MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI ‘ICE- BREAKING’ DAN LDK

( PANDUAN FASILITATOR ) DISEDIAKAN OLEH : ENCIK KHAIRUDDIN HJ. JAMAL & PUAN FARIDAH SUPIAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANDAU

PROGRAM SEMINAR MOTIVASI PELAJAR PMR & SPM SMK BANDAU TAHUN 2009
ANJURAN BERSAMA :

SMK BANDAU, PIBG SMK BANDAU & YAYASAN SABAH
TARIKH PELAKSANAAN : SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM : 08 & 09 JULAI 2009 ( Rabu – Khamis ) BERTEMPAT DI : SMK BANDAU KOTA MARUDU

2) (Kump.00 petang : Pembentangan & soaljawab antara kumpulan Hasil LDK 1 4.3) (Kump.30 – 10. 3.4) (Kump. Jamal Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar PMR) : 1. Marcus D.30 – 8.00 pagi 7. Subinon / Ustazah Wan Nurhaslinda Puan Faridah Supian / Puan Elizabeth Mastan Encik Kalixtus Kopong / Puan Noriah Abd. 3.30 ptg : Tiba di sekolah (Pengisian kehadiran dalam JKM) : LDK 2 : Rehat : Ceramah 3 ( En. Muniandy (Kump.4) (Kump.50 – 7.00 pagi : LDK 1 ( semua Fasilitator ) 10.45 t/hari 12. 4. 2.00 – 4.00 – 1.6) (Kump.00 – 2.00 – 12.30 pagi : ’Ice-Breaking’ ( En.9.30 pagi 10. 4.3) (Kump.00 t/hari 12.5) (Kump.45 – 1.00 petang : Balik/Pulang HARI KEDUA ( 09 JULAI 2009 ) : 6.00 petang : Solat/ Gabi 1.30 – 9.00 T/hari: Ceramah 1 ( Puan Hasnah Mohd Yasin – Yayasan Sabah ) 12. Encik Weltter Ariffin / Encik Shahir Syaparuddin Cik Suzie M.1) (Kump. Encik Henry Jamudah / Encik Nius Maisin Encik Ong Kong Jou / Puan Rozneh Jam Cik Zaihiza Zainal / Encik Fredly Sualin Puan Dora Kudik / Puan Sylvia Miting Puan Irene Jokilyn / Cik Siti Nurhaziah Muhd.00 pagi 9. B.30 – 12.7) (Kump. Jamal ) : Penutupan : Jamuan Makan .00 – 10.30 – 12. 5. Halim Bidin – PPG.00 . Kota Marudu) 2.2) (Kump. Rahim Encik Asri Meris / Encik Nik Yusri Yulizar Encik Perry Kudik / Puan Liza Sibin Encik Alex Soo / Puan Juniah Robert Encik Venson Gumpitak / Encik Alzer Noel (Kump. 2. 6. Kopong ) : Ceramah 4 ( En. Weltter Ariffin & Fasilitator ) 8.1) (Kump.30 pagi 9.30 – 10. Khairuddin Hj. 7.6) TENTATIF PROGRAM ( 08 – 09 JULAI 2009 ) HARI PERTAMA ( 08 JULAI 2009 ): 7.30 petang : Ceramah 2 ( En.30 pagi : Pendaftaran Peserta (Pengisian kehadiran dalam JKM) 7.00 petang : Rehat 3.30 – 3.5) (Kump.2 © DinJJ / LDK /SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM / SMK BANDAU 2009 BARISAN FASILITATOR LDK (Seminar Motivasi PMR & SPM SMK Bandau 2009): Ketua Fasilitator : En. 6.8) Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar SPM) : 1. Khairuddin Hj. 8.30 pagi : Rehat 10.00 – 7. 5. Nur Encik Majawal Timbuong / Encik Anandan A/L.

7. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. Fasilitator elakkan menggunakan gantinama Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”. 7. Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. 8. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya. 8. . 3. 6. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli. doa. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan. Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok. 3. 2.3 2.00 petang : Balik /Pulang Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. 6. 5. diri “cikgu”. 2. Etika Kelompok LDK : 1. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. 5. Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. 4. 4.

 Setiap kumpulan dibekalkan dengan alat tulis. bersalaman.07. Fasilitator yang bertugas akan mengumpulkan semua peserta mengikut tingkatan masing-masing (Mengikut Kumpulan Dalam Kelas/Tingkatan).4 9. Alat tulis ( Magic Pen & Marker Pen ) : PELAKASANAAN Semua peserta berhimpun untuk mendengar taklimat awal dari Ketua Fasilitator. Kemudian kumpulan kasar akan dibahagikan kepada 8 kumpulan bagi pelajar PMR dan 6 kumpulan bagi pelajar SPM (merujuk pembahagian kumpulan dalam kelas/tingkatan yang telah dibuat lebih awal). Encik Weltter Ariffin selaku Fasilitator ‘Ice-Breaking’ akan membuat beberapa aktiviti dalam kumpulan kasar terhadap peserta dengan menghimpunkan mereka mengikut (Sekadar Cadangan) : i) ii) iii) iv) v) Bulan kelahiran Cita-Cita Makanan kegemaran Ketinggian Saiz kasut  Setiap peserta dalam kumpulan diarah mengenali tiga nama dan target PMR/SPM rakan peserta dalam kumpulannya dan setiap kumpulan akan dipanggil secara rawak seorang ahli dalam kumpulan menyatakan nama dan target PMR/SPM rakan yang dipilihnya. Rakan yang disebut/dipilih akan dijemput ke hadapan. .30 – 8.  Setiap kumpulan mempunyai fasilitator (rujuk senarai Fasilitator mengikut kumpulan) yang akan membimbing dan menilai penglibatan ahli dan kumpulan tersebut.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : PA Sistem. iaitu untuk tujuan pemilihan anugerah peserta terbaik lelaki / perempuan.30 Pagi ( 08. Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan TAJUK MASA TEMPAT PERALATAN : “ICE-BREAKING” : 7.  Rehat & Bersedia untuk LDK 1. kad manila dan (Peralatan yang diperlukan untuk LDK 1). Kertas majong / kad manila.  Aktiviti seterusnya. slogan dan kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ (banner) kumpulan terbaik mewakili kategori PMR dan SPM.

Semasa pembentangan.00 pagi ( 09. 3.  Fasilitator setiap kumpulan akan memastikan setiap ahli terlibat dalam aktiviti kumpulan.  Setiap kumpulan akan diminta membentang.07. (Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat. 2. Merekacipta dan menulis Banner / kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ kumpulan (dalam PMR / SPM 2009). Tidak lebih daripada 15 patah perkataan.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : Tekad Cemerlang Kumpulan Ku! : a) Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan kumpulan. . Nama Kumpulan dan Moto (pada kad manila) Slogan (Yel) ’Tekad Cemerlang’ Kumpulan (ditulis pada kad manila) dan sebagai identiti/pengenalan kumpulan Etika Kumpulan mencapai tekad cemerlang Sasaran / Target Kumpulan dalam PMR & SPM 2009.5 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 1 Masa Tempat Tajuk Objektif : 8.) b) Membolehkan peserta berfikir secara kritis dan inovatif menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi. : dalam adalah dalam Setiap Prosedur 1. fasilitator boleh menimbulkan suasana perdebatan yang tegang dan memastikan setiap ahli terlibat ketika sesi pembentangan nanti. Fasilitator akan mengawasi ahli kumpulan membuat Kumpulan diminta untuk membentuk: i) ii) iii) iv) v) aktiviti yang diberi. Fasilitator kumpulan membawa perbincangan kumpulan peserta ke tempat yang sesuai untuk membentuk perbincangan secara kolompok.30 – 10.00 petang) dan hasil mereka akan ditampal/dilekatkan di dinding dewan khas. mempertahan/memberi hujah dan sedia menghadapi cabaran kumpulan lain semasa pembentangan kumpulan (jam 3. permasalahan ada penyelasaiannya. Semua peserta berhimpun di dalam dewan untuk taklimat awal dari kem komandan/Ketua Fasilitator/ fasilitator.

sedarkan diri anda. Setiap manusia yang dilahirkan mahukan kejayaan di dunia dan di akhirat. Prosedur : 1. Cuba bayangkan satu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Setiap kumpulan hanya diberi peluang untuk membentangkan hasil perbincangan mereka selama 5 minit sahaja. Tumpukan perhatian pada satu kejayaan waktu itu. 2. 4. Sekarang. Cuba bertenang. tarik nafas dan hembuskan (beberapa kali).6 4. Setiap Kumpulan diarahkan memberi perhatian terhadap pembentang yang dibuat oleh setiap kumpulan. 2. 3. Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 5. Falsafah : 1. 2. LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 Aktiviti 1 Alatan Objektif : FANTASI KEJAYAAN : Tiada : MASA : minit 1. Minta peserta berkongsi kejayaan masing-masing. . Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejamkan mata. Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.

2009 ) : Dewan Khas SMK Bandau : 1. Membolehkan pelajar mengenal kekuatan yang ada untuk mencapai visinya 2.00 – 9.00 Pagi ( 09. Fasilitator mengedarkan gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi kepada setiap peserta mengikut kumpulan. Contoh Gambarajah Visi Hidup KERJAYA EKONOMI VISI HIDUP PENDIDIKAN TINGGI KELUARGA PMR/ SPM 2008 . Perbincangan dalam kumpulan dijalankan berdasarkan kepada maklumat yang telah diisi dan penekanan kepada usaha untuk mengatasi halangan.7 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 AKTIVITI 2 Masa Tempat Objektif : VISI HIDUP : 8. Mengenalpasti halangan yang ada yang boleh menghalang pelajar dalam mencapai visinya. 2. Peserta/pelajar mengisi petak dan kotak yang disediakan dalam gambarajah dan Borang Visi Hidup.07. Peralatan Langkah: : Gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi Hidup 1. 3.

8 LDK 2 GAMBARAJAH VISI HIDUPKU (YANG POSITIF) VISI HIDUP SAYA BORANG VISI Berdasarkan gambarajah Visi Hidup. senaraikan kekuatan dan halangan untuk mencapai visi kehidupan anda. Visi Hidup Kekuatan yang anda ada untuk mencapainya Halangan anda untuk mencapainya .

Peserta diberi satu situasi : “Tidak berapa lama lagi... Peserta diminta pula mengingatkan sesuatu yang ia tidak berkebolehan melakukannya/mengerjakannya tahun lepas tetapi telah dapat dipelajarinya tahun ini. Walau bagaimanapun penumpang- ...9 LDK 2 AKTIVITI 3 : KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI Tajuk : Saya Berkebolehan ALATAN : TUJUAN : Manila kad/kertas A4 .. Peserta di minta mengingat sesuatu yang ia tidak berkebolehan untuk melakukannya pada masa ia di Sekolah Rendah (atau di menengah rendah) tetapi berkebolehan melakukannya pada masa ia mula memasuki SMK Bandau (Tingkatan Empat). Setiap negara telah menyediakan sebuah kapal angkasa yang akan mengangkut penumpang-penumpang ke dunia lain. bumi ini akan meletup dan akan hapus. 3. Setiap peserta mengemukakan perkara di atas kepada kesemua peserta di dalam kelas. ‘Magic pen’ dan alat tulis. 2. 2. Prosedur: 1... Contoh : Tahun lepas saya tidak pandai menghampiri guru mendapat bantuan. Dahulu saya tidak tahu mengguna komputer. Untuk memberi keyakinan kepada para peserta tentang kekuatan/kebolehan/kelebihan diri mereka. tahun ini. Supaya peserta-peserta akan mencari kelebihan diri masing-masing dan belajar untuk mengemukakan kelebihan yang terdapat pada diri mereka itu kepada orang lain. Supaya peserta-peserta sedar akan keupayaan mereka untuk menambah kebolehan diri. Contoh : Dahulu saya tidak pandai mencuci baju sekolah sendiri tetapi sekarang. sekarang. 4. OBJEKTIF: 1...

Fasilitator memilih beberapa orang ahli secara rawak dan meminta ahli menerangkan 2 sifat positif serta contoh perlakuan atau perkara yang telah dilakukan. Ahli kumpulan dapat memikirkan cara-cara memperkembangkan sifat positifnya. Mereka berbincang dengan bantuan Fasilitator berkenaan dengan kelebihan diri dan kelebihan rakan-rakan mereka dan bagaimana kelebihan itu dapat membantu ke arah kecemerlangan diri dan pasukan. Setiap ahli diberikan peluang untuk membantu dan memberikan pendapat serta cadangan kepada ahli lain.10 penumpang yang dipilih mestilah terdiri daripada mereka yang ada kelebihan”. Ahli menerangkan sifat positif dan negatif dalam masa 8 minit. 4. Pelajar-pelajar diarah membuat/ mereka satu poster yang menceritakan dari hal kelebihan mereka dari segi kebolehan. Fasilitator mengedarkan inventori sifat positif dan negatif kepada setiap ahli. Fasilitator menerangkan sifat positif dan negatif berserta contoh. 2. CADANGAN AKTIVITI LDK TAMBAHAN (Persediaan sekiranya penceramah yang dijemput tidak dapat hadir pada slot ceramah seperti dalam Jadual Aktiviti/Tentatif Seminar) AKTIVITI 1 : SI PUTIH DAN SI HITAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Alat Tulis dan Edaran OBJEKTIF : 1. FALSAFAH : 1. Sifat positif harus dikekalkan dan diperkembangkan manakala yang negatif harus dihapuskan. 2. 3. . Setelah siap. 6. Bahan /alat-alat seperti di atas diedarkan. 5. Setiap individu mempunyai sifat positif dan negatif. Seterusnya fasilitator memilih dan meminta ahli menerangkan 2 sifat negatif serta memberikan cadangan bagaimana menghapuskan sifat-sifat tersebut. poster-poster dipamerkan pada dinding. Supaya ahli kumpulan dapat mengenal pasti sifat positif dan negatif yang terdapat dalam diri masing-masing. 5. keupayaan dan sifat-sifat positif yang terdapat pada diri mereka. 2. PROSEDUR : 1. Pelajar-pelajar diberi masa untuk meneliti setiap poster.

11 LAMPIRAN (AKTIVITI 1) BIL INVENTORI SIFAT POSITIF DAN NEGATIF SIFAT POSITIF SAYA SIFAT NEGATIF SAYA .

2. Kertas A4 OBJEKTIF : 1. teliti dan sistematik.12 AKTIVITI 2 : CITA-CITA SAYA (Cadangan Tambahan) (KELOMPOK BESAR) ALATAN : Alat Tulis. 4. Pelajar mengetahui dan boleh mengatasi masalah serta rintangan di dalam melaksanakan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita mereka. dibaiki dari masa ke semasa untuk mencapai cita-cita. Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakan-rakan. Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. 2. Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. 4. Setelah selesai. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. Setiap perancangan mesti dilaksanakan. 5. Apa juga permasalahan yang timbul semasa melaksanakan kaedah tersebut. PROSEDUR : 1. perbincangan boleh dibuat dengan ibu bapa. FALSAFAH : 1. Setiap usaha atau kerja perlu dilaksanakan secara terancang. 3. . Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. Pelajar dapat melaksanakan kaedah yang diberi dengan jayanya. Untuk merealisasikan cita-cita terdapat pelbagai kaedah yang boleh diikuti. 2. 5. dinilai. 3. 3. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. guru-guru dan rakan-rakan.

3. Selepas 1 minit skrip mesej diambil semula. Peserta-peserta lain tidak boleh menoleh ke belakang. c. 2. Peserta tadi membisikkan mesej kepada peserta di hadapan setiap kali wisel dibunyikan. Setelah selesai. Peserta dapat mengalami pengalaman bagaimana sesuatu mesej itu berubah maksud apabila ia disampaikan oleh ramai penyampai. LAMPIRAN (LDK 2 : AKTIVITI 1) SKRIP MESEJ BISIKAN: “Ali budak pandai. 5. Peserta berada dalam satu barisan.” .13 AKTIVITI 3 : BISIKAN BUTIYA BANDAU (Cadangan Tambahan) ALATAN : Wisel. Fasilitator : a. PROSEDUR : 1. FALSAFAH : 1. b. Meminta peserta pertama membaca skrip mesej yang diberikan. Tapi Ali jadi lalai tak dengar cakap Iyai. skrip mesej OBJEKTIF : 1. Iyai suruh Ali belajar hari. 6. 4.hari. Mesej yang tidak jelas dan tidak lengkap akan menimbulkan kekeliruan kepada penerima mesej. Peserta di belakang sekali diberi skrip mesej. Bertanya kepada peserta-peserta lain tentang mesej yang diterima. Akhirnya impian Ali tak tercapai. Kejujuran dalam menyampaikan maklumat akan menentukan keberkesanan sesuatu maklumat. Peserta yang menerima mesej tidak boleh bertanya. 2. Bertanya peserta di hadapan sekali apakah mesej yang diterima. Ibunya bernama Iyai.

3. Supaya peserta dapat bertindak dengan pantas berserta dengan pemikiran yang tajam. Setelah itu fasilitator meminta ahli-ahli menyatakan pendapat mereka tentang penyusunan nama tersebut. 2. Peserta-peserta lain diminta memberi pendapat. . 3. Keputusan mestilah dibuat secara tepat dan tidak terburu-buru. Peserta dikehendaki menyenaraikan 6 orang yang perlu diselamatkan mengikut keutamaan.14 AKTIVITI 4 : KAPAL KARAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Lampiran OBJEKTIF : 1. 2. 4. Tenang menghadapi saat-saat genting. Keputusan yang baik hasil pemikiran yang tajam. Fasilitator mengedarkan lampiran kepada peserta. 2. PROSEDUR : 1. Seseorang itu perlu bijak bertindak. FALSAFAH : 1.

Tugas Anda ! Senaraikan 6 orang mengikut keutamaan. orang yang akan diselamatkan. ORANG KAYA YANG BUDIMAN KAWAN KARIB IBU YANG SAKIT TUA PENCURI YANG INSAF ABANG YANG BUTA GURU KELAS ANDA BAPA YANG TIDAK BEKERJA ORANG MISKIN PEMUDA YANG BAIK HATI ADIK YANG NAKAL .15 LAMPIRAN ( AKTIVITI 4 ) Senarai 10 orang terapung-apung di laut kerana kapal yang mereka naiki telah pecah dilanda ombak dan karam di lautan. Kapal anda hanya ada ruang untuk 6 orang sahaja.

Proses tadi diulang sehingga semua ahli dapat maklum balas daripada ahli-ahli lain. Supaya peserta dapat memberikan maklum balas terhadap diri orang lain. 5.16 AKTIVITI 5 : TAK KENAL TAK CINTA ALATAN : Tiada (Cadangan Tambahan) OBJEKTIF : 1. Supaya peserta sedar tentang diri sendiri dari sudut pandangan orang lain. 2. Dapat menguji ketahanan diri apabila berhadapan dengan kritikan daripada orang lain secara berdepan. 6. 2. Setiap ahli diminta memberi impresi (tanggapan) tentang individu di tengahtengah bulatan. PROSEDUR : 1. Dapat menilai kembali sifat-sifat yang ada dalam diri dan yang baik dikekalkan manakala yang tidak baik diperbaiki. 2. FALSAFAH : 1. Fasilitator mengarahkan supaya ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan kecil. Setelah selesai minta ahli-ahli kelompok memberi pendapat tentang aktiviti tersebut. 3. Apabila semua ahli kelompok telah memberikan impresi mereka seorang ahli baru mengambil alih tempat di tengah-tengah dan menggantikan ahli tadi. Fasilitator meminta seorang ahli duduk di tengah-tengah bulatan. . 4.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful