P. 1
Teknik Modifikasi Tingkah Laku

Teknik Modifikasi Tingkah Laku

|Views: 1,096|Likes:
Published by Ridhaudin Mahmood

More info:

Published by: Ridhaudin Mahmood on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/07/2013

pdf

text

original

Peneguhan Positif Token Ekonomi Pengurusan Kendiri

Dendaan

Reverse Psychology Kawalan Kendiri

Time Out

Peneguhan Kendiri

Pengasingan

. perkataan (lisan atau bertulis). 2 jenis ganjaran/peneguhan positif:  Ganjaran primer susu. hadiah. makanan. markah tinggi.  Ganjaran Terlazim . rangsangan dan sebagainya. ekspresi wajah guru.ƒ ƒ Proses mengawal tingkah laku murid dengan motivasi. gula dll.bintang.

. Murid diberi peluang menjadi ketua sesuatu aktiviti. 5 10 minit aktiviti bebas. Murid disuruh menjadi pembantu guru. Mendapat senyuman daripada guru.ƒ Contoh-contoh peneguhan positif:  Kata-kata pujian seperti     .

. Memberi pelepasan kepada NEGATIF murid daripada membuat (Sesuatu Diambil kerja rumah sebagai Keluar) ganjaran. Mengurangkan masa rehat untuk seseorang murid yang tidak mengikut peraturan. membersihkan kelas sebagai dendaan.PENEGUHAN (PertambahanTingkah Laku) POSITIF (Sesuatu Ditambah) HUKUMAN (PenguranganTingkah Laku) Menyuruh murid Senyuman . ucapan tahniah.

.

.

.

.

.

ibu bapa dipanggil. time out . . rotan.ƒ ƒ ƒ Merupakan stimulus yang dapat mengurangkan kekerapan tingkahlaku disiplin. hukuman membuat amal. gantung dan buang sekolah. Murid biasanya telah dimaklumkan kepada bentuk dendaan pada setiap salah laku. Contoh:  Dimarahi guru. amaran.

.

. ƒ Guru mengatakan sesuatu untuk mendapat satu reaksi bertentangan. Guru bercakap dengan nada yang kuat dan tegas. Contoh:  Teruskan buat bising kuat-kuat .ƒ ƒ Membuat suatu tindakan yang berlainan dengan tindakan-tindakan biasa.

ƒ ƒ Memberi ganjaran secara bertahap setiap kali murid hampir mencapai matlamat tingkah laku yang ditetapkan guru. . Ganjaran menajdi semakin lumayan jika murid bergerak hampir ke arah matlamat akhir.

Setiap kali murid menunjukkan tingkah laku positif. dia akan diberikan satu token. . maka token tersebut boleh ditebus untuk hadiah.ƒ ƒ ƒ Menggunakan pendekatan peneguhan tingkah laku positif. Sekiranya murid berjaya mendapat jumlah token tertentu.

Kontrak bertulis mesti ditandatangani oleh murid dan guru dan mengandungi segala butiran seperti ganjaran atau hukuman. . dan cara-cara penilaian. tempoh. Lebih baik jika ibubapa turut terlibat.ƒ ƒ ƒ Satu persetujuan di antara guru dengan murid setelah perbincangan dibuat berkaitan tingkah laku.

Time-Out sesuai untuk murid berumur 4 -12 tahun.ƒ ƒ ƒ ƒ Murid akan diasingkan bersendirian ke sudut atau bilik darjah yang berbeza. Jika murid tersebut menjadi positif dalam masa tertentu. . Teknik prompting digunakan bersama untuk memberi amaran kepada murid. dia dibenarkan duduk semula di tempatnya.

Guru mengarahkan murid bermasalah membuat pemerhatian terhadap murid yang mempunyai tingkah laku baik.ƒ ƒ ƒ Juga dikenali dengan pembelajaran pemerhatian. murid bermasalah diminta melakukan simulasi. . Selepas membuat pemerhatian.

. Dilakukan sebelum masalah tingkahlaku berlaku.ƒ ƒ ƒ ƒ Kesemua kaedah di atas mengajar muridmurid memainkan peranan aktif untuk memantau dan meneguhkan tingkahlaku. Guru sebagai pemantau dan pembimbing. Menjadikan murid lebih berdikari dan bertanggungjawab.

. Andaian dibuat bahawa tingkah laku yang tidak diteguhkan akan terhapus dengan sendirinya.ƒ ƒ Murid bermasalah disuruh keluar dari kelas atau dimasukkan kelas detensi.

Ke atas Proses Pengajaran dan Pembelajaran .

Meningkatkan penglibatan murid-murid dalam perbincangan kelas. Murid-murid bermasalah juga dapat samasama seiringan dengan pelajar lain. Motivasi intrinsik murid meningkat.ƒ ƒ ƒ ƒ Menjadikan sekolah suasana yang kondusif dan seterusnya melonjakkan kecemerlangan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->