TOKSIK DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN MANUSIA

.

.

.

.

Antara aktiviti yang menghasilkan buangan berbahaya ialah seperti perindustrian. tempat kediaman dan sebagainya. penyelidikan. diangkut dan dibuang dengan cara teratur. bahan-bahan buangan toksik dan berbahaya ditakrifkan sebagai bahan buangan yang oleh sebab kuantiti dan sifat-sifat fizikal. perdagangan. kimia atau biologinya boleh mendatangkan kesan-kesan bahaya yang ketara kepada kesihatan manusia ataupun alam sekitar. disimpan. sekiranya ia tidak diolah.Definisi Buangan Toksik Mengikut Jabatan Alam Sekitar. perubatan. pertanian. .

CARA-CARA PENDEDAHAN PENYAKIT AKIBAT TOKSIK a) Mulut (pemakanan) b) Pernafasan c) Penyerapan melalui kulit .

Bahan kimia yang larut dalam minyak adalah mudah menyerap daam kulit dengan melarut ke dalam lapisan lipofilik kulit. hanya dapat dirasai jika ia memasuki saluran darah manusia. Kesannya. Bahan kimia dalam bentuk gas yang paing mudah menyerap dalam paru-paru b) Kulit .TINDAK BALAS BADAN TERHADAP BAHAN TOKSIK BERBAHAYA a) Paru-paru .Paru-paru bertindak sebagai organ yang menapis segaa partikel yang memasuki salur pernafasan manusia. .

Ia merangkumi otak.Ia merupakan organ yang mudah diserang kanser kerana ia merupakan tumpuan metabolik untuk keseuruhan badan. d) Sistem saraf . Bahan berbahaya boleh mengancam sistem saraf seperti karbon dan merkuri e) Hati .saraf tunjang dan urat saraf. .c) Mata .Mata lebih sensitif daripada kulit terhadap tindakbalas bahan kimia dan mudah terdeah kepada kemalangan seperti semburan asid dan alkali.

Ia mudah dipengaruhi bahan berbahaya kerana ia pusat segala aktiviti DNA.f) Buah pinggang . .Sistem saluran darah manusia banyak dipengaruhi oeh agen seperti karbon monoksida yang akan mengurangkan kapasiti pengangkutan oksigen oleh hemoglobin. h) Sistem pembiakan .Ia merupakan media penapis yang utama daam badan dan mempunyai tahap pendedahan yang tinggi kepada bahan toksik. Jadi segala bahan toksik yang memberi kesan kepada pembahagian sel dan genetik akan membawa akibat buruk terhadap kesuburan manusia. g) Darah .

Jenis-jenis bahan toksik yang boleh mendatangkan risiko kesihatan .

Lelah .Pencemaran udara yang menyebabkan penipisan lapisan ozon dan nitrogen dioksida .Pipi tampak kemerahan . ammonia. . hidrogen sulfida. beberapa pelarut organik. ‡ Bronkitis iritatif boleh disebabkan oleh: .PENYAKIT BRONKITIS ‡ Bronkitis adalah suatu keradangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru). klorin.Pelbagai jenis asap dan debu akibat pencemaran udara .Pembengkakkan pergelangan kaki .Sering menderita infeksi pernafasan (misalnya flu) .Gangguan penglihatan.Sakit kepala .Tembakau dan rokok ‡ Gejalanya berupa seperti: . .Batuk berkahak (kahaknya berwarna kemerahan) .Sesak nafas ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan .sulfur dioksida dan bromin.Selaput lendir yang berwarna kemerahan di kerongkong .Asap dari kenderaan.

Jika gejalanya tidak berubah atau berulang atau jika bronkitisnya semakin memudaratkan.Pemeriksaan paru-paru . .‡ Diagnosis atau cara rawatan .Antibiotik diberikan kepada pesakit yang gejalanya menunjukkan bahawa penyebabnya adalah infeksi bakteria . maka dilakukan pemeriksaan kerongkong iaitu dari kahak untuk membantu menentukan apakah perlu dilakukan penggantian antibiotik.menggunakan stetoskop akan terdengar bunyi pernafasan yang abnormal. .

‡ Simptom dan tanda Anemia .Pening.Tidak bermaya. kuku.PENYAKIT ANEMIA ‡ Ia merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin.Pendek nafas apabila melakukan senaman .Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut. pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. .Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah . letih. pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak ‡ Diagnosis . dan lemah badan .

.Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus daam badan. pemindahan darah dilakukan.Bagi penyakit anemia kronik. . anemia dikaitkan dengan kemoterapi.Bagi perdarahan akut dan teruk. .‡ Rawatan bagi anemia .

Strok pendarahan boleh menjejaskan bahagian setempat. ‡ Punca angin ahmar termasuk kelanjutan umur. kolesterol tinggi. dan merokok ‡ Angin ahmar boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama: iskemia dan pendarahan. Strok iskemia biasanya hanya menjejaskan bahagian setempat otak yang dirempuh oleh arteri yang sumbat. ‡ Tanda dan gejala . . tetapi seringnya boleh juga mengakibatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh pendarahan dan pertambahan tekanan intrakranium. darah tinggi.PENYAKIT ANGIN AHMAR / STROK ‡ Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. kencing manis.Gejala-gejala strok bergantung kepada jenis strok dan bahagian otak yang terjejas.

. fungsi renal. dan ujian-ujian elektrolit. skan CT (tanpa peneguhan kontras) atau skan MRI. ujian darah. dan arteriografi. ujian fungsi hati. ultrabunyi Doppler. dan aras glukosa dijalankan. ‡ Rawatan bagi strok seperti : .Penilaian neurosurgeri (strok berdarah) .‡ Angin ahmar dapat didiagnosis melalui beberapa teknik: pemeriksaan neurologi. seperti kiraan darah lengkap.Pembuangan trombus yang terlibat secara langsung .Trombolisis farmakologi("pemecahan bekuan darah") .Membuat penilaian awal di hospital .Ujian-ujian darah. kajian penggumpalan (PT/INR dan APTT).

PENGALAMAN PESAKIT YANG MENGHIDAPI ANGIN AHMAR i) ii) ‡ Kisah Tan Ah Leng Kisah Lim Chiou Ling Kesemua pesakit di atas menerima rawatan di Persatuan Angin Ahmar Kebangsaan (NASAM) .

Terapi aktiviti berkumpulan .Terapi fizikal .Rekreasi bersama rakan pesakit .Terapi pertuturan .Rawatan yang dijalani oleh mereka seperti: ‡ Fisioterapi (membantu seseorang kembali ke tahap fungsi fizikal tertinggi yang mampu dicapainya) ‡ Pemulihan Strok yang merangkumi: .Terapi cara kerja .Kaunseling .

Beberapa langkah-langkah mengatasi pencemaran alam sekitar seperti : Penggunaan teknologi moden Pendidikan alam sekitar melalui kurikulum Aktiviti dan cadangan untuk melindungi alam sekitar Pameran pencemaran alam Kempen melindungi alam sekitar Pertandingan berkaitan kesedaran kepentingan menjaga alam sekitar Pendedahan media massa akibat kerosakan alam sekitar .Kesimpulan & Cadangan Sebenarnya.punca utama kemusnahan alam sekitar dan gejala penyakit kronik akibat pencemaran adalah rekaan manusia yang tidak mempunyai nilai peka terhadap isuisu sosial dalam masyarakat.

SEKIAN TERIMA KASIH ASSALAMUALAIKUM .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful