P. 1
Kaedah Demonstrasi

Kaedah Demonstrasi

|Views: 1,433|Likes:
Published by ajisdeena

More info:

Published by: ajisdeena on Oct 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Kaedah Demonstrasi

PA 0333 KAEDAH PENGAJARAN MELAYU ISLAM BERAJA

y y Pengertian Cara melaksanakan Kaedah Demonstrasi. semasa dan selepas Contoh Kesimpulan y y ISI KANDUNGAN . Sebelum.

y Kaedah demonstrasi adalah satu jenis pengajaran dan pembelajaran yang melibatkan guru memperjelaskan. memperlihatkan atau mempertontonkan suatu demonstrasi bagaimana cara melakukan sesuatu aktiviti di hadapan pelajar PENGERTIAN .

4.1. 3. Pilih topik yang sesuai dengan kaedah demonstrasi dalam pengajarannya Sediakan segala kelengkapan yang perlu bagi melaksanakan aktiviti demonstrasi Tempat yang bersesuaian Menentukan masa yang diperlukan untuk melakukan kaedah demonstrasi 2. SEBELUM MELAKSANAKAN .

4. Memastikan suara guru jelas apabila aktiviti demonstrasi dijalankan Menerangkan sekali lagi seandainya pelajar ± pelajar masih kurang faham dengan cara melaksanakan kerja pratik Menyoal pelajar untuk menarik perhatian mereka Guru boleh mengarahkan salah seorang pelajar mencuba apa yang telah didemonstrasikan gurunya dihadapan kawan .kawannya 2. SEMASA MELAKSANAKAN .1. 3.

3. SELEPAS MELAKSANAKAN . Membincangkan mana bahagian demonstrasi yang penting Guru hendaklah memberi kan masa yang berpatutan agar dapat menyiapkan tugasan Pelajar hendaklah menerangkan kerja yang telah selesai dihadapan klass supaya mereka betul ± betul paham apa yang dibuat 2.1.

CONTOH .

Kaedah demonstrasi memperlihatkan suatu demonstrasi aktiviti di hadapan pelajar y Perhatian pelajar dapat difokuskan kepada guru y Memudah kan proses pembelajaran kerana murid belajar dari pengalaman y KESIMPULAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->