TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. disimpan.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. perubatan. tempat kediaman dan sebagainya. sekiranya ia tidak diolah. diangkut dan dibuang dengan cara teratur. perdagangan. . Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. pertanian. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. penyelidikan.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

. Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit .Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit. Kesannya.Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia. hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia.TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru .

Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan. d) Sistem saraf .saraf tunjang dan urat saraf.Ia merangkumi otak. .c) Mata .Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali. Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati .

f) Buah pinggang . h) Sistem pembiakan .Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin. Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia. . g) Darah .Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA.Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik.

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

beberapa pelarut organik. ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .sulfur dioksida dan bromin.Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong .Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: .Sakit kepala . ammonia.Pipi tampak kemerahan .Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara .Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan . . klorin.Gangguan penglihatan.Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida .Asap dari kenderaan.Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) . . hidrogen sulfida.Pembengkakkan pergelangan kaki .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) .PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru).Lelah .

Pemeriksaan paru-paru .‡ Diagnosis atau cara rawatan . .menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal.Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria . . maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan.

Pening. kuku.Pendek nafas apabila melakukan senaman . pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. . dan lemah badan .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut.Tidak bermaya. ‡ Simptom dan tanda Anemia .Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah . pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis . letih.PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin.

‡ Rawatan bagi anemia . anemia dikaitkan dengan kemoterapi. .Bagi perdarahan akut dan teruk. pemindahan darah dilakukan. . .Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan.Bagi penyakit anemia kronik.

Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan. kencing manis.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. kolesterol tinggi. tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium.Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. ‡ Tanda dan gejala . darah tinggi. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat. .

Ujian-ujian darah. ujian fungsi hati. dan aras glukosa dijalankan.Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . ‡ Rawatan bagi strok seperti : . kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT).Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . ultrabunyi Doppler.Membuat penilaian awal di hospital . ujian darah. fungsi renal. seperti kiraan darah lengkap.Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") . skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI. dan ujian-ujian elektrolit. dan arteriografi.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi. .

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Terapi pertuturan .Rekreasi bersama rakan pesakit .Kaunseling .Terapi fizikal .Terapi cara kerja .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Terapi aktiviti berkumpulan .

Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya. Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat.

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .