Refleksi-Jurnal Harian

JURNAL HARIAN Dalam bahagian ini, saya akan cuba mencatatkan segala aktiviti sepanjang berada di sekolah dalam menjalankan Program Induksi Kendiri selama lima minggu. Walaubagaimanapun, kehadiran saya tidaklah penuh selama 25 hari, tetapi saya hanya hadir selama 18 hari sepanjang lima minggu. Ini telah menepati syarat program induksi ini iaitu kehadiran minima ialah 10 hari sepanjang lima minggu. Catatan yang saya dokumentasikan di sini juga merupakan antara pengalaman yang saya fikir menarik dan perlu dikongsi bersama rakan-rakan yang lain. Berikut adalah catatan saya mengikut kehadiran ke sekolah.

17.5.2006 (Rabu-Minggu 1) Hari ini adalah hari pertama saya ke sekolah untuk Program Induksi Kendiri latihan mengajar. Sebelum ini, saya telah melapor diri terlebih dahulu dan berjumpa dengan pengetua sekolah ini untuk meminta kebenaran menjalankan program induksi latihan mengajar selama 5 minggu di sekolah ini. Saya memilih sekolah ini (Sek. Men .Keb. Munshi Abdullah) kerana saya pernah bersekolah di sini dari tingkatan dua hingga tingkatan lima. Saya diberikan seorang guru pembimbing iaitu En Zainordin (kaunselor) dan beliau juga merupakan antara guru senior yang pernah menjadi idola saya suatu masa dulu. Setelah berjumpa dengan En Liew Ngian Kwee (GPK 1) saya pun memperkenalkan diri dan saya ditempatkan di bilik kaunseling sepanjang tempoh program induksi ini. Saya juga diberikan dua kelas ganti tingkatan tiga iaitu di sebelah pagi dan tengahari. Oleh kerana pada waktu ini peperiksan setengah tahun sedang

berlangsung, saya hanya berpeluang menjaga peperiksaan di kelas.

Program Induksi Kendiri

Bagi guru-guru senior.2006 (Khamis-Minggu 1) Hari kedua di sekolah. Masih ramai dalam kalangan guru-guru yang tidak menyedari kehadiran saya ke sekolah. saya merasakan tidak banyak aktiviti yang dapat saya lakukan selain menjaga peperiksaan di kelas. Tetapi jika ingin hadir 5 hari seminggu pun tidak menjadi masalah. saya menggunakan kesempatan masa yang ada dengan berjumpa dengan guru-guru senior dan menjelaskan tujuan saya ke sekolah. mereka menyatakan rasa bangga dan bersyukur kerana anak didiknya sudah berjaya dalam pelajaran dan bakal menjadi pendidik sepertinya. saya diminta untuk menggantikan kelas. Hari ini saya diberikan tiga kelas untuk relief iaitu sekitar waktu pagi hingga tengahari. Oleh kerana minggu ini peperiksaan sedang berlangsung.Refleksi-Jurnal Harian 18. saya hanya menjaga peperiksaan sahaja. Melalui perbualan tidak formal juga saya berpeluang mengenali guru-guru lain semasa minum di kantin dan ketika waktu senggang mereka di bilik guru. Sebelum pulang dari sekolah. Seperti biasa juga. Justeru itu. saya mengambil keputusan untuk hadir dua hari sahaja seminggu sepanjang minggu peperiksaan. Ini kerana. Oleh kerana peperiksaan masih berjalan. Saya berjanji untuk hadir ke sekolah pada hari selasa dan rabu minggu hadapan. Tidak ada masa untuk berinteraksi bersama pelajar secara langsung. sepanjang program induksi ini. Justeru. kami perlu hadir ke sekolah sekurang-kurangnya 2 hari sahaja. Program Induksi Kendiri . saya terlebih dahulu telah memaklumkan kepada guru pembimbing tentang kehadiran saya ke sekolah untuk minggu hadapan.

Dia meminta saya borang kehadiran lengkap yang disediakan universiti seperti yang lazimnya disedikan oleh universiti lain. Antara intipati mesyuarat yang disampaikan oleh pengetua ialah tentang: i. Mesyuarat di adakan di bilik Wawasan.Refleksi-Jurnal Harian 23. untuk memudahkan pengurusan beliau untuk pentadbiran. Pada hari ini juga diaadakan satu mesyuarat guru pada jam 2. Satu pengalaman baru saya perolehi.2006 (Selasa-Minggu 2) Hari ini adalah minggu kedua saya menjalani program induksi di sekolah ini. ii. saya menjelaskan secara terperinci kepada beliau tentang format program induksi yang dijalankan oleh USM. Lawatan Nazir ke sekolah bermula semester kedua perjumpaan bersama pengetua- persekolahan. Guru-guru ddiminta bersiap sedia dengan Program Induksi Kendiri .20 pagi. Saya diberi satu kelas ganti sahaja iaitu kelas tingkatan 2 pada jam 11. Mesyuarat berjalan seperti mana-mana mesyuarat yang biasa saya ikuti. Namun begitu. Amanat dan pesanan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia kepada guru dalam satu pengetua. Salah faham timbul kerana beliau beranggapan saya perlu hadir 5 hari seminggu. Berlaku salah faham sedikit antara saya dan En Liew (GPK 1) tentang format program induksi ini berbanding universiti lain seperti UPSI. Namun demikian saya lihat mesyuarat ini berpusat kepada pengetua. Saya menyatakan bahawa kami perlu menjalankan program ini selama 5 minggu tetapi kehadiran minima hanya 2 hari seminggu. Jadual kehadiran tersebut juga mengandungi tandatangan saya dan guru pembimbing.5. Namun demikian.30 petang. saya telah menyediakan satu jadual kehadiran sepanjang tempoh program induksi ini. Saya meminta kebenaran kepada guru pembimbing untuk turut serta dalam mesyuarat.

Kem Motivasi Kecemerlangan PMR & SPM. saya merasakan bahawa penjelasan oleh pengetua adalah terlalu meleret-leret sedangkan sesuatu perkara itu boleh dijelaskan dengan ringkas dan padat. Pengetua juga meminta program kelas tambahan bagi pelajar PMR dan SPM dapat dilaksanakan dengan kerjasama guruguru pada minggu pertama cuti sekolah.5. Saya berpendapat semua guru memberikan tumpuan sepenuhnya sepanjang mesyuarat berlangsung.45 petang.2006 (Rabu-Minggu 2) Saya hadir ke sekolah seperti biasa. Program Induksi Kendiri . memastikan kelas berada dalam keadaan baik dan menjalankan P& P seperti biasa.Refleksi-Jurnal Harian melengkapkan buku rekod P&P. 24. Namun begitu. Saya juga diminta menggantikan dua waktu kelas tingkatan 3 pada sebelah pagi. tidak banyak yang dapat saya lakukan sepanjang dua minggu pertama di sekolah ini. Antara perkara yang kami bincangkan ialah untuk melaksanakan beberapa program kem untuk Pembimbing Rakan Sebaya. saya juga mengambil kesempatan yang ada ini dengan berbincang beberapa perkara bersama kaunselor yang juga guru pembimbing saya. Keadaan ini menyebabkan mesyuarat berlanjutan hingga jam 3. Iklim sekolah sibuk dengan pelajar yang mengulangkaji pelajaran dan guru-guru pula sibuk dengan penandaan markah kepada jawapan pelajar. iv. Guru-guru juga diingatkan tentang pemakaian baju batik pada setiap 1hb dan 15hb pada tiap-tiap bulan. Kelihatan juga guru-guru tidak selesa kerana masing-masing ingin pulang ke rumah dan ada urusan yang perlu diselesaikan. Oleh kerana musim peperiksaan masih berjalan. iii. Namun begitu.

Pertemuan pertama ini lebih kepada perbincangan dan pemilihan sajak yang sesuai untuk dideklamasikan nanti. Kebetulan ada satu pertandingan mendeklamasikan sajak yang akan diadakan pada 29 Jun ini. Satu perkara menarik disini.Refleksi-Jurnal Harian lawatan sambil belajar dan lain-lain.8&9). teringat saya ketika zaman persekolahan. Antara agenda perhimpunan rasmi ini ialah: i. 12. Bacaan doa oleh pelajar Bacaan ikrar diketuai wakil pelajar Nyanyian tiga buah lagu (Negeri Johor. v. Selain itu juga. vi. Hari ini saya diberi tiga waktu kelas ganti iaitu dari jam 11. ii.308.6. seperti biasa saya diberi kelas ganti. Lagu Sekolah dan Jalur Gemilang) iv. Saya juga telah berjumpa dengan pelajar tersebut. iii. Saya dengan hati terbuka menyatakan hasrat untuk membantu dalam pelaksanaan program tersebut untuk menimba pengalaman. satu Karnival Anti-Dadah peringkat daerah Kulai akan dijalankan sekitar akhir Jun ini.05 tgh (waktu 7. Saya diberi tugas untuk melatih peserta sekolah untuk pertandingan tersebut. mungkin ada apaapa yang saya boleh sumbangkan.05 pagi. Laporan guru bertugas minggu lepas Ucapan pengetua Nyayian Lagu Negaraku sebagai penutup Selepas tamat perhimpunan.2006 (Isnin-Minggu 3) Hari ini seperti biasa diadakan perhimpunan rasmi di sekolah dari jam 7. Program Induksi Kendiri . Saya mengikuti perjalanan perhimpunan ini. di dewan inilah saya bersama rakan-rakan dan kini saya berada di dewan ini sebagai guru.20 pg hingga 1. Saya pun bertanya kepada guru pembimbing.

Jujur saya katakan. kelibat sekumpulan pelajar yang lewat pun tiba.6. Saya terus mengikuti perhimpunan harian pelajar di tapak perhimpunan.2006 (Rabu-Minggu 3) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa. Hari ini saya diberi dua kelas ganti iaitu jam 8. Kemudian. Sememangnya suara beliau cukup digeruni oleh para pelajar walaupun beliau seorang wanita. terdengar jeritan Cikgu Zaharah (GPK HEM) terhadap sekumpulan pelajar yang bising di bahagian belakang barisan. Saya juga sempat memberikan pesanan dan panduan kepada mereka dalam menghadapi kecemerlangan dalam PMR tidak lama lagi.2006 (Selasa-Minggu 3) Seperti biasa saya sampai ke sekolah seawal 7.40 pagi hingga 9.Refleksi-Jurnal Harian 13. Suasana kelas agak terkawal. satu surat Program Induksi Kendiri . Setelah mereka menyiapkan tugasan. saya menggunakan masa yang ada ini sebaik mungkin untuk sesi interaksi bersama pelajar. saya kagum dengan pendekatan yang digunakan oleh Cikgu Zaharah dalam menangani pelajar bermasalah khususnya pelajar lewat yang boleh dikatakan setiap hari ada pelajar yang lewat dan mereka ini adalah pelajar yang sama. Pelajar yang lewat ini dikenakan denda dengan mereka perlu menulis surat rasmi menyatakan kelewatan mereka dan mereka ditahan di tapak perhimpuna sekitar 15 minit. Ini kerana baki masa dalam 25 minit lagi.6. Saya terus ke pejabat dan memberi ucapan salam kepada guru dan staf di pejabat. Saya meminta agar pelajar menyiapkan tugasan yang diberikan dalam masa lebih kurang 45 minit. Kelas ini adalah waktu pendidikan Islam dan ustazahnya mengikuti kursus. Saya diminta untuk memastikan pelajar menyiapkan latihan yang telah diberikan. ada sesuatu yang ingin saya berikan pada mereka.50 pagi (waktu 3&4) untuk kelas tingkatan 3. 14. Bagi pelajar yang kerap-kali lewat ke sekolah.15 pagi. Ketika seorang guru sedang memberikan ucapan.

terdapat sebilangan kecil guru-guru yang tidak memakai baju batik. Walaupun sibuk dengan karenah pelajar-pelajar. Hari ini juga. beliau tetap menerima kehadiran kami dengan hati terbuka. Walaubagaimanapun. Zaharah (GPK HEM) untuk membuat sesi temuduga secara tidak formal berkaitan dengan sekolah dan tugas beliau berhubung hal ehwal murid. 15. isu merotan pelajar dan etika dalam mengenakan tindakan undang-undang kepada pelajar. Saya turut serta dalam menghantar pelajar tersebut ke rumahnya bersama kaunselor. setiap 1hb dan 15hb setiap bulan guru-guru dikehendaki memakai baju batik. Sebelum ini. saya telah membuat temujanji dengan GPK HEM dan GPK Ko-Kurikulum untuk meminta bantuan mereka memberikan maklumat berkaitan hal ehwal murid dan aktiviti ko-kurikulum sekolah. saya turut memakai baju batik apabila ke sekolah. Setelah perbincangan ringkas antara guru bertugas dan kaunselor.2006 (Khamis-Minggu 3) Seperti yang telah ditetapkan. Pada pagi ini juga.Refleksi-Jurnal Harian untuk memanggil ibu bapa mereka ke sekolah untuk memaklumkan tentang salah laku anak-anak mereka. Perbualan ringkas kami telah menyentuh tentang beberapa aspek seperti tahap displin sekolah. Pelajar ini mengaku rasa sakit di bahagian belakang badan. Jadi. Pada hari ini juga. terdapat satu kes pelajar yang jatuh ketika menuruni bas di stesen bas.6. mungkin kerana terlupa atau sebab lain. saya terlebih dahulu telah membuat janji temu dengan beliau dan hariini adalah hari yang dipersetujui bersama. Program Induksi Kendiri . pelajar tersebut di hantar pulang ke rumah untuk tindakan susulan oleh ibunya. pada hari ini. saya dan seorang lagi guru pelatih dari UPSI berjumpa dengan Pn.

2006 (Selasa-Minggu 4) Hari ini di awal pagi.6. Isu yang dibincangkan adalah berhubung pengalaman beliau sepanjang menjawat jawatan pengetua sekolah. Antaranya pencapaian akademik PMR dan SPM yang semakin meningkat. saya juga menggunakan masa yang ada dengan mengumpul bahan dan maklmat untuk laporan yang perlu disiapkan. guru pembimbing saya iaitu Cikgu Zainordin banyak membantu. Selepas majlis pelancaran. 20.6. dalam Program Induksi Kendiri . Secara ringkasnya. diadakan kuiz lisan secara ringkas kepada para pelajar dan hadiah diberikan kepada mereka yang berjaya menjawab soalan dengan tepat. Saya juga dibenarkan menggunakan kemudahan komputer di bilik kaunseling untuk tujuan menyiapkan laporan. saya dan rakan (guru pelatih UPSI) telah berjumpa dengan pengetua dan mengadakan sesi temubual secara tidak formal.Refleksi-Jurnal Harian 19. pandangan beliau mengenai sekolah ini. Sambutan ini berlangsung semasa seminggu iaitu bermula 18-24 Jun 2006. matlamat dan perancangan beliau dalam meningkatkan pencapaian sekolah ini di masa depan. Hari ini juga seperti biasa saya diberikan kelas ganti sebanyak dua kelas iaitu tingkatan 3B dan 4A sekitar pada waktu selepas rehat.2006 (Isnin-Minggu 4) Hari ini telah diadakan pelancaran Sambutan Hari Koperasi Sekolah Peringkat Sekolah 2006. pentadbiran dan pengurusan sekolah yang cekap dan kebanyakan guru juga dedikasi dalam menjalankan tugas mereka. Beliau juga menyatakan. Datin Pengetua SMK Munshi Abdullah mengatakan bahawa sekolah ini telah menunjukkan peningkatan dalam beberapa aspek sebelum beliau ditugaskan di sini. Dalam proses mengumpul maklumat dan bahan. Selain itu.

Sultan Alauddin. Festival nasyid ini dijalankan di Sek. Men. Johor. Walaubagaimanapun. Dalam pertemuan sebegini. Sedangkan untuk pasukan nasyid. Demi kebajikan para pelajar. Saya mengambil keputusan untuk mengikuti guru yang bertugas pada festival ini adalah untuk melihat perjalanan program di peringkat daerah Kulai yang melibatkan semua sekolah di daerah ini. Menurut pengalaman beliau di sekolah lama sebelum ini. Program Induksi Kendiri . Ini kerana para pelajar baru sahaja melalui peperiksaan setengah tahun sebelum cuti sekolah yang lalu. beliau telah memperkenalkan Program Latih Tubi Terancang bagi para pelajar yang bakal menduduki peperiksaan PMR dan SPM. ia mampu mengeratkan silaturrahim dalam kalangan guru-guru daripada pelbagai sekolah. Justeru itu. tiada penyertaan bagi pihak sekolah kerana atas dasar kekangan masa yang terbatas. Sememangnya program sebegini memang baik kerana selain dapat mengembangkan potensi pelajar dalam bidangnasyid. kemungkinan berlaku perkongsian idea dan pendapat berhubung profesion perguruan itu sendiri. guru sekolah ini mengambil keputusan untuk tidak menyertai festival ini dan memberi peluang kepada pelajar menumpukan sepenuh perhatian kepada peperiksaan.Refleksi-Jurnal Harian rangka untuk terus meningkatkan pencapaian akademik sekolah ini. ia memerlukan latihan dan persiapan yang awal. Keb. Hari ini juga diadakan Festival Nasyid Peringkat Daerah Kulai. saya mengambil peluang ini dengan mengikuti Cik Rohaya yang bertugas sebagai penyelaras festival. program ini amat berkesan dalam membantu para pelajar meningkatkan pencapaian akademik.

Terlalu banyak maklumat yang perlu dimasukkan dalam laporan folio yang wajib disediakan.Refleksi-Jurnal Harian 21. namun hanya beberapa criteria dan aspek penting sahaja dilaporan dan dinyatakan dalam laporan folio itu nanti. Pada hari ini ibu bapa pelajar diminta hadir ke sekolah untuk berjumpa dengan guru tingkatan anak-anak mereka dan membincangkan tentang prestasi akademik anak-anak mereka.6. Kota Tinggi.2006 (Rabu-Minggu 4) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa dan menggantikan beberapa kelas yang tiada guru samada guru menghadiri kursus ataupun menghantar pelajar menyertai pertandingan peringkat daerah.6. Saya juga berpeluang berkenalan dan berkomunikasi dengan guru-guru dari sekolah lain dalam daerah Kulai. Saya juga Program Induksi Kendiri . 22.2006 (Jumaat-Minggu 4) Hari ini diadakan Hari Terbuka Sekolah 2006. Selain itu saya juga menggunakan masa yang ada ini untuk mengemaskini segala bahan-bahan dan maklumat berkaitan sekolah yang telah diperolehi.6. 23. SMK Munshi Abdullah menghantar dua orang wakil pelajar dan kedua-dua mereka berjaya mendapat Naib Johan dalam kategori Seni Tari Solo dan Johan dalam kategorii Silat Olahraga.2006 (Khamis-Minggu 4) Hari ini diadakan Pertandingan Pencak Silat Sekolah-sekolah Peringkat Daerah Kulai yang dijalankan di Dewan Terbuka Felda Penggeli Timur. Saya mengambil peluang ini untuk turut sama menjadi guru pengiring bersama seorang lagi guru menghantar wakil pelajar dalam pertandingan tersebut.

Sepanjang pemerhatian. mereka merasakan ini adalah waktu yang sesuai untuk berjumpa guru dan berbincang tentang pencapaian akademik anak masing-masing.6. 26.6. Namun begitu. Minggu ini juga dilancarkan Minggu Kempen Anti Dadah peringkat sekolah. saya dapati kebanyakan ibu bapa pelajar telah hadir ke sekolah untuk berjumpa guru tingkatan anak masing-masing. Terdapat beberapa aktiviti yang telsah dirancang sepanjang minggu ini (26.06).Refleksi-Jurnal Harian mengambil peluang dengan meninjau beberapa kelas sepanjang hari terbuka ini berlangsung. daripada maklumatyang saya perolehi daripada guru-guru.6.0630. Antaranya ialah: • • • • • Ceramah 5 minit dalam perhimpunan pagi Pertandingan melukis poster Pertandingan buku skrap Pameran Anti Dadah Pertandingan Kuiz Dadah Program Induksi Kendiri . Ini kerana.2006 (Isnin-Minggu 5) Hari ini diadakan perhimpunan mingguan seperti biasa di dewan sekolah. Keadaan ini berlaku mungkin disebabkan beberapa sebab. Antaranya ialah para pelajar sengaja tidak memberitahu ibu bapa tentang makluman hari terbuka kerana keputusan peperiksaan pertengahan mereka yang merosot atau mengecewakan. Namun begitu. pihak sekolah telah menetapkan bahawa ibu bapa pelajar perlu hadir berjumpa guru tingkatan pelajar pada hari lain. kebanyakan ibu bapa pelajar daripada kelas peperiksaan PMR dan SPM mencatatkan kehadiran yang mengecewakan. Kemungkinan lain ialah ada kemungkinaan ibu bapa yang bekerja pada hari tersebut.

Untuk melahirkan masyarakat yang prihatin dan peka terhadap masalah semasa khasnya dadah. iii. Hari ini juga saya bersama peserta pertandingan sajak giat melakuan latihan yang akan berlangsung pada hari khamis (29. saya merasakan Minggu Kempen Anti Dadah ini sangat baik dilaksanakan di sekolah.2006 (Selasa-Minggu 5) Saya hadir ke sekolah seperti biasa. Sasaran program ini adalah kepada para pelajar yang tidak boleh membaca dan menulis. Untuk memastikan semua pelajar khasnya dan masyarakat amnya tahu tentang bahaya-bahaya dadah dan melibatkan diri dalam usaha pencegahan dadah.6.6. Hari ini juga saya diberi tiga kelas ganti kerana ada guru yang terlibat dengan kursus.2006). Hal ini kerana diperingkat umur remaja. Secara peribadi. Untuk makluman. pendedahan kepada najis dadah perlu dijalankan secara berterusan dan dengan pelbagai aktiviti yang dijalankan ia dapat membantu pelajar melakukan perkara-perkara yang berfaedah dan terhindar dari pengaruh najis dadah. ii. 27.Refleksi-Jurnal Harian Tema Minggu Kempen Anti Dadah pada kali ini ialah “Hidup Cemerlang Tanpa Dadah”. Minggu Kempen Anti Dadah ini dilaksanakan di setiap sekolah di seluruh Malaysia mempunyai objektifnya tersendiri iaitu: i. program 2M (Membaca dan Menulis) telah diperkenalkan di peringkat daerah Kulai dan dilaksanakan di sekolah. Untuk memberi pendedahan yang menyeluruh kepada para pelajar khasnya dan masyarakat amnya. Program Induksi Kendiri . Ada satu pengalaman baru yang saya perolehi hari ini.

saya dapati para pelajar yang tidak boleh membaca ini tidak menitikberatkan kebersihan diri dan pakaian.6. Keb. Daripada pemerhatian saya sepanjang mengendalikan kelas ini. saya berpuas hati dengan tahap pelajar tersebut setelah melalui beberapa sesi latihan sejak 2 minggu yang lepas.15-2. Hari ini juga saya ada menggantikan kelas-kelas tertentu kerana ada guru yang cuti atau menjalani kursus. saya dapati agak sukar untuk mengajar mereka membaca. Secara keseluruhan. Jen.15 petang. Latarbelakang mereka pula.2006 (Rabu-Minggu 5) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa. oleh kerana guru yang terlibat mengajar pelajar dalam program ini menghadiri kursus. Jenis Tamil semasa di sekolah rendah. Program Induksi Kendiri . Namun begitu. saya telah diminta untuk mengendalikan kelas tersebut di sebelah petang iaitu dari jam 1. Ren. Hari ini adalah hari terakhir sesi latihan mendeklamasi sajak kerana pertandingan tersebut akan dijalankan pada esok hari. Dari segi penampilan dan personaliti diri pula.Refleksi-Jurnal Harian Jadi. Ini kerana kemahiran membaca dan menulis adalah antara kemahiran asas penting yang perlu dikuasai oleh pelajar bagi membolehkan mereka mengikuti pengajaran dan pembelajaran dalam kelas dengan berkesan. mereka masih ada kemahuan untuk belajar membaca dan sebagai guru. Cina atau Sek. saya merasakan kita bertanggungjawab dalam mengajar sehingga mereka boleh membaca. Displin mereka juga rendah dan kerap kali tidak hadir ke sekolah. Ini kerana kebanyakan mereka adalah dalam tingkatan dua dan terdiri daripada pelajar Cina dan India. Kira-kira 10 orang pelajar telah menghadiri kelas tersebut dan saya dapati ada beberapa orang pelajar yang tidak hadir berdasarkan rekod kedatangan. kebanyakan mereka bersekolah di Sek Ren. 28.

Pertandingan ini telah dilaksanakan di kompleks Pasaraya IOI Mall Kulai. Walaubagaimanapun. Sebagai jurulatih yang telah melatih wakil sekolah kira-kira 2 minggu lepas saya ada juga menaruh harapan agar pelajar tersebut mampu meraih tempat dalam pertandingan tersebut. peluang sebegini sebenarnya sedikit sebanyak mampu mendedahkan saya kepada situasi sebenar dalam proses pengajaranb dan pembelajaran kelak.15-2. Walaubagaimanapun. 29. Pada kali ini. saya juga sekali lagi diberi peluang untuk mengendalikan kelas pemulihan melalui program 2M (Membaca dan Menulis). Oleh kerana saya juga minor dalam matapelajaran Bahasa Melayu. saingan daripada semua sekolah sangat hebat dan saya melihat ianya sebagai satu perkembangan baik bagi Program Induksi Kendiri . saya merasakan ini adalah satu pengalaman menarik yang mungkin tidak diperolehi oleh rakan-rakan lain semasa menjalankan Program Induksi Kendiri ini.2006 (Khamis-Minggu 5) Hari ini merupakan hari yang dinanti-nantikan oleh saya dan wakil pelajar yang telah saya latih dalam pendeklamasian sajak. saya menggantikan kelas tersebut kerana guru yang berkenaan perlu menghadiri mesyuarat pada waktu tersebut. pada hari ini diadakan Pertandingan Mendeklamasikan Sajak sempena Karnival Anti Ddah Peringkat Daerah Kulai. Ini bertepatan dengan objektif pertandingan ini dilaksanakan iaitu untuk memberi informasi kepada remaja tentang bahaya najis dadah. Hal ini kerana.15 petang.Refleksi-Jurnal Harian Pada sebelah petang iaitu kira-kira 1.6. Seramai kira-kira 16 buah sekolah telah menyertai dan setiap sekolah menghantar seorang wakil untuk pertandingan tersebut. Saya bertindak sebagai pengurus peserta dan merangkap jurulatih pelajar yang mewakili sekolah.

Pada hari ini juga saya telah diminta untuk menyampaikan beberapa nasihat kepada pelajar Muslim sekolah tersebut.2006 (Jumaat. Setelah semua peserta menyampaikan sajak masing-masing. Hari ini juga. Secara jujur.Refleksi-Jurnal Harian anak-anak muda kini yang masih mampu dan mengetahui cara-cara mendeklamasi sajak dengan kaedah yang betul. Saya juga sempat menyampaikan amanat terakhir kepada wakil sekolah sebelum dia membuat persembahan. Terbit rasa puas dalam diri kerana usaha yang dilakukan membuahkan hasil. Pengalaman dan penglibatan dalam program motivasi di kampus sebelum ini ternyata banyak membantu saya dalam menyediakan diri menyampaikan tazkirah yang berkesan. tibalah pengumuman pemenang dilakukan. Program Induksi Kendiri . ruang yang diberikan kepada saya ini adalah satu penghargaan dan penghormatan daripada guru-guru Muslim khususnya dan pihak sekolah amnya. setelah menyaksikan persembahan pelajar tersebut. Jujur saya katakan. Tetapi.Minggu 5) Hari ini adalah hari terakhir saya di sekolah. saya menerima amanah ini dengan penuh tanggungjawab dan hati terbuka. saya berpuas hati atas penyampaian yang dipersembahkan. ruang ini diisi dengan slot tazkirah ringkas kepada pelajar.6. mengikut amalan murni sekolah ini para pelajar akan membaca surah Yasin bersama-sama guru. Saya bersyukur kerana ‘anak buah’ saya berjaya meraih tempat Naib Johan dalam pertandingan tersebut. Walaubagaimanapun. Kesempatan ini adalah atas dasar saya merupakan bekas pelajar sekolah tersebut dan saya diminta berkongsi rahsia kejayaan sehingga mampu melanjutkan pelajaran ke menara gading. 30.

Program Induksi Kendiri . saya berkesempatan berjumpa dengan barisan guru-guru sekolah dan pentadbir serta mengucapkan terima kasih di atas segala tunjuk ajar dan bimbingan sepanjang saya menjalankan Program Induksi Kendiri di sekolah ini. saya mengemaskini semua data dan maklumat sekolah yang diperlukan untuk menyiapkan laporan Program Induksi Kendiri ini.Refleksi-Jurnal Harian Hari ini juga. Saya juga ada memberi sedikit cenderamata kepada beberapa orang guru sebagai tanda ingatan. Saya juga telah memulangkan kembali bahan-bahan sekolah yang telah dipinjamkan kepada saya sebelum ini. Tidak lupa juga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful