P. 1
DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

|Views: 7,860|Likes:
Published by Syam Azman

More info:

Published by: Syam Azman on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. . Mereka bergetar. juga dikenali umum sebagai runut bunyi.

suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. atau kedua-duanya. Dalam laki-laki dewasa. triygergonus disebut. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. . Pada dasarnya. Untuk berosilasi. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. ditutup ketika menahan nafas. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. saiz. Di bawah keadaan yang benar. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. dan ketegangan lipatan vokal. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. betina dewasa sekitar 210 Hz. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang.

dan anterior ke rawan tiroid. Mereka dibina dari epitel. atau margin tidak (lubang). (panjang.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong.5 17 mm dan 25 mm mm panjang. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). perempuan antara mm dan 17. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. Terletak di atas laring. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid.5 . Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka.

DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. meningkatkan dimensi serta . ia mendorong kebawah dan melebar.lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih . Ketika kejadian. Selain itu. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal.

APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada. . Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.

f) Interaksi sosial . bibir. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas.kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari.menghasilkan irama. d) Daya ingatan muzikal . e) Persembahan . c) Verbal . Dalam nyanyian. Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. g) Komunikasi . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut.menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. lidah dan rahang. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. b) Fizikal . lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural .kefahaman lirik lagu.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan. . kualiti ton dan intonasi yang baik. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi.

Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.menaikkan bahu.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.betul-betul menyokong jantung.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.Malangnya. Bahagian atas diafragma.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.Ini adalah pernafasan dangkal.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.apabila nafas dalam.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.serta fungsi perut dan juga punggung.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan. .Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.

seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal. . Contohnya. Daerah mengawal pusat untuk bernafas.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : . ketika sedang menyanyi. jadi. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput. sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. terletak di bahagian bawah batang otak. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. medula oblongata dalam. yang disebut pusat pernafasan.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2.Pergantungan : . sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi".Semasa hendak menhembus nafas keluar.

Bila digunakan untuk waktu lama. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini.Pernafasan dangkal. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. Sebagai seorang penyanyi.Membaik pulih nafas : .Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan. Dalam bernafas lobus atas bernafas. kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. kerana ia memerlukan banyak usaha. .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. pernafasan dada. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma. hanya untuk jangka masa yang singkat. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi.

Tiga Lapisan Utama : 1.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : . Otot-otot interkostalis yang paling dalam. . 2. Otot-otot interkostalis dalaman.Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk. .dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada. 3. Otot interkostalis luaran.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia.dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif).Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.

udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. Bila anda mempunyai penyakit paru. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. menekan pada diafragma. Ini adalah otot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->