P. 1
Anak Usia 1 bulan

Anak Usia 1 bulan

|Views: 133|Likes:
Published by ckinck

More info:

Published by: ckinck on Oct 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2012

pdf

text

original

BAYI BERUSIA 3 BULAN

NAMA

: ADAM HADZRIQ BIN WAHID

TARIKH LAHIR : 12.4.2010 UMUR NAMA IBU : 3 BULAN : ROZIAH BINTI SULAIMAN

ALAMAT RUMAH : BATU 9, JALAN MARAN KG AWAH TEMERLOH PAHANG

Stimulasi pada bayi umur 0-3 bulan Letakkan bayi pada posisi telungkup. Gerakkan sebuah mainan berwarna cerah atau buat suarasuara gembira di depan bayi sehingga ia akan belajar mengangkat kepalanya. Secara berangsurangsur ia akan menggunakan kedua lengannya untuk mengangkat kepala dan dadanya. Letakkan mainan berwarna cerah di dekat bayi agar ia dapat melihat dan tertarik pada mainan tersebut. Kemudian pindahkan benda tersebut ke sisi lain dengan perlahan. Awalnya bayi perlu dibantu dengan cara menyilangkan paha bayi agar badannya ikut miring sehingga memudahkan bayi berguling. Ketika ia berguling, senyum dan tunjukkan rasa kasih sayang. Jaga bayi agar tidak jatuh dari tempat tidur, meja atau dari ketinggian lainnya. Gendong bayi dalam posisi tegak agar ia dapat belajar menahan kepalanya tetap tegak. lkat sebuah tali menyilang di atas tempat tidur bayi. Gantungkan pada tali tersebut benda/mainan berputar atau berbunyi, berwarna cerah. Bayi akan tertarik dan melihat, menendang atau menggapai mainan tersebut. Pastikan benda tersebut tidak bisa dimasukkan ke mulut bayi, dan tali tidak akan terlepas dari ikatannya. Bayi senang memperhatikan wajah seseorang, gambar, benda atau mainan menarik berwarna cerah. Dekatkan wajah anda, gambar, mainan menarik ke wajah bayi agar ia melihat dan memperhatikannya. Perlahan-lahan gerakkan wajah anda atau benda-benda itu ke sisi kanan dan kiri sehingga bayi ikut memperhatikannya. Pangku bayi di dekat sebuah meja, kemudian jatuhkan sebuah benda kecil (misal : kacang) dari atas meja, tepat di depan bayi anda. Anda juga dapat memutar benda itu di atas meja dan melihat apakah bayi anda memperhatikannya. Jaga bayi anda agar tidak menelan benda itu, karena bisa menyebabkan tersedak. Letakkan benda/mainan kecil yang berbunyi atau berwarna cerah di tangan bayi atau sentuhkan benda tersebut pada punggung jari-jarinya. Amati cara ia memegang benda tersebut. Hal ini berhubungan dengan suatu gerak reflek. Semakin bertambah umur bayi, ia akan semakin mampu

memegang benda-benda kecil dengan ujung jarinva (menjimpit). Jaga agar benda itu tidak melukai bayi atau tertelan dan membuatnya tersedak. Ajak bayi meraba dan merasakan berbagai bentuk permukaan seperti mainan binatang, mainan plastik, kain-kain perca, karet dan sebagainya. Bayi anda mungkin memasukkan benda-benda itu ke mulutnya, maka pastikan bahwa benda-benda itu tidak terlalu kecil atau mudah disobek dan ditelan. Setiap hari, bicara dengan bayi sesering mungkin. Gunakan setiap kesempatan seperti waktu memandikan bayi, mengenakan pakaiannya, memberi makan, di tempat tidur, ketika anda sedang mengerjakan pekerjaan rumah tangga, dan sebagainya. Bayi tidak pernah terlalu muda untuk diajak bicara. Tirukan ocehan bayi sesering mungkin, maka ia akan menirukan kembali suara anda. Ajak bayi mendengarkan berbagai suara seperti musik, radio, TV, orang berbicara dan sebagainya. Jugs buatlah suara dari kerincingan, mainan yang dipencet atau bel. Perhatikan, bagaimana reaksi bayi terhadap suara yang berlainan. Sesering mungkin peluk dan belai bayi, bicara kepada bayi dengan nada lembut dan halus, setts penuh kasih sayang. Sesering mungkin ajak bayi dalam kegiatan anda. Ketika bayi meragam , cari sebabnya dan atasi masalahnya. Sesering mungkin ajak bayi tersenyum dan tatap mata bayi. Balas tersenyum setiap kali bayi tersenyum kepada anda. Bust suarasuara yang menyenangkan dan berbicara dengan bayi sambil tersenyum. Gendong bayi berkeliling sambil memperlihatkan/menunjuk benda-benda yang berwarna cerah atau bercahaya. Sangga bayi pada posisi tegak sehingga ia dapat melihat apa yang terjadi di sekitarnya. Perhatikan apa yang dilakukan oleh bayi, kemudian tirukan ocehan dan mimik mukanya. Selanjutnya bayi akan menirukan anda.

ayun bayi anda sampai tertidur. Belai bayi dengan penuh kasih sayang dan bicara padanya dengan nada lembut. ayunkan bayi dalam kursi ayun.Untuk menenangkan bayi dan anda bisa santai. Tetap berada dekat bayi sehingga ia dapat meraba wajah anda dengan tangannya. . Ketika menidurkan bayi. bersenandunglah dengan nada lembut dan penuh kasih sayang.

KG AWAH PAHANG Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan.1. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda.BAYI BERUSIA 6 BULAN NAMA : DANIAL HAIKAL BIN MOHD ASHRI TARIKH LAHIR : 15. dirinya sendiri dan persekitarannya.2010 UMUR NAMA IBU : 6 BULAN : ATIQAH BINTI JAAFAR ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya .Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi.

Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. bau dan sentuhan. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam ³mengajar´ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. pendengaran. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. . sedih dan sebagainya.terhadap objek berkenaan. senyum dan ketawa bersamanya. rasa. Contohnya sekiranya bayi menangis. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya.

2009 : 1TAHUN 2 BULAN NAMA IBU : ZALINA BINTI YUSOF ALAMAT RUMAH : KG TANJONG PERANG.5. KG AWAH PAHANG PEKERJAAN IBU : SURIRUMAHTANGGA .BAYI BERUSIA 1 TAHUN NAMA TARIKH LAHIR UMUR : ADY PUTERA BIN MOHD YUSOF : 21.

.

Si manja juga kini boleh memegang pensil dan krayon di dalam tapak tangan dan menconteng. ³papa´. Walaupun kita ingin mengajar mereka untuk bersalaman dengan tetamu. Si manja masih tidak selesa dengan orang yang tidak dikenalinya. butang kecil dan sebagainya. Sekiranya anak anda tidak memerhatikan anda dan sukar untuk bercakap. ³letak´. Apabila umurnya menjangkau 15 bulan. Sekiranya anak anda tidak mahu bersalaman. Patung juga tidak seharusnya mempunyai mata yang diperbuat dari butang kerana si manja boleh menggigit dan menelan butang tersebut. perkara ini tidak seharusnya dipaksa. bawalah dia untuk pemeriksaan oleh pakar pediatrik. dia akan berpaut lebih erat lagi kepada ibubapa dan dia jarang sekali akan bertegur sapa. Paksaan ini akan menyebabkan anak anda lebih bergantung kepada anda. Semasa bercakap.KANAK-KANAK 1 TAHUN Pergerakan tangannya juga lebih cekap dan dia kini dapat mengutip benda-benda kecil seperti kismis. ³nak´ dan sebagainya. Perkataan-perkataan ini biasanya diiringi dengan percakapan yang bising dan berima. Walaupun percakapannya terbatas. ³ambil´. Kerap bercakap Percakapan si manja kini terdiri dari beberapa perkataan sepatah seperti ³mama´. tetapi sukar difahami oleh sesiapa pun. dia semakin berkebolehan untuk memegang pensil dengan baik dan contengannya kini menjadi lebih halus. ³bye bye´ dan sebagainya. Apabila dia berumur 15 bulan dia juga mula mempelajari bahagian badannya dan dapat menunjuk beberapa bahagian yang disebut. Sekiranya terdapat orang yang tidak dikenali. Sifat mereka gemar memasukkan benda ke dalam mulut masih diteruskan dan kadangkala ibu-ibu akan menjumpai kumbang kecil di dalam mulut si manja! Ibubapa haruslah berhati-hati supaya objek kecil seperti butang. jangan memaksa mereka tetapi mencuba lagi pada waktu yang lain. simanja dapat memahami lebih banyak perkataan dan dapat mengikuti apa yang disuruh seperti ³jangan´. semut. . guli dan sebagainya tidak boleh dicapai oleh si manja kerana dikhuatiri akan tercekik. dia melihat muka anda dan meneliti pergerakan anda. Ini dikenali sebagai ³jargon speech´.

Cara Untuk Meningkatkan Perkembangan Si manja .

umpamanya pertuturan. Apabila ia bersifat . Anda sebagai ibubapa merupakan ³alat´ terbaik untuk mentukan perkembangannya.Kini. Setiap yang hidup mengalami perubahan mengikut proses pertumbuhan dan perkembangan. Interaksi antara si kecil dan penjaganya amat penting untuk perkembangannya. terdapat banyak permainan dan alat-alat di pasaran yang mengatakan ia berupaya untuk meningkatkan kebolehan anak anda. Janganlah rasa bersalah sekiranya tidak membelikan permainan-permainan ini untuk anak anda. Pertumbuhan adalah perubahan yang bersifat kuantitatif iaitu sifat perubahan yang dapat diukur sama ada mengikut peringkat dan ketentuan masa.

Tegasnya. Arah-arah itu seperti : 1.kuantitatif. walaupun tidak ada dua individu yang benar-benar serupa. Ini bermakna. Prinsip Pertumbuhan dan Perkembangan Arah Perkembangan mempunyai arah baik sewaktu peringkat belum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir. Proses pertumbuhan dan perkembangan bagi sesuatu organisma itu sudah sedia terancang dalam gen-gen yang diwarisi daripada keturunan yang terdahulu. Gesell ( 1949 ) menyatakan. perkembangan berlaku daripada peringkat permulaan percambahan sehingga tamatnya hayat organisma. secara global semua kanak-kanak yang normal cenderung mengikut susunan pertumbuhan yang biasa dilalui oleh kanak. perkembangan sentiasa berlaku terusmenerus. perkembangan bukan sahaja membawa sesuatu organisma ke peringkat matang. setiap perubahan seseorang dilihat dengan nyata berdasarkan pengukuran yang dibuat ke atas seseorang ataupun sesuatu organisma. Arah tengah ke tepi ( proximodistal ) Mengikut arah kepala ke kaki. dari awal sehingga akhir hayat sesuatu organisma. perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlauk di bahagian kepala kemudian di bahagian badan dan akhir sekali bahagian kaki-kaki. tetapi perkembangan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan dilampaui. Berlainan dengan pertumbuhan. Bagi sesuatu jenis organisma. sifat umum jenis itu iaitu phylogenetic adalah serupa. Perkembangan pula adalah perubahan yang bersifat kualitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuanlitatif iaitu sifat perubahan yang tidak dapat diukur secara kuantiti tetapi ternyata perubahan sudah berlaku yang melihatkan sifat berlainan daripada peringkat yang terdahulu. Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala dibandingkan dengan bahagian . Ini bermakna. Arah kepala ke kaki ( cephalocaudal ) 2. perkembangan bermula dari kepala bergerak ke arah kaki.

lain misalnya. bayi yang dikandungi menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. Emosi kanak-kanak juga berlaku secra menyeluruh. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke bahagian luar badan ke ke bahagian hujung anggota. Sewaktu di dalam kandungan. Berterusan . Menyeluruh Pada peringkat awal kanak-kanak ditunjukkan secara meyeluruh. Daripada segi fungsi. tetapi dapat sampai ke peringkat kanak-kanak lain seperti yang sepatutnya. Ternyata perkembangan itu berlaku mengikut proses pembezaan. Selepas proses pembezaan mencapai sesuatu peringkat ketentuan. Umpamanya. bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. Secara beransur-ansur. Kemudian ketakutan hanya kepada perkara-perkara tertentu sahaja. Susun atur tersendiri Lazimnya seseorang kanak-kanak berdiri terlebih dahulu dan corak ini tidak akan berubah. iaitu ketika bahagian kepala dan badan sudah dikatakan cukup terbentuk. Ini sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan . beberapa kemahiran yang terdapat pada seseorang adalah pemilihan dan gabungan beberepa tingkah laku yang menjadi penggabungan baru. puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. dia mungkin lambat dalam beberapa aspek perkembangan. proses penyatuan pula berlaku. Jika seseorang kanak-kanak yang dilahirkan awal. Mengikut arah tengah ke tepi pula. dia hanya dapat mengangkat dadanya apabila ia dapat mengangkat kepalanya. bahagian kaki.

kemasyarakatan dan emosi. Kanak-kanak yang tinggi kecerdasannya tetapi masih belum matang selalunya mempunyai perkembangan yang mendahului peringkat kematangan jasmani. kecacatan ini membesar selepas ia dewasa nanti. Perbezaan ini bukan sahaja terdapat pada keadaan jasmani mereka tetapi juga daripada segi mental dan tingkah laku. apa yang berlaku pada satu peringkat yang lain. Kesan daripada keadaan ini. Tanggapan negatif kepada ibu bapa yang kerap bertengkar sukar dihapuskan. dapat disimpulkan perkembangan itu adalah proses yang bersepadu melibatkan penyesuaian keseluruhan badan. rumah tangga yang tegang pada peringkat awal perkembangan kanak-kanak menpengaruhi sahsiah kanak.Perkenmbangan diri seseorang berlaku secara berterusan. Berkaitan dan mempengaruhi Perkembangan dan pertumbuhan satu-satu anggota adalah berkaitan dan mempengaruhi perubahan keseluruhan anggota lain. Oleh yang demikian. Perkembangan ini berlaku kalambatan atau kecepatan yang berbeza-beza. Mereka selalunya susah menyesuaikan diri dengan kanak-kanak yang sebaya dan juga dengan kanak-kanak yang lebih tua. Kecepatan Kecepatan dalam proses perkembangan tidak pernah sama. Pertalian ternyata didapati di antara kematangan jasmani dengan kematangan mental. Ia bermula daripada percambahan sehingga akhir hayat. Anggota yang berlainan mempunyai kecepatan yang berlainan.kanak seterusnya. . Umpamanya. kanak-kanak yang cepat matang berbeza dengan kanak-kanak lain yang sebaya tetapi lambat matang. Sekiranya berlaku kecacatan kecil peringkat awal kehamilan. Perkembangan dan pertumbuhan jasmani pada peringkat awal terutama pada peringkat kehamilan dapat menentukan sifat kanak-kanak sewaktu dewasa ini. Disebabkan perkembangan itu berterusan.

Berbeza Setiap individu mempunyai corak perkembangannya tersendiri. Berperingkat-peringkat Hidup manusia berperingkat-peringkat. Frank ( 1950 ) mengatakan perkembangan hidup seseorang bergantung kepada pewarisan dan alam sekeliling yang amat unik. Kanak-kanak yang berbadan tinggi pada satu peringkat umur akan berbadan tinggi juga pada peringkat umur yang lain dan sebaliknya pada yang berbadan rendah. Kemajuan perkembangan kanak-kanak akan berkeadaan takal dan ia bergerak maju atau berkembang mengikut kecepatan yang dumulakannya. Walaupun terdapat peringkat-peringkat ini. tetapi garis-garis pembahagian tidak nyata bagi memisahkan di antara satu dengan yang lain. sederhana dan lembap juga menunjukkan ketekalan sebagaimana sifat jasmani tadi. Terapat tujuh peringkat perkembangan yang ketara iaitu : Peringkat Peringkat 1 Keterangan Peringkat sebelum lahir sehingga bayi dilahirkan 280 hari dalam . Walaupun kecepatan perkembanganmungkin berbeza-beza bagi kanak-kanak. Setiap peringkat dapat dibezakan melalui sifat yang nyata bagi peringkat itu. Oleh sebab tiap-tiap kanak-kanak mempunyai sifat kecepatan perkembangnnya sendiri. perkembangan ini adalah tekal. Justeru. tidak semua kanakkanak sampai kepada titik perkembangan yang sama pada peringkat umur yang sama. maka tidak boleh diharapkan semua kanak-kanak itu mempunyai tingkah laku yang sama walaupun mereka mempunyai peringkat umur yang sama. Sifat tertentu bagi sesuatu peringkat itu memberikan sifat keutuhan dan sifat yang unik. Perkembangan mental yang cepat akan berterusan cepatnya sedangkan kanak-kanak yang cacat otaknya tertinggal semakin jauh apabila dia semakin membesar. Lingkungan umur akal bagi kanak-kanak cerdas .

Hal ini kerana pendidikan muzik senantiasa menjadi bahagian penting di dalam pendidikan kanak- .kandungan. Peringkat 2 Peringkat bayi merah iaitu daripada masa lahir sehingga kira-kira 10 ataupun 14 hari kemudian. Peringkat 3 Peringkat 4 Peringkat bayi daripada umur minggu sehingga kira-kira 2 tahun. Peringkat 5 Peringkat remaja iaitu daripada akil baligh sehingga peringkat dewasa iaitu kira-kira berumur 25 tahun. Peringkat 6 Peringkat 7 Peringkat dewasa Peringkat tua. 2010 pendidikan muzik menjana pemikiran kreatif & kritis Pendidikan muzik dikalangan kanak-kanak seringkali menjadi bualan oleh pelbagai pihak. April 6. uesday. Peringkat kanak-kanak iaitu di antara umur 2 tahun sehingga akil baligh.

serta aktiviti nyanyi-bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah. otak sedang membuat persediaan untuk operasi lengkap. Oleh itu. kemahiran membaca dan perbahasan serta keupayaan memulih untuk kanak-kanak. seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendodoikan anaknya untuk tidur. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. keupayaan matematik kanak-kanak dan sesetengahnya mampu meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Mac 20 @ 17:28:14 MYT Tajuk: Hiburan & Muzik MUZIK sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak-kanak. Kajian membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Pada trimester ketiga pembesaran janin. hubungan bunyi perkataan. Peranan Muzik Memupuk Minda Kanak-Kanak Tarikh: Khamis. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanakkanak. Pada peringkat ini.kanak. Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa. Dr Lihanna Borhan. ia mudah menerima sebarang bentuk informasi. Misalnya. Stimulasi Prenatal adalah digalakkan kerana kaedah ini melibatkan pelbagai rangsangan .Contoh yang paling mudah adalah ibu bapa sentiasa mendodoikan anak-anak mereka ketika hendak tidur. Pensyarah perkembangan kanak-kanak Universiti Malaya mengatakan bahawa kepelbagaian jenis muzik begitu berguna untuk masa depan bayi kerana ia dilihat mampu memupuk kemahiran menulis. hubungan bunyi-perkataan. Ketika itu. telinga fetus telah terbentuk sepenuhnya dan perlahan-lahan mula mengenali suara ibu dan bunyi sekeliling.

. serta membantu dalam perkembangan emosi dan potensi intelektual bayi. Kepelbagaian muzik Kebanyakan pakar kanak-kanak akan bersetuju bahawa kesesuaian muzik untuk bayi dan kanakkanak adalah tidak terhad.91 peratus ibu bapa yang dibanci bersetuju dengan persoalan tersebut dan memberikan kesimpulan bahawa lebih ramai ibu bapa kini yang terdedah kepada sumbersumber yang membantu dalam perkembangan awal anak-anak mereka termasuk muzik. ³Kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi anda kerana ia memupuk kemahiran menulis. Baru-baru ini. muzik klasik telah diyakini dapat memberi pengaruh yang kuat terhadap kepintaran kanak-kanak. Dalam tempoh sebelum dan selepas bayi dilahirkan.Salah satu soalan yang dikemukakan mengkehendaki ibu bapa memberikan pendapat mereka sama ada muzik membantu anak mereka belajar dengan lebih baik. Tetapi kajian menunjukkan bahawa walaupun kebanyakan degupan jantung bayi bertindak balas terhadap muzik klasik. membaca dan perbahasan. tekanan dan getaran unuk berkomunikasi dengan bayi anda sebelum bayi dilahirkan. asalkan muzik tersebut tidak terlalu kuat atau menyakiti telinga bayi. ibu bapa di Malaysia telah dibanci tentang dua soalan berhubung muzik dalam perkembangan awal anak mereka melalui Tinjauan Pendapat Ibu Bapa Bijak yang dikendalikan oleh Mead Johnson Nutritionals. pensyarah Perkembangan Kanakkanak di Universiti Malaya. Latihan ini membantu mengukuhkan ikatan hubungan ibu dan bayi. tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa bayi hanya menggemari muzik klasik. mental dan deria mereka. gerakan. Pada peringkat ini.´ kata Dr.seperti bunyi. Lihanna Borhan. bayi mula belajar mengenali dan bertindak-balas kepada rangsangan berbeza yang membantu dalam perkembangan fizikal.

bergerak dan menari mengikut irama muzik. apabila mereka menari mengikut irama muzik.Walaupun majoriti ibu bapa menjawab ya. . Lagu pop atau rancak boleh meningkatkan semangat kanak-kanak. menjadikan mereka gembira dan bertenaga. kanak-kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi dari irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. apabila bayi atau anak anda tidak gembira. muzik klasikal membantu mengekalkan perhatian dan tumpuan kanak-kanak. dia mula bergoyang.Satu lagi soalan yang dikemukakan adalah pilihan ibu bapa terhadap muzik klasikal atau muzik pop untuk anak mereka. ibu biasanya akan mendakap anak mereka. Semua bayi mempunyai naluri deria irama dan menggemari muzik. Misalnya. bunyi yang tenang mempunyai kesan menenangkan terhadap bayi. Dalam usia enam tahun pertama mereka. nada yang tenang atau melodi yang mendamaikan di sebalik suara ibu membantu menenangkan emosi bayi. Sebaliknya. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan bagaimana cara ibubapa pada masa ini menggunakan muzik sebagai alat pembelajaran. Perasaan Ibu bapa juga boleh mengetahui perasaan bayi mereka dengan mengaitkan muzik atau bunyi yang menghasilkan reaksi tertentu. Tidak kisahlah jika anda boleh menyanyi dengan sedap atau tidak. begitu juga dengan bayi anda. Ia memberikan tindak balas bercampur kerana 57 peratus memilih muzik klasik manakala 43 peratus memilih muzik pop. menjadikan mereka tenang dan patuh. Ingat lagi irama anak-kanak yang anda pelajari di zaman kanak-kanak? Jika anda suka menyanyi Twinkle winkle Little Star. mendendang atau mendodoikan anak dengan irama muzik. Apabila bayi anda mula membesar. terdapat golongan ibu bapa yang berpendapat bahawa muzik pop juga bersesuaian. Ringkasnya.

umumnya jika apa-apa perkataan yang diucapkan tidak mempunyai ritma yang betul. nada tinggi atau lain-lain konotasi agresif.Seperti yang dinyatakan dari awal. tidak ada seorangpun yang boleh memahaminya. Otak kiri Pada bahagian kiri otak. perkataan mi mungkin bermaksud untuk mengecilkan mata. Oleh itu. Bahagian otak ini mengendalikan semua simpanan dan pemprosesan informasi verbal. Semasa usia awal perkembangan kanak-kanak.Ini juga boleh digunakan untuk perkataan positif seperti. apa-apa bunyi yang tertinggal di belakang disalurkan dengan cepat dan disimpan dalam otak untuk rujukan dan perkaitan di masa depan.Semasa usia bertatih. serta peranan penting pemprosesan bahasa. jika diucapkan mengikut tahap nada yang berbeza. diikuti oleh bunyi geram. sering dianggap sebagai bentuk pembelajaran yang efektif. pemahaman mendengar mengesyorkan bahawa lebih banyak pemprosesan semantik dalam Kawasan Broca.Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. pengalaman muzikal . terdapat Kawasan Broca yang juga dikenali sebagai Memori Tugasan Verbal. setiap suku kata dan nada adalah penting dalam membezakan di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain. Kanakkanak berupaya untuk mentafsirkan maksud melalui nada perkataan. Misalnya. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak-kanak dileksia. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak-kanak. mendengar adalah lebih baik dari membaca. dalam bahasa Mandarin. anak boleh menentukan penekanan terhadap bunyi seperti Tidak dan Berhenti. Memandangkan bahasa ucapan biasanya sementara. nasi atau kebingungan. Baik. Bagus atau Hebat.

yang penting. muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak dalam menerokai bunyi dan perkataan. Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal.boleh meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti dengan cepat perubahan bunyi dan nada. Ya. anak anda berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. Gordon Shaw yang menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik. bekas Profesor Psikologi Stanford menekankannya dengan berkata: ³Apa yang ditunjukkan oleh kajian ini. Di dalam artikel ³Adakah muzik menjadikan kita lebih pintar? (³Does music make us smarter?´) oleh BabyClassroom. kerana muzik meningkatkan keupayaan mental. John Gabrielli. Mereka memetik kajian oleh Dr. Contoh terbaik adalah lagu huruf. walaupun tahap ukurannya belum ditentukan. muzik boleh memberikan faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak-kanak. muzik juga telah dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. ibu bapa dinasihatkan tidak menggunakan pelajaran muzik yang boleh memberi tekanan kepada anak-anak sehingga melampaui keupayaan mereka kerana ini boleh memberikan akibat negatif.´Kajian dijalankan turut mencadangkan bahawa memainkan alat muzik mempunyai faedah kognitif. Bagaimanapun.com mengaitkan muzik dengan perkembangan awal otak. termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. Frances Rauscher dan Dr. Malah. . Selain daripada itu.Satu lagi faktor positif muzik adalah ia merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. terdapat aspek tertentu bahasa«Yang berubah dalam minda dan otak manusia dengan latihan muzikal.

Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. bermain dan menarilah bersama anak anda.Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran dan ibubapa perlu sentiasa bersama anak dan berinteraksi dengan mereka untuk memperoleh sepenuhnya kreativiti anak mereka.php?name=News&file=article&sid=405 Berikut dipanjangkan tips rangsangan perkembangan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA.mypendidik. 50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil. Setiap kali dia merenung anda.Menyanyi. Namun. 1-BERTENTANG MATA Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Smart Play (Bijak Permainan) and Smart Nutrition (Bijak Nutrisi).net/portal Alamat URL untuk artikel ini: http://www. . kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa. meningkatkan kemahiran motor atau mengatasi halangan kognitis anak mereka. Bercakap. dia sedang membina memorinya.mypendidik. .. menyanyi dan ketawa bersama-sama. Smart Language (Bijak Bahasa). jenis-jenis interaksiinteraksi harian begini adalah lebih penting. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik. pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak.net/portal/modules. Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. * RENCANA ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik). rtikel ini datangnya daripada Aliran Pemikiran Pendidik Malaysia http://www. kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya) .

Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah. ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Gambargambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Permainan seperti µcak cekur¶ dan µlabah-labah panjat perigi¶ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku. Lama-kelamaan. 3-JIKA BOLEH. 5-HASILKAN BUKU BINATANG Sekali lagi anda melawat zoo. bercakap atau membelai rambutnya. SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN Lakukan selama mana yang anda boleh. 7-TUNJUKKAN PERBEZAAN Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. µbacalah¶ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan. merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. 4-JELIRKAN LIDAH Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah ± ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia. Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Kemudian. Tambahan pula. Ketawa. kanakkanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. .2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya. dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.. dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi. 6-GELETEKLAH BAYI ANDA Geletek keseluruhan tubuhnya. cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi.

Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.´) . gembirakan bayi dengan meniup muka. kain kapas dan linen. 14-BERI KEJUTAN Kadangkala. ³Mak nak buka lampu ni. Mainkan lagu Beethoven atau Beatles« Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik. tangan atau perutnya perlahan-lahan. 12-PERGI MEMBELI-BELAH Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi. bunyibunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi. . anda sedang mengajar sebab dan akibat. 11-SENTUH DAN RASA Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza. ada kaitan dengan pembelajaran matematik. kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. 10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. tukar lampin«. kain tuala. tukar lampin.´ sebelum menekan suis. lawatlah pasaraya. Wajah-wajah. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya. 9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (³mari kita tukar lampin.´ atau ³Besarkan pokok ni!´ atau ³Dengar tak bunyi bomba tu?´ ± untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. ³Tengok anak kucing tu. sutera. 13-BERI KATA KUNCI Jika anda berkata.8-BERKONGSI PANDANGAN Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya.

Kemudian. 18-JANGAN LUPA REHAT Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda ± tanpa muzik. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda. biarkan sahaja. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. pasta atau cebisan daging dikisar. bijirin. 20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA Apabila anak sudah boleh makan. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya. suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.15-SEDIAKAN BANYAK TISU Jika bayi anda suka main tisu. angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. tanpa cahaya terang. 21-ANGKATKAN SAHAJA Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi. tanpa mainan.. 16-BACA BUKU Berulangkali. Dia sebenarnya . Dengan hanya beberapa sen. 19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza ± termasuklah kacang pea dimasak. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa. 17-MAIN CAK-CAK Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok.

22-BIAR DIA MEMBEBEL Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat. 27-RASA SEKELILING ANDA Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. di atas atau di sekeliling halangan tersebut. dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh. kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bgaimana hendak merangkak di bawah. 25-IKUT RENTAKNYA Semakin anak anda membesar. bantal. 24-BINA LALUAN HALANGAN Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa. merangkak secara terbalik atau ketawa. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka. Bila dia sentuh sahaja. letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri. 26-BUAT MUKA LAWAK Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. kain. . daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me¶label¶ barangan tersebut.sedang belajar dan menguji hukum graviti. Letakkan tangannya pada tingkap. poof! Tiupkan ke mukanya. 23-LATIHAN MENEKA Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.

Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. 30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan.28-CERITAKAN KISAH DONGENG Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok. Atau jari jemari tangan dan kakinya. 29-BAYANGAN WAJAH Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. 31-GOYANGKAN BADAN Ajar anak untuk menari twist dan menjerit. mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya. tetapi dia akan menyukainya bila bayi ³yang lagi satu´ senyum dan melambai padanya. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira ± dan boleh berlatih menghafal nama warna. 32-JADILAH TAMAN PERMAINAN Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. contohnya. dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak (³adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?´) sehinggalah ke soalan konkrit (³Pernah tak adik nampak kucing putih?´) . Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. 33-KIRA SEMUANYA Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. 34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA Tunjukkan segala gambar dengan terperinci.

Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan. main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai. kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya. 40-MENANGKAP SERANGGA Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird.35-TUTUP TV Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya. 38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama. 36-TUKAR PEMANDANGAN Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering. .´ Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan µgurauan¶ anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya. dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. belajar merangkak. anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) . buat dua salinan bagi setiap satu gambar ± dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. cengkerik. rama-rama) di dalam majalah atau buku. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Semakin bayi anda membesar. 37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda. walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya. 39-MAIN HUJAN Lompat ke dalam lopak air yang besar. Walaupun kotor. 41-BERGURAUSENDA Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan ³Ini Ibu.

Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.. Cari kembali topi-topi. 48-MAIN BERULANG-ULANG Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. skarf atau sarung tangan lama..42-MAIN DENGAN PAKAIAN Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. potong snek mengikut bentuk A. 43-AJAR TENTANG ISIPADU Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz. selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda. 46-PERGI KE PERPUSTAKAAN Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. makan makanan A. barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan. 44-HASILKAN ALBUM KELUARGA Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat. Contohnya. dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda. Kadangkala. Selain itu. . 47-CONTOHI CARA SESAME STREET Khaskan satu minggu untuk satu abjad. tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon. baca buku yang bermula dari A. Sewaktu neneknya menelefon. 45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu. dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

keadaan dan mood mereka pada waktu itu. Ini kerana bayi mempunyai kebolehan yang tersendiri untuk bertindak balas terhadap rangsangan bunyi dan sentuhan. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.49-MAIN ³TIRU-MENIRU´ Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Faktor ini bergantung kepada tahap umur. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi.Bayi dan kanak-kanak juga amat senang dan tenang dengan muzik apabila muzik yang digemari dipasang semasa mereka hendak tidur atau dalam kereta ketika dalam perjalanan untuk menuju ke sesuatu destinasi. Muzik 27 July 2004 Membantu Susunan NURBALQIS Perkembangan HAYATI AHMAD Anak NAJIH Muzik bukan sahaja digemari oleh golongan remaja dan dewasa. Anak-anak selalunya akan memberikan reaksi yang berbeza terhadap pelbagai jenis bunyi muzik. Justeru. Kebanyakan ibu bapa menyedari bahawa bayi amat mudah dipujuk jika mereka menyanyi atau mendodoikan bayi perlahan-lahan sambil menepuk-nepuk punggung dan dadanya. Berhenti sekalisekala untuk bermain permainan lain. Jenis muzik yang sesuai dan digemari oleh bayi dapat ditentukan dengan memastikan muzik tersebut mesti dipasang ketika bayi dalam keadaan sedar dan jaga. penggunaan muzik tidak hanya dihadkan kepada satu jenis muzik sahaja. . Ini kerana pada waktu ini ibu bapa dapat melihat reaksi mereka apabila muzik itu dipasangkan sama ada mereka suka atau tidak terhadap muzik tersebut. 50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. sebaliknya biar mereka mendengar pelbagai bentuk muzik yang ada.

kita akan membelikan satu jenis alatan atau instrumen muzik untuk mereka berlatih menggunakan instrument tersebut. Hal ini secara tidak langsung merupakan salah satu teknik kita mendidik anak-anak dan membantu mereka dalam proses pembelajaran. muzik dan alatan muzik sangat disukai oleh mereka dan mereka begitu gembira jika dapat mengikut beberapa perkataan yang dinyanyikan oleh anda serta boleh menggunakan alat muzik yang terdapat di sekitar mereka. terutama yang melibatkan hafalan. muzik yang didengari oleh anak-anak juga membantu mereka menghafal dan menajamkan fikiran. Sehinggalah mereka memasuki zaman kanak-kanak. Secara tidak langsung mereka bukan sahaja boleh mendendangkan lagu tersebut dengan baik. Irama yang disertai senikata lagu akan membantu anak-anak mengembangkan kemahiran bahasa mereka. Bayi selalunya gemar berbaring dan anda boleh menggerakkan anggota badan mereka sambil menyanyi. Ibu bapa boleh menjadikan lagu dan muzik sebahagian daripada masa bermain mereka dengan memasangkan kaset lagu kanak-kanak dan membaca buku yang mempunyai gambar menarik dan berbunyi dapat menarik minat anak-anak terhadap membaca. malah mereka juga akan mahir menggunakan alat muzik dan mampu mengenal nota-nota muzik. . Sebagai contoh.Bayi dalam rahim juga boleh memberi tindak balas terhadap muzik yang mereka dengar. malah penggunaan instrumen muzik seperti loceng digalakkan untuk merangsang pendengaran dan penglihatan mereka. Ini kerana apabila mereka minat pada muzik. Perkara ini amat berbeza dengan bayi yang tidak mendengar muzik mereka kurang menunjukkan tidak balas. Muzik juga membantu anak-anak menambahkan lagi kemahiran yang ada pada mereka. nama para Nabi dan Rasul yang dinyanyikan amat mudah diingati oleh kanak-kanak berbanding sekiranya kita menyuruh mereka menghafal kesemua nama itu tanpa ada irama dan muzik. Menurut satu kajian. sekumpulan bayi yang ibunya mendengar muzik setiap hari sehingga pada saat kelahiran kelahiran lebih mudah dipujuk dengan mendengarkan irama bertema selepas beberapa minggu dilahirkan. Selain itu.

yadim. pergerakan. Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal. sewaktu trimester ketiga. tekanan. Melalui teknik-teknik ini. Jadi. Di awal trimester kehamilan. Sehubungan itu.com. Dalam pada itu. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim. sejenis hormon akan dirembeskan. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi. bayi akan bertindak balas dengannya. anak-anak yang didedahkan dengan muzik seawal mereka dalam kandungan lagi lebih senang untuk ditenangkan dan mereka juga lebih aktif daripada kanak-kanak lain. Sekiranya anda memainkan muzik klasik. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. membelai.asp Rangsangan berkesan lahir anak pintar Bagi melahirkan anak bijak. otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. http://www. gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya. Sewaktu anda menyentuh. Malahan penggunaan muzik dan irama dalam kehidupan mampu memberikan kedamaian dan keharmonian dalam sesebuah keluarga serta muzik juga berupaya mengurangkan tekanan dalam kehidupan sehari-harian. Lebih daripada itu kita dapat mengelakkan anak-anak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan tidak berfaedah. terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu). getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. mengusap bahagian perut. anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak.Kesimpulannya. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya. Muzik Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi. Sentuhan Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya.my/Keluarga/KeluargaFull. bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat .

Yang menariknya. deria pendengarannya telah berkembang. anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. Ketika ini. Dalam pada itu. kemahiran bahasa dan motornya. Tiga bulan pertama Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. Dengan yang demikian. Muzik klasik Setelah bayi berusia lima bulan. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang. bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan. bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda.rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. penuh kasih sayang dan menyeronokkan. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya. bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya. apa jua jenis rangsangan yang digunakan. muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak. Selain daripada itu. Kesimpulannya. Pada waktu ini. relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. penglihatan. muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi. Oleh kerana itulah. Untuk itu. anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan . Oleh kerana itulah. Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang ³keras´.

emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius. Tip Kesihatan Perkembangan Bayi Hingga 1 Tahun 0 Kongsi bersama y y y y y y y Digg.com Technorati del.com Jul8 Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumahtangga.majalahpama.icio. http://www. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf).com Mixx. ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini.my/Mama/artikel.us Facebook. . impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan.com StumbleUpon reddit. Seterusnya. Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira. Oleh itu.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=T opik category: Abang Ash.muzik klasik pada waktu yang khusus.com. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat. Bayi baru lahir hingga 6 bulan Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya.

bayi banyak belajar daripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. y Sentiasa memberi perhatian padanya melalui eye contact semasa bercakap dan bermain dengannya. senyum dan ketawa bersamanya. anda sebenarnya mengajarnya lebih banyak perkara mengenai diri anda. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. y Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. y Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata seperti botol. Contohnya sekiranya bayi menangis. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. rasa.Belajar sambil bermain Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. . pendengaran. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. Sekiranya aktiviti ini diulang-ulang. sedih dan sebagainya. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap objek berkenaan. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam â¼×mengajar⼌ bayi anda adalah: y Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama manusia iaitu penglihatan. bau dan sentuhan. y Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. dirinya sendiri dan persekitarannya. y Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu.

Perhatikan responsnya. Tambahkan pengalaman pembelajarannya dengan membawanya keluar bersiar-siar di halaman rumah anda ataupun membawanya melawat pelbagai tempat di dalam rumah sendiri sama ada dapur. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. . Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: y Gerakkan lidah anda ke luar dan ke dalam beberapa saat. Berikan sedikit masa kepada bayi anda meniru lagak anda. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. Perhatikan apabila bayi menangis. bilik tidur dan sebagainya.Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. Sekiranya bayi anda sudah belajar cara untuk senyum. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. ruang tamu. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat. Bayi 4 bulan hingga 6 bulan Pada peringkat ini. Sekiranya anda mampu. ia akan menggerak-gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai-gapaikan tangannya. Walaupun fokus penglihatannya masih belum membangun sepenuhnya. y Sentuh anggota badannya seperti menggeleteknya. anda akan dapat melihat senyuman di bibirnya. Pergerakan ini sebenarnya adalah satu stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia meneroka kekuatan kaki. Hatihati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun mengakibatkannya tercekik. tangan dan kepalanya.

net/2007/07/08/perkembangan-bayi-hingga-1-tahun/ . kesat dan sebagainya. 6 bulan hingga 1 tahun Bayi Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. Namun begitu. Contohnya. empat segi dan sebagainya. walaupun dalam bahasa bayinya sendiri. berhati-hati. y y Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. tamborin dan sebagainya. http://www. Dapat-kan alat mainan seperti drum. kotak dan sebagainya. tuala. anda seharusnya memperkenalkan padanya pelbagai tekstur objek sama ada licin. Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat.Pada masa inilah.asida. permaidani yang berbulu halus dan lembut. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. y Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: y Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah. tiga segi. y Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan. tanda ia bersedia untuk bercakap.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->