P. 1
Modul LDK Seminar Motivasi 09

Modul LDK Seminar Motivasi 09

|Views: 14,683|Likes:
Published by KhairuddinJJ

More info:

Published by: KhairuddinJJ on Oct 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2013

pdf

text

original

MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI ‘ICE- BREAKING’ DAN LDK

( PANDUAN FASILITATOR ) DISEDIAKAN OLEH : ENCIK KHAIRUDDIN HJ. JAMAL & PUAN FARIDAH SUPIAN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANDAU

PROGRAM SEMINAR MOTIVASI PELAJAR PMR & SPM SMK BANDAU TAHUN 2009
ANJURAN BERSAMA :

SMK BANDAU, PIBG SMK BANDAU & YAYASAN SABAH
TARIKH PELAKSANAAN : SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM : 08 & 09 JULAI 2009 ( Rabu – Khamis ) BERTEMPAT DI : SMK BANDAU KOTA MARUDU

5.00 petang : Solat/ Gabi 1.30 pagi : ’Ice-Breaking’ ( En.45 – 1.30 – 8.6) TENTATIF PROGRAM ( 08 – 09 JULAI 2009 ) HARI PERTAMA ( 08 JULAI 2009 ): 7.00 T/hari: Ceramah 1 ( Puan Hasnah Mohd Yasin – Yayasan Sabah ) 12.30 pagi : Rehat 10.2) (Kump. 5.00 – 1.30 pagi : Pendaftaran Peserta (Pengisian kehadiran dalam JKM) 7.00 – 2. 4. 3.00 pagi : LDK 1 ( semua Fasilitator ) 10.30 pagi 9. Rahim Encik Asri Meris / Encik Nik Yusri Yulizar Encik Perry Kudik / Puan Liza Sibin Encik Alex Soo / Puan Juniah Robert Encik Venson Gumpitak / Encik Alzer Noel (Kump.45 t/hari 12.8) Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar SPM) : 1.2 © DinJJ / LDK /SEMINAR MOTIVASI PMR & SPM / SMK BANDAU 2009 BARISAN FASILITATOR LDK (Seminar Motivasi PMR & SPM SMK Bandau 2009): Ketua Fasilitator : En. 2.30 – 10. 6.30 – 3.1) (Kump. 2.3) (Kump.00 petang : Balik/Pulang HARI KEDUA ( 09 JULAI 2009 ) : 6. Weltter Ariffin & Fasilitator ) 8.5) (Kump. Marcus D. Halim Bidin – PPG.00 – 10. Encik Henry Jamudah / Encik Nius Maisin Encik Ong Kong Jou / Puan Rozneh Jam Cik Zaihiza Zainal / Encik Fredly Sualin Puan Dora Kudik / Puan Sylvia Miting Puan Irene Jokilyn / Cik Siti Nurhaziah Muhd.30 – 12.6) (Kump. 4. 6. B.00 petang : Pembentangan & soaljawab antara kumpulan Hasil LDK 1 4. Muniandy (Kump.7) (Kump. Encik Weltter Ariffin / Encik Shahir Syaparuddin Cik Suzie M. 3. 8. Jamal ) : Penutupan : Jamuan Makan .9.00 t/hari 12.00 pagi 7.30 pagi 10.00 – 12. Kota Marudu) 2. Khairuddin Hj.00 petang : Rehat 3.5) (Kump.30 – 12. Jamal Fasilitator LDK/ Kumpulan (Untuk Pelajar PMR) : 1.00 – 4. Nur Encik Majawal Timbuong / Encik Anandan A/L.3) (Kump. Khairuddin Hj.4) (Kump.2) (Kump.1) (Kump.30 petang : Ceramah 2 ( En.00 pagi 9.00 .50 – 7. Kopong ) : Ceramah 4 ( En. Subinon / Ustazah Wan Nurhaslinda Puan Faridah Supian / Puan Elizabeth Mastan Encik Kalixtus Kopong / Puan Noriah Abd. 7.4) (Kump.30 – 9.00 – 7.30 ptg : Tiba di sekolah (Pengisian kehadiran dalam JKM) : LDK 2 : Rehat : Ceramah 3 ( En.30 – 10.

Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. 3. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya. 7. 3. 5. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok. 5. diri “cikgu”. Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. 6. Etika Kelompok LDK : 1. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan. 4. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli. 2. Fasilitator elakkan menggunakan gantinama Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”.00 petang : Balik /Pulang Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. 6. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. 7. Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. doa.3 2. 8. . 2. 8. 4.

kad manila dan (Peralatan yang diperlukan untuk LDK 1). Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan TAJUK MASA TEMPAT PERALATAN : “ICE-BREAKING” : 7.  Setiap kumpulan dibekalkan dengan alat tulis. Kertas majong / kad manila.  Aktiviti seterusnya.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : PA Sistem. Fasilitator yang bertugas akan mengumpulkan semua peserta mengikut tingkatan masing-masing (Mengikut Kumpulan Dalam Kelas/Tingkatan). Encik Weltter Ariffin selaku Fasilitator ‘Ice-Breaking’ akan membuat beberapa aktiviti dalam kumpulan kasar terhadap peserta dengan menghimpunkan mereka mengikut (Sekadar Cadangan) : i) ii) iii) iv) v) Bulan kelahiran Cita-Cita Makanan kegemaran Ketinggian Saiz kasut  Setiap peserta dalam kumpulan diarah mengenali tiga nama dan target PMR/SPM rakan peserta dalam kumpulannya dan setiap kumpulan akan dipanggil secara rawak seorang ahli dalam kumpulan menyatakan nama dan target PMR/SPM rakan yang dipilihnya.30 Pagi ( 08. . bersalaman. slogan dan kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ (banner) kumpulan terbaik mewakili kategori PMR dan SPM. Rakan yang disebut/dipilih akan dijemput ke hadapan.  Rehat & Bersedia untuk LDK 1. iaitu untuk tujuan pemilihan anugerah peserta terbaik lelaki / perempuan.  Setiap kumpulan mempunyai fasilitator (rujuk senarai Fasilitator mengikut kumpulan) yang akan membimbing dan menilai penglibatan ahli dan kumpulan tersebut.07. Alat tulis ( Magic Pen & Marker Pen ) : PELAKASANAAN Semua peserta berhimpun untuk mendengar taklimat awal dari Ketua Fasilitator. Kemudian kumpulan kasar akan dibahagikan kepada 8 kumpulan bagi pelajar PMR dan 6 kumpulan bagi pelajar SPM (merujuk pembahagian kumpulan dalam kelas/tingkatan yang telah dibuat lebih awal).4 9.30 – 8.

Fasilitator akan mengawasi ahli kumpulan membuat Kumpulan diminta untuk membentuk: i) ii) iii) iv) v) aktiviti yang diberi. fasilitator boleh menimbulkan suasana perdebatan yang tegang dan memastikan setiap ahli terlibat ketika sesi pembentangan nanti. Semasa pembentangan. 2. Nama Kumpulan dan Moto (pada kad manila) Slogan (Yel) ’Tekad Cemerlang’ Kumpulan (ditulis pada kad manila) dan sebagai identiti/pengenalan kumpulan Etika Kumpulan mencapai tekad cemerlang Sasaran / Target Kumpulan dalam PMR & SPM 2009. . 3.07.  Fasilitator setiap kumpulan akan memastikan setiap ahli terlibat dalam aktiviti kumpulan. Fasilitator kumpulan membawa perbincangan kumpulan peserta ke tempat yang sesuai untuk membentuk perbincangan secara kolompok. permasalahan ada penyelasaiannya. mempertahan/memberi hujah dan sedia menghadapi cabaran kumpulan lain semasa pembentangan kumpulan (jam 3. (Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat.5 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 1 Masa Tempat Tajuk Objektif : 8. Tidak lebih daripada 15 patah perkataan.  Setiap kumpulan akan diminta membentang. Semua peserta berhimpun di dalam dewan untuk taklimat awal dari kem komandan/Ketua Fasilitator/ fasilitator. : dalam adalah dalam Setiap Prosedur 1. Merekacipta dan menulis Banner / kain rentang ‘Tekad Cemerlang’ kumpulan (dalam PMR / SPM 2009).30 – 10.2009 ) : Astaka / Dewan Khas SMK Bandau : Tekad Cemerlang Kumpulan Ku! : a) Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan kumpulan.00 petang) dan hasil mereka akan ditampal/dilekatkan di dinding dewan khas.00 pagi ( 09.) b) Membolehkan peserta berfikir secara kritis dan inovatif menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi.

Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Setiap Kumpulan diarahkan memberi perhatian terhadap pembentang yang dibuat oleh setiap kumpulan. tarik nafas dan hembuskan (beberapa kali). Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh. Setiap manusia yang dilahirkan mahukan kejayaan di dunia dan di akhirat. Setiap kumpulan hanya diberi peluang untuk membentangkan hasil perbincangan mereka selama 5 minit sahaja. Minta peserta berkongsi kejayaan masing-masing. 2. Sekarang. 2. 4. Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejamkan mata. sedarkan diri anda. Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. 5.6 4. Tumpukan perhatian pada satu kejayaan waktu itu. Cuba bayangkan satu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 Aktiviti 1 Alatan Objektif : FANTASI KEJAYAAN : Tiada : MASA : minit 1. 3. 2. Prosedur : 1. Falsafah : 1. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. . Cuba bertenang.

Membolehkan pelajar mengenal kekuatan yang ada untuk mencapai visinya 2. Mengenalpasti halangan yang ada yang boleh menghalang pelajar dalam mencapai visinya.2009 ) : Dewan Khas SMK Bandau : 1. Perbincangan dalam kumpulan dijalankan berdasarkan kepada maklumat yang telah diisi dan penekanan kepada usaha untuk mengatasi halangan.00 Pagi ( 09.00 – 9. 2. Contoh Gambarajah Visi Hidup KERJAYA EKONOMI VISI HIDUP PENDIDIKAN TINGGI KELUARGA PMR/ SPM 2008 . 3. Peralatan Langkah: : Gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi Hidup 1.7 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK) 2 AKTIVITI 2 Masa Tempat Objektif : VISI HIDUP : 8.07. Peserta/pelajar mengisi petak dan kotak yang disediakan dalam gambarajah dan Borang Visi Hidup. Fasilitator mengedarkan gambarajah Visi Hidup dan Borang Visi kepada setiap peserta mengikut kumpulan.

8 LDK 2 GAMBARAJAH VISI HIDUPKU (YANG POSITIF) VISI HIDUP SAYA BORANG VISI Berdasarkan gambarajah Visi Hidup. Visi Hidup Kekuatan yang anda ada untuk mencapainya Halangan anda untuk mencapainya . senaraikan kekuatan dan halangan untuk mencapai visi kehidupan anda.

‘Magic pen’ dan alat tulis. tahun ini. Untuk memberi keyakinan kepada para peserta tentang kekuatan/kebolehan/kelebihan diri mereka.... Setiap peserta mengemukakan perkara di atas kepada kesemua peserta di dalam kelas. 4. Contoh : Tahun lepas saya tidak pandai menghampiri guru mendapat bantuan. Contoh : Dahulu saya tidak pandai mencuci baju sekolah sendiri tetapi sekarang. Peserta diberi satu situasi : “Tidak berapa lama lagi. OBJEKTIF: 1. 2. 2... Peserta diminta pula mengingatkan sesuatu yang ia tidak berkebolehan melakukannya/mengerjakannya tahun lepas tetapi telah dapat dipelajarinya tahun ini. Supaya peserta-peserta akan mencari kelebihan diri masing-masing dan belajar untuk mengemukakan kelebihan yang terdapat pada diri mereka itu kepada orang lain. 3. bumi ini akan meletup dan akan hapus.. Peserta di minta mengingat sesuatu yang ia tidak berkebolehan untuk melakukannya pada masa ia di Sekolah Rendah (atau di menengah rendah) tetapi berkebolehan melakukannya pada masa ia mula memasuki SMK Bandau (Tingkatan Empat). Supaya peserta-peserta sedar akan keupayaan mereka untuk menambah kebolehan diri. Setiap negara telah menyediakan sebuah kapal angkasa yang akan mengangkut penumpang-penumpang ke dunia lain. Walau bagaimanapun penumpang- .. Dahulu saya tidak tahu mengguna komputer..9 LDK 2 AKTIVITI 3 : KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI Tajuk : Saya Berkebolehan ALATAN : TUJUAN : Manila kad/kertas A4 .. Prosedur: 1. sekarang.

Pelajar-pelajar diarah membuat/ mereka satu poster yang menceritakan dari hal kelebihan mereka dari segi kebolehan. 4. Ahli menerangkan sifat positif dan negatif dalam masa 8 minit. 2.10 penumpang yang dipilih mestilah terdiri daripada mereka yang ada kelebihan”. Supaya ahli kumpulan dapat mengenal pasti sifat positif dan negatif yang terdapat dalam diri masing-masing. 3. Sifat positif harus dikekalkan dan diperkembangkan manakala yang negatif harus dihapuskan. 5. 2. poster-poster dipamerkan pada dinding. Seterusnya fasilitator memilih dan meminta ahli menerangkan 2 sifat negatif serta memberikan cadangan bagaimana menghapuskan sifat-sifat tersebut. PROSEDUR : 1. Bahan /alat-alat seperti di atas diedarkan. Setiap individu mempunyai sifat positif dan negatif. Setelah siap. CADANGAN AKTIVITI LDK TAMBAHAN (Persediaan sekiranya penceramah yang dijemput tidak dapat hadir pada slot ceramah seperti dalam Jadual Aktiviti/Tentatif Seminar) AKTIVITI 1 : SI PUTIH DAN SI HITAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Alat Tulis dan Edaran OBJEKTIF : 1. 5. Setiap ahli diberikan peluang untuk membantu dan memberikan pendapat serta cadangan kepada ahli lain. Mereka berbincang dengan bantuan Fasilitator berkenaan dengan kelebihan diri dan kelebihan rakan-rakan mereka dan bagaimana kelebihan itu dapat membantu ke arah kecemerlangan diri dan pasukan. Fasilitator mengedarkan inventori sifat positif dan negatif kepada setiap ahli. Fasilitator menerangkan sifat positif dan negatif berserta contoh. Fasilitator memilih beberapa orang ahli secara rawak dan meminta ahli menerangkan 2 sifat positif serta contoh perlakuan atau perkara yang telah dilakukan. keupayaan dan sifat-sifat positif yang terdapat pada diri mereka. 6. Pelajar-pelajar diberi masa untuk meneliti setiap poster. . FALSAFAH : 1. Ahli kumpulan dapat memikirkan cara-cara memperkembangkan sifat positifnya. 2.

11 LAMPIRAN (AKTIVITI 1) BIL INVENTORI SIFAT POSITIF DAN NEGATIF SIFAT POSITIF SAYA SIFAT NEGATIF SAYA .

perbincangan boleh dibuat dengan ibu bapa.12 AKTIVITI 2 : CITA-CITA SAYA (Cadangan Tambahan) (KELOMPOK BESAR) ALATAN : Alat Tulis. Pelajar dapat melaksanakan kaedah yang diberi dengan jayanya. dibaiki dari masa ke semasa untuk mencapai cita-cita. 2. 4. guru-guru dan rakan-rakan. 3. 2. Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. Setiap usaha atau kerja perlu dilaksanakan secara terancang. 5. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. 3. PROSEDUR : 1. Untuk merealisasikan cita-cita terdapat pelbagai kaedah yang boleh diikuti. Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. Setiap perancangan mesti dilaksanakan. Kertas A4 OBJEKTIF : 1. Apa juga permasalahan yang timbul semasa melaksanakan kaedah tersebut. . teliti dan sistematik. FALSAFAH : 1. Pelajar mengetahui dan boleh mengatasi masalah serta rintangan di dalam melaksanakan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita mereka. 3. Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. 4. 2. Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakan-rakan. 5. dinilai. Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. Setelah selesai.

c. 6. Kejujuran dalam menyampaikan maklumat akan menentukan keberkesanan sesuatu maklumat. 4. Mesej yang tidak jelas dan tidak lengkap akan menimbulkan kekeliruan kepada penerima mesej. Peserta dapat mengalami pengalaman bagaimana sesuatu mesej itu berubah maksud apabila ia disampaikan oleh ramai penyampai.” . FALSAFAH : 1. Peserta berada dalam satu barisan. Ibunya bernama Iyai.13 AKTIVITI 3 : BISIKAN BUTIYA BANDAU (Cadangan Tambahan) ALATAN : Wisel. Bertanya peserta di hadapan sekali apakah mesej yang diterima. 2. Peserta tadi membisikkan mesej kepada peserta di hadapan setiap kali wisel dibunyikan. Akhirnya impian Ali tak tercapai. Fasilitator : a.hari. LAMPIRAN (LDK 2 : AKTIVITI 1) SKRIP MESEJ BISIKAN: “Ali budak pandai. b. Selepas 1 minit skrip mesej diambil semula. Peserta di belakang sekali diberi skrip mesej. Setelah selesai. Bertanya kepada peserta-peserta lain tentang mesej yang diterima. PROSEDUR : 1. Peserta-peserta lain tidak boleh menoleh ke belakang. Meminta peserta pertama membaca skrip mesej yang diberikan. Tapi Ali jadi lalai tak dengar cakap Iyai. skrip mesej OBJEKTIF : 1. Iyai suruh Ali belajar hari. 5. 2. Peserta yang menerima mesej tidak boleh bertanya. 3.

PROSEDUR : 1. Supaya peserta dapat bertindak dengan pantas berserta dengan pemikiran yang tajam. 4. 2. Keputusan mestilah dibuat secara tepat dan tidak terburu-buru. 2. . Keputusan yang baik hasil pemikiran yang tajam. Fasilitator mengedarkan lampiran kepada peserta.14 AKTIVITI 4 : KAPAL KARAM (Cadangan Tambahan) ALATAN : Lampiran OBJEKTIF : 1. Seseorang itu perlu bijak bertindak. 3. FALSAFAH : 1. Peserta dikehendaki menyenaraikan 6 orang yang perlu diselamatkan mengikut keutamaan. Setelah itu fasilitator meminta ahli-ahli menyatakan pendapat mereka tentang penyusunan nama tersebut. Tenang menghadapi saat-saat genting. Peserta-peserta lain diminta memberi pendapat. 3. 2.

ORANG KAYA YANG BUDIMAN KAWAN KARIB IBU YANG SAKIT TUA PENCURI YANG INSAF ABANG YANG BUTA GURU KELAS ANDA BAPA YANG TIDAK BEKERJA ORANG MISKIN PEMUDA YANG BAIK HATI ADIK YANG NAKAL . Kapal anda hanya ada ruang untuk 6 orang sahaja.15 LAMPIRAN ( AKTIVITI 4 ) Senarai 10 orang terapung-apung di laut kerana kapal yang mereka naiki telah pecah dilanda ombak dan karam di lautan. orang yang akan diselamatkan. Tugas Anda ! Senaraikan 6 orang mengikut keutamaan.

Setelah selesai minta ahli-ahli kelompok memberi pendapat tentang aktiviti tersebut. Apabila semua ahli kelompok telah memberikan impresi mereka seorang ahli baru mengambil alih tempat di tengah-tengah dan menggantikan ahli tadi. Supaya peserta dapat memberikan maklum balas terhadap diri orang lain. Fasilitator mengarahkan supaya ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan kecil. 2. . FALSAFAH : 1. Dapat menguji ketahanan diri apabila berhadapan dengan kritikan daripada orang lain secara berdepan. 2. Setiap ahli diminta memberi impresi (tanggapan) tentang individu di tengahtengah bulatan. 3. Proses tadi diulang sehingga semua ahli dapat maklum balas daripada ahli-ahli lain. PROSEDUR : 1. 2. Supaya peserta sedar tentang diri sendiri dari sudut pandangan orang lain. 5. 4.16 AKTIVITI 5 : TAK KENAL TAK CINTA ALATAN : Tiada (Cadangan Tambahan) OBJEKTIF : 1. Dapat menilai kembali sifat-sifat yang ada dalam diri dan yang baik dikekalkan manakala yang tidak baik diperbaiki. 6. Fasilitator meminta seorang ahli duduk di tengah-tengah bulatan.

17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->