Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

Mereka bergetar. . yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong. juga dikenali umum sebagai runut bunyi. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal.

Pada dasarnya. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. Untuk berosilasi. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. ditutup ketika menahan nafas. betina dewasa sekitar 210 Hz. Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. Dalam laki-laki dewasa. dan ketegangan lipatan vokal. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. triygergonus disebut. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. . atau kedua-duanya. Di bawah keadaan yang benar. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. saiz. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit.

Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. (panjang. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar.5 . tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea.5 17 mm dan 25 mm mm panjang. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid. perempuan antara mm dan 17. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. Mereka dibina dari epitel. Terletak di atas laring. dan anterior ke rawan tiroid. atau margin tidak (lubang). Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi).Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada.

Selain itu. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. meningkatkan dimensi serta . ia mendorong kebawah dan melebar. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. Ketika kejadian. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama.lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih . Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah.

.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura.

Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. e) Persembahan .menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. g) Komunikasi . Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. lidah dan rahang. d) Daya ingatan muzikal . kualiti ton dan intonasi yang baik.menghasilkan irama.kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. b) Fizikal . lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. bibir. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal. c) Verbal . Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan.kefahaman lirik lagu. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. Dalam nyanyian. . f) Interaksi sosial . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut.

diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.menaikkan bahu.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.Ini adalah pernafasan dangkal.betul-betul menyokong jantung.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara. Bahagian atas diafragma. .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.serta fungsi perut dan juga punggung.apabila nafas dalam.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.Malangnya.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.

. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2. Daerah mengawal pusat untuk bernafas. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi". yang disebut pusat pernafasan.Semasa hendak menhembus nafas keluar. ketika sedang menyanyi.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : . seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput.Pergantungan : . sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3. jadi. sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan. medula oblongata dalam. terletak di bahagian bawah batang otak. Contohnya.

pernafasan dada. . Dalam bernafas lobus atas bernafas.Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan.Membaik pulih nafas : .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal. biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru.Pernafasan dangkal. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. Bila digunakan untuk waktu lama. kerana ia memerlukan banyak usaha. kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. hanya untuk jangka masa yang singkat. Sebagai seorang penyanyi. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi.

. 3.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada.Tiga Lapisan Utama : 1.Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk. . 2. Otot-otot interkostalis dalaman.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk. Otot-otot interkostalis yang paling dalam. Otot interkostalis luaran.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif).Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : .Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11.

Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. menekan pada diafragma. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Bila anda mempunyai penyakit paru. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. Ini adalah otot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful