Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

Mereka bergetar. juga dikenali umum sebagai runut bunyi. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian. . yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal.

lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. betina dewasa sekitar 210 Hz. Di bawah keadaan yang benar. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. . Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. saiz. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. ditutup ketika menahan nafas. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. Untuk berosilasi. Pada dasarnya. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. triygergonus disebut. dan ketegangan lipatan vokal. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). Dalam laki-laki dewasa. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. atau kedua-duanya. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong.

5 17 mm dan 25 mm mm panjang. perempuan antara mm dan 17. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. Terletak di atas laring. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. dan anterior ke rawan tiroid. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. atau margin tidak (lubang).Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. Mereka dibina dari epitel. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12. (panjang. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea.5 . Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal.

Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. Selain itu.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih .lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. Ketika kejadian. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. meningkatkan dimensi serta . Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. ia mendorong kebawah dan melebar.

Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi. .

f) Interaksi sosial . Dalam nyanyian. lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. c) Verbal . lidah dan rahang.kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut.menghasilkan irama. bibir.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan. d) Daya ingatan muzikal . b) Fizikal . Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal. . Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten.kefahaman lirik lagu. e) Persembahan . kualiti ton dan intonasi yang baik. g) Komunikasi . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut.menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat.

Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.apabila nafas dalam.serta fungsi perut dan juga punggung.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.menaikkan bahu.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada. .betul-betul menyokong jantung.Malangnya.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.Ini adalah pernafasan dangkal.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru. Bahagian atas diafragma.

yang disebut pusat pernafasan. Daerah mengawal pusat untuk bernafas. Contohnya. terletak di bahagian bawah batang otak. sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi". medula oblongata dalam. seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput. ketika sedang menyanyi. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3. .Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : .Pergantungan : . jadi.Semasa hendak menhembus nafas keluar.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan.

Dalam bernafas lobus atas bernafas.Pernafasan dangkal. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. Sebagai seorang penyanyi. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. .Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan. pernafasan dada. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi. hanya untuk jangka masa yang singkat.Membaik pulih nafas : . kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma. kerana ia memerlukan banyak usaha. Bila digunakan untuk waktu lama.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal.

Tiga Lapisan Utama : 1.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : . Otot-otot interkostalis dalaman.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia.dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif). . 2. . Otot-otot interkostalis yang paling dalam.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11. 3.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk.Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk. Otot interkostalis luaran.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.

Bila anda mempunyai penyakit paru. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Ini adalah otot. menekan pada diafragma. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful