MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI ‘ICE- BREAKING’ DAN LDK

( PANDUAN FASILITATOR ) DISEDIAKAN OLEH : ENCIK KHAIRUDDIN HJ. JAMAL & PUAN FARIDAH SUPIAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANDAU

PROGRAM SEMINAR MOTIVASI PELAJAR PMR & SPM SMK BANDAU TAHUN 2009
ANJURAN BERSAMA :

SMK BANDAU, PIBG SMK BANDAU & YAYASAN SABAH
TARIKH PELAKSANAAN : SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM : 08 & 09 JULAI 2009 ( Rabu – Khamis ) BERTEMPAT DI : SMK BANDAU KOTA MARUDU

30 pagi 10.8) Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar SPM) : 1.5) (Kump. Khairuddin Hj.6) TENTATIF PROGRAM ( 08 – 09 JULAI 2009 ) HARI PERTAMA ( 08 JULAI 2009 ): 7.4) (Kump.00 – 2.30 – 8. Khairuddin Hj.2) (Kump.00 – 10.30 ptg : Tiba di sekolah (Pengisian kehadiran dalam JKM) : LDK 2 : Rehat : Ceramah 3 ( En.30 pagi 9. Kota Marudu) 2. 5.30 – 3.30 – 10.30 pagi : ’Ice-Breaking’ ( En.00 .3) (Kump.1) (Kump.9.00 – 1. Subinon / Ustazah Wan Nurhaslinda Puan Faridah Supian / Puan Elizabeth Mastan Encik Kalixtus Kopong / Puan Noriah Abd.4) (Kump.30 – 12. Weltter Ariffin & Fasilitator ) 8.00 petang : Pembentangan & soaljawab antara kumpulan Hasil LDK 1 4. Muniandy (Kump. Kopong ) : Ceramah 4 ( En. Nur Encik Majawal Timbuong / Encik Anandan A/L. 3.30 pagi : Rehat 10.00 T/hari: Ceramah 1 ( Puan Hasnah Mohd Yasin – Yayasan Sabah ) 12. 2.1) (Kump.2) (Kump.30 pagi : Pendaftaran Peserta (Pengisian kehadiran dalam JKM) 7. 7.45 – 1. Marcus D.00 – 4.45 t/hari 12.00 petang : Rehat 3. Jamal Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar PMR) : 1. 8.00 – 12. 2. Encik Henry Jamudah / Encik Nius Maisin Encik Ong Kong Jou / Puan Rozneh Jam Cik Zaihiza Zainal / Encik Fredly Sualin Puan Dora Kudik / Puan Sylvia Miting Puan Irene Jokilyn / Cik Siti Nurhaziah Muhd. 3.2 © DinJJ / LDK /SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM / SMK BANDAU 2009 BARISAN FASILITATOR LDK (Seminar Motivasi PMR & SPM SMK Bandau 2009): Ketua Fasilitator : En. 4.00 petang : Solat/ Gabi 1.00 t/hari 12. Encik Weltter Ariffin / Encik Shahir Syaparuddin Cik Suzie M. 6. Rahim Encik Asri Meris / Encik Nik Yusri Yulizar Encik Perry Kudik / Puan Liza Sibin Encik Alex Soo / Puan Juniah Robert Encik Venson Gumpitak / Encik Alzer Noel (Kump.00 pagi 7. B.00 pagi : LDK 1 ( semua Fasilitator ) 10.00 – 7. 5.30 – 12. Halim Bidin – PPG.00 pagi 9.30 – 9. Jamal ) : Penutupan : Jamuan Makan .30 petang : Ceramah 2 ( En. 6.30 – 10.50 – 7.3) (Kump. 4.00 petang : Balik/Pulang HARI KEDUA ( 09 JULAI 2009 ) : 6.7) (Kump.6) (Kump.5) (Kump.

Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan. Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. . Fasilitator elakkan menggunakan gantinama Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”. 5. Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. doa. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya. 3. 2.00 petang : Balik /Pulang Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. 4. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. 7. Etika Kelompok LDK : 1. Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. 5. 3. 7. Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. 4. Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. 8. 2. 8. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. diri “cikgu”. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur.3 2. 6. 6. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli.

. iaitu untuk tujuan pemilihan anugerah peserta terbaik lelaki / perempuan. kad manila dan (Peralatan yang diperlukan untuk LDK 1).  Aktiviti seterusnya. Kemudian kumpulan kasar akan dibahagikan kepada 8 kumpulan bagi pelajar PMR dan 6 kumpulan bagi pelajar SPM (merujuk pembahagian kumpulan dalam kelas/tingkatan yang telah dibuat lebih awal).4 9.07.30 – 8. Rakan yang disebut/dipilih akan dijemput ke hadapan. Kertas majong / kad manila.30 Pagi ( 08. Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan TAJUK MASA TEMPAT PERALATAN : “ICE-BREAKING” : 7. Fasilitator yang bertugas akan mengumpulkan semua peserta mengikut tingkatan masing-masing (Mengikut Kumpulan Dalam Kelas/Tingkatan).  Setiap kumpulan dibekalkan dengan alat tulis. bersalaman.  Setiap kumpulan mempunyai fasilitator (rujuk senarai Fasilitator mengikut kumpulan) yang akan membimbing dan menilai penglibatan ahli dan kumpulan tersebut.  Rehat & Bersedia untuk LDK 1. Alat tulis ( Magic Pen & Marker Pen ) : PELAKASANAAN Semua peserta berhimpun untuk mendengar taklimat awal dari Ketua Fasilitator. Encik Weltter Ariffin selaku Fasilitator ‘Ice-Breaking’ akan membuat beberapa aktiviti dalam kumpulan kasar terhadap peserta dengan menghimpunkan mereka mengikut (Sekadar Cadangan) : i) ii) iii) iv) v) Bulan kelahiran Cita-Cita Makanan kegemaran Ketinggian Saiz kasut  Setiap peserta dalam kumpulan diarah mengenali tiga nama dan target PMR/SPM rakan peserta dalam kumpulannya dan setiap kumpulan akan dipanggil secara rawak seorang ahli dalam kumpulan menyatakan nama dan target PMR/SPM rakan yang dipilihnya. slogan dan kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ (banner) kumpulan terbaik mewakili kategori PMR dan SPM.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : PA Sistem.

(Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat. fasilitator boleh menimbulkan suasana perdebatan yang tegang dan memastikan setiap ahli terlibat ketika sesi pembentangan nanti. Merekacipta dan menulis Banner / kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ kumpulan (dalam PMR / SPM 2009). Nama Kumpulan dan Moto (pada kad manila) Slogan (Yel) ’Tekad Cemerlang’ Kumpulan (ditulis pada kad manila) dan sebagai identiti/pengenalan kumpulan Etika Kumpulan mencapai tekad cemerlang Sasaran / Target Kumpulan dalam PMR & SPM 2009.00 pagi ( 09. 2.30 – 10. 3.00 petang) dan hasil mereka akan ditampal/dilekatkan di dinding dewan khas. mempertahan/memberi hujah dan sedia menghadapi cabaran kumpulan lain semasa pembentangan kumpulan (jam 3.) b) Membolehkan peserta berfikir secara kritis dan inovatif menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi. Fasilitator kumpulan membawa perbincangan kumpulan peserta ke tempat yang sesuai untuk membentuk perbincangan secara kolompok. : dalam adalah dalam Setiap Prosedur 1. Fasilitator akan mengawasi ahli kumpulan membuat Kumpulan diminta untuk membentuk: i) ii) iii) iv) v) aktiviti yang diberi. permasalahan ada penyelasaiannya.5 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 1 Masa Tempat Tajuk Objektif : 8. Tidak lebih daripada 15 patah perkataan. Semua peserta berhimpun di dalam dewan untuk taklimat awal dari kem komandan/Ketua Fasilitator/ fasilitator.  Setiap kumpulan akan diminta membentang.07.  Fasilitator setiap kumpulan akan memastikan setiap ahli terlibat dalam aktiviti kumpulan.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : Tekad Cemerlang Kumpulan Ku! : a) Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan kumpulan. . Semasa pembentangan.

Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejamkan mata. 2. 2. Tumpukan perhatian pada satu kejayaan waktu itu. Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. Setiap kumpulan hanya diberi peluang untuk membentangkan hasil perbincangan mereka selama 5 minit sahaja. Setiap manusia yang dilahirkan mahukan kejayaan di dunia dan di akhirat. Falsafah : 1. Cuba bayangkan satu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. 2. Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. . 5. sedarkan diri anda. Cuba bertenang. Prosedur : 1. LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 Aktiviti 1 Alatan Objektif : FANTASI KEJAYAAN : Tiada : MASA : minit 1. 4. Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Minta peserta berkongsi kejayaan masing-masing. Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh. 3.6 4. tarik nafas dan hembuskan (beberapa kali). Setiap Kumpulan diarahkan memberi perhatian terhadap pembentang yang dibuat oleh setiap kumpulan. Sekarang.

Fasilitator mengedarkan gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi kepada setiap peserta mengikut kumpulan. Perbincangan dalam kumpulan dijalankan berdasarkan kepada maklumat yang telah diisi dan penekanan kepada usaha untuk mengatasi halangan.00 Pagi ( 09. 2. Peralatan Langkah: : Gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi Hidup 1. Contoh Gambarajah Visi Hidup KERJAYA EKONOMI VISI HIDUP PENDIDIKAN TINGGI KELUARGA PMR/ SPM 2008 . 3.2009 ) : Dewan Khas SMK Bandau : 1. Membolehkan pelajar mengenal kekuatan yang ada untuk mencapai visinya 2.7 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 AKTIVITI 2 Masa Tempat Objektif : VISI HIDUP : 8. Mengenalpasti halangan yang ada yang boleh menghalang pelajar dalam mencapai visinya.07.00 – 9. Peserta/pelajar mengisi petak dan kotak yang disediakan dalam gambarajah dan Borang Visi Hidup.

senaraikan kekuatan dan halangan untuk mencapai visi kehidupan anda. Visi Hidup Kekuatan yang anda ada untuk mencapainya Halangan anda untuk mencapainya .8 LDK 2 GAMBARAJAH VISI HIDUPKU (YANG POSITIF) VISI HIDUP SAYA BORANG VISI Berdasarkan gambarajah Visi Hidup.

. Contoh : Dahulu saya tidak pandai mencuci baju sekolah sendiri tetapi sekarang. Peserta diberi satu situasi : “Tidak berapa lama lagi. OBJEKTIF: 1. Contoh : Tahun lepas saya tidak pandai menghampiri guru mendapat bantuan. Prosedur: 1.. Supaya peserta-peserta akan mencari kelebihan diri masing-masing dan belajar untuk mengemukakan kelebihan yang terdapat pada diri mereka itu kepada orang lain. 2. 4. Peserta diminta pula mengingatkan sesuatu yang ia tidak berkebolehan melakukannya/mengerjakannya tahun lepas tetapi telah dapat dipelajarinya tahun ini... Dahulu saya tidak tahu mengguna komputer. 3. Walau bagaimanapun penumpang- .9 LDK 2 AKTIVITI 3 : KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI Tajuk : Saya Berkebolehan ALATAN : TUJUAN : Manila kad/kertas A4 .. sekarang. Setiap peserta mengemukakan perkara di atas kepada kesemua peserta di dalam kelas.. tahun ini. Peserta di minta mengingat sesuatu yang ia tidak berkebolehan untuk melakukannya pada masa ia di Sekolah Rendah (atau di menengah rendah) tetapi berkebolehan melakukannya pada masa ia mula memasuki SMK Bandau (Tingkatan Empat). Setiap negara telah menyediakan sebuah kapal angkasa yang akan mengangkut penumpang-penumpang ke dunia lain. ‘Magic pen’ dan alat tulis. bumi ini akan meletup dan akan hapus.. Supaya peserta-peserta sedar akan keupayaan mereka untuk menambah kebolehan diri.. Untuk memberi keyakinan kepada para peserta tentang kekuatan/kebolehan/kelebihan diri mereka.. 2.

2. Mereka berbincang dengan bantuan Fasilitator berkenaan dengan kelebihan diri dan kelebihan rakan-rakan mereka dan bagaimana kelebihan itu dapat membantu ke arah kecemerlangan diri dan pasukan. . FALSAFAH : 1. Pelajar-pelajar diberi masa untuk meneliti setiap poster. CADANGAN AKTIVITI LDK TAMBAHAN (Persediaan sekiranya penceramah yang dijemput tidak dapat hadir pada slot ceramah seperti dalam Jadual Aktiviti/Tentatif Seminar) AKTIVITI 1 : SI PUTIH DAN SI HITAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Alat Tulis dan Edaran OBJEKTIF : 1. Pelajar-pelajar diarah membuat/ mereka satu poster yang menceritakan dari hal kelebihan mereka dari segi kebolehan. 6. 5. Setiap individu mempunyai sifat positif dan negatif. 3. Ahli menerangkan sifat positif dan negatif dalam masa 8 minit. 2. poster-poster dipamerkan pada dinding. 5. Supaya ahli kumpulan dapat mengenal pasti sifat positif dan negatif yang terdapat dalam diri masing-masing. Bahan /alat-alat seperti di atas diedarkan. Ahli kumpulan dapat memikirkan cara-cara memperkembangkan sifat positifnya. PROSEDUR : 1. Fasilitator menerangkan sifat positif dan negatif berserta contoh. Fasilitator mengedarkan inventori sifat positif dan negatif kepada setiap ahli. Setiap ahli diberikan peluang untuk membantu dan memberikan pendapat serta cadangan kepada ahli lain. keupayaan dan sifat-sifat positif yang terdapat pada diri mereka. Sifat positif harus dikekalkan dan diperkembangkan manakala yang negatif harus dihapuskan. Seterusnya fasilitator memilih dan meminta ahli menerangkan 2 sifat negatif serta memberikan cadangan bagaimana menghapuskan sifat-sifat tersebut. Fasilitator memilih beberapa orang ahli secara rawak dan meminta ahli menerangkan 2 sifat positif serta contoh perlakuan atau perkara yang telah dilakukan.10 penumpang yang dipilih mestilah terdiri daripada mereka yang ada kelebihan”. 2. Setelah siap. 4.

11 LAMPIRAN (AKTIVITI 1) BIL INVENTORI SIFAT POSITIF DAN NEGATIF SIFAT POSITIF SAYA SIFAT NEGATIF SAYA .

2. Setelah selesai. Setiap perancangan mesti dilaksanakan.12 AKTIVITI 2 : CITA-CITA SAYA (Cadangan Tambahan) (KELOMPOK BESAR) ALATAN : Alat Tulis. Setiap usaha atau kerja perlu dilaksanakan secara terancang. dinilai. guru-guru dan rakan-rakan. Untuk merealisasikan cita-cita terdapat pelbagai kaedah yang boleh diikuti. FALSAFAH : 1. Kertas A4 OBJEKTIF : 1. Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakan-rakan. Pelajar dapat melaksanakan kaedah yang diberi dengan jayanya. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. 2. dibaiki dari masa ke semasa untuk mencapai cita-cita. Pelajar mengetahui dan boleh mengatasi masalah serta rintangan di dalam melaksanakan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita mereka. . berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. 4. 5. 2. Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. 4. 3. Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. 5. 3. PROSEDUR : 1. Apa juga permasalahan yang timbul semasa melaksanakan kaedah tersebut. perbincangan boleh dibuat dengan ibu bapa. Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. 3. Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. teliti dan sistematik.

Meminta peserta pertama membaca skrip mesej yang diberikan. Tapi Ali jadi lalai tak dengar cakap Iyai. Akhirnya impian Ali tak tercapai. b. 5. Peserta tadi membisikkan mesej kepada peserta di hadapan setiap kali wisel dibunyikan. skrip mesej OBJEKTIF : 1.hari. 3. c. Iyai suruh Ali belajar hari. 2. Ibunya bernama Iyai. Mesej yang tidak jelas dan tidak lengkap akan menimbulkan kekeliruan kepada penerima mesej. Kejujuran dalam menyampaikan maklumat akan menentukan keberkesanan sesuatu maklumat. PROSEDUR : 1. FALSAFAH : 1. Peserta-peserta lain tidak boleh menoleh ke belakang. Fasilitator : a. Peserta di belakang sekali diberi skrip mesej. Bertanya kepada peserta-peserta lain tentang mesej yang diterima. LAMPIRAN (LDK 2 : AKTIVITI 1) SKRIP MESEJ BISIKAN: “Ali budak pandai. 4. Peserta berada dalam satu barisan.13 AKTIVITI 3 : BISIKAN BUTIYA BANDAU (Cadangan Tambahan) ALATAN : Wisel. Peserta dapat mengalami pengalaman bagaimana sesuatu mesej itu berubah maksud apabila ia disampaikan oleh ramai penyampai. 2.” . Setelah selesai. Selepas 1 minit skrip mesej diambil semula. Peserta yang menerima mesej tidak boleh bertanya. Bertanya peserta di hadapan sekali apakah mesej yang diterima. 6.

Setelah itu fasilitator meminta ahli-ahli menyatakan pendapat mereka tentang penyusunan nama tersebut. Tenang menghadapi saat-saat genting. Peserta-peserta lain diminta memberi pendapat. . Fasilitator mengedarkan lampiran kepada peserta. 3. 4. Supaya peserta dapat bertindak dengan pantas berserta dengan pemikiran yang tajam. Peserta dikehendaki menyenaraikan 6 orang yang perlu diselamatkan mengikut keutamaan.14 AKTIVITI 4 : KAPAL KARAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Lampiran OBJEKTIF : 1. Keputusan yang baik hasil pemikiran yang tajam. 2. 2. 3. Keputusan mestilah dibuat secara tepat dan tidak terburu-buru. PROSEDUR : 1. 2. FALSAFAH : 1. Seseorang itu perlu bijak bertindak.

Kapal anda hanya ada ruang untuk 6 orang sahaja. Tugas Anda ! Senaraikan 6 orang mengikut keutamaan. orang yang akan diselamatkan. ORANG KAYA YANG BUDIMAN KAWAN KARIB IBU YANG SAKIT TUA PENCURI YANG INSAF ABANG YANG BUTA GURU KELAS ANDA BAPA YANG TIDAK BEKERJA ORANG MISKIN PEMUDA YANG BAIK HATI ADIK YANG NAKAL .15 LAMPIRAN ( AKTIVITI 4 ) Senarai 10 orang terapung-apung di laut kerana kapal yang mereka naiki telah pecah dilanda ombak dan karam di lautan.

Apabila semua ahli kelompok telah memberikan impresi mereka seorang ahli baru mengambil alih tempat di tengah-tengah dan menggantikan ahli tadi. 2. Dapat menguji ketahanan diri apabila berhadapan dengan kritikan daripada orang lain secara berdepan. Dapat menilai kembali sifat-sifat yang ada dalam diri dan yang baik dikekalkan manakala yang tidak baik diperbaiki. .16 AKTIVITI 5 : TAK KENAL TAK CINTA ALATAN : Tiada (Cadangan Tambahan) OBJEKTIF : 1. 2. 4. 3. Supaya peserta dapat memberikan maklum balas terhadap diri orang lain. Fasilitator meminta seorang ahli duduk di tengah-tengah bulatan. 2. PROSEDUR : 1. Setiap ahli diminta memberi impresi (tanggapan) tentang individu di tengahtengah bulatan. Supaya peserta sedar tentang diri sendiri dari sudut pandangan orang lain. FALSAFAH : 1. 6. Proses tadi diulang sehingga semua ahli dapat maklum balas daripada ahli-ahli lain. Setelah selesai minta ahli-ahli kelompok memberi pendapat tentang aktiviti tersebut. 5. Fasilitator mengarahkan supaya ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan kecil.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful