MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI ‘ICE- BREAKING’ DAN LDK

( PANDUAN FASILITATOR ) DISEDIAKAN OLEH : ENCIK KHAIRUDDIN HJ. JAMAL & PUAN FARIDAH SUPIAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANDAU

PROGRAM SEMINAR MOTIVASI PELAJAR PMR & SPM SMK BANDAU TAHUN 2009
ANJURAN BERSAMA :

SMK BANDAU, PIBG SMK BANDAU & YAYASAN SABAH
TARIKH PELAKSANAAN : SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM : 08 & 09 JULAI 2009 ( Rabu – Khamis ) BERTEMPAT DI : SMK BANDAU KOTA MARUDU

8. 6. 3.2) (Kump.30 – 12. Jamal Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar PMR) : 1. B.00 pagi 9. Subinon / Ustazah Wan Nurhaslinda Puan Faridah Supian / Puan Elizabeth Mastan Encik Kalixtus Kopong / Puan Noriah Abd.00 pagi 7. 5. 2.5) (Kump. 5. 2. Encik Henry Jamudah / Encik Nius Maisin Encik Ong Kong Jou / Puan Rozneh Jam Cik Zaihiza Zainal / Encik Fredly Sualin Puan Dora Kudik / Puan Sylvia Miting Puan Irene Jokilyn / Cik Siti Nurhaziah Muhd.00 – 10.8) Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar SPM) : 1.30 – 10. Muniandy (Kump.00 petang : Pembentangan & soaljawab antara kumpulan Hasil LDK 1 4.2 © DinJJ / LDK /SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM / SMK BANDAU 2009 BARISAN FASILITATOR LDK (Seminar Motivasi PMR & SPM SMK Bandau 2009): Ketua Fasilitator : En.1) (Kump.6) (Kump.00 pagi : LDK 1 ( semua Fasilitator ) 10.4) (Kump. Khairuddin Hj.00 – 1.30 pagi 10.9. Marcus D.00 petang : Rehat 3.00 T/hari: Ceramah 1 ( Puan Hasnah Mohd Yasin – Yayasan Sabah ) 12.00 t/hari 12.30 – 8.45 – 1.5) (Kump. Nur Encik Majawal Timbuong / Encik Anandan A/L.2) (Kump. 7.30 pagi : Pendaftaran Peserta (Pengisian kehadiran dalam JKM) 7.00 – 12.3) (Kump. 3. Halim Bidin – PPG. 4. Kopong ) : Ceramah 4 ( En.00 petang : Solat/ Gabi 1. Jamal ) : Penutupan : Jamuan Makan .50 – 7.30 – 3. 4.30 ptg : Tiba di sekolah (Pengisian kehadiran dalam JKM) : LDK 2 : Rehat : Ceramah 3 ( En.00 – 4. Rahim Encik Asri Meris / Encik Nik Yusri Yulizar Encik Perry Kudik / Puan Liza Sibin Encik Alex Soo / Puan Juniah Robert Encik Venson Gumpitak / Encik Alzer Noel (Kump.45 t/hari 12. Weltter Ariffin & Fasilitator ) 8.30 pagi 9. Khairuddin Hj.30 petang : Ceramah 2 ( En. Kota Marudu) 2.00 – 7.00 .6) TENTATIF PROGRAM ( 08 – 09 JULAI 2009 ) HARI PERTAMA ( 08 JULAI 2009 ): 7.7) (Kump.00 petang : Balik/Pulang HARI KEDUA ( 09 JULAI 2009 ) : 6.00 – 2. 6.1) (Kump.3) (Kump.30 – 9. Encik Weltter Ariffin / Encik Shahir Syaparuddin Cik Suzie M.30 – 10.4) (Kump.30 – 12.30 pagi : ’Ice-Breaking’ ( En.30 pagi : Rehat 10.

4. 3. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. 8. 7. 5. 5. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok.00 petang : Balik /Pulang Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. Fasilitator elakkan menggunakan gantinama Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya.3 2. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan. Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. 3. 8. doa. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. 4. 6. Etika Kelompok LDK : 1. diri “cikgu”. 2. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. 7. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli. Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. 2. Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. . Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. 6. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur.

slogan dan kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ (banner) kumpulan terbaik mewakili kategori PMR dan SPM. .  Setiap kumpulan dibekalkan dengan alat tulis. Kemudian kumpulan kasar akan dibahagikan kepada 8 kumpulan bagi pelajar PMR dan 6 kumpulan bagi pelajar SPM (merujuk pembahagian kumpulan dalam kelas/tingkatan yang telah dibuat lebih awal).4 9.  Aktiviti seterusnya. Encik Weltter Ariffin selaku Fasilitator ‘Ice-Breaking’ akan membuat beberapa aktiviti dalam kumpulan kasar terhadap peserta dengan menghimpunkan mereka mengikut (Sekadar Cadangan) : i) ii) iii) iv) v) Bulan kelahiran Cita-Cita Makanan kegemaran Ketinggian Saiz kasut  Setiap peserta dalam kumpulan diarah mengenali tiga nama dan target PMR/SPM rakan peserta dalam kumpulannya dan setiap kumpulan akan dipanggil secara rawak seorang ahli dalam kumpulan menyatakan nama dan target PMR/SPM rakan yang dipilihnya.  Rehat & Bersedia untuk LDK 1. Fasilitator yang bertugas akan mengumpulkan semua peserta mengikut tingkatan masing-masing (Mengikut Kumpulan Dalam Kelas/Tingkatan). iaitu untuk tujuan pemilihan anugerah peserta terbaik lelaki / perempuan.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : PA Sistem. Rakan yang disebut/dipilih akan dijemput ke hadapan. kad manila dan (Peralatan yang diperlukan untuk LDK 1).30 – 8. Kertas majong / kad manila.07. Alat tulis ( Magic Pen & Marker Pen ) : PELAKASANAAN Semua peserta berhimpun untuk mendengar taklimat awal dari Ketua Fasilitator. Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan TAJUK MASA TEMPAT PERALATAN : “ICE-BREAKING” : 7.30 Pagi ( 08. bersalaman.  Setiap kumpulan mempunyai fasilitator (rujuk senarai Fasilitator mengikut kumpulan) yang akan membimbing dan menilai penglibatan ahli dan kumpulan tersebut.

Nama Kumpulan dan Moto (pada kad manila) Slogan (Yel) ’Tekad Cemerlang’ Kumpulan (ditulis pada kad manila) dan sebagai identiti/pengenalan kumpulan Etika Kumpulan mencapai tekad cemerlang Sasaran / Target Kumpulan dalam PMR & SPM 2009. Merekacipta dan menulis Banner / kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ kumpulan (dalam PMR / SPM 2009). 3. : dalam adalah dalam Setiap Prosedur 1.07. Tidak lebih daripada 15 patah perkataan.00 petang) dan hasil mereka akan ditampal/dilekatkan di dinding dewan khas.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : Tekad Cemerlang Kumpulan Ku! : a) Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan kumpulan. Fasilitator kumpulan membawa perbincangan kumpulan peserta ke tempat yang sesuai untuk membentuk perbincangan secara kolompok. (Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat.00 pagi ( 09. Fasilitator akan mengawasi ahli kumpulan membuat Kumpulan diminta untuk membentuk: i) ii) iii) iv) v) aktiviti yang diberi.  Fasilitator setiap kumpulan akan memastikan setiap ahli terlibat dalam aktiviti kumpulan. mempertahan/memberi hujah dan sedia menghadapi cabaran kumpulan lain semasa pembentangan kumpulan (jam 3.  Setiap kumpulan akan diminta membentang.5 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 1 Masa Tempat Tajuk Objektif : 8. fasilitator boleh menimbulkan suasana perdebatan yang tegang dan memastikan setiap ahli terlibat ketika sesi pembentangan nanti. Semasa pembentangan.) b) Membolehkan peserta berfikir secara kritis dan inovatif menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi. Semua peserta berhimpun di dalam dewan untuk taklimat awal dari kem komandan/Ketua Fasilitator/ fasilitator. . permasalahan ada penyelasaiannya. 2.30 – 10.

4. Prosedur : 1. sedarkan diri anda. Setiap Kumpulan diarahkan memberi perhatian terhadap pembentang yang dibuat oleh setiap kumpulan. Setiap kumpulan hanya diberi peluang untuk membentangkan hasil perbincangan mereka selama 5 minit sahaja. 5. . Cuba bayangkan satu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. Sekarang. Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejamkan mata. 3. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Tumpukan perhatian pada satu kejayaan waktu itu. Cuba bertenang. Minta peserta berkongsi kejayaan masing-masing.6 4. 2. Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh. Falsafah : 1. tarik nafas dan hembuskan (beberapa kali). LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 Aktiviti 1 Alatan Objektif : FANTASI KEJAYAAN : Tiada : MASA : minit 1. Setiap manusia yang dilahirkan mahukan kejayaan di dunia dan di akhirat. Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. 2. 2.

2009 ) : Dewan Khas SMK Bandau : 1.00 Pagi ( 09. Fasilitator mengedarkan gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi kepada setiap peserta mengikut kumpulan. 3. Peralatan Langkah: : Gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi Hidup 1.00 – 9.07. Peserta/pelajar mengisi petak dan kotak yang disediakan dalam gambarajah dan Borang Visi Hidup. Mengenalpasti halangan yang ada yang boleh menghalang pelajar dalam mencapai visinya. Contoh Gambarajah Visi Hidup KERJAYA EKONOMI VISI HIDUP PENDIDIKAN TINGGI KELUARGA PMR/ SPM 2008 . 2. Perbincangan dalam kumpulan dijalankan berdasarkan kepada maklumat yang telah diisi dan penekanan kepada usaha untuk mengatasi halangan.7 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 AKTIVITI 2 Masa Tempat Objektif : VISI HIDUP : 8. Membolehkan pelajar mengenal kekuatan yang ada untuk mencapai visinya 2.

senaraikan kekuatan dan halangan untuk mencapai visi kehidupan anda.8 LDK 2 GAMBARAJAH VISI HIDUPKU (YANG POSITIF) VISI HIDUP SAYA BORANG VISI Berdasarkan gambarajah Visi Hidup. Visi Hidup Kekuatan yang anda ada untuk mencapainya Halangan anda untuk mencapainya .

tahun ini. 4..9 LDK 2 AKTIVITI 3 : KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI Tajuk : Saya Berkebolehan ALATAN : TUJUAN : Manila kad/kertas A4 . 2. 3. Untuk memberi keyakinan kepada para peserta tentang kekuatan/kebolehan/kelebihan diri mereka.. 2. OBJEKTIF: 1. sekarang... Setiap peserta mengemukakan perkara di atas kepada kesemua peserta di dalam kelas. ‘Magic pen’ dan alat tulis. Dahulu saya tidak tahu mengguna komputer.. Contoh : Dahulu saya tidak pandai mencuci baju sekolah sendiri tetapi sekarang. Setiap negara telah menyediakan sebuah kapal angkasa yang akan mengangkut penumpang-penumpang ke dunia lain. Supaya peserta-peserta akan mencari kelebihan diri masing-masing dan belajar untuk mengemukakan kelebihan yang terdapat pada diri mereka itu kepada orang lain.. bumi ini akan meletup dan akan hapus. Peserta diberi satu situasi : “Tidak berapa lama lagi. Supaya peserta-peserta sedar akan keupayaan mereka untuk menambah kebolehan diri. Peserta diminta pula mengingatkan sesuatu yang ia tidak berkebolehan melakukannya/mengerjakannya tahun lepas tetapi telah dapat dipelajarinya tahun ini. Prosedur: 1.. Peserta di minta mengingat sesuatu yang ia tidak berkebolehan untuk melakukannya pada masa ia di Sekolah Rendah (atau di menengah rendah) tetapi berkebolehan melakukannya pada masa ia mula memasuki SMK Bandau (Tingkatan Empat). Walau bagaimanapun penumpang- ... Contoh : Tahun lepas saya tidak pandai menghampiri guru mendapat bantuan.

10 penumpang yang dipilih mestilah terdiri daripada mereka yang ada kelebihan”. 2. Pelajar-pelajar diberi masa untuk meneliti setiap poster. Setiap ahli diberikan peluang untuk membantu dan memberikan pendapat serta cadangan kepada ahli lain. Ahli menerangkan sifat positif dan negatif dalam masa 8 minit. Fasilitator menerangkan sifat positif dan negatif berserta contoh. Setiap individu mempunyai sifat positif dan negatif. Fasilitator memilih beberapa orang ahli secara rawak dan meminta ahli menerangkan 2 sifat positif serta contoh perlakuan atau perkara yang telah dilakukan. poster-poster dipamerkan pada dinding. Seterusnya fasilitator memilih dan meminta ahli menerangkan 2 sifat negatif serta memberikan cadangan bagaimana menghapuskan sifat-sifat tersebut. 3. keupayaan dan sifat-sifat positif yang terdapat pada diri mereka. 2. 2. 6. Mereka berbincang dengan bantuan Fasilitator berkenaan dengan kelebihan diri dan kelebihan rakan-rakan mereka dan bagaimana kelebihan itu dapat membantu ke arah kecemerlangan diri dan pasukan. Ahli kumpulan dapat memikirkan cara-cara memperkembangkan sifat positifnya. Bahan /alat-alat seperti di atas diedarkan. Sifat positif harus dikekalkan dan diperkembangkan manakala yang negatif harus dihapuskan. Fasilitator mengedarkan inventori sifat positif dan negatif kepada setiap ahli. Setelah siap. CADANGAN AKTIVITI LDK TAMBAHAN (Persediaan sekiranya penceramah yang dijemput tidak dapat hadir pada slot ceramah seperti dalam Jadual Aktiviti/Tentatif Seminar) AKTIVITI 1 : SI PUTIH DAN SI HITAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Alat Tulis dan Edaran OBJEKTIF : 1. Supaya ahli kumpulan dapat mengenal pasti sifat positif dan negatif yang terdapat dalam diri masing-masing. 5. PROSEDUR : 1. 4. 5. . Pelajar-pelajar diarah membuat/ mereka satu poster yang menceritakan dari hal kelebihan mereka dari segi kebolehan. FALSAFAH : 1.

11 LAMPIRAN (AKTIVITI 1) BIL INVENTORI SIFAT POSITIF DAN NEGATIF SIFAT POSITIF SAYA SIFAT NEGATIF SAYA .

2. 2. Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. 2. 3. teliti dan sistematik. Pelajar dapat melaksanakan kaedah yang diberi dengan jayanya. Setelah selesai. Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. 4.12 AKTIVITI 2 : CITA-CITA SAYA (Cadangan Tambahan) (KELOMPOK BESAR) ALATAN : Alat Tulis. 5. Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. FALSAFAH : 1. Kertas A4 OBJEKTIF : 1. dinilai. Apa juga permasalahan yang timbul semasa melaksanakan kaedah tersebut. dibaiki dari masa ke semasa untuk mencapai cita-cita. 5. . guru-guru dan rakan-rakan. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. 3. Setiap perancangan mesti dilaksanakan. perbincangan boleh dibuat dengan ibu bapa. PROSEDUR : 1. 4. Setiap usaha atau kerja perlu dilaksanakan secara terancang. 3. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. Untuk merealisasikan cita-cita terdapat pelbagai kaedah yang boleh diikuti. Pelajar mengetahui dan boleh mengatasi masalah serta rintangan di dalam melaksanakan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita mereka. Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakan-rakan.

Peserta berada dalam satu barisan. Akhirnya impian Ali tak tercapai. Peserta tadi membisikkan mesej kepada peserta di hadapan setiap kali wisel dibunyikan. Meminta peserta pertama membaca skrip mesej yang diberikan.” . b. Fasilitator : a. 3. 6. Peserta yang menerima mesej tidak boleh bertanya. c. Kejujuran dalam menyampaikan maklumat akan menentukan keberkesanan sesuatu maklumat. LAMPIRAN (LDK 2 : AKTIVITI 1) SKRIP MESEJ BISIKAN: “Ali budak pandai. 2. 2. skrip mesej OBJEKTIF : 1. Peserta dapat mengalami pengalaman bagaimana sesuatu mesej itu berubah maksud apabila ia disampaikan oleh ramai penyampai. PROSEDUR : 1. Bertanya kepada peserta-peserta lain tentang mesej yang diterima. FALSAFAH : 1. Tapi Ali jadi lalai tak dengar cakap Iyai. Setelah selesai. Selepas 1 minit skrip mesej diambil semula. Peserta-peserta lain tidak boleh menoleh ke belakang.13 AKTIVITI 3 : BISIKAN BUTIYA BANDAU (Cadangan Tambahan) ALATAN : Wisel. Bertanya peserta di hadapan sekali apakah mesej yang diterima. 5.hari. Iyai suruh Ali belajar hari. Peserta di belakang sekali diberi skrip mesej. 4. Ibunya bernama Iyai. Mesej yang tidak jelas dan tidak lengkap akan menimbulkan kekeliruan kepada penerima mesej.

Keputusan yang baik hasil pemikiran yang tajam. Keputusan mestilah dibuat secara tepat dan tidak terburu-buru. Setelah itu fasilitator meminta ahli-ahli menyatakan pendapat mereka tentang penyusunan nama tersebut. 2. 2. 4. 3.14 AKTIVITI 4 : KAPAL KARAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Lampiran OBJEKTIF : 1. Fasilitator mengedarkan lampiran kepada peserta. Supaya peserta dapat bertindak dengan pantas berserta dengan pemikiran yang tajam. Tenang menghadapi saat-saat genting. FALSAFAH : 1. Peserta dikehendaki menyenaraikan 6 orang yang perlu diselamatkan mengikut keutamaan. 3. Seseorang itu perlu bijak bertindak. Peserta-peserta lain diminta memberi pendapat. PROSEDUR : 1. . 2.

ORANG KAYA YANG BUDIMAN KAWAN KARIB IBU YANG SAKIT TUA PENCURI YANG INSAF ABANG YANG BUTA GURU KELAS ANDA BAPA YANG TIDAK BEKERJA ORANG MISKIN PEMUDA YANG BAIK HATI ADIK YANG NAKAL . Tugas Anda ! Senaraikan 6 orang mengikut keutamaan. Kapal anda hanya ada ruang untuk 6 orang sahaja. orang yang akan diselamatkan.15 LAMPIRAN ( AKTIVITI 4 ) Senarai 10 orang terapung-apung di laut kerana kapal yang mereka naiki telah pecah dilanda ombak dan karam di lautan.

Apabila semua ahli kelompok telah memberikan impresi mereka seorang ahli baru mengambil alih tempat di tengah-tengah dan menggantikan ahli tadi. 5. Dapat menguji ketahanan diri apabila berhadapan dengan kritikan daripada orang lain secara berdepan. Proses tadi diulang sehingga semua ahli dapat maklum balas daripada ahli-ahli lain. Supaya peserta dapat memberikan maklum balas terhadap diri orang lain.16 AKTIVITI 5 : TAK KENAL TAK CINTA ALATAN : Tiada (Cadangan Tambahan) OBJEKTIF : 1. PROSEDUR : 1. 6. Fasilitator mengarahkan supaya ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan kecil. FALSAFAH : 1. Fasilitator meminta seorang ahli duduk di tengah-tengah bulatan. Setiap ahli diminta memberi impresi (tanggapan) tentang individu di tengahtengah bulatan. 2. Supaya peserta sedar tentang diri sendiri dari sudut pandangan orang lain. 2. 2. Dapat menilai kembali sifat-sifat yang ada dalam diri dan yang baik dikekalkan manakala yang tidak baik diperbaiki. . Setelah selesai minta ahli-ahli kelompok memberi pendapat tentang aktiviti tersebut. 3. 4.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful