P. 1
Toksik Dan Kesannya Terhadap Kesihatan Manusia

Toksik Dan Kesannya Terhadap Kesihatan Manusia

|Views: 963|Likes:
Published by nazlong

More info:

Published by: nazlong on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2011

pdf

text

original

TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

perubatan. diangkut dan dibuang dengan cara teratur. pertanian. penyelidikan. perdagangan.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. disimpan. Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. . sekiranya ia tidak diolah. tempat kediaman dan sebagainya.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru .Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia. . hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia. Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit . Kesannya.Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit.

d) Sistem saraf . Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati . .Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali.Ia merangkumi otak.saraf tunjang dan urat saraf.Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan.c) Mata .

. h) Sistem pembiakan . g) Darah .Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA. Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia.Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik.Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin.f) Buah pinggang .

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong . hidrogen sulfida.Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) .Sakit kepala . beberapa pelarut organik.Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) .sulfur dioksida dan bromin.Pembengkakkan pergelangan kaki . ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara . .Gangguan penglihatan.Pipi tampak kemerahan . ammonia. klorin. .Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: .Lelah .PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru).Asap dari kenderaan.

. .Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan.menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal. maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria .‡ Diagnosis atau cara rawatan .Pemeriksaan paru-paru .

pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata.Pendek nafas apabila melakukan senaman . letih. pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis . ‡ Simptom dan tanda Anemia .Pening. .PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin.Tidak bermaya. dan lemah badan .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut. kuku.Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah .

anemia dikaitkan dengan kemoterapi.Bagi penyakit anemia kronik.Bagi perdarahan akut dan teruk. pemindahan darah dilakukan.Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan. . .‡ Rawatan bagi anemia . .

dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan. tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu.Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. ‡ Tanda dan gejala . kolesterol tinggi. ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. darah tinggi. . kencing manis. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat.

dan arteriografi.Membuat penilaian awal di hospital . kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT).Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") . fungsi renal. ultrabunyi Doppler.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi.Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . .Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . ‡ Rawatan bagi strok seperti : . dan ujian-ujian elektrolit. seperti kiraan darah lengkap. dan aras glukosa dijalankan. skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI. ujian darah.Ujian-ujian darah. ujian fungsi hati.

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Terapi aktiviti berkumpulan .Terapi pertuturan .Terapi cara kerja .Terapi fizikal .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Kaunseling .Rekreasi bersama rakan pesakit .

punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat.Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya. Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->