TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. perdagangan. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. perubatan.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. sekiranya ia tidak diolah. pertanian. disimpan. . Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. penyelidikan. diangkut dan dibuang dengan cara teratur. tempat kediaman dan sebagainya.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit .Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit.TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru . .Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia. hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia. Kesannya.

Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati . .Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali.saraf tunjang dan urat saraf. d) Sistem saraf .Ia merangkumi otak.Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan.c) Mata .

. Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia.f) Buah pinggang .Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin.Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA. h) Sistem pembiakan . g) Darah .Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik.

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

klorin. .Lelah . beberapa pelarut organik.sulfur dioksida dan bromin.Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .Sakit kepala .Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida .Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong . ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) .Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) .Pembengkakkan pergelangan kaki . ammonia.Pipi tampak kemerahan .Gangguan penglihatan.PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru). hidrogen sulfida.Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara . .Asap dari kenderaan.

Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan.menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal. . .‡ Diagnosis atau cara rawatan .Pemeriksaan paru-paru . maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria .

kuku.Tidak bermaya.Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah .PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin. pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut.Pening. dan lemah badan . letih. ‡ Simptom dan tanda Anemia .Pendek nafas apabila melakukan senaman . pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis .

anemia dikaitkan dengan kemoterapi. . .‡ Rawatan bagi anemia . pemindahan darah dilakukan.Bagi penyakit anemia kronik. .Bagi perdarahan akut dan teruk.Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan.

‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. . dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan.Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium. ‡ Tanda dan gejala . Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. darah tinggi. kencing manis. kolesterol tinggi.

Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . dan ujian-ujian elektrolit. dan aras glukosa dijalankan. seperti kiraan darah lengkap. kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT). ujian fungsi hati. fungsi renal.Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . . ultrabunyi Doppler.Membuat penilaian awal di hospital .Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") .Ujian-ujian darah. ‡ Rawatan bagi strok seperti : . ujian darah.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi. dan arteriografi. skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI.

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Terapi pertuturan .Terapi aktiviti berkumpulan .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Terapi fizikal .Terapi cara kerja .Rekreasi bersama rakan pesakit .Kaunseling .

Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya. Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat.

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful