Ros perlu kasih sayang

Mawar yang cantik perlu penjagaan rapi. SESIAPA saja akan tertarik dan jatuh cinta jika memandang bunga mawar mekar di kelilingi pepohon renek dan rumput menghijau di laman. Namun, untuk menanam sendiri mawar di laman, ramai yang mengelak kerana berpendapat pokok berkenaan sukar dijaga dan perlu penjagaan rapi. Seorang pengurus syarikat yang mengusahakan tanaman ros secara khusus, Encik Kamal Kamaruddin, menyangkal pendapat berkenaan sebaliknya menyatakan penanaman pokok mawar mudah jika anda mengikut prosedur dan cara penjagaan yang betul. “Kita perlu lahirkan rasa cinta jika mahu menanam mawar sebagaimana bunga berkenaan sering dikaitkan sebagai lambang cinta,” katanya yang sudah empat tahun mengusahakan tanaman mawar dan kerja penyelenggaraan taman bunga berkenaan di sekitar Selangor. Beliau memberikan beberapa tip bagi penanaman mawar dan menasihatkan mereka yang berminat menanam pokok berkenaan tidak menggunakan baja kimia kerana ia boleh menyebabkan pokok tidak sihat. “Menanam mawar perlulah belaian dan kasih sayang, jadi gunakan bahan semula jadi serta elakkan penggunaan air dan baja berlebihan,” katanya. Bagi mereka yang mahu membina laman mawar perlulah memastikan tanah yang digunakan sesuai iaitu adanya campuran tanah kompos yang mengandungi sabut kelapa, pasir, sekam dan tanah bakar. Sebelum mula menanam, bersihkan kawasan dan buang batu-batu kecil kerana akar mawar sangat sensitif. Bunga mawar juga tidak boleh ditanam berselang seli dengan pokok atau tumbuhan lain. Seeloknya, taman mawar hanya dikhususkan untuknya saja kerana akarnya sensitif dan tidak boleh berselirat dengan akar pokok lain. Pokok mawar juga dikategorikan sebagai pokok manja yang tidak boleh bersaing dengan pokok lain. Selepas tanah dibersihkan dan dicampurkan dengan tanah kompos, dan tanam anak pokok bunga seperti biasa. Kemudian, pokok berkenaan perlu disiram dua kali sehari,

” katanya. sayuran. Seeloknya. . mawar dikategorikan sebagai pokok manja. baja juga tidak boleh digunakan berlebihan dan jika boleh elak menggunakan baja kimia atau kumbahan seperti tahi ayam dan kambing kerana ia tidak membantu menyihatkan pokok sebaliknya mengurangkan jangka hayat pokok mawar. pokok perlu di baja dan disiram dengan ubat semburan seminggu sekali.2 sentimeter. Kamal berkata. kekuningan dan bergulung.pagi dan petang. Baja najis haiwan biasanya panas dan membawa pelbagai virus yang boleh mencacatkan daun dan bunga. Antaranya. daun nampak lebih segar dan bertindak sebagai anti fungus. Pokok bunga mawar memerlukan cahaya matahari dan air mencukupi. pokok tidak berbunga dan atau daun mengalami masalah seperti kering. Air yang disiram mesti sampai ke atas bukannya hanya semburan biasa yang hanya terkena kepada daun. Setiap dahan yang dicantas akan cepat membawa tunas baru yang turut mengeluarkan kudup bunga. Baja berkenaan dihasilkan sendiri Kamal dan hanya boleh diperoleh di kedainya saja manakala semburan daripada bahan organik dihasilkan untuk mengelakkan serangan virus. Selepas itu. Katanya. menanam pokok mawar berselang seli atau mencampurkan dengan pokok lain. Namun. seeloknya untuk pokok mawar dalam pasu air perlu membasahi tanah bagi membolehkan akar mendapat air secukupnya. dahan yang dicantas terlalu panjang dan boleh memendekkan pokok. Baja khas yang terdiri daripada isi ikan. air berlebihan dan kurang baja. serbuk soya dan ekstrak sawit. Namun tanah tidak perlu digembur terlalu dalam kerana boleh mencederakan akar. pokok lebih tahan lama. Oleh kerana. ada beberapa kesalahan yang kerap dilakukan mereka yang menanam pokok mawar. mereka tidak tahu. Namun. maka ia perlu dicantas dan tanah digembur selalu. kulit udang. pokok dicantas setiap kali selepas bunga gugur dan dahan yang dicantas perlulah sepanjang enam ruas daripada tangkai bunga gugur atau kira-kira 15. jika formula itu digunakan pokok akan lebih cepat berbunga. Beliau berkata. Baja berkenaan akan dapat mengelakkan dahan menjadi kurus. air berlebihan tidak baik untuk pokok. “Ramai yang merungut. menggunakan racun serangga dan baja kimia.

Namun. mawar yang biasanya dijumpai berwarna merah jambu lembut. ia dikategorikan dalam tiga jenis utama iaitu Mawar Liar. bunga mawar menjadi bunga penting untuk taman larangan Istana. manakala mawar kuning bererti kebebasan dan sering menjadi hadiah untuk ucapan tahniah atas kejayaan.Fakta: Mawar # Dikenali juga dengan nama ros. Saiznya lebih besar di negara beriklim sejuk. masyarakat barat percaya. ibu baru atau persahabatan. mawar menjadi pilihan ramai kerana sering diterjemahkan sebagai lambang kasih sayang. digunakan dalam haruman. mawar merah kuning dan mawar kuning jingga. kuning dan putih menjadi pilihan ramai. Mawar Taman Tradisi dan Mawar Taman Moden # Setiap warna bunga mawar membawa makna atau lambang yang berbeza. permintaan pokok mawar melebihi daripada bunga yang lain. hiasan dan makanan # Satu masa dulu di Eropah. mawar berwarna merah. hijau lembut dan hitam. # Ada pelbagai jenis mawar di dunia. # Mawar disukai ramai dan sangat cantik untuk penyeri laman. # Teknologi dalam industri penanaman pokok menyaksikan pokok mawar boleh dikacukkan dan menghasilkan warna yang pelbagai seperti mawar ungu merah jambu. Namun. Selain baunya yang harum. . Malah. Di Malaysia. warna bunga membawa makna tertentu. Warna merah bermaksud romantik dan lambang kasih sayang dan cinta. # Saiz bunga mawar di Malaysia dan di Eropah tidak sama kerana perbezaan cuaca. # Mawar ada pelbagai warna termasuk biru. Dari segi ekonomi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful