Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

juga dikenali umum sebagai runut bunyi. . Mereka bergetar.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian.

dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. Pada dasarnya. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. atau kedua-duanya. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. . Untuk berosilasi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. dan ketegangan lipatan vokal. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. Dalam laki-laki dewasa. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. saiz. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. Di bawah keadaan yang benar. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. ditutup ketika menahan nafas. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. triygergonus disebut. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. betina dewasa sekitar 210 Hz. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz.

tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. Terletak di atas laring. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong.5 . dan anterior ke rawan tiroid. Mereka dibina dari epitel. Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12.5 17 mm dan 25 mm mm panjang. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. (panjang. perempuan antara mm dan 17. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). atau margin tidak (lubang). menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid.

Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih . DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. ia mendorong kebawah dan melebar. meningkatkan dimensi serta . Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. Selain itu.lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah. Ketika kejadian.

Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada.Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru. .Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi. Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.

c) Verbal .kefahaman lirik lagu. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. b) Fizikal . bibir.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. kualiti ton dan intonasi yang baik. e) Persembahan .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi.menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten. lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural .kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. d) Daya ingatan muzikal . sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal. Dalam nyanyian. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan. g) Komunikasi .menghasilkan irama.berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan. f) Interaksi sosial . lidah dan rahang.

dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.apabila nafas dalam.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama. .serta fungsi perut dan juga punggung.Ini adalah pernafasan dangkal.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas. Bahagian atas diafragma.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.betul-betul menyokong jantung.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.Malangnya.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.menaikkan bahu.

jadi. seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal. ketika sedang menyanyi. Daerah mengawal pusat untuk bernafas. Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput.Pergantungan : . Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : . sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2.Semasa hendak menhembus nafas keluar. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi". . medula oblongata dalam. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. terletak di bahagian bawah batang otak. yang disebut pusat pernafasan.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan. Contohnya.

Dalam bernafas lobus atas bernafas. pernafasan dada.Membaik pulih nafas : . hanya untuk jangka masa yang singkat.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. kerana ia memerlukan banyak usaha. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal.Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan. kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma. .Pernafasan dangkal. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. Sebagai seorang penyanyi. atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru. CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. Bila digunakan untuk waktu lama.

Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia. . Otot interkostalis luaran.dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif).Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk.Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk. Otot-otot interkostalis yang paling dalam.Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk.menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.Tiga Lapisan Utama : 1.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat. . 2. Otot-otot interkostalis dalaman.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : . 3.dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada.

menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata. Ini adalah otot. menekan pada diafragma. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru. Bila anda mempunyai penyakit paru. Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful