P. 1
Toksik Dan Kesannya Terhadap Kesihatan Manusia

Toksik Dan Kesannya Terhadap Kesihatan Manusia

|Views: 934|Likes:
Published by nazlong

More info:

Published by: nazlong on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2011

pdf

text

original

TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

pertanian. perubatan. . diangkut dan dibuang dengan cara teratur. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. penyelidikan.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. tempat kediaman dan sebagainya. disimpan. perdagangan. Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. sekiranya ia tidak diolah.

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit . Kesannya.TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru . .Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit.Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia. hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia.

Ia merangkumi otak.c) Mata . d) Sistem saraf . Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati . .saraf tunjang dan urat saraf.Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan.Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali.

f) Buah pinggang . Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia.Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik.Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin. h) Sistem pembiakan .Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA. g) Darah . .

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

Lelah .sulfur dioksida dan bromin. klorin. ammonia.Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) .Gangguan penglihatan. ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: . .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) . beberapa pelarut organik.PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru).Sakit kepala .Pipi tampak kemerahan .Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: . hidrogen sulfida.Pembengkakkan pergelangan kaki . .Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong .Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara .Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida .Asap dari kenderaan.Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .

Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan. .menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal. maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria . .Pemeriksaan paru-paru .‡ Diagnosis atau cara rawatan .

Pening. dan lemah badan . kuku. pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut. ‡ Simptom dan tanda Anemia .PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin. letih.Tidak bermaya.Pendek nafas apabila melakukan senaman . .Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah .

.Bagi penyakit anemia kronik. . anemia dikaitkan dengan kemoterapi.‡ Rawatan bagi anemia .Bagi perdarahan akut dan teruk. pemindahan darah dilakukan. .Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan.

. darah tinggi. ‡ Tanda dan gejala . ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan. tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium. kolesterol tinggi.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu.Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas. kencing manis. Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat. Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat.

Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") .Ujian-ujian darah.Membuat penilaian awal di hospital . ultrabunyi Doppler. dan ujian-ujian elektrolit. seperti kiraan darah lengkap.Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung . kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT). ujian darah.Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) . ‡ Rawatan bagi strok seperti : . skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI. ujian fungsi hati. dan arteriografi. . dan aras glukosa dijalankan.‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi. fungsi renal.

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Terapi cara kerja .Terapi fizikal .Kaunseling .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Rekreasi bersama rakan pesakit .Terapi aktiviti berkumpulan .Terapi pertuturan .

punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat. Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya.

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->