TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

perdagangan. diangkut dan dibuang dengan cara teratur. pertanian. . Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. perubatan. bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. penyelidikan.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. tempat kediaman dan sebagainya. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. disimpan. sekiranya ia tidak diolah.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

Kesannya. Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit .Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit. hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia.TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru . .Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia.

Ia merangkumi otak.c) Mata .Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali. Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati . d) Sistem saraf .Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan.saraf tunjang dan urat saraf. .

g) Darah . Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia.Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA.Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik. h) Sistem pembiakan . .Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin.f) Buah pinggang .

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

Sakit kepala . ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru). .Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong .Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara . . beberapa pelarut organik.Pembengkakkan pergelangan kaki . klorin. ammonia.Gangguan penglihatan.Lelah .Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida . hidrogen sulfida.Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: .Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) .sulfur dioksida dan bromin.Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) .Asap dari kenderaan.Pipi tampak kemerahan .

maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria .menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal.‡ Diagnosis atau cara rawatan .Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan.Pemeriksaan paru-paru . . .

Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah . ‡ Simptom dan tanda Anemia .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut. . pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata.Pening. pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis . dan lemah badan . kuku.Tidak bermaya.PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin.Pendek nafas apabila melakukan senaman . letih.

. . pemindahan darah dilakukan.Bagi penyakit anemia kronik.Bagi perdarahan akut dan teruk. anemia dikaitkan dengan kemoterapi.‡ Rawatan bagi anemia .Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan. .

Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat. darah tinggi. tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium. kencing manis.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. ‡ Tanda dan gejala . Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan. . kolesterol tinggi.

. fungsi renal. dan ujian-ujian elektrolit. ‡ Rawatan bagi strok seperti : . kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT). ultrabunyi Doppler.Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . dan arteriografi. skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI.Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . ujian fungsi hati.Ujian-ujian darah. seperti kiraan darah lengkap. ujian darah.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi.Membuat penilaian awal di hospital .Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") . dan aras glukosa dijalankan.

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Kaunseling .Terapi aktiviti berkumpulan .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Terapi pertuturan .Rekreasi bersama rakan pesakit .Terapi fizikal .Terapi cara kerja .

punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat. Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya.

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful