BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang. ayun bayi anda sampai tertidur.Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut. Ketika menidurkan bayi. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya. ayunkan bayi dalam kursi ayun.

BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG. dirinya sendiri dan persekitarannya. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya . anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama.1. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi.

Contohnya sekiranya bayi menangis. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum.terhadap objek berkenaan. . Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. rasa. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. sedih dan sebagainya. bau dan sentuhan. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. pendengaran. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. senyum dan ketawa bersamanya. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan.

5. KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21.

.

guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. ³bye bye´ dan sebagainya.KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. ³nak´ dan sebagainya. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain. Semasa bercakap. semut. . perkara ini tidak seharusnya dipaksa. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut. Ini dikenali sebagai ³jargon speech´. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. ³letak´. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. Walaupun percakapannya terbatas. ³papa´. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´. butang kecil dan sebagainya. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. ³ambil´. Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda.Kini. terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan. Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya. Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa. Apabila ia bersifat . umpamanya pertuturan.

tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu. setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang. Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki. Bagi sesuatu jenis organisma. Gesell ( 1949 ) menyatakan. dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. Arah-arah itu seperti : 1. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian . walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. Ini bermakna. Berlainan dengan pertumbuhan. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma.kuantitatif. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. Ini bermakna. perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. Tegasnya. Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak.

dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya. Berterusan .lain misalnya. Umpamanya. Daripada segi fungsi. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. Secara beransur-ansur. bahagian kaki. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal. beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru. Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan. Sewaktu di dalam kandungan. tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. proses penyatuan pula berlaku. Mengikut arah tengah ke tepi pula. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari.

Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan. kemasyarakatan dan emosi. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza. Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Kesan daripada keadaan ini. Oleh yang demikian. Disebabkan perkembangan itu berterusan. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain.kanak seterusnya. Umpamanya. . apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani.

Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri. Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam . Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. Justeru. maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah. perkembangan ini adalah tekal. Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas . Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi.

Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian. Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun. Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun.kandungan. April 6. 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak. Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh. uesday.Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- .

Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Oleh itu. Ketika itu. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Pada trimester ketiga pembesaran janin. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. hubungan bunyi-perkataan. Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak. Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling. Misalnya. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur. menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah.Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur. Pada peringkat ini. hubungan bunyi perkataan. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis. otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. Dr Lihanna Borhan. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan .kanak.

bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal. Pada peringkat ini. membaca dan perbahasan. mental dan deria mereka. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad. asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak. Baru-baru ini. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik.seperti bunyi. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik. ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals. . tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. Lihanna Borhan. Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan. Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik. gerakan.´ kata Dr.

. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya. apabila mereka menari mengikut irama muzik. dia mula bergoyang.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. apabila bayi atau anak anda tidak gembira. Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. Sebaliknya. Misalnya. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. bergerak dan menari mengikut irama muzik. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. Dalam usia enam tahun pertama mereka. Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. Ringkasnya. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. menjadikan mereka tenang dan patuh. Apabila bayi anda mula membesar. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. begitu juga dengan bayi anda. Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop.

Bagus atau Hebat. pengalaman muzikal . perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan.Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti.Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak. serta peranan penting pemprosesan bahasa. diikuti oleh bunyi geram. Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. dalam bahasa Mandarin. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti.Seperti yang dinyatakan dari awal. mendengar adalah lebih baik dari membaca. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza. Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak. Misalnya. Oleh itu.Semasa usia bertatih. pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. Baik. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia. Otak kiri Pada bahagian kiri otak. umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul. nasi atau kebingungan. terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal.

Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. Bagaimanapun. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. Ya.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. Frances Rauscher dan Dr.com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik. yang penting. Mereka memetik kajian oleh Dr. Malah. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal. Contoh terbaik adalah lagu huruf. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal. John Gabrielli. . Selain daripada itu. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental.

dia sedang membina memorinya.. bermain dan menarilah bersama anak anda.mypendidik. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA.net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) .Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka. Bercakap. 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. . * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik).Menyanyi.php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama.net/portal/modules. Smart Language (Bijak Bahasa). Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa. rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www. menyanyi dan ketawa bersama-sama. Setiap kali dia merenung anda. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka. Namun. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik. Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi). . pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.mypendidik.

Tambahan pula. 5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah. merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. . 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya.. Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. Kemudian. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. Lama-kelamaan. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak. Ketawa. SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. bercakap atau membelai rambutnya. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada).2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. 3-JIKA BOLEH. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan.

Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin. ³Mak nak buka lampu ni. 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin. Wajah-wajah. tangan atau perutnya perlahan-lahan. lawatlah pasaraya. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi.´) . Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya. tukar lampin. 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata. . ada kaitan dengan pembelajaran matematik. tukar lampin«. 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. ³Tengok anak kucing tu. Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik. kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.´ sebelum menekan suis. kain tuala. sutera. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala.´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi. gembirakan bayi dengan meniup muka. anda sedang mengajar sebab dan akibat. kain kapas dan linen.

suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.. 16-BACA BUKU Berulangkali. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi. Dengan hanya beberapa sen. tanpa mainan. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. bijirin. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. biarkan sahaja. Kemudian. Dia sebenarnya . Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. 17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak. tanpa cahaya terang. pasta atau cebisan daging dikisar.

22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut. letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka. bantal. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. poof! Tiupkan ke mukanya. . 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya. Bila dia sentuh sahaja. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah. kain. Letakkan tangannya pada tingkap. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. merangkak secara terbalik atau ketawa. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda.sedang belajar dan menguji hukum graviti. 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. 25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. di atas atau di sekeliling halangan tersebut.

34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) . 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. 32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. 31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. Atau jari jemari tangan dan kakinya. contohnya.

main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. cengkerik. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) . Duduk di atas rumput basah bersamanya. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird. belajar merangkak. Walaupun kotor. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. 37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda. walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya. . dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu.´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar. Semakin bayi anda membesar. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan. rama-rama) di dalam majalah atau buku.

Cari kembali topi-topi. skarf atau sarung tangan lama. tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon. potong snek mengikut bentuk A. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. makan makanan A. Contohnya. selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. . Sewaktu neneknya menelefon. dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Selain itu..42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. baca buku yang bermula dari A. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Kadangkala.

Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti. Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada. Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi. . Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik. Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. keadaan dan mood mereka pada waktu itu.49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. Justeru.

Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan. muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi. Sebagai contoh. muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik. terutama yang melibatkan hafalan. Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka. Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. Menurut satu kajian. Selain itu. .

Sekiranya anda memainkan muzik klasik. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya. Sewaktu anda menyentuh. sewaktu trimester ketiga. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi. mengusap bahagian perut. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim.yadim. Sehubungan itu. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu). bayi akan bertindak balas dengannya. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain. sejenis hormon akan dirembeskan. membelai.Kesimpulannya. gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya.my/Keluarga/KeluargaFull. Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat . mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak. Jadi. Dalam pada itu.com. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. Di awal trimester kehamilan. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi. tekanan. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya. http://www.asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak. getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian. Melalui teknik-teknik ini. pergerakan. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah.

bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. Dalam pada itu. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. Oleh kerana itulah. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. kemahiran bahasa dan motornya. anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Oleh kerana itulah. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. Untuk itu.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan. Dengan yang demikian. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya. Pada waktu ini. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. penglihatan. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. apa jua jenis rangsangan yang digunakan. Selain daripada itu. Ketika ini. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. deria pendengarannya telah berkembang. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. Yang menariknya. Kesimpulannya. muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi. anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´.

ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini.com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga. Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya. emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius. Oleh itu. http://www.com Mixx.com StumbleUpon reddit.us Facebook. impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf). Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira.muzik klasik pada waktu yang khusus.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash.majalahpama.com. . Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat.my/Mama/artikel.icio.com Technorati del. Seterusnya. Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg.

Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. sedih dan sebagainya. pendengaran. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. rasa. bau dan sentuhan. Contohnya sekiranya bayi menangis. dirinya sendiri dan persekitarannya. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. . Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. senyum dan ketawa bersamanya. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda.

bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. bilik tidur dan sebagainya. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat. . Perhatikan apabila bayi menangis. Perhatikan responsnya. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. Sekiranya anda mampu. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. ruang tamu.Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik. tangan dan kepalanya.

kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya.net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. berhati-hati. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. permaidani yang berbulu halus dan lembut. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. kesat dan sebagainya. kotak dan sebagainya. tuala. empat segi dan sebagainya. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. http://www. Namun begitu. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. tanda ia bersedia untuk bercakap. tiga segi. Contohnya. Dapat-kan alat mainan seperti drum. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. tamborin dan sebagainya.Pada masa inilah.asida.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful