Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

Mereka bergetar. . yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong. juga dikenali umum sebagai runut bunyi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian.

paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. betina dewasa sekitar 210 Hz. dan ketegangan lipatan vokal. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. saiz. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. Pada dasarnya. Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. atau kedua-duanya. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. Dalam laki-laki dewasa. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). Di bawah keadaan yang benar. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. Untuk berosilasi. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. triygergonus disebut. ditutup ketika menahan nafas.

Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. atau margin tidak (lubang). (panjang. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi).5 . dan anterior ke rawan tiroid. Terletak di atas laring. Mereka dibina dari epitel. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar.5 17 mm dan 25 mm mm panjang. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. perempuan antara mm dan 17. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12.

faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. ia mendorong kebawah dan melebar. meningkatkan dimensi serta . Ketika kejadian. Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. Selain itu. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama.lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih .

Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya.

menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. g) Komunikasi . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan.menghasilkan irama. d) Daya ingatan muzikal . b) Fizikal . Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten. lidah dan rahang. .pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal. kualiti ton dan intonasi yang baik.kefahaman lirik lagu. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. Dalam nyanyian. c) Verbal .kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. f) Interaksi sosial .kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. bibir. lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural . Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi. e) Persembahan .

betul-betul menyokong jantung.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.serta fungsi perut dan juga punggung.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.Ini adalah pernafasan dangkal. Bahagian atas diafragma.menaikkan bahu.Malangnya.apabila nafas dalam.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada. .

Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut. yang disebut pusat pernafasan. sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. ketika sedang menyanyi. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput.Pergantungan : . Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput. . terletak di bahagian bawah batang otak. Daerah mengawal pusat untuk bernafas. seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : . neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi".Semasa hendak menhembus nafas keluar. medula oblongata dalam. Contohnya. jadi. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3.

Dalam bernafas lobus atas bernafas. Bila digunakan untuk waktu lama.Membaik pulih nafas : . pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4.Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan.Pernafasan dangkal. Sebagai seorang penyanyi. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). . kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . kerana ia memerlukan banyak usaha. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. pernafasan dada. hanya untuk jangka masa yang singkat.

Tiga Lapisan Utama : 1.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada. .dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif).Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk. 2.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada. .dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk. Otot-otot interkostalis dalaman.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : .Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11. Otot-otot interkostalis yang paling dalam. 3. Otot interkostalis luaran.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia.

Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. Bila anda mempunyai penyakit paru. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . menekan pada diafragma. Ini adalah otot.