TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

disimpan. pertanian. bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. sekiranya ia tidak diolah. perdagangan. perubatan. Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. diangkut dan dibuang dengan cara teratur.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. penyelidikan. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. . tempat kediaman dan sebagainya.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

Kesannya.TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru . .Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit.Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia. Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit . hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia.

c) Mata . d) Sistem saraf .saraf tunjang dan urat saraf.Ia merangkumi otak. .Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan. Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati .Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali.

Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia. g) Darah .Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin. h) Sistem pembiakan . .Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik.Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA.f) Buah pinggang .

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

sulfur dioksida dan bromin.Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) . klorin.Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara .Asap dari kenderaan.Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong . beberapa pelarut organik.Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) . .Lelah . ammonia.Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida . ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .Pembengkakkan pergelangan kaki .Gangguan penglihatan.Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .Pipi tampak kemerahan . . hidrogen sulfida.Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: .PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru).Sakit kepala .

Pemeriksaan paru-paru . maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria . .Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan. .menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal.‡ Diagnosis atau cara rawatan .

PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin.Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah . letih. .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut. ‡ Simptom dan tanda Anemia .Tidak bermaya. pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis . pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata.Pendek nafas apabila melakukan senaman . kuku. dan lemah badan .Pening.

Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan.Bagi perdarahan akut dan teruk. .Bagi penyakit anemia kronik. .‡ Rawatan bagi anemia . . anemia dikaitkan dengan kemoterapi. pemindahan darah dilakukan.

tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium. ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. kencing manis. ‡ Tanda dan gejala .Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. kolesterol tinggi. darah tinggi. .

seperti kiraan darah lengkap. .Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") .Membuat penilaian awal di hospital . dan arteriografi.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi. dan ujian-ujian elektrolit.Ujian-ujian darah. skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI. ujian fungsi hati.Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . fungsi renal. kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT).Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . dan aras glukosa dijalankan. ujian darah. ‡ Rawatan bagi strok seperti : . ultrabunyi Doppler.

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Rekreasi bersama rakan pesakit .Kaunseling .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Terapi fizikal .Terapi cara kerja .Terapi aktiviti berkumpulan .Terapi pertuturan .

punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat.Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya. Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful