BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

ayun bayi anda sampai tertidur. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang. ayunkan bayi dalam kursi ayun. . Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut.Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. Ketika menidurkan bayi.

1. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya.Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya . dirinya sendiri dan persekitarannya. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.

dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. bau dan sentuhan. Contohnya sekiranya bayi menangis. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya.terhadap objek berkenaan. sedih dan sebagainya. pendengaran. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. senyum dan ketawa bersamanya. rasa. .

2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.5.BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21. KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .

.

³nak´ dan sebagainya. ³bye bye´ dan sebagainya. Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. Semasa bercakap. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap. Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. ³ambil´. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. . perkara ini tidak seharusnya dipaksa. guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´.KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. Ini dikenali sebagai ³jargon speech´. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain. ³papa´. semut. Walaupun percakapannya terbatas. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. butang kecil dan sebagainya. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang. ³letak´.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

Apabila ia bersifat . Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa. Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya. umpamanya pertuturan. Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan.Kini. terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda.

Ini bermakna. tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu. perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. Gesell ( 1949 ) menyatakan. Ini bermakna. walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. Berlainan dengan pertumbuhan. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang.kuantitatif. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2. setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki. Arah-arah itu seperti : 1. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. Tegasnya. Bagi sesuatu jenis organisma. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak. Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian .

Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan. puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. bahagian kaki. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal.lain misalnya. Sewaktu di dalam kandungan. Mengikut arah tengah ke tepi pula. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. Daripada segi fungsi. Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya. Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru. Berterusan . proses penyatuan pula berlaku. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. Umpamanya. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. Secara beransur-ansur. iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk.

rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak.kanak seterusnya. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza. . Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan. Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat. kemasyarakatan dan emosi. Umpamanya. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan. Oleh yang demikian. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku. Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental. apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Kesan daripada keadaan ini. Disebabkan perkembangan itu berterusan.

Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik. Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Justeru.Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri. sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. perkembangan ini adalah tekal. Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas . Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam . Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik.

uesday. Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun. Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian. 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak. April 6. Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun.Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- .kandungan. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh.

menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah. serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. hubungan bunyi perkataan. Ketika itu. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur.Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan . Misalnya. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis. telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. Oleh itu. Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak. Dr Lihanna Borhan. Pada peringkat ini. Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Pada trimester ketiga pembesaran janin.kanak. hubungan bunyi-perkataan. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi.

mental dan deria mereka. Baru-baru ini.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik. ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals. tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad.seperti bunyi. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan. . asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. membaca dan perbahasan. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. Pada peringkat ini. gerakan. Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis. Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan. Lihanna Borhan.´ kata Dr. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik. bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak.

apabila mereka menari mengikut irama muzik. Sebaliknya. bergerak dan menari mengikut irama muzik. apabila bayi atau anak anda tidak gembira. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop. Ringkasnya. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. dia mula bergoyang. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya. Apabila bayi anda mula membesar. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. Dalam usia enam tahun pertama mereka.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi. . Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran. Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. Misalnya. begitu juga dengan bayi anda. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. menjadikan mereka tenang dan patuh.

Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. Bagus atau Hebat.Seperti yang dinyatakan dari awal. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan. perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. Oleh itu. Baik. pengalaman muzikal . Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. diikuti oleh bunyi geram.Semasa usia bertatih. Otak kiri Pada bahagian kiri otak. terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul.Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti. anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia. pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca. serta peranan penting pemprosesan bahasa. mendengar adalah lebih baik dari membaca. nasi atau kebingungan. dalam bahasa Mandarin. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza. Misalnya. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif. Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak.

. Mereka memetik kajian oleh Dr.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. Selain daripada itu. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal.com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. Ya.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. Frances Rauscher dan Dr. bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. Contoh terbaik adalah lagu huruf. yang penting. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. Bagaimanapun. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif. Malah. John Gabrielli.

bermain dan menarilah bersama anak anda. * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik). dia sedang membina memorinya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. .mypendidik. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil. jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www.Menyanyi. Setiap kali dia merenung anda. Namun. meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka. kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) .php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama.net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku.. Smart Language (Bijak Bahasa). pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. menyanyi dan ketawa bersama-sama.net/portal/modules. . Bercakap.mypendidik. Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi). Anda tidak perlu muzik-muzik klasik. 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya.Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka.

dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. Tambahan pula. bercakap atau membelai rambutnya. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. 5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo. 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. . 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak. Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. 3-JIKA BOLEH. Kemudian.. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Lama-kelamaan. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. Ketawa. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya.

Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik.´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. tukar lampin. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.´ sebelum menekan suis. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. anda sedang mengajar sebab dan akibat. ³Mak nak buka lampu ni. tukar lampin«. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi.´) . kain tuala.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi. tangan atau perutnya perlahan-lahan. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala. sutera. ada kaitan dengan pembelajaran matematik. lawatlah pasaraya. . 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi. Wajah-wajah. gembirakan bayi dengan meniup muka. kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. kain kapas dan linen. ³Tengok anak kucing tu. 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.

15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. 17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Kemudian. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. tanpa mainan.. Dengan hanya beberapa sen. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda. hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Dia sebenarnya . suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya. tanpa cahaya terang. bijirin. biarkan sahaja. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. pasta atau cebisan daging dikisar. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. 16-BACA BUKU Berulangkali. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi.

25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. 22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. merangkak secara terbalik atau ketawa. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. di atas atau di sekeliling halangan tersebut. Bila dia sentuh sahaja. daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. . poof! Tiupkan ke mukanya.sedang belajar dan menguji hukum graviti. 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka. 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. kain. bantal. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Letakkan tangannya pada tingkap.

32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. contohnya. 31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan.28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. 34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan. Atau jari jemari tangan dan kakinya. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) . Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina. 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan.

cengkerik. Duduk di atas rumput basah bersamanya. . Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya. dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa.35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. 37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda. buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. belajar merangkak. Walaupun kotor. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. rama-rama) di dalam majalah atau buku. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar. Semakin bayi anda membesar. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya.´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .

dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. makan makanan A. Sewaktu neneknya menelefon. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka.. 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat. selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Cari kembali topi-topi.42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. baca buku yang bermula dari A. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. potong snek mengikut bentuk A. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. .. tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon. Kadangkala. Contohnya. Selain itu. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. skarf atau sarung tangan lama. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi.

Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya. keadaan dan mood mereka pada waktu itu. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada.49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti. Justeru. Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan. .

Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik. . Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. Sebagai contoh. kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut. muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. terutama yang melibatkan hafalan. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. Menurut satu kajian. Selain itu.

Sewaktu anda menyentuh. sewaktu trimester ketiga. gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. membelai. http://www. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu). Melalui teknik-teknik ini. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya.Kesimpulannya. Jadi. Di awal trimester kehamilan. Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian. mengusap bahagian perut. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan.yadim. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat . pergerakan. Sekiranya anda memainkan muzik klasik. Dalam pada itu. getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. tekanan. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim. Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya. sejenis hormon akan dirembeskan. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah. Sehubungan itu. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. bayi akan bertindak balas dengannya.com. mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi.asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak.my/Keluarga/KeluargaFull.

anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. Oleh kerana itulah. Oleh kerana itulah. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. Dengan yang demikian. deria pendengarannya telah berkembang. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. Kesimpulannya. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. Yang menariknya. Untuk itu. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. penglihatan. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan. Selain daripada itu. apa jua jenis rangsangan yang digunakan. muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi. Ketika ini. anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . Pada waktu ini. kemahiran bahasa dan motornya. Dalam pada itu.

us Facebook. emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius. Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya. Seterusnya. http://www.majalahpama.muzik klasik pada waktu yang khusus.com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf). Oleh itu. ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini. .my/Mama/artikel.com Technorati del. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat.icio. impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan.com. Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira.com Mixx.com StumbleUpon reddit. Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg.

bau dan sentuhan. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. Contohnya sekiranya bayi menangis. . rasa. senyum dan ketawa bersamanya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. sedih dan sebagainya. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. dirinya sendiri dan persekitarannya. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. pendengaran. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan.

ruang tamu. bilik tidur dan sebagainya. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. . Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. tangan dan kepalanya. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat.Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. Perhatikan apabila bayi menangis. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. Perhatikan responsnya. y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki. Sekiranya anda mampu.

berhati-hati. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. tamborin dan sebagainya. tanda ia bersedia untuk bercakap. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. tuala. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat. kesat dan sebagainya. permaidani yang berbulu halus dan lembut. kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. kotak dan sebagainya. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. Namun begitu. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. Dapat-kan alat mainan seperti drum. Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah. tiga segi.Pada masa inilah. Contohnya. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. http://www. empat segi dan sebagainya. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya.net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini.asida.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful