DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

juga dikenali umum sebagai runut bunyi. Mereka bergetar. yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian. .

Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. Di bawah keadaan yang benar. betina dewasa sekitar 210 Hz. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. Pada dasarnya. Untuk berosilasi. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. ditutup ketika menahan nafas. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. Dalam laki-laki dewasa. atau kedua-duanya. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah).Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. saiz. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. dan ketegangan lipatan vokal. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. . Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. triygergonus disebut. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal.

atau margin tidak (lubang). menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid.5 17 mm dan 25 mm mm panjang.5 .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. Terletak di atas laring. perempuan antara mm dan 17. dan anterior ke rawan tiroid. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. Mereka dibina dari epitel. (panjang. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka.

meningkatkan dimensi serta .lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih . ia mendorong kebawah dan melebar. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. Selain itu. Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. Ketika kejadian. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama.

Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. . Mereka yang menyanyi digelar penyanyi.

Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. f) Interaksi sosial . Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. Dalam nyanyian.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten. g) Komunikasi . bibir.kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural .pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal. lidah dan rahang.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi.menghasilkan irama. c) Verbal .menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. . pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas. e) Persembahan . d) Daya ingatan muzikal . melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. kualiti ton dan intonasi yang baik. b) Fizikal .kefahaman lirik lagu.

kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.Malangnya.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama. . Bahagian atas diafragma.apabila nafas dalam.Ini adalah pernafasan dangkal.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.menaikkan bahu.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.serta fungsi perut dan juga punggung.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.betul-betul menyokong jantung.

ketika sedang menyanyi. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi". medula oblongata dalam. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3. seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : .Pergantungan : . sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. . terletak di bahagian bawah batang otak. Contohnya.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan.Semasa hendak menhembus nafas keluar.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2. Daerah mengawal pusat untuk bernafas. yang disebut pusat pernafasan. jadi. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut.

kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . .Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). Bila digunakan untuk waktu lama. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal. pernafasan dada. Sebagai seorang penyanyi. hanya untuk jangka masa yang singkat.Pernafasan dangkal.Membaik pulih nafas : . biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. Dalam bernafas lobus atas bernafas. kerana ia memerlukan banyak usaha.

Otot-otot interkostalis yang paling dalam.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : . . Otot interkostalis luaran.dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif). .Tiga Lapisan Utama : 1. 3. 2.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk. Otot-otot interkostalis dalaman.

Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru. Ini adalah otot. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. Bila anda mempunyai penyakit paru. menekan pada diafragma.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful