TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. diangkut dan dibuang dengan cara teratur. sekiranya ia tidak diolah. penyelidikan. perdagangan. pertanian. tempat kediaman dan sebagainya.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. disimpan. . perubatan.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia. Kesannya. . Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit .Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia.TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru .Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit.

Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati . .Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan.saraf tunjang dan urat saraf.Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali.c) Mata .Ia merangkumi otak. d) Sistem saraf .

Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia. .f) Buah pinggang .Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA.Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik. h) Sistem pembiakan . g) Darah .Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin.

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

Gangguan penglihatan. klorin.Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara . ammonia.Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong .Lelah .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) .Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) . .Pembengkakkan pergelangan kaki . .Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: .Pipi tampak kemerahan .Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida .Sakit kepala .sulfur dioksida dan bromin.PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru). beberapa pelarut organik. hidrogen sulfida.Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .Asap dari kenderaan. ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .

menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal. maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik. .‡ Diagnosis atau cara rawatan .Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria . .Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan.Pemeriksaan paru-paru .

PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin.Pendek nafas apabila melakukan senaman .Tidak bermaya. kuku. pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. ‡ Simptom dan tanda Anemia . pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis .Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah . letih. . dan lemah badan .Pening.Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut.

Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan. . pemindahan darah dilakukan. anemia dikaitkan dengan kemoterapi.Bagi perdarahan akut dan teruk.Bagi penyakit anemia kronik. .‡ Rawatan bagi anemia . .

‡ Tanda dan gejala .PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu.Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat. kencing manis. kolesterol tinggi. . darah tinggi. tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium. ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan.

ujian fungsi hati.Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") . . dan arteriografi.Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT). seperti kiraan darah lengkap.Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI. ujian darah. ‡ Rawatan bagi strok seperti : .Ujian-ujian darah.Membuat penilaian awal di hospital . dan ujian-ujian elektrolit. dan aras glukosa dijalankan. ultrabunyi Doppler. fungsi renal.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi.

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Terapi pertuturan .Rekreasi bersama rakan pesakit .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Terapi cara kerja .Kaunseling .Terapi fizikal .Terapi aktiviti berkumpulan .

Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya.punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat.

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful