BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya.Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. ayunkan bayi dalam kursi ayun. . Ketika menidurkan bayi. ayun bayi anda sampai tertidur.

Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi.1. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. dirinya sendiri dan persekitarannya.BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya . KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama.

pendengaran. . bau dan sentuhan. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. Contohnya sekiranya bayi menangis. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. sedih dan sebagainya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. rasa.terhadap objek berkenaan. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. senyum dan ketawa bersamanya.

2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21.5. KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .

.

KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus. Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. ³papa´. perkara ini tidak seharusnya dipaksa. bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. semut. Walaupun percakapannya terbatas. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. ³ambil´. Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. . ³letak´. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. Ini dikenali sebagai ³jargon speech´. butang kecil dan sebagainya. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. Semasa bercakap. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. ³bye bye´ dan sebagainya. guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang. ³nak´ dan sebagainya.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda. umpamanya pertuturan. Apabila ia bersifat . Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan. Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa. terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda. Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya.Kini.

perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. Bagi sesuatu jenis organisma. Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak. walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki. dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu. Berlainan dengan pertumbuhan. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian . Ini bermakna. Ini bermakna. Arah-arah itu seperti : 1. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. Tegasnya. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2. setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma. Gesell ( 1949 ) menyatakan. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma.kuantitatif. Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki.

Umpamanya. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. Sewaktu di dalam kandungan. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. bahagian kaki. Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk. Mengikut arah tengah ke tepi pula. Secara beransur-ansur. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. Daripada segi fungsi. proses penyatuan pula berlaku. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal. Berterusan . Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru.lain misalnya. dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya.

Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan. Umpamanya. Disebabkan perkembangan itu berterusan. kemasyarakatan dan emosi. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan.kanak seterusnya. Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental. Oleh yang demikian. Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza. . Kesan daripada keadaan ini. apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain.

sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. Justeru. maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam . Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas . Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik.Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. perkembangan ini adalah tekal. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah.

Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun. Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. April 6. Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun.kandungan.Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- . 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh. uesday. Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian.

Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan . otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. hubungan bunyi-perkataan. Oleh itu. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis.Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur. serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. Misalnya. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. Dr Lihanna Borhan. telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling. Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Pada peringkat ini. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur.kanak. hubungan bunyi perkataan. Ketika itu. Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. Pada trimester ketiga pembesaran janin. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi.

Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan. Baru-baru ini. . ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals. asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi. membaca dan perbahasan. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik. bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal.seperti bunyi. gerakan. mental dan deria mereka. Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. Lihanna Borhan.´ kata Dr. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan. Pada peringkat ini. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad.

Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. Ringkasnya. Sebaliknya. Apabila bayi anda mula membesar. Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi. Dalam usia enam tahun pertama mereka.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. bergerak dan menari mengikut irama muzik. Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. menjadikan mereka tenang dan patuh. apabila mereka menari mengikut irama muzik. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran. dia mula bergoyang. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. . Misalnya. apabila bayi atau anak anda tidak gembira. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi. begitu juga dengan bayi anda.

anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti.Seperti yang dinyatakan dari awal. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza.Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti.Semasa usia bertatih. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia. pengalaman muzikal . Oleh itu. nasi atau kebingungan. terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal. mendengar adalah lebih baik dari membaca. pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. serta peranan penting pemprosesan bahasa. diikuti oleh bunyi geram. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif. Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. Misalnya. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif.Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. dalam bahasa Mandarin. Baik. perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. Bagus atau Hebat. Otak kiri Pada bahagian kiri otak. umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul.

com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan. John Gabrielli. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. Contoh terbaik adalah lagu huruf. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. Malah.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan. bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental. Mereka memetik kajian oleh Dr. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. Frances Rauscher dan Dr. Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif. Ya. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. Bagaimanapun.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. yang penting. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada. Selain daripada itu. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak. .

Setiap kali dia merenung anda. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi). bermain dan menarilah bersama anak anda.Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka.mypendidik. dia sedang membina memorinya. . jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa. meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka.net/portal/modules. rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www. Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku.. 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik). Namun. Smart Language (Bijak Bahasa).mypendidik. Bercakap.php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. menyanyi dan ketawa bersama-sama.Menyanyi. .

3-JIKA BOLEH. Kemudian. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya. . Tambahan pula. bercakap atau membelai rambutnya. Ketawa. SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah. Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan.2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya.. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak. Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. 5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo.

. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi. lawatlah pasaraya. ³Mak nak buka lampu ni.´ sebelum menekan suis. Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi. kain kapas dan linen. kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya. sutera. tangan atau perutnya perlahan-lahan. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi. tukar lampin.´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. anda sedang mengajar sebab dan akibat. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin. gembirakan bayi dengan meniup muka.´) . 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala. kain tuala. ada kaitan dengan pembelajaran matematik. ³Tengok anak kucing tu. tukar lampin«. 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. Wajah-wajah.

17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Kemudian. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. 16-BACA BUKU Berulangkali.15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali. Dengan hanya beberapa sen.. suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya. bijirin. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. pasta atau cebisan daging dikisar. tanpa cahaya terang. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. biarkan sahaja. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi. tanpa mainan. Dia sebenarnya . hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.

bantal. merangkak secara terbalik atau ketawa. di atas atau di sekeliling halangan tersebut. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa. 22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah.sedang belajar dan menguji hukum graviti. poof! Tiupkan ke mukanya. 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Letakkan tangannya pada tingkap. Bila dia sentuh sahaja. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. . letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut. kain. 25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah.

Atau jari jemari tangan dan kakinya. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) . 34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci. 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. 31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan.28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. contohnya. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. 32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda.

walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya. main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. 37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) . Semakin bayi anda membesar. cengkerik. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. belajar merangkak. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird. dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. . Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. Walaupun kotor. Duduk di atas rumput basah bersamanya.35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama. rama-rama) di dalam majalah atau buku. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan. buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar.

selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna.. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. Cari kembali topi-topi. tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.. baca buku yang bermula dari A. Contohnya. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. makan makanan A. dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil. . skarf atau sarung tangan lama. potong snek mengikut bentuk A. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka.42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Selain itu. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. Kadangkala. Sewaktu neneknya menelefon.

. keadaan dan mood mereka pada waktu itu. Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa.49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya. Justeru. Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi. Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik.

Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. Menurut satu kajian. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. Sebagai contoh. . kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak. Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik. muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. terutama yang melibatkan hafalan. Selain itu. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan.

my/Keluarga/KeluargaFull. membelai. gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu). Jadi. sewaktu trimester ketiga. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi.Kesimpulannya. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya. http://www. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi. Dalam pada itu. mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain. Sewaktu anda menyentuh. bayi akan bertindak balas dengannya. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. Sehubungan itu. getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. pergerakan. sejenis hormon akan dirembeskan. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya. mengusap bahagian perut. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. Sekiranya anda memainkan muzik klasik.asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak. Di awal trimester kehamilan. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. tekanan. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah.com. Melalui teknik-teknik ini.yadim. Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat . Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim.

relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. Ketika ini. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. Oleh kerana itulah. Pada waktu ini. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. apa jua jenis rangsangan yang digunakan. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. penglihatan. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan. muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi. Oleh kerana itulah. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´. Yang menariknya. Dalam pada itu. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat. Selain daripada itu. kemahiran bahasa dan motornya.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. Untuk itu. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. Dengan yang demikian. Kesimpulannya. anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . deria pendengarannya telah berkembang. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan.

ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini. Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira. http://www.majalahpama.com Technorati del. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat.com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga. .us Facebook. Oleh itu. Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg.muzik klasik pada waktu yang khusus.com.my/Mama/artikel. Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya. emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius.com StumbleUpon reddit.com Mixx. Seterusnya. impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan.icio.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf).

Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. pendengaran. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. rasa. Contohnya sekiranya bayi menangis. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. bau dan sentuhan. senyum dan ketawa bersamanya. dirinya sendiri dan persekitarannya. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. sedih dan sebagainya. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan. . Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya.

Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat. bilik tidur dan sebagainya. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. Perhatikan apabila bayi menangis. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. . ruang tamu. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik. Sekiranya anda mampu. Perhatikan responsnya. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini.Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. tangan dan kepalanya. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki.

kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. kesat dan sebagainya. tuala. http://www. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya. empat segi dan sebagainya. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan.Pada masa inilah. Contohnya. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. kotak dan sebagainya. Dapat-kan alat mainan seperti drum. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. tanda ia bersedia untuk bercakap. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat. permaidani yang berbulu halus dan lembut. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan.asida.net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah. anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. tiga segi. tamborin dan sebagainya. Namun begitu. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. berhati-hati. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful