Ros perlu kasih sayang

Mawar yang cantik perlu penjagaan rapi. SESIAPA saja akan tertarik dan jatuh cinta jika memandang bunga mawar mekar di kelilingi pepohon renek dan rumput menghijau di laman. Namun, untuk menanam sendiri mawar di laman, ramai yang mengelak kerana berpendapat pokok berkenaan sukar dijaga dan perlu penjagaan rapi. Seorang pengurus syarikat yang mengusahakan tanaman ros secara khusus, Encik Kamal Kamaruddin, menyangkal pendapat berkenaan sebaliknya menyatakan penanaman pokok mawar mudah jika anda mengikut prosedur dan cara penjagaan yang betul. “Kita perlu lahirkan rasa cinta jika mahu menanam mawar sebagaimana bunga berkenaan sering dikaitkan sebagai lambang cinta,” katanya yang sudah empat tahun mengusahakan tanaman mawar dan kerja penyelenggaraan taman bunga berkenaan di sekitar Selangor. Beliau memberikan beberapa tip bagi penanaman mawar dan menasihatkan mereka yang berminat menanam pokok berkenaan tidak menggunakan baja kimia kerana ia boleh menyebabkan pokok tidak sihat. “Menanam mawar perlulah belaian dan kasih sayang, jadi gunakan bahan semula jadi serta elakkan penggunaan air dan baja berlebihan,” katanya. Bagi mereka yang mahu membina laman mawar perlulah memastikan tanah yang digunakan sesuai iaitu adanya campuran tanah kompos yang mengandungi sabut kelapa, pasir, sekam dan tanah bakar. Sebelum mula menanam, bersihkan kawasan dan buang batu-batu kecil kerana akar mawar sangat sensitif. Bunga mawar juga tidak boleh ditanam berselang seli dengan pokok atau tumbuhan lain. Seeloknya, taman mawar hanya dikhususkan untuknya saja kerana akarnya sensitif dan tidak boleh berselirat dengan akar pokok lain. Pokok mawar juga dikategorikan sebagai pokok manja yang tidak boleh bersaing dengan pokok lain. Selepas tanah dibersihkan dan dicampurkan dengan tanah kompos, dan tanam anak pokok bunga seperti biasa. Kemudian, pokok berkenaan perlu disiram dua kali sehari,

dahan yang dicantas terlalu panjang dan boleh memendekkan pokok. Katanya. kulit udang. Baja khas yang terdiri daripada isi ikan. menggunakan racun serangga dan baja kimia. Antaranya. “Ramai yang merungut. Namun tanah tidak perlu digembur terlalu dalam kerana boleh mencederakan akar. . daun nampak lebih segar dan bertindak sebagai anti fungus. seeloknya untuk pokok mawar dalam pasu air perlu membasahi tanah bagi membolehkan akar mendapat air secukupnya. Namun. jika formula itu digunakan pokok akan lebih cepat berbunga. air berlebihan dan kurang baja. Baja berkenaan dihasilkan sendiri Kamal dan hanya boleh diperoleh di kedainya saja manakala semburan daripada bahan organik dihasilkan untuk mengelakkan serangan virus. Seeloknya.” katanya. menanam pokok mawar berselang seli atau mencampurkan dengan pokok lain. pokok lebih tahan lama. air berlebihan tidak baik untuk pokok. Baja najis haiwan biasanya panas dan membawa pelbagai virus yang boleh mencacatkan daun dan bunga. Air yang disiram mesti sampai ke atas bukannya hanya semburan biasa yang hanya terkena kepada daun. Baja berkenaan akan dapat mengelakkan dahan menjadi kurus. pokok dicantas setiap kali selepas bunga gugur dan dahan yang dicantas perlulah sepanjang enam ruas daripada tangkai bunga gugur atau kira-kira 15. baja juga tidak boleh digunakan berlebihan dan jika boleh elak menggunakan baja kimia atau kumbahan seperti tahi ayam dan kambing kerana ia tidak membantu menyihatkan pokok sebaliknya mengurangkan jangka hayat pokok mawar.pagi dan petang. maka ia perlu dicantas dan tanah digembur selalu. ada beberapa kesalahan yang kerap dilakukan mereka yang menanam pokok mawar. sayuran. Beliau berkata. serbuk soya dan ekstrak sawit. mereka tidak tahu. Selepas itu. Kamal berkata. pokok tidak berbunga dan atau daun mengalami masalah seperti kering. Setiap dahan yang dicantas akan cepat membawa tunas baru yang turut mengeluarkan kudup bunga. Pokok bunga mawar memerlukan cahaya matahari dan air mencukupi. kekuningan dan bergulung.2 sentimeter. Namun. mawar dikategorikan sebagai pokok manja. pokok perlu di baja dan disiram dengan ubat semburan seminggu sekali. Oleh kerana.

# Saiz bunga mawar di Malaysia dan di Eropah tidak sama kerana perbezaan cuaca. Warna merah bermaksud romantik dan lambang kasih sayang dan cinta. Namun. kuning dan putih menjadi pilihan ramai. mawar yang biasanya dijumpai berwarna merah jambu lembut. masyarakat barat percaya. mawar berwarna merah. Dari segi ekonomi. Di Malaysia. # Mawar ada pelbagai warna termasuk biru. Malah. bunga mawar menjadi bunga penting untuk taman larangan Istana. Saiznya lebih besar di negara beriklim sejuk. manakala mawar kuning bererti kebebasan dan sering menjadi hadiah untuk ucapan tahniah atas kejayaan. mawar menjadi pilihan ramai kerana sering diterjemahkan sebagai lambang kasih sayang. Mawar Taman Tradisi dan Mawar Taman Moden # Setiap warna bunga mawar membawa makna atau lambang yang berbeza. ibu baru atau persahabatan. Selain baunya yang harum. . digunakan dalam haruman. ia dikategorikan dalam tiga jenis utama iaitu Mawar Liar. # Teknologi dalam industri penanaman pokok menyaksikan pokok mawar boleh dikacukkan dan menghasilkan warna yang pelbagai seperti mawar ungu merah jambu. hijau lembut dan hitam. hiasan dan makanan # Satu masa dulu di Eropah. mawar merah kuning dan mawar kuning jingga. # Mawar disukai ramai dan sangat cantik untuk penyeri laman. permintaan pokok mawar melebihi daripada bunga yang lain.Fakta: Mawar # Dikenali juga dengan nama ros. Namun. # Ada pelbagai jenis mawar di dunia. warna bunga membawa makna tertentu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful