MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI ‘ICE- BREAKING’ DAN LDK

( PANDUAN FASILITATOR ) DISEDIAKAN OLEH : ENCIK KHAIRUDDIN HJ. JAMAL & PUAN FARIDAH SUPIAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANDAU

PROGRAM SEMINAR MOTIVASI PELAJAR PMR & SPM SMK BANDAU TAHUN 2009
ANJURAN BERSAMA :

SMK BANDAU, PIBG SMK BANDAU & YAYASAN SABAH
TARIKH PELAKSANAAN : SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM : 08 & 09 JULAI 2009 ( Rabu – Khamis ) BERTEMPAT DI : SMK BANDAU KOTA MARUDU

Rahim Encik Asri Meris / Encik Nik Yusri Yulizar Encik Perry Kudik / Puan Liza Sibin Encik Alex Soo / Puan Juniah Robert Encik Venson Gumpitak / Encik Alzer Noel (Kump. 6.00 t/hari 12. 2. B.00 petang : Balik/Pulang HARI KEDUA ( 09 JULAI 2009 ) : 6. 5.5) (Kump.00 – 7.1) (Kump. Khairuddin Hj.00 pagi 9.7) (Kump.45 – 1.00 pagi : LDK 1 ( semua Fasilitator ) 10.00 petang : Pembentangan & soaljawab antara kumpulan Hasil LDK 1 4. 3. Weltter Ariffin & Fasilitator ) 8.2 © DinJJ / LDK /SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM / SMK BANDAU 2009 BARISAN FASILITATOR LDK (Seminar Motivasi PMR & SPM SMK Bandau 2009): Ketua Fasilitator : En. Muniandy (Kump.30 pagi : Pendaftaran Peserta (Pengisian kehadiran dalam JKM) 7. Jamal Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar PMR) : 1.30 – 3. 2.00 – 10. 4. Kota Marudu) 2. Khairuddin Hj.30 pagi 10. Kopong ) : Ceramah 4 ( En.3) (Kump.00 – 12.30 – 9. Encik Henry Jamudah / Encik Nius Maisin Encik Ong Kong Jou / Puan Rozneh Jam Cik Zaihiza Zainal / Encik Fredly Sualin Puan Dora Kudik / Puan Sylvia Miting Puan Irene Jokilyn / Cik Siti Nurhaziah Muhd.30 pagi : ’Ice-Breaking’ ( En.5) (Kump.00 T/hari: Ceramah 1 ( Puan Hasnah Mohd Yasin – Yayasan Sabah ) 12.00 pagi 7. Subinon / Ustazah Wan Nurhaslinda Puan Faridah Supian / Puan Elizabeth Mastan Encik Kalixtus Kopong / Puan Noriah Abd.45 t/hari 12. 3.30 – 8.2) (Kump.6) (Kump.6) TENTATIF PROGRAM ( 08 – 09 JULAI 2009 ) HARI PERTAMA ( 08 JULAI 2009 ): 7. Nur Encik Majawal Timbuong / Encik Anandan A/L.9.30 – 12.4) (Kump. 7.4) (Kump.00 .00 – 2.30 – 10.00 petang : Solat/ Gabi 1.30 petang : Ceramah 2 ( En.30 – 12. 5.30 pagi : Rehat 10.00 – 4.50 – 7. Halim Bidin – PPG.30 – 10.00 – 1.2) (Kump.30 ptg : Tiba di sekolah (Pengisian kehadiran dalam JKM) : LDK 2 : Rehat : Ceramah 3 ( En.30 pagi 9.3) (Kump. Marcus D. 6.1) (Kump.8) Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar SPM) : 1. Jamal ) : Penutupan : Jamuan Makan . Encik Weltter Ariffin / Encik Shahir Syaparuddin Cik Suzie M. 4. 8.00 petang : Rehat 3.

7. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya.00 petang : Balik /Pulang Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur. 2. diri “cikgu”. 2. Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. 6. doa.3 2. 8. Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. 7. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. Etika Kelompok LDK : 1. Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan. 6. 3. 5. . 4. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. 5. 8. 3. Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. Fasilitator elakkan menggunakan gantinama Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”. 4.

Kertas majong / kad manila. Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan TAJUK MASA TEMPAT PERALATAN : “ICE-BREAKING” : 7. Fasilitator yang bertugas akan mengumpulkan semua peserta mengikut tingkatan masing-masing (Mengikut Kumpulan Dalam Kelas/Tingkatan). slogan dan kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ (banner) kumpulan terbaik mewakili kategori PMR dan SPM.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : PA Sistem.4 9.30 – 8. Rakan yang disebut/dipilih akan dijemput ke hadapan. kad manila dan (Peralatan yang diperlukan untuk LDK 1).  Aktiviti seterusnya.  Setiap kumpulan dibekalkan dengan alat tulis.  Rehat & Bersedia untuk LDK 1. bersalaman.30 Pagi ( 08. Encik Weltter Ariffin selaku Fasilitator ‘Ice-Breaking’ akan membuat beberapa aktiviti dalam kumpulan kasar terhadap peserta dengan menghimpunkan mereka mengikut (Sekadar Cadangan) : i) ii) iii) iv) v) Bulan kelahiran Cita-Cita Makanan kegemaran Ketinggian Saiz kasut  Setiap peserta dalam kumpulan diarah mengenali tiga nama dan target PMR/SPM rakan peserta dalam kumpulannya dan setiap kumpulan akan dipanggil secara rawak seorang ahli dalam kumpulan menyatakan nama dan target PMR/SPM rakan yang dipilihnya. Alat tulis ( Magic Pen & Marker Pen ) : PELAKASANAAN Semua peserta berhimpun untuk mendengar taklimat awal dari Ketua Fasilitator. . iaitu untuk tujuan pemilihan anugerah peserta terbaik lelaki / perempuan.07. Kemudian kumpulan kasar akan dibahagikan kepada 8 kumpulan bagi pelajar PMR dan 6 kumpulan bagi pelajar SPM (merujuk pembahagian kumpulan dalam kelas/tingkatan yang telah dibuat lebih awal).  Setiap kumpulan mempunyai fasilitator (rujuk senarai Fasilitator mengikut kumpulan) yang akan membimbing dan menilai penglibatan ahli dan kumpulan tersebut.

 Fasilitator setiap kumpulan akan memastikan setiap ahli terlibat dalam aktiviti kumpulan. Tidak lebih daripada 15 patah perkataan. Merekacipta dan menulis Banner / kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ kumpulan (dalam PMR / SPM 2009). fasilitator boleh menimbulkan suasana perdebatan yang tegang dan memastikan setiap ahli terlibat ketika sesi pembentangan nanti.00 pagi ( 09.  Setiap kumpulan akan diminta membentang. (Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat. Semasa pembentangan.00 petang) dan hasil mereka akan ditampal/dilekatkan di dinding dewan khas. Nama Kumpulan dan Moto (pada kad manila) Slogan (Yel) ’Tekad Cemerlang’ Kumpulan (ditulis pada kad manila) dan sebagai identiti/pengenalan kumpulan Etika Kumpulan mencapai tekad cemerlang Sasaran / Target Kumpulan dalam PMR & SPM 2009.07. 2. : dalam adalah dalam Setiap Prosedur 1. .) b) Membolehkan peserta berfikir secara kritis dan inovatif menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi. mempertahan/memberi hujah dan sedia menghadapi cabaran kumpulan lain semasa pembentangan kumpulan (jam 3. 3. Semua peserta berhimpun di dalam dewan untuk taklimat awal dari kem komandan/Ketua Fasilitator/ fasilitator. Fasilitator kumpulan membawa perbincangan kumpulan peserta ke tempat yang sesuai untuk membentuk perbincangan secara kolompok.30 – 10. Fasilitator akan mengawasi ahli kumpulan membuat Kumpulan diminta untuk membentuk: i) ii) iii) iv) v) aktiviti yang diberi.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : Tekad Cemerlang Kumpulan Ku! : a) Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan kumpulan. permasalahan ada penyelasaiannya.5 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 1 Masa Tempat Tajuk Objektif : 8.

Setiap kumpulan hanya diberi peluang untuk membentangkan hasil perbincangan mereka selama 5 minit sahaja. Cuba bertenang. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejamkan mata. Cuba bayangkan satu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. 2. Setiap manusia yang dilahirkan mahukan kejayaan di dunia dan di akhirat. Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. tarik nafas dan hembuskan (beberapa kali). 4.6 4. . 2. 3. Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Falsafah : 1. Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Sekarang. Setiap Kumpulan diarahkan memberi perhatian terhadap pembentang yang dibuat oleh setiap kumpulan. 5. Tumpukan perhatian pada satu kejayaan waktu itu. Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh. Prosedur : 1. 2. sedarkan diri anda. LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 Aktiviti 1 Alatan Objektif : FANTASI KEJAYAAN : Tiada : MASA : minit 1. Minta peserta berkongsi kejayaan masing-masing.

Membolehkan pelajar mengenal kekuatan yang ada untuk mencapai visinya 2. Peserta/pelajar mengisi petak dan kotak yang disediakan dalam gambarajah dan Borang Visi Hidup.00 Pagi ( 09.7 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 AKTIVITI 2 Masa Tempat Objektif : VISI HIDUP : 8. Perbincangan dalam kumpulan dijalankan berdasarkan kepada maklumat yang telah diisi dan penekanan kepada usaha untuk mengatasi halangan.2009 ) : Dewan Khas SMK Bandau : 1. 3.07. Contoh Gambarajah Visi Hidup KERJAYA EKONOMI VISI HIDUP PENDIDIKAN TINGGI KELUARGA PMR/ SPM 2008 . 2. Fasilitator mengedarkan gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi kepada setiap peserta mengikut kumpulan. Mengenalpasti halangan yang ada yang boleh menghalang pelajar dalam mencapai visinya. Peralatan Langkah: : Gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi Hidup 1.00 – 9.

8 LDK 2 GAMBARAJAH VISI HIDUPKU (YANG POSITIF) VISI HIDUP SAYA BORANG VISI Berdasarkan gambarajah Visi Hidup. Visi Hidup Kekuatan yang anda ada untuk mencapainya Halangan anda untuk mencapainya . senaraikan kekuatan dan halangan untuk mencapai visi kehidupan anda.

. Peserta diberi satu situasi : “Tidak berapa lama lagi. ‘Magic pen’ dan alat tulis.. Supaya peserta-peserta akan mencari kelebihan diri masing-masing dan belajar untuk mengemukakan kelebihan yang terdapat pada diri mereka itu kepada orang lain. 3. Walau bagaimanapun penumpang- .... Dahulu saya tidak tahu mengguna komputer. Contoh : Tahun lepas saya tidak pandai menghampiri guru mendapat bantuan.. Supaya peserta-peserta sedar akan keupayaan mereka untuk menambah kebolehan diri.9 LDK 2 AKTIVITI 3 : KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI Tajuk : Saya Berkebolehan ALATAN : TUJUAN : Manila kad/kertas A4 . Prosedur: 1.. Contoh : Dahulu saya tidak pandai mencuci baju sekolah sendiri tetapi sekarang. tahun ini. OBJEKTIF: 1. sekarang. 2. Untuk memberi keyakinan kepada para peserta tentang kekuatan/kebolehan/kelebihan diri mereka.. 4. Peserta di minta mengingat sesuatu yang ia tidak berkebolehan untuk melakukannya pada masa ia di Sekolah Rendah (atau di menengah rendah) tetapi berkebolehan melakukannya pada masa ia mula memasuki SMK Bandau (Tingkatan Empat). Setiap peserta mengemukakan perkara di atas kepada kesemua peserta di dalam kelas. 2. Setiap negara telah menyediakan sebuah kapal angkasa yang akan mengangkut penumpang-penumpang ke dunia lain. Peserta diminta pula mengingatkan sesuatu yang ia tidak berkebolehan melakukannya/mengerjakannya tahun lepas tetapi telah dapat dipelajarinya tahun ini.. bumi ini akan meletup dan akan hapus.

Sifat positif harus dikekalkan dan diperkembangkan manakala yang negatif harus dihapuskan. 2. 5. PROSEDUR : 1. 6. poster-poster dipamerkan pada dinding. 3. Supaya ahli kumpulan dapat mengenal pasti sifat positif dan negatif yang terdapat dalam diri masing-masing. Fasilitator mengedarkan inventori sifat positif dan negatif kepada setiap ahli. Setelah siap. Fasilitator menerangkan sifat positif dan negatif berserta contoh. Mereka berbincang dengan bantuan Fasilitator berkenaan dengan kelebihan diri dan kelebihan rakan-rakan mereka dan bagaimana kelebihan itu dapat membantu ke arah kecemerlangan diri dan pasukan. 2. FALSAFAH : 1. Ahli menerangkan sifat positif dan negatif dalam masa 8 minit. 4. Setiap ahli diberikan peluang untuk membantu dan memberikan pendapat serta cadangan kepada ahli lain. keupayaan dan sifat-sifat positif yang terdapat pada diri mereka. Pelajar-pelajar diberi masa untuk meneliti setiap poster. CADANGAN AKTIVITI LDK TAMBAHAN (Persediaan sekiranya penceramah yang dijemput tidak dapat hadir pada slot ceramah seperti dalam Jadual Aktiviti/Tentatif Seminar) AKTIVITI 1 : SI PUTIH DAN SI HITAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Alat Tulis dan Edaran OBJEKTIF : 1. Pelajar-pelajar diarah membuat/ mereka satu poster yang menceritakan dari hal kelebihan mereka dari segi kebolehan. . 5. 2. Bahan /alat-alat seperti di atas diedarkan. Seterusnya fasilitator memilih dan meminta ahli menerangkan 2 sifat negatif serta memberikan cadangan bagaimana menghapuskan sifat-sifat tersebut.10 penumpang yang dipilih mestilah terdiri daripada mereka yang ada kelebihan”. Setiap individu mempunyai sifat positif dan negatif. Fasilitator memilih beberapa orang ahli secara rawak dan meminta ahli menerangkan 2 sifat positif serta contoh perlakuan atau perkara yang telah dilakukan. Ahli kumpulan dapat memikirkan cara-cara memperkembangkan sifat positifnya.

11 LAMPIRAN (AKTIVITI 1) BIL INVENTORI SIFAT POSITIF DAN NEGATIF SIFAT POSITIF SAYA SIFAT NEGATIF SAYA .

12 AKTIVITI 2 : CITA-CITA SAYA (Cadangan Tambahan) (KELOMPOK BESAR) ALATAN : Alat Tulis. Apa juga permasalahan yang timbul semasa melaksanakan kaedah tersebut. Setiap perancangan mesti dilaksanakan. Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakan-rakan. PROSEDUR : 1. guru-guru dan rakan-rakan. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. 3. Untuk merealisasikan cita-cita terdapat pelbagai kaedah yang boleh diikuti. Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. Pelajar dapat melaksanakan kaedah yang diberi dengan jayanya. Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. 3. 2. Setelah selesai. 4. Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. . 4. perbincangan boleh dibuat dengan ibu bapa. 5. dibaiki dari masa ke semasa untuk mencapai cita-cita. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. Pelajar mengetahui dan boleh mengatasi masalah serta rintangan di dalam melaksanakan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita mereka. 3. Setiap usaha atau kerja perlu dilaksanakan secara terancang. 2. Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. FALSAFAH : 1. teliti dan sistematik. Kertas A4 OBJEKTIF : 1. 5. 2. dinilai.

Bertanya kepada peserta-peserta lain tentang mesej yang diterima. Iyai suruh Ali belajar hari. Kejujuran dalam menyampaikan maklumat akan menentukan keberkesanan sesuatu maklumat. Mesej yang tidak jelas dan tidak lengkap akan menimbulkan kekeliruan kepada penerima mesej. Setelah selesai. Fasilitator : a. b. Bertanya peserta di hadapan sekali apakah mesej yang diterima. Peserta berada dalam satu barisan. PROSEDUR : 1. FALSAFAH : 1. c. Peserta-peserta lain tidak boleh menoleh ke belakang. 2. 2.13 AKTIVITI 3 : BISIKAN BUTIYA BANDAU (Cadangan Tambahan) ALATAN : Wisel.” . Peserta dapat mengalami pengalaman bagaimana sesuatu mesej itu berubah maksud apabila ia disampaikan oleh ramai penyampai. Meminta peserta pertama membaca skrip mesej yang diberikan. LAMPIRAN (LDK 2 : AKTIVITI 1) SKRIP MESEJ BISIKAN: “Ali budak pandai. Selepas 1 minit skrip mesej diambil semula. skrip mesej OBJEKTIF : 1. Akhirnya impian Ali tak tercapai. 3. Peserta di belakang sekali diberi skrip mesej. Peserta yang menerima mesej tidak boleh bertanya.hari. 5. Tapi Ali jadi lalai tak dengar cakap Iyai. Peserta tadi membisikkan mesej kepada peserta di hadapan setiap kali wisel dibunyikan. 6. 4. Ibunya bernama Iyai.

PROSEDUR : 1. Keputusan yang baik hasil pemikiran yang tajam. Setelah itu fasilitator meminta ahli-ahli menyatakan pendapat mereka tentang penyusunan nama tersebut. 2. Supaya peserta dapat bertindak dengan pantas berserta dengan pemikiran yang tajam. Keputusan mestilah dibuat secara tepat dan tidak terburu-buru. 2.14 AKTIVITI 4 : KAPAL KARAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Lampiran OBJEKTIF : 1. 3. 2. Peserta dikehendaki menyenaraikan 6 orang yang perlu diselamatkan mengikut keutamaan. . Peserta-peserta lain diminta memberi pendapat. 3. Seseorang itu perlu bijak bertindak. FALSAFAH : 1. Tenang menghadapi saat-saat genting. Fasilitator mengedarkan lampiran kepada peserta. 4.

Tugas Anda ! Senaraikan 6 orang mengikut keutamaan. Kapal anda hanya ada ruang untuk 6 orang sahaja. orang yang akan diselamatkan. ORANG KAYA YANG BUDIMAN KAWAN KARIB IBU YANG SAKIT TUA PENCURI YANG INSAF ABANG YANG BUTA GURU KELAS ANDA BAPA YANG TIDAK BEKERJA ORANG MISKIN PEMUDA YANG BAIK HATI ADIK YANG NAKAL .15 LAMPIRAN ( AKTIVITI 4 ) Senarai 10 orang terapung-apung di laut kerana kapal yang mereka naiki telah pecah dilanda ombak dan karam di lautan.

Dapat menguji ketahanan diri apabila berhadapan dengan kritikan daripada orang lain secara berdepan. Proses tadi diulang sehingga semua ahli dapat maklum balas daripada ahli-ahli lain.16 AKTIVITI 5 : TAK KENAL TAK CINTA ALATAN : Tiada (Cadangan Tambahan) OBJEKTIF : 1. Setiap ahli diminta memberi impresi (tanggapan) tentang individu di tengahtengah bulatan. 6. Apabila semua ahli kelompok telah memberikan impresi mereka seorang ahli baru mengambil alih tempat di tengah-tengah dan menggantikan ahli tadi. 4. Supaya peserta dapat memberikan maklum balas terhadap diri orang lain. 2. 2. 3. Setelah selesai minta ahli-ahli kelompok memberi pendapat tentang aktiviti tersebut. Fasilitator mengarahkan supaya ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan kecil. Supaya peserta sedar tentang diri sendiri dari sudut pandangan orang lain. PROSEDUR : 1. . 5. 2. Dapat menilai kembali sifat-sifat yang ada dalam diri dan yang baik dikekalkan manakala yang tidak baik diperbaiki. FALSAFAH : 1. Fasilitator meminta seorang ahli duduk di tengah-tengah bulatan.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful