P. 1
Teknik Modifikasi Tingkah Laku

Teknik Modifikasi Tingkah Laku

|Views: 1,082|Likes:
Published by Ridhaudin Mahmood

More info:

Published by: Ridhaudin Mahmood on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/07/2013

pdf

text

original

Peneguhan Positif Token Ekonomi Pengurusan Kendiri

Dendaan

Reverse Psychology Kawalan Kendiri

Time Out

Peneguhan Kendiri

Pengasingan

rangsangan dan sebagainya. makanan. hadiah. markah tinggi. ekspresi wajah guru.ƒ ƒ Proses mengawal tingkah laku murid dengan motivasi.bintang. gula dll. 2 jenis ganjaran/peneguhan positif:  Ganjaran primer susu. .  Ganjaran Terlazim . perkataan (lisan atau bertulis).

Murid disuruh menjadi pembantu guru. Mendapat senyuman daripada guru. 5 10 minit aktiviti bebas.ƒ Contoh-contoh peneguhan positif:  Kata-kata pujian seperti     . Murid diberi peluang menjadi ketua sesuatu aktiviti. .

. ucapan tahniah. Memberi pelepasan kepada NEGATIF murid daripada membuat (Sesuatu Diambil kerja rumah sebagai Keluar) ganjaran. Mengurangkan masa rehat untuk seseorang murid yang tidak mengikut peraturan.PENEGUHAN (PertambahanTingkah Laku) POSITIF (Sesuatu Ditambah) HUKUMAN (PenguranganTingkah Laku) Menyuruh murid Senyuman . membersihkan kelas sebagai dendaan.

.

.

.

.

.

gantung dan buang sekolah. Murid biasanya telah dimaklumkan kepada bentuk dendaan pada setiap salah laku. time out . amaran. Contoh:  Dimarahi guru. hukuman membuat amal. ibu bapa dipanggil.ƒ ƒ ƒ Merupakan stimulus yang dapat mengurangkan kekerapan tingkahlaku disiplin. rotan. .

.

ƒ ƒ Membuat suatu tindakan yang berlainan dengan tindakan-tindakan biasa. Contoh:  Teruskan buat bising kuat-kuat . ƒ Guru mengatakan sesuatu untuk mendapat satu reaksi bertentangan. . Guru bercakap dengan nada yang kuat dan tegas.

ƒ ƒ Memberi ganjaran secara bertahap setiap kali murid hampir mencapai matlamat tingkah laku yang ditetapkan guru. Ganjaran menajdi semakin lumayan jika murid bergerak hampir ke arah matlamat akhir. .

dia akan diberikan satu token. .ƒ ƒ ƒ Menggunakan pendekatan peneguhan tingkah laku positif. maka token tersebut boleh ditebus untuk hadiah. Sekiranya murid berjaya mendapat jumlah token tertentu. Setiap kali murid menunjukkan tingkah laku positif.

Lebih baik jika ibubapa turut terlibat. .ƒ ƒ ƒ Satu persetujuan di antara guru dengan murid setelah perbincangan dibuat berkaitan tingkah laku. tempoh. Kontrak bertulis mesti ditandatangani oleh murid dan guru dan mengandungi segala butiran seperti ganjaran atau hukuman. dan cara-cara penilaian.

ƒ ƒ ƒ ƒ Murid akan diasingkan bersendirian ke sudut atau bilik darjah yang berbeza. Teknik prompting digunakan bersama untuk memberi amaran kepada murid. . Jika murid tersebut menjadi positif dalam masa tertentu. Time-Out sesuai untuk murid berumur 4 -12 tahun. dia dibenarkan duduk semula di tempatnya.

Selepas membuat pemerhatian. murid bermasalah diminta melakukan simulasi.ƒ ƒ ƒ Juga dikenali dengan pembelajaran pemerhatian. . Guru mengarahkan murid bermasalah membuat pemerhatian terhadap murid yang mempunyai tingkah laku baik.

Dilakukan sebelum masalah tingkahlaku berlaku. Menjadikan murid lebih berdikari dan bertanggungjawab.ƒ ƒ ƒ ƒ Kesemua kaedah di atas mengajar muridmurid memainkan peranan aktif untuk memantau dan meneguhkan tingkahlaku. Guru sebagai pemantau dan pembimbing. .

ƒ ƒ Murid bermasalah disuruh keluar dari kelas atau dimasukkan kelas detensi. Andaian dibuat bahawa tingkah laku yang tidak diteguhkan akan terhapus dengan sendirinya. .

Ke atas Proses Pengajaran dan Pembelajaran .

Murid-murid bermasalah juga dapat samasama seiringan dengan pelajar lain. Motivasi intrinsik murid meningkat. . Meningkatkan penglibatan murid-murid dalam perbincangan kelas.ƒ ƒ ƒ ƒ Menjadikan sekolah suasana yang kondusif dan seterusnya melonjakkan kecemerlangan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->