Aliffyasraff @asas vokal

2009530835

DEFINISI SISTEM PERNAFASAN

Pernafasan atau respirasi adalah merupakan suatu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan kuasa didalam tubuh manusia. Manusia akan bernafas dengan menghirup atau mengambil oksigen didalam udara bebas dan akan menghembuskan udara karbon dioksida keluar semula.

MEKANISME PERNAFASAN

Mekanisme pernafasan terdiri daripada beberapa kelakuan seperti menarik nafas dan menghembus nafas. Ia juga akan melibatkan beberapa perubahan kepada otot interkosta, tulang rusuk, diafragma, isipadu rongga toraks dan akan memberi tekanan udara di paru-paru. Semasa kita menarik nafas, otot interkosta luar akan mengecut dan tulang rusuk akan menaik keatas. Ia juga akan membuatkan otot diafragma mengecut atau menjadi leper. Isipadu rongga toraks akan bertambah serta tekanan udara didalam paru-paru akan menjadi rendah dan tekanan udara di luar yang lebih tinggi akan menolak udara ke dalam paru-paru. Semasa kita menghembus nafas pula, perkara yang sebaliknya akan berlaku keatas otot interkosta, diafragma dan isipadu rongga toraks.

Mereka bergetar.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 VOKAL CORD Lipatan vokal. menetapkan aliran udara yang dikeluarkan dari paru-paru selama pembunyian. . yang terdiri daripada infoldings kembar selaput lendir membentang melintang di pangkal kerongkong. juga dikenali umum sebagai runut bunyi.

Lipatan didorong selain oleh tekanan subglottal meningkat. frekuensi anak-anak adalah lebih dari 300 Hz. Vocal flip ayunan laring adalah utama (tapi bukan satu-satunya) sumber suara dalam pidato. lipatan dikendalikan melalui saraf vagus. rata-rata frekuensi ini sekitar 125 Hz. dan ketegangan lipatan vokal. pola ayunan akan menopang dirinya sendiri. Balingan dianggap suara seseorang ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza. Dalam laki-laki dewasa. Mereka putih kerana peredaran darah sedikit. . Pada dasarnya. menghasilkan bunyi melalui pembukaan dan penutupan ritmis lipatan vokal.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Buka selama Inhalasi. dan bergetar untuk bercakap atau bernyanyi (berosilasi 440 kali per detik ketika bernyanyi A di atas C tengah). dengan resirkulasi beberapa hawa kembali melalui trakea. Kedudukan-Kymography adalah kaedah pencitraan untuk memvisualisasikan gerakan-gerakan horizontal dan vertikal kompleks lipatan vokal. Lipatan vokal kaya menghasilkan suara di harmonisa. saiz. Frekuensi asas dipengaruhi oleh panjang. atau kedua-duanya. Untuk berosilasi. triygergonus disebut. Di bawah keadaan yang benar. betina dewasa sekitar 210 Hz. lipatan vokal yang cukup dekat bersama sehingga terbentuk tekanan udara di bawah laring. suara yang dihasilkan di laring dengan memotong sebuah aliran udara ke dalam semburan kecil gelombang suara. paling tidak yang adalah frekuensi fundamental dari suara yang dihasilkan oleh pangkal kerongkong. Harmonisa yang dihasilkan oleh pertembungan dari lipatan vokal dengan diri sendiri. dengan bahagian inferior dari setiap flip memimpin bahagian superior. ditutup ketika menahan nafas.

atau margin tidak (lubang). Sex perbezaan Lelaki dan wanita memiliki saiz yang berbeza flip vokal.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Setiap penyanyi boleh mengasingkan beberapa orang harmonisa dengan cara yang dianggap bernyanyi di lebih daripada satu lapangan pada masa yang sama teknik yang disebut bernyanyi nada. tetapi mereka mempunyai beberapa serat otot di dalamnya. Jika makanan atau cecair tidak masuk ke trakea dan kenalan vokal lipatan kerana kegagalan safeguard ini. Tempat lipatan Vocal berlokasi di dalam laring di bahagian atas trakea. Terletak di atas laring. Mereka adalah band segitiga datar dan berwarna putih mutiara. menyebabkan batuk refleks untuk mengusir hal untuk mencegah tersedak. dan anterior ke rawan tiroid. perempuan antara mm dan 17. iaitu vocalis yang mengencangkan otot bagian depan ligamentum tulang rawan berhampiran tiroid. kelep lekum bertindak sebagai penutup yang menutup dari trakea selama tindakan menelan untuk makanan terus ke dalam balang yang berasingan di belakang trakea disebut kerongkong. (panjang. tepi luar mereka (seperti yang ditunjukkan pada gambar) yang melekat pada otot laring sementara tepi batin mereka. Mereka posterior melekat pada kartilago arytenoid. Jantan dewasa biasanya lebih rendah suara-suara bernada dan mempunyai lipatan lebih besar. Di atas kedua-dua sisi lipatan vokal (lubang dan ligamentum sendiri) adalah vestibular atau lipatan lipatan vokal palsu yang mempunyai poket kecil di antara dua lipatan (bukan ilustrasi). Lipatan Lipatan vokal vokal laki-laki adalah antara 12. Mereka dibina dari epitel.5 .5 17 mm dan 25 mm mm panjang.

Perbezaan dalam saiz ganda vokal antara laki-laki dan perempuan menyebabkan perbezaan pitch vokal. Diafragma ialah berbentuk lebaran tipis yang berbentuk kubah yang dimasukkan kedalam tulang rusuk yang lebih rendah.lebih putih pada wanita berbanding pada lelaki. Ketika kejadian. dengan laki-laki dan suara perempuan yang dikumpulkan ke dalam jenis. DIAFRAGMA : Diafragma ialah sejenis otot inspirasi utama. ia mendorong kebawah dan melebar.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Lipatan adalah mutiara berwarna putih . Selain itu. faktor genetik menyebabkan variasi antara ahli jantina yang sama. meningkatkan dimensi serta .

Ini kerana diafragma tertutup oleh permukaan pleura. APA ITU NYANYIAN? Nyanyian merupakan sebuah aktiviti membunyikan suara dalam bentuk tertentu yang bertujuan menghasilkan nada dan melodi yang disenangi.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 menegakkan rongga dada serta menaikkan tekanan perut.Nyanyian memerlukan daya kreativiti manusia dan dianggap sebagai salah satu cabang seni. Hal ini akan menurunkan tekanan pleural yang akan menyebabkan tekanan veolar jatuh serta akan mengakibatkan angin mengalir ke paru-paru.Ia merupakan salah satu aktiviti manusia yang bertujuan untuk menggembirakan hati. Proses mempelajari sebuah lagu melibatkan pengetahuan dan kemahiran. Ini akan meningkatkan tekanan panduan kebawah dan keluar serta meningkatkan saiz dari rongga dada. .Nyanyian boleh dilakukan dengan bantuan alat muzik atau hanya dengan secara bertepuk tangan dan sebagainya. Mereka yang menyanyi digelar penyanyi.

sebutan bunyi vokal dan konsonan hendaklah jelas. g) Komunikasi . f) Interaksi sosial . Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten. bibir. pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. c) Verbal .kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. Bunyi konsonan pada awal dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. kualiti ton dan intonasi yang baik.menyatakan maksud rasa dan fikiran melalui nyanyian Sebutan adalah penting dalam nyanyian.kefahaman lirik lagu.kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. Dalam nyanyian. Bentuk mulut yang betul akan menghasilkan sebutan.pengawalan pernafasan dan mekanisma vokal.menghasilkan irama. lagu merupakan bahan sumber utama yang boleh dihuraikan kepada beberapa bahagian seperti berikut: a) Aural .Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Dalam menyanyi. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. b) Fizikal .berkebolehan bekerjasama semasa nyanyian dalam kumpulan. lidah dan rahang. melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. . Organ yang terlibat dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. d) Daya ingatan muzikal . e) Persembahan .

kita perlukan pengalaman dan memahami melalui sensasi dalam tubuh badan kita sendiri iaitu fungsi-fungsi dari otot dada dan diafragma dalam pernafasan.diafragma bergerak jauh ke dalam abdomen.Pernafasan begini dapat kita meningkatkan cuba untuk vitaliti menarik dan memberikan dalam- relaksasi.menaikkan bahu.dan cuba untuk mengembangkan pernafasan dada.Pernafasan dalaman : Pernafasan sedalamnya amat penting untuk kesihatan dan perkembangan spiritual. Bahagian atas diafragma. .apabila nafas dalam.kita perlulah melakukan banyak mempelajari latihan pernafasan yang baru.Untuk lebih mempelajari daripada sedalamnya.dan paru-paru dapat mengembang sepenuhnya ke dalam rongga dada.Semasa kita bernafas secara penuh dan mendalam.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4 LANGKAH SEBAGAI SEORANG PENGHIBUR 1.betul-betul menyokong jantung.Ini adalah pernafasan dangkal.Malangnya.Ketika kita bernafas paras diafragma akan bergerak ke bawah semasa kita menarik nafas dan akan bergerak ke atas semasa kita menghembus nafas.Ini bermakna lebih banyak oksigen diambil dan karbon dioksida dilepaskan dalam setiap nafas.serta fungsi perut dan juga punggung.Sebelum latihan pernafasan sedalamnya dapat dilakukan dalam tempoh masa yang lama.terletak sekitar satu dan satu inci setengah dari bahagian bawah sternum.yang berkemungkinan adalah apabila perut mengeluarkan dan mengembangkan penarikan nafas dan ditarik semasa hembusan nafas.kebanyakkan daripada kita melakukan perkara yang sebaliknya iaitu kita menggunakan perut untuk menyedut udara.

ketika sedang menyanyi.Semasa hendak menhembus nafas keluar.Mengawal pernafasan semasa mengeluarkan nafas : . Daerah mengawal pusat untuk bernafas. sesorang penghibur perlulah menghembus nafas secara halus atau menghembus nafas secara paling sedikit agar pernafasan sesorang penghibur boleh bertahan dengan lebih lama seperti bercakap secara biasa. Kedua-dua kumpulan neuron secara automatik mempertahankan pola kitaran ritmis inspirasi dan luput. terletak di bahagian bawah batang otak. . Ada "neuron inspirasi" yang aktif selama inspirasi dan tidak aktif selama luput. sesorang penyanyi itu perlulah membuat beberapa gerak seperti tarian dan perlu melompat-lompat didalam tarian tersebut.Pergantungan didalam konsep nyanyian ialah bermaksud sesorang penghibur itu perlulah pandai menyerap hentakan untuk mengekalkan pernafasan. neuron lain adalah aktif selama kadaluarsa tetapi tidak-inspirasi "neuron ekspirasi". medula oblongata dalam. Contohnya. yang disebut pusat pernafasan. jadi.Pergantungan : . seseorang penghibur itu perlulah bijak mengawal atau menyerap hentakan untuk mengekalkan tempo dan nada vokal.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 2. Ritme ini automatik boleh diubahsuai dengan maklumat aferen 3.

biasanya dengan menarik udara ke wilayah dada dengan menggunakan otot pudendal daripada semua paru-paru melalui diafragma.Membaik pulih nafas : . . pernafasan dada.Seorang penghibur atau penyanyi perlu mengambil nafas secara kerap apabila sedang membuat persembahan. Dalam bernafas lobus atas bernafas. ini adalah mod yang paling cetek pernafasan dangkal.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 4. pernafasan cetek boleh menyebabkan gejala atau bernafas cepat dan hiperventilasi. hanya untuk jangka masa yang singkat. Kebanyakan orang yang nafas cetek melakukannya sepanjang hari dan hampir selalu tidak menyedari keadaan tersebut. kerana ia memerlukan banyak usaha. dan kontraktor serentak perut selama Inhalasi Maksimum jumlah hawa boleh ditarik dengan cara ini. Sebagai seorang penyanyi. Bila digunakan untuk waktu lama. klavikularis atau udara pernafasan klavikula ditarik terutama ke dada oleh peningkatan bahu dan tulang selangka (klavikula). CARA PERNAFASAN Pernafasan melalui klaviskular : . kita harus bijak mencuri masa untuk menarik nafas semasa sedang menyanyi. atau dada bernafas adalah gambar nafas minimum ke paru-paru.Pernafasan dangkal.

dimana membantu penarikan nafas secara tenang mahupun terpaksa.Otot-otot ini berada di rusuk 1-11 dan penyisipan pada 212 rusuk.dengan lapisan dalam otot-otot interkostalis dalaman yang telah dipisahkan oleh bahagian-bahagian yang terlibat.Interkostalis dalaman bertanggungjawab atas depresi dari rusuk.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan melalui interkostal : .dimana membantu peluputan paksaan(peluputan tenang adalah sebuah proses pasif).menurunkan dimensi transversal dari rongga dada.Tiga Lapisan Utama : 1. Otot interkostalis luaran. Otot-otot interkostalis dalaman.Interkostalis luaran bertanggungjawab bagi peningkatan rusuk dan meluaskan dimensi transversal di rongga dada dan terletak di sekitar tulang rusuk. Otot-otot interkostalis yang paling dalam.Otot interkostalis merupakan otot yang utama yang terlibat dalam aspek mekanisma pernafasan manusia. 3. . .dan telah membentuk dan menggerakkan dinding dada. 2.Otot interkostalis ialah beberapa kumpulan otot yang bergerak di antara tulang rusuk.Kesemua ini berada di rusuk 2-12 dan sisipan mereka pada rusuk 1-11.

Pernafasan diafragma ini bertujuan untuk membantu anda menggunakan diafragma dengan betul sementara pernafasan ke: ‡ Mengukuhkan diafragma ‡ Penurunan karya bernafas dengan melambatkan laju pernafasan anda ‡ Penurunan oksigen permintaan ‡ Gunakan sedikit usaha dan tenaga untuk bernafas . Bila anda mempunyai penyakit paru. berbentuk kubah besar terletak di dasar paru-paru. menyebabkan ia bekerja kurang berkesan. Ini adalah otot. menekan pada diafragma. otot-otot perut anda membantu menggerakkan diafragma dan memberi anda lebih banyak kekuatan untuk mengosongkan paru-paru. udara sering menjadi terperangkap di dalam paru-paru.Aliffyasraff @asas vokal 2009530835 Pernafasan menggunakan diafragma : Latihan pernafasan adalah sebahagian daripada yoga yang mengekalkan keseimbangan dan gaya hidup yang sihat. Namun penyakit paru obstruktif kronik (PPOK) dapat mencegah diafragma dari bekerja secara berkesan. Leher dan otot-otot dada kemudian harus berasumsi suatu saham naik dari pekerjaan bernafas. Diafragma adalah otot yang paling efisien bernafas. Hal ini dapat meninggalkan diafragma melemah dan rata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful