Ros perlu kasih sayang

Mawar yang cantik perlu penjagaan rapi. SESIAPA saja akan tertarik dan jatuh cinta jika memandang bunga mawar mekar di kelilingi pepohon renek dan rumput menghijau di laman. Namun, untuk menanam sendiri mawar di laman, ramai yang mengelak kerana berpendapat pokok berkenaan sukar dijaga dan perlu penjagaan rapi. Seorang pengurus syarikat yang mengusahakan tanaman ros secara khusus, Encik Kamal Kamaruddin, menyangkal pendapat berkenaan sebaliknya menyatakan penanaman pokok mawar mudah jika anda mengikut prosedur dan cara penjagaan yang betul. “Kita perlu lahirkan rasa cinta jika mahu menanam mawar sebagaimana bunga berkenaan sering dikaitkan sebagai lambang cinta,” katanya yang sudah empat tahun mengusahakan tanaman mawar dan kerja penyelenggaraan taman bunga berkenaan di sekitar Selangor. Beliau memberikan beberapa tip bagi penanaman mawar dan menasihatkan mereka yang berminat menanam pokok berkenaan tidak menggunakan baja kimia kerana ia boleh menyebabkan pokok tidak sihat. “Menanam mawar perlulah belaian dan kasih sayang, jadi gunakan bahan semula jadi serta elakkan penggunaan air dan baja berlebihan,” katanya. Bagi mereka yang mahu membina laman mawar perlulah memastikan tanah yang digunakan sesuai iaitu adanya campuran tanah kompos yang mengandungi sabut kelapa, pasir, sekam dan tanah bakar. Sebelum mula menanam, bersihkan kawasan dan buang batu-batu kecil kerana akar mawar sangat sensitif. Bunga mawar juga tidak boleh ditanam berselang seli dengan pokok atau tumbuhan lain. Seeloknya, taman mawar hanya dikhususkan untuknya saja kerana akarnya sensitif dan tidak boleh berselirat dengan akar pokok lain. Pokok mawar juga dikategorikan sebagai pokok manja yang tidak boleh bersaing dengan pokok lain. Selepas tanah dibersihkan dan dicampurkan dengan tanah kompos, dan tanam anak pokok bunga seperti biasa. Kemudian, pokok berkenaan perlu disiram dua kali sehari,

serbuk soya dan ekstrak sawit. Oleh kerana. Katanya. . Baja berkenaan dihasilkan sendiri Kamal dan hanya boleh diperoleh di kedainya saja manakala semburan daripada bahan organik dihasilkan untuk mengelakkan serangan virus. “Ramai yang merungut. Baja najis haiwan biasanya panas dan membawa pelbagai virus yang boleh mencacatkan daun dan bunga. pokok tidak berbunga dan atau daun mengalami masalah seperti kering. Setiap dahan yang dicantas akan cepat membawa tunas baru yang turut mengeluarkan kudup bunga. menanam pokok mawar berselang seli atau mencampurkan dengan pokok lain. dahan yang dicantas terlalu panjang dan boleh memendekkan pokok. Seeloknya. Pokok bunga mawar memerlukan cahaya matahari dan air mencukupi. jika formula itu digunakan pokok akan lebih cepat berbunga. air berlebihan tidak baik untuk pokok. maka ia perlu dicantas dan tanah digembur selalu. mereka tidak tahu. Beliau berkata. mawar dikategorikan sebagai pokok manja. pokok perlu di baja dan disiram dengan ubat semburan seminggu sekali. pokok dicantas setiap kali selepas bunga gugur dan dahan yang dicantas perlulah sepanjang enam ruas daripada tangkai bunga gugur atau kira-kira 15. daun nampak lebih segar dan bertindak sebagai anti fungus. sayuran. kulit udang. kekuningan dan bergulung. ada beberapa kesalahan yang kerap dilakukan mereka yang menanam pokok mawar. seeloknya untuk pokok mawar dalam pasu air perlu membasahi tanah bagi membolehkan akar mendapat air secukupnya. Namun. air berlebihan dan kurang baja.pagi dan petang. Antaranya. Kamal berkata. Namun tanah tidak perlu digembur terlalu dalam kerana boleh mencederakan akar. Namun.2 sentimeter. Air yang disiram mesti sampai ke atas bukannya hanya semburan biasa yang hanya terkena kepada daun. pokok lebih tahan lama. Baja berkenaan akan dapat mengelakkan dahan menjadi kurus. menggunakan racun serangga dan baja kimia.” katanya. Selepas itu. Baja khas yang terdiri daripada isi ikan. baja juga tidak boleh digunakan berlebihan dan jika boleh elak menggunakan baja kimia atau kumbahan seperti tahi ayam dan kambing kerana ia tidak membantu menyihatkan pokok sebaliknya mengurangkan jangka hayat pokok mawar.

# Mawar ada pelbagai warna termasuk biru. Selain baunya yang harum. Di Malaysia. # Ada pelbagai jenis mawar di dunia. Malah.Fakta: Mawar # Dikenali juga dengan nama ros. mawar yang biasanya dijumpai berwarna merah jambu lembut. # Saiz bunga mawar di Malaysia dan di Eropah tidak sama kerana perbezaan cuaca. bunga mawar menjadi bunga penting untuk taman larangan Istana. kuning dan putih menjadi pilihan ramai. mawar berwarna merah. # Teknologi dalam industri penanaman pokok menyaksikan pokok mawar boleh dikacukkan dan menghasilkan warna yang pelbagai seperti mawar ungu merah jambu. Namun. Saiznya lebih besar di negara beriklim sejuk. warna bunga membawa makna tertentu. mawar merah kuning dan mawar kuning jingga. masyarakat barat percaya. . Namun. Mawar Taman Tradisi dan Mawar Taman Moden # Setiap warna bunga mawar membawa makna atau lambang yang berbeza. manakala mawar kuning bererti kebebasan dan sering menjadi hadiah untuk ucapan tahniah atas kejayaan. digunakan dalam haruman. mawar menjadi pilihan ramai kerana sering diterjemahkan sebagai lambang kasih sayang. hijau lembut dan hitam. hiasan dan makanan # Satu masa dulu di Eropah. ibu baru atau persahabatan. Dari segi ekonomi. Warna merah bermaksud romantik dan lambang kasih sayang dan cinta. permintaan pokok mawar melebihi daripada bunga yang lain. # Mawar disukai ramai dan sangat cantik untuk penyeri laman. ia dikategorikan dalam tiga jenis utama iaitu Mawar Liar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful