P. 1
Koheren

Koheren

|Views: 154|Likes:
Published by nis_germ

More info:

Published by: nis_germ on Oct 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/29/2013

pdf

text

original

Anis Suraya Abu Bakar Nurul Sakinah Mohd Adnan Nurnaqiah Mahadzir

 Koheren merupakan asas dalam pembinaan wacana kerana sesuatu teks itu dianggap sebagai wacana jika teks tersebut mempunyai makna. .  Merupakan kesinambungan idea yang terdapat dalam sesebuah wacana sehingga menjadikan sesebuah teks itu bermakna. Koheren atau runtutan.

Penyakit ini merupakan penyakit yang berbahaya dan dapat membawa maut. .Contoh:  Penyakit barah sudah lama dikesan.

. Kegemarannya adalah memancing ikan pada hujung minggu. Pemuda itu membeli sebuah kereta baharu berwarna hitam. Warna hitam ialah warna kegemarannya.

ayat-ayat yang terlibat perlulah sepadan atau runtut. .Untuk menghasilkan wacana. iaitu mempunyai kesinambungan antara satu sama lain.

Situasi konfigurasi objek dalam keadaan semasa.Objek entiti konsep yang mempunyai identiti dan kandungan yang tekal. Tindakan-peristiwa yang dihasilkan secara sengaja oleh agen . Peristiwa kewujudan yang ubah keadaan atau kedudukan.

KONSEP SEKUNDER y Keadaan y Agen y Entiti terkesan y Hubungan y Atribut y Lokasi y Masa y Gerakan y Alat .

‡Bentuk ‡Bahagian ‡Bahan ‡Kawalan ‡Sebab ‡Pembolehan ‡Alasan ‡Tujuan ‡Apsepsi ‡Kognisi ‡Emosi ‡Volisi ‡Pengiktirafan ‡Komunikasi ‡Kepunyaan ‡Contoh ‡Spesifikasi ‡Kuantiti ‡Modaliti ‡Signifikan ‡Nilai ‡Setara ‡Lawanan ‡Rujukan ‡Perulangan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->