Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Bab 2: Pergerakan dan Sokongan 2.1 Pergerakan dan Sokongan bagi Manusia dan Haiwan 1. Kepentingan: a) Mencari makanan b) Pasangan c) Menjauhi pemangsa dan bahaya Sistem Sokongan dan Pergerakan 1. Organisma multisel mempunyai tisu badan yang lembut dan perlu dipegang oleh struktur yang kuat. 2. Sistem rangka memberi sokongan kepada badan. 3. Jenis rangka: a) Rangka luar - Arthropoda seperti serangga dan ketam mempunyai rangka luar yang rigid. - menyokong organ badan yang penting dan membolehkannya berfungsi dengan efisien. - melindungi struktur dalaman daripada rosak dan membolehkan haiwan bergerak. - serangga mempunyai kutikel sebagai rangka luar yang menutupi permukaan luar. - Kutikel adalah diselaputi lilin yang mencegah kehilangan air daripada serangga. - tidak hidup maka ia tidak boleh mengalami pertumbuhan. - Untuk bertumbuh, arthropoda akan menukar kulit dalam satu proses yang dinamakan ‘ecdysis’. b) Rangka dalam - tulang dan rawan - vertebrata - kepentingan i) mengekalkan bentuk badan ii) menyokong tisu lembut iii) melindungi organ dalaman dari cedera iv) menyimpan mineral (kalsium dan fosforus) v) menghasilkan sel darah Rangka hidrostatik - cecair dalaman yang disimpan pada tekanan di dalam ruang di dalam badan yang dikelilingi otot. - ulat beluncas dan cacing tanah Rangka manusia 1. Bahagian: a) rangka axial b) rangka appendikular

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

1

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Rangka axial 1. Terdiri oleh: a) tengkorak b) turus vertebra c) tulang rusuk d) sternum 2. Tengkorak terdiri oleh: a) Tulang kranial – menutup dan melindungi otak b) Tulang muka – melindungi dan memberi sokongan kepada pintu sistem penghadaman dan sistem respirasi c) Suture – sendi yang tidak bergerak yang memegang tengkorak d) Rahang – sendi yang boleh bergerak

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

2

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

3

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

3. Turus vertebra (tulang belakang) a) terdiri daripada vertebra. b) menutup dan melindungi tulang belakang. c) menyokong kepala d) menjadi tempat perlekatan tulang rusuk, tulang pinggang dan otot pada bahagian belakang dan leher. e) cervical, thoracic dan lumbar boleh bergerak. f) sacrum dan coccyx boleh bergerak. g) cakera tulang belakang dalam vertebra membolehkan pergerakan turus vertebra dan menyerap kejutan tegak. h) saiz dan bentuk berbeza. i) foramen menutup tulang belakang.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

4

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

4. Tulang belakang servikal a) Mempunyai foramen melintang dimana saluran darah dan saraf melaluinya. 5. Thoracic vertebra a) Mempunyai proses-proses spina yang memanjang ke bawah. b) Proses spina dan melintang menjadi tempat perlekatan otot dan ligamen.

6. Tulang belakang lumbar a) Terbesar dan terkuat. b) Mempunyai centrum yang besar yang boleh menanggung berat bahagian belakang.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

5

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

7. Thoraks: a) sangkar toraks (terdiri daripada tulang rusuk dan sternum) b) menutup dan melindungi organ di dalam rongga toraks dan bahagian atas abdomen. Rangka appendikular 1. Terdiri daripada: a) Tulang bahu – klavikel dan skapula b) Humerus – bahagian atas tangan, c) Ulna d) Radius e) Karpal – pergelangan tangan f) Metakarpal – tapak tangan g) Falang – jari tangan dan kaki g) Tulang pinggang – terdiri daripada dua tulang pinggang yang memberikan sokongan yang kuat dan stabil untuk turus vertebra. h) Femur – tulang peha, terpanjang, terberat dan terkuat. i) Tibia j) Fibula k) Patella – tempurung lutut l) Tarsal – pergelangan kaki m) Metatarsal – kaki Struktur sendi 1. Sendi – Tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung. 2. Ligamen – Memegang tulang dan membolehkannya bergerak 3. Sendi Sinovial: a) Sendi mengandungi satu ruang yang mengandungi cecair yang membolehkan pergerakan. b) 4 ciri – kapsul sendi (sendi ditutup dan diperkuat dengan ligamen)

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

6

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

- disaluti satu membrane sinovial yang nipis (lapisan dalam kapsul) - merembeskan cecair sinovial yang mengurangkan geseran diantara tulang - ditutupi kartilaj 4. Kartilaj menampan sendi, menyerap kejutan dan mengurangkan geseran antara hujung tulang-tulang. 5. Sendi:-

a) Sendi engsel – lutut, siku, jari dan jari kaki. - membolehkan kaki untuk dihayunkan. - 180 darjah

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

7

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

b) Soket sendi dan bola – pergerakan putaran tulang-tulang dalam semua arah.. - bahu dan pinggang. - 360 darjah Bagaimana pergerakan dibawa tentang dalam satu anggota badan

1. Otot rangka bertanggungjawab untuk pergerakan-pergerakan sukarela badan. 2. Satu otot bersambung dengan sekurang-kurangnya dua tulang merentasi sendi-sendi melalui tendon. 3. Tendon ialah urat yang keras, kuat dan tak anjal tisu-tisu penghubung tebal yang tidak anjal. 4. Pergerakan-pergerakan otot rangka adalah terhasil dengan menarik tendon yang menyambung dengan tulang-tulang. 5. Satu otot hanya boleh menarik. 6. Otot menarik apabila ia mengecut. 7. Sepasang otot (otot berantagonis) bekerja bersama-sama untuk membenarkan pergerakan selaras pada sendi-sendi berangka. 8. Ini bermaksud apabila satu otot mengecut otot, otot yang lain merenggang. 9. Membengkok dan meluruskan lengan a) Apabila bisep kontrak. b) Tendon menghantar daya tarikan yang dihasilkan oleh penguncupan lengan. c) Pada masa yang sama , trisep merenggang. d) Hasilnya, sendi siku membengkok atau melentur dan lengan bergerak ke atas. e) Ini menyebabkan pembengkokan dan pelurusan lengan.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

8

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Struktur otot

1. Satu otot rangka seperti biseps mengandungi ikatan serat-serat otot dan bekalan besar saraf-saraf dan urat darah. 2. Satu gentian otot ialah tunggal, sel berbentuk silinder yang panjang yang mengandungi banyak nukleus. 3. Satu gentian otot terdiri daripada ikatan unit-unit lebih kecil, myofibrils. 4. Setiap miofibril terdiri daripada aktin dan miosin (filamen protein). 5. Interaksi kedua-dua protein ini menyebabkan pengecutan otot. 6. Pengecutan otot melibatkan sistem saraf dan memerlukan tenaga. Kesan kerosakan sistem otot rangka pada sokongan dan pergerakan 1. Kekejangan otot Takrif: Pengecutan mendadak satu atau lebih otot-otot yang memberi kesakitan yang amat sangat dan tidak berupaya untuk menggunakan otot yang terjejas. Sebab-sebab: - biasa di kalangan atlet-atlet jarak jauh. - aktiviti tegangan yang tidak memadai dan kelesuan otot. 2. Distrofi otot Takrif: Disebabkan oleh kemerosotan progresif dan kelemahan otot-otot berangka yang

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

9

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

mengawal pergerakan. Sebab-sebab: - gen yang telah mengalami mutasi didapati pada kromosom X dan terutamanya melibatkan budak lelaki.

3. Osteoporosis Takrif: Gangguan tulang biasa, terutama dikalangan wanita tua. Tulang-tulang menjadi lebih nipis, semakin rapuh dan lebih jarang. Sebab-sebab: - Kehilangan jisim tulang bermula selepas umur 30 dan pada kadar yang lebih cepat sekitar umur 45 tahun. - Pengambilan fosfat dan kalsium yang tidak mencukupi dalam diet. - Penghasilan tulang dan tisu tulang akan terganggu dan mengakibatkan penghasilan tulang-tulang yang mudah rapuh. Gejala-gejala: - retakan pada vertebra, pergelangan tangan atau pinggul - kehilangan ketinggian dan membongkok. Pencegahan: - Pengambilan kalsium, fosforus dan vitamin D yang mencukupi. - bersenam dengan kerap 4. Artritis Takrif: - Pengurangan pengeluaran bendalir sinovial dalam sendi-sendi dan tulang rawan menjadi lebih nipis (osteoartritis), dan ligamen menjadi pendek dan hilang keanjalan. - Lutut sakit dan kaku dan menghadkan aktiviti-aktiviti harian seperti berjalan.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

10

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Mekanisme pergerakan dalam haiwan Pergerakan dalam haiwan yang mempunyai rangka hidrostatik (cacing tanah)

1. Cacing tanah mempunyai rangka hidrostatik (daya penguncupan dikenakan ke atas satu coelum (kamar dipenuhi bendalir). 2. Selom dikepung oleh dua otot berantagonis: a) otot-otot bulat – mengelilingi kamar b) otot-otot memanjang – lanjutan dari hujung ke hujung. 3. Kurus dan panjang: Bila otot bulat mengecut, otot memanjang akan merenggang. 4. Tebal dan pendek: Bila otot bulat merenggang, otot memanjang mengecut. 5. Otot-otot mengecut dan menjanakan ombak peristalsis yang bermula dari depan dan menjurus ke penghujung badan. 6. Cacing tanah mempunyai chaetae (bulu-bulu) yang mensaukkan bahagian badan ke tanah supaya bahagian lain dapat ditarik ke arahnya.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

11

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Pergerakan dalam haiwan yang mempunyai rangka luar (belalang)

1. Seekor belalang menggunakan tiga kaki untuk menyokong badan, sementara tiga kaki yang lain bergerak bersama-sama dan berjalan. 2. Fleksor dan ekstensor (bertentangan) otot-otot adalah terlekat pada permukaan dalam rangka luar. 3. Otot-otot fleksor membengkokkan sendi. 4. Otot ekstensor meluruskan sendi. 5. Kaki belakang seekor belalang adalah panjang dan berotot dan disesuaikan untuk melompat. 6. Keadaan duduk: Bila otot fleksor mengecut, kaki tertarik ke belakang. Kaki belakang dilipat dalam bentuk Z dan bersedia untuk melompat. 7. Melompat: Bila otot ekstensor mengecut, sentakan kaki ke belakang, menyebabkan belalang ke hadapan dan melompat ke udara.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

12

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

Pergerakan dalam haiwan yang mempunyai rangka dalaman (ikan)

1. Mengapa seekor ikan boleh berenang dalam satu persekitaran likat dan tumpat: a) berat badan disokong oleh air untuk mengatasi graviti. b) licin berkilat dan badan bergaris arus untuk mengatasi tentangan. c) sisik-sisik bertindih pada badan dan menghadap ke belakang ikan untuk mengatasi tentangan. d) ditutup oleh salutan berlendir untuk meminimumkan seretan geseran dan mengekalkan satu laluan lancar air. 2. Turus vertebra ikan bergerak dari satu bahagian ke satu bahagian disebabkan pengecutan dan perenggangan myotomes.

3. Myotomes – otot berbentuk W yang didapati pada kedua belah badan seekor ikan dan menjalankan tindakan bertentangan.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

13

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

4. Pengecutan dan perenggangan myotomes berlaku pada kedua sisi badan dari kepala ke ekor. 5. Ini menyebabkan bahagian-bahagian berlainan pada badan ikan akan ditolak dan menyebabkan air ditolak ke belakang dan badan ikan ke hadapan. 6. Kecenderungan untuk seekor ikan menjadi tidak stabil di dalam air semasa pergerakan, membawa kepada:a) merewang – pergerakan sisi b) memasang – pergerakan satah tegak c) bergolek – satah melintang 7. Pergerakan adalah dibantu oleh sirip. Sirip ekor memberikan tolakan dan mengawal arah ikan itu.

10. The swim bladder is a sac inside the abdomen that contains gas. 11. By controlling the amount of gas in the swim bladder, a fish can change its buoyancy so that it has the same relative density as the surrounding water. 8. Pergerakan-pergerakan ini dibantu oleh:a) merewang – ditahan oleh sirip tengah(dorsal dan ventral). b) bergolek – ditahan oleh sirip tengah c) memasang – ditahan oleh sirip pelvik dan sirip pektoral yang berfungsi sebagai brek dan kemudi. 9. Ikan yang bertulang mempunyai pundi-pundi untuk membantu mereka mengekalkan ketimbulan dalam air semasa berenang. 10. Pundi renang ialah satu kantung di dalam abdomen yang mengandungi gas. 11. Dengan mengawal kandungan gas dalam pundi renang, seekor ikan boleh mengubah ketimbulannya supaya ia nisbah ketumpatan sama dengan air di sekitarnya.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

14

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

2.2 Menghargai Sistem Muscoskeletal yang Sihat 1. Pengambilan kalsium yang mencukupi. 2. Aktiviti fizikal dan latihan – mengukuhkan struktur-struktur sendi, meningkatkan prestasi otot dan melambatkan kemajuan artritis. 2.3 Sokongan dalam Tumbuh-tumbuhan 1. Mengapa? a) Tumbuhan tumbuh dan menghasilkan banyak daun. b) Tumbuh tinggi oleh itu perlu mengatasi daya graviti. c) Pengembangan daun-daun dan batang secara mendatar. 2. Tumbuhan air adalah disokong oleh ketimbulan dan sokongan. Sokongan dalam tumbuh-tumbuhan akuatik dan daratan Tumbuh-tumbuhan yang terbenam 1. Hydrilla sp. mempunyai daun-daun yang nipis dan fleksibel. 2. Jenis daun-daun ini memberikan tentangan kecil untuk aliran air, tumbuh-tumbuhan boleh disentap dan ditarik oleh arus-arus air tanpa musnah. 3. Kantung-kantung udara di dalam daun-daun dan tangkai membolehkan tumbuhan terapung pada permukaan untuk memperoleh cahaya matahari secara maksimum. 4. Tangkai mereka tidak mempunyai tisu-tisu berkayu. Tumbuh-tumbuhan terapung 1. Keladi bunting (Eichornia crassipes) mempunyai daun-daun luas yang kukuh tetapi cukup fleksibel untuk menentang koyakan disebabkan oleh aksi gelombang. 2. Tisu-tisu aerenkima (tisu-tisu lembut yang mempunyai ruang udara yang besar diantara sel) dalam tangkai dan daun-daun membolehkan ketimbulan supaya tumbuh-tumbuhan boleh mengapungkan pada permukaan air. 3. The thickening of the cell walls with cellulose and pectin in collenchyma cells provide additional mechanical strength. Tumbuh-tumbuhan hijau (Tumbuhan daratan) 1. Disokongan oleh kesegahan sel parenkima dan kolenkima. 2. Tekanan segah oleh kandungan air pada vakuol menolak membran sel dan kandungankandungan sel kepada dinding sel, memberikan sokongan untuk batang, akar dan daundaun. 3. Penebalan dinding-dinding sel dengan selulosa dan pektin dalam sel kolenkima memberikan kekuatan tambahan. Tumbuh-tumbuhan Berkayu 1. Disokong oleh tisu-tisu sklerenkima dan xilem. 2. Tisu sklerenkima terdiri daripada sel-sel dengan dinding-dinding sel sekunder yang biasanya disaluti lignin yang memberi sokongan kepada bahagian tumbuhan yang tidak

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

15

Form 5: Bab 2 – Pergerakan dan Sokongan

bertumbuh. 3. Dua jenis tisu sklerenkima: a) serat – panjang, lurus dan nipis - tisu terdapat di sekeliling tisu vascular. b) sclereids – pendek, bulat dan tidak berbentuk tetap. - ditemui dalam buah dan benih-benih 4. Semasa perkembangan pertumbuhan primer, dinding-dinding sel xilem dan tracheids disaluti dengan lignin dan saluran.

5. Jenis-jenis saluran: a) salur anulus (berbentuk bulat) b) salur berlingkar c) salur skalariform (seperti tangga) d) salur berlubang-lubang 6. Pertumbuhan sekunder xilem mengakibatkan pembentukan kayu yang membuat tumbuhan itu lebih kukuh dan dan memberikan bantuan.. 7. Struktur-struktur sokongan lain: a) Akar banir – akar yang muncul dari bahagian bawah batang pokok ke tanah, menyediakan sokongan untuk pokok. b) Tumbuhan menjalar dan lianas – menggunakan pohon-pohon lain untuk sokongan.

Prepared by: Mr. Gerard Selvaraj

16