Ros perlu kasih sayang

Mawar yang cantik perlu penjagaan rapi. SESIAPA saja akan tertarik dan jatuh cinta jika memandang bunga mawar mekar di kelilingi pepohon renek dan rumput menghijau di laman. Namun, untuk menanam sendiri mawar di laman, ramai yang mengelak kerana berpendapat pokok berkenaan sukar dijaga dan perlu penjagaan rapi. Seorang pengurus syarikat yang mengusahakan tanaman ros secara khusus, Encik Kamal Kamaruddin, menyangkal pendapat berkenaan sebaliknya menyatakan penanaman pokok mawar mudah jika anda mengikut prosedur dan cara penjagaan yang betul. “Kita perlu lahirkan rasa cinta jika mahu menanam mawar sebagaimana bunga berkenaan sering dikaitkan sebagai lambang cinta,” katanya yang sudah empat tahun mengusahakan tanaman mawar dan kerja penyelenggaraan taman bunga berkenaan di sekitar Selangor. Beliau memberikan beberapa tip bagi penanaman mawar dan menasihatkan mereka yang berminat menanam pokok berkenaan tidak menggunakan baja kimia kerana ia boleh menyebabkan pokok tidak sihat. “Menanam mawar perlulah belaian dan kasih sayang, jadi gunakan bahan semula jadi serta elakkan penggunaan air dan baja berlebihan,” katanya. Bagi mereka yang mahu membina laman mawar perlulah memastikan tanah yang digunakan sesuai iaitu adanya campuran tanah kompos yang mengandungi sabut kelapa, pasir, sekam dan tanah bakar. Sebelum mula menanam, bersihkan kawasan dan buang batu-batu kecil kerana akar mawar sangat sensitif. Bunga mawar juga tidak boleh ditanam berselang seli dengan pokok atau tumbuhan lain. Seeloknya, taman mawar hanya dikhususkan untuknya saja kerana akarnya sensitif dan tidak boleh berselirat dengan akar pokok lain. Pokok mawar juga dikategorikan sebagai pokok manja yang tidak boleh bersaing dengan pokok lain. Selepas tanah dibersihkan dan dicampurkan dengan tanah kompos, dan tanam anak pokok bunga seperti biasa. Kemudian, pokok berkenaan perlu disiram dua kali sehari,

Baja berkenaan dihasilkan sendiri Kamal dan hanya boleh diperoleh di kedainya saja manakala semburan daripada bahan organik dihasilkan untuk mengelakkan serangan virus. Baja khas yang terdiri daripada isi ikan. baja juga tidak boleh digunakan berlebihan dan jika boleh elak menggunakan baja kimia atau kumbahan seperti tahi ayam dan kambing kerana ia tidak membantu menyihatkan pokok sebaliknya mengurangkan jangka hayat pokok mawar. Antaranya. Setiap dahan yang dicantas akan cepat membawa tunas baru yang turut mengeluarkan kudup bunga. pokok lebih tahan lama. Katanya. pokok tidak berbunga dan atau daun mengalami masalah seperti kering. Beliau berkata. maka ia perlu dicantas dan tanah digembur selalu. Air yang disiram mesti sampai ke atas bukannya hanya semburan biasa yang hanya terkena kepada daun.” katanya. Namun tanah tidak perlu digembur terlalu dalam kerana boleh mencederakan akar. ada beberapa kesalahan yang kerap dilakukan mereka yang menanam pokok mawar. air berlebihan tidak baik untuk pokok. Oleh kerana. Kamal berkata. Namun. pokok dicantas setiap kali selepas bunga gugur dan dahan yang dicantas perlulah sepanjang enam ruas daripada tangkai bunga gugur atau kira-kira 15. . seeloknya untuk pokok mawar dalam pasu air perlu membasahi tanah bagi membolehkan akar mendapat air secukupnya. sayuran. air berlebihan dan kurang baja. menggunakan racun serangga dan baja kimia. “Ramai yang merungut. kulit udang. Namun. mawar dikategorikan sebagai pokok manja.pagi dan petang. daun nampak lebih segar dan bertindak sebagai anti fungus. jika formula itu digunakan pokok akan lebih cepat berbunga.2 sentimeter. dahan yang dicantas terlalu panjang dan boleh memendekkan pokok. menanam pokok mawar berselang seli atau mencampurkan dengan pokok lain. serbuk soya dan ekstrak sawit. Seeloknya. Pokok bunga mawar memerlukan cahaya matahari dan air mencukupi. mereka tidak tahu. Baja najis haiwan biasanya panas dan membawa pelbagai virus yang boleh mencacatkan daun dan bunga. Baja berkenaan akan dapat mengelakkan dahan menjadi kurus. pokok perlu di baja dan disiram dengan ubat semburan seminggu sekali. Selepas itu. kekuningan dan bergulung.

Dari segi ekonomi. hiasan dan makanan # Satu masa dulu di Eropah. Selain baunya yang harum. permintaan pokok mawar melebihi daripada bunga yang lain. mawar yang biasanya dijumpai berwarna merah jambu lembut. mawar berwarna merah. Saiznya lebih besar di negara beriklim sejuk. digunakan dalam haruman. # Mawar ada pelbagai warna termasuk biru. # Saiz bunga mawar di Malaysia dan di Eropah tidak sama kerana perbezaan cuaca. manakala mawar kuning bererti kebebasan dan sering menjadi hadiah untuk ucapan tahniah atas kejayaan. kuning dan putih menjadi pilihan ramai. Namun. ia dikategorikan dalam tiga jenis utama iaitu Mawar Liar. ibu baru atau persahabatan. bunga mawar menjadi bunga penting untuk taman larangan Istana. warna bunga membawa makna tertentu. mawar menjadi pilihan ramai kerana sering diterjemahkan sebagai lambang kasih sayang. masyarakat barat percaya.Fakta: Mawar # Dikenali juga dengan nama ros. # Ada pelbagai jenis mawar di dunia. Namun. mawar merah kuning dan mawar kuning jingga. Mawar Taman Tradisi dan Mawar Taman Moden # Setiap warna bunga mawar membawa makna atau lambang yang berbeza. hijau lembut dan hitam. Warna merah bermaksud romantik dan lambang kasih sayang dan cinta. Di Malaysia. # Teknologi dalam industri penanaman pokok menyaksikan pokok mawar boleh dikacukkan dan menghasilkan warna yang pelbagai seperti mawar ungu merah jambu. . # Mawar disukai ramai dan sangat cantik untuk penyeri laman. Malah.