Refleksi-Jurnal Harian

JURNAL HARIAN Dalam bahagian ini, saya akan cuba mencatatkan segala aktiviti sepanjang berada di sekolah dalam menjalankan Program Induksi Kendiri selama lima minggu. Walaubagaimanapun, kehadiran saya tidaklah penuh selama 25 hari, tetapi saya hanya hadir selama 18 hari sepanjang lima minggu. Ini telah menepati syarat program induksi ini iaitu kehadiran minima ialah 10 hari sepanjang lima minggu. Catatan yang saya dokumentasikan di sini juga merupakan antara pengalaman yang saya fikir menarik dan perlu dikongsi bersama rakan-rakan yang lain. Berikut adalah catatan saya mengikut kehadiran ke sekolah.

17.5.2006 (Rabu-Minggu 1) Hari ini adalah hari pertama saya ke sekolah untuk Program Induksi Kendiri latihan mengajar. Sebelum ini, saya telah melapor diri terlebih dahulu dan berjumpa dengan pengetua sekolah ini untuk meminta kebenaran menjalankan program induksi latihan mengajar selama 5 minggu di sekolah ini. Saya memilih sekolah ini (Sek. Men .Keb. Munshi Abdullah) kerana saya pernah bersekolah di sini dari tingkatan dua hingga tingkatan lima. Saya diberikan seorang guru pembimbing iaitu En Zainordin (kaunselor) dan beliau juga merupakan antara guru senior yang pernah menjadi idola saya suatu masa dulu. Setelah berjumpa dengan En Liew Ngian Kwee (GPK 1) saya pun memperkenalkan diri dan saya ditempatkan di bilik kaunseling sepanjang tempoh program induksi ini. Saya juga diberikan dua kelas ganti tingkatan tiga iaitu di sebelah pagi dan tengahari. Oleh kerana pada waktu ini peperiksan setengah tahun sedang

berlangsung, saya hanya berpeluang menjaga peperiksaan di kelas.

Program Induksi Kendiri

Tidak ada masa untuk berinteraksi bersama pelajar secara langsung. saya diminta untuk menggantikan kelas. sepanjang program induksi ini. Justeru itu. mereka menyatakan rasa bangga dan bersyukur kerana anak didiknya sudah berjaya dalam pelajaran dan bakal menjadi pendidik sepertinya. Melalui perbualan tidak formal juga saya berpeluang mengenali guru-guru lain semasa minum di kantin dan ketika waktu senggang mereka di bilik guru. Oleh kerana peperiksaan masih berjalan. Ini kerana. Saya berjanji untuk hadir ke sekolah pada hari selasa dan rabu minggu hadapan. saya merasakan tidak banyak aktiviti yang dapat saya lakukan selain menjaga peperiksaan di kelas. Seperti biasa juga. saya terlebih dahulu telah memaklumkan kepada guru pembimbing tentang kehadiran saya ke sekolah untuk minggu hadapan. Masih ramai dalam kalangan guru-guru yang tidak menyedari kehadiran saya ke sekolah. saya mengambil keputusan untuk hadir dua hari sahaja seminggu sepanjang minggu peperiksaan. Oleh kerana minggu ini peperiksaan sedang berlangsung. Justeru. Tetapi jika ingin hadir 5 hari seminggu pun tidak menjadi masalah. Bagi guru-guru senior. Sebelum pulang dari sekolah.2006 (Khamis-Minggu 1) Hari kedua di sekolah. saya hanya menjaga peperiksaan sahaja. Hari ini saya diberikan tiga kelas untuk relief iaitu sekitar waktu pagi hingga tengahari. kami perlu hadir ke sekolah sekurang-kurangnya 2 hari sahaja.Refleksi-Jurnal Harian 18. Program Induksi Kendiri . saya menggunakan kesempatan masa yang ada dengan berjumpa dengan guru-guru senior dan menjelaskan tujuan saya ke sekolah.

Namun demikian. Dia meminta saya borang kehadiran lengkap yang disediakan universiti seperti yang lazimnya disedikan oleh universiti lain. Mesyuarat berjalan seperti mana-mana mesyuarat yang biasa saya ikuti. saya telah menyediakan satu jadual kehadiran sepanjang tempoh program induksi ini. Amanat dan pesanan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia kepada guru dalam satu pengetua. Namun demikian saya lihat mesyuarat ini berpusat kepada pengetua. Saya menyatakan bahawa kami perlu menjalankan program ini selama 5 minggu tetapi kehadiran minima hanya 2 hari seminggu. Mesyuarat di adakan di bilik Wawasan. Berlaku salah faham sedikit antara saya dan En Liew (GPK 1) tentang format program induksi ini berbanding universiti lain seperti UPSI.20 pagi. Jadual kehadiran tersebut juga mengandungi tandatangan saya dan guru pembimbing. Saya meminta kebenaran kepada guru pembimbing untuk turut serta dalam mesyuarat.30 petang. Pada hari ini juga diaadakan satu mesyuarat guru pada jam 2. Satu pengalaman baru saya perolehi.Refleksi-Jurnal Harian 23. ii. Salah faham timbul kerana beliau beranggapan saya perlu hadir 5 hari seminggu. Guru-guru ddiminta bersiap sedia dengan Program Induksi Kendiri . Lawatan Nazir ke sekolah bermula semester kedua perjumpaan bersama pengetua- persekolahan.5.2006 (Selasa-Minggu 2) Hari ini adalah minggu kedua saya menjalani program induksi di sekolah ini. saya menjelaskan secara terperinci kepada beliau tentang format program induksi yang dijalankan oleh USM. Saya diberi satu kelas ganti sahaja iaitu kelas tingkatan 2 pada jam 11. Antara intipati mesyuarat yang disampaikan oleh pengetua ialah tentang: i. Namun begitu. untuk memudahkan pengurusan beliau untuk pentadbiran.

iii.Refleksi-Jurnal Harian melengkapkan buku rekod P&P.2006 (Rabu-Minggu 2) Saya hadir ke sekolah seperti biasa. Program Induksi Kendiri . Guru-guru juga diingatkan tentang pemakaian baju batik pada setiap 1hb dan 15hb pada tiap-tiap bulan. 24. Iklim sekolah sibuk dengan pelajar yang mengulangkaji pelajaran dan guru-guru pula sibuk dengan penandaan markah kepada jawapan pelajar. iv. Keadaan ini menyebabkan mesyuarat berlanjutan hingga jam 3. Kelihatan juga guru-guru tidak selesa kerana masing-masing ingin pulang ke rumah dan ada urusan yang perlu diselesaikan. Saya berpendapat semua guru memberikan tumpuan sepenuhnya sepanjang mesyuarat berlangsung. Antara perkara yang kami bincangkan ialah untuk melaksanakan beberapa program kem untuk Pembimbing Rakan Sebaya.45 petang. Kem Motivasi Kecemerlangan PMR & SPM. Saya juga diminta menggantikan dua waktu kelas tingkatan 3 pada sebelah pagi. saya merasakan bahawa penjelasan oleh pengetua adalah terlalu meleret-leret sedangkan sesuatu perkara itu boleh dijelaskan dengan ringkas dan padat. Oleh kerana musim peperiksaan masih berjalan. Namun begitu. Namun begitu. memastikan kelas berada dalam keadaan baik dan menjalankan P& P seperti biasa. Pengetua juga meminta program kelas tambahan bagi pelajar PMR dan SPM dapat dilaksanakan dengan kerjasama guruguru pada minggu pertama cuti sekolah. saya juga mengambil kesempatan yang ada ini dengan berbincang beberapa perkara bersama kaunselor yang juga guru pembimbing saya. tidak banyak yang dapat saya lakukan sepanjang dua minggu pertama di sekolah ini.5.

Laporan guru bertugas minggu lepas Ucapan pengetua Nyayian Lagu Negaraku sebagai penutup Selepas tamat perhimpunan. Program Induksi Kendiri . Kebetulan ada satu pertandingan mendeklamasikan sajak yang akan diadakan pada 29 Jun ini. v. Saya diberi tugas untuk melatih peserta sekolah untuk pertandingan tersebut.308.05 pagi. Saya dengan hati terbuka menyatakan hasrat untuk membantu dalam pelaksanaan program tersebut untuk menimba pengalaman.Refleksi-Jurnal Harian lawatan sambil belajar dan lain-lain. Saya juga telah berjumpa dengan pelajar tersebut.8&9). teringat saya ketika zaman persekolahan. ii. 12. Hari ini saya diberi tiga waktu kelas ganti iaitu dari jam 11.6. Selain itu juga. Lagu Sekolah dan Jalur Gemilang) iv. Antara agenda perhimpunan rasmi ini ialah: i. seperti biasa saya diberi kelas ganti.20 pg hingga 1. Pertemuan pertama ini lebih kepada perbincangan dan pemilihan sajak yang sesuai untuk dideklamasikan nanti. Satu perkara menarik disini.2006 (Isnin-Minggu 3) Hari ini seperti biasa diadakan perhimpunan rasmi di sekolah dari jam 7. Saya pun bertanya kepada guru pembimbing. satu Karnival Anti-Dadah peringkat daerah Kulai akan dijalankan sekitar akhir Jun ini. iii. di dewan inilah saya bersama rakan-rakan dan kini saya berada di dewan ini sebagai guru. Saya mengikuti perjalanan perhimpunan ini. vi.05 tgh (waktu 7. mungkin ada apaapa yang saya boleh sumbangkan. Bacaan doa oleh pelajar Bacaan ikrar diketuai wakil pelajar Nyanyian tiga buah lagu (Negeri Johor.

6. Saya terus mengikuti perhimpunan harian pelajar di tapak perhimpunan. kelibat sekumpulan pelajar yang lewat pun tiba.Refleksi-Jurnal Harian 13.40 pagi hingga 9.50 pagi (waktu 3&4) untuk kelas tingkatan 3. Kemudian. Sememangnya suara beliau cukup digeruni oleh para pelajar walaupun beliau seorang wanita.6.15 pagi. Jujur saya katakan. Suasana kelas agak terkawal. Bagi pelajar yang kerap-kali lewat ke sekolah. 14. Setelah mereka menyiapkan tugasan. Saya meminta agar pelajar menyiapkan tugasan yang diberikan dalam masa lebih kurang 45 minit.2006 (Rabu-Minggu 3) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa. saya menggunakan masa yang ada ini sebaik mungkin untuk sesi interaksi bersama pelajar. Pelajar yang lewat ini dikenakan denda dengan mereka perlu menulis surat rasmi menyatakan kelewatan mereka dan mereka ditahan di tapak perhimpuna sekitar 15 minit. Kelas ini adalah waktu pendidikan Islam dan ustazahnya mengikuti kursus. terdengar jeritan Cikgu Zaharah (GPK HEM) terhadap sekumpulan pelajar yang bising di bahagian belakang barisan. Ini kerana baki masa dalam 25 minit lagi. ada sesuatu yang ingin saya berikan pada mereka. satu surat Program Induksi Kendiri . Ketika seorang guru sedang memberikan ucapan. saya kagum dengan pendekatan yang digunakan oleh Cikgu Zaharah dalam menangani pelajar bermasalah khususnya pelajar lewat yang boleh dikatakan setiap hari ada pelajar yang lewat dan mereka ini adalah pelajar yang sama. Saya terus ke pejabat dan memberi ucapan salam kepada guru dan staf di pejabat. Hari ini saya diberi dua kelas ganti iaitu jam 8.2006 (Selasa-Minggu 3) Seperti biasa saya sampai ke sekolah seawal 7. Saya diminta untuk memastikan pelajar menyiapkan latihan yang telah diberikan. Saya juga sempat memberikan pesanan dan panduan kepada mereka dalam menghadapi kecemerlangan dalam PMR tidak lama lagi.

Setelah perbincangan ringkas antara guru bertugas dan kaunselor. saya turut memakai baju batik apabila ke sekolah. Program Induksi Kendiri . isu merotan pelajar dan etika dalam mengenakan tindakan undang-undang kepada pelajar. Walaupun sibuk dengan karenah pelajar-pelajar. Pada pagi ini juga. setiap 1hb dan 15hb setiap bulan guru-guru dikehendaki memakai baju batik. Hari ini juga. saya dan seorang lagi guru pelatih dari UPSI berjumpa dengan Pn. terdapat sebilangan kecil guru-guru yang tidak memakai baju batik.2006 (Khamis-Minggu 3) Seperti yang telah ditetapkan. 15. Pelajar ini mengaku rasa sakit di bahagian belakang badan. saya telah membuat temujanji dengan GPK HEM dan GPK Ko-Kurikulum untuk meminta bantuan mereka memberikan maklumat berkaitan hal ehwal murid dan aktiviti ko-kurikulum sekolah. pelajar tersebut di hantar pulang ke rumah untuk tindakan susulan oleh ibunya. mungkin kerana terlupa atau sebab lain. Zaharah (GPK HEM) untuk membuat sesi temuduga secara tidak formal berkaitan dengan sekolah dan tugas beliau berhubung hal ehwal murid. Jadi. Walaubagaimanapun. beliau tetap menerima kehadiran kami dengan hati terbuka. Perbualan ringkas kami telah menyentuh tentang beberapa aspek seperti tahap displin sekolah. Pada hari ini juga. Sebelum ini. pada hari ini. saya terlebih dahulu telah membuat janji temu dengan beliau dan hariini adalah hari yang dipersetujui bersama. terdapat satu kes pelajar yang jatuh ketika menuruni bas di stesen bas.6. Saya turut serta dalam menghantar pelajar tersebut ke rumahnya bersama kaunselor.Refleksi-Jurnal Harian untuk memanggil ibu bapa mereka ke sekolah untuk memaklumkan tentang salah laku anak-anak mereka.

pentadbiran dan pengurusan sekolah yang cekap dan kebanyakan guru juga dedikasi dalam menjalankan tugas mereka. Sambutan ini berlangsung semasa seminggu iaitu bermula 18-24 Jun 2006. dalam Program Induksi Kendiri . Selepas majlis pelancaran. Hari ini juga seperti biasa saya diberikan kelas ganti sebanyak dua kelas iaitu tingkatan 3B dan 4A sekitar pada waktu selepas rehat.Refleksi-Jurnal Harian 19.6. 20. saya dan rakan (guru pelatih UPSI) telah berjumpa dengan pengetua dan mengadakan sesi temubual secara tidak formal. Datin Pengetua SMK Munshi Abdullah mengatakan bahawa sekolah ini telah menunjukkan peningkatan dalam beberapa aspek sebelum beliau ditugaskan di sini. Secara ringkasnya. Beliau juga menyatakan. saya juga menggunakan masa yang ada dengan mengumpul bahan dan maklmat untuk laporan yang perlu disiapkan. pandangan beliau mengenai sekolah ini. Isu yang dibincangkan adalah berhubung pengalaman beliau sepanjang menjawat jawatan pengetua sekolah. Selain itu. Antaranya pencapaian akademik PMR dan SPM yang semakin meningkat. Saya juga dibenarkan menggunakan kemudahan komputer di bilik kaunseling untuk tujuan menyiapkan laporan. matlamat dan perancangan beliau dalam meningkatkan pencapaian sekolah ini di masa depan.2006 (Selasa-Minggu 4) Hari ini di awal pagi.2006 (Isnin-Minggu 4) Hari ini telah diadakan pelancaran Sambutan Hari Koperasi Sekolah Peringkat Sekolah 2006. guru pembimbing saya iaitu Cikgu Zainordin banyak membantu. diadakan kuiz lisan secara ringkas kepada para pelajar dan hadiah diberikan kepada mereka yang berjaya menjawab soalan dengan tepat.6. Dalam proses mengumpul maklumat dan bahan.

Keb. Ini kerana para pelajar baru sahaja melalui peperiksaan setengah tahun sebelum cuti sekolah yang lalu. ia memerlukan latihan dan persiapan yang awal. Men.Refleksi-Jurnal Harian rangka untuk terus meningkatkan pencapaian akademik sekolah ini. saya mengambil peluang ini dengan mengikuti Cik Rohaya yang bertugas sebagai penyelaras festival. tiada penyertaan bagi pihak sekolah kerana atas dasar kekangan masa yang terbatas. Saya mengambil keputusan untuk mengikuti guru yang bertugas pada festival ini adalah untuk melihat perjalanan program di peringkat daerah Kulai yang melibatkan semua sekolah di daerah ini. guru sekolah ini mengambil keputusan untuk tidak menyertai festival ini dan memberi peluang kepada pelajar menumpukan sepenuh perhatian kepada peperiksaan. Johor. Festival nasyid ini dijalankan di Sek. Sedangkan untuk pasukan nasyid. Sememangnya program sebegini memang baik kerana selain dapat mengembangkan potensi pelajar dalam bidangnasyid. ia mampu mengeratkan silaturrahim dalam kalangan guru-guru daripada pelbagai sekolah. Program Induksi Kendiri . program ini amat berkesan dalam membantu para pelajar meningkatkan pencapaian akademik. Demi kebajikan para pelajar. Hari ini juga diadakan Festival Nasyid Peringkat Daerah Kulai. Dalam pertemuan sebegini. beliau telah memperkenalkan Program Latih Tubi Terancang bagi para pelajar yang bakal menduduki peperiksaan PMR dan SPM. Sultan Alauddin. Menurut pengalaman beliau di sekolah lama sebelum ini. Justeru itu. Walaubagaimanapun. kemungkinan berlaku perkongsian idea dan pendapat berhubung profesion perguruan itu sendiri.

Terlalu banyak maklumat yang perlu dimasukkan dalam laporan folio yang wajib disediakan.Refleksi-Jurnal Harian 21.2006 (Rabu-Minggu 4) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa dan menggantikan beberapa kelas yang tiada guru samada guru menghadiri kursus ataupun menghantar pelajar menyertai pertandingan peringkat daerah. Selain itu saya juga menggunakan masa yang ada ini untuk mengemaskini segala bahan-bahan dan maklumat berkaitan sekolah yang telah diperolehi. Pada hari ini ibu bapa pelajar diminta hadir ke sekolah untuk berjumpa dengan guru tingkatan anak-anak mereka dan membincangkan tentang prestasi akademik anak-anak mereka.2006 (Jumaat-Minggu 4) Hari ini diadakan Hari Terbuka Sekolah 2006. Saya juga Program Induksi Kendiri . Saya juga berpeluang berkenalan dan berkomunikasi dengan guru-guru dari sekolah lain dalam daerah Kulai.6. 22. namun hanya beberapa criteria dan aspek penting sahaja dilaporan dan dinyatakan dalam laporan folio itu nanti.6.2006 (Khamis-Minggu 4) Hari ini diadakan Pertandingan Pencak Silat Sekolah-sekolah Peringkat Daerah Kulai yang dijalankan di Dewan Terbuka Felda Penggeli Timur. 23. SMK Munshi Abdullah menghantar dua orang wakil pelajar dan kedua-dua mereka berjaya mendapat Naib Johan dalam kategori Seni Tari Solo dan Johan dalam kategorii Silat Olahraga. Saya mengambil peluang ini untuk turut sama menjadi guru pengiring bersama seorang lagi guru menghantar wakil pelajar dalam pertandingan tersebut.6. Kota Tinggi.

saya dapati kebanyakan ibu bapa pelajar telah hadir ke sekolah untuk berjumpa guru tingkatan anak masing-masing.Refleksi-Jurnal Harian mengambil peluang dengan meninjau beberapa kelas sepanjang hari terbuka ini berlangsung. Ini kerana.2006 (Isnin-Minggu 5) Hari ini diadakan perhimpunan mingguan seperti biasa di dewan sekolah.6. kebanyakan ibu bapa pelajar daripada kelas peperiksaan PMR dan SPM mencatatkan kehadiran yang mengecewakan. mereka merasakan ini adalah waktu yang sesuai untuk berjumpa guru dan berbincang tentang pencapaian akademik anak masing-masing. Kemungkinan lain ialah ada kemungkinaan ibu bapa yang bekerja pada hari tersebut. pihak sekolah telah menetapkan bahawa ibu bapa pelajar perlu hadir berjumpa guru tingkatan pelajar pada hari lain. Namun begitu. Antaranya ialah: • • • • • Ceramah 5 minit dalam perhimpunan pagi Pertandingan melukis poster Pertandingan buku skrap Pameran Anti Dadah Pertandingan Kuiz Dadah Program Induksi Kendiri .0630. 26. Namun begitu.06). daripada maklumatyang saya perolehi daripada guru-guru. Antaranya ialah para pelajar sengaja tidak memberitahu ibu bapa tentang makluman hari terbuka kerana keputusan peperiksaan pertengahan mereka yang merosot atau mengecewakan.6. Minggu ini juga dilancarkan Minggu Kempen Anti Dadah peringkat sekolah. Keadaan ini berlaku mungkin disebabkan beberapa sebab.6. Sepanjang pemerhatian. Terdapat beberapa aktiviti yang telsah dirancang sepanjang minggu ini (26.

Secara peribadi. Program Induksi Kendiri . pendedahan kepada najis dadah perlu dijalankan secara berterusan dan dengan pelbagai aktiviti yang dijalankan ia dapat membantu pelajar melakukan perkara-perkara yang berfaedah dan terhindar dari pengaruh najis dadah.6. Hal ini kerana diperingkat umur remaja. Ada satu pengalaman baru yang saya perolehi hari ini. Untuk memberi pendedahan yang menyeluruh kepada para pelajar khasnya dan masyarakat amnya. program 2M (Membaca dan Menulis) telah diperkenalkan di peringkat daerah Kulai dan dilaksanakan di sekolah. ii. Hari ini juga saya diberi tiga kelas ganti kerana ada guru yang terlibat dengan kursus.2006). Minggu Kempen Anti Dadah ini dilaksanakan di setiap sekolah di seluruh Malaysia mempunyai objektifnya tersendiri iaitu: i. Untuk memastikan semua pelajar khasnya dan masyarakat amnya tahu tentang bahaya-bahaya dadah dan melibatkan diri dalam usaha pencegahan dadah. Untuk melahirkan masyarakat yang prihatin dan peka terhadap masalah semasa khasnya dadah.Refleksi-Jurnal Harian Tema Minggu Kempen Anti Dadah pada kali ini ialah “Hidup Cemerlang Tanpa Dadah”. 27. Sasaran program ini adalah kepada para pelajar yang tidak boleh membaca dan menulis.6. Untuk makluman.2006 (Selasa-Minggu 5) Saya hadir ke sekolah seperti biasa. iii. Hari ini juga saya bersama peserta pertandingan sajak giat melakuan latihan yang akan berlangsung pada hari khamis (29. saya merasakan Minggu Kempen Anti Dadah ini sangat baik dilaksanakan di sekolah.

saya berpuas hati dengan tahap pelajar tersebut setelah melalui beberapa sesi latihan sejak 2 minggu yang lepas. Jenis Tamil semasa di sekolah rendah. Kira-kira 10 orang pelajar telah menghadiri kelas tersebut dan saya dapati ada beberapa orang pelajar yang tidak hadir berdasarkan rekod kedatangan.15 petang. Cina atau Sek. Secara keseluruhan. Hari ini adalah hari terakhir sesi latihan mendeklamasi sajak kerana pertandingan tersebut akan dijalankan pada esok hari. kebanyakan mereka bersekolah di Sek Ren. Ren. oleh kerana guru yang terlibat mengajar pelajar dalam program ini menghadiri kursus. Ini kerana kemahiran membaca dan menulis adalah antara kemahiran asas penting yang perlu dikuasai oleh pelajar bagi membolehkan mereka mengikuti pengajaran dan pembelajaran dalam kelas dengan berkesan. saya merasakan kita bertanggungjawab dalam mengajar sehingga mereka boleh membaca. mereka masih ada kemahuan untuk belajar membaca dan sebagai guru. Jen.15-2. Hari ini juga saya ada menggantikan kelas-kelas tertentu kerana ada guru yang cuti atau menjalani kursus.2006 (Rabu-Minggu 5) Hari ini saya ke sekolah seperti biasa.6. Latarbelakang mereka pula. saya telah diminta untuk mengendalikan kelas tersebut di sebelah petang iaitu dari jam 1. Ini kerana kebanyakan mereka adalah dalam tingkatan dua dan terdiri daripada pelajar Cina dan India. Displin mereka juga rendah dan kerap kali tidak hadir ke sekolah. Program Induksi Kendiri . Daripada pemerhatian saya sepanjang mengendalikan kelas ini. saya dapati agak sukar untuk mengajar mereka membaca. Keb.Refleksi-Jurnal Harian Jadi. saya dapati para pelajar yang tidak boleh membaca ini tidak menitikberatkan kebersihan diri dan pakaian. Dari segi penampilan dan personaliti diri pula. 28. Namun begitu.

Seramai kira-kira 16 buah sekolah telah menyertai dan setiap sekolah menghantar seorang wakil untuk pertandingan tersebut. Oleh kerana saya juga minor dalam matapelajaran Bahasa Melayu. pada hari ini diadakan Pertandingan Mendeklamasikan Sajak sempena Karnival Anti Ddah Peringkat Daerah Kulai. saya juga sekali lagi diberi peluang untuk mengendalikan kelas pemulihan melalui program 2M (Membaca dan Menulis). Walaubagaimanapun. Pertandingan ini telah dilaksanakan di kompleks Pasaraya IOI Mall Kulai. saya menggantikan kelas tersebut kerana guru yang berkenaan perlu menghadiri mesyuarat pada waktu tersebut. saya merasakan ini adalah satu pengalaman menarik yang mungkin tidak diperolehi oleh rakan-rakan lain semasa menjalankan Program Induksi Kendiri ini.15-2.Refleksi-Jurnal Harian Pada sebelah petang iaitu kira-kira 1. Hal ini kerana. 29. Ini bertepatan dengan objektif pertandingan ini dilaksanakan iaitu untuk memberi informasi kepada remaja tentang bahaya najis dadah.2006 (Khamis-Minggu 5) Hari ini merupakan hari yang dinanti-nantikan oleh saya dan wakil pelajar yang telah saya latih dalam pendeklamasian sajak.15 petang. Pada kali ini. Saya bertindak sebagai pengurus peserta dan merangkap jurulatih pelajar yang mewakili sekolah.6. Sebagai jurulatih yang telah melatih wakil sekolah kira-kira 2 minggu lepas saya ada juga menaruh harapan agar pelajar tersebut mampu meraih tempat dalam pertandingan tersebut. Walaubagaimanapun. peluang sebegini sebenarnya sedikit sebanyak mampu mendedahkan saya kepada situasi sebenar dalam proses pengajaranb dan pembelajaran kelak. saingan daripada semua sekolah sangat hebat dan saya melihat ianya sebagai satu perkembangan baik bagi Program Induksi Kendiri .

tibalah pengumuman pemenang dilakukan. Saya bersyukur kerana ‘anak buah’ saya berjaya meraih tempat Naib Johan dalam pertandingan tersebut. Tetapi.Minggu 5) Hari ini adalah hari terakhir saya di sekolah. mengikut amalan murni sekolah ini para pelajar akan membaca surah Yasin bersama-sama guru. saya berpuas hati atas penyampaian yang dipersembahkan. saya menerima amanah ini dengan penuh tanggungjawab dan hati terbuka. Terbit rasa puas dalam diri kerana usaha yang dilakukan membuahkan hasil. Kesempatan ini adalah atas dasar saya merupakan bekas pelajar sekolah tersebut dan saya diminta berkongsi rahsia kejayaan sehingga mampu melanjutkan pelajaran ke menara gading. ruang ini diisi dengan slot tazkirah ringkas kepada pelajar. 30.6. Hari ini juga. Pengalaman dan penglibatan dalam program motivasi di kampus sebelum ini ternyata banyak membantu saya dalam menyediakan diri menyampaikan tazkirah yang berkesan. setelah menyaksikan persembahan pelajar tersebut.2006 (Jumaat. Setelah semua peserta menyampaikan sajak masing-masing. Jujur saya katakan. Saya juga sempat menyampaikan amanat terakhir kepada wakil sekolah sebelum dia membuat persembahan. ruang yang diberikan kepada saya ini adalah satu penghargaan dan penghormatan daripada guru-guru Muslim khususnya dan pihak sekolah amnya. Secara jujur. Program Induksi Kendiri . Walaubagaimanapun. Pada hari ini juga saya telah diminta untuk menyampaikan beberapa nasihat kepada pelajar Muslim sekolah tersebut.Refleksi-Jurnal Harian anak-anak muda kini yang masih mampu dan mengetahui cara-cara mendeklamasi sajak dengan kaedah yang betul.

Saya juga ada memberi sedikit cenderamata kepada beberapa orang guru sebagai tanda ingatan.Refleksi-Jurnal Harian Hari ini juga. saya mengemaskini semua data dan maklumat sekolah yang diperlukan untuk menyiapkan laporan Program Induksi Kendiri ini. Program Induksi Kendiri . Tidak lupa juga. saya berkesempatan berjumpa dengan barisan guru-guru sekolah dan pentadbir serta mengucapkan terima kasih di atas segala tunjuk ajar dan bimbingan sepanjang saya menjalankan Program Induksi Kendiri di sekolah ini. Saya juga telah memulangkan kembali bahan-bahan sekolah yang telah dipinjamkan kepada saya sebelum ini.