi bengkak. Di beberapa kawasan di Iran dan di Iraq. getah pisang merupakan ubat yang mujarab untuk menyembuhkan luka. Kurma juga boleh digunakan bagi menggantikan gula atau madu untuk tujuan menghilangkan kesan mabuk dan bertindak sebagai penawar racun. sejenis protein yang terkandung di dalam bijirin menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. air buah delima digunakan sebagai ubat kumur untuk mengatasi masalah penafasan berbau. fosforus. Bagi mengubati penyakit ini bijinya dibuang kemudian dibersihkan sebelum diadun halus dengan setengah gelas air dan lebih mujarab jika dicampur dengan jus lobak merah. ( Rajah 2 ). darah akan berhenti mengalir dan lukanya akan cepat kering. Definisi atau takrifan ahli botani ini merangkumi buah-buahan berisi yang wujud dari bahagian ovari bunga seperti reseptaker atau daripada penyangga (buah epal. Ia kaya dengan vitamin A dan C. niasin dan juga zat galian seperti kalsium fosforus dan besi. Kulit buah delima mengandungi asid tannin yang amat berkesan untuk menghapuskan masalah cacing di kalangan kanak-kanak. Selain itu pisang juga digunakan untuk mengatasi masalah sembelit. di mana ketidakserasian dengan gluten. boleh dirawat dengan mengamalkan pengambilan jus mangga.BUAH-BUAHAN DAN NILAI UBATAN 1. Kudis pula boleh dirawat dengan mudah menggunakan kulit pisang. Ini kerana masyarakat desa kurang terdedah dengan perubatan moden dan masih lagi kuat mempercayai perubatan tradisional yang diamalkan sejak turun temurun.0 PENGENALAN Ramai orang menganggap buah adalah sesuatu yang membesar selepas bunga layu dan mempunyai biji. potasium. delima yang dikenali sebagai Punica granatum dari segi saintifik. buah adalah hasil daripada tumbesaran akhiran bunga angiosperma atau jambak bunga. brektia atau daun pelindung dan daun pedunkel (nenas). cacing peniti dan cacing kerawit. Memandangkan jus mangga mempunyai kandungan gula yang tinggi.3 Pisang Merawat Kudis dan Luka Pisang atau nama saintifiknya Musa sapientum adalah antara buah-buahan tempatan yang digemari ramai. digunakan sebagai agen penghilang dahaga untuk mengatasi masalah penyahidratan dalam tubuh serta berkesan untuk menyembuhkan penyakit hernia. Pisang juga mengandungi kromium. Walaupun begitu majoriti masyarakat dewasa ini mengenali buah hanya sebagai pembasuh mulut selepas menikmati pelbagai jenis hidangan yang enak. Namun tidak ramai yang menyedari hal ini melainkan masyarakat luar bandar terutamanya golangan tua. sodium. .0 BUAH-BUAHAN DAN KHASIATNYA Disebalik rasanya yang enak. vitamin A dan C dan juga niasin. 2. Bahagian yang mengelilingi biji ialah buah. Ia diperkaya dengan zat galian yang mempunyai nilai perubatan dan mampu mengubati pelbagai jenis penyakit. Jus kurma juga berkesan untuk mengatasi masalah batuk. Dalam perubatan tradisional. buah-buahan sebenarnya mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan. kalsium. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. 2. strawberi ). Kurma yang dikenali sebagai Phoenix dactylifera L. hipoglisemia dan kandidiasis atau jangkitan kulat (Rajah 4).

Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Jus nanas merupakan sejenis minuman yang lazat dan baik untuk kesihatan. selsema dan . Penyakit ini menyebabkan selaput pada cabang tenggorok menjadi merah dan bengkak.11 Sengkuang Cina Penawar Bronkitis Bronkitis ialah sejenis penyakit radang tenggorok. Nama sainsnya ialah Averhoa crambola dan sekeluarga dengan oxalidaceae. glukos. pundi kencing. sukros. cacing dan kelesuan badan. Biji pinang dikunyah bersama-sama daun sirih seperti yang lazimnya diamalkan oleh orang-orang tua sebagai salah satu petua untuk menguatkan gusi serta menghapuskan masalah mulut berbau busuk. Sabutnya pula digunakan oleh masyarakat zaman dulu untuk merawat cirit-birit. Buah dan biji pinang bernilai tinggi dari segi perubatan. Dalam dunia perubatan tradisional. Biji pinang juga mengandungi sejenis bahan yang boleh mencegah barah. disengat serangga dan lenguh-lenguh sendi. meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori. mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu. Ia turut berkesan untuk menghindarkan penyakit-penyakit kelamin seperti gonorea. Belimbing juga mempunyai khasiat perubatan. glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung (Rajah 10). 2. kalsium dan fosforus berkesan merangsangkan sistem pelalian untuk membunuh kuman streptokokus. Amalan meminum jus nanas terbukti berkesan untuk mengatasi masalah kencing tidak lawas kerana kandungan enzimnya yang tinggi (Rajah 5). selsema. 2. Nanas merupakan ramuan penting dalam rawatan tradisional. bernilai tinggi dari segi perubatan. Ia boleh dimakan segar ataupun dijadikan jeruk dan dibuat jus. Ia juga merupakan penawar yang penting bagi mengatasi penyakit batu karang. Ia berasal dari keluarga myristicaceae. Bijinya pula mengandungi sejenis minyak yang berkhasiat yang boleh digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat minyak panas bagi mengubati pelbagai jenis penyakit (Rajah 8). Bagaimanapun.7 Lemon Berkesan Merawat Tonsilitis Tonsilitis atau penyakit radang tonsil dibahagian kerongkong berpunca daripada serangan kuman bakteria streptokokus. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi.2. amalan memakan terlalu banyak pinang boleh memudaratkan kesihatan. Pengidap kencing manis dapat menurunkan paras gula dalam darah dan sesuai juga dimakan oleh mereka yang mengidap penyakit tekanan darah tinggi. Oleh itu serabut itu perlu dikikis daripada kulit kemudian dicampur dengan isi lemon sebelum dikisar halus.6 Belimbing Merawat Kencing Manis Belimbing salah satu jenis buahan tropika popular yang enak. B dan C. Kulit arinya merupakan bahan utama untuk membuat minyak sapu atau apa yang disebut salap bagi melegakan masalah kembung dan senak perut. 2. Pala Melegakan Kembung Perut Pala sejenis buah tempatan yang bernilai tinggi dalam nilai perubatan. yang dikenali dengan nama saintifiknya Myristica fragrans juga merupakan penawar untuk menghilangkan rasa loya. Ia dapat di rawat dengan berkumur menggunakan jus lemon sebelum diminum atau nama saintifiknya Citrus limon. Lemon yang kaya dengan vitamin C serta zat besi.9 Pinang dengan Pelbagai khasiat Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama saintifiknya Areca catecu Linn dan berasal dari keluarga Arecaceae. gingivitis atau radang gusi (Rajah 6). 2. patasium. Rasanya manis dan menyejukkan serta elok dimakan bagi meredakan demam. terutamanya bagi mengatasi kekeringan dibahagian bibir dan kulit muka. iaitu saluran udara di bahagian kerongkong. .10 Pisang Kaki Turunkan Tekanan Darah Tinggi Pisang kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C. sifilis dan klamidia (Rajah 7). Lemon juga dengan vitamin B kompleksnya juga bertindak membunuh sejenis kuman bakteria dikenali sebagai stafilokokus. fruktos dan iodin. sengkuang cina merupakan penawar bagi melegakan penyakit bronkitis yang kronik. sakit kepala. Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol. Belimbing ini bagaimanapun ada yang masam. Ia juga dikatakan boleh merangsangkan nafsu syahwat. 2. Serabut atau bulu-bulu putih yang terdapat di sebelah dalam kulit lemon dan limau-limau sitrus yang lain mengandungi bioflavonoids yang berkhasiat untuk kesihatan. Ia melancarkan perjalanan haid serta berkesan mengatasi masalah-masalah pencernaan.5 Nanas Penawar Penyakit Batu Karang Nanas sejenis buah tropika yang dikenali dengan nama saintifiknya Ananas cosomos berasal dari keluarga Bromeliaceae dan mengandungi kandungam gula yang tinggi serta kaya dengan vitamin A. Ia juga berkesan untuk mengubati penyakit kulit seperti panau (Rajah 9). tetapi kedua-duanya dipanggil belimbing besi. Buah yang berbentuk bulat. berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea. pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam.

Laporan sel merah menunjukkan gambar anisocytosis hipokrom mikrositik dengan beberapa ellipyocytes. Sarankan ujian untuk status besi & Hb-elektroforesis. zink dan pelbagai jenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. Ia digunakan dalam perubatan tradisional cina untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan. Masalah sembelit boleh terjadi jika makanan yang dimakan tidak dihadam dengan baik. asid folik. Cara yang lebih berkesan untuk merawat buang air berdarah ialah dengan memakan buah ciku yang belum cukup tua. Penyakit artritis. The platelet yang mencukupi. lemak. iaitu dengan menumbuk hingga lumat dan dicampur dengan sedikit air panas dan garam. Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala. Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah (Rajah 13). Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C. sejenis kolesterol yang baik untuk mnghindarkan seseorang itu daripada diserang sakit jantung. pinggul. penyakit paru-paru dan masalah kulit. Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh. magnesium. zat besi kalsium. Sebiji avokado mengandungi kira-kira 300 kalori dengan 88 peratus daripadanya adalah lemak. 2.12 Ciku Penawar Buang Air Berdarah Tabiat mengabaikan pemakanan boleh menimbulkan keadaan-keadaan yang tidak menyenangkan. niasin. . serpihan sel & sel target terlihat. Seelok-eloknya diamalkan sebelum sarapan pagi (Rajah 12). Salah satu daripada rawatan tradisional bagi mengubati masalah ini ialah dengan menggunakan buah betik muda yang dibelah dua kemudian diambil getahnya dan sapu dibahagian tumit yang pecah (Rajah 15).batuk. Ia mengadungi protein. Kesan kekurangan zat besi / sifat Thalassemia. Caranya dengan menggunakan tiga biji sengkuang cina dicampur dengan lobak putih yang dimesin halus dengan sedikit air dan madu (Rajah 11). 2. protein. Betik juga boleh digunakan untuk mengubati tumit pecah-pecah yang boleh menyebabkan kaki terasa sakit. kurang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran serta kurang meminum air.13 Pelbagai Khasiat Tembikai Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C. Sel-sel putih menunjukkan tidak ada perubahan morfologi abnormal. Berasal dari negara beriklim separuh tropika. Ia berkesan sebagai pelincir semulajadi bagi membolehkan sendi-sendi tulang bergerak bebas terutamanya di bahagian leher. Amalan memakan buah avokado pada setiap hari boleh menurunkan paras kolesterol disamping mengekalkan paras lipoprotein. pergelangan tangan. 2.14 Avokado Hindar Sengal-sengal Tulang dan Sakit Jantung Avokado dikenali sebagai Persea americana yang berasal dari keluarga Lauraceae merupakan makanan berzat dan amat berkesan bagi mengatasi masalah kekurangan zat makanan dan menambah berat badan khususnya dikalangan kanak-kanak. Sengkuang cina berasal dari keluarga Cyperacea dan kaya dengan karbohidrat. Colombia. vitamin C. siku. soldium dan potasium. antaranya buang air berdarah atau buasir. fosforus dan zat besi. vitamin A.15 Betik Selesaikan Sembelit Betik adalah daripada spesies Carica papaya dan berasal dari keluarga caricaceae. Keadaan ini jika dibiarkan boleh membawa kesan-kesan yang lebih buruk. lutut dan pergelangan kaki seterusnya menghindarkan penyaki lenguh-lenguh tulang. Satu cara dalam kaedah pengubatan tradisional ialah dengan menggunakan buah ciku. Di Ghana ia juga digunakan untuk mengubati ketumbuhan manakala pucuknya boleh mengubati penyakit tekanan darah tinggi. vitamin C. 2. kalsium. gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan. Equador dan Peru di Amerika Selatan (Rajah 14). Ia diamalkan di Brazil. ia berkesan merawat hemoroid atau buasir dan sembelit.

dan kematian sel-sel darah merah. MCV rendah tahap dalam kombinasi dengan RDW muzik dapat menunjukkan penyakit kronik. RDW melihat rentang ukuran ini dalam sampel darah. miskin pengeluaran merah-sel. atau RCDW adalah ukuran dari variasi sel darah merah (RBC) lebar yang dilaporkan sebagai sebahagian daripada jumlah darah standard lengkap. Bahkan. RDW ujian biasanya dilakukan sebagai sebahagian dari sebuah KBK (hitung darah lengkap). Anisocytosis didiagnosis bila tahap RDW dalam ujian darah menunjukkan nilai yang terlalu tinggi variable berbentuk sel darah merah. Jika anemia yang diamati.. dan mengapa hal tersebut terwujud. menyebabkan perbezaan ketara dalam ukuran sel. Biasanya sel-sel darah merah adalah ukuran piawai daripada 6-8 m. Kedua MCV tinggi dan RDW tinggi boleh bermakna bahawa pesakit mengalami kekurangan folat. beberapa kelainan menjadi tersangka. pada pesakit yang mempunyai penyakit jantung dan kanser. dan menunjukkan seperti RDW meningkat. Chronolab. pra-leukemia dapat hadir. dari suatu tempat sepanjang garis." Norman Beck penulis menjelaskan bahawa kehadiran anisocytosis dalam ujian darah diagnostik begitu umum sehingga sering dianggap sebagai komponen sementara membuat diagnosis. namun. Dalam kes campuran besi dan defisiensi B12. Mewakili standard deviasi kelantangan eritrosit atau sel darah merah yang ada di hapusan darah. Hal ini digunakan terutamanya untuk membezakan suatu anemia menyebabkan campuran dari anemia dari penyebab tunggal. Muzik RDW nilai antara 11 peratus dan 14 peratus. Hal ini hampir tidak mungkin untuk membincangkan aspek RDW dari ujian darah tanpa termasuk MCV. Apa RDW Stand Untuk? 1. terutamanya. dengan rentang nilai RDW optimum daripada 13 peratus. keputusan ujian RDW sering digunakan bersama-sama dengan nilai MCV (MCV) keputusan untuk mengetahui apa penyebab anemia mungkin. Anda RDW tingkat. Rujukan Muzik Range Untuk Ujian Darah RDW 4. persamaan untuk pengiraan RDW adalah RDW = SD / MCV x 100. Ketika RDW nilai naik di atas tahap normal. Anisocytosis 5. Menurut Archives of Internal Medicine.15%. Ketika anisocytosis diukur terhadap nilai-nilai sel darah lain. Dalam buku "Diagnostik Hematologi. eHow Contributors Updated: April 27. sementara MCV rendah digabungkan dengan RDW rendah dapat menunjukkan kekurangan zat besi. Quality RDW menunjukkan nilai variasi yang lebih besar dalam saiz. pembacaan MCV normal dalam kombinasi dengan RDW muzik mungkin merupakan gangguan kronik dan MCV muzik digabungkan dengan RDW tinggi boleh bererti kekurangan B12. Rencana Kesihatan HIP New York menjelaskan bahawa ada lebih dari 400 jenis anemia yang dikenali. . jumlah RDW juga boleh memainkan peranan penting dalam memprediksi kematian. biasanya akan ada campuran keduanya sel besar dan kecil . dan nilainilai keduanya dipengaruhi oleh satu sama lain. 2010 Aku ingin melakukan ini! Apa ini? Jika doktor anda telah didiagnosa anda dengan jenis anemia atau kekurangan zat besi. Perhitungan RDW 3. Rujuk Penjagaan Kesihatan Provider anda 6. Apa RDW pada Test Darah? Dengan Eleanor Jewell. bersama-sama dengan gabungan dari beberapa darah lain jumlah penting adalah apa yang membantu doktor anda mencari tahu apa jenis anemia yang anda miliki. Jika anemia dipercayai. RBC tinggi nilai-nilai dapat membantu membuat lebih baik penentuan jenis anemia yang hadir dalam pesakit.com juga mendedahkan bahawa ketika peringkat MCV tinggi dan RDW muzik." Menurut Lab Ujian Online. RDW dikira dengan membahagikan deviasi standard (SD) dengan kelantangan sel darah rata-rata (MCV) dan kemudian mengalikannya yang hasilnya dengan 100. Mean nilai sel (MCV) bergandengan tangan dengan lebar sel-pengedaran merah-darah (RDW) dalam hal anemia dan gangguan hematologi lain. Konsultasi dengan pembekal perkhidmatan kesihatan anda untuk fizikal penuh serta penilaian gejala adalah kaedah terbaik pemahaman keputusan ujian darah anda.Cell Merah Distribusi Lebar (RDW) sel darah merah boleh datang dalam pelbagai saiz. Contohnya. RDW. RDW adalah singkatan untuk "sel darah merah lebar pengedaran.. terobosan terbaru di bidang perubatan telah memberikan penerangan baru tentang pentingnya anisocytosis selama penilaian pesakit. yang dapat lebih jauh dibahagi menjadi subkelompok yang berkaitan dengan kehilangan darah. Menurut Beckman Coulter. RDW dan MCV 2. Kekurangan vitamin B12 menghasilkan sel (macrocytic besar) anemia dengan RDW muzik. pesakit yang ujian yang lebih tinggi daripada batas rujukan muzik pada ujian RDW mungkin menderita risiko kesihatan lebih daripada pesakit yang RDW nilai lebih rendah. anemia defisiensi besi pada awalnya menyajikan dengan pengedaran ukuran bervariasi dari sel darah merah. keputusan ujian RDW sering digunakan bersama-sama dengan keputusan MCV untuk mencari tahu apa penyebab anemia mungkin. berdasarkan jumlah darah yang lain. RDW mengira pelbagai saiz selmerah-darah (RBC) kelantangan dalam sampel darah. Sel darah merah pengedaran lebar. Namun. gangguan tertentu. Muzik rujukan kisaran pada manusia sel darah merah adalah 11 . anda mesti mempunyai menjalani ujian darah yang mencerminkan jumlah RDW abnormal. ujian darah dan hasilnya adalah sebahagian daripada gambaran keseluruhan diagnostik dan tidak bertujuan untuk menjadi satusatunya alat yang digunakan untuk diagnosis atau prognosis penyakit. Namun. Dalam anugerah yang sama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful