Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong. Mereka bergetar. juga dikenali umum sebagai runut bunyi. . menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian.

paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. Untuk berosilasi. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. Dalam laki-laki dewasa. Pada dasarnya. saiz. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. triygergonus disebut. Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. dan ketegangan lipatan vokal. betina dewasa sekitar 210 Hz. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. ditutup ketika menahan nafas. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. . dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. atau kedua-duanya. Di bawah keadaan yang benar. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus.

Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Mereka dibina dari epitel. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. Terletak di atas laring. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. dan anterior ke rawan tiroid. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya.5 . kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong.5 17 mm dan 25 mm mm panjang. atau margin tidak (lubang). iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. (panjang. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. perempuan antara mm dan 17.

Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. Selain itu. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. meningkatkan dimensi serta . Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. Ketika kejadian.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih .lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki. ia mendorong kebawah dan melebar.

Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura. . Mereka yang menyanyi digelar penyanyi.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.

.menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. b) Fizikal .kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. d) Daya ingatan muzikal . g) Komunikasi . Dalam nyanyian. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas. Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural . kualiti ton dan intonasi yang baik. bibir. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. f) Interaksi sosial .menghasilkan irama.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal.kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. lidah dan rahang.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi. e) Persembahan . c) Verbal .kefahaman lirik lagu. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut.

Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.serta fungsi perut dan juga punggung.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.Malangnya.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum. Bahagian atas diafragma. .Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.apabila nafas dalam.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.menaikkan bahu.betul-betul menyokong jantung.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.Ini adalah pernafasan dangkal.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.

. seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2. Daerah mengawal pusat untuk bernafas. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi". Contohnya.Semasa hendak menhembus nafas keluar. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. medula oblongata dalam. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut. sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. yang disebut pusat pernafasan. ketika sedang menyanyi. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3. jadi.Pergantungan : . terletak di bahagian bawah batang otak.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan.

biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma. atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula).Membaik pulih nafas : . Bila digunakan untuk waktu lama. pernafasan dada. kerana ia memerlukan banyak usaha. Sebagai seorang penyanyi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi.Pernafasan dangkal. . ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. hanya untuk jangka masa yang singkat.Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan. Dalam bernafas lobus atas bernafas. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : .

Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : .dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif). Otot-otot interkostalis dalaman.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia. Otot interkostalis luaran.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk. Otot-otot interkostalis yang paling dalam. .Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.Tiga Lapisan Utama : 1. 3. 2. .Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada.

Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. Ini adalah otot.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. Bila anda mempunyai penyakit paru. menekan pada diafragma. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru.