BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

Ketika menidurkan bayi. ayun bayi anda sampai tertidur. ayunkan bayi dalam kursi ayun. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang. Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut.Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. .

KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama.1. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. dirinya sendiri dan persekitarannya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya.BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya . anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda.Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.

Contohnya sekiranya bayi menangis. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. pendengaran. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. sedih dan sebagainya.terhadap objek berkenaan. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. rasa. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. bau dan sentuhan. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. . senyum dan ketawa bersamanya. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira.

KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .5.2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21.

.

Walaupun percakapannya terbatas. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. ³nak´ dan sebagainya. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. Ini dikenali sebagai ³jargon speech´. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. ³papa´. ³bye bye´ dan sebagainya. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap.KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. . bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. semut. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. ³ambil´. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´. butang kecil dan sebagainya. Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. Semasa bercakap. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang. Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. perkara ini tidak seharusnya dipaksa. ³letak´.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. Apabila ia bersifat . Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan. Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya. terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda. umpamanya pertuturan. Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda.Kini.

tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak. Arah-arah itu seperti : 1. dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu. walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang.kuantitatif. Gesell ( 1949 ) menyatakan. Ini bermakna. Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki. Bagi sesuatu jenis organisma. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian . Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma. Tegasnya. Ini bermakna. Berlainan dengan pertumbuhan. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2.

Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. bahagian kaki. Umpamanya.lain misalnya. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya. Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. Secara beransur-ansur. Daripada segi fungsi. beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru. Mengikut arah tengah ke tepi pula. proses penyatuan pula berlaku. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk. Sewaktu di dalam kandungan. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. Berterusan . puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal.

.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Umpamanya. Disebabkan perkembangan itu berterusan. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan. rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak. Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental. Oleh yang demikian. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani.kanak seterusnya. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain. kemasyarakatan dan emosi. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. Kesan daripada keadaan ini. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan. Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku. Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti.

Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah.Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri. perkembangan ini adalah tekal. Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik. Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. Justeru. Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam . Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas . maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi.

Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh. Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun. Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian.kandungan. Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. April 6.Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- . 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak. uesday.

Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Dr Lihanna Borhan. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur. Misalnya. hubungan bunyi-perkataan. Pada peringkat ini.Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan .kanak. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi. otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap. Oleh itu. Ketika itu. hubungan bunyi perkataan. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling. serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. Pada trimester ketiga pembesaran janin.

asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik. tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. Lihanna Borhan. Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis. Pada peringkat ini. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad.´ kata Dr. gerakan. . membaca dan perbahasan. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik.seperti bunyi. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. Baru-baru ini.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik. bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak. mental dan deria mereka. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan. Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan.

Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. begitu juga dengan bayi anda. bergerak dan menari mengikut irama muzik. Misalnya. Apabila bayi anda mula membesar. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi. Dalam usia enam tahun pertama mereka. menjadikan mereka tenang dan patuh. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop. apabila bayi atau anak anda tidak gembira.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya. . Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. dia mula bergoyang. Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi. apabila mereka menari mengikut irama muzik. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. Sebaliknya.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. Ringkasnya.

Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak.Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. pengalaman muzikal . pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca. terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif. Baik. Oleh itu.Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif. Otak kiri Pada bahagian kiri otak.Semasa usia bertatih. perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. Misalnya. diikuti oleh bunyi geram. dalam bahasa Mandarin. umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul. Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. serta peranan penting pemprosesan bahasa. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. mendengar adalah lebih baik dari membaca.Seperti yang dinyatakan dari awal. nasi atau kebingungan. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia. Bagus atau Hebat. anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza.

Mereka memetik kajian oleh Dr. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak.com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. Selain daripada itu. Ya. John Gabrielli. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. Contoh terbaik adalah lagu huruf. Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif. Malah. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal. . Bagaimanapun. yang penting. Frances Rauscher dan Dr. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan.

bermain dan menarilah bersama anak anda.Menyanyi. . Anda tidak perlu muzik-muzik klasik.net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA.mypendidik. kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa.Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka. Namun. Setiap kali dia merenung anda. * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik). menyanyi dan ketawa bersama-sama. Bercakap. Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi). . Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku.net/portal/modules. rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka. jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak.php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama.. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Smart Language (Bijak Bahasa). dia sedang membina memorinya.mypendidik.

Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia. 5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo. .. 3-JIKA BOLEH. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya. dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. Tambahan pula. 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Kemudian. Lama-kelamaan. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya. merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. bercakap atau membelai rambutnya. Ketawa.

tukar lampin. sutera. anda sedang mengajar sebab dan akibat. 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin. Wajah-wajah. kain kapas dan linen. 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.´) . kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.´ sebelum menekan suis. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya. kain tuala. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala. lawatlah pasaraya. ada kaitan dengan pembelajaran matematik. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. . 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi. gembirakan bayi dengan meniup muka. ³Tengok anak kucing tu.´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. tangan atau perutnya perlahan-lahan. tukar lampin«. ³Mak nak buka lampu ni. Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik.

suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya. 16-BACA BUKU Berulangkali. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. tanpa cahaya terang. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. bijirin. Dengan hanya beberapa sen. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. biarkan sahaja. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. tanpa mainan. Dia sebenarnya . Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak. 17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. pasta atau cebisan daging dikisar. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi.

. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.sedang belajar dan menguji hukum graviti. Letakkan tangannya pada tingkap. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. poof! Tiupkan ke mukanya. 25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. 22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. kain. 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah. 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. merangkak secara terbalik atau ketawa. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa. bantal. di atas atau di sekeliling halangan tersebut. Bila dia sentuh sahaja.

tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna. 32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. 31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. 34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) .28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. contohnya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Atau jari jemari tangan dan kakinya. 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.

Walaupun kotor. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar. buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) . 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama. main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. rama-rama) di dalam majalah atau buku. cengkerik.´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya. 37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda.35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. Semakin bayi anda membesar. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird. Duduk di atas rumput basah bersamanya. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan. belajar merangkak. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya. . walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.

Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain. Sewaktu neneknya menelefon. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. skarf atau sarung tangan lama. Kadangkala.. potong snek mengikut bentuk A.42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. baca buku yang bermula dari A. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. Selain itu. Cari kembali topi-topi. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. makan makanan A. 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad. dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Contohnya.. tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon. .

Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada. Justeru. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti. . Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. keadaan dan mood mereka pada waktu itu. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja. Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi.49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya.

Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. Selain itu. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik. muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. . Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak. terutama yang melibatkan hafalan. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. Menurut satu kajian. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. Sebagai contoh.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut. Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi.

membelai. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun.com. tekanan. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. Di awal trimester kehamilan. Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain.asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak. Sekiranya anda memainkan muzik klasik. Jadi. sewaktu trimester ketiga.yadim. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat . gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya. mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. Melalui teknik-teknik ini. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu). Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya.my/Keluarga/KeluargaFull. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. http://www. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi. Dalam pada itu. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi. mengusap bahagian perut. getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. Sewaktu anda menyentuh. pergerakan. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya.Kesimpulannya. sejenis hormon akan dirembeskan. bayi akan bertindak balas dengannya. Sehubungan itu.

penglihatan. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Dalam pada itu. anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat. Dengan yang demikian. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. Oleh kerana itulah. relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. apa jua jenis rangsangan yang digunakan. kemahiran bahasa dan motornya. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. Selain daripada itu. anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´. Oleh kerana itulah. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. Ketika ini. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. Untuk itu. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. Kesimpulannya. Yang menariknya. Pada waktu ini. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. deria pendengarannya telah berkembang. anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi.

Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira. . Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya.majalahpama.muzik klasik pada waktu yang khusus. impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan.us Facebook. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf). Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash.com Technorati del. Oleh itu. http://www.com Mixx. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat. emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius.icio.com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga.my/Mama/artikel.com. Seterusnya.com StumbleUpon reddit. ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini.

y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. senyum dan ketawa bersamanya. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan.Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. rasa. dirinya sendiri dan persekitarannya. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. bau dan sentuhan. . bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. Contohnya sekiranya bayi menangis. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. sedih dan sebagainya. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan. pendengaran. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum.

Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. . Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. tangan dan kepalanya. Perhatikan responsnya. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. ruang tamu. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat. bilik tidur dan sebagainya. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. Perhatikan apabila bayi menangis. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini. Sekiranya anda mampu. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat.

Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. kesat dan sebagainya.Pada masa inilah. tiga segi. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat. tanda ia bersedia untuk bercakap. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah.net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . empat segi dan sebagainya. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. http://www. Dapat-kan alat mainan seperti drum. kotak dan sebagainya. Namun begitu. berhati-hati. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan. 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. Contohnya.asida. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya. tuala. permaidani yang berbulu halus dan lembut. tamborin dan sebagainya. anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful