BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

ayun bayi anda sampai tertidur. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya. Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut. Ketika menidurkan bayi. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang. ayunkan bayi dalam kursi ayun.Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. .

1. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya . Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. dirinya sendiri dan persekitarannya. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya.Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi.BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.

rasa. bau dan sentuhan. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya.terhadap objek berkenaan. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. sedih dan sebagainya. pendengaran. senyum dan ketawa bersamanya. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. Contohnya sekiranya bayi menangis. . dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan.

KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21.5.

.

semut. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang. ³bye bye´ dan sebagainya. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut.KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. perkara ini tidak seharusnya dipaksa. Semasa bercakap. bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´. ³ambil´. butang kecil dan sebagainya. . Walaupun percakapannya terbatas. ³papa´. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. ³nak´ dan sebagainya. ³letak´. guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. Ini dikenali sebagai ³jargon speech´.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

umpamanya pertuturan. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan. Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya. Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. Apabila ia bersifat . Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa.Kini. Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda. terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda.

walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki. Tegasnya. perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. Gesell ( 1949 ) menyatakan. Arah-arah itu seperti : 1. Ini bermakna. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian . dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu.kuantitatif. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak. Ini bermakna. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang. Bagi sesuatu jenis organisma. setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma. Berlainan dengan pertumbuhan. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2. Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma.

Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan. Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. Mengikut arah tengah ke tepi pula. dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya. Daripada segi fungsi. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. Umpamanya. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal. beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota. Secara beransur-ansur. iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. Berterusan .lain misalnya. bahagian kaki. Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. Sewaktu di dalam kandungan. proses penyatuan pula berlaku. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh.

Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku. . Oleh yang demikian. apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti. rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. kemasyarakatan dan emosi. Umpamanya. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. Disebabkan perkembangan itu berterusan. Kesan daripada keadaan ini.kanak seterusnya. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza.

Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik. perkembangan ini adalah tekal. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi. maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah. Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas . Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik. Justeru. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam .Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri.

Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian. 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak.Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- .kandungan. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh. uesday. Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun. April 6. Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun.

Pada trimester ketiga pembesaran janin. serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan . telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling. hubungan bunyi-perkataan. Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak.Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis. Ketika itu.kanak. menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur. Dr Lihanna Borhan. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi. Pada peringkat ini. Oleh itu. Misalnya. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. hubungan bunyi perkataan. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa.

Baru-baru ini. Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi. asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad.seperti bunyi. Pada peringkat ini. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis.´ kata Dr. gerakan. ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals. . Lihanna Borhan. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. membaca dan perbahasan. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan. mental dan deria mereka. bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik.

. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi. Misalnya. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi. Apabila bayi anda mula membesar. menjadikan mereka tenang dan patuh. apabila mereka menari mengikut irama muzik. Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. Ringkasnya.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop. begitu juga dengan bayi anda. bergerak dan menari mengikut irama muzik. Dalam usia enam tahun pertama mereka. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. apabila bayi atau anak anda tidak gembira. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. Sebaliknya. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. dia mula bergoyang. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran.

Otak kiri Pada bahagian kiri otak. pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak.Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. dalam bahasa Mandarin. terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal. mendengar adalah lebih baik dari membaca. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif. diikuti oleh bunyi geram. Baik.Seperti yang dinyatakan dari awal. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti. serta peranan penting pemprosesan bahasa. Misalnya. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak. Bagus atau Hebat. nasi atau kebingungan. pengalaman muzikal .Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia.Semasa usia bertatih. Oleh itu. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza. Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan. umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul.

John Gabrielli. Malah. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. Selain daripada itu. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada. Bagaimanapun. Contoh terbaik adalah lagu huruf. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik. Ya. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan. bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. yang penting. Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan. Frances Rauscher dan Dr. .com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. Mereka memetik kajian oleh Dr. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif.

menyanyi dan ketawa bersama-sama.Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka. jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa.net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Namun. bermain dan menarilah bersama anak anda. pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka. .php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. Bercakap. Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi).mypendidik.. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil. Smart Language (Bijak Bahasa). 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) . dia sedang membina memorinya. Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Setiap kali dia merenung anda.mypendidik. . rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www.Menyanyi. * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik). Anda tidak perlu muzik-muzik klasik.net/portal/modules.

Kemudian. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah.2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya. dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya. 3-JIKA BOLEH.. Ketawa. bercakap atau membelai rambutnya. Tambahan pula. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. 5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo. Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. . Lama-kelamaan. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada).

sutera. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi. tukar lampin. 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin. Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik.´) . Wajah-wajah. kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala. tangan atau perutnya perlahan-lahan. anda sedang mengajar sebab dan akibat. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. . kain tuala. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi. ³Tengok anak kucing tu.´ sebelum menekan suis. kain kapas dan linen. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya. lawatlah pasaraya.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. ada kaitan dengan pembelajaran matematik. ³Mak nak buka lampu ni. 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin. tukar lampin«. 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. gembirakan bayi dengan meniup muka.´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.

biarkan sahaja. 17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.. tanpa cahaya terang. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi. suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak. Dia sebenarnya . Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. bijirin. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. pasta atau cebisan daging dikisar. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali. 16-BACA BUKU Berulangkali. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dengan hanya beberapa sen. Kemudian. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok.

letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. poof! Tiupkan ke mukanya. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. 25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. 22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah.sedang belajar dan menguji hukum graviti. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa. 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya. Bila dia sentuh sahaja. Letakkan tangannya pada tingkap. di atas atau di sekeliling halangan tersebut. bantal. 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. kain. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah. daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut. merangkak secara terbalik atau ketawa. .

31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) . Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan. tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya. 34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci. contohnya. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. 32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda.28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.

buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu. main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama.35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. . rama-rama) di dalam majalah atau buku. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya. cengkerik. Walaupun kotor. Semakin bayi anda membesar. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar. dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Duduk di atas rumput basah bersamanya. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain.´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. belajar merangkak. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird. walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) . Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya. 37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.

tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Sewaktu neneknya menelefon. Contohnya. skarf atau sarung tangan lama. Kadangkala. Selain itu. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. . dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. potong snek mengikut bentuk A. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka.42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya.. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain. Cari kembali topi-topi. makan makanan A. baca buku yang bermula dari A. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat.

49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. . Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Justeru. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja. Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya. keadaan dan mood mereka pada waktu itu. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi. Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.

kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut. Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka. Selain itu. . muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi. terutama yang melibatkan hafalan. Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. Sebagai contoh. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak. Menurut satu kajian.

Jadi. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat . http://www.Kesimpulannya. Sehubungan itu.my/Keluarga/KeluargaFull. bayi akan bertindak balas dengannya. Sekiranya anda memainkan muzik klasik. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim. Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. Sewaktu anda menyentuh. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. tekanan. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. mengusap bahagian perut. gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. Melalui teknik-teknik ini. getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. sewaktu trimester ketiga. membelai. mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak. Di awal trimester kehamilan. pergerakan. Dalam pada itu. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu).asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak.com. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. sejenis hormon akan dirembeskan. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi.yadim. Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian.

muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. deria pendengarannya telah berkembang. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. Untuk itu. Dalam pada itu. anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. kemahiran bahasa dan motornya. apa jua jenis rangsangan yang digunakan. Oleh kerana itulah. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya. Oleh kerana itulah. Yang menariknya. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. penglihatan. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Pada waktu ini. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. Ketika ini. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. Dengan yang demikian. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. Selain daripada itu. Kesimpulannya. anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´.

Oleh itu. http://www. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf).com Mixx. Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya.com.majalahpama. Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira.muzik klasik pada waktu yang khusus. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash. Seterusnya. Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg. .my/Mama/artikel. ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini.com Technorati del.com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga. impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan.us Facebook.icio.com StumbleUpon reddit. emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius.

Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. rasa. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan.Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan. dirinya sendiri dan persekitarannya. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. senyum dan ketawa bersamanya. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. bau dan sentuhan. Contohnya sekiranya bayi menangis. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. pendengaran. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. . sedih dan sebagainya. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum.

. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. ruang tamu. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. Sekiranya anda mampu. Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat.Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. Perhatikan apabila bayi menangis. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. bilik tidur dan sebagainya. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. Perhatikan responsnya. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. tangan dan kepalanya. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat.

empat segi dan sebagainya. permaidani yang berbulu halus dan lembut.net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya. Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah.Pada masa inilah. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. tuala. tamborin dan sebagainya. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. Dapat-kan alat mainan seperti drum. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. tiga segi. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan. tanda ia bersedia untuk bercakap. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. kesat dan sebagainya. kotak dan sebagainya. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. berhati-hati. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat.asida. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin. Contohnya. http://www. Namun begitu. 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful