Refleksi-Jurnal Harian

JURNAL HARIAN Dalam bahagian ini, saya akan cuba mencatatkan segala aktiviti sepanjang berada di sekolah dalam menjalankan Program Induksi Kendiri selama lima minggu. Walaubagaimanapun, kehadiran saya tidaklah penuh selama 25 hari, tetapi saya hanya hadir selama 18 hari sepanjang lima minggu. Ini telah menepati syarat program induksi ini iaitu kehadiran minima ialah 10 hari sepanjang lima minggu. Catatan yang saya dokumentasikan di sini juga merupakan antara pengalaman yang saya fikir menarik dan perlu dikongsi bersama rakan-rakan yang lain. Berikut adalah catatan saya mengikut kehadiran ke sekolah.

17.5.2006 (Rabu-Minggu 1) Hari ini adalah hari pertama saya ke sekolah untuk Program Induksi Kendiri latihan mengajar. Sebelum ini, saya telah melapor diri terlebih dahulu dan berjumpa dengan pengetua sekolah ini untuk meminta kebenaran menjalankan program induksi latihan mengajar selama 5 minggu di sekolah ini. Saya memilih sekolah ini (Sek. Men .Keb. Munshi Abdullah) kerana saya pernah bersekolah di sini dari tingkatan dua hingga tingkatan lima. Saya diberikan seorang guru pembimbing iaitu En Zainordin (kaunselor) dan beliau juga merupakan antara guru senior yang pernah menjadi idola saya suatu masa dulu. Setelah berjumpa dengan En Liew Ngian Kwee (GPK 1) saya pun memperkenalkan diri dan saya ditempatkan di bilik kaunseling sepanjang tempoh program induksi ini. Saya juga diberikan dua kelas ganti tingkatan tiga iaitu di sebelah pagi dan tengahari. Oleh kerana pada waktu ini peperiksan setengah tahun sedang

berlangsung, saya hanya berpeluang menjaga peperiksaan di kelas.

Program Induksi Kendiri

saya menggunakan kesempatan masa yang ada dengan berjumpa dengan guru-guru senior dan menjelaskan tujuan saya ke sekolah. Tidak ada masa untuk berinteraksi bersama pelajar secara langsung. saya diminta untuk menggantikan kelas. saya mengambil keputusan untuk hadir dua hari sahaja seminggu sepanjang minggu peperiksaan. Program Induksi Kendiri . Ini kerana. kami perlu hadir ke sekolah sekurang-kurangnya 2 hari sahaja. Justeru. saya hanya menjaga peperiksaan sahaja. mereka menyatakan rasa bangga dan bersyukur kerana anak didiknya sudah berjaya dalam pelajaran dan bakal menjadi pendidik sepertinya. Hari ini saya diberikan tiga kelas untuk relief iaitu sekitar waktu pagi hingga tengahari. Masih ramai dalam kalangan guru-guru yang tidak menyedari kehadiran saya ke sekolah. Tetapi jika ingin hadir 5 hari seminggu pun tidak menjadi masalah. Saya berjanji untuk hadir ke sekolah pada hari selasa dan rabu minggu hadapan. Oleh kerana minggu ini peperiksaan sedang berlangsung. Sebelum pulang dari sekolah.2006 (Khamis-Minggu 1) Hari kedua di sekolah. saya terlebih dahulu telah memaklumkan kepada guru pembimbing tentang kehadiran saya ke sekolah untuk minggu hadapan. sepanjang program induksi ini. saya merasakan tidak banyak aktiviti yang dapat saya lakukan selain menjaga peperiksaan di kelas. Oleh kerana peperiksaan masih berjalan. Seperti biasa juga. Justeru itu. Melalui perbualan tidak formal juga saya berpeluang mengenali guru-guru lain semasa minum di kantin dan ketika waktu senggang mereka di bilik guru.Refleksi-Jurnal Harian 18. Bagi guru-guru senior.

30 petang. Guru-guru ddiminta bersiap sedia dengan Program Induksi Kendiri . Mesyuarat di adakan di bilik Wawasan. Salah faham timbul kerana beliau beranggapan saya perlu hadir 5 hari seminggu. ii. Dia meminta saya borang kehadiran lengkap yang disediakan universiti seperti yang lazimnya disedikan oleh universiti lain. Mesyuarat berjalan seperti mana-mana mesyuarat yang biasa saya ikuti. Antara intipati mesyuarat yang disampaikan oleh pengetua ialah tentang: i. Jadual kehadiran tersebut juga mengandungi tandatangan saya dan guru pembimbing. Satu pengalaman baru saya perolehi. saya telah menyediakan satu jadual kehadiran sepanjang tempoh program induksi ini. Namun demikian saya lihat mesyuarat ini berpusat kepada pengetua. Namun demikian. untuk memudahkan pengurusan beliau untuk pentadbiran. Saya meminta kebenaran kepada guru pembimbing untuk turut serta dalam mesyuarat. Saya menyatakan bahawa kami perlu menjalankan program ini selama 5 minggu tetapi kehadiran minima hanya 2 hari seminggu.20 pagi.Refleksi-Jurnal Harian 23.2006 (Selasa-Minggu 2) Hari ini adalah minggu kedua saya menjalani program induksi di sekolah ini. Saya diberi satu kelas ganti sahaja iaitu kelas tingkatan 2 pada jam 11. Lawatan Nazir ke sekolah bermula semester kedua perjumpaan bersama pengetua- persekolahan. Pada hari ini juga diaadakan satu mesyuarat guru pada jam 2. saya menjelaskan secara terperinci kepada beliau tentang format program induksi yang dijalankan oleh USM. Namun begitu. Berlaku salah faham sedikit antara saya dan En Liew (GPK 1) tentang format program induksi ini berbanding universiti lain seperti UPSI. Amanat dan pesanan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia kepada guru dalam satu pengetua.5.

Keadaan ini menyebabkan mesyuarat berlanjutan hingga jam 3. Saya juga diminta menggantikan dua waktu kelas tingkatan 3 pada sebelah pagi.Refleksi-Jurnal Harian melengkapkan buku rekod P&P. Kelihatan juga guru-guru tidak selesa kerana masing-masing ingin pulang ke rumah dan ada urusan yang perlu diselesaikan.45 petang. Guru-guru juga diingatkan tentang pemakaian baju batik pada setiap 1hb dan 15hb pada tiap-tiap bulan. 24. Pengetua juga meminta program kelas tambahan bagi pelajar PMR dan SPM dapat dilaksanakan dengan kerjasama guruguru pada minggu pertama cuti sekolah. Namun begitu. Program Induksi Kendiri .2006 (Rabu-Minggu 2) Saya hadir ke sekolah seperti biasa. saya merasakan bahawa penjelasan oleh pengetua adalah terlalu meleret-leret sedangkan sesuatu perkara itu boleh dijelaskan dengan ringkas dan padat. memastikan kelas berada dalam keadaan baik dan menjalankan P& P seperti biasa. iii. tidak banyak yang dapat saya lakukan sepanjang dua minggu pertama di sekolah ini. Oleh kerana musim peperiksaan masih berjalan. Namun begitu.5. iv. Kem Motivasi Kecemerlangan PMR & SPM. Saya berpendapat semua guru memberikan tumpuan sepenuhnya sepanjang mesyuarat berlangsung. saya juga mengambil kesempatan yang ada ini dengan berbincang beberapa perkara bersama kaunselor yang juga guru pembimbing saya. Antara perkara yang kami bincangkan ialah untuk melaksanakan beberapa program kem untuk Pembimbing Rakan Sebaya. Iklim sekolah sibuk dengan pelajar yang mengulangkaji pelajaran dan guru-guru pula sibuk dengan penandaan markah kepada jawapan pelajar.

Refleksi-Jurnal Harian lawatan sambil belajar dan lain-lain. satu Karnival Anti-Dadah peringkat daerah Kulai akan dijalankan sekitar akhir Jun ini. Bacaan doa oleh pelajar Bacaan ikrar diketuai wakil pelajar Nyanyian tiga buah lagu (Negeri Johor. Selain itu juga. Hari ini saya diberi tiga waktu kelas ganti iaitu dari jam 11. seperti biasa saya diberi kelas ganti. mungkin ada apaapa yang saya boleh sumbangkan. Saya diberi tugas untuk melatih peserta sekolah untuk pertandingan tersebut. di dewan inilah saya bersama rakan-rakan dan kini saya berada di dewan ini sebagai guru. Laporan guru bertugas minggu lepas Ucapan pengetua Nyayian Lagu Negaraku sebagai penutup Selepas tamat perhimpunan. Antara agenda perhimpunan rasmi ini ialah: i. Saya juga telah berjumpa dengan pelajar tersebut. Saya dengan hati terbuka menyatakan hasrat untuk membantu dalam pelaksanaan program tersebut untuk menimba pengalaman.20 pg hingga 1.05 pagi. iii.6. v. 12. Saya pun bertanya kepada guru pembimbing.308. vi. Lagu Sekolah dan Jalur Gemilang) iv.05 tgh (waktu 7. Saya mengikuti perjalanan perhimpunan ini.2006 (Isnin-Minggu 3) Hari ini seperti biasa diadakan perhimpunan rasmi di sekolah dari jam 7. Kebetulan ada satu pertandingan mendeklamasikan sajak yang akan diadakan pada 29 Jun ini.8&9). Program Induksi Kendiri . ii. Pertemuan pertama ini lebih kepada perbincangan dan pemilihan sajak yang sesuai untuk dideklamasikan nanti. Satu perkara menarik disini. teringat saya ketika zaman persekolahan.

14. Jujur saya katakan. Saya meminta agar pelajar menyiapkan tugasan yang diberikan dalam masa lebih kurang 45 minit. ada sesuatu yang ingin saya berikan pada mereka. Hari ini saya diberi dua kelas ganti iaitu jam 8.40 pagi hingga 9. Pelajar yang lewat ini dikenakan denda dengan mereka perlu menulis surat rasmi menyatakan kelewatan mereka dan mereka ditahan di tapak perhimpuna sekitar 15 minit. Kemudian. saya kagum dengan pendekatan yang digunakan oleh Cikgu Zaharah dalam menangani pelajar bermasalah khususnya pelajar lewat yang boleh dikatakan setiap hari ada pelajar yang lewat dan mereka ini adalah pelajar yang sama.Refleksi-Jurnal Harian 13. terdengar jeritan Cikgu Zaharah (GPK HEM) terhadap sekumpulan pelajar yang bising di bahagian belakang barisan. Suasana kelas agak terkawal. Setelah mereka menyiapkan tugasan. saya menggunakan masa yang ada ini sebaik mungkin untuk sesi interaksi bersama pelajar. Bagi pelajar yang kerap-kali lewat ke sekolah.15 pagi. Saya juga sempat memberikan pesanan dan panduan kepada mereka dalam menghadapi kecemerlangan dalam PMR tidak lama lagi.50 pagi (waktu 3&4) untuk kelas tingkatan 3. Ini kerana baki masa dalam 25 minit lagi. Ketika seorang guru sedang memberikan ucapan. Saya terus mengikuti perhimpunan harian pelajar di tapak perhimpunan.6. Sememangnya suara beliau cukup digeruni oleh para pelajar walaupun beliau seorang wanita. Kelas ini adalah waktu pendidikan Islam dan ustazahnya mengikuti kursus.2006 (Selasa-Minggu 3) Seperti biasa saya sampai ke sekolah seawal 7.2006 (Rabu-Minggu 3) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa. Saya diminta untuk memastikan pelajar menyiapkan latihan yang telah diberikan. kelibat sekumpulan pelajar yang lewat pun tiba. Saya terus ke pejabat dan memberi ucapan salam kepada guru dan staf di pejabat.6. satu surat Program Induksi Kendiri .

saya dan seorang lagi guru pelatih dari UPSI berjumpa dengan Pn. Saya turut serta dalam menghantar pelajar tersebut ke rumahnya bersama kaunselor. setiap 1hb dan 15hb setiap bulan guru-guru dikehendaki memakai baju batik. Sebelum ini. Walaupun sibuk dengan karenah pelajar-pelajar. Setelah perbincangan ringkas antara guru bertugas dan kaunselor. Walaubagaimanapun. saya telah membuat temujanji dengan GPK HEM dan GPK Ko-Kurikulum untuk meminta bantuan mereka memberikan maklumat berkaitan hal ehwal murid dan aktiviti ko-kurikulum sekolah.2006 (Khamis-Minggu 3) Seperti yang telah ditetapkan. Pada hari ini juga. Jadi. Pada pagi ini juga. pelajar tersebut di hantar pulang ke rumah untuk tindakan susulan oleh ibunya. Zaharah (GPK HEM) untuk membuat sesi temuduga secara tidak formal berkaitan dengan sekolah dan tugas beliau berhubung hal ehwal murid. Perbualan ringkas kami telah menyentuh tentang beberapa aspek seperti tahap displin sekolah. mungkin kerana terlupa atau sebab lain. beliau tetap menerima kehadiran kami dengan hati terbuka. terdapat sebilangan kecil guru-guru yang tidak memakai baju batik. Pelajar ini mengaku rasa sakit di bahagian belakang badan. 15. terdapat satu kes pelajar yang jatuh ketika menuruni bas di stesen bas. saya terlebih dahulu telah membuat janji temu dengan beliau dan hariini adalah hari yang dipersetujui bersama. pada hari ini. Hari ini juga.Refleksi-Jurnal Harian untuk memanggil ibu bapa mereka ke sekolah untuk memaklumkan tentang salah laku anak-anak mereka. Program Induksi Kendiri . isu merotan pelajar dan etika dalam mengenakan tindakan undang-undang kepada pelajar. saya turut memakai baju batik apabila ke sekolah.6.

Datin Pengetua SMK Munshi Abdullah mengatakan bahawa sekolah ini telah menunjukkan peningkatan dalam beberapa aspek sebelum beliau ditugaskan di sini. guru pembimbing saya iaitu Cikgu Zainordin banyak membantu. Antaranya pencapaian akademik PMR dan SPM yang semakin meningkat. matlamat dan perancangan beliau dalam meningkatkan pencapaian sekolah ini di masa depan. saya dan rakan (guru pelatih UPSI) telah berjumpa dengan pengetua dan mengadakan sesi temubual secara tidak formal. Beliau juga menyatakan. Selepas majlis pelancaran. Selain itu. Isu yang dibincangkan adalah berhubung pengalaman beliau sepanjang menjawat jawatan pengetua sekolah.2006 (Selasa-Minggu 4) Hari ini di awal pagi. Saya juga dibenarkan menggunakan kemudahan komputer di bilik kaunseling untuk tujuan menyiapkan laporan. 20. pentadbiran dan pengurusan sekolah yang cekap dan kebanyakan guru juga dedikasi dalam menjalankan tugas mereka.Refleksi-Jurnal Harian 19. Secara ringkasnya. Dalam proses mengumpul maklumat dan bahan. dalam Program Induksi Kendiri . Hari ini juga seperti biasa saya diberikan kelas ganti sebanyak dua kelas iaitu tingkatan 3B dan 4A sekitar pada waktu selepas rehat.6. pandangan beliau mengenai sekolah ini. saya juga menggunakan masa yang ada dengan mengumpul bahan dan maklmat untuk laporan yang perlu disiapkan.2006 (Isnin-Minggu 4) Hari ini telah diadakan pelancaran Sambutan Hari Koperasi Sekolah Peringkat Sekolah 2006.6. Sambutan ini berlangsung semasa seminggu iaitu bermula 18-24 Jun 2006. diadakan kuiz lisan secara ringkas kepada para pelajar dan hadiah diberikan kepada mereka yang berjaya menjawab soalan dengan tepat.

Justeru itu. saya mengambil peluang ini dengan mengikuti Cik Rohaya yang bertugas sebagai penyelaras festival. beliau telah memperkenalkan Program Latih Tubi Terancang bagi para pelajar yang bakal menduduki peperiksaan PMR dan SPM. Ini kerana para pelajar baru sahaja melalui peperiksaan setengah tahun sebelum cuti sekolah yang lalu. kemungkinan berlaku perkongsian idea dan pendapat berhubung profesion perguruan itu sendiri. Johor. Dalam pertemuan sebegini. ia mampu mengeratkan silaturrahim dalam kalangan guru-guru daripada pelbagai sekolah. tiada penyertaan bagi pihak sekolah kerana atas dasar kekangan masa yang terbatas. Program Induksi Kendiri . Festival nasyid ini dijalankan di Sek. Saya mengambil keputusan untuk mengikuti guru yang bertugas pada festival ini adalah untuk melihat perjalanan program di peringkat daerah Kulai yang melibatkan semua sekolah di daerah ini. Demi kebajikan para pelajar. Sememangnya program sebegini memang baik kerana selain dapat mengembangkan potensi pelajar dalam bidangnasyid. Walaubagaimanapun. guru sekolah ini mengambil keputusan untuk tidak menyertai festival ini dan memberi peluang kepada pelajar menumpukan sepenuh perhatian kepada peperiksaan. Menurut pengalaman beliau di sekolah lama sebelum ini. Sedangkan untuk pasukan nasyid. Hari ini juga diadakan Festival Nasyid Peringkat Daerah Kulai.Refleksi-Jurnal Harian rangka untuk terus meningkatkan pencapaian akademik sekolah ini. Sultan Alauddin. Men. Keb. ia memerlukan latihan dan persiapan yang awal. program ini amat berkesan dalam membantu para pelajar meningkatkan pencapaian akademik.

2006 (Rabu-Minggu 4) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa dan menggantikan beberapa kelas yang tiada guru samada guru menghadiri kursus ataupun menghantar pelajar menyertai pertandingan peringkat daerah.6.2006 (Jumaat-Minggu 4) Hari ini diadakan Hari Terbuka Sekolah 2006. 22.2006 (Khamis-Minggu 4) Hari ini diadakan Pertandingan Pencak Silat Sekolah-sekolah Peringkat Daerah Kulai yang dijalankan di Dewan Terbuka Felda Penggeli Timur. Saya mengambil peluang ini untuk turut sama menjadi guru pengiring bersama seorang lagi guru menghantar wakil pelajar dalam pertandingan tersebut. Saya juga berpeluang berkenalan dan berkomunikasi dengan guru-guru dari sekolah lain dalam daerah Kulai.Refleksi-Jurnal Harian 21. Kota Tinggi. Terlalu banyak maklumat yang perlu dimasukkan dalam laporan folio yang wajib disediakan. namun hanya beberapa criteria dan aspek penting sahaja dilaporan dan dinyatakan dalam laporan folio itu nanti. Saya juga Program Induksi Kendiri .6. Pada hari ini ibu bapa pelajar diminta hadir ke sekolah untuk berjumpa dengan guru tingkatan anak-anak mereka dan membincangkan tentang prestasi akademik anak-anak mereka. Selain itu saya juga menggunakan masa yang ada ini untuk mengemaskini segala bahan-bahan dan maklumat berkaitan sekolah yang telah diperolehi.6. 23. SMK Munshi Abdullah menghantar dua orang wakil pelajar dan kedua-dua mereka berjaya mendapat Naib Johan dalam kategori Seni Tari Solo dan Johan dalam kategorii Silat Olahraga.

kebanyakan ibu bapa pelajar daripada kelas peperiksaan PMR dan SPM mencatatkan kehadiran yang mengecewakan. Namun begitu.2006 (Isnin-Minggu 5) Hari ini diadakan perhimpunan mingguan seperti biasa di dewan sekolah.6.6. saya dapati kebanyakan ibu bapa pelajar telah hadir ke sekolah untuk berjumpa guru tingkatan anak masing-masing. mereka merasakan ini adalah waktu yang sesuai untuk berjumpa guru dan berbincang tentang pencapaian akademik anak masing-masing.Refleksi-Jurnal Harian mengambil peluang dengan meninjau beberapa kelas sepanjang hari terbuka ini berlangsung. 26. daripada maklumatyang saya perolehi daripada guru-guru. pihak sekolah telah menetapkan bahawa ibu bapa pelajar perlu hadir berjumpa guru tingkatan pelajar pada hari lain. Kemungkinan lain ialah ada kemungkinaan ibu bapa yang bekerja pada hari tersebut.0630. Antaranya ialah para pelajar sengaja tidak memberitahu ibu bapa tentang makluman hari terbuka kerana keputusan peperiksaan pertengahan mereka yang merosot atau mengecewakan. Antaranya ialah: • • • • • Ceramah 5 minit dalam perhimpunan pagi Pertandingan melukis poster Pertandingan buku skrap Pameran Anti Dadah Pertandingan Kuiz Dadah Program Induksi Kendiri . Sepanjang pemerhatian. Minggu ini juga dilancarkan Minggu Kempen Anti Dadah peringkat sekolah.6. Terdapat beberapa aktiviti yang telsah dirancang sepanjang minggu ini (26. Ini kerana.06). Namun begitu. Keadaan ini berlaku mungkin disebabkan beberapa sebab.

Untuk melahirkan masyarakat yang prihatin dan peka terhadap masalah semasa khasnya dadah. Minggu Kempen Anti Dadah ini dilaksanakan di setiap sekolah di seluruh Malaysia mempunyai objektifnya tersendiri iaitu: i. Hari ini juga saya bersama peserta pertandingan sajak giat melakuan latihan yang akan berlangsung pada hari khamis (29. Untuk makluman. Untuk memastikan semua pelajar khasnya dan masyarakat amnya tahu tentang bahaya-bahaya dadah dan melibatkan diri dalam usaha pencegahan dadah. Sasaran program ini adalah kepada para pelajar yang tidak boleh membaca dan menulis. Hal ini kerana diperingkat umur remaja. 27. program 2M (Membaca dan Menulis) telah diperkenalkan di peringkat daerah Kulai dan dilaksanakan di sekolah. Hari ini juga saya diberi tiga kelas ganti kerana ada guru yang terlibat dengan kursus.2006 (Selasa-Minggu 5) Saya hadir ke sekolah seperti biasa.6.2006). ii. pendedahan kepada najis dadah perlu dijalankan secara berterusan dan dengan pelbagai aktiviti yang dijalankan ia dapat membantu pelajar melakukan perkara-perkara yang berfaedah dan terhindar dari pengaruh najis dadah.6.Refleksi-Jurnal Harian Tema Minggu Kempen Anti Dadah pada kali ini ialah “Hidup Cemerlang Tanpa Dadah”. Ada satu pengalaman baru yang saya perolehi hari ini. Secara peribadi. saya merasakan Minggu Kempen Anti Dadah ini sangat baik dilaksanakan di sekolah. iii. Program Induksi Kendiri . Untuk memberi pendedahan yang menyeluruh kepada para pelajar khasnya dan masyarakat amnya.

Ren. Displin mereka juga rendah dan kerap kali tidak hadir ke sekolah. Cina atau Sek. Dari segi penampilan dan personaliti diri pula.15-2. Secara keseluruhan. Hari ini adalah hari terakhir sesi latihan mendeklamasi sajak kerana pertandingan tersebut akan dijalankan pada esok hari. kebanyakan mereka bersekolah di Sek Ren.Refleksi-Jurnal Harian Jadi. Ini kerana kemahiran membaca dan menulis adalah antara kemahiran asas penting yang perlu dikuasai oleh pelajar bagi membolehkan mereka mengikuti pengajaran dan pembelajaran dalam kelas dengan berkesan.15 petang.2006 (Rabu-Minggu 5) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa. oleh kerana guru yang terlibat mengajar pelajar dalam program ini menghadiri kursus. Daripada pemerhatian saya sepanjang mengendalikan kelas ini. Hari ini juga saya ada menggantikan kelas-kelas tertentu kerana ada guru yang cuti atau menjalani kursus. Latarbelakang mereka pula. mereka masih ada kemahuan untuk belajar membaca dan sebagai guru. Program Induksi Kendiri . 28. saya telah diminta untuk mengendalikan kelas tersebut di sebelah petang iaitu dari jam 1. saya merasakan kita bertanggungjawab dalam mengajar sehingga mereka boleh membaca. saya berpuas hati dengan tahap pelajar tersebut setelah melalui beberapa sesi latihan sejak 2 minggu yang lepas. Keb. Namun begitu. Jen. Ini kerana kebanyakan mereka adalah dalam tingkatan dua dan terdiri daripada pelajar Cina dan India.6. Kira-kira 10 orang pelajar telah menghadiri kelas tersebut dan saya dapati ada beberapa orang pelajar yang tidak hadir berdasarkan rekod kedatangan. saya dapati para pelajar yang tidak boleh membaca ini tidak menitikberatkan kebersihan diri dan pakaian. saya dapati agak sukar untuk mengajar mereka membaca. Jenis Tamil semasa di sekolah rendah.

15-2. saya merasakan ini adalah satu pengalaman menarik yang mungkin tidak diperolehi oleh rakan-rakan lain semasa menjalankan Program Induksi Kendiri ini. Walaubagaimanapun. Seramai kira-kira 16 buah sekolah telah menyertai dan setiap sekolah menghantar seorang wakil untuk pertandingan tersebut. peluang sebegini sebenarnya sedikit sebanyak mampu mendedahkan saya kepada situasi sebenar dalam proses pengajaranb dan pembelajaran kelak. 29. Ini bertepatan dengan objektif pertandingan ini dilaksanakan iaitu untuk memberi informasi kepada remaja tentang bahaya najis dadah. Saya bertindak sebagai pengurus peserta dan merangkap jurulatih pelajar yang mewakili sekolah. saya juga sekali lagi diberi peluang untuk mengendalikan kelas pemulihan melalui program 2M (Membaca dan Menulis). Oleh kerana saya juga minor dalam matapelajaran Bahasa Melayu.2006 (Khamis-Minggu 5) Hari ini merupakan hari yang dinanti-nantikan oleh saya dan wakil pelajar yang telah saya latih dalam pendeklamasian sajak. saya menggantikan kelas tersebut kerana guru yang berkenaan perlu menghadiri mesyuarat pada waktu tersebut. Pertandingan ini telah dilaksanakan di kompleks Pasaraya IOI Mall Kulai.Refleksi-Jurnal Harian Pada sebelah petang iaitu kira-kira 1. Pada kali ini.6. saingan daripada semua sekolah sangat hebat dan saya melihat ianya sebagai satu perkembangan baik bagi Program Induksi Kendiri . Walaubagaimanapun.15 petang. Sebagai jurulatih yang telah melatih wakil sekolah kira-kira 2 minggu lepas saya ada juga menaruh harapan agar pelajar tersebut mampu meraih tempat dalam pertandingan tersebut. pada hari ini diadakan Pertandingan Mendeklamasikan Sajak sempena Karnival Anti Ddah Peringkat Daerah Kulai. Hal ini kerana.

setelah menyaksikan persembahan pelajar tersebut. Setelah semua peserta menyampaikan sajak masing-masing. Saya bersyukur kerana ‘anak buah’ saya berjaya meraih tempat Naib Johan dalam pertandingan tersebut. Kesempatan ini adalah atas dasar saya merupakan bekas pelajar sekolah tersebut dan saya diminta berkongsi rahsia kejayaan sehingga mampu melanjutkan pelajaran ke menara gading.Refleksi-Jurnal Harian anak-anak muda kini yang masih mampu dan mengetahui cara-cara mendeklamasi sajak dengan kaedah yang betul. Terbit rasa puas dalam diri kerana usaha yang dilakukan membuahkan hasil.Minggu 5) Hari ini adalah hari terakhir saya di sekolah. Pengalaman dan penglibatan dalam program motivasi di kampus sebelum ini ternyata banyak membantu saya dalam menyediakan diri menyampaikan tazkirah yang berkesan.2006 (Jumaat. mengikut amalan murni sekolah ini para pelajar akan membaca surah Yasin bersama-sama guru. saya menerima amanah ini dengan penuh tanggungjawab dan hati terbuka. 30. Saya juga sempat menyampaikan amanat terakhir kepada wakil sekolah sebelum dia membuat persembahan. Tetapi. Secara jujur. ruang ini diisi dengan slot tazkirah ringkas kepada pelajar. Hari ini juga. Program Induksi Kendiri . Jujur saya katakan. ruang yang diberikan kepada saya ini adalah satu penghargaan dan penghormatan daripada guru-guru Muslim khususnya dan pihak sekolah amnya. tibalah pengumuman pemenang dilakukan. Walaubagaimanapun. Pada hari ini juga saya telah diminta untuk menyampaikan beberapa nasihat kepada pelajar Muslim sekolah tersebut.6. saya berpuas hati atas penyampaian yang dipersembahkan.

saya mengemaskini semua data dan maklumat sekolah yang diperlukan untuk menyiapkan laporan Program Induksi Kendiri ini. Program Induksi Kendiri .Refleksi-Jurnal Harian Hari ini juga. Saya juga ada memberi sedikit cenderamata kepada beberapa orang guru sebagai tanda ingatan. Tidak lupa juga. saya berkesempatan berjumpa dengan barisan guru-guru sekolah dan pentadbir serta mengucapkan terima kasih di atas segala tunjuk ajar dan bimbingan sepanjang saya menjalankan Program Induksi Kendiri di sekolah ini. Saya juga telah memulangkan kembali bahan-bahan sekolah yang telah dipinjamkan kepada saya sebelum ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful