Haemoglobin Apa yang anda harus tahu Mengapa Tubuh Anda Memerlukan Haemoglobin?

Seperti sebuah kereta, tubuh anda memerlukan tenaga untuk bergerak. Haemoglobin atau Hb penting kerana ia membawa oksigen di dalam darah anda kepada seluruh badan. Bayangkanlah oksigen yang dibawa oleh haemoglobin sebagai tenaga yang diperlukan oleh tubuh anda untuk terus hidup dan berfungsi dengan lancar. Haemoglobin merupakan protin besi yang kompleks yang terdapat dalam tubuh anda. Walaupun terdapat juga air serta plasma yang membawa oksigen, haemoglobin adalah unik kerana ia dapat berkembang sebanyak 5O kali ganda daripada jumlah oksigen yang dibawanya itu. Mengapa Darah Anda Merah? Sel darah berwarna merah kerana ia mengandungi kimia protin haemoglobin yang berwarna merah cerah. Bagaimana Haemoglobin Memberi Tenaga Kepada Tubuh Anda? Oleh kerana haemoglobin mengandungi zat besi, ia adalah "pengangkutan" yang sesuai digunakan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida. Apabila sel darah merah memenuhi pundi angin dalam paru-paru anda, ia mengambil oksigen. Haemoglobin di dalam sel darah merah bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan oxyhaemoglobin. Apabila sel darah merah mengalir di dalam tubuh anda, ia memberi oksigen kepada tisu-tisu. Di dalam tisu-tisu, haemoglobin mengambil karbon dioksida dan mengeluarkannya ke dalam pundi angin paru-paru. Karbon dioksida tersebut, kemudiannya dihembuskan. KELESUAN Apa itu Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan haemoglobin di dalam darah seseorang. Terdapat beberapa jenis kelesuan yang berlainan. Sesetengah jenis menyebabkan masalah kesihatan yang sedikit sahaja, manakala ada yang boleh memudaratkan. Mengenal Pasti Kelesuan Jika anda berasa bahawa anda menghidapi kelesuan, doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk menentukan jika anda benarbenar menghidapi kelesuan. Jangan Pandang Ringan Haemoglobin Anda Biasanya, tubuh anda menghasilkan sel darah merah yang mencukupi bagi darah anda untuk berfungsi dengan baik. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh menghalang tubuh anda daripada menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Jika ini berlaku, tahap Hb anda akan jatuh dan akibatnya, tubuh anda tidak akan mendapat oksigen yang secukupnya. Kekurangan zat seperti zat besi, vitamin B12 dan asid folik juga akan mengurangkan bilangan Hb tersebut. Mengapa Darah Anda Merah? Sel darah berwarna merah kerana ia mengandungi kimia protin haemoglobin yang berwarna merah cerah. Bagaimana Haemoglobin Memberi Tenaga Kepada Tubuh Anda? Oleh kerana haemoglobin mengandungi zat besi, ia adalah "pengangkutan" yang sesuai digunakan untuk membawa oksigen dan karbon dioksida. Apabila sel darah merah memenuhi pundi angin dalam paru-paru anda, ia mengambil oksigen. Haemoglobin di dalam sel darah merah bergabung dengan oksigen untuk menghasilkan oxyhaemoglobin. Apabila sel darah merah mengalir di dalam tubuh anda, ia memberi oksigen kepada tisu-tisu. Di dalam tisu-tisu, haemoglobin mengambil karbon dioksida dan mengeluarkannya ke dalam pundi angin paru-paru. Karbon dioksida tersebut, kemudiannya dihembuskan.

Terdapat beberapa jenis kelesuan yang berlainan. Darah seseorang yang menghidapi kelesuan tidak dapat membawa oksigen yang secukupnya kepada tisu-tisu di dalam tubuhnya. Mengenal Pasti Kelesuan Jika anda berasa bahawa anda menghidapi kelesuan. Apa Yang Menyebabkan Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan sel darah merah atau haemoglobin. Antara Sebab Berlakunya Kelesuan Termasuklah: ‡ Kekurangan vitamin B12 di dalam diet anda ‡ Kekurangan asid folik di dalam diet anda ‡ Beberapa keadaan yang menyebabkan sel darah merah bercambah dengan terlalu cepat ‡ Rawatan untuk kanser seperti terapi kimo ‡ Kehilangan darah akibat luka atau pembedahan ‡ HIV dan beberapa ubat yang digunakan untuk merawatnya ‡ Penyakit ginjal ‡ Pendarahan usus ‡ Kekurangan zat besi Tanda-tanda Kelesuan Pernahkah anda menahan nafas lebih dari seminit? Ingatkah betapa penatnya anda selepas pengalaman itu? Dengan kelesuan. Anda mungkin mengalami perkara-perkara ini jika anda menghidapi kelesuan: ‡ Kepenatan ‡ Rasa penat ‡ Susah untuk tidur ‡ Susah untuk bernafas ‡ Degupan jantung pantas ‡ Sakit kepala ‡ Pening atau pengsan ‡ Pucat Ketahui Jumlah Hb Anda Amat penting bagi anda untuk mengetahui jumlah Hb anda. Tidur yang berlebihan tidak akan memulihkan keadaan. manakala ada yang boleh memudaratkan. Jumlah Hb yang normal ialah: ‡ Antara 14g/dL hingga 18 g/dL untuk lelaki ‡ Antara 12g/dL hingga 14 g/dL untuk wanita Hb dikira dalam grams (g) per desiliter (dL) . anda akan berasa penat sepanjang masa. doktor anda boleh menjalankan ujian darah untuk menentukan jika anda benarbenar menghidapi kelesuan.Apa itu Kelesuan? Kelesuan disebabkan oleh kekurangan haemoglobin di dalam darah seseorang. beliau akan berasa letih secara fizikal dan juga mental disebabkan kekurangan oksigen yang dibawa kepada tisu-tisu. Sesetengah jenis menyebabkan masalah kesihatan yang sedikit sahaja. Saban hari.

terdapat beberapa cara untuk memulihkan haemoglobin yang normal dan mengekalkannya pada tahap yang normal. . Kawal Kesihatan Anda Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan jumlah Hb dan mengurangkan kelesuan: ‡ Periksa jumlah haemoglobin anda secara tetap ‡ Rujuk kepada nasihat pakar pemakanan dan sertakan zat besi dan makanan yang kaya dengan vitamin di dalam diet anda ‡ Rancang dan kurangkan kegiatan supaya tenaga tidak terbuang dan perasaan letih dapat dielakkan ‡ Tidur lebih pada waktu malam dan rehat pada waktu siang jika boleh. Jagalah Jumlah Hb Anda . tanyakan kepada doktor anda tentang rawatan untuk meningkatkan jumlah Hb anda. Salah satu cara ialah untuk mengambil ubat yang dikenali sebagai erythropoietin untuk meningkatkan sel darah merah di dalam tubuh anda. ‡ Jangan malu untuk meminta pertolongan daripada keluarga dan teman untuk menjaga anak. pastikan bahawa anda menjaganya. Doktor anda akan menentukan cara terbaik bagi anda dan memberikan rawatan yang sepatutnya. Jika jumlah Hb anda lebih rendah daripada yang normal. Bagaimana Untuk Mendapat Kadar Hb Yang Sewajarnya? Jika anda menghidapi kelesuan. mengemas rumah atau memandu ‡ Tanyakan soalan tentang penyakit atau/dan rawatan kepada doktor anda.Untuk memeriksa jumlah Hb anda. Catatkan jumlah Hb anda di dalam buku nota setiap kali jumlah Hb diperiksa. berbelanja. rujuklah kepada doktor anda. Jika jumlah Hb anda rendah.

Kadar HDL (´Kolesterol Baik´) Kurang dari 50 (wanita)/ 40 (pria) Normal Lebih dari 60 Tinggi HDL mengangkut kolesterol dari sel-sel untuk kembali ke liver. dokter Anda akan melihat kadar LDL (´kolesterol jahat´). Dokter juga mungkin akan memberikan obat-obatan untuk mengelolanya agar tidak membahayakan diri Anda. secara keseluruhan risiko Anda terkena penyakit jantung tetap rendah. kebiasaan merokok dan tekanan darah Anda. diperlukan molekul ³pengangkut´ yang disebut lipoprotein. Dampak kadar kolesterol Anda terhadap risiko penyakit jantung tergantung pada faktor risiko lainnya seperti usia. Semakin rendah kadar LDL. Faktor risiko penyakit jantung dan stroke lainnya menentukan seberapa tinggi LDL Anda seharusnya dan penanganan apa yang tepat bagi Anda. Namun demikian. . dan testosteron cenderung menurunkan HDL. kolesterol akan menumpuk di dinding-dinding arteri dan menyebabkan sumbatan arteri (aterosklerosis). riwayat keluarga. Anda harus segera mengubah gaya hidup Anda. Kolesterol diperlukan tubuh untuk membuat selaput sel. Mungkin saja Anda memiliki kolesterol total relatif tinggi tetapi kadar LDL-nya normal dan diimbangi HDL yang tinggi. Anda harus tetap menjaga diet Anda dan berolah raga secara teratur agar kadar itu dapat tetap dipertahankan. Kadar Kolesterol dalam Darah Hasil pemeriksaan kolesterol Anda biasanya dinyatakan dalam miligram per desi liter (mg/dL). Kadar Kolesterol Total Kurang dari 200 Normal 200-239 Batas normal.tinggi Lebih dari 240 Tinggi Bila total kolesterol Anda normal dan Anda tidak memiliki faktor risiko penyakit jantung lain. Untuk mengedarkannya. semakin baik bagi kita. Bila terlalu banyak LDL. semakin kecil risiko Anda terkena serangan jantung dan stroke.Apakah Kolesterol? Kolesterol adalah senyawa lemak berlilin yang sebagian besar diproduksi tubuh di dalam liver dari makanan berlemak yang kita makan. Bila Anda memiliki kadar kolesterol total setinggi itu. sementara estrogen menaikkan kadar HDL. Kadar LDL (´Kolesterol Jahat´) Kurang dari 100 Optimal 100-129 Mendekati optimal 130-159 Batas normal tertinggi 160-189 Tinggi Lebih dari 190 Sangat tinggi LDL adalah pengangkut kolesterol dari liver ke sel-sel. Artinya. Anda bisa dikatakan aman dari risiko penyakit jantung koroner. anabolic steroid. Progesteron. Bila total kolesterol Anda berada di kisaran 200 dan 239 mg/dL. Orang yang memiliki kadar kolesterol total 240 mg/dL atau lebih berisiko terkena penyakit jantung koroner dua kali lipat mereka yang memiliki kadar kolesterol normal. membuat berbagai hormon dan asam tubuh. HDL (´kolesterol baik´) dan trigliserida. membungkus serabut saraf. yaitu high density lippoprotein (HDL) dan low density lippoprotein (LDL). Semakin tinggi kadar HDL. Kolesterol tidak dapat diedarkan langsung oleh darah karena tidak larut dalam air. Ada dua jenis lipoprotein.

oxalate. Sebagian besar cara untuk mencegah batu ginjal yang kecil bawah untuk perubahan gaya hidup tetapi setelah perubahan tersebut diletakkan di tempat. teh dan kopi dari diet. sekarang saatnya untuk melakukan perubahan. Jumlah yang disarankan adalah tiga liter per hari dan walaupun ini tampaknya mustahil seperti pada tugas pertama. Diabetes. terutama jika Anda telah mereka sebelumnya. Batu ginjal terkenal sebagai sebuah warisan kondisi jadi jika anda memiliki sejarah keluarga mereka. Bila Anda makan lebih dari yang diperlukan tubuh. maka anda dapat segera di a nasty surprise! Sial sedikit batu-batu ini memiliki kebiasaan yang datang dari belakang dengan sekuat tenaga dan terutama jika Anda tidak segera mengambil langkah-langkah preventif untuk menghentikan mereka dari terjadi. Diet yang rendah di oxalate dan kalsium yang dianjurkan untuk mencegah batu ginjal dan ini berarti kurang merupakan produk susu dan juga melihat menghapus makanan seperti sayuran berdaun banyak dan kacang serta minuman seperti cola.tinggi 200-499 Tinggi Sama atau lebih dari 500 Sangat tinggi Trigliserida adalah sejenis lemak dalam darah Anda yang bermanfaat sebagai sumber energi. Ia juga dapat membuktikan berguna ketika mencoba untuk membuang batu-batu kecil di dalam tubuh. . Ada beberapa jenis obat yang dapat digunakan untuk mencegah batu ginjal jika banyak minum air dan membuat perubahan dalam diet anda belum menjadi efektif. karena itu beberapa perubahan dalam diet yang dianjurkan untuk orang-orang yang menderita dari mereka. cystine dan uric acid. kelebihan kalori Anda akan disimpan sebagai trigliserida dalam sel-sel lemak untuk penggunaan selanjutnya. Termasuk calcium. diabetes. Apakah Anda sudah memiliki batu ginjal atau tidak. Trigliserida dalam kadar normal sangat diperlukan tubuh. Alasan yang besar di belakang ini jumlah air harian batu ginjal adalah karena merasa lebih sulit untuk membentuk air seni yang berkurang dalam hal ini. gangguan ginjal dan obat-obatan tertentu juga dapat meningkatkan kadar trigliserida. setelah Anda memulai dengan hal itu. ia tidak pernah terlambat untuk mengubah Anda mendapatkan kesempatan mereka dan mengurangi resiko berarti mengurangi rasa sakit! Salah satu hal pertama yang harus dilakukan untuk mencegah batu ginjal adalah untuk minum banyak air. ia segera mudah digunakan untuk mendapatkan. Daging cenderung menghasilkan banyak asam ini ketika sedang jadi dicerna oleh pemotongan bawah pada jumlah produk yang mengandung daging dan produk daging dari diet. Salah satu yang paling umum jenis batu ginjal adalah batu kalsium. Jika Uric adalah batu yang telah menderita maka diet yang akan mengurangi produksi Uric acid is a good idea. Jika Anda baru-baru ini menderita batu ginjal. Obat pilihan ini akan membantu untuk mengurangi compounds yang menyebabkan batu untuk membentuk dari dalam tubuh. dan lainnya. Kadar trigliserida 150 mg/dL atau lebih adalah salah satu faktor risiko sindroma metabolik yang meningkatkan risiko penyakit jantung. Anda dapat secara massal mengurangi resiko mendapatkan batu ginjal di masa mendatang. Anda memiliki kesempatan yang lebih baik karena dapat mencegah batu ginjal di masa mendatang.Kadar Trigliserida Kurang dari 150 Normal 150-199 Batas normal. Kadar trigliserida tinggi biasanya disebabkan oleh kegemukan dan gaya hidup kurang berolah raga.

ia disebut normocytic anemia (volume sel yang normal). Tipe anemia ini dapat berakibat pada gejala-gejala dan konsekwensi-konsekwensi yang parah jika tidak ditangani segera. anemia secara khas ditetapkan sebagai tingkat hemoglobin yang kurang dari 13. Pada bayi-bayi dan anak-anak muda. 3.Definisi Anemia Anemia adalah kondisi medis dimana jumlah sel darah merah atau hemoglobin kurang dari normal. Tingkat normal dari hemoglobin umumnya berbeda pada laki-laki dan wanita-wanita. Untuk laki-laki. Anemia kekurangan besi dapat juga disebabkan oleh perdarahan kecil yang berulangkali. Jika MCV tinggi. misalnya dari kanker kolon (usus besar) atau dari borok-borok (ulcers) lambung. atau volume dari selsel darah merah individu. Dapatkah Kekurangan Besi Menyebabkan Anemia ? Tentu saja! Ini karena zat besi adalah komponen utama dari hemoglobin dan penting untuk fungsi yang baik darinya. anemia kekurangan besi biasanya menyajikan low mean corpuscular volume (microcytic anemia) sebagai tambahan pada hemoglobin yang rendah. 2. Anemia yang disebabkan oleh tingkat-tingkat besi yang rendah disebut anemia kekurangan besi. atau oleh kehilangan atau penghancuran darah. Sel-sel darah merah dibuat di sumsum tulang (bone marrow). Sebagai kliasifikasi-klasifikasi yang lebih umum dari anemia (hemoglobin yang rendah) berdasarkan pada MCV. KeKurangan besi adalah penyebab yang sangat umum dari anemia. Definisi-definisi ini mungkin bervariasi sedikit tergantung pada acuan sumber dan laboratorium yang digunakan. Melihat pada setiap komponen-komponen dari complete blood count (CBC). Contohnya. Penyebab Anemia Segala proses yang dapat mengganggu masa kehidupan normal dari sel darah merah mungkin menyebabkan anemia. Ini umumnya tanpa segala gejala-gejala utama karena kehilangan darahnya relatif kecil dan sementara.5 gram/100ml dan pada wanita-wanita sebagai hemoglobin yang kurang dari 12.0 gram/100ml. Interpretasi dari CBC mungkin menjurus pada petunjuk-petunjuk yang menyarankan tipe anemia ini. anemia dikategorikan sebagai microcytic anemia (volume sel yang rendah). dokter dapat mengumpulkan petunjukpetunjuk seperti apa yang menjadi sebab yang paling umum untuk anemia. Jika MCV didalam batasan normal (80-100). 1. Perdarahan borok lambung mungkin atau mungkin tidak diinduksi oleh obat-obat bahkan obatobat tanpa resep yang sangat umum seperti aspirin dan ibuprofen (Advil. 2. oleh pengurangan produksi sel darah merah atau hemoglobin. Wanita-wanita lebih mungkin dari pada laki-laki mempunyai anemia kekurangan zat besi karena kehilangan darah setiap bulan melalui menstruasi yang normal. Anemia disebabkan: 1. anemia kekurangan besi paling sering disebabkan oleh makanan (diet) yang kekurangan besi. maka ia disebut macrocytic anemia (volume sel yang besar). . Motrin). Anemia pada dasarnya disebabkan melalui dua jalan-jalan dasar. Kehilangan darah yang kronis yang disebabkan oleh sebab apa saja adalah penyebab utama dari tingkat besi yang rendah dalam tubuh karena ia menipiskan cadangan besi tubuh untuk mengkompensasi kehilangan zat besi yang sedang berjalan. Kehilangan Darah Akut (Tiba-Tiba) Sebagai Penyebab Anemia Kehilangan darah akut dari perdarahan internal (seperti dari borok yang berdarah) atau perdarahan eksternal (seperti dari trauma) dapat menghasilkan anemia pada masa waktu yang singkatnya mengagumkan. Jika MCV rendah (kurang dari 80). Masa kehidupan normal dari sel darah merah secara khas adalah sekitar 120 hari. terutama MCV.

atau o peminum-peminum alkohol jangka panjang. Ini mungkin juga disebabkan oleh penyerapan yang tidak cukup. dan juga penggunaan alkohol berat jangka panjang.Penyebab-Penyebab Lain Dari Anemia Beberapa dari penyebab-penyabab yang paling umum termasuk: y Kekurangan vitamin B12 mungkin menyebabkan pernicious anemia. dan menjadi sesak napas. y Dapat terjadi rupture dari sel-sel darah merah (hemolytic anemia) yang disebabkan oleh antibodi-antibodi yang melekat pada permukaan dari sel-sel marah (contohnya. Penyebab umum lain dari anemia disebut anemia dari penyakit kronis. bersama dengan folate. Yang lain-lain dengan anemia mungkn merasa: y y y y y lelah. o Contohnya. konsumsi yang kurang dari yang hijau-hijau. penyakit hemolytic dari bayi yang baru dilahirkan dan pada banyak kondisikondisi lain). o Infeksi-infeksi tertentu mungkin melibatkan sumsum tulang dan berakibat pada perusakan sumsum tulang dan anemia. Tergantung pada derajat dari kelainan genetik. y y y y Dapatkah Anemia Diturunkan ? Ya. Beberapa obat-obat dapat menyebabkan anemia dalam keberagaman cara-cara. Gejala-gejala tambahan mungkin termasuk: y y y kehilangan rambut. Tipe anemia ini dapat terjadi pada orang-orang yang tidak mampu menyerap vitamin B12 dari usus-usus mereka yang disebabkan oleh sejumlah sebab-sebab: o vegetarian-vegetarian yang ketat yang mungkin tidak mengambil suplemen-suplemen vitamin yang cukup. . beberapa dari anemia-anemia ini adalah begitu ringan sehingga mereka tidak tercatat dan secara kebetulan terungkap sewaktu pekerjaan darah rutin. mengembangkan palpitasi-palpitasi (perasaan dari jantung yang berdebar). mudah kelelahan. malaise (perasaan umum dari tidak enak badan). atau parah. Kenyataannya. Kekurangan folate dapat menjadi tertuduh dari anemia. kanker-kanker yang menyebar (metastasize) ke sumsum tulang (bone marrow). o Akhirnya. Gejala-Gejala Dari Anemia Beberapa pasien-pasien dengan anemia tidak mempunyai gejala-gejala. berakibat pada anemia. berakibat pada anemia. Penyakit-penyakit turunan dapat juga menyebabkan anemia dengan memperburuk produksi hemoglobin (contohnya. beberapa mungkin terlalu parah untuk menjadi harmonis dengan kehidupan dan mungkin berakibat pada kematian dari fetus (bayi yang belum dilahirkan). sayursayuran yang berdaun. anemia-anemia turunan mungkin menyebabkan anemia yang ringan. Human immunodeficiency virus (HIV) dan acquired immune deficiency syndrome (AIDS) dapat menyebabkan anemia. anemia mungkin adalah genetik. o Kemoterapi tertentu untuk kanker-kanker dapat juga menyebabkan kerusakan pada sumsum tulang dan mengurangi produksi sel darah merah. Ini secara khas menyebabkan macrocytic (volume sel yang besar) anemia. Bermacam-macam penyakit-penyakit sumsum tulang yang luas dapat menyebabkan anemia. terlibat dalam membuat molekul heme yang adalah bagian integral dari hemoglobin. Penyakit-penyakit yang diturunkan dapat memperpendek masa kehidupan dari sel darah merah dan menjurus pada anemia (contohnya. pasien-pasien dengan gagal ginjal mungkin kekurangan hormon yang diperlukan untuk menstimulasi produksi sel darah merah oleh sumsum tulang (bone marrow). sickle cell anemia). nampak pucat. dan perburukan persoalan-persoalan jantung. sedang. atau kanker-kanker dari sumsum tulang (seperti leukemia atau multiple myeloma) dapat menyebabkan sumsum tulang menghasilkan secara tidak cukup sel-sel darah merah. alpha thalassemia dan beta thalassemia). Ini dapat secara khas terjadi pada individu-individu dengan penyakit-penyakit kronis yang berkepanjangan. Pada sisi lain. Vitamin B12.

Adalah berharga untuk dicatat bahwa jika anemia berkepanjangan (chronic anemia). Secara khas. Definisi Complete Blood Cell (CBC) Count CBC adalah tes untuk menghitung dan memeriksa tipe-tipe yang berbeda dari sel-sel dalam darah. dan hemoglobin. Lebih jauh. Mengambil Darah Untuk CBC Darah diambil dengan venipuncture (menggunakan jarum untuk menarik darah dari vena) di lab. darah diambil dalam tabung steril yang khusus dari vena lengan. 5. bentuk. 2. pasien mungkin mengalami gejala-gejala signifikan yang relatif cepat. jika anemia terjadi secara cepat (acute anemia). Petunjuk-petunjuk bermanfaat lain pada penyebab-penyebab dari anemia yang dilaporkan pada CBC adalah ukuran. jumlah dan ukuran dari RBCs ditentukan. rumah sakit. 3. secara khas dalam jutaan dari RBC's dalam micro-liters dari seluruh darah. dan warna dari sel-sel darah merah. 6. Pengukuran-pengukuran enam komponen membentuk tes CBC: 1. angka. Ini biasanya dilaporkan sebagi angka dari RBCs per volume yang spesifik. tes tempat praktek yang cepat yang disebut hemoglobin rapid test mungkin dilakukan yang menggunakan beberapa tetes-tetes darah dari tusukan jari tangan. adalah relevan pada diagnosis dari anemia. Pada perhitungan RBC. Pada sisi lain. Sebagai tambahan. . banyak dari kerja ini seringkali diotomatisasikan dan dilakukan oleh mesin-mesin. RBC count atau perhitungan RBC dilakukan untuk menentukan apakah jumlah dari sel-sel darah merah adalah rendah (anemia) atau tinggi (polycythemia). Hasil-hasil mungkin tersedia dalam satu jam atau lebih lama tergantung pada setting. hematocrit. analisa CBC dilakukan oleh dokter atau teknisi laboratorium dengan melihat kaca mikroskop yang disiapkan dari sample darah dibawah mikroslop. Tabung mempunyai beberapa bahan-bahan pengawet untuk mencegah penggumpalan darah. Secara tradisi. Unitunit dari MCV dilaporkan dalam femtoliters. tubuh mungkin menyesuaikan pada tingkattingkat oksigen yang rendah dan individunya mungkin tidak merasa berbeda sampai anemia menjadi parah. Definisi Red Blood Cell (RBC) Count Sel-sel darah merah atau red blood cells (RBCs atau erythrocytes) adalah tipe sel-sel yang paling umum dalam darah. Sekarang ini. yang pada dasarnya mengukur volume rata-rata dari sel-sel darah merah dalam sample darah. Keuntungan dari tes yang cepat ini adalah bahwa hasil-hasil mungkin diperoleh dalam beberapa menit dan hanya beberapa tetes-tetes darah mungkin diperlukan. tipe spesifik dari anemia mungkin ditentukan oleh informasi ini. pecahan dari seperjuta liter. Tes CBC mungkin diperintahkan oleh dokter sebagai bagian dari general check-up dan screening rutin atau berdasarkan pada tanda-tanda dan gejalagejala klinis yang mungkin menyarankan anemia atau kelainan-kelainan darah lain. 4. atau tempat praktek dokter. Red blood cell (RBC) count atau perhitungan sel darah merah Hematocrit Hemoglobin White blood cell (WBC) count atau perhitungan sel darah putih Differential blood count (the "diff") Platelet count atau perhitungan platelet Hanya tiga pertama dari tes-tes ini: red blood cell (RBC) count. ukuran dan bentuk dari RBCs. Mendiagnosa Anemia Anemia biasanya dideteksi atau paling sedikit dikonfirmasi dengan complete blood cell (CBC) count. mean corpuscular volume (MCV) juga seringkali dilaporkan pada CBC. Semua dari informasi-informasi ini. adalah bermanfaat dalam diagnosis dari anemia. Bentuk dari sel-sel darah merah juga dievaluasi dibawah mikroskop. Ini adalah penting dalam membedakan penyebab-penyebab dari anemia. Kita setiapnya mempunyai berjuta-juta dari sel-sel kecil ini yang berbentuk cakram. Pada beberapa kejadian-kejadian.

keparahannya. Darah juga mengangkut karbon dioksida. Pertama. operasi seringkali perlu untuk mengeluarkan kanker kolon yang menyebabkan kehilangan darah kronis dan anemia. Epogen) mungkin digunakan untu menstimulasi produksi sel darah merah sumsum tulang. atau normal. Ketika ada tingkat hemoglobin yang rendah. Adakalanya suplemen-suplemen besi akan juga diperlukan untuk mengkoreksi kekurangan besi. Komplikasi-Komplikasi Dari Anemia? Seperti disebutkan lebih awal. Oksigen adalah penting untuk semua sel-sel dalam tubuh untuk menghasilkan tenaga. hemoglobin adalah senyawa kimia kunci yang bergabung dengan oksigen dari paru-paru dan mengangkut oksigen dari paruparu ke sel-sel seluruh tubuh. penyebab yang mendasari anemia harus diidentifikasikan dan dikoreksi. Demikian juga. Pada anemia yang parah. Pada pasien-pasien tertentu dengan penyakit sumsum tulang (atau kerusakan sumsum tulang dari kemoterapi ) atau pasien-pasien dengan gagal ginjal. Definisi Hematocrit Hematocrit secara spesifik adalah ukuran dari berapa banyak darah dibuat oleh sel-sel merah. terlalu rendah. Katakan bahwa itu adalah 45%.Definisi Hemoglobin Hemoglobin adalah pigmen merah yang memberikan warna merah yang dikenal pada sel-sel darah merah dan pada darah. Contohnya. Hematocrit adalah 45. namun secara khas hemoglobin kurang dari 13. yang adalah produk pembuangan dari proses produksi tenaga ini. kembali ke paru-paru darinya ia dihembuskan ke udara. Menentukan Hematocrit RBCs pada sample darah dikemasi menjadi kecil dengan memutar (spinning) tabung dalam centrifuge dibawah kondisi-kondisi yang telah ditentukan. Merawat Anemia Perawatan dari anemia bervariasi sangat besar. anemia sebagai akibat dari kehilangan darah dari borok lambung harus mulai dengan obat-obat untuk menyembuhkan borok (ulcer). dan kesehatan keseluruhan pasien. Jika tingkat hemoglobin terlalu rendah. transfusi darah mungkin diperlukan. proses ini mungkin tergnggu. Karbon dioksida yang terikat pada hemoglobin dilepaskan di paru-paru dalam pertukaran untuk oksigen yang diangkut ke jaringan-jaringan tubuh. Suntikan-suntikan vitamin B12 akan diperlukan untuk pasien-pasien yang menderita pernicious anemia atau penyebab-penyebab lain dari kekurangan B12. Batasan-batasan acuan adalah sedikit berbeda dari satu sumber ke sumber lain. Proporsi dari tabung yang terdiri dari RBCs kemudian diukur. Hematocrit adalah cara yang sangat nyaman untuk menentukan apakah perhitungan sel darah merah terlalu tinggi. hemoglobin mempunyai peran penting mengantar oksigen ke semua bagian-bagian tubuh untuk konsumsi dan mengangkut balik karbon dioksida ke paru untuk dihembuskan keluar dari tubuh. maka ia harus dihentikan dibawah pengarahan dari dokter yang meresepkannya. epoetin alfa (Procrit. Hematocrit adalah ukuran dari proporsi darah yang terdiri dari sel-sel darah merah. seringkali ada perhitungan sel darah merah yang rendah dan juga hematocrit yang rendah.0 pada wanita-wanita. Secara fungsi. Prognosis keseluruhan tergantung pada penyebab yang mendasari anemia. Pengangkutan karbon dioksida kembali ke paru juga dilaksanakan oleh hemoglobin. Arti Tingkat Hemoglobin Yang Rendah Hemoglobin yang rendah disebut anemia. Prognosis Untuk Anemia Anemia umumnya mempunyai prognosis yang sangat baik dan ia mungkin dapat disembuhkan pada banyak kejadian-kejadian. Jika obat diperkirakan adalah tertuduhnya. .5 adalah abnormal pada laki-laki dan kurang dari 12. berakibat pada tubuh mempunyai tingkat oksigen yang rendah (hypoxia).

Ia mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dihasilkan oleh gluten dalam usus kecil. fosforus. digunakan sebagai agen penghilang dahaga untuk mengatasi masalah penyahidratan dalam tubuh serta berkesan untuk menyembuhkan penyakit hernia. 2. Bahagian yang mengelilingi biji ialah buah. termasuk cirit-birit berdarah dan enteritis atau bengkak usus.0 PENGENALAN Ramai orang menganggap buah adalah sesuatu yang membesar selepas bunga layu dan mempunyai biji. Selain itu pisang juga digunakan untuk mengatasi masalah sembelit. magnesium. kalsium. Kurma juga boleh digunakan bagi menggantikan gula atau madu untuk tujuan menghilangkan kesan mabuk dan bertindak sebagai penawar racun. yang kaya dengan pelbagai zat galian termasuk vitamin A dan C akan bertindak melancarkan peredaran darah. Buasir merupakan satu lagi penyakit yang boleh dirawati menggunakan buah delima kerana airnya dapat bertindak sebagai astringen.BUAH-BUAHAN DAN NILAI UBATAN 1. Selain daripada asid tannin. ia kurang sesuai untuk mereka yang mengalami penyakit diabetis. 2. niasin dan juga zat galian seperti kalsium fosforus dan besi. Namun tidak ramai yang menyedari hal ini melainkan masyarakat luar bandar terutamanya golangan tua. 2. delima yang dikenali sebagai Punica granatum dari segi saintifik. vitamin A dan C dan juga niasin. cacing peniti dan cacing kerawit.0 BUAH-BUAHAN DAN KHASIATNYA Disebalik rasanya yang enak. potasium. fosforus. strawberi ). vitamin A dan vitamin C. 2. sejenis bahan yang merangsangkan aktiviti enzim dalam metabolisme glukos yang penting untuk membekalkan tenaga.3 Pisang Merawat Kudis dan Luka Pisang atau nama saintifiknya Musa sapientum adalah antara buah-buahan tempatan yang digemari ramai. Dengan menyapukan getah pisang pada luka. boleh dirawat dengan mengamalkan pengambilan jus mangga. Kurma yang dikenali sebagai Phoenix dactylifera L. ulu hati terasa pedih dan sakit setiap kali selepas makan. Ini kerana masyarakat desa kurang terdedah dengan perubatan moden dan masih lagi kuat mempercayai perubatan tradisional yang diamalkan sejak turun temurun. kalsium. Walaupun begitu majoriti masyarakat dewasa ini mengenali buah hanya sebagai pembasuh mulut selepas menikmati pelbagai jenis hidangan yang enak. Kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong dan sekali gus menghilangkan batuk. brektia atau daun pelindung dan daun pedunkel (nenas). Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. ulser dan penyakit gastritis atau radang perut (Rajah 3). Minuman itu. termasuk cacing gelang. Jus kurma juga berkesan untuk mengatasi masalah batuk.4 Mangga Penawar Penyakit Hernia Mangga yang dikenali sebagai Mangifera indica yang berasal dari keluarga Anacardiaceae. Definisi atau takrifan ahli botani ini merangkumi buah-buahan berisi yang wujud dari bahagian ovari bunga seperti reseptaker atau daripada penyangga (buah epal. ( Rajah 2 ). buah adalah hasil daripada tumbesaran akhiran bunga angiosperma atau jambak bunga. sodium.1 Delima Hilangkan Masalah Cacing Delima. dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus. sejenis protein yang terkandung di dalam bijirin menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. . air buah delima digunakan sebagai ubat kumur untuk mengatasi masalah penafasan berbau.2 Kurma Hindar Gangguan Usus Kurma adalah sejenis buah yang kaya dengan zat besi. Kudis pula boleh dirawat dengan mudah menggunakan kulit pisang. Dalam perubatan tradisional. potasium. Ia kaya dengan vitamin A dan C. Memandangkan jus mangga mempunyai kandungan gula yang tinggi. 2. hipoglisemia dan kandidiasis atau jangkitan kulat (Rajah 4). Hernia atau burut iaitu sejenis penyakit yang menyebabkan isi perut turun ke bawah dan kantung kemaluan menjadi bengkak. getah pisang merupakan ubat yang mujarab untuk menyembuhkan luka. juga mengandungi zat besi. sodium. banyak digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. Ia juga dipercayai berkesan untuk mengatasi kemandulan (Rajah 1). Ia diperkaya dengan zat galian yang mempunyai nilai perubatan dan mampu mengubati pelbagai jenis penyakit. darah akan berhenti mengalir dan lukanya akan cepat kering. sejenis buah berasal dari kawasan Mediterranean. Ia berkesan untuk meredakan cirit-birit yang kronik. Bagi mengubati penyakit ini bijinya dibuang kemudian dibersihkan sebelum diadun halus dengan setengah gelas air dan lebih mujarab jika dicampur dengan jus lobak merah. Manakala dalam aspek botani pula. Kulit buah delima mengandungi asid tannin yang amat berkesan untuk menghapuskan masalah cacing di kalangan kanak-kanak. Di beberapa kawasan di Iran dan di Iraq. di mana ketidakserasian dengan gluten. buah-buahan sebenarnya mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan. Pisang juga mengandungi kromium.

Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol. Belimbing ini bagaimanapun ada yang masam. amalan memakan terlalu banyak pinang boleh memudaratkan kesihatan. Ia turut berkesan untuk menghindarkan penyakit-penyakit kelamin seperti gonorea. Pala Melegakan Kembung Perut Pala sejenis buah tempatan yang bernilai tinggi dalam nilai perubatan. berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea. patasium. Lemon juga dengan vitamin B kompleksnya juga bertindak membunuh sejenis kuman bakteria dikenali sebagai stafilokokus. Pengidap kencing manis dapat menurunkan paras gula dalam darah dan sesuai juga dimakan oleh mereka yang mengidap penyakit tekanan darah tinggi. sukros.10 Pisang Kaki Turunkan Tekanan Darah Tinggi Pisang kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C. 2. fruktos dan iodin.5 Nanas Penawar Penyakit Batu Karang Nanas sejenis buah tropika yang dikenali dengan nama saintifiknya Ananas cosomos berasal dari keluarga Bromeliaceae dan mengandungi kandungam gula yang tinggi serta kaya dengan vitamin A. Rasanya manis dan menyejukkan serta elok dimakan bagi meredakan demam.11 Sengkuang Cina Penawar Bronkitis Bronkitis ialah sejenis penyakit radang tenggorok. 2. Nama sainsnya ialah Averhoa crambola dan sekeluarga dengan oxalidaceae. Oleh itu serabut itu perlu dikikis daripada kulit kemudian dicampur dengan isi lemon sebelum dikisar halus. Ia juga dikatakan boleh merangsangkan nafsu syahwat. glukos.7 Lemon Berkesan Merawat Tonsilitis Tonsilitis atau penyakit radang tonsil dibahagian kerongkong berpunca daripada serangan kuman bakteria streptokokus. Kulit arinya merupakan bahan utama untuk membuat minyak sapu atau apa yang disebut salap bagi melegakan masalah kembung dan senak perut. Biji pinang juga mengandungi sejenis bahan yang boleh mencegah barah. Biji pinang dikunyah bersama-sama daun sirih seperti yang lazimnya diamalkan oleh orang-orang tua sebagai salah satu petua untuk menguatkan gusi serta menghapuskan masalah mulut berbau busuk. Sabutnya pula digunakan oleh masyarakat zaman dulu untuk merawat cirit-birit. Ia juga merupakan penawar yang penting bagi mengatasi penyakit batu karang. Dalam dunia perubatan tradisional. . Ia juga berkesan untuk mengubati penyakit kulit seperti panau (Rajah 9). B dan C.6 Belimbing Merawat Kencing Manis Belimbing salah satu jenis buahan tropika popular yang enak. pundi kencing. Buah dan biji pinang bernilai tinggi dari segi perubatan. Nanas merupakan ramuan penting dalam rawatan tradisional. 2. Bijinya pula mengandungi sejenis minyak yang berkhasiat yang boleh digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat minyak panas bagi mengubati pelbagai jenis penyakit (Rajah 8). selsema dan . Bagaimanapun. kalsium dan fosforus berkesan merangsangkan sistem pelalian untuk membunuh kuman streptokokus. Ia melancarkan perjalanan haid serta berkesan mengatasi masalah-masalah pencernaan. Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. cacing dan kelesuan badan. Belimbing juga mempunyai khasiat perubatan. sifilis dan klamidia (Rajah 7). yang dikenali dengan nama saintifiknya Myristica fragrans juga merupakan penawar untuk menghilangkan rasa loya. Lemon yang kaya dengan vitamin C serta zat besi. Ia dapat di rawat dengan berkumur menggunakan jus lemon sebelum diminum atau nama saintifiknya Citrus limon. meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori. Serabut atau bulu-bulu putih yang terdapat di sebelah dalam kulit lemon dan limau-limau sitrus yang lain mengandungi bioflavonoids yang berkhasiat untuk kesihatan. Penyakit ini menyebabkan selaput pada cabang tenggorok menjadi merah dan bengkak. Ia boleh dimakan segar ataupun dijadikan jeruk dan dibuat jus. sengkuang cina merupakan penawar bagi melegakan penyakit bronkitis yang kronik. selsema. gingivitis atau radang gusi (Rajah 6). pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam. Jus nanas merupakan sejenis minuman yang lazat dan baik untuk kesihatan.2. disengat serangga dan lenguh-lenguh sendi. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi. mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu. glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung (Rajah 10). terutamanya bagi mengatasi kekeringan dibahagian bibir dan kulit muka. Ia berasal dari keluarga myristicaceae. bernilai tinggi dari segi perubatan. sakit kepala. 2. Amalan meminum jus nanas terbukti berkesan untuk mengatasi masalah kencing tidak lawas kerana kandungan enzimnya yang tinggi (Rajah 5). iaitu saluran udara di bahagian kerongkong. 2. tetapi kedua-duanya dipanggil belimbing besi. Buah yang berbentuk bulat.9 Pinang dengan Pelbagai khasiat Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama saintifiknya Areca catecu Linn dan berasal dari keluarga Arecaceae.

magnesium. 2. soldium dan potasium. Colombia. 2. 2. Keadaan ini jika dibiarkan boleh membawa kesan-kesan yang lebih buruk. Ia mengadungi protein. zat besi kalsium.batuk. Laporan sel merah menunjukkan gambar anisocytosis hipokrom mikrositik dengan beberapa ellipyocytes. Equador dan Peru di Amerika Selatan (Rajah 14). Ia diamalkan di Brazil. Betik juga boleh digunakan untuk mengubati tumit pecah-pecah yang boleh menyebabkan kaki terasa sakit. Berasal dari negara beriklim separuh tropika. vitamin A. pinggul. kalsium. Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh. siku. . penyakit paru-paru dan masalah kulit. serpihan sel & sel target terlihat. Satu cara dalam kaedah pengubatan tradisional ialah dengan menggunakan buah ciku. kurang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran serta kurang meminum air. Ia digunakan dalam perubatan tradisional cina untuk menurunkan tekanan darah tinggi. sejenis kolesterol yang baik untuk mnghindarkan seseorang itu daripada diserang sakit jantung. Sengkuang cina berasal dari keluarga Cyperacea dan kaya dengan karbohidrat. Cara yang lebih berkesan untuk merawat buang air berdarah ialah dengan memakan buah ciku yang belum cukup tua. Amalan memakan buah avokado pada setiap hari boleh menurunkan paras kolesterol disamping mengekalkan paras lipoprotein. Kesan kekurangan zat besi / sifat Thalassemia. protein. Salah satu daripada rawatan tradisional bagi mengubati masalah ini ialah dengan menggunakan buah betik muda yang dibelah dua kemudian diambil getahnya dan sapu dibahagian tumit yang pecah (Rajah 15). antaranya buang air berdarah atau buasir. Penyakit artritis. Caranya dengan menggunakan tiga biji sengkuang cina dicampur dengan lobak putih yang dimesin halus dengan sedikit air dan madu (Rajah 11). asid folik. zink dan pelbagai jenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. Sarankan ujian untuk status besi & Hb-elektroforesis. lutut dan pergelangan kaki seterusnya menghindarkan penyaki lenguh-lenguh tulang. niasin. lemak. The platelet yang mencukupi. Sel-sel putih menunjukkan tidak ada perubahan morfologi abnormal. Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan. Masalah sembelit boleh terjadi jika makanan yang dimakan tidak dihadam dengan baik. pergelangan tangan.14 Avokado Hindar Sengal-sengal Tulang dan Sakit Jantung Avokado dikenali sebagai Persea americana yang berasal dari keluarga Lauraceae merupakan makanan berzat dan amat berkesan bagi mengatasi masalah kekurangan zat makanan dan menambah berat badan khususnya dikalangan kanak-kanak.12 Ciku Penawar Buang Air Berdarah Tabiat mengabaikan pemakanan boleh menimbulkan keadaan-keadaan yang tidak menyenangkan.15 Betik Selesaikan Sembelit Betik adalah daripada spesies Carica papaya dan berasal dari keluarga caricaceae. iaitu dengan menumbuk hingga lumat dan dicampur dengan sedikit air panas dan garam. gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan. Ia berkesan sebagai pelincir semulajadi bagi membolehkan sendi-sendi tulang bergerak bebas terutamanya di bahagian leher. Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala. 2. vitamin C. fosforus dan zat besi.13 Pelbagai Khasiat Tembikai Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C. ia berkesan merawat hemoroid atau buasir dan sembelit. vitamin C. Seelok-eloknya diamalkan sebelum sarapan pagi (Rajah 12). Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C. Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah (Rajah 13). Sebiji avokado mengandungi kira-kira 300 kalori dengan 88 peratus daripadanya adalah lemak. Di Ghana ia juga digunakan untuk mengubati ketumbuhan manakala pucuknya boleh mengubati penyakit tekanan darah tinggi.

gangguan tertentu. sementara MCV rendah digabungkan dengan RDW rendah dapat menunjukkan kekurangan zat besi. bersama-sama dengan gabungan dari beberapa darah lain jumlah penting adalah apa yang membantu doktor anda mencari tahu apa jenis anemia yang anda miliki. MCV rendah tahap dalam kombinasi dengan RDW muzik dapat menunjukkan penyakit kronik. Sel darah merah pengedaran lebar.com juga mendedahkan bahawa ketika peringkat MCV tinggi dan RDW muzik. dari suatu tempat sepanjang garis. . keputusan ujian RDW sering digunakan bersama-sama dengan keputusan MCV untuk mencari tahu apa penyebab anemia mungkin. RDW ujian biasanya dilakukan sebagai sebahagian dari sebuah KBK (hitung darah lengkap). Jika anemia yang diamati. Dalam buku "Diagnostik Hematologi. anda mesti mempunyai menjalani ujian darah yang mencerminkan jumlah RDW abnormal. keputusan ujian RDW sering digunakan bersama-sama dengan nilai MCV (MCV) keputusan untuk mengetahui apa penyebab anemia mungkin. Quality RDW menunjukkan nilai variasi yang lebih besar dalam saiz. dan kematian sel-sel darah merah. Chronolab. dengan rentang nilai RDW optimum daripada 13 peratus. Dalam kes campuran besi dan defisiensi B12. eHow Contributors Updated: April 27. Namun. persamaan untuk pengiraan RDW adalah RDW = SD / MCV x 100. Apa RDW Stand Untuk? 1. Kekurangan vitamin B12 menghasilkan sel (macrocytic besar) anemia dengan RDW muzik. Biasanya sel-sel darah merah adalah ukuran piawai daripada 6-8 m. RDW.. Namun. namun. ujian darah dan hasilnya adalah sebahagian daripada gambaran keseluruhan diagnostik dan tidak bertujuan untuk menjadi satusatunya alat yang digunakan untuk diagnosis atau prognosis penyakit. dan nilainilai keduanya dipengaruhi oleh satu sama lain. Contohnya. pada pesakit yang mempunyai penyakit jantung dan kanser. terutamanya. RBC tinggi nilai-nilai dapat membantu membuat lebih baik penentuan jenis anemia yang hadir dalam pesakit. dan menunjukkan seperti RDW meningkat. pembacaan MCV normal dalam kombinasi dengan RDW muzik mungkin merupakan gangguan kronik dan MCV muzik digabungkan dengan RDW tinggi boleh bererti kekurangan B12. Jika anemia dipercayai. berdasarkan jumlah darah yang lain. Anisocytosis 5. pesakit yang ujian yang lebih tinggi daripada batas rujukan muzik pada ujian RDW mungkin menderita risiko kesihatan lebih daripada pesakit yang RDW nilai lebih rendah. Mewakili standard deviasi kelantangan eritrosit atau sel darah merah yang ada di hapusan darah. Rencana Kesihatan HIP New York menjelaskan bahawa ada lebih dari 400 jenis anemia yang dikenali.Cell Merah Distribusi Lebar (RDW) sel darah merah boleh datang dalam pelbagai saiz. Kedua MCV tinggi dan RDW tinggi boleh bermakna bahawa pesakit mengalami kekurangan folat. Menurut Beckman Coulter. RDW mengira pelbagai saiz selmerah-darah (RBC) kelantangan dalam sampel darah. RDW dan MCV 2. Ketika RDW nilai naik di atas tahap normal. biasanya akan ada campuran keduanya sel besar dan kecil . RDW melihat rentang ukuran ini dalam sampel darah. terobosan terbaru di bidang perubatan telah memberikan penerangan baru tentang pentingnya anisocytosis selama penilaian pesakit. Apa RDW pada Test Darah? Dengan Eleanor Jewell. menyebabkan perbezaan ketara dalam ukuran sel. Muzik RDW nilai antara 11 peratus dan 14 peratus. Dalam anugerah yang sama. Mean nilai sel (MCV) bergandengan tangan dengan lebar sel-pengedaran merah-darah (RDW) dalam hal anemia dan gangguan hematologi lain. Ketika anisocytosis diukur terhadap nilai-nilai sel darah lain. Konsultasi dengan pembekal perkhidmatan kesihatan anda untuk fizikal penuh serta penilaian gejala adalah kaedah terbaik pemahaman keputusan ujian darah anda. beberapa kelainan menjadi tersangka. Hal ini digunakan terutamanya untuk membezakan suatu anemia menyebabkan campuran dari anemia dari penyebab tunggal. Rujukan Muzik Range Untuk Ujian Darah RDW 4. Anisocytosis didiagnosis bila tahap RDW dalam ujian darah menunjukkan nilai yang terlalu tinggi variable berbentuk sel darah merah. miskin pengeluaran merah-sel. Menurut Archives of Internal Medicine. 2010 Aku ingin melakukan ini! Apa ini? Jika doktor anda telah didiagnosa anda dengan jenis anemia atau kekurangan zat besi. dan mengapa hal tersebut terwujud.. anemia defisiensi besi pada awalnya menyajikan dengan pengedaran ukuran bervariasi dari sel darah merah. Perhitungan RDW 3. RDW adalah singkatan untuk "sel darah merah lebar pengedaran. Anda RDW tingkat.15%. jumlah RDW juga boleh memainkan peranan penting dalam memprediksi kematian. RDW dikira dengan membahagikan deviasi standard (SD) dengan kelantangan sel darah rata-rata (MCV) dan kemudian mengalikannya yang hasilnya dengan 100. pra-leukemia dapat hadir. Hal ini hampir tidak mungkin untuk membincangkan aspek RDW dari ujian darah tanpa termasuk MCV. Rujuk Penjagaan Kesihatan Provider anda 6. atau RCDW adalah ukuran dari variasi sel darah merah (RBC) lebar yang dilaporkan sebagai sebahagian daripada jumlah darah standard lengkap. yang dapat lebih jauh dibahagi menjadi subkelompok yang berkaitan dengan kehilangan darah. Muzik rujukan kisaran pada manusia sel darah merah adalah 11 ." Menurut Lab Ujian Online." Norman Beck penulis menjelaskan bahawa kehadiran anisocytosis dalam ujian darah diagnostik begitu umum sehingga sering dianggap sebagai komponen sementara membuat diagnosis. Bahkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful