BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya. ayun bayi anda sampai tertidur. . Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut. ayunkan bayi dalam kursi ayun. Ketika menidurkan bayi. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang.

Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.1. KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya .Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. dirinya sendiri dan persekitarannya.BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.

y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. Contohnya sekiranya bayi menangis. rasa. . y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. sedih dan sebagainya. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. senyum dan ketawa bersamanya. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. bau dan sentuhan. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. pendengaran. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum.terhadap objek berkenaan. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan.

KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .5.2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21.

.

Ini dikenali sebagai ³jargon speech´. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang.KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. ³letak´. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. ³papa´. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. Semasa bercakap. ³ambil´. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. ³bye bye´ dan sebagainya. semut. ³nak´ dan sebagainya. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. . Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. Walaupun percakapannya terbatas. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut. butang kecil dan sebagainya. perkara ini tidak seharusnya dipaksa. guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda.Kini. Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan. Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya. Apabila ia bersifat . umpamanya pertuturan. Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda. Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa.

Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki. Tegasnya. tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. Bagi sesuatu jenis organisma. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. Berlainan dengan pertumbuhan. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu. perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. Arah-arah itu seperti : 1. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak. Ini bermakna. Gesell ( 1949 ) menyatakan. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki.kuantitatif. Ini bermakna. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian . setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma.

Berterusan . puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal. proses penyatuan pula berlaku. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. Umpamanya. Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan.lain misalnya. Secara beransur-ansur. Sewaktu di dalam kandungan. Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. Daripada segi fungsi. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya. bahagian kaki. Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. Mengikut arah tengah ke tepi pula. beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota.

rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani. kemasyarakatan dan emosi. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain. Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental.kanak seterusnya. Kesan daripada keadaan ini.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan. Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain. Disebabkan perkembangan itu berterusan. Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. Umpamanya. . Oleh yang demikian.

Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik.Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri. maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. perkembangan ini adalah tekal. Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam . Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas . Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah. Justeru.

Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak. Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian. April 6. uesday. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh. Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun.Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- . Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun.kandungan.

Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. Pada peringkat ini. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. hubungan bunyi perkataan. Dr Lihanna Borhan. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis. otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap.kanak. Pada trimester ketiga pembesaran janin. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Oleh itu. Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur. Misalnya. telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. hubungan bunyi-perkataan. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan . Ketika itu. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi.Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur.

ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik. asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad. Pada peringkat ini. mental dan deria mereka. Baru-baru ini. membaca dan perbahasan. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis. tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi. Lihanna Borhan.seperti bunyi. . Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi.´ kata Dr.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan. bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal. gerakan.

Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi. Misalnya. Ringkasnya.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. apabila bayi atau anak anda tidak gembira. bergerak dan menari mengikut irama muzik. Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. apabila mereka menari mengikut irama muzik. Dalam usia enam tahun pertama mereka. . Sebaliknya. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop. begitu juga dengan bayi anda.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. Apabila bayi anda mula membesar. menjadikan mereka tenang dan patuh. dia mula bergoyang.

nasi atau kebingungan. dalam bahasa Mandarin. Oleh itu.Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti. terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal. mendengar adalah lebih baik dari membaca. umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul. pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak.Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan. anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti.Seperti yang dinyatakan dari awal.Semasa usia bertatih. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza. diikuti oleh bunyi geram. Baik. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. Bagus atau Hebat. serta peranan penting pemprosesan bahasa. Otak kiri Pada bahagian kiri otak. Misalnya. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif. pengalaman muzikal .

Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. . bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini.com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan. Selain daripada itu. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. Ya. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. Contoh terbaik adalah lagu huruf. Bagaimanapun. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. John Gabrielli. Malah. yang penting. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan. Mereka memetik kajian oleh Dr. Frances Rauscher dan Dr. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama.

mypendidik. Namun. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. dia sedang membina memorinya.. . Bercakap. Smart Language (Bijak Bahasa). 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil. kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik.mypendidik. 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya.Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka. pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak.php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama.Menyanyi. bermain dan menarilah bersama anak anda. jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku.net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. menyanyi dan ketawa bersama-sama. Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi). meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik). .net/portal/modules. rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda.

5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo. . merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. bercakap atau membelai rambutnya. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia. SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Ketawa. Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. 3-JIKA BOLEH. Tambahan pula.2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya. dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. Kemudian. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Lama-kelamaan.. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.

tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya. ada kaitan dengan pembelajaran matematik. .´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala. kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. ³Mak nak buka lampu ni. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi. 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. kain tuala. sutera. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.´ sebelum menekan suis.´) . 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi. 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata. tukar lampin«. Wajah-wajah. lawatlah pasaraya. ³Tengok anak kucing tu. kain kapas dan linen. anda sedang mengajar sebab dan akibat.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik. tukar lampin. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi. gembirakan bayi dengan meniup muka.

tanpa mainan. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. 17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. bijirin. Dengan hanya beberapa sen. suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya. Dia sebenarnya . Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali. Kemudian. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari. hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak.15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. 16-BACA BUKU Berulangkali. biarkan sahaja. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi. pasta atau cebisan daging dikisar.. tanpa cahaya terang.

Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. bantal. Bila dia sentuh sahaja. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. kain. Letakkan tangannya pada tingkap. letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka. 25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. di atas atau di sekeliling halangan tersebut. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. 22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. . 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah. merangkak secara terbalik atau ketawa. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa.sedang belajar dan menguji hukum graviti. daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut. poof! Tiupkan ke mukanya.

Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) . 32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna.28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina. 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. contohnya. 34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. 31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya.

37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya. rama-rama) di dalam majalah atau buku. 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama. main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya. cengkerik. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird. . dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. belajar merangkak. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Walaupun kotor. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar.´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu. Duduk di atas rumput basah bersamanya. walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya. buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Semakin bayi anda membesar. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.

Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. .. Contohnya. Selain itu. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.. baca buku yang bermula dari A. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain. Cari kembali topi-topi. dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. makan makanan A. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. skarf atau sarung tangan lama. Kadangkala.42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Sewaktu neneknya menelefon. 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad. potong snek mengikut bentuk A. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.

Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi. keadaan dan mood mereka pada waktu itu. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya.49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. . Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa. Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan. Justeru. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja.

Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. Menurut satu kajian. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. terutama yang melibatkan hafalan. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi. Sebagai contoh. Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak. Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. . muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. Selain itu. Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka.

Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. Sehubungan itu. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim.asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. pergerakan. gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu). Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. Di awal trimester kehamilan. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya. mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak. Melalui teknik-teknik ini.my/Keluarga/KeluargaFull. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. Dalam pada itu. sewaktu trimester ketiga. sejenis hormon akan dirembeskan. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat . Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian. getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. mengusap bahagian perut. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain. Sekiranya anda memainkan muzik klasik. membelai. bayi akan bertindak balas dengannya.com. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya. Sewaktu anda menyentuh. http://www.yadim. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. tekanan. Jadi.Kesimpulannya. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi.

anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . apa jua jenis rangsangan yang digunakan. relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. Oleh kerana itulah. Ketika ini. Oleh kerana itulah. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. Selain daripada itu. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. Yang menariknya. Dalam pada itu. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. Dengan yang demikian. penglihatan. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. Kesimpulannya. Untuk itu. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. Pada waktu ini. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. deria pendengarannya telah berkembang. kemahiran bahasa dan motornya. muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi. anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya.

com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga.com StumbleUpon reddit. Oleh itu.muzik klasik pada waktu yang khusus.my/Mama/artikel. Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf). http://www. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat. Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya. ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini.com. . emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius.com Mixx. impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan. Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg.us Facebook.icio. Seterusnya.com Technorati del.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash.majalahpama.

Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. sedih dan sebagainya. pendengaran. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. . Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. rasa. dirinya sendiri dan persekitarannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. senyum dan ketawa bersamanya.Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. bau dan sentuhan. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. Contohnya sekiranya bayi menangis. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan.

tangan dan kepalanya. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna.Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. . y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. Sekiranya anda mampu. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. ruang tamu. Perhatikan responsnya. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. Perhatikan apabila bayi menangis. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki. bilik tidur dan sebagainya. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik.

Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah. kesat dan sebagainya. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. tanda ia bersedia untuk bercakap. Contohnya. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan.Pada masa inilah. http://www. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya. Dapat-kan alat mainan seperti drum. tuala.asida. tiga segi. kotak dan sebagainya. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. permaidani yang berbulu halus dan lembut. tamborin dan sebagainya. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya.net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . berhati-hati. empat segi dan sebagainya. 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin. kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. Namun begitu.