P. 1
DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

|Views: 8,221|Likes:
Published by Syam Azman

More info:

Published by: Syam Azman on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

juga dikenali umum sebagai runut bunyi. yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian. . Mereka bergetar.

Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. ditutup ketika menahan nafas. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. betina dewasa sekitar 210 Hz. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. Di bawah keadaan yang benar. Dalam laki-laki dewasa. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. saiz. .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. triygergonus disebut. dan ketegangan lipatan vokal. atau kedua-duanya. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. Untuk berosilasi. Pada dasarnya.

kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. atau margin tidak (lubang). Terletak di atas laring. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). Mereka dibina dari epitel.5 . perempuan antara mm dan 17.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid. dan anterior ke rawan tiroid. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12.5 17 mm dan 25 mm mm panjang. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. (panjang. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak.

lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih . faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. Selain itu. meningkatkan dimensi serta . Ketika kejadian. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. ia mendorong kebawah dan melebar. Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal.

APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi. . Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura.

menghasilkan irama. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut.menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten. lidah dan rahang. kualiti ton dan intonasi yang baik.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi. . Dalam nyanyian.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas.kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. g) Komunikasi . lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural . Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. bibir. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. f) Interaksi sosial .berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan. b) Fizikal . e) Persembahan .kefahaman lirik lagu. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. c) Verbal . d) Daya ingatan muzikal . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut.

menaikkan bahu. .Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.Malangnya.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.serta fungsi perut dan juga punggung.apabila nafas dalam.Ini adalah pernafasan dangkal. Bahagian atas diafragma.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.betul-betul menyokong jantung.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.

terletak di bahagian bawah batang otak. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. Contohnya. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3. seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal.Pergantungan : . sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2. ketika sedang menyanyi. . Daerah mengawal pusat untuk bernafas. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut. yang disebut pusat pernafasan. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi".Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : . medula oblongata dalam. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput. jadi.Semasa hendak menhembus nafas keluar.

CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. Dalam bernafas lobus atas bernafas. . pernafasan dada. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal. Bila digunakan untuk waktu lama. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma.Membaik pulih nafas : . hanya untuk jangka masa yang singkat. kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi.Pernafasan dangkal. Sebagai seorang penyanyi. kerana ia memerlukan banyak usaha.Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan.

Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11. 3.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif). .Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk. Otot interkostalis luaran.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia.Tiga Lapisan Utama : 1.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada. .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : .menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk. Otot-otot interkostalis dalaman. Otot-otot interkostalis yang paling dalam.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk. 2.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.

Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. menekan pada diafragma. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. Ini adalah otot. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. Bila anda mempunyai penyakit paru. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->