Haemoglobin Apa yang anda harus tahu Mengapa Tubuh Anda Memerlukan Haemoglobin?

Seperti sebuah kereta, tubuh anda memerlukan tenaga untuk bergerak. Haemoglobin atau Hb penting kerana ia membawa oksigen di dalam darah anda kepada seluruh badan. Bayangkanlah oksigen yang dibawa oleh haemoglobin sebagai tenaga yang diperlukan oleh tubuh anda untuk terus hidup dan berfungsi dengan lancar. Haemoglobin merupakan protin besi yang kompleks yang terdapat dalam tubuh anda. Walaupun terdapat juga air serta plasma yang membawa oksigen, haemoglobin adalah unik kerana ia dapat berkembang sebanyak 5O kali ganda daripada jumlah oksigen yang dibawanya itu. Mengapa Darah Anda Merah? Sel darah berwarna merah kerana ia mengandungi kimia protin haemoglobin yang berwarna merah cerah. Bagaimana Haemoglobin Memberi Tenaga Kepada Tubuh Anda? Oleh kerana haemoglobin mengandungi zat besi, ia adalah "pengangkutan" yang sesuai digunakan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida. Apabila sel darah merah memenuhi pundi angin dalam paru-paru anda, ia mengambil oksigen. Haemoglobin di dalam sel darah merah bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan oxyhaemoglobin. Apabila sel darah merah mengalir di dalam tubuh anda, ia memberi oksigen kepada tisu-tisu. Di dalam tisu-tisu, haemoglobin mengambil karbon dioksida dan mengeluarkannya ke dalam pundi angin paru-paru. Karbon dioksida tersebut, kemudiannya dihembuskan. KELESUAN Apa itu Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan haemoglobin di dalam darah seseorang. Terdapat beberapa jenis kelesuan yang berlainan. Sesetengah jenis menyebabkan masalah kesihatan yang sedikit sahaja, manakala ada yang boleh memudaratkan. Mengenal Pasti Kelesuan Jika anda berasa bahawa anda menghidapi kelesuan, doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk menentukan jika anda benarbenar menghidapi kelesuan. Jangan Pandang Ringan Haemoglobin Anda Biasanya, tubuh anda menghasilkan sel darah merah yang mencukupi bagi darah anda untuk berfungsi dengan baik. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh menghalang tubuh anda daripada menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Jika ini berlaku, tahap Hb anda akan jatuh dan akibatnya, tubuh anda tidak akan mendapat oksigen yang secukupnya. Kekurangan zat seperti zat besi, vitamin B12 dan asid folik juga akan mengurangkan bilangan Hb tersebut. Mengapa Darah Anda Merah? Sel darah berwarna merah kerana ia mengandungi kimia protin haemoglobin yang berwarna merah cerah. Bagaimana Haemoglobin Memberi Tenaga Kepada Tubuh Anda? Oleh kerana haemoglobin mengandungi zat besi, ia adalah "pengangkutan" yang sesuai digunakan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida. Apabila sel darah merah memenuhi pundi angin dalam paru-paru anda, ia mengambil oksigen. Haemoglobin di dalam sel darah merah bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan oxyhaemoglobin. Apabila sel darah merah mengalir di dalam tubuh anda, ia memberi oksigen kepada tisu-tisu. Di dalam tisu-tisu, haemoglobin mengambil karbon dioksida dan mengeluarkannya ke dalam pundi angin paru-paru. Karbon dioksida tersebut, kemudiannya dihembuskan.

Darah seseorang yang menghidapi kelesuan tidak dapat membawa oksigen yang secukupnya kepada tisu-tisu di dalam tubuhnya. Antara Sebab Berlakunya Kelesuan Termasuklah: ‡ Kekurangan vitamin B12 di dalam diet anda ‡ Kekurangan asid folik di dalam diet anda ‡ Beberapa keadaan yang menyebabkan sel darah merah bercambah dengan terlalu cepat ‡ Rawatan untuk kanser seperti terapi kimo ‡ Kehilangan darah akibat luka atau pembedahan ‡ HIV dan beberapa ubat yang digunakan untuk merawatnya ‡ Penyakit ginjal ‡ Pendarahan usus ‡ Kekurangan zat besi Tanda-tanda Kelesuan Pernahkah anda menahan nafas lebih dari seminit? Ingatkah betapa penatnya anda selepas pengalaman itu? Dengan kelesuan. manakala ada yang boleh memudaratkan. Saban hari. Anda mungkin mengalami perkara-perkara ini jika anda menghidapi kelesuan: ‡ Kepenatan ‡ Rasa penat ‡ Susah untuk tidur ‡ Susah untuk bernafas ‡ Degupan jantung pantas ‡ Sakit kepala ‡ Pening atau pengsan ‡ Pucat Ketahui Jumlah Hb Anda Amat penting bagi anda untuk mengetahui jumlah Hb anda. Apa Yang Menyebabkan Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan sel darah merah atau haemoglobin. doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk menentukan jika anda benarbenar menghidapi kelesuan. Tidur yang berlebihan tidak akan memulihkan keadaan. beliau akan berasa letih secara fizikal dan juga mental disebabkan kekurangan oksigen yang dibawa kepada tisu-tisu. Jumlah Hb yang normal ialah: ‡ Antara 14g/dL hingga 18 g/dL untuk lelaki ‡ Antara 12g/dL hingga 14 g/dL untuk wanita Hb dikira dalam grams (g) per desiliter (dL) .Apa itu Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan haemoglobin di dalam darah seseorang. Terdapat beberapa jenis kelesuan yang berlainan. Mengenal Pasti Kelesuan Jika anda berasa bahawa anda menghidapi kelesuan. Sesetengah jenis menyebabkan masalah kesihatan yang sedikit sahaja. anda akan berasa penat sepanjang masa.

berbelanja. Bagaimana Untuk Mendapat Kadar Hb Yang Sewajarnya? Jika anda menghidapi kelesuan. rujuklah kepada doktor anda. Jagalah Jumlah Hb Anda . mengemas rumah atau memandu ‡ Tanyakan soalan tentang penyakit atau/dan rawatan kepada doktor anda. pastikan bahawa anda menjaganya. Jika jumlah Hb anda lebih rendah daripada yang normal. ‡ Jangan malu untuk meminta pertolongan daripada keluarga dan teman untuk menjaga anak. . Jika jumlah Hb anda rendah. tanyakan kepada doktor anda tentang rawatan untuk meningkatkan jumlah Hb anda. Salah satu cara ialah untuk mengambil ubat yang dikenali sebagai erythropoietin untuk meningkatkan sel darah merah di dalam tubuh anda. Doktor anda akan menentukan cara terbaik bagi anda dan memberikan rawatan yang sepatutnya. Kawal Kesihatan Anda Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan jumlah Hb dan mengurangkan kelesuan: ‡ Periksa jumlah haemoglobin anda secara tetap ‡ Rujuk kepada nasihat pakar pemakanan dan sertakan zat besi dan makanan yang kaya dengan vitamin di dalam diet anda ‡ Rancang dan kurangkan kegiatan supaya tenaga tidak terbuang dan perasaan letih dapat dielakkan ‡ Tidur lebih pada waktu malam dan rehat pada waktu siang jika boleh. terdapat beberapa cara untuk memulihkan haemoglobin yang normal dan mengekalkannya pada tahap yang normal.Untuk memeriksa jumlah Hb anda. Catatkan jumlah Hb anda di dalam buku nota setiap kali jumlah Hb diperiksa.

kolesterol akan menumpuk di dinding-dinding arteri dan menyebabkan sumbatan arteri (aterosklerosis). Kadar HDL (´Kolesterol Baik´) Kurang dari 50 (wanita)/ 40 (pria) Normal Lebih dari 60 Tinggi HDL mengangkut kolesterol dari sel-sel untuk kembali ke liver. Kolesterol diperlukan tubuh untuk membuat selaput sel. Namun demikian. Mungkin saja Anda memiliki kolesterol total relatif tinggi tetapi kadar LDL-nya normal dan diimbangi HDL yang tinggi. sementara estrogen menaikkan kadar HDL. dan testosteron cenderung menurunkan HDL. Ada dua jenis lipoprotein. Kadar Kolesterol Total Kurang dari 200 Normal 200-239 Batas normal. semakin baik bagi kita. Anda harus segera mengubah gaya hidup Anda. Dampak kadar kolesterol Anda terhadap risiko penyakit jantung tergantung pada faktor risiko lainnya seperti usia. Kadar Kolesterol dalam Darah Hasil pemeriksaan kolesterol Anda biasanya dinyatakan dalam miligram per desi liter (mg/dL).Apakah Kolesterol? Kolesterol adalah senyawa lemak berlilin yang sebagian besar diproduksi tubuh di dalam liver dari makanan berlemak yang kita makan. Bila terlalu banyak LDL. Semakin tinggi kadar HDL.tinggi Lebih dari 240 Tinggi Bila total kolesterol Anda normal dan Anda tidak memiliki faktor risiko penyakit jantung lain. yaitu high density lippoprotein (HDL) dan low density lippoprotein (LDL). Bila total kolesterol Anda berada di kisaran 200 dan 239 mg/dL. anabolic steroid. . Orang yang memiliki kadar kolesterol total 240 mg/dL atau lebih berisiko terkena penyakit jantung koroner dua kali lipat mereka yang memiliki kadar kolesterol normal. Untuk mengedarkannya. Anda bisa dikatakan aman dari risiko penyakit jantung koroner. Kadar LDL (´Kolesterol Jahat´) Kurang dari 100 Optimal 100-129 Mendekati optimal 130-159 Batas normal tertinggi 160-189 Tinggi Lebih dari 190 Sangat tinggi LDL adalah pengangkut kolesterol dari liver ke sel-sel. Semakin rendah kadar LDL. Anda harus tetap menjaga diet Anda dan berolah raga secara teratur agar kadar itu dapat tetap dipertahankan. diperlukan molekul ³pengangkut´ yang disebut lipoprotein. kebiasaan merokok dan tekanan darah Anda. Progesteron. secara keseluruhan risiko Anda terkena penyakit jantung tetap rendah. Artinya. riwayat keluarga. membungkus serabut saraf. dokter Anda akan melihat kadar LDL (´kolesterol jahat´). HDL (´kolesterol baik´) dan trigliserida. Kolesterol tidak dapat diedarkan langsung oleh darah karena tidak larut dalam air. membuat berbagai hormon dan asam tubuh. semakin kecil risiko Anda terkena serangan jantung dan stroke. Bila Anda memiliki kadar kolesterol total setinggi itu. Dokter juga mungkin akan memberikan obat-obatan untuk mengelolanya agar tidak membahayakan diri Anda. Faktor risiko penyakit jantung dan stroke lainnya menentukan seberapa tinggi LDL Anda seharusnya dan penanganan apa yang tepat bagi Anda.

Batu ginjal terkenal sebagai sebuah warisan kondisi jadi jika anda memiliki sejarah keluarga mereka. teh dan kopi dari diet. terutama jika Anda telah mereka sebelumnya. Jumlah yang disarankan adalah tiga liter per hari dan walaupun ini tampaknya mustahil seperti pada tugas pertama. Diet yang rendah di oxalate dan kalsium yang dianjurkan untuk mencegah batu ginjal dan ini berarti kurang merupakan produk susu dan juga melihat menghapus makanan seperti sayuran berdaun banyak dan kacang serta minuman seperti cola. oxalate. Salah satu yang paling umum jenis batu ginjal adalah batu kalsium. Jika Uric adalah batu yang telah menderita maka diet yang akan mengurangi produksi Uric acid is a good idea. Bila Anda makan lebih dari yang diperlukan tubuh. Alasan yang besar di belakang ini jumlah air harian batu ginjal adalah karena merasa lebih sulit untuk membentuk air seni yang berkurang dalam hal ini. kelebihan kalori Anda akan disimpan sebagai trigliserida dalam sel-sel lemak untuk penggunaan selanjutnya. Anda memiliki kesempatan yang lebih baik karena dapat mencegah batu ginjal di masa mendatang. dan lainnya.tinggi 200-499 Tinggi Sama atau lebih dari 500 Sangat tinggi Trigliserida adalah sejenis lemak dalam darah Anda yang bermanfaat sebagai sumber energi. Apakah Anda sudah memiliki batu ginjal atau tidak. Diabetes. Kadar trigliserida 150 mg/dL atau lebih adalah salah satu faktor risiko sindroma metabolik yang meningkatkan risiko penyakit jantung.Kadar Trigliserida Kurang dari 150 Normal 150-199 Batas normal. ia segera mudah digunakan untuk mendapatkan. Termasuk calcium. sekarang saatnya untuk melakukan perubahan. setelah Anda memulai dengan hal itu. cystine dan uric acid. Ada beberapa jenis obat yang dapat digunakan untuk mencegah batu ginjal jika banyak minum air dan membuat perubahan dalam diet anda belum menjadi efektif. Sebagian besar cara untuk mencegah batu ginjal yang kecil bawah untuk perubahan gaya hidup tetapi setelah perubahan tersebut diletakkan di tempat. . diabetes. Kadar trigliserida tinggi biasanya disebabkan oleh kegemukan dan gaya hidup kurang berolah raga. maka anda dapat segera di a nasty surprise! Sial sedikit batu-batu ini memiliki kebiasaan yang datang dari belakang dengan sekuat tenaga dan terutama jika Anda tidak segera mengambil langkah-langkah preventif untuk menghentikan mereka dari terjadi. Anda dapat secara massal mengurangi resiko mendapatkan batu ginjal di masa mendatang. Jika Anda baru-baru ini menderita batu ginjal. Daging cenderung menghasilkan banyak asam ini ketika sedang jadi dicerna oleh pemotongan bawah pada jumlah produk yang mengandung daging dan produk daging dari diet. Ia juga dapat membuktikan berguna ketika mencoba untuk membuang batu-batu kecil di dalam tubuh. ia tidak pernah terlambat untuk mengubah Anda mendapatkan kesempatan mereka dan mengurangi resiko berarti mengurangi rasa sakit! Salah satu hal pertama yang harus dilakukan untuk mencegah batu ginjal adalah untuk minum banyak air. karena itu beberapa perubahan dalam diet yang dianjurkan untuk orang-orang yang menderita dari mereka. gangguan ginjal dan obat-obatan tertentu juga dapat meningkatkan kadar trigliserida. Trigliserida dalam kadar normal sangat diperlukan tubuh. Obat pilihan ini akan membantu untuk mengurangi compounds yang menyebabkan batu untuk membentuk dari dalam tubuh.

Definisi-definisi ini mungkin bervariasi sedikit tergantung pada acuan sumber dan laboratorium yang digunakan. Dapatkah Kekurangan Besi Menyebabkan Anemia ? Tentu saja! Ini karena zat besi adalah komponen utama dari hemoglobin dan penting untuk fungsi yang baik darinya. ia disebut normocytic anemia (volume sel yang normal). Anemia disebabkan: 1. atau volume dari selsel darah merah individu. anemia dikategorikan sebagai microcytic anemia (volume sel yang rendah). terutama MCV. 1. Tipe anemia ini dapat berakibat pada gejala-gejala dan konsekwensi-konsekwensi yang parah jika tidak ditangani segera. atau oleh kehilangan atau penghancuran darah. Untuk laki-laki. Pada bayi-bayi dan anak-anak muda. Interpretasi dari CBC mungkin menjurus pada petunjuk-petunjuk yang menyarankan tipe anemia ini. Kehilangan darah yang kronis yang disebabkan oleh sebab apa saja adalah penyebab utama dari tingkat besi yang rendah dalam tubuh karena ia menipiskan cadangan besi tubuh untuk mengkompensasi kehilangan zat besi yang sedang berjalan. Sebagai kliasifikasi-klasifikasi yang lebih umum dari anemia (hemoglobin yang rendah) berdasarkan pada MCV. dokter dapat mengumpulkan petunjukpetunjuk seperti apa yang menjadi sebab yang paling umum untuk anemia. Anemia pada dasarnya disebabkan melalui dua jalan-jalan dasar. Masa kehidupan normal dari sel darah merah secara khas adalah sekitar 120 hari. Ini umumnya tanpa segala gejala-gejala utama karena kehilangan darahnya relatif kecil dan sementara. Jika MCV tinggi. Jika MCV didalam batasan normal (80-100). anemia kekurangan besi paling sering disebabkan oleh makanan (diet) yang kekurangan besi. KeKurangan besi adalah penyebab yang sangat umum dari anemia. oleh pengurangan produksi sel darah merah atau hemoglobin. 3. Sel-sel darah merah dibuat di sumsum tulang (bone marrow). . Motrin). Wanita-wanita lebih mungkin dari pada laki-laki mempunyai anemia kekurangan zat besi karena kehilangan darah setiap bulan melalui menstruasi yang normal.0 gram/100ml. maka ia disebut macrocytic anemia (volume sel yang besar). Perdarahan borok lambung mungkin atau mungkin tidak diinduksi oleh obat-obat bahkan obatobat tanpa resep yang sangat umum seperti aspirin dan ibuprofen (Advil. Melihat pada setiap komponen-komponen dari complete blood count (CBC). Jika MCV rendah (kurang dari 80). 2.5 gram/100ml dan pada wanita-wanita sebagai hemoglobin yang kurang dari 12. Contohnya. Anemia kekurangan besi dapat juga disebabkan oleh perdarahan kecil yang berulangkali. Kehilangan Darah Akut (Tiba-Tiba) Sebagai Penyebab Anemia Kehilangan darah akut dari perdarahan internal (seperti dari borok yang berdarah) atau perdarahan eksternal (seperti dari trauma) dapat menghasilkan anemia pada masa waktu yang singkatnya mengagumkan. Anemia yang disebabkan oleh tingkat-tingkat besi yang rendah disebut anemia kekurangan besi. anemia secara khas ditetapkan sebagai tingkat hemoglobin yang kurang dari 13.Definisi Anemia Anemia adalah kondisi medis dimana jumlah sel darah merah atau hemoglobin kurang dari normal. Penyebab Anemia Segala proses yang dapat mengganggu masa kehidupan normal dari sel darah merah mungkin menyebabkan anemia. 2. misalnya dari kanker kolon (usus besar) atau dari borok-borok (ulcers) lambung. anemia kekurangan besi biasanya menyajikan low mean corpuscular volume (microcytic anemia) sebagai tambahan pada hemoglobin yang rendah. Tingkat normal dari hemoglobin umumnya berbeda pada laki-laki dan wanita-wanita.

beberapa mungkin terlalu parah untuk menjadi harmonis dengan kehidupan dan mungkin berakibat pada kematian dari fetus (bayi yang belum dilahirkan). Yang lain-lain dengan anemia mungkn merasa: y y y y y lelah. Ini dapat secara khas terjadi pada individu-individu dengan penyakit-penyakit kronis yang berkepanjangan. berakibat pada anemia. bersama dengan folate. Human immunodeficiency virus (HIV) dan acquired immune deficiency syndrome (AIDS) dapat menyebabkan anemia. sedang. terlibat dalam membuat molekul heme yang adalah bagian integral dari hemoglobin. atau o peminum-peminum alkohol jangka panjang. Tipe anemia ini dapat terjadi pada orang-orang yang tidak mampu menyerap vitamin B12 dari usus-usus mereka yang disebabkan oleh sejumlah sebab-sebab: o vegetarian-vegetarian yang ketat yang mungkin tidak mengambil suplemen-suplemen vitamin yang cukup. atau parah. berakibat pada anemia.Penyebab-Penyebab Lain Dari Anemia Beberapa dari penyebab-penyabab yang paling umum termasuk: y Kekurangan vitamin B12 mungkin menyebabkan pernicious anemia. sayursayuran yang berdaun. pasien-pasien dengan gagal ginjal mungkin kekurangan hormon yang diperlukan untuk menstimulasi produksi sel darah merah oleh sumsum tulang (bone marrow). mudah kelelahan. Tergantung pada derajat dari kelainan genetik. malaise (perasaan umum dari tidak enak badan). Gejala-gejala tambahan mungkin termasuk: y y y kehilangan rambut. Penyebab umum lain dari anemia disebut anemia dari penyakit kronis. Penyakit-penyakit yang diturunkan dapat memperpendek masa kehidupan dari sel darah merah dan menjurus pada anemia (contohnya. Penyakit-penyakit turunan dapat juga menyebabkan anemia dengan memperburuk produksi hemoglobin (contohnya. dan juga penggunaan alkohol berat jangka panjang. anemia-anemia turunan mungkin menyebabkan anemia yang ringan. . o Kemoterapi tertentu untuk kanker-kanker dapat juga menyebabkan kerusakan pada sumsum tulang dan mengurangi produksi sel darah merah. Pada sisi lain. Ini mungkin juga disebabkan oleh penyerapan yang tidak cukup. Bermacam-macam penyakit-penyakit sumsum tulang yang luas dapat menyebabkan anemia. Ini secara khas menyebabkan macrocytic (volume sel yang besar) anemia. sickle cell anemia). anemia mungkin adalah genetik. mengembangkan palpitasi-palpitasi (perasaan dari jantung yang berdebar). nampak pucat. konsumsi yang kurang dari yang hijau-hijau. o Infeksi-infeksi tertentu mungkin melibatkan sumsum tulang dan berakibat pada perusakan sumsum tulang dan anemia. Kenyataannya. beberapa dari anemia-anemia ini adalah begitu ringan sehingga mereka tidak tercatat dan secara kebetulan terungkap sewaktu pekerjaan darah rutin. Kekurangan folate dapat menjadi tertuduh dari anemia. Gejala-Gejala Dari Anemia Beberapa pasien-pasien dengan anemia tidak mempunyai gejala-gejala. kanker-kanker yang menyebar (metastasize) ke sumsum tulang (bone marrow). y y y y Dapatkah Anemia Diturunkan ? Ya. penyakit hemolytic dari bayi yang baru dilahirkan dan pada banyak kondisikondisi lain). dan menjadi sesak napas. dan perburukan persoalan-persoalan jantung. o Contohnya. Beberapa obat-obat dapat menyebabkan anemia dalam keberagaman cara-cara. Vitamin B12. atau kanker-kanker dari sumsum tulang (seperti leukemia atau multiple myeloma) dapat menyebabkan sumsum tulang menghasilkan secara tidak cukup sel-sel darah merah. o Akhirnya. y Dapat terjadi rupture dari sel-sel darah merah (hemolytic anemia) yang disebabkan oleh antibodi-antibodi yang melekat pada permukaan dari sel-sel marah (contohnya. alpha thalassemia dan beta thalassemia).

pecahan dari seperjuta liter. mean corpuscular volume (MCV) juga seringkali dilaporkan pada CBC. 5. 6. Secara tradisi. Pada sisi lain.Adalah berharga untuk dicatat bahwa jika anemia berkepanjangan (chronic anemia). Definisi Red Blood Cell (RBC) Count Sel-sel darah merah atau red blood cells (RBCs atau erythrocytes) adalah tipe sel-sel yang paling umum dalam darah. Ini adalah penting dalam membedakan penyebab-penyebab dari anemia. Pada beberapa kejadian-kejadian. Semua dari informasi-informasi ini. RBC count atau perhitungan RBC dilakukan untuk menentukan apakah jumlah dari sel-sel darah merah adalah rendah (anemia) atau tinggi (polycythemia). secara khas dalam jutaan dari RBC's dalam micro-liters dari seluruh darah. Red blood cell (RBC) count atau perhitungan sel darah merah Hematocrit Hemoglobin White blood cell (WBC) count atau perhitungan sel darah putih Differential blood count (the "diff") Platelet count atau perhitungan platelet Hanya tiga pertama dari tes-tes ini: red blood cell (RBC) count. Lebih jauh. Unitunit dari MCV dilaporkan dalam femtoliters. dan hemoglobin. jumlah dan ukuran dari RBCs ditentukan. hematocrit. angka. Tes CBC mungkin diperintahkan oleh dokter sebagai bagian dari general check-up dan screening rutin atau berdasarkan pada tanda-tanda dan gejalagejala klinis yang mungkin menyarankan anemia atau kelainan-kelainan darah lain. tes tempat praktek yang cepat yang disebut hemoglobin rapid test mungkin dilakukan yang menggunakan beberapa tetes-tetes darah dari tusukan jari tangan. Mendiagnosa Anemia Anemia biasanya dideteksi atau paling sedikit dikonfirmasi dengan complete blood cell (CBC) count. tubuh mungkin menyesuaikan pada tingkattingkat oksigen yang rendah dan individunya mungkin tidak merasa berbeda sampai anemia menjadi parah. Sebagai tambahan. Sekarang ini. . 4. Pengukuran-pengukuran enam komponen membentuk tes CBC: 1. Bentuk dari sel-sel darah merah juga dievaluasi dibawah mikroskop. bentuk. Tabung mempunyai beberapa bahan-bahan pengawet untuk mencegah penggumpalan darah. Definisi Complete Blood Cell (CBC) Count CBC adalah tes untuk menghitung dan memeriksa tipe-tipe yang berbeda dari sel-sel dalam darah. 3. rumah sakit. darah diambil dalam tabung steril yang khusus dari vena lengan. ukuran dan bentuk dari RBCs. atau tempat praktek dokter. adalah bermanfaat dalam diagnosis dari anemia. Pada perhitungan RBC. Mengambil Darah Untuk CBC Darah diambil dengan venipuncture (menggunakan jarum untuk menarik darah dari vena) di lab. tipe spesifik dari anemia mungkin ditentukan oleh informasi ini. pasien mungkin mengalami gejala-gejala signifikan yang relatif cepat. 2. Ini biasanya dilaporkan sebagi angka dari RBCs per volume yang spesifik. Kita setiapnya mempunyai berjuta-juta dari sel-sel kecil ini yang berbentuk cakram. Keuntungan dari tes yang cepat ini adalah bahwa hasil-hasil mungkin diperoleh dalam beberapa menit dan hanya beberapa tetes-tetes darah mungkin diperlukan. jika anemia terjadi secara cepat (acute anemia). Hasil-hasil mungkin tersedia dalam satu jam atau lebih lama tergantung pada setting. Petunjuk-petunjuk bermanfaat lain pada penyebab-penyebab dari anemia yang dilaporkan pada CBC adalah ukuran. Secara khas. dan warna dari sel-sel darah merah. banyak dari kerja ini seringkali diotomatisasikan dan dilakukan oleh mesin-mesin. adalah relevan pada diagnosis dari anemia. analisa CBC dilakukan oleh dokter atau teknisi laboratorium dengan melihat kaca mikroskop yang disiapkan dari sample darah dibawah mikroslop. yang pada dasarnya mengukur volume rata-rata dari sel-sel darah merah dalam sample darah.

transfusi darah mungkin diperlukan. proses ini mungkin tergnggu. Hematocrit adalah 45. Hematocrit adalah cara yang sangat nyaman untuk menentukan apakah perhitungan sel darah merah terlalu tinggi. Darah juga mengangkut karbon dioksida. Merawat Anemia Perawatan dari anemia bervariasi sangat besar. . Contohnya.5 adalah abnormal pada laki-laki dan kurang dari 12. Suntikan-suntikan vitamin B12 akan diperlukan untuk pasien-pasien yang menderita pernicious anemia atau penyebab-penyebab lain dari kekurangan B12.Definisi Hemoglobin Hemoglobin adalah pigmen merah yang memberikan warna merah yang dikenal pada sel-sel darah merah dan pada darah. atau normal. Hematocrit adalah ukuran dari proporsi darah yang terdiri dari sel-sel darah merah. Pertama. anemia sebagai akibat dari kehilangan darah dari borok lambung harus mulai dengan obat-obat untuk menyembuhkan borok (ulcer). seringkali ada perhitungan sel darah merah yang rendah dan juga hematocrit yang rendah. berakibat pada tubuh mempunyai tingkat oksigen yang rendah (hypoxia). Prognosis keseluruhan tergantung pada penyebab yang mendasari anemia. Menentukan Hematocrit RBCs pada sample darah dikemasi menjadi kecil dengan memutar (spinning) tabung dalam centrifuge dibawah kondisi-kondisi yang telah ditentukan. Proporsi dari tabung yang terdiri dari RBCs kemudian diukur. Jika tingkat hemoglobin terlalu rendah. Arti Tingkat Hemoglobin Yang Rendah Hemoglobin yang rendah disebut anemia. Adakalanya suplemen-suplemen besi akan juga diperlukan untuk mengkoreksi kekurangan besi. keparahannya. Prognosis Untuk Anemia Anemia umumnya mempunyai prognosis yang sangat baik dan ia mungkin dapat disembuhkan pada banyak kejadian-kejadian. Pada pasien-pasien tertentu dengan penyakit sumsum tulang (atau kerusakan sumsum tulang dari kemoterapi ) atau pasien-pasien dengan gagal ginjal. dan kesehatan keseluruhan pasien. yang adalah produk pembuangan dari proses produksi tenaga ini. penyebab yang mendasari anemia harus diidentifikasikan dan dikoreksi. Demikian juga. Karbon dioksida yang terikat pada hemoglobin dilepaskan di paru-paru dalam pertukaran untuk oksigen yang diangkut ke jaringan-jaringan tubuh. Jika obat diperkirakan adalah tertuduhnya. namun secara khas hemoglobin kurang dari 13. terlalu rendah. operasi seringkali perlu untuk mengeluarkan kanker kolon yang menyebabkan kehilangan darah kronis dan anemia.0 pada wanita-wanita. Definisi Hematocrit Hematocrit secara spesifik adalah ukuran dari berapa banyak darah dibuat oleh sel-sel merah. Pada anemia yang parah. Oksigen adalah penting untuk semua sel-sel dalam tubuh untuk menghasilkan tenaga. Pengangkutan karbon dioksida kembali ke paru juga dilaksanakan oleh hemoglobin. Secara fungsi. Batasan-batasan acuan adalah sedikit berbeda dari satu sumber ke sumber lain. Ketika ada tingkat hemoglobin yang rendah. Komplikasi-Komplikasi Dari Anemia? Seperti disebutkan lebih awal. hemoglobin adalah senyawa kimia kunci yang bergabung dengan oksigen dari paru-paru dan mengangkut oksigen dari paruparu ke sel-sel seluruh tubuh. Katakan bahwa itu adalah 45%. epoetin alfa (Procrit. kembali ke paru-paru darinya ia dihembuskan ke udara. maka ia harus dihentikan dibawah pengarahan dari dokter yang meresepkannya. Epogen) mungkin digunakan untu menstimulasi produksi sel darah merah sumsum tulang. hemoglobin mempunyai peran penting mengantar oksigen ke semua bagian-bagian tubuh untuk konsumsi dan mengangkut balik karbon dioksida ke paru untuk dihembuskan keluar dari tubuh.

boleh dirawat dengan mengamalkan pengambilan jus mangga. Kurma juga boleh digunakan bagi menggantikan gula atau madu untuk tujuan menghilangkan kesan mabuk dan bertindak sebagai penawar racun. air buah delima digunakan sebagai ubat kumur untuk mengatasi masalah penafasan berbau. juga mengandungi zat besi. Pisang juga mengandungi kromium. Ini kerana masyarakat desa kurang terdedah dengan perubatan moden dan masih lagi kuat mempercayai perubatan tradisional yang diamalkan sejak turun temurun. Walaupun begitu majoriti masyarakat dewasa ini mengenali buah hanya sebagai pembasuh mulut selepas menikmati pelbagai jenis hidangan yang enak. Bagi mengubati penyakit ini bijinya dibuang kemudian dibersihkan sebelum diadun halus dengan setengah gelas air dan lebih mujarab jika dicampur dengan jus lobak merah. Ia berkesan untuk meredakan cirit-birit yang kronik. Ia mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dihasilkan oleh gluten dalam usus kecil. fosforus. 2.3 Pisang Merawat Kudis dan Luka Pisang atau nama saintifiknya Musa sapientum adalah antara buah-buahan tempatan yang digemari ramai. Memandangkan jus mangga mempunyai kandungan gula yang tinggi. vitamin A dan C dan juga niasin. 2. cacing peniti dan cacing kerawit. digunakan sebagai agen penghilang dahaga untuk mengatasi masalah penyahidratan dalam tubuh serta berkesan untuk menyembuhkan penyakit hernia. di mana ketidakserasian dengan gluten. buah-buahan sebenarnya mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan. kalsium. Selain itu pisang juga digunakan untuk mengatasi masalah sembelit. Dengan menyapukan getah pisang pada luka. vitamin A dan vitamin C. Ia kaya dengan vitamin A dan C. termasuk cirit-birit berdarah dan enteritis atau bengkak usus. strawberi ). Jus kurma juga berkesan untuk mengatasi masalah batuk. potasium.2 Kurma Hindar Gangguan Usus Kurma adalah sejenis buah yang kaya dengan zat besi. ia kurang sesuai untuk mereka yang mengalami penyakit diabetis. ulu hati terasa pedih dan sakit setiap kali selepas makan. Ia juga dipercayai berkesan untuk mengatasi kemandulan (Rajah 1). . darah akan berhenti mengalir dan lukanya akan cepat kering. ( Rajah 2 ). sejenis buah berasal dari kawasan Mediterranean. Buasir merupakan satu lagi penyakit yang boleh dirawati menggunakan buah delima kerana airnya dapat bertindak sebagai astringen. dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus. Di beberapa kawasan di Iran dan di Iraq. fosforus.0 PENGENALAN Ramai orang menganggap buah adalah sesuatu yang membesar selepas bunga layu dan mempunyai biji. sodium. Kulit buah delima mengandungi asid tannin yang amat berkesan untuk menghapuskan masalah cacing di kalangan kanak-kanak. Kudis pula boleh dirawat dengan mudah menggunakan kulit pisang. sejenis protein yang terkandung di dalam bijirin menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Selain daripada asid tannin. 2. delima yang dikenali sebagai Punica granatum dari segi saintifik. Hernia atau burut iaitu sejenis penyakit yang menyebabkan isi perut turun ke bawah dan kantung kemaluan menjadi bengkak. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. potasium.1 Delima Hilangkan Masalah Cacing Delima. Ia diperkaya dengan zat galian yang mempunyai nilai perubatan dan mampu mengubati pelbagai jenis penyakit. yang kaya dengan pelbagai zat galian termasuk vitamin A dan C akan bertindak melancarkan peredaran darah. 2. Dalam perubatan tradisional. Bahagian yang mengelilingi biji ialah buah. Kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong dan sekali gus menghilangkan batuk. magnesium. kalsium. getah pisang merupakan ubat yang mujarab untuk menyembuhkan luka. buah adalah hasil daripada tumbesaran akhiran bunga angiosperma atau jambak bunga. Manakala dalam aspek botani pula. 2. Kurma yang dikenali sebagai Phoenix dactylifera L. Definisi atau takrifan ahli botani ini merangkumi buah-buahan berisi yang wujud dari bahagian ovari bunga seperti reseptaker atau daripada penyangga (buah epal. ulser dan penyakit gastritis atau radang perut (Rajah 3). termasuk cacing gelang.4 Mangga Penawar Penyakit Hernia Mangga yang dikenali sebagai Mangifera indica yang berasal dari keluarga Anacardiaceae.BUAH-BUAHAN DAN NILAI UBATAN 1. niasin dan juga zat galian seperti kalsium fosforus dan besi. Minuman itu. hipoglisemia dan kandidiasis atau jangkitan kulat (Rajah 4). Namun tidak ramai yang menyedari hal ini melainkan masyarakat luar bandar terutamanya golangan tua.0 BUAH-BUAHAN DAN KHASIATNYA Disebalik rasanya yang enak. brektia atau daun pelindung dan daun pedunkel (nenas). sodium. sejenis bahan yang merangsangkan aktiviti enzim dalam metabolisme glukos yang penting untuk membekalkan tenaga. banyak digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengubati pelbagai jenis penyakit.

cacing dan kelesuan badan. Dalam dunia perubatan tradisional. Kulit arinya merupakan bahan utama untuk membuat minyak sapu atau apa yang disebut salap bagi melegakan masalah kembung dan senak perut. Nanas merupakan ramuan penting dalam rawatan tradisional. sakit kepala. kalsium dan fosforus berkesan merangsangkan sistem pelalian untuk membunuh kuman streptokokus. selsema. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi. sengkuang cina merupakan penawar bagi melegakan penyakit bronkitis yang kronik. Buah yang berbentuk bulat. pundi kencing. Ia dapat di rawat dengan berkumur menggunakan jus lemon sebelum diminum atau nama saintifiknya Citrus limon. Bijinya pula mengandungi sejenis minyak yang berkhasiat yang boleh digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat minyak panas bagi mengubati pelbagai jenis penyakit (Rajah 8). yang dikenali dengan nama saintifiknya Myristica fragrans juga merupakan penawar untuk menghilangkan rasa loya. mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu. Ia boleh dimakan segar ataupun dijadikan jeruk dan dibuat jus.2. sifilis dan klamidia (Rajah 7). sukros. pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam. berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea.5 Nanas Penawar Penyakit Batu Karang Nanas sejenis buah tropika yang dikenali dengan nama saintifiknya Ananas cosomos berasal dari keluarga Bromeliaceae dan mengandungi kandungam gula yang tinggi serta kaya dengan vitamin A. Penyakit ini menyebabkan selaput pada cabang tenggorok menjadi merah dan bengkak. meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori. 2. selsema dan . Belimbing juga mempunyai khasiat perubatan. gingivitis atau radang gusi (Rajah 6).9 Pinang dengan Pelbagai khasiat Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama saintifiknya Areca catecu Linn dan berasal dari keluarga Arecaceae. Ia turut berkesan untuk menghindarkan penyakit-penyakit kelamin seperti gonorea. 2. Ia melancarkan perjalanan haid serta berkesan mengatasi masalah-masalah pencernaan. Belimbing ini bagaimanapun ada yang masam. amalan memakan terlalu banyak pinang boleh memudaratkan kesihatan. Bagaimanapun. Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol. Oleh itu serabut itu perlu dikikis daripada kulit kemudian dicampur dengan isi lemon sebelum dikisar halus. Pala Melegakan Kembung Perut Pala sejenis buah tempatan yang bernilai tinggi dalam nilai perubatan. Serabut atau bulu-bulu putih yang terdapat di sebelah dalam kulit lemon dan limau-limau sitrus yang lain mengandungi bioflavonoids yang berkhasiat untuk kesihatan. Sabutnya pula digunakan oleh masyarakat zaman dulu untuk merawat cirit-birit. disengat serangga dan lenguh-lenguh sendi.7 Lemon Berkesan Merawat Tonsilitis Tonsilitis atau penyakit radang tonsil dibahagian kerongkong berpunca daripada serangan kuman bakteria streptokokus.11 Sengkuang Cina Penawar Bronkitis Bronkitis ialah sejenis penyakit radang tenggorok. glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung (Rajah 10). Pengidap kencing manis dapat menurunkan paras gula dalam darah dan sesuai juga dimakan oleh mereka yang mengidap penyakit tekanan darah tinggi. glukos. Biji pinang juga mengandungi sejenis bahan yang boleh mencegah barah.10 Pisang Kaki Turunkan Tekanan Darah Tinggi Pisang kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C. . Ia juga dikatakan boleh merangsangkan nafsu syahwat. 2. Ia berasal dari keluarga myristicaceae. fruktos dan iodin. Lemon juga dengan vitamin B kompleksnya juga bertindak membunuh sejenis kuman bakteria dikenali sebagai stafilokokus. B dan C. Nama sainsnya ialah Averhoa crambola dan sekeluarga dengan oxalidaceae. Biji pinang dikunyah bersama-sama daun sirih seperti yang lazimnya diamalkan oleh orang-orang tua sebagai salah satu petua untuk menguatkan gusi serta menghapuskan masalah mulut berbau busuk. Buah dan biji pinang bernilai tinggi dari segi perubatan. Jus nanas merupakan sejenis minuman yang lazat dan baik untuk kesihatan. Lemon yang kaya dengan vitamin C serta zat besi. 2. Rasanya manis dan menyejukkan serta elok dimakan bagi meredakan demam. 2. bernilai tinggi dari segi perubatan. tetapi kedua-duanya dipanggil belimbing besi. patasium. iaitu saluran udara di bahagian kerongkong.6 Belimbing Merawat Kencing Manis Belimbing salah satu jenis buahan tropika popular yang enak. Amalan meminum jus nanas terbukti berkesan untuk mengatasi masalah kencing tidak lawas kerana kandungan enzimnya yang tinggi (Rajah 5). Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. terutamanya bagi mengatasi kekeringan dibahagian bibir dan kulit muka. Ia juga merupakan penawar yang penting bagi mengatasi penyakit batu karang. Ia juga berkesan untuk mengubati penyakit kulit seperti panau (Rajah 9).

Kesan kekurangan zat besi / sifat Thalassemia. Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah (Rajah 13). Betik juga boleh digunakan untuk mengubati tumit pecah-pecah yang boleh menyebabkan kaki terasa sakit. sejenis kolesterol yang baik untuk mnghindarkan seseorang itu daripada diserang sakit jantung. pergelangan tangan.batuk. niasin. iaitu dengan menumbuk hingga lumat dan dicampur dengan sedikit air panas dan garam.15 Betik Selesaikan Sembelit Betik adalah daripada spesies Carica papaya dan berasal dari keluarga caricaceae. vitamin C. zat besi kalsium. ia berkesan merawat hemoroid atau buasir dan sembelit. 2. penyakit paru-paru dan masalah kulit. Sarankan ujian untuk status besi & Hb-elektroforesis. Laporan sel merah menunjukkan gambar anisocytosis hipokrom mikrositik dengan beberapa ellipyocytes. Sebiji avokado mengandungi kira-kira 300 kalori dengan 88 peratus daripadanya adalah lemak. Ia mengadungi protein. 2. gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan. lemak. kurang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran serta kurang meminum air. Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan. Salah satu daripada rawatan tradisional bagi mengubati masalah ini ialah dengan menggunakan buah betik muda yang dibelah dua kemudian diambil getahnya dan sapu dibahagian tumit yang pecah (Rajah 15). siku.14 Avokado Hindar Sengal-sengal Tulang dan Sakit Jantung Avokado dikenali sebagai Persea americana yang berasal dari keluarga Lauraceae merupakan makanan berzat dan amat berkesan bagi mengatasi masalah kekurangan zat makanan dan menambah berat badan khususnya dikalangan kanak-kanak. kalsium. The platelet yang mencukupi. Cara yang lebih berkesan untuk merawat buang air berdarah ialah dengan memakan buah ciku yang belum cukup tua. Penyakit artritis. Colombia. Sel-sel putih menunjukkan tidak ada perubahan morfologi abnormal. zink dan pelbagai jenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. Caranya dengan menggunakan tiga biji sengkuang cina dicampur dengan lobak putih yang dimesin halus dengan sedikit air dan madu (Rajah 11). protein. Equador dan Peru di Amerika Selatan (Rajah 14). Seelok-eloknya diamalkan sebelum sarapan pagi (Rajah 12). Masalah sembelit boleh terjadi jika makanan yang dimakan tidak dihadam dengan baik.12 Ciku Penawar Buang Air Berdarah Tabiat mengabaikan pemakanan boleh menimbulkan keadaan-keadaan yang tidak menyenangkan. lutut dan pergelangan kaki seterusnya menghindarkan penyaki lenguh-lenguh tulang. antaranya buang air berdarah atau buasir. magnesium. Ia diamalkan di Brazil. 2. Ia digunakan dalam perubatan tradisional cina untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Amalan memakan buah avokado pada setiap hari boleh menurunkan paras kolesterol disamping mengekalkan paras lipoprotein. vitamin A. soldium dan potasium. pinggul. . vitamin C. Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh. Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala. Di Ghana ia juga digunakan untuk mengubati ketumbuhan manakala pucuknya boleh mengubati penyakit tekanan darah tinggi. asid folik.13 Pelbagai Khasiat Tembikai Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C. serpihan sel & sel target terlihat. Ia berkesan sebagai pelincir semulajadi bagi membolehkan sendi-sendi tulang bergerak bebas terutamanya di bahagian leher. fosforus dan zat besi. Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C. 2. Sengkuang cina berasal dari keluarga Cyperacea dan kaya dengan karbohidrat. Keadaan ini jika dibiarkan boleh membawa kesan-kesan yang lebih buruk. Satu cara dalam kaedah pengubatan tradisional ialah dengan menggunakan buah ciku. Berasal dari negara beriklim separuh tropika.

beberapa kelainan menjadi tersangka. sementara MCV rendah digabungkan dengan RDW rendah dapat menunjukkan kekurangan zat besi. dan menunjukkan seperti RDW meningkat." Menurut Lab Ujian Online. pesakit yang ujian yang lebih tinggi daripada batas rujukan muzik pada ujian RDW mungkin menderita risiko kesihatan lebih daripada pesakit yang RDW nilai lebih rendah. gangguan tertentu. Dalam buku "Diagnostik Hematologi. Ketika anisocytosis diukur terhadap nilai-nilai sel darah lain. 2010 Aku ingin melakukan ini! Apa ini? Jika doktor anda telah didiagnosa anda dengan jenis anemia atau kekurangan zat besi. berdasarkan jumlah darah yang lain. keputusan ujian RDW sering digunakan bersama-sama dengan keputusan MCV untuk mencari tahu apa penyebab anemia mungkin. Biasanya sel-sel darah merah adalah ukuran piawai daripada 6-8 m. Dalam anugerah yang sama. Jika anemia dipercayai. Menurut Beckman Coulter. RDW dikira dengan membahagikan deviasi standard (SD) dengan kelantangan sel darah rata-rata (MCV) dan kemudian mengalikannya yang hasilnya dengan 100. Apa RDW Stand Untuk? 1. Rujukan Muzik Range Untuk Ujian Darah RDW 4. Mean nilai sel (MCV) bergandengan tangan dengan lebar sel-pengedaran merah-darah (RDW) dalam hal anemia dan gangguan hematologi lain. Quality RDW menunjukkan nilai variasi yang lebih besar dalam saiz. dan nilainilai keduanya dipengaruhi oleh satu sama lain. Perhitungan RDW 3.com juga mendedahkan bahawa ketika peringkat MCV tinggi dan RDW muzik. Jika anemia yang diamati. dan kematian sel-sel darah merah. pra-leukemia dapat hadir. . Menurut Archives of Internal Medicine. biasanya akan ada campuran keduanya sel besar dan kecil . Kekurangan vitamin B12 menghasilkan sel (macrocytic besar) anemia dengan RDW muzik. terutamanya. dengan rentang nilai RDW optimum daripada 13 peratus. persamaan untuk pengiraan RDW adalah RDW = SD / MCV x 100. Mewakili standard deviasi kelantangan eritrosit atau sel darah merah yang ada di hapusan darah. Anisocytosis didiagnosis bila tahap RDW dalam ujian darah menunjukkan nilai yang terlalu tinggi variable berbentuk sel darah merah. atau RCDW adalah ukuran dari variasi sel darah merah (RBC) lebar yang dilaporkan sebagai sebahagian daripada jumlah darah standard lengkap. miskin pengeluaran merah-sel. Apa RDW pada Test Darah? Dengan Eleanor Jewell. Anisocytosis 5. Sel darah merah pengedaran lebar. ujian darah dan hasilnya adalah sebahagian daripada gambaran keseluruhan diagnostik dan tidak bertujuan untuk menjadi satusatunya alat yang digunakan untuk diagnosis atau prognosis penyakit. Contohnya.15%. Chronolab. Anda RDW tingkat. Kedua MCV tinggi dan RDW tinggi boleh bermakna bahawa pesakit mengalami kekurangan folat. RDW melihat rentang ukuran ini dalam sampel darah. Bahkan. Ketika RDW nilai naik di atas tahap normal." Norman Beck penulis menjelaskan bahawa kehadiran anisocytosis dalam ujian darah diagnostik begitu umum sehingga sering dianggap sebagai komponen sementara membuat diagnosis. Rujuk Penjagaan Kesihatan Provider anda 6. pada pesakit yang mempunyai penyakit jantung dan kanser.Cell Merah Distribusi Lebar (RDW) sel darah merah boleh datang dalam pelbagai saiz. eHow Contributors Updated: April 27. MCV rendah tahap dalam kombinasi dengan RDW muzik dapat menunjukkan penyakit kronik. terobosan terbaru di bidang perubatan telah memberikan penerangan baru tentang pentingnya anisocytosis selama penilaian pesakit. Konsultasi dengan pembekal perkhidmatan kesihatan anda untuk fizikal penuh serta penilaian gejala adalah kaedah terbaik pemahaman keputusan ujian darah anda.. namun. RDW mengira pelbagai saiz selmerah-darah (RBC) kelantangan dalam sampel darah. dan mengapa hal tersebut terwujud. Hal ini digunakan terutamanya untuk membezakan suatu anemia menyebabkan campuran dari anemia dari penyebab tunggal. yang dapat lebih jauh dibahagi menjadi subkelompok yang berkaitan dengan kehilangan darah. dari suatu tempat sepanjang garis. Dalam kes campuran besi dan defisiensi B12. Namun. Hal ini hampir tidak mungkin untuk membincangkan aspek RDW dari ujian darah tanpa termasuk MCV. jumlah RDW juga boleh memainkan peranan penting dalam memprediksi kematian. RDW dan MCV 2. RBC tinggi nilai-nilai dapat membantu membuat lebih baik penentuan jenis anemia yang hadir dalam pesakit. RDW ujian biasanya dilakukan sebagai sebahagian dari sebuah KBK (hitung darah lengkap). keputusan ujian RDW sering digunakan bersama-sama dengan nilai MCV (MCV) keputusan untuk mengetahui apa penyebab anemia mungkin. Namun. anemia defisiensi besi pada awalnya menyajikan dengan pengedaran ukuran bervariasi dari sel darah merah. Muzik rujukan kisaran pada manusia sel darah merah adalah 11 . Rencana Kesihatan HIP New York menjelaskan bahawa ada lebih dari 400 jenis anemia yang dikenali. anda mesti mempunyai menjalani ujian darah yang mencerminkan jumlah RDW abnormal. RDW adalah singkatan untuk "sel darah merah lebar pengedaran.. bersama-sama dengan gabungan dari beberapa darah lain jumlah penting adalah apa yang membantu doktor anda mencari tahu apa jenis anemia yang anda miliki. RDW. Muzik RDW nilai antara 11 peratus dan 14 peratus. menyebabkan perbezaan ketara dalam ukuran sel. pembacaan MCV normal dalam kombinasi dengan RDW muzik mungkin merupakan gangguan kronik dan MCV muzik digabungkan dengan RDW tinggi boleh bererti kekurangan B12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful