MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI ‘ICE- BREAKING’ DAN LDK

( PANDUAN FASILITATOR ) DISEDIAKAN OLEH : ENCIK KHAIRUDDIN HJ. JAMAL & PUAN FARIDAH SUPIAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANDAU

PROGRAM SEMINAR MOTIVASI PELAJAR PMR & SPM SMK BANDAU TAHUN 2009
ANJURAN BERSAMA :

SMK BANDAU, PIBG SMK BANDAU & YAYASAN SABAH
TARIKH PELAKSANAAN : SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM : 08 & 09 JULAI 2009 ( Rabu – Khamis ) BERTEMPAT DI : SMK BANDAU KOTA MARUDU

2 © DinJJ / LDK /SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM / SMK BANDAU 2009 BARISAN FASILITATOR LDK (Seminar Motivasi PMR & SPM SMK Bandau 2009): Ketua Fasilitator : En. Muniandy (Kump.9.2) (Kump.00 pagi 7.00 – 4. Jamal ) : Penutupan : Jamuan Makan .1) (Kump. 2. Khairuddin Hj.45 – 1.1) (Kump.30 – 10. Weltter Ariffin & Fasilitator ) 8.5) (Kump. 6.30 – 9.30 – 8. Encik Henry Jamudah / Encik Nius Maisin Encik Ong Kong Jou / Puan Rozneh Jam Cik Zaihiza Zainal / Encik Fredly Sualin Puan Dora Kudik / Puan Sylvia Miting Puan Irene Jokilyn / Cik Siti Nurhaziah Muhd.30 – 10. 6.00 petang : Pembentangan & soaljawab antara kumpulan Hasil LDK 1 4.00 – 10. Kota Marudu) 2. 3.30 pagi : ’Ice-Breaking’ ( En.6) TENTATIF PROGRAM ( 08 – 09 JULAI 2009 ) HARI PERTAMA ( 08 JULAI 2009 ): 7. Encik Weltter Ariffin / Encik Shahir Syaparuddin Cik Suzie M.00 t/hari 12. Khairuddin Hj.30 pagi 9.8) Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar SPM) : 1.00 .3) (Kump.00 pagi 9. 8. Kopong ) : Ceramah 4 ( En.00 petang : Balik/Pulang HARI KEDUA ( 09 JULAI 2009 ) : 6.30 pagi : Rehat 10. Halim Bidin – PPG. B.30 – 12. 2.7) (Kump.50 – 7.30 ptg : Tiba di sekolah (Pengisian kehadiran dalam JKM) : LDK 2 : Rehat : Ceramah 3 ( En.30 pagi 10.00 – 1.00 petang : Solat/ Gabi 1. 3. 5.00 T/hari: Ceramah 1 ( Puan Hasnah Mohd Yasin – Yayasan Sabah ) 12.6) (Kump.30 pagi : Pendaftaran Peserta (Pengisian kehadiran dalam JKM) 7.30 – 3. Rahim Encik Asri Meris / Encik Nik Yusri Yulizar Encik Perry Kudik / Puan Liza Sibin Encik Alex Soo / Puan Juniah Robert Encik Venson Gumpitak / Encik Alzer Noel (Kump. 5. 4. Marcus D.00 – 7.4) (Kump.45 t/hari 12.2) (Kump.4) (Kump. 4. Nur Encik Majawal Timbuong / Encik Anandan A/L.00 – 12.00 – 2.00 pagi : LDK 1 ( semua Fasilitator ) 10.3) (Kump.5) (Kump.30 – 12. Subinon / Ustazah Wan Nurhaslinda Puan Faridah Supian / Puan Elizabeth Mastan Encik Kalixtus Kopong / Puan Noriah Abd. 7.00 petang : Rehat 3.30 petang : Ceramah 2 ( En. Jamal Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar PMR) : 1.

Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. 6. 6.3 2. Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. 8. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. 3. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. 2. Etika Kelompok LDK : 1. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya. 4. 7. 5. 2. . Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. 3.00 petang : Balik /Pulang Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur. 7. Fasilitator elakkan menggunakan gantinama Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok. 4. 8. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan. doa. diri “cikgu”. Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. 5.

bersalaman.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : PA Sistem. Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan TAJUK MASA TEMPAT PERALATAN : “ICE-BREAKING” : 7. Fasilitator yang bertugas akan mengumpulkan semua peserta mengikut tingkatan masing-masing (Mengikut Kumpulan Dalam Kelas/Tingkatan). iaitu untuk tujuan pemilihan anugerah peserta terbaik lelaki / perempuan.4 9.  Aktiviti seterusnya. kad manila dan (Peralatan yang diperlukan untuk LDK 1).07. Kemudian kumpulan kasar akan dibahagikan kepada 8 kumpulan bagi pelajar PMR dan 6 kumpulan bagi pelajar SPM (merujuk pembahagian kumpulan dalam kelas/tingkatan yang telah dibuat lebih awal). Rakan yang disebut/dipilih akan dijemput ke hadapan.30 – 8.  Setiap kumpulan dibekalkan dengan alat tulis. Kertas majong / kad manila. Encik Weltter Ariffin selaku Fasilitator ‘Ice-Breaking’ akan membuat beberapa aktiviti dalam kumpulan kasar terhadap peserta dengan menghimpunkan mereka mengikut (Sekadar Cadangan) : i) ii) iii) iv) v) Bulan kelahiran Cita-Cita Makanan kegemaran Ketinggian Saiz kasut  Setiap peserta dalam kumpulan diarah mengenali tiga nama dan target PMR/SPM rakan peserta dalam kumpulannya dan setiap kumpulan akan dipanggil secara rawak seorang ahli dalam kumpulan menyatakan nama dan target PMR/SPM rakan yang dipilihnya. . slogan dan kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ (banner) kumpulan terbaik mewakili kategori PMR dan SPM.30 Pagi ( 08. Alat tulis ( Magic Pen & Marker Pen ) : PELAKASANAAN Semua peserta berhimpun untuk mendengar taklimat awal dari Ketua Fasilitator.  Setiap kumpulan mempunyai fasilitator (rujuk senarai Fasilitator mengikut kumpulan) yang akan membimbing dan menilai penglibatan ahli dan kumpulan tersebut.  Rehat & Bersedia untuk LDK 1.

: dalam adalah dalam Setiap Prosedur 1. Fasilitator kumpulan membawa perbincangan kumpulan peserta ke tempat yang sesuai untuk membentuk perbincangan secara kolompok.00 pagi ( 09. Nama Kumpulan dan Moto (pada kad manila) Slogan (Yel) ’Tekad Cemerlang’ Kumpulan (ditulis pada kad manila) dan sebagai identiti/pengenalan kumpulan Etika Kumpulan mencapai tekad cemerlang Sasaran / Target Kumpulan dalam PMR & SPM 2009.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : Tekad Cemerlang Kumpulan Ku! : a) Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan kumpulan. . Tidak lebih daripada 15 patah perkataan. 3.  Setiap kumpulan akan diminta membentang.  Fasilitator setiap kumpulan akan memastikan setiap ahli terlibat dalam aktiviti kumpulan.5 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 1 Masa Tempat Tajuk Objektif : 8.07. Semasa pembentangan. Fasilitator akan mengawasi ahli kumpulan membuat Kumpulan diminta untuk membentuk: i) ii) iii) iv) v) aktiviti yang diberi. 2. fasilitator boleh menimbulkan suasana perdebatan yang tegang dan memastikan setiap ahli terlibat ketika sesi pembentangan nanti. Merekacipta dan menulis Banner / kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ kumpulan (dalam PMR / SPM 2009). permasalahan ada penyelasaiannya.00 petang) dan hasil mereka akan ditampal/dilekatkan di dinding dewan khas. (Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat. Semua peserta berhimpun di dalam dewan untuk taklimat awal dari kem komandan/Ketua Fasilitator/ fasilitator. mempertahan/memberi hujah dan sedia menghadapi cabaran kumpulan lain semasa pembentangan kumpulan (jam 3.30 – 10.) b) Membolehkan peserta berfikir secara kritis dan inovatif menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi.

tarik nafas dan hembuskan (beberapa kali).6 4. Sekarang. 2. 3. LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 Aktiviti 1 Alatan Objektif : FANTASI KEJAYAAN : Tiada : MASA : minit 1. sedarkan diri anda. 2. Tumpukan perhatian pada satu kejayaan waktu itu. Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Setiap Kumpulan diarahkan memberi perhatian terhadap pembentang yang dibuat oleh setiap kumpulan. Prosedur : 1. Cuba bertenang. Minta peserta berkongsi kejayaan masing-masing. 2. Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Falsafah : 1. Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. . Cuba bayangkan satu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh. Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejamkan mata. Setiap manusia yang dilahirkan mahukan kejayaan di dunia dan di akhirat. 4. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 5. Setiap kumpulan hanya diberi peluang untuk membentangkan hasil perbincangan mereka selama 5 minit sahaja.

Contoh Gambarajah Visi Hidup KERJAYA EKONOMI VISI HIDUP PENDIDIKAN TINGGI KELUARGA PMR/ SPM 2008 . Fasilitator mengedarkan gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi kepada setiap peserta mengikut kumpulan. 3.00 – 9. Peserta/pelajar mengisi petak dan kotak yang disediakan dalam gambarajah dan Borang Visi Hidup.07.7 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 AKTIVITI 2 Masa Tempat Objektif : VISI HIDUP : 8. 2.00 Pagi ( 09. Membolehkan pelajar mengenal kekuatan yang ada untuk mencapai visinya 2. Mengenalpasti halangan yang ada yang boleh menghalang pelajar dalam mencapai visinya.2009 ) : Dewan Khas SMK Bandau : 1. Peralatan Langkah: : Gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi Hidup 1. Perbincangan dalam kumpulan dijalankan berdasarkan kepada maklumat yang telah diisi dan penekanan kepada usaha untuk mengatasi halangan.

8 LDK 2 GAMBARAJAH VISI HIDUPKU (YANG POSITIF) VISI HIDUP SAYA BORANG VISI Berdasarkan gambarajah Visi Hidup. senaraikan kekuatan dan halangan untuk mencapai visi kehidupan anda. Visi Hidup Kekuatan yang anda ada untuk mencapainya Halangan anda untuk mencapainya .

Setiap negara telah menyediakan sebuah kapal angkasa yang akan mengangkut penumpang-penumpang ke dunia lain. 3. ‘Magic pen’ dan alat tulis. tahun ini. 4. Contoh : Tahun lepas saya tidak pandai menghampiri guru mendapat bantuan. 2. Untuk memberi keyakinan kepada para peserta tentang kekuatan/kebolehan/kelebihan diri mereka... bumi ini akan meletup dan akan hapus. Supaya peserta-peserta akan mencari kelebihan diri masing-masing dan belajar untuk mengemukakan kelebihan yang terdapat pada diri mereka itu kepada orang lain. Peserta di minta mengingat sesuatu yang ia tidak berkebolehan untuk melakukannya pada masa ia di Sekolah Rendah (atau di menengah rendah) tetapi berkebolehan melakukannya pada masa ia mula memasuki SMK Bandau (Tingkatan Empat). Contoh : Dahulu saya tidak pandai mencuci baju sekolah sendiri tetapi sekarang. Dahulu saya tidak tahu mengguna komputer..9 LDK 2 AKTIVITI 3 : KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI Tajuk : Saya Berkebolehan ALATAN : TUJUAN : Manila kad/kertas A4 .. Supaya peserta-peserta sedar akan keupayaan mereka untuk menambah kebolehan diri.. Setiap peserta mengemukakan perkara di atas kepada kesemua peserta di dalam kelas. Prosedur: 1. Peserta diberi satu situasi : “Tidak berapa lama lagi. Walau bagaimanapun penumpang- ... 2. OBJEKTIF: 1... sekarang. Peserta diminta pula mengingatkan sesuatu yang ia tidak berkebolehan melakukannya/mengerjakannya tahun lepas tetapi telah dapat dipelajarinya tahun ini.

Setiap individu mempunyai sifat positif dan negatif. Pelajar-pelajar diarah membuat/ mereka satu poster yang menceritakan dari hal kelebihan mereka dari segi kebolehan. 4. FALSAFAH : 1. Fasilitator mengedarkan inventori sifat positif dan negatif kepada setiap ahli. Setiap ahli diberikan peluang untuk membantu dan memberikan pendapat serta cadangan kepada ahli lain. Fasilitator memilih beberapa orang ahli secara rawak dan meminta ahli menerangkan 2 sifat positif serta contoh perlakuan atau perkara yang telah dilakukan. Setelah siap. keupayaan dan sifat-sifat positif yang terdapat pada diri mereka. Mereka berbincang dengan bantuan Fasilitator berkenaan dengan kelebihan diri dan kelebihan rakan-rakan mereka dan bagaimana kelebihan itu dapat membantu ke arah kecemerlangan diri dan pasukan. poster-poster dipamerkan pada dinding. 2. Fasilitator menerangkan sifat positif dan negatif berserta contoh. 5. 6. Ahli kumpulan dapat memikirkan cara-cara memperkembangkan sifat positifnya. Supaya ahli kumpulan dapat mengenal pasti sifat positif dan negatif yang terdapat dalam diri masing-masing. PROSEDUR : 1. . Sifat positif harus dikekalkan dan diperkembangkan manakala yang negatif harus dihapuskan. 2. Seterusnya fasilitator memilih dan meminta ahli menerangkan 2 sifat negatif serta memberikan cadangan bagaimana menghapuskan sifat-sifat tersebut. 2. Pelajar-pelajar diberi masa untuk meneliti setiap poster.10 penumpang yang dipilih mestilah terdiri daripada mereka yang ada kelebihan”. 5. Bahan /alat-alat seperti di atas diedarkan. Ahli menerangkan sifat positif dan negatif dalam masa 8 minit. 3. CADANGAN AKTIVITI LDK TAMBAHAN (Persediaan sekiranya penceramah yang dijemput tidak dapat hadir pada slot ceramah seperti dalam Jadual Aktiviti/Tentatif Seminar) AKTIVITI 1 : SI PUTIH DAN SI HITAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Alat Tulis dan Edaran OBJEKTIF : 1.

11 LAMPIRAN (AKTIVITI 1) BIL INVENTORI SIFAT POSITIF DAN NEGATIF SIFAT POSITIF SAYA SIFAT NEGATIF SAYA .

Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakan-rakan. Untuk merealisasikan cita-cita terdapat pelbagai kaedah yang boleh diikuti. Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. 3. Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. 2. 2. Kertas A4 OBJEKTIF : 1. Pelajar mengetahui dan boleh mengatasi masalah serta rintangan di dalam melaksanakan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita mereka. Pelajar dapat melaksanakan kaedah yang diberi dengan jayanya. 4. 4. 2. Setiap perancangan mesti dilaksanakan. dinilai. 5. dibaiki dari masa ke semasa untuk mencapai cita-cita. Setelah selesai. Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. FALSAFAH : 1. teliti dan sistematik. Apa juga permasalahan yang timbul semasa melaksanakan kaedah tersebut. perbincangan boleh dibuat dengan ibu bapa. . 3. Setiap usaha atau kerja perlu dilaksanakan secara terancang. PROSEDUR : 1. 3. guru-guru dan rakan-rakan. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. 5.12 AKTIVITI 2 : CITA-CITA SAYA (Cadangan Tambahan) (KELOMPOK BESAR) ALATAN : Alat Tulis. Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka.

Tapi Ali jadi lalai tak dengar cakap Iyai. PROSEDUR : 1.hari. 2. skrip mesej OBJEKTIF : 1. Peserta tadi membisikkan mesej kepada peserta di hadapan setiap kali wisel dibunyikan. Peserta-peserta lain tidak boleh menoleh ke belakang. c. Peserta di belakang sekali diberi skrip mesej. FALSAFAH : 1. Ibunya bernama Iyai. Akhirnya impian Ali tak tercapai. Meminta peserta pertama membaca skrip mesej yang diberikan. Peserta berada dalam satu barisan. Peserta dapat mengalami pengalaman bagaimana sesuatu mesej itu berubah maksud apabila ia disampaikan oleh ramai penyampai. 5. 6. Kejujuran dalam menyampaikan maklumat akan menentukan keberkesanan sesuatu maklumat. Fasilitator : a. Bertanya kepada peserta-peserta lain tentang mesej yang diterima. Setelah selesai. Mesej yang tidak jelas dan tidak lengkap akan menimbulkan kekeliruan kepada penerima mesej. b.” . Iyai suruh Ali belajar hari. 2. LAMPIRAN (LDK 2 : AKTIVITI 1) SKRIP MESEJ BISIKAN: “Ali budak pandai. 3.13 AKTIVITI 3 : BISIKAN BUTIYA BANDAU (Cadangan Tambahan) ALATAN : Wisel. 4. Selepas 1 minit skrip mesej diambil semula. Peserta yang menerima mesej tidak boleh bertanya. Bertanya peserta di hadapan sekali apakah mesej yang diterima.

Keputusan mestilah dibuat secara tepat dan tidak terburu-buru. Peserta-peserta lain diminta memberi pendapat. . 4. 2. Peserta dikehendaki menyenaraikan 6 orang yang perlu diselamatkan mengikut keutamaan. 2. 3. 3. Keputusan yang baik hasil pemikiran yang tajam. FALSAFAH : 1.14 AKTIVITI 4 : KAPAL KARAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Lampiran OBJEKTIF : 1. Supaya peserta dapat bertindak dengan pantas berserta dengan pemikiran yang tajam. Tenang menghadapi saat-saat genting. PROSEDUR : 1. Fasilitator mengedarkan lampiran kepada peserta. 2. Seseorang itu perlu bijak bertindak. Setelah itu fasilitator meminta ahli-ahli menyatakan pendapat mereka tentang penyusunan nama tersebut.

ORANG KAYA YANG BUDIMAN KAWAN KARIB IBU YANG SAKIT TUA PENCURI YANG INSAF ABANG YANG BUTA GURU KELAS ANDA BAPA YANG TIDAK BEKERJA ORANG MISKIN PEMUDA YANG BAIK HATI ADIK YANG NAKAL . Kapal anda hanya ada ruang untuk 6 orang sahaja.15 LAMPIRAN ( AKTIVITI 4 ) Senarai 10 orang terapung-apung di laut kerana kapal yang mereka naiki telah pecah dilanda ombak dan karam di lautan. Tugas Anda ! Senaraikan 6 orang mengikut keutamaan. orang yang akan diselamatkan.

FALSAFAH : 1. 4.16 AKTIVITI 5 : TAK KENAL TAK CINTA ALATAN : Tiada (Cadangan Tambahan) OBJEKTIF : 1. Supaya peserta sedar tentang diri sendiri dari sudut pandangan orang lain. Dapat menguji ketahanan diri apabila berhadapan dengan kritikan daripada orang lain secara berdepan. Setelah selesai minta ahli-ahli kelompok memberi pendapat tentang aktiviti tersebut. 2. Fasilitator meminta seorang ahli duduk di tengah-tengah bulatan. 3. Setiap ahli diminta memberi impresi (tanggapan) tentang individu di tengahtengah bulatan. 5. . PROSEDUR : 1. 6. Fasilitator mengarahkan supaya ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan kecil. Proses tadi diulang sehingga semua ahli dapat maklum balas daripada ahli-ahli lain. Dapat menilai kembali sifat-sifat yang ada dalam diri dan yang baik dikekalkan manakala yang tidak baik diperbaiki. 2. Apabila semua ahli kelompok telah memberikan impresi mereka seorang ahli baru mengambil alih tempat di tengah-tengah dan menggantikan ahli tadi. 2. Supaya peserta dapat memberikan maklum balas terhadap diri orang lain.

17 .